فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، زمستان 1393)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نخستین سخن
    صفحه 7
  • مرتضی رضایی صفحه 11
    یکی از مهم ترین مسائل مطرح در فلسفه، بحث درباره وحدت و کثرت وجود است. از قول به تباین موجودات تا قول به وحدت شخصی وجود، دیدگاه هایی اند که در میان فیلسوفان طرف دارانی دارند. نظریه وحدت وجود که تباری عرفانی دارد در حکمت متعالیه صدرایی جایگاهی مهم را به خود اختصاص داده است. با این حال، این نظریه بدیهی نبوده، نیازمند اثبات است. صدرالمتالهین می کوشد با اقامه چند برهان این نظریه را اثبات، و در مباحث گوناگون فلسفی از آن استفاده کند. وی، در کنار براهین فلسفی، شواهد نقلی پرشماری نیز برای نشان دادن درستی این نظریه ارائه کرده است. این مقاله، مروری است بر آیات و روایاتی که صدرالمتالهین برای وحدت وجود و لوازم آن به آنها استشهاد می کند. مجموعه این شواهد را می توان در پنج دسته جای داد. بالطبع، شاهد بودن این دسته از آیات و روایات بر مدعا، در صورتی مقبول است که بر استظهار وحدت وجود از این متون، هیچ خدشه ای وارد نباشد.
    کلیدواژگان: وحدت شخصی وجود، احاطه قیومی، وحدت اطلاقی، وجود رابط، شان و جلوه
  • محمد میری صفحه 33
    صدرالمتالهین از سویی نظریه قدیم بودن نفس را ابطال کرده و معتقد به حدوث نفس شده است و از سوی دیگر، بر این باور است که نفس، پیش از حدوث جسمانی خود در این دنیا، در نشئآت پیشین، دارای هستی و کینونت عقلی بوده است. در این پژوهش برآنیم تا راه برون رفت از این تنافی ظاهری میان دو نظریه یادشده را در اندیشه صدرالمتالهین بیابیم؛ چراکه خود صدرالمتالهین در موارد فراوانی به طرح این مسئله پرداخته و تاکید کرده است که هر کدام از این دو نظریه، به اعتباری خاص، برای نفس، اثبات پذیر است؛ به این معنا که نفس، به اعتبار کینونت عقلی خود، قدیم است و در عین حال، از آن جهت که نفس است و به عبارت دیگر، به لحاظ نحوه وجود تعلقی خود در نشئه دنیا، حادث به حدوث جسمانی است.
    کلیدواژگان: حدوث نفس، قدم نفس، کینونت عقلی نفس، وجود جمعی نفوس، نحوه وجود نفس
  • مهدی حسین زاده یزدی، محمدحسین زاده یزدی صفحه 55
    نوشتار حاضر این مسئله را می کاود که واکنش فلسفه اسلامی در برابر مشکلات فراروی معرفت شناسی دینی چیست؟ آیا در برابر آنها منفعل است؛ دست به توجیه و عقب نشینی می زند یا آنکه به حل دشواری ها می پردازد و راه حل هایی معقول و خردپسند ارائه می کند؟ نگارندگان پس از تلاش های مستمر در طول چندین دهه بدین نتیجه دست یافته اند که فلسفه اسلامی با قلمرو گسترده اش، توان حل بسیاری از دشواری های فلسفه دین و معرفت شناسی دینی را داراست. مجموعه راه حل هایی که ارائه می دهد، دست کم می تواند از نگاه اندیشمندانی که با این مشرب همسو نیستند راه حل هایی بدیل در کنار دیگر پاسخ ها به شمار آید. پژوهش موجود پس از بیان فهرستی از مشکلات و پاسخ های آنها بر اساس سنت عقلی و فلسفی اسلامی، از باب نمونه، به واکاوی و بررسی دو دلیل از مهم ترین ادله ناتوانی عقل و استدلال عقلی بر وجود خدا، یعنی بی معنایی واژگان و مفاهیم واجب و ممکن و انکار وجود محمولی، می پردازد و پاسخ هایی بر اساس این سنت ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: وجود محمولی، مفاهیم فلسفی، معانی ربطی، مفاهیم منطقی، واجب، ممکن
  • سیدفخرالدین طباطبایی، یوسف دانشور نیلو صفحه 73
    نوشتار پیش رو، شرح تقابل اندیشه دو شخصیت معروف در دو حوزه الهیات و الحاد است. یکی از این دو، ریچارد داوکینز، می کوشد در کتاب «پندار خدا» از همه تخصص خود در حوزه زیست شناسی فرگشتی یاری بجوید و به بی خدایی و الحاد برسد و در نقطه مقابل، آلیستر مک گراث، با تصنیف کتاب «پندار داوکینز» تلاش دارد به نقدی منصفانه از این کتاب بپردازد و به مخاطبان نشان دهد که علوم تجربی و به طور خاص، نظریه فرگشت با خداباوری در تنافی نیستند. نکته درخور توجه اینکه هر دو نفر در فضای دانشگاه آکسفورد تنفس کرده و هر دو تجربه الحاد را از سر گذرانده اند؛ با این تفاوت که اولی هنوز با پافشاری بر الحاد خود، مشهورترین و پرارجاع ترین ملحد جهان شده، ولی دومی با وجود تخصص در علوم تجربی، از الحاد دست شسته و به مدافعی سرسخت برای خداباوری بدل گشته است.
    کلیدواژگان: ریچارد داوکینز، آلیستر مک گراث، علم تجربی، الحاد، دین، فرگشت، توهم
  • مهدی امیریان، غلامعلی اسماعیلی کریزی صفحه 101
    کریپکی برخلاف فرگه و راسل معتقد است که اسم خاص و اسم جنس نقش معنابخشی ندارند، بلکه صرفا دلالت بر مدلول کرده، مانند برچسب عمل می کنند. وی بر آن است که این دو اسم، دال های ثابتی هستند که در همه جهان های ممکن بر یک چیز دلالت می کنند و مدلولشان از یک جهان به جهان دیگر تغییر نمی یابد. بدین ترتیب نمی توان آنها را با اوصاف که دال متغیرند، هم ارز دانست. مقاله حاضر درصدد است نشان دهد که در پرتو اصالت وجود می توان از عقیده کریپکی درباره اسم خاص، دفاع کرد. طبق اصالت وجود، نه ماهیت و وصف، بلکه صرفا وجود متن عالم خارج را پر کرده است. لذا اسم خاص بر واقعیات خارجی که حقیقت وجودی دارند و در همه جهان های ممکن بر یک چیز دلالت می کنند، اطلاق می شود؛ اما در مقابل اسم جنس صرفا به ماهیت که امری ذهنی و کلی است اطلاق می شود. لذا طبق مبانی اصالت وجود، در اینجا نمی توان با کریپکی موافقت کرد و اسم جنس را بدون معنا دانست.
    کلیدواژگان: اسم خاص، اسم جنس، دال ثابت، دال متغیر، جهان ممکن، اصالت وجود، ماهیت
  • امیدرضا جانباز، احمد علی اکبر مسگری صفحه 121
    از جایگاه یک ریاضی دان، فرگه وارد بحث مناقشه انگیزی می شود که مکاتب مهم فلسفی از جمله رئالیسم، ایدئالیسم و تجربه گرایی مدت ها به آن اشتغال داشتند. این حیطه بحث که می توان آن را با نام کلی نحوه ارتباط ذهن و عین مشخص کرد، در اندیشه فرگه به منظور ارائه توضیح مقبولی درباره شالوده ریاضیات مطرح می شود. براساس دیدگاه فرگه، کسی که خود را در جهان و در تعامل با دیگران می دید، نظریات مطرح در این زمینه راضی کننده نبود. این نظریات که به روان شناسی گرایی، خودانگاری، نسبی گرایی و منحصر دانستن عرصه موجودات در امور محسوس می انجامند، نمی توانند به خوبی از عهده توضیح بنای علم و ادراک و نحوه ارتباط با دیگری برآیند. فرگه به دنبال بنیادی از اندیشه است که صرفا عبارت از چند اصل موضوعی نبوده، بلکه امر عینی و در دسترس همگان را پیش چشم داشته باشد؛ بنایی که می تواند تبیین علمی را استوار سازد. در این جستار ما ضمن بیان پیش زمینه ای از نحوه تدارک عینیت در اندیشه کانت، درباره تبیین عینیت در اندیشه فرگه تحقیق می کنیم و از حاصل آن، برخلاف آنچه میان هرمنوتیسین ها شایع است، اشاراتی به در دسترس بودن معنای عینی خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: فرگه، عینیت، معنا، اندیشه، مدلول، ارزش صدق و کذب
  • مهدی غیاثوند، سید حمیدطالب زاده صفحه 145
    در این مقاله، مسئله تاثیر ارزش بر دانش به بحث گذاشته شده است؛ مسئله ای که از سویی در نسبتش با «عینیت دانش» می تواند چالش برانگیز باشد و از سوی دیگر در نسبتش با مسئله دانش بومی و یا دینی. این در حالی است که هرگونه پیشرفت در این زمینه منوط است به مشخص کردن دقیق نقاط تقاطع و تاثیر و تاثر فرضی دانش و ارزش. پرسش مشخص این مقاله این است که «آیا علم ارزش بار است؟». پاسخ مقاله به این پرسش، با این رویکرد ارائه شده است که حکم واحدی در باب موضوع این پرسش نمی توان صادر کرد. بدین معنا که پاسخ، از مقامی به مقام دیگر تفاوت خواهد کرد و بخشی از این تفاوت به گونه شناسی ارزش ها مربوط می شود.
    کلیدواژگان: دانش ارزش بار، استقلال دانش از ارزش، ارزش های معرفتی و غیرمعرفتی، عینیت
  • الملخص
    صفحه 159
|
  • Murteza Rezaee Page 11
    One of the most important issues in philosophy is a discussion on the unity and plurality of existence. There are different views common among philosophers, ranging from the view of difference among beings to the view of the particular unity of existence. The theory of ‘unity of existence’, with its mystical origin, has an important status in Mulla Sadra’s transcendental theosophy. This theory, however, is not an axiomatic one and needs to be proved. Mulla Sadra attempts to prove this theory by putting forward some arguments and to use it in various philosophical discussions. Along with philosophical arguments, he has presented numerous transmitted evidences to show the verity of this theory. The present article is a review of the Quranic verses and traditions adduced by Mulla Sadra for unity of existence and its implications. These evidences can be classified into five categories. Naturally, we can accept the Quranic verses and traditions as evidences for this claim only if there is no flaw in inferring unity of existence from these texts.
    Keywords: particular unity of existence, sovereign encompassment, absolute unity, copulative existence, status, manifestation
  • Muhammad Miri Page 33
    Mulla Sadra has nullified the theory of eternity of soul, believing in origination of soul on the one hand, and holding that soul – in previous origin, before its origination in this world – enjoyed intellectual existence. In the present study, we attempt to find the way out of this seeming disparity between the two theories in Mulla Sadra’s thought. This is because Mulla Sadra has dealt with this issue on numerous occasions, stressing that each of these two theories, in a certain meaning, can be proved for soul. In other words, soul is eternal because of its intellectual existence, and at the same time, is originated with physical origination because of its very being soul and in view of its belonging to worldly origin.
    Keywords: origination of soul, eternity of soul, rational existence of soul, collective existence of souls, the way the soul exists
  • Mahdi Hussein, Zade Yazdi, Muhammad Hussein, Zade Yazdi Page 55
    The present article investigates the question of what the reaction of the Islamic philosophy to the problems facing the religious epistemology is. Is it passive to them? Does it justify them and withdraw or it solves the problems and presents rational and wise solutions? The authors, after their constant efforts in a few decades, have found that the Islamic philosophy, with its broaden domain, has the ability to solve the problems of philosophy of religion and religious epistemology. The collection of solutions it presents can, at least, be considered as alternate solutions – along with other solutions – by those thinkers who do not favor this disposition. After stating a list of problems and their answers based on the Islamic intellectual and philosophical tradition, the present study investigates, for example, two reasons among the most important reasons for disability of intellect and intellectual reasoning in [proving] God’s existence (i.e. the meaninglessness of the words and concepts of necessary and possible [being] and denial of predicative existence) and presents answers based on that tradition.
    Keywords: predicative existence, philosophical concepts, relational meanings, logical concepts, necessary, possible
  • Sayyid Fakhruddin Tabatabaie, Yusuf Daneshwar Nilou Page 73
    The present article is a description of a contrast between the views of two famous figures in the sphere of theology and atheism. One of these two, i.e. Richard Dawkins, attempts, in his book entitled The God Delusion, to use all his expertise in evolutionary biology in arguing for atheism. Conversely, Alister McGrath attempts, by writing his book entitled Dawkin’s Delusion, to fairly review that book and show the readers that empirical sciences, and specially the theory of evolution, are not inconsistent with theism. It is worth mentioning that both of these figures have worked in Oxford and both have experienced atheism. The difference between them is that the former is stilling insisting on his atheism as the most famous atheist in the world, while the latter, in spite of his expertise in empirical sciences, has given up atheism to become a vigorous defender of theism.
    Keywords: Richard Dawkins, Alister McGrath, empirical science, atheism, religion, evolution, delusion
  • Mahdi Amiriyan, Gholamali Ismaelie Karizi Page 101
    Unlike Frege and Russell, Kripke holds that proper names and generic names do not have the role of giving meaning; rather, they denote something and serve as labels. He maintains that these two types of names are fixed designators denoting one single thing in all possible worlds, with no change in what they designate. So, they cannot be equal to epithets which are changeable designators. In the light of principality of existence, one can defend Kripke’s belief on proper name. According to principality of existence, just existence has filled out the outer world, not nature and epithet. Thus, proper names are the names denoting external realities with true existence that denote one single thing everywhere. Generic names, however, are those names denoting the nature which is an abstract and general thing.
    Keywords: proper name, generic name, fixed designator, changeable designator, possible world, principality of existence, nature
  • Omid Reza Janbaz, Ahmad Ali Akbar Mesgari Page 121
    As a mathematician, Frege enters a disputable discussion that has preoccupied important philosophical schools – including realism, idealism and empiricism – for years. This discussion that can be generally called ‘the relationship between mind and entity’ is put forward by Frege in order to present an acceptable explanation on the basis of mathematics. In Frege’s view, a disciplined thinker who finds himself interacting with others in the world, the theories put forward in this regard are not satisfying. These theories – which lead to psychologicism, subjectivism, relativism, and restricting beings to sensible ones – are not capable of explaining the basis of knowledge and perception and their relationship. Frege seeks a basis of thought that is not merely restricted to some postulates and works on objective things available for all, a basis that can strengthen the scientific explanation. In this essay, while stating a background of objectivity on Kant’s thought, we investigate the explanation of objectivity in Frege’s thought, referring, accordingly, to availability of objective meaning, unlike what is common among the hermeneutists.
    Keywords: Frege, objectivity, meaning, thought, referent, the value of verity, falsehood
  • Mehdi Ghiyathvand, Sayyid Hamid Taleb, Zade Page 145
    In the present article, the effect of value on knowledge has been discussed. This can be challenging in its relationship to “objectivity of knowledge” on the one hand, and in its relationship to the indigenous and/ or religious knowledge. Nevertheless, any progress in this domain is contingent to precisely specifying the meeting points and assumed mutual effect of knowledge and value. The definite question of this article is as follows: “is knowledge value-laden?” The article’s answer to the question has been presented with the following approach: no single prescript can be issued on this subject. It means that the answer would be different from one case to the other, and part of this difference is related to the typology of values.
    Keywords: value, laden knowledge, independence of knowledge from value, epistemic, non, epistemic values, objectivity