فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد قربانی* صفحه 1
    اسطوره، در تمام فرهنگ ها الهام بخش شاعران و نویسندگان بوده است و شاعران و نویسندگان در هر دوره با توجه به مقتضیات زمان و میزان قبول در آن دوره از آن بهره جسته اند. این است که در دوره ای اسطوره ها به دیده احترام و در دوره ای خوار و زبون نگریسته شده اند.
    یکی از این دوران، دورانی است که عمدتا از آن به عنوان ادبیات دفاع مقدس و یا ادبیات جنگ نام برده می شود. شاعران و نویسندگان دوران دفاع مقدس از اسطوره های ملی و مذهبی در بیداری روحیه مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن بهره جسته اند. نمادها و اسطوره ها در شعر این دوره به مثابه یک رسانه عمل کرده اند. تهییج مخاطب به حضور در میدان نبرد در اکثر مواضع مدیون همین نمادها و اسطوره هاست.
    مقاله حاضر عهده دار بحث درباره حضور اسطوره های ملی و مذهبی در شعر دفاع مقدس و نوع نگاه شاعران دفاع مقدس به اساطیر است و می کوشد تا روشن کند تا چه میزان نام های اسطوره ای در تحریک مخاطب در مقابله با دشمن سهیم بوده است.
    کلیدواژگان: جنگ، شعر دفاع مقدس، اسطوره، نمادهای اسطوره های ملی و مذهبی
  • ساجده تقی زاده*، غلام رضا کافی صفحه 25
    در حادثه عظیم دفاع مقدس، همچنان که در همه شئون زندگی مردم ایران تاثیر گذاشته است، با ورود به عرصه آثار هنری و ادبی، نظام ارزشی خاصی را نیز تبیین کرده است و هنرمندان دفاع مقدس، اصیل ترین وظیفه خود را حراست از این نظام ارزشی می دانند. از این رو هرگونه تغییر و تبدیل در این ارزش ها، واکنش هنرمندان را سبب شده و رفته رفته جریانی به نام «اعتراض» را پدید آورده است. در این میان شعر و سینمای دفاع مقدس در یک همگرایی آشکار، مضمون اعتراض را جان مایه آثار خود قرار داده است. در این جستار میان رشته ای، این همگرایی در دو قسم اعتراض های اجتماعی و اعتراض های سیاسی نشان داده شده است. برای بررسی عنصر اعتراض در هنر دفاع مقدس، در این مقاله علاوه بر یادکرد چهره های مختلف شعر و سینما، بر آثار نامورترین سینماگر دفاع مقدس، «ابراهیم حاتمی کیا» و مشهورترین شاعر مضمون اعتراض در شعر دفاع مقدس، یعنی «علی رضا قزوه» تاکید شده است.
    کلیدواژگان: اعتراض، شعر دفاع مقدس، سینمای دفاع مقدس، علی رضا قزوه، ابراهیم حاتمی کیا
  • مهدی فیروزیان*، نسیم عظیمی پور صفحه 49
    «قیصر امین پور» (1338-1386) یکی از نمایندگان برجسته ادبیات انقلاب و پایداری است. در دوره نخست شاعری امین پور (شعرهای دو دفتر تنفس صبح و آینه های ناگهان 1) که همزمان با سال های جنگ است، مرگ و نمودهای گوناگون آن از برجسته ترین مفاهیم شعر او به شمار می رود. او در این دوره از مرگ طبیعی سخن نگفته و از دو دید به مرگ هایی که پی آمد جنگ هستند نگریسته است: 1- از دید مردم: در این برداشت مرگ برای کودکان و زنان بی گناه، رویدادی تلخ شمرده می شود و چهره ای زشت دارد که نشان دهنده ددمنشی دشمن و ناپسندی جنگ است. 2- از دید رزمندگان: از این دید، مرگ یا همان شهادت، ارجی بسیار دارد و شاعر همواره به شیوه های گوناگون می کوشد تا چهره ای زیبا از آن به دست دهد. در این جستار پس از روشن ساختن دو دیدگاه یادشده، در دو بخش شهادت و شهید، شگردهای هنری قیصر امین پور را در پرداختن به مفهوم مرگ از دیدگاه دوم (شهادت) از راه بررسی استعاره و تشبیه و نماد - همراه با اشاره به برخی زیبایی های هنری شعر وی- باز شناسانده ایم و در پایان بر پایه آن داده ها و شناخت شیوه ادبی و دستگاه اندیشگی شاعر، از برخی سروده های دیگر او رمزگشایی کرده ایم.
    کلیدواژگان: قیصر امین پور، مرگ، شهید، شهادت و صور خیال
  • فریده داوودی مقدم*، زهرا عسگری صفحه 75
    با توجه به نقش کهن الگویی سیمرغ در میان صاحبان قلم و هنر، شاهد حضور پر رنگ سیمرغ در متون کلاسیک فارسی در کارکردهای مختلفی اعم از اسطوره ای، حماسی، فلسفی، عرفانی و... هستیم. از این میان در دوره های نخستین، این موجود متشکل از هیئت پرندگان، انسان، خدایان، فرشتگان و... است که به دلیل تاثیری که از حضور اسطوره می گیرد، شکل ها، ویژگی ها و کارکردهای مختلفی دارد. حال آنکه در دنیای معاصر، سیمرغ دیگر موجودی عجیب و پیچیده نیست، بلکه چه در حوزه ادبیات و چه سایر هنرها، تنها پرنده ای است پر نقش و نگار. این موضوع نشان می دهد که سیمرغ در دوره گذار تاریخی به دنیای هنر و ادبیات معاصر، از تجرد به عینیت رسیده است و در حوزه شعر معاصر نیز به جای پیشرفت و یا حداقل توقف در کارکردهای فاخر پیشین، از مقام نخستین خود نیز تنزل نموده است.
    کلیدواژگان: اسطوره، هنر ایرانی، سیمرغ و دوره معاصر
  • مهدی نجف زاده*، مریم فیله کش، سحر جوانمرد صفحه 95
    در این نوشتار، تغییرات زبانی در بافتار اجتماعی و بر اساس عنصر زمان تجزیه و تحلیل می شود. تحول در نقش کلمات از جمله تغییرات زبانی است که دلایل آن را باید در تغییرات ساخت اجتماعی جست وجو کرد. «شب» از جمله مفاهیمی است که تحول بنیادین معنای آن در ادبیات را می توان به مثابه نشانه هایی از تغییرات سترگ اجتماعی ایران به حساب آورد. از رهگذر به کارگیری روش تحلیل درزمانی و همزمانی، نویسندگان مقاله حاضر این تغییرات را پی جویی کرده اند. به گمان نویسندگان، چهار مرحله از تحول در واژه شب در شعر فارسی قابل بازیابی است. به نحوی که در اشعار کلاسیک بیشتر واژه شب در نماد طبیعت و به منزله نشانه ای حماسی جلوه گر شده است. با تحول بنیادین در بافتار اجتماعی به ویژه در ایران میانه، شب به مفهوم نمادین از عرفان به کار رفته شد. سپس در مسیر تاریخی جامعه ایران و با تحول بافتار در طی دوره مشروطه و بروز اندیشه نوگرایی، موضعی نمایه ای اتخاذ کرده و به معنای گردش روزگار تلقی شده است. و سرانجام در مرحله چهارم با افزایش سلطه سیاسی با تحول به نشانه ای شمایلی، استعاره ای از استبداد سیاسی در دوره جدید قلمداد شده است.
    کلیدواژگان: همنشینی، درزمانی، شب، شعر، سیاست
  • سید رضا شاکری* صفحه 123
    این مقاله به تبیین وجوه هرمنوتیک «مقدمه» سخنرانی «حسین وارث آدم» در مجموعه آثار شماره 19 علی شریعتی می پردازد. در اینجا، «مقدمه» یک اثر ادبی مستقل و نزدیک به یک متن نمایشی فرض شده که بر اساس پیرنگ و مولفه های آن، حامل آثار کارکردی در خواننده و عامل برانگیختن او به کنش اجتماعی است. از سوی دیگر وجه هرمنوتیک آن دلالت بر دغدغه های وجودی نویسنده در باب انسان و سرنوشت و درک نقش تاریخی نویسنده، فارغ از جنبه اثربخشی دارد. عاشورا، محور مرکزی در «مقدمه» است که در مقام یک نمایش تراژیک حامل هر دو جنبه اثربخشی و تاویلی است. نوشتار با تبیین مدعای خود بر اساس یک چارچوب نظری تلفیقی به این نتیجه دست می یابد که «مقدمه» از لحاظ روش و محتوا هم در ذیل کویریات و هم در شمار اسلامیات و اجتماعیات قرار می گیرد و از این منظر واجد کارکردهای یک متن ادبی است.
    کلیدواژگان: حسین وارث آدم، شریعتی، عاشورا، تراژدی، هرمنوتیک و گادامر
  • مصطفی گرجی*، هاجر آزاد صفحه 149
    یکی از چهره های برجسته و شاخص ادبیات امروز ایران، «قیصر امین پور» است که در حوزه ها و قالب های مختلف شعری طبع آزمایی کرده است. او شاعر منتقدی است. اشعار او به هر میزان از دهه شصت با «تنفس صبح» (1363) به دهه هفتاد با «آینه های ناگهان» (1372) و از آن به دهه هشتاد با «گل ها همه آفتاب گردانند» (1381) و «دستور زبان عشق» (1386) نزدیک می شود، در بردارنده نوعی نقد اجتماعی با مایه های فلسفی است. در این میان، نویسنده در نظر دارد با توجه به تحول گفتمانی و ژرف ساختی اشعار امین پور در این سه دوره، مسئله اعتراض را که یکی از درگیری های ذهنی شاعران و نویسندگان از گذشته تاکنون بوده و انسان معاصر هم با توجه به مسائل پیرامون خود مبتلا به آن است، در چهار بخش ماهیت و ماهیت شناسی اعتراض، وجودشناسی، غایت شناسی و شان اخلاقی اعتراض و تحلیل بررسی کند.
    کلیدواژگان: اعتراض، قیصر امین پور، ادیبات معاصر
  • گفت و گوی علمی
  • گفت و گوی علمی درباره گفتمان ادبیات انقلاب اسلامی
    حسینعلی قبادی صفحه 171
|
  • Muhammad Qurbani* Page 1
    Myth had inspired poets and authors in all cultures and they had applied it based on their contemporary circumstances and up to an acceptable level. Due to this، Myths were sometimes respected and sometimes disrespected and despicable. One of these periods is the period which is often called Holy Defense Period and or War Literature. Poets and writers of this period had used national and religious myths to awaken resistance and persistence morale against enemy. Symbols and myths were like a media in this period. Motivating audience to participate in war fields is indebted to these symbols and myths. The current article is to discuss about national and religious myths in Holy Defense Poetry and their view toward Myths and attempts to clarify how much these mythical names were effective in motivating audiences to war against enemy.
    Keywords: War, Holy Defense, Myth, Symbol, National, Religious Myths
  • Sajede Taqizade*, Qolamreza Kafi Page 25
    The Great Event of Holy Defense not only affected all life aspects of Iranians, but also it explained and determined a special value system by its entrance into literary and artistic works; and Holy Defense artists believe that their duty is to preserve and custody this value system. Therefore every kind of change and transmutation in these values caused reactions of these artists and gradually made a movement named “Protest”; meanwhile, Holy Defense poetry and cinema has made “Protest” its main content. This convergence is shown in two kinds of social and political Protests in this interdisciplinary article. To review the Protest element in Holy Defense art, not only we named different famous faces in its poetry and cinema, but also we focused on works of one of the most famous Holy Defense cinema artists named “Ibrahim Hatami-Kia” and poets named “Alireza Qazve”.
    Keywords: Protest, Holy Defense Poetry, Holy Defense Cinema, Alireza Qazve, Ibrahim Hatami, Kia
  • Mahdi Firouzian*, Nasim Azimipour Page 49
    Qeysar Aminpour (1960- 2007) is one of the famous representatives of Revolution and Resistance Literature. In the first poesy of Qesar Aminpour (poems of two books named Morning Breath and Sudden Mirrors) which are composed during war years, death and its different manifests are the most brilliant concepts in his poetry. He did not mention to natural death in this period and views war-caused deaths from two viewpoints: 1- people viewpoint: death is a disastrous event for innocent children and women and it has an abominable face which shows the brutality of enemy and the obscenity of war; 2- combatants’ viewpoint: death, i.e. martyrdom, has a sublime value and poet always tries to produce a beautiful manifest of death. After clarifying these mentioned viewpoints, we tried, in two sections of Martyrdom and Martyr, to introduce artistic methods of Qeysar Aminpour in dealing with Concept of Death from second viewpoint (Martyrdom) through Metaphor, Simile and Symbol- with mentioning to artistic beauties of his poetry- and finally we decoded some other of his poets based on these data and knowing his literary method and thinking system.
    Keywords: Qeysar Aminpour, Death, Martyr, Martyrdom, Imagery Forms
  • Faride Davoudi Moghadam*, Zahra Askari Page 75
    According to the role of Simorgh (Roc) archetype among authors and artists, we see effective presence of Simorgh in classical Persian texts having different functions like mythical, epic, philosophical, mystical and so on roles. Among these functions, it has shapes of birds, human, gods, and angels and so on in early periods; and it has different forms, features, and functions due to presence of myth; while in contemporary world, Simorgh is no longer a strange and mysterious being, and it is a multi-patterned bird in literature and other forms of art. This shows that Simorgh has got to objectivity from abstraction in the historical transition to contemporary art and literature; and it has declined from its original fine status in contemporary poetry instead of improving or at least stopping in being applied in previous sublime uses.
    Keywords: Myth, Iranian Art, Simorgh (Roc), Contemporary Period
  • Mahdi Najafizadeh*, Maryam Fillekesh, Sahar Javanmard Page 95
    Linguistic changes would be analyzed this article in social context and based on element of time. Development in word role is one of the linguistic changes whose root shall be sought in social construct. “Night” is one of the concepts whose fundamental semantic change in literature can be regarded as signs of great social changes in Iran. Authors attempt to seek these changes by using synchrony and diachrony analysis method. We can categorize four periods of change in word “Shab” (i.e. Night), so that Night represents nature and a epical sign in classical poems. However, with a fundamental change in social context particularly in Middle Iran, Night has become a symbolic concept of Mysticism; in historical path of Iranian nation and its changing context during Constitution and emergence of Modernism, it got an indexical status and got the meaning of mishap and fate; finally, in fourth period, it is regarded as a metaphor of political authority, so it become a figural symbol along with spreading political Tyranny in the new period.
    Keywords: Syntagmatic, Diachrony, Night, Poetry, Politics
  • Sayed Reza Shakeri* Page 123
    This article explains functional and hermeneutic aspects of “Introduction” poetic prose of in speech of “Hussein, Inheritor of Adam” in work series No. 19 of Ali Sharia’ti. Here, “Introduction” is assumed as an independent literary work and close to a drama text that based on its theme and components carries functional works into audience and causes social action in its audience. In other hand, its hermeneutic aspect signifies author’s existential problems about human and destiny and helps audience understand historical role of author despite his efficiency. Ashura is the central axis in “Introduction” that carries two aspects of efficiency and hermeneutic in position of a tragic drama. This article explains its claim based on a mixed theoretical framework came to this conclusion that “Introduction” is located below “Kaviriat” based on its method and content and also in categorized as “Islamiat and Ejtema’yiat” and in this view it can be regarded to have features of a literary text.
    Keywords: Hussein Inheritor of Adam, Shariati, Ashura, Tragedy, Hermeneutic, Gadamer
  • Mostafa Gorji*, Hajar Azad Page 149
    Qeysar Aminpour is one of the most famous and distinctive artists of Iran’s Contemporary Literature who had tried to compose poem in different areas and poesy forms. He is a critical poet and his poems involves social criticism with philosophical background from 1980s with “Morning Breathe” (1985) to 1990s with “Sudden Mirrors” (1994) and 2000s with “Flowers are all Sunflowers” (2001) and “Grammar of Love” (2008). Among all theses, and based on discourse and deep structure changes of Qeysar Aminpour poems in these three periods, author attempts to analyze the Protest issue which is one the mental problems of poets and authors from past to now and contemporary human is involved with it based on his/her surrounding issues in 4 sections of nature, naturology of Protest, existentialism, teleology, and moral grandeur and dignity of Protest.
    Keywords: Protest, Qeysar Aminpour, Contemporary Literature