فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 26 (پاییز 1392)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 26 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، رقیه خلیلی صفحات 1-29
    بهره گیری از زندگی و رسیدن به موفقیت از جمله اهداف اساسی انسان ها است. یکی از مهم ترین گام ها در این راستا تسلط بر زمان و مدیریت صحیح آن م یباشد. مبحثی که ضرورت مواجهه با آن، دانشمندان را به ارائه اصول و روش های استفاده موثر از زمان و شناسایی آسیب های تهدید کننده آن واداشته است. در این میان پیشوایان دین شاخص ه هایی را با توجه به نگاه چند بعدی به انسان و هدف والای وی از زندگی ارائه کرد هاند. در این دیدگاه افراد به تعیین و اولویت بندی اهداف، تصمی مگیری و برنامه ریزی عملیاتی شایسته توصیه شده و نیز از سستی، شتابزدگی و هر گونه اقدامی که انجام به موقع و شایسته امور را تهدید می کند، باز داشته شده اند. این مقاله به بررسی دیدگاه های امام علی)ع(در مورد روش های مدیریت صحیح زمان و عوامل آسی برسان به آن می پردازد.
    کلیدواژگان: اصول مدیریت، زمان، آسیب شناسی، امام علی (ع)
  • محمدکاظم مهاجری، محمدرضا یاسینی، مسعود شریعتی صفحات 31-53
    فرایند تربیت و پرورش دینی کودکان نیازمند بهره گیری از ابزار متناسب با سطح رشد فکری و ذهنی کودکان می باشد. مهم ترین ابزار تاثیرگذار در این دوران، قصه و داستان است که نقش بی بدیلی را در پرورش و رشد فضایل اخلاقی و دینی کودکان ایفا می کند. با توجه به رویکردهای نوین تربیتی نیاز است تا با بهره گیری از داستان ها، قوه تفکر انتقادی، مفهوم سازی و استدلال کردن کودکان را از طریق ایجاد حس پرسش گری تقویت و بارور کرد. سوال اصلی در این پژوهش این است که چگونه می توان از بن مایه های رویکرد تفکر انتقادی در تدوین داستان و قصه، بهره جست و آنها را در پرورش دینی کودکان استفاده کرد؟ روش مطالعه و تحقیق در این مقاله، کتابخانه ای و بررسی اسناد است. چنانچه داستان متناسب با سطح رشد فکری و ذهنی کودکان و با در نظر گرفتن رویکرد تفکر انتقادی تنظیم شود،می توان امیدوار بود در بزرگسالی نوع نگرش آنها به زندگی، نگرشی مبتنی بر بنیا نهای استوار فکری، منطقی و خرد دینی باشد. تفکر انتقادی به مثابه ابزاری است که فرد را در اتخاذ تصمیم، صدور حکم و انجام هر عملی خودپایش ساخته و تا حد ممکن فکر و عمل فرد را مطابق با اصولی می کند که در دوران کودکی آموخته، سنجیده، آزموده و از درستی و کارآمدی آن اطمینان حاصل کرده است. محور یترین ابزار این شیوه آموزش، استفاده از داستان برای انتقال مفاهیم و ایجاد حس پرس شگری در کودک است. با توجه به تاثیر عمیق داستا نها و قص ه ها در سنین طفولیت بر ذهن و نوع نگرش کودکان، غن یسازی داستا نهای تربیتی از طریق رویکرد پرورش تفکر انتقادی، مه مترین مبحث حوزه تعلیم و تربیت جدید است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، داستان، تربیت دینی، آموزش و پرورش، کودکان
  • محمد عبدالرحیمی، علی محمدرضایی صفحات 55-77
    از آنجایی که رسول گرامی اسلام(ص)، اتمام مکارم اخلاق را هدف بعثت خود اعلام فرموده است، پس بر هر مسلمانی ضرورت دارد، در پی درک معنای دقیق و ابعاد مختلف مکارم اخلاقی باشد؛ مکارم اخلاق، خصوصیت اصلی فرد و جامعه اسلامی و خواسته اصلی اسلام از مسلمانان و محور اصلی و غایت تعلیم و تربیت اسلامی است؛ لذا ترویج آن ن هتنها موجب اقامه اسلام و احیای سنت رسول اکرم(ص) می شود، بلکه نیاز فوری جامعه ما برای درمان خلل های موجود و پیشگیری از آسیب های آینده است. این تحقیق به روش کتابخانه ای و توصیفی و استناد به آیات و روایات متقن شیعی و نتیجه گیری از یافته ها، به دنبال این است که از طریق تحلیل معنای اصطلاح «مکارم اخلاق» و معرفت افزایی، فرد و جامعه اسلامی ر ا، به سوی تعالی سوق دهد؛ از این رو، به تبیین ابعاد مختلف مکارم اخلاق و نیز لوازم و چگونگی احراز آن پرداخته است تا از این رهگذر، اهمیت، جایگاه و ضرورت آن برای فرد مسلمان و جامعه اسلامی آشکارتر گردد. یافت ه های این تحقیق نشان می دهد که: 1) کسب و تکمیل مکارم اخلاق نه تنها هدف آفرینش است، بلکه هدف خلقت انسان نیز م یباشد؛ 2) بهترین راه رسیدن به مکارم اخلاق، نزدیک شدن و شبی هشدن به اخلاق متعادل رسول اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) در چهار حوزه اخلاق بندگی، اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی و اخلاق اجتماعی است؛ 3) مکارم اخلاق فقط مختص مومنین است و افراد بی اعتقاد به خدا را شامل نمی شود؛ به بیان دیگر، مکارم اخلاقی فقط در قلمرو ایمان به خدا حاصل می شود و با فضائل اخلاقی مکاتب سکولار تفاوت بنیادی دارد؛ 4) بدون احیاء این اخلاق محمدی(ص)، مسلمانان نمی توانند ادعای کامل بودن و الگو بودن داشته باشند؛ 5) حصول مکارم اخلاق، مستلزم تحصیل علم و معرفت، تعادل، و انجام عمل صالح و رسیدن به مقام اخلاص و احسان است، و اتمام مکارم اخلاق، در گرو اتمام این لوازم است؛ 6) اتمام مکارم اخلاق با مقام انسان کامل و نهایت احسان متناظر است.
    کلیدواژگان: اسلام، مکارم اخلاق، تعالی، علم، تعادل، ایمان، عمل صالح، اخلاص، احسان
  • فاطمه وجدانی صفحات 79-106
    تربیت اعتقادی، آموزش مفهوم خدا و خداباوری یکی از دغدغه های مهم دست اندکاران تربیت و خانواده ها است. اعتقادات دینی علاوه بر تاثیری که در صلاح فردی و جمعی دارند و باعث سعادت اخروی می شوند، در همین دنیا هم به زندگی انسان معنا می دهند و سلامت روانی او را تضمین می کنند. آموزش مفهوم خدا و تقویت خداباوری برای کودکان و نوجوانان به دلیل ویژگی های خاص آنها، کاری دشوار و ظریف است. سوال این پژوهش این است که چگونه می توان به صورت موثر و کارآمد، مفهوم خدا را به کودکان و نوجوانان آموزش داد و خداباوری را در آنها تقویت نمود؟ در این پژوهش که از نوع کاربردی است و با هدف کمک به بهبود کارایی روش های اجرایی آموزشی و تربیتی انجام گرفته است، در پایان یک مجموعه تجویزهای تربیتی براساس مبانی و اهداف تربیت و هماهنگ با آنهاوضع و اعتبارشده اند که مشتمل بر هشت اصل تربیتی، پانزده روش تربیتی برای کودکان و هشت روش تربیتی برای نوجوانان می باشد. این اصول و روش ها پیشنهادهایی برای عمل و برای مربیان، معلمان و خانواده ها قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم خدا، خداباوری، تربیت اعتقادی، کودکان، نوجوانان
  • سمیه باقری، لیلا محمدی بخش صفحات 107-113
    جهاد که در ادبیات فقه اسلامی با عنوان «فقه الجهاد» شناخته می شود، یکی از فروع دهگانه دین اسلام و از ابواب اصلی فقه است. ماهیت فقه اسلامی ماهیتی اخلاقی و انسانی است، زیرا برگرفته از قرآن و سنت نبوی است. قرآن همواره مسلمین را در همه حال، حتی در شرایط جنگی و بحرانی نیز به رعایت حقوق و اخلاق انسانی دعوت می کند؛ بنابراین می توان گفت فقه الجهاد نیز مبنایی اخلاقی دارد. منظور از اخلاق در اینجا، مجموعه ارزش هایی است که درشرایط جنگی توسط پیامبر(ص) و مسلمین رعایت شده است مانند چگونگی برخورد با اشخاص غیرنظامی، مجروحین و اسرای جنگی، محیط زیست، اجساد دشمن، توکل و یاری جستن از خداوند. درحقیقت نحوه برخورد انسانی پیامبر(ص) با مسائل مربوط به جنگ است که درفهم ماهیت جنگ و مفهوم اخلاق نظامی اهمیت بسزایی دارد. فعل و تقریر پیامبر(ص) براساس دستورهای قرآن مبنای قانون گذاری است که می توان آن را از دیدگاه اخلاقی و تربیتی نیز بررسی نمود. در اینجا با نگاهی اجمالی به سیره نبوی نحوه برخورد اخلاقی و انسانی پیامبر(ص) با مسائل جنگ مورد بررسی قرارگرفته که در عصرحاضر نیز قابلیت انطباق و الگوسازی دارد.
    کلیدواژگان: جنگ، جهاد، فقه الجهاد، سیره نبوی، اخلاق نظامی
  • امیر نادری، حمیدرضا آرایی، حمیدرضا شیرزاد نشلی صفحات 133-161
    اسلام کامل ترین شناخت را در انسان به عنوان موضوع اصلی تعلیم و تربیت ارائه می دهد و این شناخت در وحی و سیره و سنت معصومین(ع) به وضوح ارائه شده است، و ائمه معصومین خود، الگوی عملی سلوک در طریقت اسلام راستین می باشند که تمام افعال و سخنانشان منبع الهام بخش برای پیروان حقیقی مکتب توحیدی اسلام است. در این بین یکی از کتب معتبر شیعی، صحیفه سجادیه امام سجاد(ع) است که از منظر تعلیم و تربیت، اهمیت شایانی دارد. انسان، برترین آفریده خداوند است که خداوند بستر و استعداد رشد و کمال را در وجود وی به ودیعه نهاده است تا به مقام خلیفه الهی برسد که طی این مسیر جز با تعلیم و تربیت صحیح ممکن نیست. این نوشتار در پی دستیابی و شناسایی شیوه های تعلیم و تربیت از منظر امام سجاد(ع) با تکیه بر صحیفه سجادیه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی و کتابخانه ای است. بر این اساس با توجه به سوال و هدف اصلی تحقیق، در مطالعه صحیفه سجادیه 19 شیوه تعلیم و تربیت استخراج گردید که عبارت اند از: 1- الگوسازی -2 عفو 3- یادآوری نعم تها 4- تغافل 5- انذار و تبشیر 6- توبه 7- نیکی در برابر بدی -8 تاخیر در کیفر 9- موعظه 10 - ابراز توانایی ها 11 - ناچیزشمردن خوبی ها و زیاد شمردن بدی ها 12 - حسن ظن 13 - عذرپذیری 14 - فراهم کردن زمینه مناسب 15 - تامین صحیح نیازها -16 سال مسازی محیط 17 - تغییر موقعیت 18 - تزکیه 19 - عبرت آموزی.
    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، شیوه های تعلیم و تربیت، امام سجاد(ع)، صحیفه سجادیه
|
  • Majid Maaref, Roghayyeh Khalili Pages 1-29
    The enjoyment from life and reaching to success is among the central aims of human beings. One of the most important of steps in this way, is dominance on time and its proper management. A subject that have encouraged scholars to giving principles and the ways of effective use of time and recognition of threatening damages. Among these, religious leaders, have gave characteristics based on multi-dimensions views to human being and his/her transcendent purpose. On the basis of this view, have been advised to ends determinating and prioritizing, decision-making and proper operational programming, and avoidance from weakness, hasty and any threatening activities. This paper would be studied Imam Ali(PBUH) viewpoints on the ways of proper management of time and injurious elements to it.
    Keywords: Principles of Management, Time, Pathology, Imam Ali(PBUH)
  • Mohammad Kazem Mohajeri, Mohammad Reza Yasini, Masud Shariati Pages 31-53
    The process of training and religious education of children requires to use proportionate means with their intellectual and mental growth level. The most important means in this stage is the story that have an unique role in nurturing moral virtues and religious education of children. With regard to new training approaches, use of stories, the concept of critical thinking and reasoning to children through the creation of a sense of enhanced and fruitful discussion is a necessity fact. The main question in this study is that how we can benefit from the critical thinking approach in the compilation of stories and tales, and utilize them in children's religious education? Research programming in this essay based on the library and document studying. If the story fits the level of intellectual and mental development of children and taking into consideration the critical thinking approach to be adjusted, it can be hoped in the adulthood, their attitude to life to be based on intellectual, logical and religious wisdom foundations. Critical thinking as a way, shall be transformed the individual to person that in making-decision, judgment and performing any activity, is self-control and individual thought and practice as much as possible in accordance with the principles learned in childhood, measured, tested, and its efficiency and ensure properly. The most central tools in this tutorial, use the story to convey the concepts and create a sense of gray's questions in the child. With regard to the impact of the deep stories and tales at an early age such children's attitude and the kind of mind, enrichment of educational stories through critical thinking education approach, is the most important new areas on educational topics.
    Keywords: Critical Thought, Story, Religious Training, Education, Children
  • Mohammad Abd Al Rahimi, Ali Mohammad Rezaei Pages 55-77
    Hence the Holiness Mohammad(PBUH), had declared the aim of his prophetic mission is completion the noblest virtues, so, for every muslim is necessary that to be looking for recognition of proper meaning and various aspects of the noblest virtues. The noblest virtues, is the individual main characteristic and Islamic society, and Islam’s basic ideal from muslims and central axis for Islamic training and education; therefore, its promoting not only leading to establishment of Islam and surviving the tradition of Holiness Mohammad(PBUH), but have a priority for help to existent disorders and prevention from future damages in our society. This paper in the library and descriptive method and based on reliable hadiths and traditions and concluding from findings, would follow that by means of analysis the meaning of “the noblest virtues”, knowledge-increasing, to lead the individuals and Islamic society toward transcendence. Thus, various aspects of the noblest virtues, and also, requirements of its obtaining have been studied so that its importance, status and necessity would be reveal for every muslim and Islamic society. Findings of the paper show that: 1) obtaining and completion the noblest virtues is not only the goal of creation but the aim of human creation; 2) The best way for reaching to the noblest virtues, is approaching and similarity to balanced ethics of the Holiness Mohammad(PBUH) and the Innocent Imams(PBUT); 3) The noblest virtues is, only, peculiar to believer s and does not including the unbelievers; 4) Muslims, without of surviving the Mohammadian ethics, would be impossible to claim that they are patterns for others; 5) gaining to the noblest virtues, requires the obtaining science and knowledge, equilibrium, and performing the virtuous deed and reaching to status of purity and spiritual virtue; 6) completion of the noblest virtues is analogous to “perfect human” status and ultimate spiritual virtue.
    Keywords: Islam, The Noblest Virtues, Transcendence, Knowledge, Equilibrium, Faith, Virtuous Deed, Purity, Spiritual Virtue
  • Fatemeh Vojdani Pages 79-106
    Ideological training, teaching the conception of God and God-believing is the one of the important perturbations of the role-creating in the field of training and family. Religious beliefs beside to having effect on individual and collective prudent, leading to future happiness, and in this world, too, give ameaning to human life and assuring his/her psyche healthy. Teaching the conception of God and strengthening God-believing for children and adolescents is a difficult and subtle act for the reason of their peculiar characteristics. The question in this paper is that how is possible effectively to be taught the conception of God, and to be strengthened God-believing in them? This research is operational and its aim is helping to improvement the utility of performing, educational and training methods, that at the end, have been prescribed a set of training prescriptions based on foundations and objects of training and correspondence to it that including eight principles of training, fifteen ways of training and eight methods of training for adolescents.
    Keywords: The Conception of God, God, Believing, Ideological Training, Children, Adolescents
  • Somayyeh Bagheri, Leila Mohammadibakhsh Pages 107-113
    The Holy War that in Islamic jurisprudence known as "Feghh-Al-Jihad", is the one of the secondary parts-tenfold in Islam religion and regarded as principal subjects of jurisprudence. The nature of Islamic jurisprudence is moral and humane nature, because, had been derived from Quran and prophetic tradition. The Holy Quran, always, calling the muslim to rights observance and humane ethics, even in martial and critical conditions. Therefore, may be said that Feghh-Al-Jihad, too, have a moral basis. Ethics here means that the set of values that had been observed by the Holiness Mohammad(PBUH) and the muslim in martial condition such as the way of treatment with non-martial persons, injured persons and martial captives, the environment, corpses of enemies, trust and seeking-help of God. Indeed, the way of humane treatment of Holiness Mohammad(PBUH) with martial problems is that have importance role in realization of war nature and martial ethic. Indeed, the way of the Holiness Mohammad(PBUH) humane treatment with martial affairs is that had a importance role in understanding the nature of war and meaning of martial ethic. The act and statements of the Holiness Mohammad (PBUH) on the basis of Quran's orders, is the foundation for legislation that can be examined from moral and training viewpoint.
    Keywords: War, The Holy War (Jihad), Fegh, Al, Jihad, Prophetic Tradition, Martial Ethic
  • Amir Naderi, Hamid Reza Araei, Hamid Reza Shirzad Pages 133-161
    Human being is the most superior creature that God has given in trust the ground and ability for growth and perfection in his/her being so that to be reached to divine caliph; This work would not be realized except by means of education and training. Islam religion give a most perfect knowledge to human being, and this knowledge have been embeded in Holy Quran and practical behavior and tradition of Innocent Imams(PBUT). The Innocent Imams(PBUT), are practical pattern for behaviour in Islam path and all of deeds and sayings is the inspiring source for proper of Islam religion. The book of Sajjadieh is one of the important heritages that belongs to Imam Sajjad(PBUH). This paper would following the recognition the ways of education and training from Imama Sajjad(PBUH) Viewpoint. The research method in this paper is descriptive and the way of data collecting, is ascriptive and library-based. On the basis, with regard to question and the principal goal of this paper, nineteen way have been extracted from the book of Sajjadieh as follows: 1. Pattern-making; 2. Forgiveness; 3. Remembrance of blessings; 4. Negligence; 5. Annunciation; 6. Repentance; 7. goodness against badness; 8. Falling behind the punishment; 9. Sermon; 10. Expressing the abilities; 11. The goodness depreciating; 12. Trust; 13. Apology-accepting; 14. Providing the proper ground; 15. Providing the true desires; 16. Environment healthy-making; 17. Condition change; 18. Purification; 19. Learning by example.
    Keywords: Education, Training, The Ways of Education, Training, Imam Sajjad(PBUH), The Book of Sajjadeih