فهرست مطالب

گیاه پزشکی - سال سی و دوم شماره 2 (زمستان 1388)

فصلنامه گیاه پزشکی
سال سی و دوم شماره 2 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیراحمد سارانی، عباس شریفی تهرانی، مسعود احمدزاده، محمد جوان نیکخواه صفحات 1-14
    کنترل بیولوژیکی عوامل بیماریزای خاکزاد با استفاده از میکروارگانیسم های آنتاگونیست مورد توجه قرار گرفته اند.به خصوص جدایه های باکتری BurkholderiacepaciaBurkholderشدیدا به عنوان عوامل بیولوژیک مورد تحقیق هستند. هدف این تحقیق شناسایی یک عامل موثر کنترل بیولوژیک علیه بیماری مرگ گیاهچه کلزا ناشی از قارچKuehn Rhizoctonia solani می باشد. مرگ گیاهچه ریزوکتونیایی یکی از بیماری های مهم این گیاه صنعتی می باشد. کلیه جدایه های انتخابی در آزمایشگاه با استفاده از روش کشت متقابل علیه قارچ عامل بیماری بررسی شدند. دو جدایه دارای خاصیت آنتاگونیستی در آزمون های گلخانه ای مورد بررسی های تکمیلی قرار گرفتند. بر اساس آزمون های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی، جدایه Bu1به Burkholderia cepaciaتعلق داشت. جدایه Bu1، B. cepacia بیشترین اثر آنتاگونیستی را علیه مرگ گیاهچه کلزا نشان داد. تیمار بذر و خاک با باکتری باعث کاهش مرگ گیاهچه به ترتیب با 56 و 62 درصد گردید. نتایج مطالعه بر روی مکانیسم های بیوکنترل جدایه ها نشان داد که جدایه Bu1تولید آنتی بیوتیک و متابولیت های فرار می کند. همچنین این جدایه قادر به تولید سیدروفور، آنزیم پروتئاز و سیانید هیدروژن می باشد. این جدایه یک کلونیزه کننده قوی ریشه کلزا بوده و باعث افزایش رشد گیاه کلزا به طور معنی داری در مقایسه با شاهد می گردد.
  • مهرنوش مینایی مقدم، پرویز شیشه بر، ابراهیم سلیمان نژادیان، علیرضا عسکریان زاده صفحات 15-24
    یکی از آفاتی که در سال های اخیر در مزارع نیشکر در خوزستان طغیان کرده است سفید بالک نیشکر، Neomaskellia andropogonis Corbett می باشد. در این مطالعه تغییرات فصلی جمعیت این آفت در شرایط مزرعه در دو سال متوالی 86-1385 روی رقم 1062- 69CP در کشت و صنعت امیر کبیر واقع در جنوب خوزستان بررسی شد. ابتدا در یک مزرعه 25 هکتاری نیشکر، قطعه ای به مساحت یک هکتار انتخاب شد و سپس این مزرعه به سه قسمت مساوی تقسیم شد و هر قسمت به عنوان یک تکرار بود. در هر قسمت از 10 ایستگاه به طور تصادفی نمونه برداری انجام شد. نمونه برداری ها از اوایل مرداد شروع شد و به طور هفتگی تا اوایل آذر ادامه یافت. در هر ایستگاه پنج برگ یک گیاه (برگ های پنج تا نه) جدا شد. شمارش سفیدبالک های بالغ قبل از جدا کردن برگ ها و شمارش تخم، پوره و شفیره و درصد پارازیتیسم شفیرگی در آزمایشگاه انجام شد. در هر دو سال آزمایش (1385 و 1386) جمعیت تخم، پوره، شفیره و حشره بالغ از اوایل مرداد ماه به تدریج شروع به افزایش نمود و تا اوایل آذر ادامه داشت. جمعیت تخم در اواخر مهر ماه به اوج خود (9/55±244 و 67/28±168 عدد در هر برگ به ترتیب در سال های 85 و 86) رسید. از این تاریخ به بعد جمعیت تخم به شدت کاهش یافت. در سال 85 جمعیت تخم در اواخر آبان ماه و در سال 86 اواسط آذر ماه به صفر رسید. جمعیت پوره در سال 85 در اواخر مهر (2/08±130عدد پوره در هر برگ) و در سال 86 در اواسط آبان ماه (60/98±103 پوره در هر برگ) به اوج خود رسید. در سال های 85 و 86 جمعیت پوره به ترتیب در اواخر آبان ماه و اوایل آذر ماه به صفر رسید. اوج جمعیت شفیره در سال های 1385 و 86 به ترتیب در اواسط آذر ماه (21/70±130 عدد شفیره در هر برگ) و در اوایل آذر ماه (24/91±103عدد شفیره در هر برگ) بود. روند تغییرات جمعیت حشره بالغ نیز مشابه مراحل قبلی بود. بدین صورت که اوج جمعیت در سال 1385 در اواخر مهر ماه (54/0±35 بالغ در هر برگ) و در سال 1386 در اواسط آبان ماه بود (54/8±21 عدد سفیدبالک بالغ در هر برگ). جمعیت بالغین در اوایل آذر ماه به صفر رسید. درصد پارازیتیسم در دو سال 1385 و 1386 به ترتیب 85 و صفر درصد بود.
  • مرجان اختلاط*، بهزاد حبیب پور، فرحان کچیلی، محمد سعید مصدق صفحات 25-36
    از روش های Mark-Release-Recapture به منظور تعیین قلمروی جستجوگری کلنی موریانه ها و ارزیابی جمعیت موریانه های جستجو گر استفاده می شود. در این تحقیق، علامت گذاری موریانه ها با استفاده از دو رنگ(NB) Nile Blueو(NR) Neutral Red به منظور تعیین غلظت های مناسب از این دو رنگ که درکوتاه ترین زمان ممکن باعث رنگ شدن موریا نه ها شوند، انجام شد. تیمارها شامل 3 غلظت 1/0، 25/0 و 5/0 درصد از هر یک از رنگ های NB وNR بودند. برای تیمار شاهد از یک میلی لیتر آب مقطر استفاده شد. هر تیمار با چهار تکرار و هر تکرار شامل50 موریانه کارگر، در انکوباتور تاریک (در دمای 2±28 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5±90 درصد) درپتری هایی به قطر 9 سانتی متر حاوی کاغذ صافی (واتمن شماره 1 به قطر 9 سانتی متر) نگهداری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS و آزمون مقایسه میانگین ها (LSD) انجام شد. در مقایسه میانگین تیمارهای NB وNR با تیمار شاهد از نظر بقا، درصد رنگ آمیزی (بعد از تبدیل درصد ها به Arcsin) وکاهش وزن کارگرها، غلظت های1/0و25/0 درصد NB و غلظت های25/0 و 5/0 درصد NR اختلاف معنی داری با شاهد نشان ندادند. درنتیجه به منظور تعیین مناسب ترین غلظت با کمترین مدت زمان رنگ آمیزی، آزمایش دیگری با تشنه نگه داشتن موریانه ها به مدت 8 ساعت قبل از آزمایش انجام شد که غلظت های 0/1 درصد NB و 0/5 درصد NR پس از 24 ساعت باعث رنگ شدن 90درصد موریانه ها شدند. بنابراین به منظور سرعت بخشیدن به زمان رنگ آمیزی می توان از غلظت های 0/1 درصد NB و 0/5 درصد NR همراه با تشنگی استفاده نمود. بررسی های آزمایشگاهی و مطالعات اولیه صحرایی نشان داد که می توان از این رنگ ها برای ارزیابی رفتار جستجو گری، تعیین تعداد کلنی، تشخیص هم آشیانه ای در آزمایش های رفتار های تهاجمی و آزمایش های انتقال سموم بین موریانه ها، درموریانه Microcerotermes diversus استفاده نمود.
  • فائزه میر کاظمی، علیرضا بندانی، قدرت الله صباحی صفحات 37-54
    در این تحقیق سمیت تنفسی هفت غلظت مختلف (185/2، 370/4، 555/5، 740/7، 925/4، 1111/1 و 3/1296 میکرولیتر در لیتر آب) از اسانس های پنج گونه گیاهی اسطوخودوس Lavandula vera L.، اکلیل کوهی Rosmarinus officinalis L.، رازیانه Foeniculum vulgare L.، ترخون Artemisia dracunculus L. و مرزه Satureja hortensis L.روی دو گونه مهم آفت انباری، سوسکچهارنقطهایحبوباتCallosobruchus maculatus (Fabricius) وشپشهآردTribolium castaneum (Herbest) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سوسک چهار نقطه ای حبوبات نسبت به شپشه آرد به اسانس ها حساس تر است. در بین اسانس های گیاهان مختلف اکلیل کوهی سمیت تنفسی بالایی روی سوسک چهار نقطه ای حبوبات نشان داد به طوری که میزان مرگ و میر سوسک چهار نقطه ای حبوبات در پائین ترین غلظت اسانس اکلیل کوهی بعد از گذشت 12 ساعت به 100% رسید در حالی که میزان مرگ و میر شپشه آرد در همین غلظت بعد از گذشت 12 ساعت تنها 5 درصد بود که پس از 24 ساعت به 30 درصد رسید. در مورد اسانس ترخون که سمیت تنفسیحاصله نسبت به سایر اسانس ها برروی سوسک چهار نقطه ای حبوبات و شپشه آرد کمتر بود در بالاترین غلظت اسانس میزان مرگ و میر در سوسک چهار نقطه ای حبوبات بعد از 18 ساعت به 100 درصد و در مورد شپشه آرد بعد از 24 ساعت به 95 درصد رسید. میزان مرگ و میر سوسک چهارنقطه ای حبوبات در بالاترین غلظت اسانس های اسطوخودوس، رازیانه و مرزه به ترتیب بعد از 5، 18 و 18 ساعت و در مورد شپشه آرد بعد از 24 ساعت به 100% رسید. LT50 محاسبه شده جهت بررسی دوام اسانس اسطوخودوس برای سوسک چهار نقطه ای حبوبات و شپشه آرد به ترتیب 24/96 و 4/78 برای اسانس اسطوخودوس، 30/14و 11/73برای اسانس اکلیل کوهی، 15/64 و 8/71 روز برای اسانس رازیانه،11/74و 6/10 برای اسانس ترخون و 12/28 و3/60 روز برای اسانس مرزه تعیین گردید.
  • افروز فارسی*، فرحان کچیلی، ابراهیم سلیمان نژادیان، یدالله خواجه زاده صفحات 55-66
    در این تحقیق تغییرات جمعیت شته های کلزا و دشمنان طبیعی غالب آنها در طول سال های 87-1386 با نمونه برداری تصادفی از 50 بوته به صورت هفته ای دو بار در مزرعه کلزا مورد بررسی قرار گرفت. 3 گونه شته به اسامی شته خردل، Lipaphis erysimi Kalt.،شته سبز هلو،Sulzer Myzus persicae، و شته مومی کلم،Brevicoryne brassicae L.،شناسایی شدند. شته خردل با فراوانی نسبی 79 درصد گونه غالب شناخته شد و شته های مومی کلم و سبز هلو به ترتیب با فراوانی نسبی 12 و 9 درصد در رده های بعدی قرار گرفتند. شته خردل در نیمه دوم آذر، شته سبز هلو در نیمه اول دی و شته مومی کلم در نیمه دوم بهمن ماه ظاهر شدند. جمعیت شته های خردل و سبز هلو در نیمه دوم اسفند ماه و شته مومی کلم در اواخر اسفند ماه به اوج رسیده و در نهایت در اواخر فروردین ماه با گرم شدن هوا ناپدید گردیدند. شکارگرهای مهم آنها عبارتند از کفشدوزک Coccinella septempunctata L.، مگس سیرفید Episyrphus balteatus De Geer و بالتوری Chrysoperla carnea Stephens که فراوانی نسبی آنها به ترتیب 69، 24 و 7 درصد بود. اوج جمعیت کفشدوزک ها در نیمه دوم اسفند، مگس ها در اواخر اسفند و بالتوری ها در نیمه دوم فروردین ماه مشاهده شد. همچنین یک گونه پارازیتوئیدDiaeretiella rapae Mclntosh و دو گونه هیپرپارازیتوئید Pachyneuron aphidis Bouche و Aphidencyrtus aphidovorus Mayr از شته های مومیایی شده کلزا شناسایی گردید. بیشترین درصد پارازیتیسم در نیمه اول فروردین 32 درصد و میانگین کل درصد پارازیتیسم بر اساس شته های مومیائی شده حدود 13درصد مشاهده شد.
  • آزیتا علاسوند زراسوند، حسین اللهیاری، علیرضا حق شناس، داوود افیونی مبارکه، علیرضا صبوری، سارا ضرغامی، شهره خاقانی صفحات 67-74
    افزودن کود ازته، باعث بالا رفتن میزان ازت موجود در گیاه شده و این عامل می تواند بر رشد، نمو و تولید مثل حشرات گیاهخوار موثر است. برای بررسی اثر کود نیتروژن بر شته سبز گندم Schizaphis graminum R.، گندم به عنوان مهمترین میزبان شته با چهار سطح نیتروژن تیمار شد. تیمارهای نیتروژن برابر با 0، 50، 100 و 150 درصد از میزان کود توصیه شده بود.آزمایش در دمای 1±25 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 10±70 و دوره نوری 16: 8 در آزمایشگاه انجام گردید. تجزیه بافت گیاهان نشان داد کود نیتروژن منجر به بالا رفتن غلظت نیتروژن (%) در گیاه شد. تجزیه داده ها نشان داد که شته های رشد یافته روی تیمار 150% بیشترین طول دوره پوره زایی، طول دوره پوره زایی تا مرگ، و طول عمر را دارا بودند. همچنین بیشترین میزان پوره زایی روی این تیمار ثبت گردید. هرچند که کوددهی نیتروژن تاثیری روی طول دوره پیش از پوره زایی و پس از پوره زایی نداشت. نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته بر تیمارهای 0، 50، 100، 150 به روش یات وایت به ترتیب 0/249، 0/266، 0/263، 0/267 (ماده بر ماده بر روز) تعیین گردید. این مطالعه نشان داد که تغذیه شته از گیاهان کوددهی شده، باعث افزایش توانایی تولید مثلی شته در مقایسه با تیمار شاهد می گردد.
  • بابک لطیف، مختار جلالی جواران، حمید رجبی معماری، حامد اژدری صفحات 75-88
    «کشاورزی مولکولی» به تولید پروتئین های دارویی و آنزیم های صنعتی توسط گیاهان از طریق مهندسی ژنتیک اطلاق می شود. آنزیم لوسیفراز حشره شبتاب یکی از مهم ترین آنزیم های صنعتی است که به طور وسیعی در زمینه های مختلف بیوتکنولوژی و بیولوژی سلولی و مولکولی بویژه در تشخیص میزان ATP به منظور تشخیص آلودگی های میکروبی، تهیه کیت های تشخیص سرطان، غربالگری داروها، زیست حسگرها، همچنین در بررسی روابط برهمکنشی و تاخوردگی پروتئین ها، سنجش های آنزیمی و توالی یابی DNA (Pyrosequencing) استفاده می شود. ژن لوسیفراز نیز به عنوان ژن گزارشگر ایده آل در مهندسی ژنتیک به منظور بهینه سازی سیستم انتقال ژن، کاربرد فراوان دارد. تحقیق حاضر جهت همسانه سازی، انتقال ژن لوسیفراز حشره شبتاب گونه ایرانی (Heyden)L. turkestanicus و تولید آن در گیاه توتون انجام گرفت. برای این منظور آغازگرهای مناسب با توجه به توالی های دو انتهای ژن لوسیفراز (luc)، محل های برشی مناسب و توالی افزایش دهنده بیان گیاهی (Kozak sequence)طراحی و ژن مورد نظر پس از جداسازی، در ناقل بیانی pCAMBIA1304 همسانه سازی شد. این ژن تحت کنترل پیشبرنده CaMV35S و خاتمه دهنده NOS قرار دارد. به منظور اطمینان از همسانه سازی، سازه تهیه شده با استفاده از بررسی هایColonyPCR،PCR، هضم آنزیمی، توالی یابی و همردیف سازی آن در بانک اطلاعاتی (GenBank)، مورد تایید قرار گرفت. سپس سازه تهیه شده به کمک باکتری آگروباکتریوم سویه LBA4404 به گیاهان توتون منتقل گردید و گیاهان تراریخت بر روی محیط های کشت انتخابی حاوی آنتی بیوتیک های هیگرومایسین و سفوتاکسیم باززایی شدند. بررسی مولکولی PCRبا استفاده از آغازگرهای اختصاصی بر روی DNA ژنومی گیاهان تراریخت و شاهد، انتقال ژن لوسیفراز را به گیاهان باززایی شده تایید نمود.
  • علی افشاری، مهدی دسترنج صفحات 89-102
    به منظور بررسی تراکم و پراکنش فضایی جمعیت دو شته یSitobion avenae (F.) و Schizaphis graminum (Rondani) روی خوشه های گندم (Triticum aestivum L.) و نیز طراحی یک برنامه ی نمونه برداری دنباله ای با دقت ثابت برای آنها، طی دو فصل زراعی 1385 و 1386 از پنج مزرعه ی گندم پاییزه در اطراف گرگان، نمونه برداری هفتگی به عمل آمد. با استفاده از شاخص ها و مدل های مختلف، پراکنش فضایی مراحل مختلف نشوونمایی شته ها برآورد شد و به کمک مدل گرین، تعداد نمونه ی لازم و معادلات خطوط تصمیم گیری برای برآورد میانگین جمعیت آنها محاسبه گردید. این دو شته از اواسط فروردین روی خوشه های گندم ظاهر شدند و تا اوایل خرداد به فعالیت خود ادامه دادند. بیشترین میانگین جمعیت آنها 2/86±16/01 عدد شته در خوشه و در نیمه ی دوم اردیبهشت شمارش شد. بر اساس مقادیر ضرایب تبیین و F، مدل تیلور برای برآورد پراکنش فضایی شته ها از مدل ایوائو مناسب تر بود و مقدار ضریب b از 1/034 برای ماده های بال دار تا 1/545 برای ماده های بدون بال نوسان داشت. سایر شاخص های پراکنش و مدل های توزیع فضایی نیز حاکی از تجمعی بودن پراکنش جمعیت شته ها روی خوشه ها و برازش آن با توزیع دوجمله ای منفی در بسیاری از مقاطع فصل زراعی بود. شته های بالغ بال دار در مقایسه با سایر مراحل نشوونمایی، برای نشان دادن پراکنش تصادفی تمایل بیشتری داشتند، به طوری که پراکنش جمعیت آنها در 63/7 درصد از تاریخ های نمونه برداری با توزیع پویسون برازش یافت. از نظر هزینه (تعداد نمونه ها)، کارایی نمونه برداری دنباله ای طراحی شده جهت برآورد میانگین جمعیت شته ها با دقت 0/25، در حد قابل قبولی قرار داشت. تعداد نمونه ی لازم جهت برآورد تراکم جمعیت، تابعی از میانگین جمعیت شته ها در خوشه بود و از 25 عدد خوشه در میانگین01/16 عدد شته در خوشه تا 268 عدد خوشه در میانگین 0/168 عدد شته در خوشه متغیر بود. اطلاعات ارایه شده در این پژوهش می تواند در مدیریت جمعیت شته های خوشه ی گندم در منطقه ی گرگان مورد استفاده قرار گیرد.
|
  • Shirahmad Sarani, Abbas Sharifi Tehrani, Masoud Ahmadzadeh, Mohammad Javan Nikkhah Pages 1-14
    Biological control of soil borne plant pathogens with antagonistic microorganism has been more attracting interest. Especially، Burkholderia strains have been intensively investigated as biological agents. The objective of this study was finding an effective biologica control agent against the canola damping off caused by Rhizoctonia solani. Rhizoctonia Damping-off is one of the most important diseases of this industrial oilseed. All strains were selected on plates by dual culture using plant pathogenic fungus. Two strains had antagotistic activity in pot test. According to morphological، biochemical and physiological tests، the isolate Bu1 wase indentified as Burkholderia cepacia. Among these Burkholderia strain، Bu1 showed the most antagonistic effect on canola damping off. Seed and soil treatment with the bacteria caused an average reduction in damping off and disease development، 56% and 62% respectively. Results of the biocontrol mechanism tests showed that isolate Bu1 produced antibiotic and volatile metabolite. The isolate was capable of producing sidrophore، protease enzyme and hydrogen cyanide. The strain was a strong colonizer of canola root and so increased plant growth.
  • Mehrnoosh Minaeimoghadam, Parviz Shishebor, Ebrahim Soleimannejadian, Alireza Askarianzadeh Pages 15-24
    The outbreak of sugarcane whitefly، Neomaskellia andropogonis Corbett has been recently recorded in sugarcane fields in Khuzestan province. The seasonal population dynamics of N. andropogonis was investigated in sugarcane fields (cultivar CP69-1062) in Amir kabir agro-industrial in Khuzestan during 2006-2007. One hectar field in the middle of a large field (25 hectar areas) was selected randomly and divided into three equal parts. Each part was a replication. In each part، ten stations were selected randomly and sampled each week. In each station، one sugarcane stalk was selected randomly and the number of eggs، nymphs، pupa، adults and percentage of parasitized pupae were recorded. In both years، the population of all developmental stages rises gradually from early August and continued until late November. The peak of egg population was in mid October (244±9. 55 and 168±28. 67 eggs per leaf in 2006 and 2007، respectively). Egg population decreased to zero in mid November and late November in 2006 and 2007، respectively. The Peak of nymphal population was observed in mid October (130±2. 08 nymphs per leaf and early November (103±60. 98 nymphs per leaf) in 2006 and 2007، respectively. Population of nymphal stage disappeared in mid November and late November in 2006 and 2007، respectively. The peak of pupal population was observed in early December (130±21. 70 pupa per leaf) and late November (103±24. 91 pupa per leaf) in 2006 and 2007، respectively and that of adult population occurred in mid October (35±0. 54 adults per leaf) and early November (21±8. 54 adults per leaf) in 2006 and 2007، respectively. The adult population decreased to zero in late November in both years. Percentage of pupal parasitism was 85%، 0% in 2006 and 2007 years، respectively.
  • Marjan Ekhtelat*, Behzad Habibpour, Farhan Kocheili, Mohammad Saeid Mossadegh Pages 25-36
    Mark-Release-Recapture methods are used for delineating foraging territories of termite colonies and estimating their foraging populations. In this research، marking of termites was evaluated by the use of two ingested dyes: Nile Blue (NB) and Neutral Red (NR). In this experiment، filter paper circles were wetted with 1 ml of each dye at concentrations of 0. 1%، 0. 25% and 0. 5% (treatments) and placed into Petri dishes (9. 0 cm in diameter)، each containing 50 workers (the final stage). In the control treatment، filter papers were moistened with 1 ml of distilled water. Each treatment had four replicates for each dye marker and was kept in a dark incubator (90±5% RH، 28±2˚ C) for one week. The changes in the weight of workers before and after marking were also compared and analyzed using SAS software and means were compared using LSD test. The mean comparison of NB treatments and NR treatments with control through survival، the percentage of stained workers (after Arcsin transformation) and the change in the weight of workers showed that concentrations of 0. 1% and 0. 25% NB and concentrations 0. 25% and 0. 5% NR did not show significant differences with control. In order to determine the best concentration for fast marking، in the second experiment، marking was studied after 8h thirsty condition. The termites were stained in one day at concentrations of 0. 1% NB and 0. 5% NR. Therefore، it is recommended to use concentrations of 0. 1% NB and 0. 5% NR plus 8h thirsty condition for fast marking. Laboratory experiments and preliminary field studies indicated that dye markers can be used for investigation of M. diversus foraging behavior، determining number of colony، distinguishing nestmates in aggressive behavior experiments and examining the transfer of toxicants between test termites.
  • Faezeh Mirkazemi, Alireza Bandani, Ghodratollah Sabahi Pages 37-54
    Fumigant toxicity of various doses of essential oils (185.2, 370.4, 555.5, 740.7, 925.4, 1111.1, and 1296.3 µl/l water) from five officinal plants, including rosemary (Rosmarinus officinalis), lavender (Lavandula vera), fennel (Foeniculum vulgare), tarragon (Artemisia dracunculus)and summer savory (Satureja hortensis)on two stored products pests, cowpea weevil (Callosobruchus maculatus) and red flour beetle (Tribolium castaneum) have been studied. The cowpea weevil was more susceptible than red flower beetle for all essential oils have been tested. The essential oil of rosemary showed the most fumigant toxicity among the tested plants so that mortality of cowpea weevil in treatment with the least dose of related essential oil reached 100% after 12 h. The mortality of red flower beetle was 5% at the same time; however, after 24 h it reached 30%. The essential oil of tarragon that showed the least fumigant toxicity caused 100% mortality in cowpea weevil after 18 h and 95% mortality in red flower beetle after 24 h. The mortality of cowpea weevil in treatments with high doses of essential oils from lavender, fennel and summer savory after 5, 18 and 18 h reached 100%, respectively. This time was 24 h for the red flower beetle, treated with mentioned treatments. The LT50 calculated for cowpea weevil and red flower beetle in treatment with lavender essential oil were 24.96 and 4.78, that of rosemary 30.14 and 11.73, of fennel 15.64 and 8.71, of tarragon 11.74 and 6.10 and essential oil of summer savor were 12.28 and 3.60 h, respectively.
  • Afrooz Farsi*, Farhan Kocheili, Ebrahim Soleymannejadian, Yadollah Khajehzadeh Pages 55-66
    In this research، population fluctuation of canola aphids and their natural enemies were investigated during 2007-2008. Random samples of 50 plants were taken twice a week. Mustard aphid (Lipaphis erysimi Kalt.)، green peach aphid (Myzus persicae Sulzer) and cabbage aphid (Brevicoryne brassicae L.) were recorded on canola. However،the mustard aphid with relative frequency of 79% was dominant. The cabbage aphid and green peach aphid ranked second and third with relative frequencies of 12% and 9% respectively. The mustard aphid appeared in mid December، the green peach aphid in late December-early January and the cabbage aphid in mid February. The mustard aphid and green peach aphid peaked in middle of March and cabbage aphid peaked in late of March، then after their number decreased in late April. Predatory species Coccinella septempunctata L.، Episyrphus balteatus De Geer and Chrysoperla carneaStephens with the relative frequencies of 69%، 24% and 7% were collected on canola respectively. Coccinellids، syrphids and chrysopids peaked in middle of March، late of March and in middle of April، respectively. PrasitoidDiaeretiella rapae Mclntosh and two hyperparasitoids Pachyneuron aphidis Bouche and Aphidencyrtus aphidovorus Mayr were obtained from mummies. The highest percent of the parasitism was 32% in late March، early April and the average precent of parasitism was 13%.
  • Azita Alasvand Zarasvand, Hossein Allahyari, Alireza Haghshenas, Davood Afioni Mobarakeh, Alireza Sabori, Sara Zarghami, Shohreh Khaghani Pages 67-74
    The amount of nitrogen fertilizer is an effective factor on the growth، development as well as reproduction of phytophagous insects. To investigate the effect of nitrogen fertilization on green aphid، Schizaphis graminum، wheat considering as a significant host for aphid was treated with four nitrogen levels. Nitrogen fertilization treatments included zero (check) 50، 100، and 150% of recommended levels. Rearing containers were placed into environmental chamber (25±1ºC، 70±10% RH، and 16:8 L: D photoperiod). The results showed that increase in nitrogen fertilization resulted in increase in the percentage of soluble nitrogen concentration in plants (%). The aphids feeding on plants receiving higher nitrogen fertilizer (150%) had longer reproduction period، maturity period as well as greater fecundity and longer longevity، although nitrogen fertilization had no effect pre-reproduction period and post-reprodution period. Intrinsic rate of increase of aphid was calculated on various treatments using Wyatt and White method. The intrinsic rate of increase in treatments of 0، 50، 100، 150% were determined as 0. 246، 0. 266، 0. 263، and 0. 267 (female/female/day)، respectively. The results demonstrated that green aphids feeding on fertilized plants showed to have greater reproduction abilities of aphids comparing check treatment (%).
  • Babak Latif, Mokhtar Jalali Javaran, Hamid Rajabi Memari, Hamed Azhdari Pages 75-88
    “Molecular farming” is the use of plants، and potentially animals، as the means to produce therapeutic and industrial valuable proteins using genetic engineering techniques. Firefly luciferase is one of the most important industrial enzymes which has various applications in biotechnology and molecular biology such as microbial contamination detection by ATP amount، preparation of cancer diagnosis kits، drug screening، biosensors، protein folding and protein-protein interaction examinations، pyrosequencing، etc. luc is also used as an ideal reporter gene in order to optimize gene transformation systems in genetic engineering. In this study، Iranian firefly Lampyris turkestanicus luciferase gene (luc) was cloned and introduced into tobacco plants. The gene was isolated by PCR and appropriate primers، designated according to luc termini، restriction sites and a plant highly expression sequence (Kozak sequence)، and then cloned in pCAMBIA1304 vector، under the control of CaMV35S promoter and NOS terminator. The construct was confirmed by several
    Methods
    colony PCR، PCR، digestion، sequencing and BLAST analysis. The Agrobacterium–mediated transformation method was used to introduce luc into tobacco genome and putative transgenic plants were selected on the selective medium containing hygromycin and cefotaxim. Finally، transgenic plants were confirmed by PCR analysis on transgenic and control plants’ genomic DNA.
  • Ali Afshari, Mehdi Dastranj Pages 89-102
    The seasonal abundance patterns of the wheat spike aphids were studied by weekly sampling of five winter wheat fields in Gorgan region in northern Iran during two growing seasons، 2006 and 2007. Spatial distribution of different developmental stages and morphs of the aphids were described by fitting data to Poisson (random) and negative binomial (clumped) distributions، as well as by calculating dispersion indices. A sequential sampling plan was also developed using the fixed-precision method of Green for estimating the density of adults، nymphs and total population. Sitobion avenae (F.) and Schizaphis graminum (Rondani) were two main species infesting wheat spikes in this region. The first aphid colonies appeared on spikes during early April and peaked (16. 01±2. 86 aphid per spike) during early May. Based on R2 and F of regression analysis، Taylor’s power law provided a more adequate description of variance/mean relationships than did Iwao’s patchiness regression model، and the b values ranged from 1. 034 (alate adults) to 1. 545 (apterus adults). Aphid population، especially nymphs and apterous females، was aggregated during most of the growing season and negative binomial models fitted data sets better than the Poisson series. However، alate morphs showed a noticeable tendency to the random distribution and 63. 7 percent of their data sets fitted the Poisson distribution. Regarding sampling cost or required sample size، the developed fixed-precision sequential sampling plans showed an acceptable performance for estimating aphid density at the precision level of 0. 25. Optimum sample size was flexible and depended upon the aphid density and desired level of precision، and ranged from 25 spikes in density of 16. 01 aphids/spike to 268 spikes in 0. 168 aphids/spike at the precision level of 0. 25. The information presented in this study may be used in population management of aphids in wheat fields.