فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال دوازدهم شماره 3 (تابستان 1394)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال دوازدهم شماره 3 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پرستو رضایی، روحا کسری کرمانشاهی صفحات 5-12
    مقدمه
    تجزیه ناپذیری مواد مورد استفاده در بسته بندی های مواد غذایی از یک طرف و آلودگی های میکروبی ناشی از آن ها از طرف دیگر، مشکلاتی را برای جامعه امروزی ایجاد نموده است. از این رو استفاده از موادی که قابلیت تجزیه پذیری زیستی دارند و دارای خاصیت ضدمیکروبی نیز هستند، مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. کیتوزان یکی از پلیمرهای زیستی است که در جهت حذف این مشکلات در نظر گرفته شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش ابتدا نانوذرات و فیلم کیتوزان را ساخته و بعد از بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آنها به بررسی اثر ضدمیکروبی آن ها بر روی باکتری های بیماری زا با منشا غذایی که شامل Staphylococcus aureus PTCC 1431 و Listeria monocytogenes می باشد، با روش های مختلف پرداخته شد.
    یافته ها
    نانوذره کیتوزان با اندازه 273 نانومتر ساخته شد و میزان MICوMBC بر روی دو باکتری فوق الذکر 5/ 3 میکروگرم در میلی لیتر تعیین شد. فیلم کیتوزان نیز ساخته شد که دارای ضخامت 43/ 69±2/ 4 میکرومتر، میزان رطوبت درحدود 1% و میزان حلالیت فیلم52 % بود که سبب کاهش 100% تعداد باکتری های بیماری زا در مدت 24 ساعت در دمای 30 درجه سانتی گراد گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به قابلیت تجزیه پذیری کیتوزان، از آنجا که خاصیت ضدمیکروبی کیتوزان چه به صورت نانوذره ای و چه به صورت فیلمی بر روی باکتری های بیماری زا با منشا غذایی مذکور به اثبات رسید، می توان پیشنهاد نمود که در بسته بندی های ضدمیکروبی مواد غذایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بسته بندی های ضدمیکروبی موادغذایی، فیلم کیتوزان، نانوذره، Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes
  • سید مهدی رفیق، منوچهر وثوقی، علی وزیری، علی اکبر سیف کردی، مهدی ارجمند صفحات 13-28
    مقدمه
    صمغ کردلان یک بیوپلیمر پلی ساکاریدی باکتریایی است که از پیوند های β-(1←3) دی گلیکوزیدی حاصل می شود. بعلت توانایی دلمه ای شدن و نگهداری آب، کردلان در تولید مواد غذایی متعدد نظیر انواع ژله ها، نودل ها و فیبرهای خوراکی کاربرد دارد. همچنین کردلان زیست تخریب پذیر، غیرسمی، دارای خواص بیولوژیکی و کاربردهای وسیعی در صنایع دارویی است. در این تحقیق برای اولین بار تولید، بهینه سازی ترکیبات محیط کشت ناپیوسته، مدل سازی تولید صمغ کردلان بوسیله سویهPaenibacillus polymyxa PTCC 1020 با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) و تعیین خصوصیات کردلان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پس از آماده سازی میکروارگانیزم و محیط کشت، ابتدا از طرح Plackett–Burman و تعداد 12 آزمایش به منظور یافتن عوامل مغذی موثر از میان 11 متغیر محیط کشت ناپیوسته برای تولید کردلان استفاده شد. سپس با استفاده از روش سطح پاسخ با طرح مرکب مرکزی، 20 آزمایش برای بهینه سازی متغیرهای موثراستفاده شد. همچنین 4 روش FT-IR، XRD، 13C NMR و DSC برای شناسایی کردلان بکار گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 3 عامل مغذی بترتیب گلوکز، عصاره مخمر، تریتون x-100 در محیط کشت تولید کردلان موثر هستند. حداکثر تولید کردلان g/l 4/75 از شرایط بهینه گلوکز(g/l 100)، عصاره مخمر(g/l 2/5)، تریتون (x- 100(g/l 3 بدست آمد.همچنین در این تحقیق، وزن مولکولی صمغ کردلان Da 106 × 1/7 با استفاده از GPC تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل بیانگر این بود که سویه مورد مطالعه در این تحقیق توانایی تولید صمغ کردلان را با نرخ رشد ویژه (μ) بیشتر نسبت به تحقیقات گذشته دارد. همچنین صحت تولید صمغ کردلان با استفاده از روش های شناسایی تایید شد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، روش سطح پاسخ (RSM)، صمغ کردلان، Paenibacillus polymyxa
  • بهاره امینی، جواد کرامت، محمد حجت الاسلامی، مهشید جهادی، کیوان محمودیان صفحات 29-38
    مقدمه
    امروزه، تمایل مصرف کنندگان به مصرف غذاهایی با ارزش تغذیه ای بالا و عاری از مواد شیمیایی افزودنی افزایش پیدا کرده است. در همین زمینه تلاش های متعددی برای یافتن آنتی اکسیدان های طبیعی از منابع گیاهی صورت گرفته است. اسانس مرزه، مایعی بی رنگ یا متمایل به زرد است. این اسانس حاوی ترکیبات فنلی نظیر کارواکرول، سیمول و تیمول است و خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی بالایی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان ترکیبات فنولیک موجود در اسانس مرزه زراعی به عنوان منبع ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی و هم چنین تعیین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات استخراج شده در روغن کلزا و ماهی کیلکا بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا گیاه مرزه زراعی جمع آوری و سپس در سایه خشک شد. اسانس گیاه با استفاده از روش کلونجر استخراج و توسط دستگاهGC/ MS تجزیه و شناسایی شد. سپس میزان کل ترکیبات فنولیکی موجود در آن با استفاده از روش فولین سیوکالتو سنجیده شد. اثرات آنتی اکسیدانی غلظت های 05/ 0%، 1/ 0%، 2/ 0% و 3/ 0% اسانس مرزه زراعی در مقایسه با نمونه شاهد و آنتی اکسیدان مصنوعی بوتیل هیدروکسی آنیزول (02/ 0%) و با ارزیابی شاخص های پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و آزمون رنسیمت در روغن کلزا و ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    کارواکرول، گاما ترپینن، آلفا ترپینن و پاراسیمن به عنوان ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس مرزه زراعی شناسایی شدند. میزان کل ترکیبات فنولیک موجود در اسانس مرزه زراعی 279/ 0±739/ 0 میلی گرم گالیک اسید/میلی لیتر تعیین شد. اسانس مرزه زراعی در سطح غلظت 3/0% بهترین اثر آنتی اکسیدانی را در جلوگیری از افزایش شاخص پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اسانس مرزه زراعی یک آنتی اکسیدان طبیعی مناسب و جایگزین خوبی برای آنتی اکسیدان مصنوعی بوتیل هیدروکسی آنیزول جهت پایدارسازی و حفظ کیفیت روغن ماهی و روغن کلزا می باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنولیک، روغن ماهی کیلکا، روغن کلزا، رنسیمت، مرزه زراعی
  • راضیه رضوی، یحیی مقصودلو، محمد قربانی، مهران اعلمی صفحات 39-48
    مقدمه
    امروزه به دلیل مشکلات ناشی از بسته بندی های سنتزی، توجه به بسته بندی های زیست تخریب پذیر افزایش یافته است. پوشش های خوراکی یکی از انواع بسته بندی های فعال زیست تخریب پذیر مورد توجه صنعت غذا و جایگزین مناسبی برای بسته بندی های سنتزی هستند. پوشش های خوراکی تمام ویژگی های بسته بندی های معمولی را دارا هستند و می توانند حامل مواد مختلف از جمله مواد ضدمیکروب باشند. در این تحقیق اثر پوشش های خوراکی بر پایه کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره آویشن بر جذب رطوبت، رشد قارچ و ویژگی های حسی مغز فندق خام پوشش دهی شده، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پوشش های کربوکسی متیل سلولز با غلظت های مختلف صفر، 5/ 0 و 5/ 1 درصد وزنی/حجمی، و عصاره آویشن با غلظت های صفر، 5/ 0 و 1 درصد حجمی/حجمی تهیه شد. میانگین تغییرات رشد قارچ و ویژگی های حسی، در نمونه کنترل (فاقد پوشش) و نمونه های حاوی پوشش با فرمولاسیون های مختلف در 21 هفته، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد.
    یافته ها
    مطابق با نتایج بدست آمده در این تحقیق، نمونه فاقد پوشش، بیشترین میزان جذب رطوبت، رشد قارچ و درصد توسعه کپک را داشته است. افزودن عصاره هیدروالکلی آویشن به محلول پوشش، رشد قارچ در نمونه های پوشش دهی شده را کاهش می دهد. نتایج ارزیابی حسی نمونه ها نشان داد، استفاده از پوشش کربوکسی متیل سلولز و عصاره هیدروالکلی آویشن نرم شدن بافت و تغییر رنگ در نمونه های پوشش دهی شده را به تاخیر می اندازد و باعث افزایش عمر ماندگاری مغز فندق خام می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی های حاصل از آزمون های فیزیکی، میکروبی و حسی می توان نتیجه گرفت که استفاده از پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز به همراه عصاره آویشن باعث کاهش جذب رطوبت و رشد قارچ در بافت فندق می شود و عمر ماندگاری فندق پوشش دهی شده را افزایش می دهد. کربوکسی متیل سلولز یک بیوپلیمر زیست تخریب پذیر است که می تواند جایگزین مناسبی برای بسته بندی های سنتزی باشد.
    کلیدواژگان: بسته بندی زیست تخریب پذیر، پوشش کربوکسی متیل سلولز، عصاره آویشن، فندق تازه
  • ثمر منصوری پور، مریم میزانی، سوسن رسولی، عباس گواهی، انوشه شریفان صفحات 49-58
    مقدمه
    سس کچاپ محصولی پر مصرف بوده و از آن جایی که آمار مصرف مواد غذایی آماده و نیز کچاپ رو به افزایش است، بنابراین بهبود ارزش غذایی این محصول از طریق فرمولاسیون های جدید نظیر افزودن ترکیبات پری بیوتیک ضروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، ویژگی های شیمیایی (pH، اسیدیته، مواد جامد محلول و مواد جامد نامحلول)، فیزیکی (آب اندازی و رنگ) و حسی نمونه های کچاپ پری بیوتیک شامل مقادیر مختلف اینولین و گالاکتوالیگوساکارید به همراه سایر قوام دهنده ها (نشاسته اصلاح شده و زانتان و گوار) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    به استثناء نتایج اسیدیته، اختلاف معناداری بین ویژگی های شیمیایی نمونه ها وجود نداشت. نمونه های پری بیوتیک حاوی نشاسته اصلاح شده نسبت به نمونه های دارای مقادیر مشابه پری بیوتیک همراه با زانتان و گوار آب اندازی بیشتری داشتند. شاخص های رنگی L*، a* وb* با افزایش ترکیبات پری بیوتیک افزایش یافت و اختلاف رنگ کلی برای نمونه های پری بیوتیک دارای نشاسته اصلاح شده بالاتر بود. اگر چه ویژگی های حسی نمونه های کچاپ پری بیوتیک تحت تاثیر استفاده از اینولین و گالاکتوالیگوساکارید ها قرار گرفت، اما مقبولیت کلی اکثر نمونه های پری بیوتیک اختلاف معناداری با کچاپ تجاری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل شده در این پژوهش، سس کچاپ پری بیوتیک با ویژگی های فیزیکوشیمیایی وحسی قابل قبول با استفاده از اینولین و گالاکتوالیگوساکارید در فرمولاسیون آن، قابل تولیداست. ویژگی های نمونه های پری بیوتیک حاوی زانتان وصمغ گوار به ویژه از نظر میزان آب آندازی به کچاپ تجاری شباهت بیشتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: ینولین، حسی، فیزیکوشیمیایی، کچاپ، گالاکتوالیگوساکاریدها
  • مریم افشار، بابک غیاثی طرزی، مریم قراچورلو، علیرضا نصیری، حسین باخدا صفحات 59-64
    مقدمه
    با توجه به اثرات سلامتی بخش گیاه خرفه به دلیل داشتن اسید چرب امگا-3 و استفاده از آن در رژیم غذایی مردم نقاط مختلف ایران و جهان، ارزیابی و مقایسه ترکیبات برگ این گیاه و معرفی آن به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند می تواند نقش بسزایی در ارتقاء سلامتی انسان داشته باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی ترکیبات شیمیایی و اسیدهای چرب موجود در برگ دو گیاه خرفه ایرانی متعلق به دو منطقه شمال ایران (استان گیلان) و جنوب (استان فارس) می باشد.
    مواد و روش ها
    گیاه خرفه متعلق به دو استان گیلان (منطقه گیلاکجان) و فارس (شهر شیراز) تهیه و پس از آماده سازی پودر برگ گیاه آزمون های شیمیایی شامل اندازه گیری رطوبت با استفاده از آون، اندازه گیری خاکستر توسط کوره، ارزیابی فیبر خام توسط روش هضم اسیدی- قلیایی، میزان پروتئین به روش کلدال و چربی توسط دستگاه سوکسله و همچنین تعیین پروفایل اسیدهای چرب دو نمونه خرفه با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف مجهز به آشکارساز شعله ای انجام شد.
    یافته ها
    راندمان استخراج روغن از برگ گیاه خرفه 43/ 8 درصد در خرفه شمال و 79/ 7 درصد در خرفه جنوب می باشد که دارای اختلاف معنی دار (P<0.05) بوده و ترکیب اسیدهای چرب در این دو نمونه برگ خرفه نشان دهنده غالب بودن الفا-لینولنیک اسید در روغن هر دو نمونه بود. میزان رطوبت در دو نمونه دارای اختلاف معنی دار نبود (P>0.05) لیکن میزان پروتئین، فیبر، خاکستر، چربی و کربوهیدرات در این دو نمونه دارای اختلاف معنی دار بودند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    روغن برگ گیاه خرفه غنی از لینولنیک اسید (امگا-3) به عنوان اسید چرب ضروری می باشد که با توجه به خودرو بودن و فراوانی این گیاه در سراسر کشور منبع خوب به عنوان مکمل غذایی بشمار می رود.
    کلیدواژگان: مگا، 3، ترکیبات اسیدهای چرب، ترکیب شیمایی، روغن برگ خرفه
  • علی اصغر بهمنی، سید مهدی جعفری، سید احمد شهیدی صفحات 65-76
    مقدمه
    در این پژوهش فرآیند آبگیری اسمزی برش های حلقوی بادمجان تحت تاثیر پارامترهای عملیاتی موردبررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه بررسی اثر دما، غلظت محلول اسمزی و نسبت نمونه به محلول اسمزی در زمان های تماس مختلف نمونه و محلول اسمزی بر محتوای رطوبتی طی سینتیک فرآیند آبگیری اسمزی و مقایسه دو مدل ریاضی و انتخاب بهترین مدل جهت توصیف سینتیک انتقال جرم می باشد.
    مواد و روش ها
    فرآیند آبگیری اسمزی برش های حلقوی بادمجان در محلول اسمزی شامل کلرور سدیم با غلظت های 5، 10 و 15 درصد (وزنی- وزنی)، دمای 30، 45 و 60 درجه سانتی گراد و نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:10، 1:15 و 1:20 صورت گرفت. مقادیر خروج آب و نفوذ ماده جامد در غلظت های 5، 10 و 15 درصد (وزنی- وزنی) کلرور سدیم، دمای 30، 45 و 60 درجه سانتی گراد، نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:10، 1:15 و 1:20 و در فواصل زمانی 0، 15، 30، 60، 90، 150، 210، 270 دقیقه محاسبه گردید. با استفاده از مدل پیشنهادی Magee و همکاران، (1983) و Azuara و همکاران (1992) مقادیر تعادلی خروج آب و نفوذ ماده جامد، همچنین شدت انتقال جرم محاسبه شد.
    یافته ها
    سینتیک انتقال جرم و محتوی رطوبتی تابع تغییرات غلظت کلرور سدیم و دما در طی زمان می باشند. مدل پیشنهادی Azuara و همکاران با حداکثر همبستگی و با حداقل ریشه میانگین مربع خطا و مجموع مربعات خطا نسبت به مدل Magee بهتر می تواند سینتیک انتقال جرم را توصیف کند و همچنین مدل Azuara در شرایط نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:15 با ضرایب همبستگی خروج آب 9792/ 0 و جذب ماده جامد 9386/ 0 در مقایسه با نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:10 و 1:20 بیشترین تطابق را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    مدل پیشنهادی Azuara و همکاران (1992) با توجه به حداکثر ضریب همبستگی و با حداقل ریشه میانگین مربع خطا و حداقل مجموع مربعات خطا، جهت مدل سازی سینتیک انتقال جرم به منظور به کارگیری در طراحی خشک کن های فرآیند اسمزی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتقال جرم، خروج آب، فرآیند آبگیری اسمزی، مدل سازی، نفوذ ماده جامد
  • زهرا پیراوی ونک، شبنم پورفلاطون صفحات 77-84
    مقدمه
    روغن حاصل از پرس سرد مغزهای خوراکی به علت بازده مناسب، طعم منحصر به فرد و ترکیب لیپید سالم به عنوان روغن های خوراکی ارزشمند به کار می روند. با توجه به نقش مغزهای خوراکی در جلوگیری و کاهش بیماری های قلبی و سرطان و همچنین مصرف بالای آن به خصوص در ایران، در این پژوهش که بخشی از پروژه تحقیقاتی تدوین استاندارد بین المللی کدکس غذایی انواع روغن تهیه شده به روش پرس سرد است، به تعیین ترکیب اسیدهای چرب و استرول روغن چهار مغز خوراکی بر اساس مناطق ایران پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    برای شناسایی ترکیب شیمیایی روغن مغزهای خوراکی، چهار مغز خوراکی شامل پسته، گردو، فندق و بادام به ترتیب از مناطق کرمان، تویسرکان، قزوین و آذرشهر تبریز تهیه شد و روغن آن ها با استفاده از دستگاه پرس سرد در دمای °C25 استخراج گردید. سپس آزمون های اسیدچرب و استرول روغن با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) بر روی نمونه ها صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اسید اولئیک در سه روغن فندق (3/ 83%)، بادام (67/ 67%) و پسته (3/ 63%) و اسید لینولئیک در روغن گردو (53/ 52%) اسیدچرب غالب بود. میزان اسیدهای چرب چندغیراشباع در روغن گردو (53/ 65%) به طور قابل توجهی بیش از سه روغن دیگر بود. هر چهار روغن مورد آزمون غنی از بتاسیتوسترول بود که بیشترین مقدار آن در روغن گردو (94 /90%) و پس از آن در روغن فندق (56/ 90%)، بادام (10/ 86%) و پسته (43/ 85%) قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که روغن این ارقام دارای میزان مطلوبی از اسید اولئیک و لینولئیک و فاقد اسیدهای چرب ترانس می باشد. روغن فندق از نظر میزان اسید اولئیک غنی تر بود که نشان می دهد پایداری اکسیداتیو بیشتری دارد درحالی که روغن گردو از نظر تغذیه ای مطلوب تر است. پیش بینی می شود روغن هر چهار مغز خوارکی به دلیل داشتن مقدار زیادی بتاسیتوسترول اثر فوق العاده ای در کاهش کلسترول و پیشگیری از سرطان نشان دهند.
    کلیدواژگان: پرس سرد، ترکیب اسیدهای چرب، ترکیب استرولی، روغن مغزهای خوراکی
  • سمیه رضایی ارمی، سید مهدی جعفری، مرتضی خمیری، هومان بیات صفحات 85-98
    مقدمه
    تردید در مورد ایمنی و سلامتی آنتی اکسیدان های سنتزی منجر به علاقه فزاینده ای به سمت آنتی اکسیدان های طبیعی و تحقیق در این زمینه شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی و الکلی پوسته سبز گردو واریته شهمیرزادی حاصل از دو روش استخراج (غرقابی، استخراج مایکروویو) به سه روش نیروی احیاکنندگی، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و مهار رادیکال DPPH (2 و 2 دی فنیل 1- پیکرو هیدرازیل) بررسی شد و در نهایت تاثیر آن بر مهار اکسیداسیون روغن سویا با اندازه گیری دو اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید ارزیابی شد. ترکیبات فنولی عصاره ها با حلال متانول (80%)، اتانول (50%) و آب استخراج و میزان ترکیبات فنولی آنها با روش فولین سیوکالتو اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین مقدار فنول کل مربوط به عصاره متانولی حاصل از استخراج مایکروویو بود. کمترین EC50 در آزمون DPPH و نیروی احیاکنندگی مربوط به عصاره اتانولی و در آزمون ظرفیت آنتی اکسیدانی کل مربوط به عصاره متانولی بود که در همه این موارد نتایج بهتر از آنتی اکسیدان سنتزی BHA بوده و در آزمون ظرفیت آنتی اکسیدانی کل نتیجه بهتری از BHT بدست آمد. همچنین عصاره ها توانایی به تاخیر انداختن اکسیداسیون را داشتند. با افزایش غلظت عصاره، فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت. غلظت 1000 پی پی ام عصاره ها به خوبی اکسیداسیون روغن را مهار کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالب ذکر شده می توان پوسته سبز گردو را به عنوان منبع قابل توجهی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مطرح نمود و پس از آزمایشات تکمیلی به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی به روغن خوراکی افزود.
    کلیدواژگان: امواج مایکروویو، روغن سویا، مهار رادیکال آزاد DPPH، نیروی احیاکنندگی
  • مریم حسنی، سیدعلی مرتضوی، مهدیه حسنی، ندا احمدی کمازانی، معصومه قطبی صفحات 99-107
    مقدمه
    جنس لاکتوباسیل متعلق به گروه بزرگ باکتری های اسید لاکتیک می باشد. این ارگانیسم ها همگی گرم مثبت بوده و بوسیله تخمیر، اسید لاکتیک تولید می کنند. از آنجایی که این باکتری ها بطور طبیعی در مواد غذایی مختلف وجود دارند از زمان های قدیم به عنوان نگهدارنده های طبیعی در غذاهای سنتی مورد توجه بوده اند.هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های تکنولوژیکی و قابلیت استفاده از لاکتوباسیل های جدا شده از پنیر های سنتی گاوی و گوسفندی به عنوان استارتر در پنیر و سایر محصولات تخمیری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 12 سویه مختلف لاکتوباسیل از 6 پنیر سنتی تهیه شده از شیر گاو و شیر گوسفند، تولیدی در منطقه سنگسر واقع در استان سمنان جدا گردید. لاکتوباسیل بودن سویه ها توسط آزمون های فنوتیپی تایید شد. پس از آن سویه های جداشده به منظور استفاده به عنوان استارتر توسط آزمون های تکنولوژیکی نظیر میزان رشد، تولید اسید، فعالیت پروتئولیتیکی، فعالیت آمیلولیتیکی و فعالیت اتولیتیکی ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    اپتیمم دمای رشد برای همه سویه های جداسازی شده C ̊30 بود و بیشترین میزان رشد مربوط به 2 سویه جداسازی شده از پنیر گاوی (LB2-5و LB2-1) بود. فعالیت پروتئولیتیکی در سه سویه جداسازی شده از پنیرهای گاوی (LB2-6، LB2-4 و LB2-1) و یک سویه جداسازی شده از پنیرهای گوسفندی (LB1-3) مشاهده شد. در هیچ یک از سویه های جداسازی شده فعالیت آمیلولیتیکی دیده نشد و بالاترین میزان تولید اسید و فعالیت اتولیتیکی به ترتیب در یک سویه جداسازی شده از پنیرهای گاوی (LB2-2) و یک سویه جداسازی شده از پنیرهای گوسفندی (LB1-1) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که لاکتوباسیل های جداسازی شده از پنیر سنتی سنگسر در این مطالعه ویژگی های تکنولوژیکی مطلوبی از خود نشان دادند، توانایی بالایی برای استفاده به عنوان استارتر دارند.
    کلیدواژگان: نیر گوسفندی سنتی سنگسر، پنیر گاوی سنتی سنگسر، فعالیت اتولیتیکی، فعالیت پروتئولیتیکی، لاکتوباسیلوس
|
  • Pages 5-12
    Introduction
    Unbiodegradable materials used in food packaging and the microbial contaminants derived from this might create problems in our society. The application of biodegradable material that might have antimicrobial activity is desirable and is considered a priority for the researchers. Chitosan is a biopolymer that eliminates these problems.
    Materials And Methods
    In this study، chitosan nanoparticles and chitosan films were prepared and physical and chemical characteristics of these were determined and the antimicrobial effects against Staphylococcus aureus PTCC 1431 and Listeria monocytogenesusing different methods were assessed.
    Results
    The size of chitosan nanoparticle was 273 nm with MIC and MBC of 3. 5 for these bacteria. Synthezied chitosan film with 43. 69 ± 2. 4 mm of thickness، 1% of moisture content and 52% film solubility caused a reduction of 100% in the number of food pathogenic bacteria in 24 hoursat 30°C.
    Conclusion
    Since chitosan is a biodegradable polymer and has antimicrobial activity in the form of chitosan nanoparticle and film against food pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus PTCC 1431 and Listeria monocytogenes)، it might be employed in the packaging industry particularly food.
    Keywords: Chitosan Film, Food Antimicrobial Packaging, Listeria monocytogenes, Nanoparticle, Staphylococcus aureus
  • Pages 13-28
    Introduction
    Curdlan gum is a bacterial polysaccharidic biopolymer that is the result of β-(1→3)-D-glycosidic linkages. Due to its ability to curdle and the water-holding capacity, curdlan has applications in the manufacture of food products such as jelly, noodles, edible fibers. Curdlan is biodegradable, nontoxic and it has applications in the pharmaceutical industry because of its potent biological activities. For the first time, the present study is concerned with the synthesis, characterization, optimization of cultural conditions and modeling of curdlan production from Paenibacillus polymyxa using RSM.
    Materials And Methods
    After preparation of the microorganism and the medium, Plackett–Burman design with 12 experimental runs was used to screen the effective factors through 11 variables of batch culture medium for curdlan production. Central composite design with 20 experimental runs was used for optimization of the effective variables. In addition, four characterization methods such as FT-IR, C-NMR, XRD and DSC were employed.
    Results
    The result of the experiments showed that three nutritional factors (glucose, yeast extract and triton x-100) had the predominant effect on curdlan production. The maximum production of curdlan was 4.75 g/l from the optimum condition consisting of glucose (100 g/l), yeast extract (3 g/l) and triton x-100(2.5 g/l). In addition, the average molecular weight of curdlan was determined at 170 kDa by GPC.
    Conclusion
    The results from this study have demonstrated that Paenibacillus polymyxa PTCC 1020 with more specific growth rate (µ) than previous studies is capable to produce curdlan gum and also the production of the synthetic curdlan was confirmed using qualitative methods of identification.
    Keywords: Curdlan Gum, Optimization, Paenibacillus polymyxa, Response Surface Methodology (RSM)
  • Pages 29-38
    Introduction
    The consumers demand foods with high nutritional value that are free from chemical preservatives.This has led to numerous efforts to find natural antioxidants from herbal resources. Savory essence is a colorless to pale yellow liquid that contains phenolic compounds such as carvacrol, P-cymen and thymol that exhibit anti-oxidative and antimicrobial activities. The aim of this study is to quantify the phenolic compounds present in the essential oil of Satureja hortensis as a source of natural antioxidant and to examine its stabilising effect on colza and anchovy oils.
    Materials And Methods
    The aerial parts of plant was collected, dried and the essential oils was extracted and analysed by GC/MS. Total content of phenolic compounds of the essential oils was determined by Folin-Ciocalteu method. The extracted essential oil was added to canola and anchovy oils at the concentrations of 0.05, 0.1, 0.2 and 0.3% and the antioxidant activities were measured and compared to the control and sample containing BHA. Peroxide value and tiobarbitoric acid value and induction period measurements by Rancimate were used as means to evaluate the antioxidant activities.
    Results
    Carvacrol, gamma-terpinene, alpha-terpinene and p-cymene were determined as the predominant compounds in the extracted essential oil. The total concentration of the phenolic compounds in the extracted oil was 0.739±0.27 mg/ml as Gallic Acid Equivalent. The added essential oil at the concentration of 0.3% exhibited the highest antioxidant activity in canola and anchovy oils.
    Conclusion
    This study has indicated that the application of the natural essential oilsto suitable substances such as canola or anchovy oils in order to improve the stability of the oils and also to replace the synthetic antioxidants is desirable and preferred.
    Keywords: Anchovy Oil, Colza oil, Phenolic Compounds, Rancimat, Satureja hortensis
  • Pages 39-48
    Introduction
    Today, biodegradable packaging is taken more consideration due to the environmental problems of the synthetic packaging materials. Edible coating is one of the important biodegradable active packaging material and is regarded as a suitable alternative for the synthetic packaging studied. In this research the effects of edible coating based on carboxy methyl cellulose containing thyme was studied with particular reference to moisture absorption, fungal growth and sensory characteristics in coated raw hazelnut.
    Materials And Methods
    The edible coatings were prepared at different concentration levels of carboxy methyl cellulose (0.0, 0.5, & 1.5% W/V) and thyme extracts (0.0, 0.5 & 1% V/V). The mean changes in fungal growth and sensory characteristics were determined for coated and uncoated (control) hazelnut over 21 weeks. The tests were applied in three replications using factorial design based on completely random design.
    Results
    The results of this research showed that non-coated samples had the most moisture absorption, fungal growth and mold development rates. Addition of hydroalcoholic thyme extract to coating solution significantly reduced the fungal growth in coated samples (p≤ 0.05). The results of the sensory tests of the samples indicated that the use of carboxy methyl cellulose coating delayed the softening of the tissues.
    Conclusion
    The use of edible coatings with carboxy methyl cellulose and thyme extract reduced the moisture absorption and mold growth and increased the shelf-life of the coated hazelnuts. Carboxy methyl cellulose, a biodegradable natural biopolymer might be regarded as an alternative to the synthetic packaging.
    Keywords: Biodegradable Packaging, Carboxy Methyl Cellulose Coatings, Fresh Hazelnut, Thyme Extract
  • Pages 49-58
    Introduction
    Ketchup is a popular product and since there is a growing rate in the consumption of fast foods and the use of ketchup as the resulte, therefore elevaluation of the behaviour and characteristic value of this product with new formulations such as the addition of prebiotics is desirable.
    Materials And Methods
    In this study, chemical properties (pH, acidity,brix and non soluble solids), physical characteristics (syneresis and color) and sensory properties of prebiotic ketchup samples containing different amounts of inulin and galactooligosaccharides along other thickeners (modified starch, xanthan and guar gum) using defined standard methods were evaluted.
    Results
    There was no significant difference in the chemical properties between the samples except for the acidity. Prebiotic ketchups containing modified starch had more syneresis as compared to the samples with similar amounts of prebiotic compounds along with xanthan and guar gum. Color values of L*,a*,b* were increased with increasing the prebiotic compounds. In addition, the difference in the total color was higher for prebiotic samples containing modified starch. Although the sensory properties of the prebiotic ketchup samples were influenced by the application of inulin and galactooligosaccharides, but the overall acceptance of most prebiotic samples were not significantly different as compared to the commercial ketchup.
    Conclusion
    According to the results of this study, a prebiotic ketchup might be produced with the acceptable physicochemical and sensory properties by the addition of inulin and galactooligosaccharides to the formulation. The prebiotic samples containing xanthan and guar showed more similar charactristics to the commercial product particularly considering the syneresis effect.
    Keywords: Galactooligosaccharides, Inulin, Ketchup, Physicochemical, Sensory Properties
  • Pages 59-64
    Introduction
    Purslane (Portulaca oleracea) is a warm climate annual plant classified as a weed. Purslane has been described as a power food of the future due to its high nutritive and antioxidant properties. It is listed in the world health organization as one of the most used medicinal plants and it has been given the term “Global panacea”. This study is concerned with the evaluation and comparison of the chemical and fatty acids composition of the Purslane leaves from north (province of Gilan) and south (province of Fars) of Iran.
    Materials And Methods
    In this research work purslane leaves were prepared for chemical composition tests consisting of ash, protein, fibre, carbohydrate and oil contents. The fatty acid compositions and profiles were determined by conversion of the fatty acids into their methyl esters and their application on to a GC equipped with a capillary column and Flame Ionisation Detector according to the defined methods of standard.
    Results
    The comparison between north and south samples indicated significant differences in the ash, protein, oil, and carbohydrate contents. Evaluation of the fatty acids compositions showed that α-linolenic acid was the predominant fatty acid present in the purslane leaves oil in both samples.
    Conclusion
    It was concluded that purslane leaves oil due to its high nutritive and antioxidant values might be regarded as a valuable oil for specific applications.
    Keywords: Chemical Evaluation, Fatty Acid Profile, Omega, 3, Purslane Oil
  • Pages 65-76
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the effects of temperature, osmotic solution concentration and dehydration time on the mass transfer during osmotic dehydration of eggplant and then comparison of the mathematical models in order to select the best model for the mass transfer.
    Materials And Methods
    Dehydration of the eggplant with the osmotic solutions containing 5, 10 and 15% salt and temperatures of 30, 45 and 60°C in a water bath at the ratio of eggplant slices to osmotic solution of 1:10, 1:15 and 1: 20 has taken place. Water loss and solid gain values ​​for each concentration and temperature at intervals of 0, 15, 30, 60, 90, 150, 210 and 270 minutes were determined respectively. Equilibrium values ​​ of water loss and solid gain were calculated by models as well as the rate of mass transfer.
    Results
    The moisture content and mass transfer kinetics are functions of temperature and salt concentration changes over the time. The model proposed by some researchers (Azura model) with maximum Regression Coefficient and minimum root mean square error and the square sum error was compared to the Magee model that can describe the mass transfer kinetics better. The Azuara model in 1:15 ratio of osmotic solution of the sample resulted in a correlation coefficient of 0.9792 for water loss and of 0.9386 for solid gain as compared with 1:10 and 1:20 ratios that showed the best fit.
    Conclusion
    The proposed model of Azuara regarding the maximum correlation and the minimum root mean square error and the sum of squared errors was recommended in order to model the mass transfer kinetics during osmotic dehydration of eggplant.
    Keywords: Mass Transfer, Modeling, Osmotic Dehydration, Solid Gain, Water Loss
  • Pages 77-84
    Introduction
    Oils extracted from nuts by the cold press might be regarded as valuable oils due to their high yield, unique flavors characteristics. Due to the role of nuts in Iranian society regarding its high consumption, this preliminary study concerned with the fatty acid and sterol compositions of the oils extracted from the related nuts by cold press have been carried out.
    Materials And Methods
    To define the chemical compositions of nut oils, four nuts consisting of pistachio, walnut, hazelnut and almond were collected from Kerman, Tuyserkan, Qazvin and Azarshahr areas respectively and the oils were extracted at 25°C using the cold press methods. Fatty acid and sterol compositions were determined using a gas chromatography equipped with a capillary column and Flame Ionisation Detector according to the defined methods of standard.
    Results
    The results showed that oleic acid was predominant fatty acid in hazelnut (83.3%), almond (67.6%) and pistachio (63.3%) oils while the linoleic acid had the highest concentration in walnut oil (52.5%). The analysis of the sterol fractions of the nonsaponifiable matters of the extracted oils indicated that the apparent β-sitosterol was the predominant sterol and covered 85-91% of the total sterol fractions in all the oils examined.
    Conclusion
    The results showed that the oils extracted from nuts have desirable quantities of oleic and linoleic acids. The results also indicated the absence of trans acids. Due to the presence of high concentrations of oleic acid in hazelnut, almond and pistachio, these oils have a good stability against oxidation chain reactions.
    Keywords: Cold Press, Fatty Acids, Nut Oils, Sterols
  • Pages 85-98
    Introduction
    Doubts about the safety and health hazard concerned with the use of synthetic antioxidants have led to a growing demand for the application of natural antioxidants.
    Materials And Methods
    In this study the antioxidant activities of water and alcoholic extracts of shahmirzadi variety of green husk of walnut based on reducing power, total antioxidant activity and DPPH scavenging activity were evaluated. The effects of extracts on inhibition of oxidation chain reactions of soyabean oil was examined by measuring peroxide and thiobarbitoric acid values as means to evaluate the antioxidant activities. Phenolic compounds were extracted with methanol (80%), ethanol (50%) and water and the total phenolic content was measured by Folin-Ciocalteu method.
    Results
    The results showed that the highest total phenolic compounds were present in the methanolic extract using microwave. The results also indicated that the extracts were able to retard the oxidation and the antioxidant activity was concentration dependent and the sample with the concentration of 1000ppm extract inhibited the oxidation of soyabean oil.
    Conclusion
    Walnut husk might be regarded as a potential source of natural antioxidants but further investigation might be recommended for its possible application in food and related industries.
    Keywords: DPPH Scavenging Activity, Microwave, Reducing Power, Soyabean Oil
  • Pages 99-107
    Introduction
    Lactobacillus genus is classified in the large group of lactic acid bacteria. All the organisms are gram positive and produce lactic acid by fermentation. These bacteria are found naturally in various foods and have been considered as a natural preservative in some of the traditional foods since the ancient times. The aim of this study is to evaluate the technological properties and usability of lactobacilli isolated from the traditional cow and sheep cheeses as starters in cheese and other fermented products.
    Materials And Methods
    In this study, 12 Lactobacillus strains were obtained from the six traditional sheep and cow cheeses in Sangesar area (Semnan, Iran). Lactobacillus strains were confirmed by phenotypic tests. The isolated strains were evaluated as starter by the technical tests such as growth, acid production, proteolytic, amilolytic and autolytic activities.
    Results
    The optimum growth temperature was at 30˚C for all the isolated strains. The highest growth rate was in the two isolated strains from cow cheese; LB2-1and LB2-5, respectively. The proteolytic activity was observed in three isolated strains from cow cheese; LB2-1, LB2-4and LB2-6, and the strain isolated from sheep cheeses (LB1-3). Amilolytic activity was observed in none of the isolated strains. The highest rate of acid production and autolytic activity was observed in isolated strain from cow cheeses (LB2-2) and the strain isolated from sheep cheese (LB1-1).
    Conclusion
    In this study the isolated lactobacilli from traditional Sangesar cheeses showed desirable technological characteristics and high potential for application as a starter
    Keywords: Autolytic Activity, Lactobacillus, Proteolytic activity, Traditional Sangesar Cow Cheese, Traditional Sangesar Sheep Cheese