فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال یکم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا فرهادی، قدرت الله روشنایی، سعید بشیریان، فروزان رضاپور شاه کلایی* صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    آسیب های ناشی از حوادث، یکی از مشکلات مهم بهداشتی در سراسر جهان را تشکیل می دهد. حوادث مدرسه ای یکی از انواع مهم حوادث در بین کودکان و نوجوانان می باشد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر عملکرد دانش آموزان در خصوص پیشگیری از آسیب های ناشی از حوادث مدرسه ای انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای از نوع تجربی بود که در بین دانش آموزان دختر و پسر دوره اول دبیرستان شهر فامنین از اسفند 1392 تا اردیبهشت 1393 انجام شد. در این مطالعه 144 دانش آموز به طور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر سوالات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، آگاهی و عملکرد استفاده شد. این مطالعه شامل یک پیش آزمون و یک پس آزمون در دو گروه و ارائه مداخله آموزشی پنج جلسه ای همراه با یک کتابچه آموزشی برای گروه مداخله بوده است. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بعد از مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی (0.001>P)، عملکرد (0.001>P)، حساسیت درک شده (0.001>P)، خودکارآمدی (0.001>P) و راهنما برای عمل (0.001>P) گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت. همچنین میانگین نمره موانع درک شده گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (0.001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می تواند در بهبود عملکرد دانش آموزان در پیشگیری از آسیب ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، آموزش بهداشت، آسیب های ناشی از حوادث مدرسه ای، دوره اول دبیرستان، ایران
  • وحید بابایی، غلامرضا گرمارودی، عزیزالله باطبی، داوود علیپور، محمد شهباز، توحید بابازاده* صفحات 12-19
    سابقه و هدف
    تب مالت یکی از شایع ترین بیماری های مشترک انسان و حیوان است. آموزش می تواند در پیشگیری از این بیماری موثر باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی جهت توانمندسازی دامداران در برابر رفتارهای پرخطر تب مالت در شهرستان چاراویماق بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی در سال 1393 در چاراویماق آذربایجان شرقی اجرا شد. تعداد 200 دامدار با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جهت شرکت در این مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ای که شامل اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود، جمع آوری گردید. سپس جلسات آموزشی برای گروه مداخله طراحی و برگزار شد. 3 ماه پس از اجرای مداخله، اطلاعات از هر دو گروه جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    قبل از مداخله، دو گروه از نظر میانگین نمرات آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، موانع، منافع درک شده و خودکارآمدی) و رفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت، تفاوت معنی داری نداشتند، اما بعد از مداخله آموزشی، در گروه مداخله اختلاف معنی داری نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید (0.05>P).
    نتیجه گیری
    مشارکت افراد تاثیرگذار در برنامه های مداخلاتی همراه با استفاده از تئوری های آموزشی می تواند اثربخشی بیشتری در اصلاح رفتارهای پرخطر در افراد داشته باشد، لذا چنین برنامه هایی باید در سطح وسیعی اجرا گردد.
    کلیدواژگان: تب مالت، مدل اعتقاد بهداشتی، مداخله آموزشی، چاراویماق
  • نوشین سلیمی، اکرم کریمی شاهنجرینی*، قدرت الله روشنایی صفحات 20-27
    سابقه و هدف
    علیرغم فواید شناخته شده مصرف منظم صبحانه، میزان حذف این وعده غذایی بالا است. مطالعه حاضر باهدف شناسایی عوامل موثر در مصرف صبحانه در میان دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی همدان و با استفاده از متغیرهای نظریه شناختی اجتماعی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 423 دانشجوی دختر از دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی همدان موردبررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت تصادفی چندمرحله ای بود. تواتر مصرف صبحانه و متغیرهای نظریه شناختی اجتماعی شامل آگاهی، امید و انتظار پیامد، یادگیری مشاهده ای، حمایت اجتماعی و خودکارآمدی با استفاده از یک پرسشنامه خود ایفا اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و با به کارگیری آزمون های کای دو، آنالیز همبستگی و رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    24 درصد از دانشجویان گزارش کردند که به صورت منظم صبحانه مصرف می کنند. میزان حذف صبحانه در میان دانشجویان 10 درصد و میانگین مصرف 4.2 بار در هفته بود. از بین سازه های تئوری شناختی اجتماعی، خودکارآمدی (P<0.001) و حمایت اجتماعی (P<0.001) پیش بینی کننده معنی دار مصرف صبحانه در میان دانشجویان بودند. این دو متغیر درمجموع توانستند 64 درصد از تغییرات رفتار مصرف صبحانه را تبیین نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در طراحی مداخلات تغذیه ای در جهت افزایش مصرف صبحانه در دانشجویان دختر باید خودکارآمدی و حمایت اجتماعی را مورد هدف قرارداد.
    کلیدواژگان: صبحانه، تئوری شناختی اجتماعی، دانشجویان دختر، همدان
  • مجید براتی، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا*، حمید الله وردی پور صفحات 28-37
    سابقه و هدف
    عوامل شناختی مرتبط با رفتارهای اجتماعی نقش تعیین کننده ای در تصمیم نوجوانان برای شروع مصرف سیگار دارند. بنابراین، مطالعه حاضر باهدف بررسی پیشگویی کننده های مصرف سیگار در بین نوجوانان شهر همدان با بهره گیری از نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 810 نفر از نوجوانان پسر دبیرستانی شهر همدان با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه مبتنی بر سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود که به روش خودگزارش دهی توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از ویرایش 18 نرم افزار SPSS و ویرایش 18 نرم افزار Amos با به کارگیری آزمون های همبستگی پیرسون و شاخص های برازش مدل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در کل 17.2 درصد از نوجوانان پسر به مصرف سیگار درگذشته اشاره نمودند. سازه های کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای انتزاعی و نگرش به ترتیب بهترین پیش بینی کننده قصد مصرف سیگار بودند(0.001>P). همچنین کنترل رفتاری درک شده (β=-0.59، P<0.001) نسبت به قصد رفتاری (β=0.11، P<0.001) از قدرت پیش بینی کنندگی بالاتری برای پیش بینی رفتار برخوردار بود. در مدل معادلات ساختاری، 32 درصد از واریانس قصد رفتاری و 50 درصد از واریانس رفتار توسط سازه های نظریه تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از نقش کم رنگ قصد رفتاری در توصیف رفتار مصرف سیگار در بین نوجوانان پسر می باشد. بنابراین توجه به سایر عوامل روان شناختی موثر در فرآیند اخذ تصمیم برای مصرف دخانیات در بین نوجوانان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، شناخت، مصرف سیگار، دانش آموزان
  • نرگس نوری، بابک معینی*، اکرم کریمی شاهنجرینی، جواد فردمال، علی قلعه ایها، مریم اثنی عشری صفحات 38-46
    سابقه و هدف
    اهمیت توجه به هوش هیجانی در نوجوانان نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته و باید مهارت های گوناگون در آنان تقویت گردد؛ ازجمله این مهارت ها برقراری ارتباط موثر و کارآمد می باشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر همدان بر اساس تئوری حمایت اجتماعی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی، تحلیلی در سال 1393 بر روی 497 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر همدان انجام گرفت. آزمودنی ها به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده و پرسشنامه مهارت های ارتباطی، هوش هیجانی و حمایت اجتماعی را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-18 و با آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    بر پایه نتایج بین هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05). سطح مهارت های ارتباطی دانش آموزانی که در این مطالعه موردبررسی قرار گرفتند در حد متوسط بوده و پژوهش حاضر برتری کلی سطح نمرات مهارت های ارتباطی، هوش هیجانی و حمایت اجتماعی(به جز حمایت ارزیابی) در گروه دختران نسبت به پسران را نشان داد، همچنین بین هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی با سازه های حمایت اجتماعی ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها جهت افزایش هوش هیجانی و ارتقاء مهارت های ارتباطی نیاز به انجام مداخلات آموزشی، تهیه و تدوین بسته های آموزشی جهت دانش آموزان، والدین آنها و مربیان مدارس احساس می شود.
    کلیدواژگان: دانش آموز، مهارت های ارتباطی، هوش هیجانی، حمایت اجتماعی
  • ماری عطایی، کامبیز کریم زاده شیرازی، تورج احمدی جویباری، بهزاد کرمی متین، عباس آقایی، فاضل زینت مطلق* صفحات 47-53
    سابقه و هدف
    در ازدواج های فامیلی احتمال تولد نوزاد معلول 2 تا 3 برابر بیشتر است که این امر می تواند پیامدهای منفی متعددی را به دنبال داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین عوامل شناختی پیش بینی کننده ازدواج فامیلی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی به روش مقطعی بود که در میان 516 نفر از مراجعین به مراکز مشاوره قبل از ازدواج استان کهکیلویه و بویراحمد انجام گرفت. آزمودنی ها به روش نمونه گیری در دسترس، در میان چهار مرکز مشاوره قبل از ازدواج انتخاب شدند و اطلاعات به وسیله پرسشنامه و به صورت خود گزارش دهی جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-20 و با آزمون های آماری همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون لجستیک در سطح معناداری کمتر از 0.05 تحلیل شدند.
    یافته ها
    دامنه سن شرکت کنندگان 15 تا 30 و میانگین آن 3.96±23.43 سال بود. ازدواج 43.4 درصد از شرکت کنندگان به صورت فامیلی بود. نرم های انتزاعی (1.304=OR) و عوامل فرهنگی (1.244=OR) عوامل قوی تری در پیش بینی اقدام به ازدواج فامیلی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن آمار ازدواج فامیلی در این مطالعه، ضرورت توجه بیشتر به انجام اقدامات اطلاع رسانی در خصوص مشاوره های ژنتیکی پیش از ازدواج پیشنهاد می شود. همچنین به نظر می رسد در طراحی مداخلات آموزشی توجه به نرم های انتزاعی و عوامل فرهنگی مرتبط با ازدواج فامیلی می تواند نتایج سودمندی را در این زمینه به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: ازدواج فامیلی، نرم های انتزاعی، عوامل فرهنگی
  • زهره اوجی، مجید براتی، سعید بشیریان* صفحات 54-62
    سابقه و هدف
    مادران پس از زایمان در معرض خطر بالای زندگی کم تحرک بوده و احتمال بروز چاقی و دیابت نیز در این گروه بیشتر از سایرین است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل پیش بینی کننده انجام فعالیت فیزیکی پس از زایمان در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه با بهره گیری از مدل بزنف انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی در سال 1393 بر روی 400 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه مبتنی بر سازه های مدل بزنف و فرم کوتاه پرسشنامه فعالیت فیزیکی بود. داده ها با استفاده از ویرایش 18 نرم افزار SPSS و با به کارگیری آزمون های رگرسیون لجستیک، رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 83 درصد از مادران دارای فعالیت فیزیکی سبک یا کم بودند. طبق یافته ها، آگاهی، نگرش و هنجارهای انتزاعی عوامل پیش بینی کننده قصد انجام فعالیت فیزیکی بوده و 21 درصد از واریانس قصد رفتاری را تبیین می نمودند. همچنین قصد رفتاری بهترین پیش بینی کننده رفتار فعالیت فیزیکی پس از زایمان بود (β=0.140، P<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان دهنده بی تحرکی در اکثر مادران در دوره پس از زایمان بود. بنابراین طراحی مداخلاتی جهت ایجاد تغییر در قصد رفتاری در مادران پس از زایمان نویدبخش اثرات سودمندی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل بزنف، فعالیت فیزیکی، دوره پس از زایمان، مادران
  • محمد طاهر، حمید ابره دری*، محمود کریمی، احمدرضا عابدی، مرتضی شمسی زاده صفحات 63-69
    سابقه و هدف
    حمایت اجتماعی از عوامل موثر در پیروی از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون می باشد. اما این ارتباط در جمعیت با پرفشاری خون هنوز به طور کامل بررسی نشده است. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین حمایت اجتماعی با پیروی از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی (توصیفی-تحلیلی) می باشد که در آن کلیه بیماران مبتلا به پرفشاری خون (130 بیمار) کلینیک قلب بیمارستان طالقانی تهران به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه جمعیت شناختی، پرسش نامه پیروی از رژیم درمانی هیل بن و پرسش نامه حمایت اجتماعی وایکس بود. بعد از جمع آوری پرسش نامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و به کارگیری آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 85.4 درصد از بیماران دارای پیروی متوسط از رژیم درمانی، 5.4 درصد پیروی خوب و 9.2 درصد دارای پیروی ضعیف بودند. ارتباط معناداری بین حمایت اجتماعی و میزان پیروی از رژیم درمانی ملاحظه شد (P<0.05). بدین ترتیب که بیماران با حمایت اجتماعی متوسط و خوب، از پیروی بهتری از رژیم درمانی خود، نسبت به بیماران با حمایت اجتماعی ضعیف برخوردار بودند. همچنین در این مطالعه ارتباط معناداری بین سطح سواد و وضعیت تاهل با حمایت اجتماعی ملاحظه گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که حمایت اجتماعی باید به عنوان یک مولفه اثرگذار بر میزان پیروی از رژیم درمانی و سلامت بیماران با پرفشاری خون موردتوجه قرار گیرد. در نظر گرفتن حمایت اجتماعی می تواند منجر به بهبود وضعیت پیروی از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون گردد.
    کلیدواژگان: پرفشارخون، خودمراقبتی، حمایت اجتماعی
|
  • Zahra Farhadi, Ghodratollah Roshanaei, Saeed Bashirian, Forouzan Rezapur-Shahkolai * Pages 1-11
    Background And Objectives
    Injuries constitute a major health problem throughout the world. School injuries are among the main injuries in young and school-aged children. The present study aimed to determine the effectiveness of an educational program based on the Health Belief Model for the prevention of school injuries among junior high school students in Famenin.
    Materials And Methods
    The present experimental study was conducted on male and female students in junior high schools of Famenin in Hamadan، Iran، from March to May 2014. A total of 144 students were randomly selected for participation in the study and then divided into an intervention group and a control group. Data were collected using a self-administered questionnaire with items on the students'' demographic information and their knowledge، practices and the Health Belief Model constructs. The present study included a pre-test and a post-test in two groups and a five-session educational intervention with an educational booklet for the intervention group. Data were analyzed using the independent and the paired t-tests and the chi-square test.
    Results
    After the educational intervention and based on the Health Belief Model، the mean scores obtained by the students for knowledge، practice، perceived susceptibility، cues to action and self-efficacy were significantly higher in the intervention group compared to the control group (P<0. 001)، while the mean score obtained for perceived barriers had decreased significantly in the intervention group compared to the control group (P<0. 001).
    Conclusion
    The results of the present study showed that an educational intervention based on the Health Belief Model can improve the students'' practices in the prevention of school injuries.
    Keywords: Health Promotion, Health Education, School Injuries, Junior High school, Iran
  • Vahid Babaei, Gholamreza Garmaroodi, Azizollah Batebi, Davood Alipour, Mohammad Shahbaz, Tohid Babazadeh * Pages 12-19
    Background And Objectives
    Brucellosis is among the most common zoonotic diseases. Educational programs can be effective in the prevention of this disease in humans. The present study was conducted to assess the effectiveness of an educational intervention based on the Health Belief Model (HBM) in the empowerment of stockbreeders against high risk behaviors associated with brucellosis in Charuymaq county، East Azerbaijan.
    Materials And Methods
    The present quasi-experimental study was conducted in 2014 in Charuymaq county. A total of 200 people selected through stratified random sampling participated in the study. Data were collected using a researcher-designed questionnaire including items on participants'' demographic information، knowledge and the HBM constructs. Training sessions were then designed and held for the intervention group. Three months after the intervention was held، data were collected from both groups and then analyzed using descriptive statistics including the Mann-Whitney U test and the Wilcoxon test.
    Results
    The mean scores obtained for knowledge، HBM constructs (perceived susceptibility، severity، barriers and benefits and self-efficacy) and brucellosis preventive behaviors showed no significant differences between the two groups before the intervention; however، after the educational intervention، significant differences were observed between the mean scores obtained by the intervention group and the control group (P<0. 05).
    Conclusion
    The cooperation of charismatic individuals with intervention programs and the use of education theories can be more effective in modifying high-risk behaviors; these programs should therefore be widely implemented across the country.
    Keywords: Brucellosis, Health Belief Model, Educational Intervention, Charuymaq
  • Nooshin Salimi, Akram Karimi-Shahanjarini *, Ghodratollah Roshanaei Pages 20-27
    Background And Objectives
    Despite associating regular breakfast consumption habits with a range of health benefits، the rate of skipping the meal is high. The present study was conducted to determine the factors associated with breakfast consumption among female students of Hamadan University of Medical Sciences based on the Social Cognitive Theory (SCT).
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was carried out on 423 female students in different faculties of Hamadan University of Medical Sciences. Participants were selected through multistage random sampling. The frequency of breakfast consumption and SCT variables، including knowledge، hope، outcome expectancies، observational learning، social support and self-efficacy، was measured using a self-administered questionnaire. Data were analyzed in SPSS-16 using the chi-square test، the correlation test and the linear regression analysis.
    Results
    24% of the students stated that they always ate breakfast. 10% of the students skipped breakfast. On average، the students ate breakfast 4. 2 times a week. Self-efficacy (p<0. 001) and social support (p<0. 001) were good predictors of breakfast consumption in the students. These two variables were able to predict 64% of the variance in breakfast habits.
    Conclusion
    The results show that self-efficacy and social support should be targeted in the design of interventions intending to increase breakfast consumption among female university students.
    Keywords: Breakfast, Social Cognitive Theory, Female Students, Hamadan
  • Majid Barati, Shamsodin Niknami, Alireza Hidarnia *, Hamid Allahverdipour Pages 28-37
    Background And Objectives
    The cognitive determinants of social behaviors play an important role in adolescents'' decision-making for starting smoking. The present study was therefore conducted to determine the predictors of tobacco smoking in male adolescents in Hamadan، Iran، based on the Theory of Planned Behavior (TPB).
    Materials And Methods
    The present descriptive-analytical study was conducted on 810 male high school students in Hamadan selected through the multistage sampling method. Data were collected using a self-report questionnaire with a section on participants'' demographic information and another section based on the TPB constructs. Data were then analyzed in SPSS-18 and AMOS-18 using the Pearson correlation test and the indices of model fit.
    Results
    Overall، 17. 2% of the male adolescents reported to have smoked cigarettes in the past. Perceived behavioral control، subjective norms and attitude were the best predictors of behavioral intention for tobacco smoking، in the order of importance (P<0. 001). Perceived behavioral control (β=-0. 59; P<0. 001) was a better predictor of the studied behavior than behavioral intention (β=0. 11; P<0. 001). In the structural equation model، TPB constructs accounted for 32% of behavioral intention variances and 50% of behavior variances.
    Conclusion
    The results demonstrated the poor role of behavioral intention in reporting smoking behaviors in male adolescents. Other psychological factors that affect adolescents'' decision-making regarding tobacco smoking should also be scrutinized.
    Keywords: Adolescents, Cognition, Smoking, Students
  • Narges Nouri, Babak Moeini *, Akram Karimi-Shahanjarini, Javad Faradmal, Ali Ghaleiha, Maryam Asnaashari Pages 38-46
    Background And Objectives
    There has been growing interest in adolescents’ emotional intelligence and strengthening their various skills including effective and efficient communication. Therefore، this study sought to investigate the relationship between emotional intelligence and communication skills of high school students in Hamadan، Iran based on the theory of social support.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted in 2014. Multistage sampling was performed to select 497 students from high schools of Hamadan. The subjects completed a questionnaire containing items on communication skills، emotional intelligence، and social support. The collected data were analyzed using Pearson’s correlation test، Spearman’s correlation test، t-test، and analysis of variance in SPSS-18.
    Results
    There was a significant relationship between emotional intelligence and communication skills of the participants. The students had a moderate level of communication skills. In general، girls enjoyed higher levels of communication skills، emotional intelligence، and social support (except appraisal support) compared to boys. Moreover، constructs of social support were significantly related with emotional intelligence and communication skills.
    Conclusion
    According to our findings، educational interventions and training packages for students، parents، and schoolteachers are required to improve the students’ emotional intelligence and communication skills.
    Keywords: Students, Communication Skills, Emotional Intelligence, Social Support
  • Mari Ataee, Kambiz Karimzadeh-Shirazi, Touraj Ahmadi-Jouybari, Behzad Karami-Matin, Abbas Aghaei, Fazel Zinat-Motlagh * Pages 47-53
    Background And Objectives
    Giving birth to a child with disabilities is two-three times more likely in consanguineous marriages. Due to the various negative consequences of such marriages، this study aimed to determine the cognitive predictors of consanguineous marriages.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، convenience sampling was applied to select 516 people who visited four different marriage counseling centers in Kohgiluyeh-Boyer Ahmad Province. A self-report questionnaire was administered to collect data. Bivariate correlations and logistic regression analysis were performed to analyze the data in SPSS-20.
    Results
    The mean age of the respondents was 23. 43 ± 3. 96 years (range: 15-30 years). About 43. 4% of the participants had married a relative. Regression analysis suggested subjective norms (OR = 1. 304) and cultural factors (OR = 1. 244) as the best predictors of cousin marriage.
    Conclusion
    Considering the high rate of cousin marriage in the studied population، it is pre-marriage genetic counseling seems essential. Designing educational interventions on subjective norms and cultural factors related to cousin marriage may also be useful in reducing the rates of cousin marriages.
    Keywords: Cousin Marriage, Subjective Norms, Cultural Factors
  • Zohreh Ouji, Majid Barati, Saeed Bashirian * Pages 54-62
    Background And Objectives
    The high risk of physical inactivity in the postpartum period is associated with increased risk of obesity and diabetes in mothers. Therefore، the present study used the beliefs، attitudes، subjective norms، and enabling factors (BASNEF) model to identify the predictors of postpartum physical activity among women visiting health centers in Kermanshah (Western of Iran).
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 400 women who visited health centers in Kermanshah. Multistage sampling was adopted to select the participants. The subjects were asked to fill out a questionnaire containing demographic variables، the BASNEF model constructs، and a short form of the international physical activity questionnaire. Data were analyzed using logistic and linear regression analysis and Pearson’s correlation analysis in SPSS-18.
    Results
    Most mothers (83%) had low levels of physical activity. Knowledge، attitude، and subjective norms could significantly predict the intention to perform physical activity. These variables accounted for 21% of the variance in behavioral intention. Moreover، behavioral intention was the best predictor of postpartum physical activity behaviors (P<0. 001; β = 0. 140).
    Conclusion
    Based on our findings، the majority of mothers were inactive during the postpartum period. Relevant interventions should thus be designed to modify mothers’ behavioral intention and promote physical activity after childbirth.
    Keywords: BASNEF Model, Physical Activity, Postpartum Period, Mothers
  • Mohammad Taher, Hamid Abredari *, Mahmood Karimy, Ahmadreza Abedi, Morteza Shamsizadeh Pages 63-69
    Background And Objectives
    Although social support seems to be effective in adherence to the treatment of hypertension، its effects in hypertensive patients have not been well documented. The current study tried to clarify the relationship between social support and adherence to the treatment in patients with hypertension.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study applied census sampling to recruit all eligible patients with hypertension (130 patients). A demographic questionnaire، the Hill-Bone Compliance to High Blood Pressure Therapy Scale، and the Social Support Behaviors Scale were used to collect data. Spearman’s correlation coefficient، t-test، and analysis of variance were conducted to analyze the data. All analyses were performed in SPSS-16.
    Results
    Poor، moderate، and acceptable adherence to the treatment was detected in 9. 2%، 85. 4%، and 5. 4% of the patients، respectively. There was a significant relationship between social support and level of compliance with the treatment regimen، i. e. patients with moderate-high levels of social support had higher adherence to the treatment. Moreover، subjects with poor compliance were found to have poorer social support. Social support was also found to be significantly related with level of education and marital status.
    Conclusion
    This study highlighted the role of social support as a determinant of adherence to the treatment in patients with hypertension. Therefore، attention to social support can increase hypertensive patients’ adherence to treatment regimens and improve their health status.
    Keywords: Hypertension, Self, care, Social Support