فهرست مطالب

اقتصاد پولی، مالی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه اقتصاد پولی، مالی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسن فطرس، حسین توکلیان، رضا معبودی صفحه 1

    اقتصاد ایران، در سال های اخیر افزایش تکانه های پولی و تورم فزاینده را تجربه کرده است. به همین علت، انتظار می رود تکانه پولی تاثیر مثبتی بر تورم دارد. براین اساس، پژوهش حاضر تاثیر تکانه پولی بر رشد اقتصادی و تورم را در کشور بررسی می کند.
    برای تجزیه و تحلیل تاثیر تکانه پولی بر رشد و تورم اقتصادی، از قاعده نرخ رشد پایه پولی در چارچوب تعادل عمومی تصادفی پویا استفاده می شود. معادلات، با توجه به ساختار اقتصاد ایران تعریف و تبیین شده اند. به منظور تطبیق الگوی پژوهش با اقتصاد ایران، چسبندگی قیمت، درآمد نفت، سیاست مالی دولت، نقش بانک مرکزی و بانک های تجاری در نظر گرفته شده اند. داده های مورد نیاز، دربرگیرنده دوره 1389-1352 هستند که براساس سال پایه 1376 از آمار و اطلاعات بانک مرکزی استخراج شده اند.
    نتایج نشان می دهند تکانه فن آوری به افزایش تولید غیر نفتی و تورم منجر می شود. تکانه های نفتی و پایه پولی باعث افزایش تولید غیر نفتی و افزایش تورم می شوند. از سوی دیگر، تکانه فن آوری و نفتی، رشد اقتصادی را افزایش می دهند. اما، تکانه پایه پولی بر رشد اقتصادی بی اثر است.
    با توجه به تاثیر تکانه ها بر اقتصاد کشور، مشاهده می شود تکانه فن آوری بر متغیرتولید و تکانه پایه پولی بر تورم دارای بیشترین تاثیر هستند.

    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا، چسبندگی قیمت، تکانه پولی، کالیبره کردن
  • علی حسن زاده مهران کیانوند صفحه 30
    با توجه به اهمیت تغییرات قیمت نفت در درآمد های نفتی ایران به عنوان یک کشور صادر کننده نفت و در نتیجه اثرات آن بر اقتصاد نفتی کشور، هدف این مقاله بررسی اثرات شوک های نفتی بر تغییرات مهم ترین شاخص بورس اوراق بهادار در ایران یعنی شاخص کل قیمتی می باشد.
    بدین منظور از داده های ماهانه از 1370:1 تا 1390:9(1991:4 تا 2011:12) استفاده گردید. برای بررسی رابطه بین قیمت نفت و سهام، علاوه بر متغیر های قیمت نفت و شاخص قیمتی سهام، نرخ ارز واقعی و حجم نقدینگی نیز به مدل اضافه شده استهم چنین از سه معیار مختلف برای مشخص کردن شوک های نفتی استفاده شده است: شوک های خطی، شوک های موزون شده و شوک های خالص. تحلیل آماری در قالب مدل های سری زمانی شامل گارچ (GARCH) و خود توضیحی(VAR) انجام یافته است.
    طبق نتایج به دست آمده، شوک های نفتی اثر مثبت بر شاخص های سهام دارند یعنی با افزایش قیمت نفت، شاخص های سهام نیز افزایش می یابند. هم چنین نتایج حاکی از آنست که اثر شوک های پولی بیشتر از شوک های نفتی می باشد. آزمون اثرات نا متقارن نیز وجود هر گونه اثر نامتقارن نفتی بر شاخص سهام را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: شوک نفتی، شاخص بازار بورس، سری های زمانی
  • علیرضا عرفانی مرضیه همتی صفحه 62
    با توجه به نقش بی بدلیل بانک ها در چرخه اقتصادی کشورها و دسترسی سهل تر به آن، نسبت به سایر منابع و با توجه به جاذبه های استان سمنان برای سرمایه گذاری و کمبود منابع بانکی در استان، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر منابع بانکی و برنامه ریزی در خصوص چگونگی تخصیص آن در بین بخش-های مختلف اقتصادی حائز اهمیت می باشد.
    به همین منظور در پژوهش حاضر بر آن شدیم، تا ضمن شناسایی عوامل موثر بر منابع بانکی استان سمنان در دوره زمانی 1390-1380، به رتبه بندی این عوامل به روش تاپسیس (Topsis)پرداخته شود.
    نتایج حاصل از رتبه بندی عوامل موثر بر منابع بانکی استان سمنان به روش تاپسیس (Topsis) نشان می-دهد، اطمینان به شبکه بانکی با مقدار6884/0 جایگاه اول را در بین عوامل موثر بر منابع بانکی استان و در حالات متفاوت (با و بدون در نظر گرفتن تاثیر متغیرها بر معادله)، دارا می باشد و هم چنین رتبه این عوامل در بین بانک های تجاری و تخصصی استان، نیز متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: بانک، منابع بانکی، داده های تابلویی، رتبه بندی، تاپسیس، استان سمنان
  • محمود هوشمند سید حامد حسینی صفحه 85
    نیاز روزافزون انسان به انرژی، همواره از مسائل اساسی در زندگی بشر بوده و دولت ها جهت تامین این نیاز ها از طریق منابع مختلف انرژی برنامه ریزی می نمایند. امروزه علی رغم اهمیت منابع فسیلی در تامین مصارف مختلف انرژی، عوامل مختلفی چون پیامدهای منفی زیست محیطی ناشی از استفاده از منابع فسیلی، محدودیت این منابع، افزایش احتمالی قیمت ها و دلایل دیگر، لزوم توجه به سایر انرژی ها را ضروری نموده است.انرژی باد، یکی از مهم ترین انرژی های تجدیدپذیر می باشد که از دیرباز ذهن بشر را به خود معطوف کرده است.
    در این مقاله ابتدا با استفاده از نرم افزار کامفار هزینه-فایده احداث نیروگاه با ظرفیت 100مگاوات برق بادی شامل 50 دستگاه توربین مورد تحلیل قرار گرفته، سپس مشوق های قابل ارائه به بخش تولید و سرمایه گذاری در احداث چنین نیروگاهی بررسی گردیده است.
    نتایج بررسی نشان می دهد که افزایش قیمت خرید تضمینی برق، تغییر نرخ ارز تخصیص یافته و افزایش نرخ گواهینامه های سیستم سهمیه، بیشترین اثرگذاری را بر نرخ بازده داخلی و خالص ارزش فعلی پروژه دارند.
    کلیدواژگان: منابع تجدیدپذیر، ارزیابی اقتصادی، منابع فسیلی، انرژی باد، نرم افزار کامفار
  • حسین صادقی پریسا رحیمی یونس سلمانی صفحه 107
    درماندگی مالی شرکت ها که ناشی عوامل درون سازمانی (نظام راهبری) و بیرون سازمانی (عوامل کلان اقتصادی) می باشد، منجر به اتلاف منابع می گردد. از سوی دیگر با اطلاع از میزان تاثیرگذاری عوامل کلان اقتصادی و نظام راهبری بر درماندگی مالی شرکت ها، مدیران مالی قادر خواهند بود با اقدامات مقتضی مانع درماندگی مالی شرکت شوند، سرمایه گذاران نیز با شناسایی فرصت های مناسب سرمایه گذاری، ریسک سوخت اصل و فرع سرمایه خود را حداقل کنند.
    در این مطالعه تاثیر عوامل کلان اقتصادی و نظام راهبری بر درماندگی مالی شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی زمانی86-1382، با استفاده از مدل لاجیت پانلی بررسی و مقایسه شده است.
    نتایج نشان داد که اولا؛ از عوامل نظام راهبری شرکت ها؛ بالا بودن سابقه فعالیت، نسبت اهرمی و تمرکز مالکیت احتمال درماندگی مالی را افزایش و اندازه شرکت، هزینه نمایندگی و نسبت جاری بالا احتمال درماندگی مالی را کاهش می دهد. از عوامل کلان اقتصادی نیز درآمد سرانه و رشد اقتصادی بالا در فضای کسب و کار شرکت ها، احتمال درماندگی مالی را کاهش و تورم نیز احتمال درماندگی شرکت ها را افزایش می دهد. ثانیا؛ نقش عوامل کلان اقتصادی در سلامت و درماندگی مالی شرکت ها به مراتب بیشتر از نقش عوامل نظام راهبری است.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، درماندگی مالی، مدل لاجیت، نظام راهبری، ساختار مالکیت، نسبت جاری، تورم
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، آلبرت بغزیان، مهدی آزادواری صفحه 128

    بازار های مالی در دهه های اخیر با تحولات چشم گیری مواجه شده اند. با پیدایش واسطه های مالی و ابزار های مالی جدید به تدریج از نقش انحصاری واسطه های مالی خاص و به ویژه بانک ها تا حدودی کاسته شده است و جایگاهی خاص برای واسطه هایی چون صندوق های سرمایه گذاری مشترک و شرکت های سرمایه گذاری با سرمایه ی متغیر، باز شده است. به عبارت دیگر بسیاری از مشتریان بانکی با پذیرش ریسک بیشتر به جای آنکه صرفا سپرده گذار بوده و به سود کم بانکی اکتفا نمایند تمایل به سرمایه گذاری در بازار از طریق چنین واسطه هایی برای کسب سود بیشتر و با ریسک بالاتر پیدا نموده اند. نقش شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری از این جهت حایز اهمیت است که خود به عنوان یک مدیر سبد دارایی برای سرمایه گذاران عمل می کنند. با توجه به آغاز کار صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی عوامل موثر بر بازدهی این صندوق ها مورد توجه این تحقیق بوده است.
    در این تحقیق 19 صندوق سرمایه گذاری مشترک که طی دوره 1388 لغایت 1390 فعال بوده اند مورد بررسی قرار گرفته اند. اثر هفت عامل: تعداد صنعت موجود در سبد سرمایه گذاری صندوق، نرخ رشد ارزش دارایی های صندوق، تعداد صدور واحد های سرمایه گذاری صندوق، مبلغ وجه نقد نگهداری شده توسط صندوق، درصد تملک صندوق توسط اشخاص حقوقی، تعداد ابطال واحد های سرمایه گذاری و رشد شاخص بازار بر بازدهی صندوق های مشترک سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتایج تجزیه و تحلیل داده های با ساختار تابلویی نشان می دهند که تعداد صنعت موجود در سبد سرمایه گذاری صندوق بر بازدهی صندوق تاثیر معنی داری ندارد، ولی متغیرهایی نظیر نرخ رشد ارزش دارایی های صندوق، تعداد صدور واحد های سرمایه گذاری صندوق، وجه نقد نگهداری شده توسط صندوق، درصد تملک صندوق توسط اشخاص حقوقی، تعداد ابطال واحد های سرمایه گذاری و رشد شاخص بازار بر بازدهی صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معنی داری داشته اند.

    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری در سهام، بازده صندوق های سرمایه گذاری مشترک، نقدینگی، ارزش، تعداد صدور و ابطال
  • تقی ابراهیمی سالاری، سید محمد فهیمی فرد *، حنیف خیرخواه صفحه 153

    در این مطالعه به بررسی و پیش بینی مقایسه ای عملکرد شبکه بانکی کشور (متشکل از 14 بانک) با مدل های اقتصادسنجی و شبکه عصبی مصنوعی پرداخته شد. برای این منظور در ابتدا با مدل شبکه عصبی کوهنن (Kohonen)، بانک های مورد بررسی به دو دسته با عملکرد بالا و با عملکرد پایین تقسیم شده است، سپس با استفاده از خروجی مدل شبکه عصبی کوهنن، نسبت های مالی و مدل اقتصادسنجی داده های تابلویی (Panel Data) به تخمین مدل عملکرد شبکه بانکی برای دوره 1389-1384پرداخته و در نهایت با به کارگیری معیارهای ارزیابی کارایی مدل ها، به مقایسه کارایی مدل های Panel Data و ANN در پیش بینی عملکرد شبکه بانکی پرداخته شد. نتایج مدل کوهنن نشان داد که از 14 بانک مورد مطالعه، 4 بانک به گروه با عملکرد بالا و 10 بانک به گروه با عملکرد پایین اختصاص دارد. هم چنین نتایج مدل Panel Data نشان داد که متغیر نسبت نقد به سپرده کل دارای بیشترین و متغیر نسبت درآمد سرمایه ای به درآمد کل دارای کمترین تاثیر بر عملکرد شبکه بانکی می باشد. در نهایت بررسی مقایسه ای مدل ها نشان داد که مدل ANN برای پیش بینی عملکرد شبکه بانکی بر مدل Panel Data برتری دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد شبکه بانکی، پیش بینی، مدل Panel Data، مدل Kohonen، مدل ANN طبقه بندی JEL: C23، C45، C53، G21
  • محمد جواد ساعی، محمدعلی باقرپور ولاشانی، سید ناصر موسوی بایگی صفحه 175

    در این پژوهش با استفاده از اطلاعات 1603 مشاهده، دردوره 1380 تا 1387 به بررسی معنی داری تفاوت مبلغ ارائه اولیه و تجدید ارائه اقلام سود و زیان و سود (زیان) انباشته و هم چنین اهمیت استفاده از اطلاعات مالی تجدید ارائه شده در مدل های تصمیم گیری پرداخته شده و در این راستا، بررسی پژوهش حاضر به مدل پیش بینی سود اسلوان و مدل رتبه بندی شرکت ها بر اساس تصمیم گیری چند شاخصه محدود گردیده است.
    با بررسی انجام شده روی 70% از جامعه مورد بررسی و بر اساس یافته های آزمون تی انجام شده مشخص می شود، تفاوت معنی داری بین ارقام اولیه و تجدید ارائه شده وجود داشته و توان مدل اسلوان در پیش بینی سود عملیاتی با استفاده از اطلاعات تجدید ارائه شده به طور معنی داری افزایش و خطای رتبه بندی براساس مدل ترکیبیGRA & Shannon entropy کاهش می یابد. این یافته می تواند به عنوان توان پیش بینی بالاتر اطلاعات تجدید ارائه شده در پیش بینی سود عملیاتی تفسیر شود.
    نتایج تحقیق خاطر نشان می سازد که استفاده کنندگان صورت های مالی و محققان بهتر است از مبالغ تجدید ارائه شده استفاده نموده و پیشنهاد می شود که بانک های اطلاعاتی موجود نیز نسبت به ارائه این گونه اطلاعات اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: صورت های مالی تجدید ارائه شده، مدل پیش بینی سود اسلوان، تصمیم گیری چند شاخصه، آنتروپی شانون، GRA، تعدیلات سنواتی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد مهدی برقی اسگویی صفحه 202
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ ارز واقعی بر صادرات محصولات بخش پتروشیمی ایران طی دوره ی 1389-1349 است. برای این منظور، ابتدا شاخص بی ثباتی نرخ ارز واقعی با استفاده از مدل (1و0)EGARCH تخمین زده شده است و سپس با استفاده از مدل های غیرخطی سوئیچینگ مارکوف، تاثیر شاخص بی ثباتی نرخ ارز واقعی بر صادرات محصولات بخش پتروشیمی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج حاصل از تخمین مدل سوئیچینگ مارکوف (MS-AR) حاکی از آن است که بی ثباتی نرخ ارز واقعی (در هر سه رژیم) و قیمت کالاهای صادراتی (در رژیم 1)، تاثیر منفی و معنی داری بر صادرات کالاهای پتروشیمی دارد. هم چنین متغیرهای تولید ناخالص داخلی جهان (در رژیم های 1 و 2)، تولید ناخالص داخلی ایران (در رژیم 1) و درجه باز بودن تجاری (در هر سه رژیم) دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر صادرات کالاهای پتروشیمی می باشند.
    کلیدواژگان: صادرات کالاهای پتروشیمی، بی ثباتی نرخ ارز واقعی، EGARCH، مدل های سوئیچینگ مارکوف
  • مصطفی کریم زاده صفحه 232
    در ادبیات اقتصادی به ویژه اقتصاد بین الملل، جریان تجارت دو جانبه و الگوسازی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. تشکیل ادغام اقتصادی در شکل های مختلف مناطق آزاد تجاری، اتحادیه های گمرکی، بازار های مشترک و در نهایت اتحادیه های اقتصادی حاکی از اهمیت این موضوع می باشد. با توجه به اینکه ترکیه به عنوان یکی از عمده ترین شرکاء تجاری ایران مطرح می شود، تحقیق اخیر به بررسی جریان تجارت دو جانبه دو کشور می پردازد.
    به منظور نیل به هدف اصلی پژوهش از الگوی واردات دو جانبه مارکز (1990) استفاده گردید. براساس الگوی مارکز، واردات تابعی از تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت عمده فروشی، شاخص قیمت صادرات طرف تجاری و نرخ ارز است. جهت برآورد اقتصاد سنجی تابع واردات دو جانبه ایران و ترکیه، روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL)و دوره زمانی (1389-1360) به کار برده -شد.
    نتایج تحقیق حاکی از تایید وجود رابطه بلندمدت تعادلی تابع واردات دو جانبه ایران و ترکیه است. بر طبق نتایج برآورد الگو های اقتصاد سنجی مربوط به هر دو کشور، تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت عمده فروشی تاثیر مثبت معنی دار بر واردات دو جانبه دارند در حالی که تاثیر گذاری شاخص قیمت صادرات طرف تجاری و نرخ ارز به صورت منفی معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: واردات دو جانبه، الگوی مارکز، بردار هم جمعی، ترکیه
  • سید رضا حقی احمد صباحی صفحه 259
    نظام ملی نوآوری کارامد از مهم ترین عوامل توسعه یافتگی و رشد اقتصادی کشور های پیشرفته است که دست یابی به این مهم توسط کشور های در حال توسعه نظر به برخورداری از فرصت ها و توانمندی- های ملی فراوان، با ضعف ها و تهدید های بسیاری نیز مواجه می باشد.
    هدف از تحقیق حاضر تدوین و اولویت بندی راهبرد های بهبود نظام ملی نوآوری کشور به روش چارچوب جامع تدوین راهبرد است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مجریان نهادهای سیاست گذاری و قانون گذاری از قبیل مجلس شورای اسلامی، کارشناسان نهادهای دولتی شامل وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و صنعت، معدن و تجارت، مراکز رشد و تحقیق و توسعه و کاربران نوآوری در بخش های صنعتی استان خراسان رضوی تشکیل می دهد. بدین ترتیب با انجام یک صد مصاحبه بر اساس پرسشنامه های طراحی شده، نقاط قوت و ضعف و تهدید ها و فرصت های مرتبط با نظام نوآوری ایران شناسایی گردید. در مرحله بعد ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی حاصل و بر اساس میزان تاثیرگذاری عوامل، ماتریس داخلی- خارجی به منظور شناسایی موقعیت راهبردی ترسیم شد. در نهایت با استفاده از ماتریس تحلیلی Swot، راهبرد های بهینه تدوین و سپس نسبت به تعیین جذابیت و اولویت بندی راهبرد ها با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک کمی اقدام گردید.
    نتایج این تحقیق قابل استفاده در دو سطح کاربردی و نظری است. بدین ترتیب که در حوزه نظری به گردآوری شواهد تجربی برای مفهوم سازی و توسعه دانش در حوزه نظام ملی نوآوری کمک می کند و در سطح کاربردی و مدیریتی نیز بر توجه نهادهای حکومتی به عوامل و راهبرد های شناسایی شده در جهت بهبود نظام ملی نوآوری در کشور تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، برنامه ریزی راهبردی، چارچوب جامع تدوین راهبرد
|
  • Mohammad Hassan Fotros, Hossein Tavakolyian, Reza Maaboudi Page 1

    Iran Economy has experienced monetary shocks and rising inflation، in recent years. For this reason، it is expected that monetary shock has a positive effect on inflation. So، the paper studies impact of monetary shock on economic growth and inflation of Iran. The DSGE approach based on New Keynesian School is used to examine the impulse response functions and calculating the endogenous variables moments. To make compatible the model with Iranian economy we take in consideration the price stickiness، oil income، government and central bank balance، and the roll of business banks. Data of the period of 1973-2010 are sourced from CBI. Results indicate that technology shock increases the non-oil production and decreases the inflation. The effects of monetary and oil shocks on real production and on inflation are positive. On the other hand technology and oil shocks increase the economic growth، but monetary shock has no effect on growth.

    Keywords: DSGE Model, Price Stickiness, Monetary Shock, Calibration
  • Ali Hassanzadeh, Mehran Kianvand Page 30
    With regarding importance of oil price changes in oil income variation and their impressions in Iran oil dependent economy، in this paper، we investigate the impacts of oil price shocks on the main stock exchange index (stock price index) in Iran as an oil exporting country. Our data cover monthly time series from 1991:4 to 2011:12. For investigating the relationship between oil price and stock price، in addition to oil price and stock price index variables، real exchange rate and liquidity has been added to our model. We applied three different yardsticks for illustrating oil shocks: linear shocks، scaled shocks and net shocks. Statistical analysis has been done in the time series framework consist of the GARCH and the Vector Autoregressive (VAR) models. According ouz results، oil shocks have positive effects on stock indices so that with increasing in oil price، stock indices increase. Also our findings show that monetary shocks are more powerful than oil shocks in affecting stock prices. Asymmetric effect tests couldn’t prove any asymmetric impression on stock price index.
    Keywords: Oil Shock, Stock Exchange Index, Time Series
  • Alireza Erfani, Marziyeh Hemmati Page 62
    With due attention to essential role of banks in the economic cycle and easier access to them rather than other sources and according toinvestment attractions of Semnan province and lack of banking resources in this area، identification and rankingof factors affecting the resources and planning to allocate them among different economic sectors is important. Therefore، in the present study، along with identification of factors affecting banking resources of Semnan provincein period 2001-2011، Topsis rankingmethodhas been used. The results ofthe ranking factors affecting banking resources of Semnan province by Topsis method (Topsis)، show that، trust to banking network with 0. 6884 has the first place among all the factors affecting the banking resources in different scenarios (with and without considering the effects of variables on the equation)، also rank of these factors vary among different commercial and professional bank in this province.
    Keywords: Bank, Banking Resources, Ranking, Topsis, Semnan Province
  • Mahmood Hooshmsnd, Seyyed Hamed Hosseini Page 85
    Increasing needsofenergy، is one of thefundamentalissuesinhumanlifeand governments areplanningto preparation these needsthroughvarious sourcesof energy. Despitetheimportance offossilsourcesofenergysupplyfor different uses، different factors such as negative environmental consequences resulting from use of fossil resources، the resource constraints، a possible increase in prices and other reasons، attention to other energies is necessary. Wind energy is one of the main types of renewable energies that human has always been considered. In this paper، by using COMFAR cost -benefit wind plant with a capacity of  megawatts consists of  units of wind turbines analyzed is then the incentives to produce and invest in buildingsuch aplanthas been examined. The results show that the guaranteed prices of electricity، changes in exchange rate and certificationsrate in the quota system have the impact on the net internal rate of return (IRR) and netpresent value (NPV).
    Keywords: renew able resources, economic evaluation, fossil resources, wind energy, comfar software
  • Hossein Sadeghi, Parisa Rahimi, Yunes Salmani Page 107
    Financial distress caused by internal (Governance) and external (macroeconomic) factors can lead to a waste of resources. On the other hand، with the knowledge of the effectiveness of macroeconomic factors and Governance in financial distress، financial managers will be able to take appropriate actions to prevent financial distress. Investors also identify suitable opportunities to invest their own capital at minimum risk. This study analyses the impact of macroeconomic and the Governance factors on Financial Distress in manufacturing companies listed in Tehran Stock Exchange during the period from 1382 to 1386، by using of panel Logit. The results show that، firstly; of corporate governance factors; high levels of activity background، leverage ratio and ownership concentration increases the probability of financial distress and high levels of the firm size، agency costs، and Current Ratio reduce it. Income and economic growth of firms reduce the probability of financial distress and inflation increases it. Secondly، the role of macroeconomic factors in health and financial distress of firms is far greater than the governance factors.
    Keywords: Tehran Stock Exchange, financial distress, Logit model, Governance, ownership structure, current ratio, inflation
  • Gholam Reza Eslami Bidgoli, Albert Boghosian, Mahdi Azadvari Page 128

    Financial markets in recent decades are faced by salient evolution. The roles of exclusive special financial intermediates، especially banks، are decreased somedeal by the appearance of new financial intermediates and new financial instruments. Special place for intermediates like mutual funds and investment companies with variable invest are opened. That means some of the banking customers accept higher risk instead of they only open an ordinary long term deposit account and they convict to small banking profit. They would prefer to invest in market via these intermediates for getting higher profit and higher risk. The role of investment companies and mutual funds at this way are important that they act as an asset portfolio manager for investors. The main objective of this paper is to survey the effective factors on mutual funds return in Tehran Stock Exchange (TSE) with regard to recent development of this kind financial institution. In this research، weekly data of 19 Mutual Funds for the period of 2009 to 2011 is used. Seven factors are considered including: market return، value of units issued، value of units redeemed، funds value`s growth rate، capital activity ratio، ownership structure، risk (absolute deviation)، number of industries in fund`s portfolio، cash amount which is hold by funds، and funds return of pervious period. Analysis has been done by using OLS with panel data structure and fixed effect. Findings show that four factors including: market return، funds value`s growth rate، risk (absolute deviation)، capital activity ratio، and can affect on funds return.

    Keywords: Mutual Funds, Fund's Rate of Return, Fund's Cash amount, Fund's Value, Value of issues, redemptions
  • Taghi Ebrahimi Salary, Seyed Mohammad Fahimifard*, Hanif Kheirkhah Page 153

    In this research the comparative prediction of Iran''s banking system (included 14 banks) was carried out by using econometric and artificial neural network models. Accordingly، at first، by using the Kohonen neural network model، the considered banks were divided into two categories of high performance and low performance groups and then using the output of Kohonen neural network model، financial proportions and Panel Data econometric model، the performance of Iran''s banking system was estimated for the period 2004-2010 and finally by using models evaluation criteria، the performance of Panel Data and ANN models was compared. The results of Kohonen neural network model indicated that from 14 considered bank، 4 banks belong to high performance group and 10 banks are belong to low performance group. Also the results of Panal Data estimations showed that “capital income/total income «portion has the lowest and “cash/total deposits»، has the haighes effect on the Iran''s banking system. Finally the results of models comparison stated that the ANN model outperforms the Panel Data model to predict the performance of Iran''s banking system.

    Keywords: performance of banking system, prediction, Panel Data econometric model, Kohonen model, ANN model
  • Mohammad Javad Saei, Mohammad Ali Bagherpour Velashani, Seyyed Naser Mosavi Baigi Page 175

    The purpose of this study is investigation of the effect of restated information on the prediction of earnings. The sample comprised 1603 firm-year observations for the period 2001 to 2008، which represents 70% of all companies listed in Tehran stock exchange (TSE). The T-test results indicate that،there is a significant difference between primary and restated figures. In addition، restated information increases the ability (power) of Sloan earnings prediction modeland reduces the errors of firm’s ordering based on Shannon entropy & GRA model، which implies that restated figures are more useful than primary ones in this model of earning prediction. The results show that the use of restated figures by users and researchers could conclude to more powerful predictions. Therefore strongly suggest that financial database software should expand to supply this kind of information.

    Keywords: Restatement, restated financial statements, MADM, GRA, Shannon entropy, Sloan earnings prediction model, Prior, period Adjustments, TSE
  • Mohammad Mahdi Barghi Oskooee Page 202
    The main objective of this paper is investigation of the impact of real exchange rate volatility on exports of Iran petrochemical over the period of 1970-2010. In order this goal the real exchange rate volatility index has been estimated by EGARCH (0، 1) model. Then by using nonlinear Markov switching model the impact of this index، with other variables in the exporting Iran''s petrochemical sector. The main findings of the Markov switching model (MS-AR) show that the real exchange has investigated (in three regimes) and export prices (in regime 1)، have negative and significant effects on exports of petrochemicals and world’s GDP in regimes 1 and 2، Iran’s GDP in regime 1 and trade openness in all three regimes have positive and significant effects on exports of petrochemicals.
    Keywords: Export of petrochemicals, Real exchange rate volatility, EGARCH, Markov, Switching
  • Mostafa Karimzadeh Page 232
    The bilaterale trade flows has an important role in economic literature specially in international literature. Economic integration in different forms such as free trade areas، customs unions، common markets and economic unions indicates this important role. Considering Turkey as one of the main trade partner of Iran، this paper intends to modeling bilateral trade flows between these countries. We applied Marquez’s (1990) bilateral import function. According to Marquez model these varibles are determinantes of bilateral imports: gross domestic product، wholesale price index، forign export price index and exchange rate. We used Autoregressive Distributed Lags (ARDL) approach to estimate of bilateral import function between Iran and Turkey for the period (1981-2010). The finding results verified an equilibrium long run bilateral import relation between two countries. According to our econometric estimations results for both Iran and Turkey، gross domestic product and wholesale price index have positive and significant affect on bilateral import. Whereas the influnce of forign export price index and exchange rate are significantly negative.
    Keywords: Bilateral import function, Marquez model, Cointegration vector, Turkey
  • Haghi Seyed Reza, Sabahi Ahmad Page 259
    An efficient national innovation system is of the most important factors of development and economic growth in developed countries in which to achieve by developing countries، there are ample opportunity and capabilities، despite many weaknesses and threats. The purpose of this research is to formulate and prioritize strategies to improve the national innovation system of Iran by using comprehensive framework for strategy formulation. Thus the study is applied and survey research in terms of purpose and methodology. The statistical population includes enforcement policy and legislative institutions such as parliament، experts of government agencies in Ministries of Science، Research and Technology and Industry، Mine and Trade، R&D centers and innovation users in industrial sectors of Khorasan Razavi. Accordingly by using one hundred interviews from questionnaire designed، strengths and weaknesses and the threats and opportunities associated with innovation system of Iran have been identified. In the next step، internal factors evaluation (IFE) and external factors evaluation (EFE) matrixes were obtained and based on effectiveness factors، internal-external matrix (IE) were plotted in order to identify strategic location. Finally، optimal strategies formulated by using SWOT matrix and then Prioritize by quantity strategic planning matrix (QSPM). The results can be used in both practical and theoretical level. In the theoretical level، it helps to collect empirical evidence for the conceptualization and development of knowledge in the field of NIS of Iran. In Application and managerial level، this study highlights the factors and strategies for government institutions to improve the national innovation system of the country.
    Keywords: National Innovation System, Strategic Planning, Comprehensive Framework for Strategy Formulation