فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال هشتم شماره 25 (بهار 1394)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال هشتم شماره 25 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم نیکومرام، زهرا پورزمانی، عبدالمجید دهقان صفحات 1-18
    پژوهش حاضر به بررسی سرایت تلاطم بازارهای موازی بازار سرمایه بر صنایع بورسی(صادرات و واردات محور) پرداخته است. در این پژوهش سرایت پذیری صنایع بورسی به تفکیک صادرات و واردات محور از بازارهای موازی ارز و طلا، مورد سنجش قرار گرفته است. در این راستا از روش تحلیل بردار خودرگرسیونی (VAR) و مدل خودرگرسیونی مشروط بر ناهمسانی واریانس های تعمیم یافته چندمتغیره(MGARCH) استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار Eviews و از ابتدای آبان ماه 1386 تا پایان مردادماه 1392 جمع آوری و مورد آزمون قرار گرفته اند. روش پژوهش حاضر بر مبنای طبقه بندی تحقیقات براساس روش، ماهیت و جهت به ترتیب توصیفی، کاربردی و پس رویدادی بوده و از نظر نوع، همبستگی محسوب می گردد. نتایج این پژوهش رابطه اثر سرایت پذیری صنایع بورسی صادرات محور را از بازار موازی ارز تایید می نماید؛ ولی نتایج پژوهش این سرایت گذاری از سوی بازار موازی طلا مورد تایید قرار نگرفته است. در همین راستا اثر سرایت پذیری صنایع واردات محور نیز از بازارهای موازی ارز و طلا تایید نشده است. یافته های جانبی پژوهش حاضر نیز نشان می دهد که رابطه مثبت و دوسویه ای میان دو بازار ارز و طلا در دوره مورد بررسی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: سرایت پذیری تلاطم، گارچ چند متغیره، بازارهای موازی، صنایع صادراتی و وارداتی
  • محمدرضا مهدی فرد، رمضانعلی رویایی صفحات 19-28
    این پژوهش در چارچوب نظریه اقتصاد سیاسی و با هدف شناسایی تاثیر مدیریت سیاسی بر قیمت سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. در این تحقیق شرکت ها به دو گروه تقسیم گردیدند. شرکت هایی که مدیریت سیاسی بر آن ها حاکم است و سایر شرکت ها. از نظر این تحقیق مدیریت سیاسی زمانی حاکم می گردد که سهامداران عمده یک شرکت، با حداقل ده درصد سهام دارای حق رای، نهادهای حاکمیتی باشند. روش پژوهش از نوع همبستگی و مبتنی بر رگرسیون چند متغیره استو برای تجزیه و تحلیل مدل ها از تحلیل پانلیاستفاده شده است. براساس یافته های پژوهش در قلمرو زمانی هفت ساله 1385 تا 1391 مدیریت سیاسی با قیمت سهام شرکت ها رابطه معنی دار و معکوس دارد، بطوریکه وجود مدیریت سیاسی در شرکت های نمونه، منجر به کاهش قیمت سهام در آن ها می گردد. از این رو، نتایج پژوهش کاربرد نظریه اقتصاد سیاسی در شرح رفتار متغیر های مالی را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی، قیمت سهام، سهامداران عمده، سهام دارای حق رای، اقتصاد سیاسی
  • کاظم چاوشی، محمد رستگار، محسن میرزایی صفحات 29-41
    یکی از مهم ترین تصمیم های پیش روی مدیران واحد تجاری تصمیم های مربوط به تامین مالی است. تامین مالی یکی از اجزاء ضروری عملیات هر واحد تجاری است. اتخاذ سیاست های تامین مالی توسط مدیران، نقش بسزایی در ریسک و ایجاد ثروت برای سهامداران دارد. با این حال شناخت عوامل موثر بر تصمیم های تامین مالی مدیران از اهمیت بیشتری برخوردار است.عوامل زیادی بر تصمیم گیری تامین مالی مدیران واحد تجاری موثر است که این عوامل را می توان به دودسته تقسیم کرد: دسته اول، عواملی که مرتبط هستند با ساختار شرکت مانند مشکلات نمایندگی، اندازه شرکت و درماندگی مالی و دسته دوم، عواملی که مرتبط هستند با ویژگی های رفتاری مدیران مانند محافظه کاری و اطمینان بیش از حد. این پژوهش درصدد تجزیه وتحلیل تاثیر یک عامل روانشناسی (اطمینان بیش از حد) بر تصمیم های تامین مالی مدیران واحدتجاری است. برای بررسی تاثیر اطمینان بیش از حد بر سیاست های تامین مالی از مدل رگرسیون با داده های ترکیبی برای 157 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1385 الی 1390 استفاده شده است. نتایج پژوهش که با استفاده از داده های ترکیبی با اثراتثابت انجام گردید، حاکی از عدم رابطه بین اطمینان بیش از حد و تصمیم های مالی می باشد. علاوه بر این، رابطه ی فرصت های رشد، سودآوری، اندازه شرکت و ریسک درماندگی با تصمیم های مالی، معنی دار است.
    کلیدواژگان: سیاست تامین مالی، اطمینان بیش از حد، مالی رفتاری
  • امیرمحسن گرجی، رضا راعی صفحات 43-67
    بیش از 50 سال مطالعه پیرامون ساختار سرمایه، نظریه های مختلف و گهگاه ضد و نقیضی به دانش مالی شرکتی معرفی شده است. در بین این نظریات، نظریه توازی (بده-بستان) با سابقه ای طولانی، حجم گسترده ای از مطالعات ساختار سرمایه را به خود اختصاص داده است و هنوز هم مورد توجه پژوهشگران این حوزه قرار دارد. از جدیدترین رویکردهایی که به عنوان زیر شاخه ای از این نظریه مطرح شده است، نظریه توازی دینامیک (پویا) می باشد. این پژوهش بر اساس نظریهتوازی دینامیک، به دنبال شناخت و تخمین سرعت تعدیل ساختار سرمایه در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور از یک مدل تعدیل جزئی دینامیک با داده های پنل (تلفیقی) بهره گرفته شده است تا به کمک روش های اقتصادسنجی پیشرفته ای مانند روش گشتاورهای تعمیم یافته به تخمینی معقول از این سرعت دست یابیم. نمونه مورد بررسی شامل 225 شرکت در دوره زمانی 20 ساله (1371 تا 1390) است. نتایج این بررسی نشان داد که شرکت های ایرانی با سرعت زیادی به سمت نسبت بدهی هدف حرکت می کنند. (در حدود 48% براساس روش متغیرهای ابزاری و 26% بر اساس روش گشتاورهای تعمیم یافته). این سرعت های تعدیل بالا، تاییدی بر توضیح دهندگی نظریه توازی در بین شرکت های ایرانی است.
    هدف دیگر این پژوهش بررسی تاثیر متغیر عامل رقابت بازار محصول (که به کمک Q توبین محاسبه شده است) بر روی ساختار سرمایه شرکت های ایرانی است. نتایج به دست آمده از مدل تخمینی به کمک روش گشتاورهای تعمیم یافته بیانگر رابطه ای مثبت بین این دو متغیر است که هماهنگ با مدل های بدهی محدود است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه دینامیک، نظریه توازی، سرعت تعدیل، تخمین زننده گشتاورهای تعمیم یافته، عامل رقابت بازار محصول
  • ابراهیم عباسی، احسان رمضانیان صفحات 69-79
    هدف از تدوین این پژوهش، شناسایی نقاط قوت و ضعف و ارزیابی مالی پروژه هایBOT با رویکرد مدیریت ریسک با استفاده از روش AHP_DEA است. از سوالات پرسشنامه این مقاله، تعداد 14 سوال تائید و این پرسشنامه ها بین 22 مهندس که حداقل 10 سال سابقه ی کار مفید در این زمینه داشتند، توزیع شد که در نهایت 17 عدد از این پرسشنامه ها جمع آوری گردید. بر اساس این تحقیق، در قرادادهای BOT، باید تعهدات قراردادی هر یک از طرفین قرارداد و شرایط اجرایی آن و طرف مقابل به طور صریح و روشن بیان شود. همچنین باید تعهدات سرمایه پذیر در پروژه های زیربنایی به روش BOT، در مراحل مختلف آن و به شکل های متفاوت دیده شود. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، در قرادادهای BOT، باید تعهدات قراردادی هر یک از طرفین قرارداد و شرایط اجرایی آن و طرف به طور صریح و روشن بیان شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مالی، مدیریت ریسک، AHP، DEA، BOT
  • نصرالدین آقازاده کمالی، مجید دلاوری، علی اصغر اسفندیاری صفحات 81-100
    ترازپرداختها یکی از مهمترین شاخص های اقتصادی هر کشوری است، زیرا این متغیر، اطلاعات مهمی را از موقعیت بین المللی، چگونگی ارتباط اقتصاد ملی با کشورهای دیگر و نیز تغییرات موجودی ارز و طلای آن کشور، نشان می دهد. به بیان دیگر، اهمیت و بررسی ترازپرداخت هاونتیجتا بازار ارز، بدان سبب است که اغلب کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران که از عدم تعادل تجارت خارجی خود به دلیل آثار ناخوشایند آن بر اقتصاد داخلی (تولید، تورم و...) در رنج می باشند، روشن می باشد. لذا، این مطالعه درصدد است تا تبعات و پیامدهای ناشی از شوک های نرخ ارز بر ترازپرداخت هارامورد تجزیه و تحلیل و واکاوی قرار دهد. این امر با استفاده از داده های سری زمانی ماهانه طی دوره ی فروردین ماه 1385 الی مردادماه 1392 و بکارگیری مدل Near-VECM صورت پذیرفته است. مدل Near-VECM (که برپایه نتایج تحقیق در مقایسه با مدل VECM، از قدرت توضیح دهندگی بالاتری برخوردار بوده اند)، ضمن بررسی آثار تغییرات نرخ ارز واقعی بر ترازپرداخت ها، اثر نااطمینانی های این متغیر که به کمک مدل های مختلف GARCH، مدل سازی و برآورد شده بود را نیز بر ترازپرداخت ها مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار می دهد. بر اساس یافته های این پژوهش، روابط کوتاه مدت و بلندمدت قوی و معناداری میان متغیرهای تحقیق وجود داشته و نااطمینانی نرخ ارز واقعی، اثر منفی و معناداری بر ترازپرداخت ها در کوتاه مدت و بلندمدت داشته است. علاوه بر آن، ضریب متغیر تصحیح خطا در مورد پویایی مدل (6/ 0-) نیز با علامت منفی و معنادار، گویای سرعت بالای فرآیند تعدیل بوده است. لذا، با توجه به نتایج تحقیق، ضروری می نماید که سیاست های اقتصادی اجرایی دولت با تاکید بر کاهش نااطمینانی در بازار ارز طراحی و اجرا گردد
    کلیدواژگان: ترازپرداخت ها، نرخ ارز، مدل GARCH، مدل Near، VECM
  • قاسم بولو، شاهین احمدی صفحات 101-113
    این پژوهش در پی بررسی رابطه ی بین اندازه تجدید ارائه ی سود هر سهم با متغیرهای بازده و نسبت قیمت به سود از یک سو و بررسی تفاوت بین نسبت قیمت به سود در دو گروه شرکت های تجدید ارائه کننده و غیر تجدید ارائه کننده از سوی دیگر می باشد. سود تجدید ارائه شده، شاخصی برای تعیین میزان دقت، کیفیت و صحت محتوای اطلاعات ارائه شده در دوره های گذشته توسط سرمایه گذاران می باشد. با بررسی نمونه ی 70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، و با استفاده از رگرسیون، این نتیجه حاصل شده که بین اندازه تجدید ارائه سود هر سهم با نسبت قیمت به سود رابطه وجود ندارد، ولی بین تفاوت اندازه تجدید ارائه سود هر سهم با بازده سهام رابطه وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که بین نسبت قیمت به سود در دو گروه از شرکت های تجدید ارائه کننده و غیر تجدید ارائه کننده، تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اندازه تجدید ارائه سود هر سهم، نسبت قیمت به سود، بازده سهام
  • علی راه نشین صفحات 115-128
    تامین سرمایه درگردش و مدیریت نقدینگی به روشی کم هزینه، آسان و سریع از دغدغه های مهم بنگاه ها است. از این رو نهادهای مالی (همچنین نهادهای مالی اسلامی) به دنبال روش های مختلف ارائه خدمات در این زمینه می باشند. اما مدیریت ریسک نقدینگی بنگاه ها و تامین مالی کوتاه مدت و ابزار های آن دشواری بسیاری در هماهنگی و رعایت اصول شریعت دارد. بدین دلیل هم اکنون خدماتی همچون اعتبار در حساب جاری به ندرت در بانک های اسلامی یافت می گردد. در این مقاله ابتدا به بررسی خدمات ارائه شده توسط بانک های اسلامی در زمینه اعتبار در حساب جاری پرداخته شده است. سپس روش های مختلف ارائه شده برای تطبیق خدمات اعتبار در حساب جاری با شریعت مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه با بررسی فرآیند سرمایه در گردش در یک بنگاه راهکار جدیدی از طریق ایجاد نهاد جدید مالی یعنی «صندوق های سپرده گذاری اختصاصی» ارائه شده است. در رویکرد جدید به جای تلاش برای جبران نوسان روند سرمایه در گردش بنگاه از طریق ابزار های مختلف تامین مالی کوتاه مدت؛ اقدام به کاهش ریسک نقدینگی بنگاه از طریق کاهش نوسان این روند شده است.
    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، اعتبار در حساب جاری، بانکداری اسلامی، صندوق سپرده گذاری اختصاصی
|
  • Hashem Nikoomaram, Zahra Pourzamani, Abdolmajid Dehghan* Pages 1-18
    This research is about Spillover Effect The On Contest Import & Export oriented industries. So the Import & Export oriented industries spillover from parallel markets (currency and gold) has been evaluated. For this purpose 2 methods, VAR and MGARCH were applied. Daily data (from october 2007 to August 2013) and examined using Eviews software. In aspect of model representation, this research is a development research and in aspect of method and nature is correlation. Results confirm spillover of Export oriented industries from currency. In other word main research hypothesis that explains Export oriented industries is affected from parallel markets, but This Results don’t confirm spillover of Export oriented industries from gold market, finally other Results don’t confirm spillover import oriented industries from currency and gold market. Side result of research demonstrates a positive and bilateral relation between currency and gold market in research period.
    Keywords: spillover effect, multivariate GARCH, parallel market. Import, Export oriented industries
  • Mohamadreza Mahdifard, Ramezanali Royayee Pages 19-28
    In the context of political economy, this study investigates relationship between political management and share price in 95 listed firms of Tehran Stock Exchange (TSE) during a seven-year period from 2006 to 2012.Using correlation method and multiple regression technique, We categorize companies in two groups as a theoretical view. First, companies which have directed by political management and second companies which have not political management. The results of this study indicates that there is a negative relation between political management and firms share price. Our result confirms political economic theory.
    Keywords: Political management, share price, Political economy
  • Kazem Chavoshi, Mohammad Rastegar, Mohsen Mirzaee Pages 29-41
    One of the most important decisions faced the firm's managers, is financing decision. Making this kind of decisions has important effects on stockholders’ risk and wealth. However recognizing the factors that affect these decisions has more importance. Many factors influence the financing decisions in the firms that can be classified into two groups: the factors related to firm structure such as agency problems, firm size, insolvency and factors which are related to the management behavioral characteristics such as conservatism, overconfidence. This paper is going to study the effect of one of the psychological factors (overconfidence) on firm's financing decisions. For this purpose we use a panel data of 157 firms from listed companies in Tehran Stock Exchange over the period 2006-2012 The results – based on fixed effect panel data method – show that there is no relation between managerial overconfidence and financing decisions. In addition, it has shown that there are significant relations between growth opportunity, firm size and insolvency risk with financing decisions.
    Keywords: financing decision, overconfidence, behavioral finance
  • Amirmohsein Gorji*, Reza Raei Pages 43-67
    Over 50 years of researching into capital structure provides different and sometimes conflicting theories in corporate finance. Among these theories, the trade-off theory with a long background; has been considered in many studies and still is being considered. One of the latest approaches of this theory is dynamic trade-off theory. Regarding to this approach, we have tried to identify the capital structure adjustment speed among the companies of Tehran stock exchange (TSE) in this thesis. Hence we employed a partial dynamic adjustment model with panel data and tried to estimate this speed with advanced econometric methods such as generalized method of moments. Our sample consists of 225 firms for 20 years (1992-2012). The results reveal that Iranian firms adjust quickly toward their target leverages (around 48% per year, according to instrumental variable method and 26% per year, according to generalized method of moments). These rapid adjustment speeds confirm the explanatory power of trade-off theory among Iranian firms in the analyzed period. The other purpose of this thesis is to analyze the relationship between product market competition (measured by Tobin’s Q) and the capital structure of Iranian firms. The results of generalized method of moments estimation, detect a positive relationship between the intensity of competition and leverage ratio, which supports the limited liability models.
    Keywords: Dynamic capital structure, Trade, off theory, Speed of adjustment, Generalized method of moments estimator, product market competition
  • Ebrahim Abbasi, Ehsan Ramezanian Pages 69-79
    Nowadays, due to various reasons, including population growth, economic growth and a sharp rise in demand and also the lack of government funding and higher productivity of the private sector, different methods are used to finance the project, that the BOT is the most common method.According to the high volume of investment and longtime range of this projects, in the absence of sufficient knowledge in relation to the financial risks of the project, using this method can has high stakes for the parties to the contract. This paper uses systematically integrated AHP-DEA methodology for risk assessment. The study projects, BOT, general risks such as currency fluctuations, fluctuations in interest rates, inflation, negligence, demand and price, the duration of the construction period and costs of construction period were identified. Also the main indicators related to these risks, including management of political, industrial, manpower, and were used for evaluation. Finally, these risks with using expert judgment were assessed, through questionnaires, and based on priority the risk prevention strategies for improvement were provided.
  • Nasredin Aghazadehkamali*, Majid Delavari, Ali Asghar Asgharesfandiyari Pages 81-100
    The balance of payments is one of the most important economic indicators for each country, because this variable is important information to the international situation and shows how the national economy conecte to other countries, foreign exchange and gold stock changes. In other words, the importance and reviews the balance of payments and thus the foreign exchange market is obvious because the majority of developing countries including Iran are suffering from the foreign trade imbalance due to its unpleasant effects on the domestic economy (production, inflation, etc.). Therefore, this study is trying to investigating the effect of implications and consequences of exchange rate shocks on the balance of payments. This study uses monthly time series data for the period 1385 Fravardin to 1392 Mordad and has been using Near-VECM model. Near-VECM which have higher explanatory power in comparing VECM base on the study result, analysis the effect of exchange rate volatility on The balance of payments, in addition to the exchange rate changes. According to the study findings, there were strong and significant short-run and long-run relationships between the research variables and also negative and significant short-run and long-run relationships between the foreign exchange volatility and the balance of payment. In addition, the coefficient of error correction term is equal to (-0.6) and it is negative and significant that shows the high speed adjustment process. Therefore, considering the research results, it is necessary that government executive economic policies to be designed and implemented with emphasis on reducing the volatility in the foreign exchange market.
    Keywords: Balance of Payment, Foreign Exchange, GARCH Model, Near, VECM Model
  • Ghasem Blue, Shahin Ahmadi Pages 101-113
    This study investigates the relationship between EPS restatement size and stock return and P/E ratio from one hand and the difference between P/E ratios of two groups of companies with restated and without restated earnings. Restated earnings are an index determining the precision and accuracy of information presented during past periods. Investigating a sample of 70 registered companies in Tehran stock exchange and using regression method, we concluded that there is no significant relationship between EPS restatement size and P/E ratios, but there is a significant relationship between EPS restatement size and earnings return. We also concluded that there is significant difference between companies with and without EPS restatement.
    Keywords: EPS Restatement Size, P, E Ratio, Stock Return
  • Ali Rahneshin Pages 115-128
    Working capital finance and liquidity management in a low-cost, quick and easy way is concern of firms. Hence, financial institutions (including Islamic financial institutions) seeking instruments of providing services in this area. But the firm's liquidity and short-term financing and risk management instruments are difficulties to coordination and compliance with Shariah principles. That is why a credit on account service is rarely found in Islamic banks. This paper first reviews the credit on account services provided by Islamic banks. Then we review different methods proposed for the implementation of credit on account services with Shariah. In the end of paper based on firm's working capital process, we recommend a new solution through a new financial institution that is the "private deposit funds". In the new approach, instead of hedging working capital fluctuations through various short-term financing instruments, attempt to reduce liquidity risk by reducing the volatility of cash flows.
    Keywords: Liquidity Risk, Credit on Account, Islamic Banking, Private Deposit Funds