فهرست مطالب

نشریه اصول بهداشت روانی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 66، اردیبهشت و خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس سادات مرتضوی، نعمت الله یار اللهی صفحات 103-108
    مقدمه
    محققان با تمرکز بر سلامت روان افراد، به طور فزاینده ای به مفهوم تاب آوری علاقه مند شده اند. دانش در زمینه ی تاب آوری ممکن است به توسعه ی مداخلات با هدف بهبود نتایج مثبت و یا کاهش پیامدهای منفی کمک کند. تاب آوری واند به عنوان یک ساز و کار دفاعی در نظر گرفته شودکه افراد را به پایداری در مواجهه با سختی و بهبود سلامت روان، توانا سازد. پژوهش حاضر به جمع آوری و یکپارچه سازی نتایج رابطه ی بین تاب آوری و سلامت روان و محاسبه ی میزان اثر آن ها با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل پرداخته است.
    روش کار
    تعداد9 پژوهش داخلی که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بودند، انتخاب و فراتحلیل بر روی آن ها انجام شد. بازه ی زمانی مطالعات از سال 1386 تا 1392 می باشد. ابزار این پژوهش، چک لیست فراتحلیل بوده است.
    یافته ها
    میزان رابطه ی بین تاب آوری و سلامت روان 35/ 0 بوده است (P<0.00001). هم چنین نتایج حاصل از تحلیل تعدیلی بیانگر اثرگذاری متغیرهای تعدیل کننده در این رابطه نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج فراتحلیل حاضر، میزان رابطه ی بین تاب آوری و سلامت روان، مطابق جدول کوهن در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سلامت روان، فراتحلیل
  • سیده فاطمه سجادی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نسرین ارشدی، یدالله زرگر، سیده فروغ سجادی صفحات 109-114
    مقدمه
    پژوهش ها دریافته اند که بین ناگویی خلقی و طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله اختلالات خلقی، اختلالات خوردن، سوءمصرف مواد، بیماری های قلبی عروقی، بیماری دیابت، آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده، سرطان، بیماری های تنفسی و دردهای مزمن، همبستگی مثبت وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی ناگویی خلقی بر اساس تروماهای اوایل زندگی و نگرش نسبت به پدر و مادر است.
    روش کار
    در این پژوهش همبستگی متعارف در سال 92-1391، نمونه ای به حجم 300 نفر (150 دختر و 150 پسر) از دانش آموزان دبیرستان های شیراز، به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها شامل مقیاس تروماهای اوایل زندگی، مقیاس نگرش نسبت به پدر و مادر، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 18 و روش همبستگی متعارف استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش بیانگر این است که الگویی از نمرات بالا در دشواری در شناسایی هیجانات و دشواری توصیف هیجانات با الگویی از نمرات بالا در تروماهای دوران کودکی، نگرش نسبت به پدر و نگرش نسبت به مادر همبسته هستند (001/ 0>P). بنابراین، ترکیب دشواری در شناسایی هیجانات و دشواری در توصیف هیجانات پایین، احتمال وجود تروماهای دوران کودکی، نگرش نسبت به پدر و نگرش نسبت به مادر را پایین می برد.
    نتیجه گیری
    بنا بر نتایج، تروماهای اوایل زندگی، نگرش نسبت به پدر و نگرش نسبت به مادر، قادر به پیش بینی دشواری در توصیف و شناسایی هیجانات بوده و واریانس قابل توجهی از شاخص بقا را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تروما، دوران کودکی، ناگویی خلقی، نگرش، والدین
  • محمدعلی بشارت، رقیه سادات میرجلیلی، هادی بهرامی احسان صفحات 115-122
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر، شایع ترین اختلال اضطرابی است و بالاترین نرخ همبودی را با سایر اختلالات روان پزشکی دارد. نگرانی شدید، معیار تشخیصی اصلی برای اختلال اضطراب فراگیر است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای باورهای فراشناختی و نارسایی تنظیم شناختی هیجان در رابطه ی بین کمال گرایی شناختی و نگرانی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش کار
    جامعه ی آماری این پژوهش اکتشافی همبستگی، بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به کلینیک ها و مراکز روان پزشکی شهر تهران و یزد در سال 1391 و 1392 بودند. 100 بیمار مبتلا (74 زن، 26 مرد) به روش مراجعات متوالی و به صورت هدف مند انتخاب شدند. شرکت کنندگان، مقیاس شناخت های کمال گرایانه، پرسش نامه های نگرانی ایالت پنسیلوانیا، باورهای فراشناختی و تنظیم شناختی هیجان را تکمیل کردند. برای تحلیل آماری داده ها از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل های رگرسیونی دوگامی در نرم افزار SPSS نسخه ی 16 استفاده شد.
    یافته ها
    کمال گرایی شناختی، باورهای فراشناختی، به ویژه باورهای فراشناختی منفی و نارسایی تنظیم شناختی هیجان با نگرانی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در سطح P<0.001 رابطه ی مثبت معنی دار دارند. به علاوه، باورهای فراشناختی و نارسایی تنظیم شناختی هیجان در رابطه ی بین کمال گرایی شناختی و نگرانی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر نقش واسطه ای داشتند (P<0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، رابطه ی بین کمال گرایی و نگرانی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، یک رابطه ی خطی ساده نیست و باورهای فراشناختی و نارسایی تنظیم شناختی هیجان می توانند این رابطه را تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، باور، فراشناختی، کمال گرایی، نگرانی، هیجان
  • یاسمن آشخانه، جواد ملازاده، عبدالعزیز افلاک سیر، محمد علی گودرزی صفحات 123-128
    مقدمه
    حالت تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی از زجرآورترین عوارض این درمان برای بیماران سرطانی می باشد. به غیر از عوامل دارویی، عوامل غیر دارویی از جمله عوامل روان شناختی مثل هیجان و تنظیم هیجان در بروز و شدت این عارضه جانبی تاثیرگذار است. تنظیم هیجان از اصلی ترین عواملی است که سبب بروز رفتارهای متفاوت در افراد در پاسخ به شرایط می شود. هدف از این مطالعه، بررسی دشواری در نظم بخشی هیجانی به عنوان پیش بین در ابتلا به حالت تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی و شدت آن در بیماران مبتلا به سرطان پستان می باشد.
    روش کار
    دراین مطالعه ی توصیفی به روش همبستگی از مهر 1391 تا بهمن 1391، 300 نفر از بیماران سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک رضا و بیمارستان امید و قائم مشهد از طریق نمونه گیری در دسترس، پرسش نامه ی دشواری در نظم بخشی هیجانی و به منظور بررسی حالت تهوع و استفراغ پرسش نامه ی بررسی تهوع و استفراغ مورو را تکمیل کردند. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از طریق دشواری در نظم بخشی هیجانی می توان شدت تهوع و استفراغ (P<0.01) و ابتلا به حالت تهوع و استفراغ را نیز پیش بینی کرد (P<0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد که دشواری در نظم بخشی هیجانی، قادر به پیش بینی ابتلا و شدت تهوع و استفراغ در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی است.
    کلیدواژگان: استفراغ، تهوع، سرطان پستان، شیمی درمانی، نظم بخشی، هیجان
  • محمد امینایی، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد، محمود آزادی، رضا سلطانی شال صفحات 129-134
    مقدمه
    امروزه معنویت به عنوان جنبه ای مهم از سلامت و بهزیستی افراد شناخته شده است. معنویت به زندگی افراد معنا می بخشد و به عنوان یک منبع مقابله ای مهم در شرایط بحرانی به افراد کمک می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی پرسش نامه ی معنویت پارسیان و دونینگ (2009) می باشد.
    روش کار
    نمونه ی پژوهش حاضر (92-1391) شامل 348 نفر از دانشجویان شهر مشهد (141 مرد و 206 نفر زن) که توسط نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسش نامه ی معنویت پارسیان و دونینگ (2009)، را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی به منظور بررسی اعتبار سازه، شاخص همبستگی پیرسون به منظور بررسی اعتبار همگرا و پایایی (همسانی درونی) آن با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 انجام شد.
    یافته ها
    باتحلیل عاملی تاییدی، 4 عامل (خودآگاهی، اهمیت اعتقادات معنوی، فعالیت معنوی و نیاز معنوی) استخراج شد. پایایی این آزمون (آلفای کرونباخ) برای عوامل خودآگاهی، اهمیت اعتقادات معنوی، فعالیت معنوی و نیاز معنوی به ترتیب برابر 84/ 0، 90/ 0، 77/ 0و 82/ 0 و برای کل آزمون 90/ 0به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بنا بر نتایجاین مطالعه، پرسش نامه ی معنویت، اعتبار و پایایی مناسبی دارد و می توان از آن به منظور ارزیابی معنویت در جامعه ی ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اعتبار، پایایی، پرسش نامه، معنویت
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، عبدالستار شاهی، علی نویدیان*، لیلی مصلی نژاد صفحات 135-141
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی برنامه ی والدگری مثبت بر کاهش مشکلات برونی سازی شده ی کودکان دارای اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه در خانواده های ترکمن انجام شد.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی در سال 1392، 22 نفر از مادران دارای کودک بیش فعال/نقص توجه در شهرستان کلاله از استان گلستان و به طور تصادفی به دو گروه آموزش والدگری مثبت در هشت جلسه (10 نفر) و گروه شاهد (12 نفر) تقسیم شدند. داده ها توسط پرسش نامه ی چک لیست رفتاری کودکان که توسط والدین گزارش داده می شد، جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه ی 18 و آزمون های تحلیل کوواریانس، تی مستقل و مجذور خی، تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه آزمون، کودکان کاهش معنی داری (P<0.004) را در مشکلات برونی سازی شده نسبت به گروه شاهد نشان دادند. برنامه ی والدگری مثبت، توانست اندازه اثر متوسطی را ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که به نظر می رسد آموزش برنامه ی والدگری مثبت به مادران در کاهش مشکلات برونی سازی شده کودکان موثر است، اجرای این برنامه ی آموزشی در کنار درمان دارویی در کاهش مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، برونی سازی، والدگری مثبت
  • نیره کثیری، معصومه علیدوستی، سعید حیدری سورشجانی*، سمیه محمدی، محمدهادی عباسی، فاطمه هاشمی صفحات 142-147
    مقدمه

    نوجوانان بنا به دلایل متعدد به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه در معرض ابتلا به انوع عوارض و آسیب های اجتماعی هستند. این مطالعه با هدف مقایسه ی بین خود واقعی، خود ایده آل و خود بایسته در نوجوانان با و بدون سابقه ی کیفری شهر اصفهان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی مقطعی در سال 1391، 79 نفر از افراد 18-15 ساله ی مرکز اصلاح و تربیت و 120 نفر از دانش آموزان بدون سابقه ی کیفری مشغول به تحصیل در دبیرستان های اصفهان بودند که از نظر سن با گروه اول همسان سازی شده بودند، مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و 27 سئوالی خودگسستگی بود. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون هایآنکووا، آنووا، مجذور خی و تی مستقل تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه بزهکار میانگین و انحراف معیار نمره ی خود واقعی 82/ 13±08/ 63، خود ایده آل 34/ 15±97/ 80، خود بایسته 14/14±77، تفاوت خود واقعی و ایده آل 17/ 18± 89/ 17-، تفاوت خودواقعی و بایسته 09/ 17± 92/ 13- و در نوجوانان بدون سابقه، نمره ی خود واقعی 33/ 9±63/ 73، خود ایده آل 69/ 14±35/ 79، خود بایسته 56/ 15±07/ 75، تفاوت خود واقعی و ایده آل 17/ 15± 07/ 6- و تفاوت خود واقعی و بایسته 33/ 16± 31/ 1-بود. میانگین نمره ی خود واقعی در گروه بدون سابقه به طور معنی داری بالاتر بود(001/ 0>P) اما اختلاف میانگین نمره ی خود بایسته (36/ 0=P) و خود ایده آل (45/ 0=P) در دو گروه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    نمره ی خود واقعی در نوجوانان با سابقه ی کیفری کمتر از نوجوانان بدون سابقه ارزیابی گردید لذا برنامه ریزان آموزشی و اولیای مدارس بایستی رویکرد آموزشی متناسبی با توجه به خود واقعی برای حفاظت از نوجوانان در برابر رفتار بزهکارانه اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: بزهکار، خود، نوجوان
  • مجید رضازاده، خدابخش احمدی، محمد نفریه، زهرا اخوی، محمدعلی زنگانه، حبیب موعودی فرید، هما صدقی جلال صفحات 148-154
    مقدمه
    با توجه به نقش اساسی و مهم خانواده در شکل گیری رفتارهای آدمی، تحقیق حاضر با هدف شناخت ویژگی های خانوادگی افراد دارای رفتارهای پرخطر جنسی انجام شده است.
    روش کار
    در این پژوهش همبستگی، جامعه ی آماری شامل افراد دارای رفتار جنسی پرخطر و خارج از روابط ازدواج بود. برای نمونه گیری تعداد 104 نفر از زنان دارای رفتار جنسی پرخطر از شهر تهران در سال 90-1389 به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی ارزیابی خطر ابتلا به ایدز (سیمپسون، 1997) برای سنجش میزان رفتارهای پرخطر و عوامل مرتبط با آن و پرسش نامه ی میزان رفتارهای پرخطر جنسی و مشخصات خانوادگی بودند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تی و تحلیل واریانس و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی عوامل و متغیرهای خانوادگی مرتبط با میزان رفتارهای پرخطر جنسی نشان داد که بین وضعیت و چگونگی سکونت، وضعیت اشتغال، وضعیت زندگی، وضعیت حیات والدین و میزان صمیمیت در خانواده با میزان دفعات رابطه ی جنسی پرخطر، رابطه ی منفی معنی داری (05/ 0< P) و بین تجارب بدرفتاری از سوی اعضای خانواده با میزان دفعات رابطه ی جنسی پرخطر رابطه ی مثبت معنی داری (05/ 0< P) وجود دارد در حالی که بین وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلات و میزان رابطه ی جنسی پرخطر، رابطه ی معنی داری وجود ندارد (05/ 0> P).
    نتیجه گیری
    بنا بر نتایج مبنی بر نقش و اهمیت خانواده در بروز رفتارهای پرخطر جنسی و از سویی دیگر گسترش این گونه رفتارها در جامعه ی امروزی، توجه به نقش خانواده برای پیشگیری از آن ضروری است.
    کلیدواژگان: ایدز، خانواده، رفتارهای پرخطر، روابط جنسی
|
  • Narges Sadat Mortazavi*, Nemat Allah Yarolahi Pages 103-108
    Introduction
    Researchers focused on mental health are increasingly interested in the concept of resilience. Knowledge of resilience may assist in developing interventions aimed at improving positive outcomes or reducing negative outcomes. Resilience can be viewed as a defense mechanism which enables people to thrive in the face of adversity and improve mental health. The aim of this study was to integrate the results of the relationship between resilience and mental health and to investigate their effect sizes though meta-analysis.
    Materials And Methods
    For this purpose, 9 Iranian eligible studies were selected and meta-analysis was performed on them. The period of studies is from 2007 to 2013. Research instrument was the checklist of meta-analysis.
    Results
    Findings indicate the effect size of the relationship between resilience and mental health was 0.35 (P<0.00001). Also, the results of moderator analysis showed no effect for moderator variables in this regard.
    Conclusion
    According to Cohen chart, the effect size of the relationship between resilience and mental health is considered to be medium.
    Keywords: Mental Health, Meta, analysis, Resilience
  • Seyedeh Fatemeh Sajadi, Mahna Z. Mehrabizadeh Honarmand, Nasrin Arshadi, Yadollah Zargar, Sajadi Seyedeh Forough Pages 109-114
    Introduction
    Recent studies show that there is a positive correlation between alexithymia and a wide range of diseases including mood disorders, eating disorders, substance abuse, cardiovascular diseases, diabetes, rheumatoid arthritis, intestinal inflammation, cancer, respiratory diseases, and chronic pains. The aim of this study is to predict alexithymia on the basis of early trauma and attitudes toward mother and father.
    Materials And Methods
    In this canonical correlation study in 2012-2013, 300 students (150 girls, 150 boys) were selected via multi stage random sampling in Shiraz high schools. All participants were asked to complete Early Trauma Inventory, Child's Attitude toward Father (CAF) and Mother (CAM) Scales and Toronto Alexithymia Scale (TAS). Data analysis was done using SPSS software version 18 and canonical correlation.
    Results
    Structural coefficients showed that the pattern of high scores in difficulty identifying feelings and difficulty describing feelings correlate with the pattern of high scores in early trauma, attitudes toward father and attitudes toward mother (P<0.001).. Therefore, our findings show that the combination of low difficulty identifying feelings and low difficulty describing feelings can probably decrease the likelihood of early trauma and attitudes toward father and mother.
    Conclusion
    In general, the findings show that early trauma and attitudes toward father and mother can predict difficulty identifying feelings and describing feelings and explain a considerable variance of survival index.
    Keywords: Alexithymia, Attitudes, Childhood, Parents, Trauma
  • Mohammad Ali Besharat, Roghayyeh Sadat Mirjalili, Hadi Bahrami Ehsan Pages 115-122
    Introduction
    Generalized anxiety disorder is the most common anxiety disorder and has the highest rate of comorbidity with other psychiatric disorders. Excessive worry is the main diagnostic criteria for generalized anxiety disorder. The purpose of the present study is to examine the mediating role of meta-cognitive beliefs and cognitive emotion regulation deficit on the relationship between cognitive perfectionism and worry in generalized anxiety disorder.
    Materials And Methods
    This is an exploratory-correlative study in which new correlations between variables will be examined. The statistical population includes patients suffering from generalized anxiety disorder referred to clinical centers in Tehran and Yazd in years 2012 and 2013. 100 consecutive referrals with generalized anxiety disorder (74 women, 26 men) were selected through purposeful sampling. All participants completed Perfectionism Cognitions Inventory (PCI), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Meta-cognitive Beliefs Questionnaire (MCBQ), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). Data analysis was done through Pearson's correlation coefficients, two-steps regression analyses and SPSS software version 16.
    Results
    Cognitive perfectionism as well as meta-cognitive beliefs and cognitive emotion regulation deficit had a positive relationship with worry in generalized anxiety disordered patients (P<0.001). Furthermore, data analysis revealed that the relationship between cognitive perfectionism and worry in patients with generalized anxiety disorder was mediated by meta-cognitive beliefs and cognitive emotion regulation deficit (P<0.001).
    Conclusion
    It can be concluded that the relationship between cognitive perfectionism and worry in patients with generalized anxiety disorder is not a simple linear one. This is partly mediated by meta-cognitive beliefs and cognitive emotion regulation deficit.
    Keywords: Belief, Emotion, Generalized anxiety disorder, Meta, cognitive, Perfectionism, Worry
  • Yasaman Ashkhaneh*, Javad Mollazadeh, Abdolaziz Aflakseir, Mohammad Ali Goudarzi Pages 123-128
    Introduction
    Nausea and Vomiting due to chemotherapy are the most distressing side effects of this treatment in breast cancer patients. Apart from pharmacological factors, non-pharmacological factors including psychological factors such as emotions and emotion regulation have a significant impact on the incidence and severity of these side effects. Because emotion regulation is one of the main factors leading to different behaviors in different individuals in response to various situations, the aim of this research is the study of difficulties in emotion regulation as a predictor of incidence and severity of nausea and vomiting in breast cancer patients.
    Materials And Methods
    In this is descriptive correlation study (Oct 2012-Feb 2013), 300 breast cancer patients referred to Reza clinic and Omid and Qaem hospitals in Mashhad were selected through available sampling. They completed Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and nausea and vomiting scale (MANE). To data analysis SPSS software, factor analysis and regression analysis were used.
    Results
    The results of regression analysis showed that difficulties in emotion regulation can predict the incidence and severity of nausea and vomiting in breast cancer patients (P<0.01).
    Conclusion
    Considering the findings, difficulties in emotion regulation can predict the incidence and severity of nausea and vomiting in breast cancer patients.
    Keywords: Breast cancer, Chemotherapy, Emotion, Nausea, Regulation, Vomiting
  • Mohammad Aminayi, Mohammad Javad Asghari Ebrahimabad*, Mahmoud Azadi, Reza Soltani Shal Pages 129-134
    Introduction
    Spirituality is being increasingly recognized as an important aspect of the health and wellbeing of people with chronic health conditions. Spirituality gives meaning to people’s lives and may be an important coping resource that enables people with chronic conditions to deal with their condition. Thus the goal of this study was to investigate the psychometric characteristics of the spiritual questionnaire (Parsian and Dunning, 2009).
    Materials And Methods
    The research sample consisted of 348 university students (141 men and 206 women) (2012-2013). The participants were selected through convenience sampling method and they fulfilled spiritual questionnaire (Parsian and Dunning, 2009). Applied methods were: construct validity (explanatory factor analysis and internal consistency), convergent validity, reliability (internal consistency), and Pearson correlation index. Data analyzed by SPSS software version 20.
    Results
    In explanatory factor analysis, four factors (self-awareness, importance of spiritual beliefs, spiritual practices, and spiritual needs) were extracted. The reliability of this test was assessed and Cronbach's alpha for these factors was 0.84, 0.90, 0.77, and 0.82 respectively. The global Cronbach's alpha of the questionnaire was 0.90.
    Conclusion
    Considering the results of this study, this spirituality questionnaire has good validity and reliability, and can be used to evaluate spirituality in Iranian population.
    Keywords: Questionnaire, Reliability, Spirituality, Validity
  • Khodabakhshi Koolaee Anahita, Abdolsattar Shahi, Ali Navidian, Leili Mosalanejad Pages 135-141
    Introduction

    This study aims to investigate the effect of group positive parenting program training on reducing externalizing behaviors in children with attention deficit hyperactivity (ADHD) in Turkmen families.

    Materials And Methods

    In this clinical trial in 2013, 22 mothers of children with ADHD from Kalaleh, Golestan Province, were randomly divided into two groups: positive parenting program group during 8 sessions (n=10) and control group (n=12). Data were collected using the parent-report form of the Child Behavior Checklist (CBCL). Data were then analyzed using SPSS 18 by means of ANCOVA, independent t-test, and chi-square tests.

    Results

    The results showed that in the experimental group, children’s externalizing behavior significantly reduced after group positive parenting program training compared to the control group (P<0.004). Positive parenting program produced a modest effect size.

    Conclusion

    Since positive parenting program training for mothers is effective in reducing children’s externalizing behavior, this training program is recommended along with pharmacotherapy to be implemented to reduce behavior problems in children with ADHD.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Externalizing, Positive parenting
  • Nayyereh Kasiri, Masoumeh Alidousti, Heidari Soureshjani Saeed, Somayyeh Mohamadi, Mohammad Hadi Abbasi, Fatemeh Hashemi Pages 142-147
    Introduction

    Adolescents, as a vulnerable population, are at risk of developing social complications for several reasons. The aim of this study was to compare actual self, ideal self and ought self between the adolescents with and without criminal history in Isfahan.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study conducted in 2012, 79 adolescents between 15 to 18 years old in Rehabilitation and Training Center, and 120 adolescents without criminal history studying in high schools of Isfahan were matched for age. Data gathering tool was a questionnaire consisting of demographic data and 27 items concerning self-discrepancy. The data were analyzed by ANCOVA, ANOVA, chi square, and independent t-test in SPSS software.

    Results

    The mean (±standard deviation) score of actual self, ideal self, ought self, difference between actual self and ideal self and difference between actual self and ought self in delinquency group was 63.08 ±13.82, 80.97±15.34, 77±14.14, -17.89 ± 18.17 and -13.92 ± 17.09, respectively and in adolescents with no criminal history 73.63±9.33, 79.35±14.69, 75.07±15.56, -6.07±15.17 and -1.31±16.3, respectively. Actual self mean score was significantly higher in the group with no criminal history (P<0.001), but there was no significant difference in the mean scores of ought self) P=0.36) and actual self (P=0.45) between the two groups.

    Conclusion

    The actual self scores were lower in adolescents with criminal history than the adolescents without criminal history; therefore, educational planners and school authorities should adopt an appropriate training approach with regards to actual self to protect adolescents against delinquent behavior.

    Keywords: Adolescent, Delinquent, Self
  • Majid Rezazadeh, Khodabakhsh Ahmadi, Mohammad Nafarieh, Zahra Akhavi, Mohammad Ali Zanganeh, Habib Maoudi Farid, Homa Sedghi Jalal Pages 148-154
    Introduction
    Given the important role of family in shaping human behavior, the current research has been conducted with the aim of identifying the family characteristics of individuals with risky sexual behaviors.
    Materials And Methods
    In this correlative study the statistical population included women with risky and extramarital sexual behaviors. 104 women were selected through available sampling method in 2010-11 in Tehran. Data collection tools included: AIDS Risk Assessment Questionnaire to assess risky behavior and related factors and the Risky Sexual Behavior Questionnaire and Family demographic questionnaire. SPSS software, t-test, analysis of variance, and correlation coefficient were used for data analysis.
    Results
    Results from studying the family factors and variables related to the degree of risky sexual behaviors in the study group shows that residential situations, occupational conditions, living conditions, parent's living status, and the degree of intimacy in the family has a significant negative relationship with risky sexual behaviors (P<0.05). There is a positive correlation (P<0.05) between history of abuse by family members and the number of risky sexual behaviors. There is no significant correlation between marital status, educational status, and parent's living status with risky sexual behaviors (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results about the important role of family in the risky sexual behaviors, and also the increasing rate of these behaviors in our society, attention to the role of family is necessary for its prevention.
    Keywords: AIDS, Family, High risk behavior, Sexual relationship