فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 51 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • تعیین ارزش تفرجگاهی روستای توریستی کندوان به روش هزینه سفر منطقه ای
    احمد اسدزاده، داود بهبودی، مریم صارمی صفحات 1-20
    با توجه به تقاضای روزافزون مردم به مراکز تفریحی، تحلیل های اقتصادی و اجتماعی و بررسی کامل خواسته های مردم برای فراهم آوردن امکانات و تسهیلات لازم، امری ضروری است. روستای کندوان از توابع شهرستان اسکو واقع در استان آذربایجان شرقی به دلیل دارا بودن جاذبه های زیاد، از مناطق توریستی و گردشگری مهم کشور محسوب می شود. لذا مطالعه ارزش توریستی آن می تواند در پیش بینی نیازها، رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. در این مطالعه از روش هزینه سفرمنطقه ای برای ارزش گذاری اقتصادی تفرجگاه کندوان استفاده شده است. این روش بر مبنای استفاده از نقشه و خصوصیات اقتصادی- اجتماعی بازدیدکنندگان از تفرجگاه و نیز افزایش هزینه و مسافت دسترسی به منطقه است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 124 بازدیدکننده از منطقه مذکور در نوروز سال 1391 جمع آوری گردید. نتایج نشان دادند مقدار هزینه سفر با تعداد بازدیدکنندگان رابطه منفی دارد. 82 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده از روستای مذکور هستند. میانگین تمایل به پرداخت افراد 2657 تومان و ارزش تفرجی روزانه روستای کندوان 329500 تومان برآورد گردیده است.
    کلیدواژگان: روستای کندوان، هزینه سفر منطقه ای، ارزش تفرجگاهی
  • بررسی و تحلیل همدیدی بارش های سنگین بهمن ماه 1389 در مناطق جنوبی و مرکزی ایران (با تاکید بر استان کرمان)
    کمال امیدوار، مهدی محمودآبادی، فرشاد صفرپور صفحات 21-39
    در این مقاله الگوی همدیدی ابر بارش 12 و 13 بهمن ماه 1389 در مناطق جنوبی و مرکزی ایران به ویژه استان کرمان مورد بررسی قرار گرفت. به علت تاکید این مقاله بر استان کرمان ابتدا با استفاده از شاخص آماری توزیع گامبل تیپ 1، بارش سنگین برای هر یک از ایستگاه های استان محاسبه گردید. سپس ویژگی های ترمودینامیک بارش مورد نظر با استفاده از داده های رادیوسوند و نمودار اسکیوتی ایستگاه کرمان مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل این پدیده از داده های روزانه بارش 32 ایستگاه سینوپتیک مناطق مرکزی و جنوبی کشور و نقشه های فشار سطح دریا و سطوح 850، 500 و 300 هکتوپاسکال استفاده گردید سپس آرایش الگوی همدید و روند آن در نقشه های هوا، طی یک دوره انتخابی 4 روزه بررسی شد. نتایج مطالعه نشان می دهد که عامل اصلیایجاد بارش سنگین در منطقه مورد مطالعه، تشکیل کم ارتفاع بریده بر روی دریای مدیترانه است که همانند سیستم مانعی عمل نموده و با حرکت رو به شرق خود سبب تقویت فرود شرق مدیترانه در تروپوسفر میانی می گردد. لذا زمانی که با حرکت رو به پایین سامانه ناوه قطبی همراه باشد به سمت عرض های پایین تر منتقل شده، در نتیجه سامانه های غربی با حرکت خود از روی آب های گرم جنوبی، رطوبت زیادی را کسب کرده و سبب ریزش بارش های سنگین و قابل توجهی در منطقه می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل همدید، بارش سنگین، کم ارتفاع بریده، دریای مدیترانه، استان کرمان
  • جواد بهمنش، نسرین آزاد طلاتپه صفحات 41-58
    یکی از خواص چرخه اتمسفری تغییرات اقلیمی است، به طوری که نوساناتی را در پارامتر های هواشناسی ایجاد می کند. این نوسانات در بسیاری از نقاط دنیا شدید بوده و منابع آب و خاک توسط آن ها متاثر می شود. لذا جهت آمادگی در برابر اثرات نامطلوب پدیده تغییر اقلیم و اتخاذ برنامه های مناسب توسعه و مدیریت منابع آب، بررسی تغییرات متغیرهای هواشناسی در هر منطقه اقدامی ضروری است. هدف از این مطالعه، بررسی تغییر اقلیم در منطقه ارومیه بود. در این تحقیق روند تغییرات پارامترهای درجه حرارت، بارندگی، درصد رطوبت، ساعات آفتابی و تبخیر-تعرق پتانسیل مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور از داده های روزانه ایستگاه سینوپتیک ارومیه با دوره آماری 40 ساله (1389-1350) استفاده شد. آزمون آماری من-کندال در سطح اطمینان 95 درصد جهت بررسی وجود روند معنی دار در این پارامترها به کار گرفته شد. بررسی ها نشان داد که روند تغییرات درجه حرارت بیشینه، کمینه و متوسط درجه حرارت افزایشی و در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار بود. میزان بارندگی ارومیه با شیب 26/2- کاهش یافته که این کاهش معنی دار بود. ساعات آفتابی شیب مثبت و معنی دار داشت. اما شیب منفی درصد رطوبت و شیب مثبت تبخیر- تعرق پتانسیل (0068/0) معنی دار نبود. بررسی های ماهانه نشان داد متوسط درجه حرارت در همه ماه های سال شیب مثبت داشت اما این شیب مثبت در همه ماه های سال معنی دار نبود. سایر پارامترها در برخی ماه ها دارای شیب افزایشی و در برخی ماه ها شیب کاهشی داشت.
    کلیدواژگان: ارومیه، تغییر اقلیم، درجه حرارت، بارندگی، تبخیر، تعرق پتانسیل، من کندال
  • محمدرضا پورمحمدی، حسن محمودزاده صفحات 59-80
    محل زندگی انسان ها مهم ترین بخش شهر است و سهم عمده ای از سطوح کاربری ها را نیز به خود اختصاص می دهد؛ به گونه ای که در شهرهای کوچک بیش از 60 درصد و شهرهای بزرگ حدود 40 درصد از سطح شهر تحت پوشش کاربری مسکونی است. یکی از موارد مهم و پیچیده برای برنامه ریزان شهری تعیین کیفیت موقعیت استقرار کاربری مسکونی و مطابقت آن با اصول شهرسازی می باشد. پیچیدگی و ازیاد فاکتورهای موثر در تعیین کیفیت مکانی استقرار کاربری مسکونی، لزوم به کارگیری روش های چندمتغیره تصمیم ساز جهت تعیین درجه تناسب کیفی استقرار کاربری مسکونی را می طلبد. هدف عمده مقاله حاضر تعیین وضعیت فعلی الگوی استقرار کاربری های مسکونی در تطابق با استانداردهای مکان یابی کاربری مسکونی های در مناطق ده گانه شهرداری کلان شهر تبریز می باشد. بدین منظور از روش های ارزیابی چندمعیاره مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی برای تولید و تجزیه و تحلیل نقشه ها و لایه های مختلف کاربری ها استفاده شده است. طی این فرآیند ابتدا شاخص های طبیعی و انسانی مورد نیاز و تاثیرگذار در قالب 12 شاخص شناسایی، تهیه و مورد استفاده قرار گرفته اند و در نهایت نقشه نهایی کیفیت استقرار بر اساس مدل AHP تولید شده است. بر اساس یافته های تحقیق، از کل مساحت 09/4043 هکتاری کاربری مسکونی حدود 14/502 هکتار در مناطق با استاندارد خیلی کم تا کم در قسمت های شمالی شهرداری مناطق 1، 4 و 10، 61/558 هکتار در مناطق با استاندارد متوسط در قسمت های جنوبی شهرداری مناطق 1،2 و 314/2982 هکتار استانداردهای مکان یابی در مناطق با استاندارد زیاد تا خیلی زیاد در قسمت های مرکزی شهر واقع در شهرداری مناطق 3، 4، 5، 6، 7 و8 می باشند.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، کاربری مسکونی، تکنیک های تحلیل چندمتغیره، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • عیسی جوکارسرهنگی، حسین جباری صفحات 81-105
    با توجه به این که تعیین مقدار دقیق توان سرزمین برای کاربری های مختلف غیرعملی است، با به کارگیری منطق فازی به عنوان منطق مدل سازی ریاضی فرآیندهای غیردقیق و مبهم، می توان زمینه ای برای مدل سازی فرایندهای مطرح در تعیین توان اکولوژیکی فراهم ساخت. برای این منظور، در این تحقیق مدل اکولوژیکی توسعه شهری ایران به عنوان مبنا مدنظر قرار گرفت و با استفاده از منطق فازی برای استان آذربایجان غربی اجرا شد. فازی سازی نقشه های منابع اکولوژیکی، در واقع کاربرد سیستم استنتاج گر فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به منظور تعیین درجه عضویت و همپوشانی فازی لایه های مختلف برای توسعه شهری است. نتایج ارزیابی توان اکولوژیکی برای توسعه شهری و تحلیل نقاط قوت و ضعف منطق فازی در مقایسه با پیاده سازی مدل مبتنی بر مدل مخدوم (ایران) نشان داد که با به کارگیری موتور استنتاج گر فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی ارزیابی توان اکولوژیکی به خصوص در کناره های مرز یگان های تشکیل دهنده نقشه های منابع اکولوژیکی، نزدیک تر به واقعیت انجام می گیرد. در نهایت به منظور تخصیص سرزمین به کاربری های مختلف در استان، به مطالعات اقتصادی و اجتماعی و مدل سازی های بیش تری نیاز است.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیکی، آمایش سرزمین، توسعه شهری، منطق فازی، آذربایجان غربی
  • سعید جهانبخش اصل، حمید میرهاشمی، معصومه تدینی صفحات 107-125
    در این مطالعه به منظور شناسایی الگوهای همدید موجد بارش های ابرسنگین استان آذربایجان شرقی از رویکرد محیطی به گردشی بهره گرفته شد. بدین منظور نخست با استفاد از روش آماری حد نهای تیپ یک با دوره بازگشت ده هزار ساله، شاخص بارش برای 9 ایستگاه سینوپتیکی و کلیماتولوژی واقع در سطح استان تعیین و با در نظرگیری شرط فراگیر بودن این بارش ها، 25 روز تحت عنوان روزهای همراه با بارش فراگیر ابرسنگین برای استان آذربایجان شرقی مشخص شد. سپس با اعمال خوشه بندی ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 1000 هکتوپاسکال روزهای مذکور، سه الگوی چرخند بهاره، گردنه هم فشار و چرخند زمستانه تحت عنوان الگوهای موجد این بارش ها شناسایی گردید. تحلیل همدید این الگوها نشان داد که در تمامی آن ها، کم فشار قطبی و پرفشار جنب حار های ضمن انحراف از موقعیت به هنجار و بلند مدت خود، زبانه های آن ها بر روی منطقه مدیترانه خاورمیانه گسترش می یابد. لذا، این شرایط به وجود آمده در مراکز ذی ربط، باعث افزایش شیو مداری دما فشار و برقراری گردش نصف النهاری و ایجاد سردچاله ها و سامانه مانع، در منطقه مدیترانه خاورمیانه و به تبع در منطقه مورد تحقیق شده بود. بنابراین استان آذربایجان شرقی به طور همزمان تحت تاثیر سامانه های عرض های بالا و پایین قرار می گیرد. تحلیل ترمودینامیک با استفاده از داده های ایستگاه رادیو گمانه تبریز نشان داد که شرایط ناپایداری بالقوه در هنگام رخداد بارش ابرسنگین بر نیمرخ قائم جو مستولی گشته بود. در واقع چون در این دوره ها منطقه مورد مطالعه، تحت نفوذ سامانه های عرض های پایین و بالا قرار داشت و این سامانه ها در ترازهای مختلف ارتفاعی، از بعد دمایی رطوبتی اختلاف شایانی با هم دارند، یک اشکوب بندی دمایی رطوبتی در جو شکل گرفته و سبب ایجاد ناپایداری بالقوه در نیمرخ قائم جو شده بود.
    کلیدواژگان: بارش های ابرسنگین، ناپایداری بالقوه، آذربایجان شرقی، گردنه هم فشار، چرخند
  • سیداسدالله حجازی صفحات 127-143
    با توجه به افزایش نگرانی ها در زمینه گرمایش جهانی و تغییر اقلیم، روش ترسیب خاک در نتیجه جنگل کاری در اراضی بایر و تخریب شده و مدیریت بهینه آن، روش مناسبی برای کاهش تراکم دی اکسید کربن اتمسفری است. لذا با توجه به مساله گرمایش جهانی و گسترش صنایع شهری در آلایندسازی هوا؛ استطاعت اراضی شهرستان تبریز در ایجاد پارک جنگلی با استفاده از تکنیک های اطلاعات مکانی و تحلیل سلسله مراتبی AHP مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های مورد استفاده در این پژوهش از نقشه های پایه در دسترس و تصویر ماهواره ای اسپات 2005 هم چنین مطالعات میدانی جمع آوری شد. نقشه های رقومی شده منطقه با استفاده از تکنیک های اطلاعات مکانی به نقشه های معیار (شیب، جهت، ارتفاع، کاربری اراضی، زمین شناسی، خاک، شهر، شبکه ارتباطی، روستا و آبراهه اصلی) تبدیل و جهت مقایسه دوبه دوی ارزش گذاری گردید. به طوری که ارزش هر یک از معیارها با توجه به استطاعت هر واحد در نظر گرفته شد. مقایسه دوبه دوی معیارهای حاصل از تکنیک های اطاعات مکانی با استفاده از برنامه الحاقی ماریونی تحت محیط GIS انجام پذیرفت و وزن معیارهای مورد بررسی محاسبه شد. سپس نقشه نهایی در فرمت رستر و با استفاده از وزن هر یک از معیارها استخراج و در 5 کلاس از بسیار ضعیف تا بسیار مناسب طبقه بندی و بهترین مکان با مساحتی در حدود 4 درصد از کل شهرستان استخراج گردید.
    کلیدواژگان: شهرستان تبریز، فضای سبز، GIS، AHP
  • یعقوب دین پژوه، فائقه نیازی، حامد مفید صفحات 145-169
    هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات برخی از پارامترهای هواشناسی (میانگین سرعت باد، حداقل، حداکثر و میانگین دما، اختلاف دمای حداقل و حداکثر هوا، تبخیر از تشت، میانگین رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، مقدار بارش، تعداد روزهای همراه با بارش بیش از 1، 5 و10 میلی متر، تعداد روزهای همراه با گرد و غبار، تعداد روزهای برفی، تعداد روزهای با دید کم تر از 2 کیلومتر و درجه روز بر مبنای دمای 18 و 21 درجه سانتی گراد) در ایستگاه تبریز در دوره آماری 2005-1970 در سه مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه با استفاده از روش ناپارامتریک مان-کندال (MK) می باشد. تحلیل روند با دو روشMK مرسوم (برای سری های با ضرایب خود همبستگی غیرمعنی دار) و MK اصلاح شده (برای سایر سری ها) در سه سطح معنی داری 1%، 5% و 10% انجام شد. شیب خط روند با روش سن به دست آمد. نتایج نشان داد که در مقیاس سالانه پارامترهای تبخیر از تشت، حداقل، حداکثر و میانگین دما و درجه روز بر مبنای 21 درجه سانتی گراد دارای روند افزایشی معنی دار در سطح 5% بوده ولی بارش، تعداد روزهای همراه با بارش بیش از 1 و 5 میلی متر و درجه روز بر مبنای 18 درجه سانتی گراد دارای روند کاهشی معنی دار (در سطح 5%) بودند. بقیه متغیرها در مقیاس سالانه روند معنی دار نشان نداده اند. شیب خط روند بارش سالانه 28/2- میلی متر در سال و شیب نظیر برای هر سه عنصرمیانگین، حداقل و حداکثر دما معادل 06/0 درجه سانتی گراد در سال بود. روند مشاهده شده در پارامترهای مورد بررسی بیانگر تغییرات اقلیمی روی داده در تبریز می باشد.
    کلیدواژگان: مان، کندال، تبریز، پارامترهای هواشناسی، تخمین گر Sen، روند
  • طاهره جلالی، علی اکبر رسولی*، فاطمه سرافروزه، مرضیه اسماعیل پور صفحات 171-191

    در تحقیق حاضر به بررسی بارش های نیسان استان آذربایجانشرقی در طول دوره آماری 1359 تا 1391 پرداخته شد. ابتدا تغییرات روند بارندگی های نیسان استان با استفاده از آزمون های ناپارامتری من-کندال و تخمین گر شیب Sen که جزو متداول ترین روش های ناپارامتری به شمار می روند، تجزیه و تحلیل شد. سپس برای پیش بینی تغییرات بارش های نیسان طی سال های آتی از مدل سری های زمانی ARMA استفاده گردید. نتایج مطالعات نشان داد که بر اساس آزمون های ناپارامتریک، سری زمانی بارش های نیسانی در دوره مورد مطالعه به جز ایستگاه آذرشهر در بقیه ایستگاه ها فاقد روند می باشد. پس از بررسی الگوهای مختلف مدل ARMA، مدل محاسباتی مناسب در هر ایستگاه بر اساس معیار آگاهی آکائیک انتخاب و بارش های نیسان استان آذربایجان شرقی برای 10 سال آینده پیش بینی گردید. در این مطالعه صحت و دقت مدل ها توسط آزمون نرمال بودن مانده های مدل و مجذور اختلاف مربعات ریشه تایید گردید.

    کلیدواژگان: بارش های نیسان، روند، من، کندال، پیش بینی، مدل ARMA، آذربایجان شرقی
  • اصغر ضرابی، جابر علی زاده، بهزاد رنجبرنیا، محمد جواد کاملی فر، مهدی احمدیان صفحات 193-219
    می توان دغدغه دستیابی به فرم خوب شهری را از زمان شکل گیری اولین شهرها سراغ گرفت و تلاش برای بهبود زندگی شهری را هم سن تاریخ شهرنشینی تخمین زد. تمایل بیش از پیش جمعیت های انسانی به زندگی در محیط های شهری و رشد شهرنشینی اهمیت کیفیت زندگی شهری و محیط های سکونتی در شهرها را بیش از پیش آشکار ساخته است. بر این اساس در تحقیق حاضر تلاش شده است تا با توجه به مطالعه مبانی نظری مربوط به کیفیت محیط زندگی، چارچوب مفهومی متشکل از عوامل شانزده گانه ای برای بررسی و سطح بندی مناطق ده گانه کلانشهر تبریز در نظر گرفته شود.
    تحقیق حاضر به لحاظ روش انجام مطالعه، تحقیقی توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است که نتایج حاصل از آن جنبه کاربردی و توسعه ای دارد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه خانوارهای ساکن کلانشهر تبریز تشکیل می دهند. با توجه به حجم بالای جامعه آماری، جهت گردآوری اطلاعات، از روش نمونه گیری استفاده گردید. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس روش کوکران 384 خانوار برآورد گردید. اعضای نمونه مورد بررسی نیز به روش نمونه گیری تصادفی و متناسب با حجم جمعیتی زیر جامعه های مورد بررسی(مناطق دهگانه کلانشهر تبریز) انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده نیز از روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی و تحلیل خوشه ایبهره گرفته شد.
    در نهایت براساس میزان رضایت شهروندان از محیط سکونتی خود و با استفاده از روش تحلیل خوشه ای، مناطق ده گانه کلانشهر تبریز در سه سطح مناطق دارای محیط سکونتی با کیفیت بالا، متوسط و ضعیف سطح بندی شدند. نتایج مطالعه نشان داد که از دیدگاه شهروندان کلان شهر تبریز، مناطق شهری دو، پنج و سه این کلان شهر دارای محیط سکونتی با کیفیت بالا، مناطق شش، هشت، هفت و چهار دارای محیطی زندگی با کیفیت متوسط و نهایتا مناطق یک و ده این کلانشهر نیز دارای محیطی سکونتی با کیفیت ضعیف هستند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی شهروندی، کیفیت محیط سکونتی، روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی، کلانشهر تبریز
  • محمد ظاهری، محسن آقایاری هیر، کلثوم ذاکری میاب صفحات 221-246
    کشاورزی به عنوان مهم ترین فعالیت اقتصادی در شهرستان آذرشهر با مشکلات اساسی (عدم بازاریابی مناسب، بالا بودن ضایعات، پایین بودن قیمت محصولات و...) روبه رو است. بخش اعظمی از این مشکلات با ایجاد صنایع فرآوری محصولات کشاورزی قابل حل است. هم چنین، بخشی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی منطقه مانند، نبود اشتغال کافی، بیکاری پنهان و پایین بودن درآمد، با ایجاد چنین صنایعی فرآوری بهبود می یابد. کشاورزی در آذرشهر طبق آمار شهرستانی، سالانه بالغ بر یک میلیون تن محصولات زراعی تولید می کند و وجود مازاد تولید در برخی از تولیدات دامی و زراعی مثل انواع صیفی جات و انواع محصولات باغی، لزوم توجه به صنایع تبدیلی و تکمیلی را در این شهرستان نشان می دهد. این مقاله در پی اولویت بندی صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی است و برای این هدف با اتکا به روش شناسی توصیفی- تحلیلی، ابتدا به شناسایی اهداف و سپس به اولویت بندی صنایع با استفاده از نظرات متخصصان و خبرگان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی و شهرستان آذرشهر پرداخته شده و با روش ترکیبی دلفی و تاپسیس به این مهم ممارست شده است. نتایج تحقیق حاکی از این نکته است که در شهرستان آذرشهر بایستی صنایع مرتبط با فرآوری محصولات لبنی به دلیل مازاد تولید بیش تر و نیز مشکل فسادپذیری سریع این محصولات و پس از آن صنایع تبدیلی و تکمیلی مرتبط با محصولات باغی به دلیل نقش پراهمیت آن ها در استفاده بهینه از محصولات کشاورزی تولیدی منطقه، در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، بخش کشاورزی، دلفی، تاپسیس، آذرشهر
  • سیدعلی علوی، محمد مولائی قلیچی، هادی جوادزاد اقدم، بهمن نجف پور صفحات 247-266

    شهر به مثابه بخشی از سلسله مراتب سیستم فضایی و تقسیمات سیاسی- جغرافیایی هر کشور بر اساس شاخصه های مختلفی مانند نوع حکومت، مدیریت، سطح آگاهی، علاقمندی اجتماعی و مشارکت مردم در نظام تصمیم گیری شکل می گیرد. از آنجا که هر عنصر در چارچوب ویژگی های عملکردی اش قابل تعریف است، لذا براساس نقش های مختلفی که در زیرسیستم های نظام شهری تعریف می شود، می توان انواع مختلفی از اجزای تشکیل دهنده سیستم را شناسایی نمود. با توجه به نقش مدیریت یکپارچه شهری به عنوان سیستم و عامل کنترل و هدایت نظام شهری در کلان شهرها، می توان از عناصر تحت نظارت مدیریت یاد شده یعنی مناطق شهرداری به عنوان عناصر تشکیل دهنده سیستم شهری نام برد. از طرفی دیگر وسعت و پراکندگی کلان شهرها نیازمند تعادل در حجم عملیاتی متناسب با توان آن می باشند. هدف از این تحقیق اولویت بندی فضایی سیستم مدیریت یکپارچه شهری مناطق تهران به منظور حل مسائل مدیریت شهری بوده است. روش تحقیق در این مقاله به دو صورت توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش از روش های تصمیم گیری چندمعیاره، مدل های تحلیلی (VIKOR و AHP) جهت رتبه بندی مناطق شهری تهران استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داده که از میان مناطق شهری تهران، منطقه 6 شهرداری از مساله خیزترین مناطق شهری بوده، پس از آن نیز مناطق شهری 2 و 14 قرارداشته است. هم چنین نتایج این مدل نشان داده که مناطق شهری 16، 8 و 22 از نظر سیستم مدیریت شهری مشکلات کم تری نسبت به دیگر مناطق دارابوده است. در نهایت تحلیل های فضایی جهت اولویت بندی فضایی سیستم مدیریت یکپارچه شهری در منطقه مورد مطالعه صورت گرفته و پیشنهاداتی نیز ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، اولویت بندی فضایی، مدل VIKOR، تهران
  • رسول قربانی، احمد اسدی * صفحات 267-288

    افزایش جمعیت شهرها در کشورهای جهان سوم و به تبع آن استفاده روزافزون از سوخت های فسیلی و افزایش ترافیک، این کشورها را با معضلات متعدد روبرو ساخته است. دوچرخه با مزایای منحصربه فرد نظیر ارزانی، صرفه در مصرف انرژی، کم ترین ترافیک و اثرات منفی زیست محیطی بیش از پیش به عنوان مکمل سایر وسایط نقلیه مورد توجه قرار گرفته است. یکی از عمده ترین راهکارهایی که متخصصان و صاحب نظران برای دستیابی به توسعه پایدار شهری مطرح می کنند؛ استفاده بیش تر از دوچرخه است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر کاهش تمایل به استفاده از دوچرخه در سفرهای شهری زنجان می باشد که از دو روش اسنادی، کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است و از نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری استفاده شده است با توجه به نتایج مطالعات میدانی در شهر زنجان استفاده از دوچرخه در جابه جایی های شهری بسیار پایین است به طوری که فقط 8 درصد جامعه آماری تحقیق به طور قابل توجهی از دوچرخه برای فعالیت های شهری استفاده می نمایند که این امر از عواملی نظیر عدم فرهنگ سازی استفاده از دوچرخه، ضعف تبلیغات در رسانه ها، نبود مسیرهای ویژه دوچرخه سواری، عدم استفاده مدیران جامعه، تاثیر وضیعیت اقلیمی، عدم تناسب دوچرخه سواری بانوان با فرهنگ عمومی، کمبود آگاهی از مزایای دوچرخه سواری، نبود امنیت دوچرخه سواران و نبود پارکینگ برای دوچرخه می باشد.

    کلیدواژگان: دوچرخه، حمل و نقل شهری، تمایل شهروندان، شهر زنجان
  • یوسف قویدل رحیمی صفحات 289-309
    در این پژوهش با بررسی و تحلیل داده های دمای بیشینه روزانه 13 ایستگاه استان خوزستان از روز اول خرداد تا 31 شهریور 1389 با استفاده از روش خوشه بندی وارد ایستگاه ها به چهار خوشه طبقه بندی گردید. نتایج خوشه بندی نشان داد که ایستگاه های آبادان و بستان گرم ترین ایستگاه های خوزستان هستند و ایذه به نسبت دیگر ایستگاه ها گرماهای ضعیف تری دارد. هم چنین بر اساس داده های متوسط دمای بیشینه ایستگاه های استان خوزستان، معیاری برای تعیین و جداسازی دماهای ابر گرم ارایه شده، که همان عدد آستانه 17/47 درجه سیلسیوس است. استمرار زمانی بیش از یک روز دماهای ابر گرم امواج ابر گرم را به وجود آورده اند. در بازه زمانی مورد مطالعه 5 موج گرمایی در استان خوزستان شناسایی گردید. برای تحلیل سینوپتیک گرم ترین آن ها از میان 5 ابر موج که یک موج ابر گرم 4 روزه به وقوع پیوسته از روز 14تا 17 تیرماه بود، برای مطالعه انتخاب گردید.
    نتایج تحلیل سینوپتیک موج ابر گرم یاد شده نشان داد که استقرار یک کم فشار در سطح زمین و استیلای پرفشار در سطوح میانی تا 500 هکت وپاسکال و هم چنین افزایش شدید ضخامت جو بر روی استان خوزستان که موجب فرونشینی هوای گرم و گرمایش بیش از حد سطح زمین می شود، عوامل دینامیک- سینوپتیک وقوع روزهای ابر گرم هستند. تحلیل نقشه های وزش دمای جو نشان داد که منشا ورود گرما به ایران و خوزستان، فرارفت و انتقال هوای سوزان و خشک آفریقا، شبه جزیره عربستان و عراق است که بانی و باعث وقوع امواج ابر گرم 14 تا 17 تیرماه سال 1389 در بخش وسیعی از ایران بویژه خوزستان بوده است.
    کلیدواژگان: دماهای ابر گرم، موج ابر گرم، تحلیل سینوپتیک، استان خوزستان
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، مجتبی قدیری معصوم، حافظ اسکندری چوبقلو، علی طورانی، حمیده خسروی مهر صفحات 311-339
    مخاطرات طبیعی به عنوان بخشی از واقعیت های گریزناپذیر محسوب می شوند که عمدتا کنترل وقوع آن ها خارج از عهده بشر است، مدیریت بلایای طبیعی به ویژه سیلاب، مجموعه اقداماتی است که قبل از وقوع، در حین وقوع و بعد از وقوع بلایا برای کاهش هر چه بیش تر آثار و عوارض آن ها انجام می گیرد. در این میان پدیده سیل یکی از حوادث پیش بینی نشده و ویرانگر در مناطق روستایی کشور محسوب می شود. در روستاهای منطقه مورد مطالعه (حوضه رودخانه زنگمار) نیز که معیشت و فعالیت ساکنان آن دائما تحت تاثیر سیل می باشد، خسارات بسیاری را از نظر جانی و مالی برای روستاییان ایجاد می نماید. هدف این تحقیق، شناسایی زمینه های کاهش آثار مخاطرات طبیعی به ویژه سیل در نواحی روستایی به صورت مشارکتی و ارائه پیشنهادهایی برای کاهش آثار سیل در نواحی روستایی از طریق مشارکت مردم محلی می باشد. در این پژوهش برای کسب داده های موردنیاز، از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مشاهده) استفاده شده است. برای پوشش دادن کل حوضه رودخانه زنگمار از میان روستاها که در سه طبقه با آسیب پذیری بالا، متوسط و کم که مجموعا 63 روستا بودند، 21 روستا به صورت تصادفی انتخاب شدند و در مرحله بعد با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 292 نفر از سرپرست خانوار به عنوان نمونه مشخص گردید. از بین گروه مسئولان نیز 50 نفر از 5 سازمان مرتبط با امور سیل روستاها به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه ها توسط آن ها تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss مورد آنالیز شده است. نتایج حاصل از آزمون پیرسون بیانگر آن است که بین نوع نگرش مشارکتی روستاییان با کاهش مخاطرات سیل رابطه معناداری وجود دارد. برای شناسایی ابعاد و متغیرهای موثر در مدیریت سیل از دیدگاه نمونه ها از آزمون T- تک نمونه ای و تحلیل واریانس استفاده شده که نتایج به دست آمده از این آزمون بیانگر وجود تفاوت در اهمیت بسترها و عوامل زمینه ساز در مدیریت مشارکتی و کاهش مخاطرات ناشی از سیل از نظر مسئولان و مردم روستایی می باشد. به گونه ای که از دیدگاه مسئولان بسترها و زمینه های اجتماعی در اولویت اول و بسترها و زمینه های اقتصادی و زیرساختی در رتبه دوم و سوم جای می گیرند. اما از دیدگاه مردم روستایی، بسترها و زمینه های اجتماعی در اولویت اول قرار دارند ولی جایگاه بسترها و زمینه های زیرساختی با اقتصادی عوض شده است هم چنین در همه ابعاد مشارکت هر دو گروه روستاییان و مسئولان اعتقاد به مشارکت در دوره قبل از وقوع سیل دارند که این مطلب نشان دهنده اهمیت پیشگیری و مدیریت ریسک در مقابله با سیلاب است.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، مدیریت سیل، مدیریت مشارکتی، روستاهای حوضه رودخانه زنگمار، شهرستان ماکو
|
  • Evaluating the Recreational Value of Kandowan Touristic Village Using Travel Cost Method
    Maryam Saremi, Ahmad Asadzadeh, Davood Behbudi Pages 1-20
    Given the increasing demand for recreation places، it is appropriate to use social and economic analysis to study peoples’ demand for the provision of recreational facilities in any region. Kandovan is a tourist attraction and a historical village located on the south of Tabriz. The estimation of the recreational value of Kandovan village is useful in predicting needs، meeting requirements and development of tourism in the region. The research method is based on using maps and collecting data about socio-economic characteristics of visitors and travel cost associated with the visits. The data were collected by questionnaires and interviews with 124 visitors. The results revealed that the amount of travel cost was negatively related to the number of visitors، 82 percent of visitors were willing to pay the entry fee to the village. The average willingness to pay was 26570 Rials and the recreational value of Kandovan was estimated to be 3295000 Rials.
    Keywords: Kandovan village, Travel cost method, Tecreational value
  • A Synoptic Analysis of Heavy Rains February 2011 in Southern and Central Regions of Iran (with emphasis on Kerman Province)
    Kamal Omidvar, Mehdi Mahmodabadi, Farshad Safarpour Pages 21-39
    In this research we investigated synoptic pattern of heavy rain 1 and 2 February 2011 in southern and central regions of Iran specially Kerman province. At the first we calculated heavy rain for all of synoptic stations with use Extreme value type1 then thermodynamic characteristics of heavy rain analyzed with use radio sounding and Skew-t data. For analyzing of this phenomenon we used daily rainfall data 32 synoptic stations of southern and central regions and SLP and 850، 500 and 300 hgt maps. In the 5 day periods، we investigated synoptic pattern formation and its trend in weather maps. The results show that main factor of precipitation in region is formation of cut off low on Mediterranean sea. This system act so blocking and with move onto east، it causes that trough of east Mediterranean reinforcement thus west systems penetrate to lower latitude and they get high level of humidity from south seas and they makes sever precipitations in the study area.
    Keywords: Synoptic analysis, Heavy rain, Cut off low, Mediterranean sea, Kerman province
  • Javad Behmanesh, Nasrin Azad Talatape Pages 41-58
    One of the atmospheric cycle properties is climatic changes which can cause the fluctuations in meteorological parameters. These fluctuations in many world regions are considerable and water and soil resources are affected by them. To prepare against undesirable effect of climate change and adopt suitable development programs and water resources management، it is necessary to investigate the meteorological variable changes. The objective of this research was to investigate the climate change in Urmia region. In this research، the changes trend of temperature، precipitation، relative humidity، sunshine and potential evapotranspiration were studied. To achieve this goal، Urmia synoptic station daily data with 40 years period (1971-2010) were used. The Mann-kendall statistical test at confidence level of 95% was used to investigate the significance of trend in the mentioned parameters. The results showed that the trend slope of maximum، minimum and average of temperature was positive and this trend in 95% confidence level was significant. Urmia precipitation was decreased with slope of -2. 26 so that this decrease was significant. The sunshine had positive slope and significant trend، but the negative trend of relative humidity and the positive trend of potential evapotranspiration (0. 0068) were not significant. The monthly investigations showed that the average temperature in all months had positive slope، but this slope was not significant in all months. The other parameters in some months had positive or negative slopes.
    Keywords: Urmia, Climate change, Temperature, Precipitation, Potential evapotranspiration, Mann, Kendall
  • Mohammadreza Poumohamadi, Hasan Mahmoudzadeh Pages 59-80
    The most important part of a city is housing and assigns major part of land uses for itself. In such a way More than 60 percent in small towns and about 40 percent of big cities is covered by residential land use. The most important and complex items to the urban planners determining the quality of the residential Land use deployment position and match it with the principles of urban design. Prevalence of affective factors in determining the spatial quality of residential land use deployment location، Makes necessary using of multivariate procedures، for specifying the appropriate degree of quality of residential use. The main objective of current paper is to determine the current pattern of deployment residential land use in accordance with the standards of residential land use location in decuple municipality of Tabriz metropolis. To achieve this purpose، multi-criteria evaluation methods based on Analytical Hierarchy Process (AHP) employing for producing and analysis of maps. During this process، the natural and human factors have been identified in 12 indicators and the final quality map of residential land use deployment location based on AHP model produced. Based on research findings، from the total area of 4043. 09 hectares residential land use about 502. 14 Hectares with low to very low standard located in the northern parts of 1، 4، 10 and 558. 61 Hectares in areas with average standard southern parts of the region''s municipalities 1، 2 and 2982. 314 hectares in areas with high to very high standards in the central parts of the city council district 3، 4، 5، 6، 7 and 8 are located.
    Keywords: Land Suitability, Residential Land use, Multivariate analysis method, Analytical Hierarchy Process
  • Iesa Jokar Sarhanghi, Hosein Jabbari Pages 81-105
    It is impractical to exactly uncover the degree of potential of the areas for the land use purposes. However، the application of fuzzy logic، as a mathematical modeling logic of imprecise and vague processes، can pave the way so as to do processing modeling and to determine the ecological potential. In the present research the ecological urban development model of West Azerbaijan was considered as the basis and performed using fuzzy logic. The fuzzification of ecological resources maps and indeed fuzzy inference system in geographic information systems (GIS) is a way of determining the fuzzy membership degree and the overlapping of different layers for urban development. The results of the ecological evaluation of urban development and analysis of fuzzy logic strengths and weaknesses as compared to implementation of Makhdoom model illustrated that the fuzzy inference engine in the geographic information systems can yield much real output particularly in the sides of borders which form the ecological resources maps. Finally، this study invites further economic، social، and modeling studies in the issues of assigning lands for different usages.
    Keywords: The ecological potential, Fuzzy logic, Land use, Urban development, West Azerbaijan
  • Saeed Jahahnbakhsh Asl, Hamid Mirhashemi, Masoomeh Tadayyon Pages 107-125
    In this study to identify the synoptic patterns causing heavy rainfall in East Azarbaijan province used with Environment- circulation pattern. Thus، beginning with the use of statistical methods limit type with return periods of ten-thousand-year، precipitation index for the 9 synoptic stations and climatology located at the province was determined and finally 25 days was analyzed as day''s high Heavy. The clustering of the 1000 hPa geopotential height level these days، were identified three patterns of spring cyclone، deformation and winter cyclone as the creator of this precipitation patterns. Synoptic analysis of this patterns showed that the low pressure at polar latitudes move to down and troughs on the Mediterranean and the Middle East that it has spread. Next to the tropical high pressure and subsequent ridge are moved to higher latitudes. There are conditions in the planetary patterns، increased temperature and pressure gradient zonal and meridional circulation of establishing Cut-off low and blocking high system is in the region. Research area within the affected system has been up and down simultaneously. Thermodynamic analysis using data from the radio station of Tabriz probe showed that the potential instability in the event of heavy rain on the atmospheric vertical profile has prevailed. In fact، because the study area in this period of low and high latitudes is dominated systems and the systems at different height levels of temperature and humidity differences are great together، a stratification of temperature، moisture in the atmosphere will be created and established conditions of potential instability.
    Keywords: Heavy rains, Potential instability, East Azarbaijan, Deformation, Cyclone
  • Seyedasadollah Hejazi Pages 127-143
    Increment of soil carbon is an appropriate method for reducing atmosphere dioxide carbon density resulted from foresting in the unutilized and destroyed lands and its optimal management due to increase of concern about universal heating and changing of climate. According to universal heating and expansion of urban industries issue in the air pollution; capacity of Tabriz Province lands in establishing of parks has been investigated by employing AHP. The data were collected by available basic maps and spot 2005 satellite images and also field studies. The zone digits of maps were converted to criterion maps (slope، direction، height، land usage، geology، soil، city، communication network، village and rivers) by using spatial information techniques and they were valuated for paired comparison. The value of each scale was considered according to capacity of each unit. The paired comparison of the spatial information techniques criteriawas conducted by using Marionian attached program in GIS and the studied criterion weight were calculated. Then the final map in raster format was extracted by using each weight and was categorized in five classes range from very weak to very good and the best location was extracted with an area about four percent of the whole Province.
    Keywords: Tabriz, Green space, GIS, AHP
  • Yagoub Dinpazhooh, Faege Niazi, Hamed Mofid Pages 145-169
    The aim of this study is trend analysis of meteorological parameter including mean wind speed، min، max and mean air temperature، difference between the min and max temperature، pan evaporation، average relative humidity، sunshine hours، total precipitation، the number of days with precipitation more than 1، 5 and 10 mm، the number of days with dust، number of the days with snow and the number of days with visibility less than 2Km، degree days based on 18 and 21 oC at Tabriz station during 1970-2005 in three time scales، monthly، seasonal and annually using the non-parametric Mann-Kendall (MK) method. Trend analysis was conducted using two methods، which are conventional MK (for series having insignificant autocorrelation coefficients) and modified MK (for other series) in three significant levels، 1%، 5% and 10%. Trend slopes were calculated using Sen’s estimator. Results showed that in annual time scale، pan evaporation، min، max and mean temperature and degree days based on 18 and 210C have significant increasing trends at 5% level but precipitation، number of the days with precipitation more than 1 and 5 mm and degree days based on 180C have decreasing trend (at 5% level). Other parameters did not show significant trend in annual time scale. Trend slope of annual precipitation was -2. 28 mm/year and trend slopes of all three elements، average، max and min temperature were 0. 06 0C/year. Observed trends in studying parameters indicate climate change in Tabriz.
    Keywords: Mann, Kendall, Tabriz, Meteorological parameter, Sen's estimator, Trend
  • Tahere Jalali Ansaroodi, Aliakbar Rasouli, Fatemeh Sarafrouzeh, Marzieh Esmaeilpour Pages 171-191

    In this paper، Nisan rainfalls of East Azerbaijan Province in the period of 1980 to 2009 were investigated. Initially changes of Nisan rainfalls trend were analyzed using the non-parametric Mann-Kendall test and Sen''s estimator slope that are the most common methods of non-parametric tests. In order to predict changes of Nisan rainfalls in the next years، ARMA time series model was used. The results indicated that according to non-parametric tests in the study period، time series of Nisan rainfalls have no trend in none of the stations except Azarshahr. After reviewing of different patterns of ARMA model، proportional model for each station was selected based on Akaike information criterion (ACI) and، the Nisan rainfalls in East Azerbaijan Province were predicted for next 10 years. The accuracy of models was confirmed based on normality tests for residuals of the model and RMSE.

    Keywords: Nisan rainfalls, Trend, Mann, Kenedall, Prediction, ARMA model, East Azerbaijan
  • Asgar Zarrabi, Jaber Alizadeh, Behzad Ranjbarnia, Mohammad Javad Kamelifar, Mehdi Ahmadian Pages 193-219
    Being concerned to achieve good shape of the city has been commenced since the formation of primary cities. Moreover، involvement of human thought to improve urban life is simultaneous with urbanization history. Urbanization growth and human tendency to settle in the cities has been made the concept of urban quality of life important more and more. Type of study is applied and developmental and in terms of method used in the research is descriptive-analytical and survey. Given the high mass of the population، for data collection the sampling method was used. The sample size was calculated 384 samples using Cochran''s formula for city of Tabriz. The samples of the study area were chosen by using random sampling method regarding the population size of the each zone. To analyze data fuzzy multi-criteria decision making techniques and cluster analysis were used. At last final score of citizen satisfaction rate in terms of their quality of living environment were classified into 3 levels (including: acceptable satisfaction، moderate satisfaction، low satisfaction) using cluster analysis. The zones of 2، 5 and 3 were placed at first level which is high satisfaction. Second level consists of the zones 6، 8، 7 and 4 which is in moderate satisfaction. The lowest satisfaction is related to zones of 1 and 10 which have lower satisfaction in comparison to other zones.
    Keywords: Urban zoning, Delphi fuzzy method
  • Mohammad Zaheri, Mohsen Aghayari Hir, Kolsoom Zakeri Miab Pages 221-246
    Agriculture as a main economic activity of Azarshahr County is facing with fundamental problems (lack of proper marketing، high losses، low price of products and …). Most of these problems can be solved by creating agricultural products processing industries. Also، some of the region''s economic and social problems such as lack of adequate employment، hidden unemployment and low income، can be improved by creating such industries. Agriculture in Azarshahr، according to the statistics of this county، annually produces over one million tons of agricultural products and overproduction in some agricultural and animal productions، such as horticultural and livestock products، which is indicative of necessary attention for establishment of agricultural processing and complementary industries in this county. This paper tries to determine Azarshahr County suitable processing and complementary industries and for this goal according to descriptive-analytical methodology; first we recognized the goals and then prioritized the industries using data gathered from experts and professionals in Agricultural Organization of East Azerbaijan Province and Azarshahr County and using combined Delphi and TOPSIS techniques. Results show that in Azarshahr County priory attention should be paid to processing industries related to livestock products because of higher overproduction and also rapid spoil ability of products، and thereby، industries related to horticultural products because of their important role in suitable using of regions agricultural products.
    Keywords: Prioritizing, Processing, complementary industries, Agriculture, Combined Delphi, TOPSIS, Azarshahr
  • Seyedali Alavi, Mahammad Molayee Ghelich, Hadi Javadzad Aghdam, Bahman Najafpour Pages 247-266

    The city as part of a hierarchy of spatial systems and divisions of political-geographical in each country based on various criteria such as type of governance، management، knowledgement، social interest and public participation in decision-making system is formed. Since each element can be defined within functional features، so according to different roles that is defined in the subsystems of urban systems، can be identified by a variety of constituting components of the system. According to the role of urban management as system of control and guidance of urban in metropolises، can be named the elements mentioned under the management of municipal areas as elements of urban systems. On the other hand، the extent and distribution of metropolises are needed to balance in the volume of operations with it. The purpose of this research is spatial priority of integrated urban management system in districts of Tehran to solve the problems of urban management. Method of research is descriptive-analytic. To achieve the goal of research is used multi-criteria decision making models such as AHP and VIKOR for ranking of districts of Tehran. Results of the research show that among the urban districts of Tehran، district 6 is one of the most problem areas. Subsequently، is located the regions of 2 and 14. Also The results show that regions 8، 16 and 22 have fewer problems than other areas. Finally، spatial analysis for prioritizing of integrated urban management system in study area has been studied and suggestions are presented.

    Keywords: Urban management, Spatial prioritizing, Vikor, Tehran
  • Rasoul Gorbani, Ahmad Asadi Pages 267-288

    Nowadays، the usage of bicycle is one of the main tools for gaining desirable cities. The increase of population in the third world cities and using of fuel in these countries has been intensified in last decades. For this، the usage of bicycle has been considered in transportation affairs. One of the main policies in attaining sustainable development in cities is the expansion of bicycle use. The main purpose of this paper is to investigate the determinants of unwillingness to bicycle use in Zanjan city by using of questionnaires and library approaches. The results of this study have been analyzed by SPSS and Excel software. The main findings of this study indicate that the use of bicycle is very low in Zanjan city and only 8% of people use the bicycle in urban activities. The unwillingness to use the bicycle in urban activities can be resulted from advertising constraints، constraints of bicycle benefits، shortage of security for bicycle runs in city network and other cases such as unwillingness of managers to use bicycle in travels.

    Keywords: Bicycle, Urban Transportation, Willingness of Citizens, Zanjan City
  • Yosaf Ghavidel Rahimi Pages 289-309
    In this research in a survey and analysis of daily maximum temperature data in 13 stations of Khuzestan Province on 21 May to 31 September 2010، the stations were classified into four clusters using the Ward clustering method. Clustering results demonstrated that Abadan and Bostan stations were the warmest stations in Khuzestan province and maximum temperature in Izeh is lower than other stations. Also، based on the average maximum temperature data a separate criterion for determining the super-hot temperatures was presented، i. e.، the threshold of 47. 17 degrees Celsius. Temporal sequence of warm temperatures occurrence in more than one day temperatures have created super heat waves. During studied time interval، five heat waves were identified in the Khuzestan Province. The warmest super heat wave between five super heat waves was a 4-daily super heat wave which occurred from 5 to 8 July and selected for synoptic analysis. Results of synoptic analysis for mentioned super heat wave proved that institution of a low pressure at ground level and high pressure dominance in middle levels to 500 hp and also the sever increasing in the thickness of the atmosphere that caused on warm air subsidence and abnormal warm air heating and reflow of the earth surface were regarded as dynamic-synoptic agents of super heat wave day occurrence. Analyzing of atmospheric temperature advection maps proved that interneal source of heat air to Iran and Khuzestan Province was hot and dry air advection from the Africa، Arabian Peninsula and Iraq. This process is the effective and creative agent of super heat wave that occurred in 5 to 8 July 2010 in widespread sections of Iran particularly in Khuzestan Province.
    Keywords: Super heat temperatures, Super heat waves, Synoptic analysis, Khuzestan Province
  • Seyidhasan Motieei Langroodi, Mojtaba Ghadirye Masoum, Hafez Eskandari Chopoglo, Ali Toorani, Hamideh Khosravimehr Pages 311-339
    Natural disasters are considered as part of the inescapable facts the control of whose occurrence is largely outside of human power. Therefore، natural disasters always have been important issues in biological communities and confronting with the disasters، and harmful effects have been the long-term goals of the communities. The flood phenomenon is considered as one of the unforeseen events and devastating in rural areas of the country. Management of natural disasters، especially floods، is a collection of actions that occurred before، during and after the occurrence of disasters to reduce more effects and damages. Today the approach of response to disasters as command-control structure، has been focused and technology-oriented and is displaced with a new approach called community-based management. It emphasizes on cultures، abilities، knowledge and capacity of existing local communities. In fact، without a comprehensive and systematic look، regarding all aspects of economic، social-institutional and environmental problems in large part is far from achieving. In this regard، the rural communities isn’t far this process and always has been subjected to flooding and its effects، and the other hand، rural area in this study (Zangmar River Basin) and livelihood and activities of residents are affected by flooding constantly and create many financial damages and losses of life for villagers. In this study، for data requirements، both library and field mode (questionnaires and observations) have been used. To cover the whole basin among villages (that were in three ranges of high، medium and lowvulnerability intotal of 63 villages)، 21 villages were randomly selected. Then، by using the Cocoran formula taotal of 292 households were identified as samples. Also from 50 groups of officials among 5 organizations related to flood affairs in villages we selected samples and correlation test، we used one sample T test and variance analysis. The results of this research indicate that in all aspects of participation، both villagers and officials group believe in participation in the period before and after the flood disaster، and also there are largel similarities between approaches of two groups of officials and rural people into rate، type and period of participation in flood management in flood risk areas in the field of case study.
    Keywords: Natural disasters, Flood management, Participatory Management of flood, Maku city