فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و یکم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شکیبا شاهمرادی*، محمدرضا چایی چی، جواد مظفری، داریوش مظاهری، فرزاد شریف زاده صفحات 1-24
    جو وحشی (Hordeum spontaneum) منبع ارزشمند تنوع ژنتیکی برای سازگاری نسبت به تنش های زنده و غیر زنده است که می توان از آن برای انتقال ژن های جدید به جو زراعی استفاده کرد. در این تحقیق با هدف ارزیابی سازگاری اکوتیپ های جو وحشی نسبت به تنش خشکی، نوزده اکوتیپ به همراه رقم جو زراعی نصرت، در آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال وبذر مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد و نمونه ها در دو شرایط آبیاری کامل و قطع آبیاری (تنش خشکی آخر فصل) مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات زراعی، مورفولوژیک، و فنولوژیک در اکوتیپ ها مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه میانگین صفات در شرایط تنش، نشان داد که صفات روز تا ظهور سنبله، روز تا گلدهی و روز تا رسیدن در اثر تنش خشکی کاهش معنی داری یافتند و تنش خشکی باعث تسریع مراحل فنولوژیک گیاه شد. صفات زراعی طول سنبله، ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیکی نیز کاهش معنی داری را در شرایط تنش خشکی نشان دادند. در شرایط آبیاری معمول عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت، همبستگی معنی داری با شاخص تحمل به تنش داشتند. تجزیه به مولفه ها در شرایط آبیاری کامل نیز تایید کننده این امر بود. تجزیه خوشه ای، اکوتیپ های مورد بررسی را به سه گروه تقسیم کرد، گروه اول شامل اکوتیپ های حساس، گروه دوم شامل اکوتیپ های نیمه متحمل و گروه سوم اکوتیپ های متحمل نسبت به تنش خشکی بودند. بر اساس نتایج این تحقیق، اکوتیپ های شماره 7، 8 و 13 به همراه رقم زراعی نصرت دارای بالاترین میانگین شاخص تحمل تنش (STI) و اجزای عملکرد بودند. این اکوتیپ ها دارای کمترین میانگین روز تا رسیدن بودند (164 روز). علاوه بر این، میزان اتلاف آب نسبی برگ (RWL) نیز در این اکوتیپ ها پایین تر از اکوتیپ های دیگر بود (27/74 درصد). در تجزیه رگرسیون صفات مرتبط با تحمل تنش خشکی، علاوه بر عملکرد دانه، تعداد روز تا رسیدن و محتوای کلروفیل نسبی نیز وارد مدل شدند، بنابراین به نظر می رسد این صفات ارتباط نزدیکی با تحمل به خشکی در اکوتیپ های جو وحشی دارند و عامل سازگاری بیشتر با محیط دارای محدودیت رطوبت هستند.
    کلیدواژگان: جو وحشی، اکوتیپ ها، تحمل به خشکی، اتلاف آب نسبی برگ
  • سیداصغر موسوی*، محمدرضا فتاحی مقدم، ذبیح الله زمانی، مریم تاتاری، علی ایمانی، پدرو ماتینز گومز صفحات 25-53
    در این پژوهش تنوع ژنتیکی و روابط خویشاوندی بین 53 رقم بادام ایرانی و خارجی با استفاده از پانزده مکان ریزماهواره مورد ارزیابی قرار گرفت. در مجموع 131 آلل با دامنه اندازه باند بین 75 تا 205 جفت باز و تعداد 4 تا 13 آلل با میانگین آللی 73/8 و میانگین آلل های موثر 92/5 در هر مکان مشاهده شد. هتروزیگوسیتی مورد انتظار بین 63/0 تا 92/0 با میانگین 81/0 در هر مکان متغیر بود. میانگین محتوای اطلاعات چند شکلی و قدرت تفکیک کنندگی به ترتیب 81/0 و 77/0 بود. هتروزیگوسیتی بالایی بین ارقام وجود داشت و دامنه تغییرات آن از کم (2/0) تا زیاد (73/0) متغیر بود. بین ارقام مورد مطالعه، تنوع بالا و میزان تشابه مختلفی از کم (039/0) تا خیلی زیاد (96/0) وجود داشت. نتایج تجزیه خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه دایس به روش UPGMA ارقام بادام را به 8 گروه اصلی تقسیم کرد که بیانگر تنوع بالایی را بین ارقام بادام بود، اما در برخی موارد تشابه ژنتیکی بالایی بین برخی ارقام ایرانی و خارجی دیده شد. تنوع بالای بین ارقام بادام ایرانی بیانگر منبع غنی ژرم پلاسم بادام ایران برای استفاده در برنامه های به نژادی بادام است.
    کلیدواژگان: بادام، رقم، نشانگر مولکولی، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای
  • محمد عبدالهی* صفحات 55-75
    در یک آزمایش گلخانه ای مقاومت نسبی ده رقم رایج خیار شامل Al-Biruni F1، Borhan، Donia، Ivor، Jiroft F1، Karim F1، Katrina، Negin، Terminator و Tunca در برابر نماتد ریشه گرهی (Meloidogyne javanica) ارزیابی شد. به ازای هر گرم خاک، گیاهچه ها با پنج لارو سن دوم نماتد مایه زنی شدند. هفت هفته پس از مایه زنی، شاخص های مختلف رشدی گیاه و شاخص های تولیدمثلی نماتد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هیچ یک از رقم ها مقاوم نبودند ولی درجه حساسیت آن ها از نظر شاخص های تولیدمثلی نماتد متفاوت بود. پس از آلوده شدن با نماتد، از نظر شاخص های شاخساره، رقم های Karim F1، Al-Biruni F1، Donia و Borhan و از نظر شاخص های ریشه، رقم های Al-Biruni F1، Donia، Katrina و Ivor نسبت به سایر رقم ها حساسیت کمتری داشتند. در بررسی شاخص های تولیدمثلی نماتد، مشخص شد که رقم های Karim F1، Jiroft F1 و Ivor کمترین جمعیت نماتد را داشتند. بر اساس شاخص مقاومت، رقم Karim F1 نسبتا حساس، Jiroft F1 و Ivor حساس و سایر رقم ها خیلی حساس ارزیابی شدند. در تجزیه خوشه ایبر مبنای شاخص های رویشی رقم های Karim F1، Al-Biruni F1، Tunca و Borhan با قرابت بسیار نزدیک در خوشه جداگانه ای جای گرفتند. بر اساس شاخص های مرتبط با نماتد، پنج رقم Terminator، Ivor، Donia، Karim F1 و Jiroft F1 بیشترین مشابهت به یک دیگر را داشتند و رقم های Al-Biruni F1 و Negin در خوشه مجزا قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: خیار، نماتد ریشه گرهی، شاخص های تولیدمثلی، شاخص مقاومت
  • سونا حسین آوا* صفحات 77-94
    بادام (Prunus amygdalus B) به دلیل خود ناسازگاری نیاز به دگر گرده افشانی دارد، بنابر این انتخاب گرده زای مناسب می تواند، مهم باشد. این تحقیق به منظور انتخاب گرده زای مناسب برای ارقام دیرگل انتخابی، در ایستگاه تحقیقات باغبانی مشکین شهر و بخش تحقیقات باغبانی در سال های 1391 و 1392 انجام شد. برای گرده افشانی طرح به صورت بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار از هر رقم مادری در نظر گرفته شد و روی هر درخت سه شاخه جهت انجام تلاقی با هر رقم گرده دهنده انتخاب شد. پایه های مادری که شامل ارقام آیدین، آراز و صبا بودند، با دانه های گرده ارقام A200، آیدین، شاهرود 12، شکوفه، سهند، آراز، صبا، سوپر نوا، و اسکندر گرده افشانی شدند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که اثر سال و ترکیبات تلاقی روی تشکیل میوه در تمامی زمان ها اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 و 5 درصد داشت. با توجه به نتایج به دست آمده بیشترین درصد تشکیل میوه در تلاقی سهند به عنوان والد پدری با صبا به عنوان والد مادری به دست آمد (72/29 درصد). کمترین درصد تشکیل میوه نیز در در تلاقی های آراز (والد پدری) با شکوفه (والد مادری)، A200 (والد پدری) با آراز (والد مادری) و شکوفه (والد پدری) با صبا (والد مادری) مشاهده شد (به ترتیب با میانگین های 71/10، 65/9 و 01/7 درصد). نتایج تجزیه واریانس صفات میوه حاصل از ترکیبات تلاقی های مختلف نیز اختلاف معنی داری نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده، در تلاقی هایی که رقم آیدین به عنوان والد مادری بود میوه درشت تری نسبت به سایر ترکیبات به دست آمد.
    کلیدواژگان: بادام، گرده افشانی، تشکیل میوه، گرده زا، خود ناسازگاری
  • اشکبوس امینی*، رضا امیرنیا، حبیب الله قزوینی صفحات 95-115
    به منظور بررسی واکنش ژنوتیپ های گندم نان به تنش شوری، تعداد 25 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات بیرجند در دوآزمایش جداگانه در شرایط تنش شوری (EcSoil = 9.8-12.8 ds/mو EcWater = 8.8-10 ds/m) و بدون تنش (EcSoil = 3.3 ds/m و EcWater = 2.1 ds/m) به مدت دو سال زراعی (93-1391) مورد بررسی قرارگرفتند. تجزیه واریانس مرکب اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، ارتفاع بوته و تعداد روز تا ظهور سنبله و رسیدن در هر دو شرایط تنش و بدون تنش نشان داد. مقایسه میانگین دو ساله عملکرد و اجزاء عملکرد دانه نشان داد که نقش اجزای عملکرد در ژنوتیپ های با عملکرد بالا متفاوت بوده ولی درکل وزن دانه نقش بیشتری در عملکرد دانه در شرایط تنش شوری در این آزمایش داشت. مطالعه همبستگی بین عملکرد دانه در شرایط تنش شوری و بدون تنش و شاخص های تحمل و حساسیت نشان داد که شاخص های تحمل به تنش (STI)، میانگین بهره وری (MP) و میانگین هندسی (GMP) برای شناسایی ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دوشرایط مناسب هستند و در بین آن ها STI مناسب ترین شاخص شناخته شد. در روش ترسیمی بای پلات (Biplot) ژنوتیپ ها به گروه های متحمل، نیمه متحمل و حساس تقسیم شدند. براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایژنوتیپ های مورد بررسی در چهار گروه قرارگرفتند. در مجموع براساس نتایج روش ترسیمی بای پلات، شاخص های تحمل، میانگین رتبه () و انحراف معیار رتبه (SDR) آن ها، ژنوتیپ های شماره 25، 22، 20 و 13 در ناحیه با پتانسیل تولید بالا و حساسیت پایین به شوری در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های GMP، MP و STI قرار گرفته و به عنوان ژنوتیپ های متحمل و برتراز ارقام شاهد و ژنوتیپ های شماره 16، 17، 9 (مغان3) و10 (شیرودی) به عنوان ژنوتیپ های حساس به شوری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: گندم، عملکرد دانه، شاخص های حساسیت و تحمل، بای پلات
  • اعظم نیک زاد قره آغاجی*، حمید عبداللهی، کاظم ارزانی، عبدالعلی شجاعیان، پاولود فرانچسکی، لوکا دوندینی صفحات 117-134
    مناطق غیرکد کننده برای ارزیابی گروه بندی های فیلوژن در جنس Pyrus بسیار قابل استفاده است زیرا این مناطق کمتر عملکردی بوده و بنابراین تنوع آن ها تحت تاثیر انتخاب خنثی است. در این پژوهش، روش توالی های چندشکل تکثیر شده شکسته شده (Cleaved Amplified Polymorphic Sequence: CAPS) برای تجزیه سه ناحیه بسیار متغیر در نواحی بین ژنی DNA کلروپلاست در 73 رقم بومی و ژنوتیپ وحشی گلابی ایرانی و اروپایی (Pyrus communis)، نه رقم ژاپنی P. pyrifolia، syn. P. serotina و یک ژنوتیپ چینی P. × bretscheideri مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه ژنوم کلروپلاست 83 رقم و ژنوتیپ با استفاده از سه جفت آغازگر کلروپلاستی و سه آنزیم برشی Tru1I، BsuRI و RsaI، پانزده هاپلوتیپ را شناسایی کرد. هاپلوتیپ H1 بالاترین فراوانی را در بین ارقام اروپایی نشان داد و هاپلوتیپ های H10، H7 و H4 منحصرا در ارقام و ژنوتیپ های ایرانی مشاهده شد. در کل، نشانگر CAPS ارقام و ژنوتیپ های وحشی مورد بررسی در این مطالعه را به پنج گروه جداگانه تقسیم کرد و ارقام ژاپنی در این دندروگرام با ژنوتیپ های ایرانی هم گروه بودند. این نتایج فرضیه ردپای ژنتیکی روی ژرم پلاسم گلابی ایرانی را توسط دورگ گیری گلابی های کشت شده آسیای شرقی و اروپایی و جریان های ژنی از گونه های وحشی به اهلی، تایید کرد.
    کلیدواژگان: Pyrus sp، _ DNA کلروپلاست، توالی های چندشکل تکثیر شده شکسته شده، جمعیت گلابی
  • خسرو مفاخری، محمدرضا بی همتا*، علیرضا عباسی، عبدالرحمن رسول نیا صفحات 135-162
    جهت بررسی تنوع ژنتیکی با صفات مورفولوژیک و تعیین روابط بین این صفات، تعداد 32 ژنوتیپ لوبیای چشم بلبلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو آزمایش جداگانه، در دو شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در مرحله رشد رویشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس برای اکثر صفات معنی دار بود که نشان می دهد تنوع بالایی برای صفات وجود داشت. تجزیه همبستگی ساده در شرایط تنش نشان داد صفات شاخص برداشت، وزن صددانه و عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال یک درصد و صفت روز تا 50 درصد رسیدگی غلاف در سطح 5درصد با عملکرد همبستگی مثبت و معنی دار داشتند. در شرایط نرمال وزن صددانه با تعداد دانه در غلاف همبستگی منفی و معنی دار در سطح احتمال 5 درصد و همبستگی مثبت و معنی دار در سطح احتمال 1درصد با عملکرد نشان داد. میانگین، انحراف معیار، واریانس، دامنه تغییرات، ضریب تغییرات برای هر کدام از صفات بررسی شده در دو شرایط نرمال و تنش، محاسبه شد و نتایج تنوع بالای برای هر صفت نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها بر مبنای چرخه وریماکس نشان داد که در شرایط آبیاری نرمال و تنش به ترتیب چهار و سه عامل در مجموع 33/83 و 22/75 درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه کردند. برای تعیین روابط بین ژنوتیپ ها و تعیین دوری ونزدیکی ژنوتیپ ها و گروه بندی آن ها بر مبنای صفات مورد بررسی، تجزیه خوشه ایبا روش UPMGA انجام شد و در نهایت ژنوتیپ ها در چهار کلاستر مجزا گروه بندی شدند. با توجه به این نتایج ژنوتیپ های30، 313، 196، 186، 393، 307، 23 و 37 که عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری در شرایط نرمال و تنش خشکی داشتند به عنوان ژنوتیپ های برتر شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: لوبیا چشم بلبلی، ژنوتیپ، تنش خشکی، صفات مورفولوژیک، تجزیه به عامل ها، تجزیه کلاستر
  • سیدطه دادرضایی*، کیومرث نظری صفحات 163-187
    در این تحقیق حضور و عدم حضور 18 ژن از ژن های مقاومت به زنگ قهوه ای (Lr)، زنگ سیاه (Sr) و زنگ زرد (Yr) در 124 ژنوتیپ گندم ایران با استفاده از نشانگرهای مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از نشانگرهای مولکولی ژن های مقاومت گیاهچه ای Lr25، Lr28، Lr29 و Sr26 و یا قطعات ژنی Lr19/Sr25، Lr20/Sr15/Pm1، Lr24/Sr24، Lr26/Sr31/Yr9، Lr35/Sr39 و Lr37/Sr38/Yr17 و همچنین حضور و عدم حضور قطعه ژنی مقاومت گیاه کامل نسبت به زنگ قهوه ای، زنگ زرد و سفیدک پودری Lr34/Yr18/Pm36 در 124 ژنوتیپ گندم ایران بررسی شد. نتایج نشان داد با استفاده از نشانگرهای به کار گرفته شده ژن های مقاومت گیاهچه ای Lr25، Lr28، Lr29 و Sr26 و همچنین قطعه های ژنیLr20/Sr15 و Lr35/Sr39 در هیچ کدام از 124 ژنوتیپ مورد بررسی به جز در شاهدهای مثبت حامل ژن ها مشاهده نشد. قطعه ژنیLr24/Sr24 تنها در لاین M-87-18 ردیابی شد. فراوان ترین ژن های ردیابی شده در ژنوتیپ های گندم ایران متعلق به قطعه های ژنیLr26/Sr31/Yr9 در 40 ژنوتیپ و Lr34/Yr18/Pm36 در 39 ژنوتیپ بود. پانزده ژنوتیپ از جمله ارقام تجن، اترک، دز، استار، رسول و MV-17حامل هر دو قطعه ژنی مذکور بودند. قطعه ژنی Lr37/Sr38/Yr17 در هفت ژنوتیپ ردیابی شد. لاین هایWS-86-13، N-86-6، و N-87-6 حامل دو قطعه ژنی Lr37/Sr38/Yr17 و Lr26/Sr31/Yr9 بودند و لاین S-87-20 حامل دو قطعه ژنی Lr34/Yr18/Pm36 و Lr37/Yr17/Sr38 بود. با استفاده از نشانگر csLV34b در هیچ یک از گندم های دوروم قطعه ژنی Lr34 وجود نداشت.
    کلیدواژگان: زنگ های گندم، ژن های مقاومت، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل، نشانگرهای مولکولی
  • رجب چوکان*، محمد برزگری، شراره فارغی، غلامرضا افشارمنش صفحات 189-203
    یک صد ترکیب جدید ذرت حاصل از تلاقی چهار لاین تستر با 25 لاین جدید در چهار منطقه کرج، صفی آباد دزفول، کرمانشاه و جیرفت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که هیبریدهای شماره32 (KLM77012/4-1-1-5-1-2-1×K18)، 39 (KSC715)، 12 (KSC703)، 11 (K47/2-2-1-2-2-1-1-1×MO17)، 17(K47/2-2-1-21-3-1-1×MO17) و 86 (K47/2-2-1-2-2-1-1-1-×K166B) به ترتیب با 100/13، 070/13، 610/12، 020/12، 890/11 و 810/11 تن در هکتار از هیبریدهای شاهد شماره 104 (هیبرید 705)، 105 (هیبرید 706) و 106 (هیبرید 704) به ترتیب با 883/9، 928/9 و 340/9 تن در هکتار عملکرد بیشتری تولید کردند. در تجزیه لاین × تستر، اثر لاین ها و اثر متقابل لاین × تستر معنی دار بود که نشان دهنده تنوع بین لاین ها و نقش ژن های با اثر افزایشی و غیرافزایشی در کنترل عملکرد دانه بود. در این مطالعه لاین K47/3 به عنوان بهترین ترکیب شونده عمومی شناسایی شد که می تواند در برنامه های آینده به عنوان تستر مناسب استفاده شود.
    کلیدواژگان: لاین × تستر، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، هیبرید، اثر افزایشی، اثر غیر افزایشی
  • مظفر روستایی* صفحات 205-225
    به منظور مطالعه عملکرد دانه و برخی خصوصیات زراعی ژنوتیپ های گندم نان در محیط های دیم و آبیاری تکمیلی، این پژوهش با 23 ژنوتیپ درایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه طی دو سال زراعی (89- 1387) اجرا و از صفات زراعی مختلف یادداشت برداری به عمل آمد. بر اساس نتایج، اثرمحیط بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بود. بین ژنوتیپ ها نیز از نظر صفات شاخص برداشت، تعداد سنبله بارور در متر مربع و عملکرد دانه اختلاف معنی دار در سطح احتمال 5 درصد و از نظر وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله اختلاف معنی دار درسطح احتمال یک درصد وجود داشت. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بر وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته، شاخص برداشت وتعداد دانه در سنبله در سطح احتمال یک درصد و بر صفت عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم با آبیاری تکمیلی (45 میلی متر در زمان کاشت) و شرایط دیم به ترتیب 4412 و 2989 کیلوگرم در هکتار بود که آبیاری تکمیلی منجر به افزایش معنی دار عملکرد دانه (1423 کیلوگرم در هکتار) شد. آبیاری تکمیلی باعث افزایش معنی دار در تعداد سنبله بارور در مترمربع (134 عدد)، شاخص برداشت (3 درصد)، وزن هزاردانه (4 گرم)، عملکرد بیولوژیک (بیش از 96/2 تن)و طول دوره پرشدن دانه (4 روز) نسبت به شرایط دیم شد. ژنوتیپ های شماره 16 (PYN/BAU//BONITO) و 17 (SUBEN-7) به ترتیب با 5256 و 5109 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه، 9/11 و 8/11 تن در هکتار عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و بهره وری آب بالاتر و وزن هزار دانه بیشتر، برای محیط آبیاری تکمیلی مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: گندم، اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک، بهره وری آب، شاخص برداشت
|
  • Sh. Shahmoradi *, M. R. Chaichi, J. Mozafari, D. Mazaheri, F. Sharifzadeh Pages 1-24
    Wild barley (Hordeum spontaneum) is a valuable source of genetic diversity for adaptation to biotic and abiotic stresses which can be used for transferation of new genes to cultivated barley. To evaluate wild barley ecotypes for drought adaptation، nineteen ecotypes and a barley cultivar (Nosrat) were evaluated in experimental field of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications in non-stressed and water deficit stress conditions. Agronomical، phenological and morphological traits were measured in ecotypes. Results indicated that phonological traits such as days to spike emergence، days to flowering and days to maturity were decreased under water deficit stress condition. Agronomic traits including spike length، plant height and biological yield were also significantly decreased. Under normal condition، grain yield، biological yield and harvest index showed a significant correlation with stress tolerance index (STI). Principle component analysis in normal condition indicated that even in non-stresses condition، agronomic traits had correlation with stress tolerance. Cluster analysis grouped the ecotypes in three different clusters including susceptible، semi-tolerant and tolerant ecotypes. Based on the results، ecotypes no. 7، 8 and Nosrat cultivar had the highest yield components and stress tolerance index، however relative water loss (RWL) and days to maturity (DM) were less in these ecotypes (164 days and 74. 27%، respectively). The results of stepwise regression analysis indicated that the relative water loss is a physiological trait which shows a close relation with stress tolerance potential of the ecotypes and is an important factor for adaptations to water deficit conditions.
    Keywords: Wild barley, ecotypes, drought tolerance, relative water loss
  • S. A. Mousavi *, M. R. Fattahi Moghaddam, Z. Zamani, M. Tatari, A. Imani, P. Martinez-Gomez Pages 25-53
    Genetic diversity and relationships among 53 almond cultivars from Iran and foreign countries were evaluated using fifteen microsatellite (SSR) loci. Totally 131 alleles were observed with size ranking between 75 to 205bp and 4 to 13 alleles with an average 8. 73 alleles and 5. 92 effective alleles per locus. Expected heterozygosity varied between 0. 63 and 0. 92 with an average of 0. 81 per locus. Average PIC and PD were 0. 81 and 0. 77، respectively. The results revealed high level of heterozygosity in almond accessions، with variable range from low (0. 2) to high (0. 73). There were high variability and different similarity from low (0. 039) to high (0. 96) among the almond accessions. Results of cluster analysis using UPGMA algorithm based on Dice similarity coefficient categorized cultivars in eight main groups indicating high levels of genetic diversity among the almond cultivars، however، in some cases high similarities were found among some Iranian and foreign cultivars. The great diversity among Iranian almond cultivars shows a rich source of almond germplasm which can be used in breeding programs.
    Keywords: Almond, accessions, molecular markers, genetic diversity, cluster analysis
  • M. Abdollahi * Pages 55-75
    Ten greenhouse cucumber cultivars (Al-Biruni F1، Borhan، Donia، Ivor، Cluster5، Jiroft F1، Karim F1، Katrina، Negin، Terminator and Tunca) were screened for resistance against the root-knot nematode، Meloidogyne javanica under controlled environmental conditions in greenhouse. Seedlings of cucumber cultivars were inoculated with five J2s/g soil. Seven weeks after inoculation، the reaction of the cultivars was evaluated. According to the results، none of the tested cultivars were resistant to the nematode. Based on the stem-related parameters، cultivars Karim F1، Al-Biruni F1، Donia and Borhan، and regarding root-related parameters، cultivars Al-Biruni F1، Donia، Katrina and Ivor showed good performance against the nematode. Based on the nematode reproduction factors، cultivars Karim F1، Jiroft F1 and Ivor had the lowest number of nematode. Considering the resistance index، cultivar Karim F1 was evaluated as moderately susceptible، cultivars Jiroft F1 and Ivor as susceptible and the remaining cultivars were very susceptible. In cluster analysis of growth-related parameters، two separate groups were recognized. Cultivars Karim F1، Al-Biruni F1، Tunca and Borhan were classified in one group and five other in another group. Based on the results of cluster analysis of nematode-related parameters، maximum similarity was observed in a group composed of the cultivars Terminator، Ivor، Donia، Karim F1 and Jiroft F1. Two cultivars Biruni F1 and Negin were completely different from other cultivars.
    Keywords: Cucumber, root, knot nematodes, reproduction factors, resistance index
  • S. Hosseinava * Pages 77-94
    Due to the self incompatability almond (Prunus amygdalus B) needs cross-pollination، so it is important to choose the suitable pollinizers. This study was carried out to select appropriate pollinaizer for promising late flowering almond cultivars in Kamal Shahr Horticultural Research Station of Seed and Plant Improvement Institute in 2012 and 2013. For pollination، from female parent four trees were selected as replication and three barnches from each tree as a sample. Female parents including Aydin، Araz and Saba were crossed with the pollens of Shahrood 12، Shekoofeh، Sahand، Aydin، Araz، Saba supernova، Eskandar and A200 as male parents. Results of statistical analyses showed that effects of year and cros combinations were statistically different at the probability levels of 5% and 1% percent for fruit set in each time. Due to the results، the highest final fruit set percent was obtained in the crosses of Sahand cultivar as male parent with Saba cultivar as female parent (29. 72 %). The lowest final fruit set was also obtained in crosses of Araz (male parent) with Shkoofeh (female parent)، A200 (male parent) with Araz (female parent) and Shkoofeh (male parent) with Saba (female parent) (10. 71، 9. 65 and 7. 01 %، respectively). Results of the analyse of variance of fruit characteristics of progenies showed statistically differences. Due to the results، in crosses which Aydin was female parent، fruits were larger than other combinations that Saba and Aras were as female parent.
    Keywords: Almond, pollination, fruit set, pollinizer, self, incompatibility
  • A. Amini *, R. Amirnia, H. Ghazvini Pages 95-115
    To evaluate reaction of 25 wheat genotypes to salinity stress، this study was conducted under salinity stress (EcSoil = 9. 8-12. 8 ds/m and EcWater = 8. 8-10 ds/m) and non-stress (EcSoil = 3. 3 ds/m and EcWater = 2. 1 ds/m) conditions using RCBD with three replications at Birjand research station in 2012-13 and 2013-14 cropping seasons. Combined analysis of variance showed that there were significant differences among genotypes for grain yield and other concerned characteristics. Role of the yield components was different in genotypes with higher grain yield. Correlation coefficients of stress indices with grain yield in non-stress and stress conditions showed that STI، MP and GMP were desirable for identifying high yielding and tolerant genotypes in two conditions، and the best index was STI. By drawing of biplot، genotypes were placed into tolerant، moderately tolerant and non-tolerant groups. Based on cluster analysis، genotypes were divided into four different groups. Finally based on salinity tolerance indices،، SDR of indices and results of biplot، genotypes No. 25، 22، 20 and 13 were determined as the most tolerant genotypes and better than check cultivars، that were placed in area with high yield potential، low sensitive to salinity، and near to MP، GMP and STI vectors، and genotypes No. 16، 9 (Moghan 3)، 10 (Shiroodi) and 17 as the most susceptible genotypes.
    Keywords: Wheat, salinity stress, grain yield, tolerance, susceptibility indices, biplot
  • A. Nikzad Gharehaghaj *, H. Abdollahi, K. Arzani, A. Shojaeiyan, P. De Franceschi, L. Dondini Pages 117-134
    The non-coding chloroplast regions are likely provide the greatest number of characters for molecular phylogenetic studies، because they are less functional and highly conserved and so their variation is affected by neutral selection. In order to investigate phylogenetic relationship in 73 Iranian and European pear (Pyrus communis L.) local cultivars and wild genotypes، plus 9 Japanese pear genotypes (Pyrus pyrifolia، syn. P. serotina) and one Chinese pear (P. × bretschneideri)، we recognized three hyper variable regions in intergenic spacers of cpDNA by CAPS (Cleaved amplified polymorphic sequence) method. Using three chloroplast primer pairs and three restriction enzymes (Tru1I، BsuRI and Rsa1) 15 haplotypes were detected. The most-abundant and widely distributed haplotype in European cultivars was H1 and three haplotypes (H10، H7 and H4) were exclusive haplotypes of Iranian population. The CAPS markers were divided Iranian and European pear cultivars into five groups، whereas Japanese pear cultivars were grouped together with Iranian pear genotypes. This evidence supports the hypothesis of a significant genetic contribution in the Iranian wild genotypes from Japanese and European pear.
    Keywords: Pyrus sp. chloroplast DNA, CAPS, pear population
  • Kh. Mafakheri, M. R. Bihamta *, A. Abbasi, A. Rasoolnia Pages 135-162
    To study the genetic diversity using agronomic and morphological traits and to determine the relationship between these traits، 32 cowpea genotypes، were assessed in a randomized complete block design in tow experiments in normal irrigation and drought stress at vegetative stage، in agricultural research farm of University of Tehran، Karaj، in 2013. Analysis of variance showed a high variation for most traits among the genotypes. Results of simple correlation in drought stress condition showed that harvest index، 100 seed weight and biological yield (P≥ 0. 01) and days to 50% maturity (P≥ 0. 05) had positive correlation with seed yield. In normal irrigation condition، 100 seed weight had negative correlation with number of seeds per pod (P≥ 0. 05) and positive correlation (P≥ 0. 01) with seed yield. The mean، standard deviation، variance، range، phenotypic coefficient of variation for each traits in both normal and stress conditions were calculated and the results showed high diversity for each trait. The results of principal component analysis based on varimax cycle showed that in normal irrigation and stress، four and three components justified 83. 33% and 75. 22 % of the variations، respectively. To determine the relationship and distance between genotypes and grouping them based on traits، cluster analysis was performed using UPMGA method. It grouped genotypes into four clusters. Despite the high variability among genotypes، according to the results، genotype 30، 313، 196، 186، 49، 307، 232 and 37 with higher yield and yield components in normal irrigation and drough stress conditions were determined as superior genotypes.
    Keywords: Cowpea, genotype, drought stress, morphological trait, factors analysis, cluster analysis
  • S. T. Dadrezaei *, K. Nazari Pages 163-187
    To characterize leaf (Lr)، stem (Sr) and stripe (Yr) rust resistance genes in 124 Iranian wheat genotypes، presence/ absence of 18 rust resistance genes were investigated using molecular markers. The Iranian wheat genotypes were characterized for the seedling resistance genes Lr29، Lr28، Lr25، and Sr26، the linkage groups Lr19/Sr25، Lr35/Sr39، Lr24/Sr24، Lr20/Sr15، Sr31/Lr26/Yr9، Lr37/Sr38/Yr17 and the widely used gene combination of Lr34/Yr18. The results showed that the seedling resistance genes Lr25، Lr28، Lr29، Sr26 and the gene combinations of Lr20/Sr15 and Lr35/Sr39 were not present in any of the studied genotypes and Lr24/Sr24 was found only in line M-87-18. The most frequent detected genes were Lr26/Sr31/Yr9 and Lr34/Yr18 in 40 and 39 genotypes، respectively. In 15 genotypes including commercial cultivars Tajan، Atrak، Dez، Star، Rasoul and MV-17 presence of Lr26/Sr31/Yr9 and Lr34/Yr18 combinations was confirmed. Lr37/Sr38/Yr17 was found in seven genotypes. Lines WS-86-13، N-86-6 and N-87-6 carried combination of Lr37/Sr38/Yr17 with Lr26/Sr31/Yr9 and combination of Lr37/Sr38/Yr17 with Lr34/Yr18 was detected in S-87-20. Using the tightly linked maker csLV34b، the presence of Lr34/Yr18 could not be confirmed in any of tested durum genotypes.
    Keywords: Wheat rust, resistance genes, seedling resistance, adult plant resistance, molecular markers
  • R. Choukan *, M. Barzegari, S. Fareghi, R. Afsharmanesh Pages 189-203
    One hundred maize new hybrid combinations of four testers with 25 inbred lines were evaluated using randomized complete block design with three replications in 2013 over four locations، Karaj، Dezful، Kermanshah and Jiroft، Iran. Based on the results، hybrids KSC 715، KSC 703، K47/2-2 × MO17، K47/21 × MO17 and K47/2-2 × K166B produced the highest grain yield، (13. 100، 13. 070، 12. 610، 11. 890 and 11. 810 tha-1)، respectively compared to the check hybrids. Combined analysis of line × tester revealed significant effects of lines and line × tester interaction، meaning variability among lines، as well as role of additive and nonaddtitive gene effects in heritability of grain yield. Line K47/3 was identified as a the best general combiner، which could be used as suitable tester in the future programs.
    Keywords: Line × tester_GCA_SCA_hybrid_additive effects_non_additive effects
  • M. Roustaii * Pages 205-225
    To evaluate the effect of supplementary irrigation on grain yield and some agronomic traits of wheat، 23 advanced bread wheat genotypes were studied in drought stress and supplementary irrigation condition during 2008-10 cropping seasons at Maragheh research station and different agronomic traits were recorded. Analysis of variance revealed significant differences among genotypes in two experimental conditions for all the traits. Combined analysis of variance showed significant differences for all traits in environments (P = 1%). Plant height، 1000 kernel weight، spike length، seed number in spike، spikelet number in spike، grain and biological yield، harvest index and number of fertile spike in square meter were significantly different in genotypes. G × E interaction effects showed significant differences for plant height، 1000 kernel weight، seed per spike، grain and biological yield and harvest index (P = 5%). Means of grain yield in supplementary irrigation and rainfed conditions were 4412 and 2989 kgha-1، respectively، and supplementary irrigation significantly increased 1423 kgha-1 grain yield of genotypes compared to the rainfed condition. Supplementary irrigated significantly increased fertile spike per square meter (134)، HI (3%)، TKW (4 g)، B. Y. (>2. 96 tha-1) and GFP (4 days). Based on these results، genotypes G16 (PYN/BAU//BONITO) and G17 (SUBEN-7) with 5256 and 5109 kgha-1 grain yield and 11. 9 and 11. 8 tha-1 biomass yield، respectively were highly adapted to supplementary irrigated environment.
    Keywords: Wheat, yield components, biological yield, water productivity, harvest index
  • A. R. Bonyanpour *, H. Jalili Pages 227-231
    This experiment was conducted to find the best harvesting time for two olive cultivars Dezful and Zard in Fars province، Iran. Fruits were harvested in 10 days intervals from 11 September and their quantitative and qualitative characteristics were measured. Results indicated that for canning olive، the best harvesting time for Dezful cultivar was 23-31 October. At this time، fruits were in yellowish green color with 4. 9g weight. The best harvesting time for Zard cultivar was 10 September when fruits had 4. 5g weight and yellowish green color. However، the best harvesting time for obtaining the highest olive oil was 12 November for Dezful cultivar and 15 November for Zard cultivar. The highest fruit oil percentages were 40% in Zard and 46% in Dezful cultivars. At these harvesting times fruit color was black.
    Keywords: Olive, harvesting time, fruit weight, oil content