فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هشتم شماره 1 (اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ملیحه کدیور، مرجان مردانی حموله* صفحات 1-8
    بایسته های اخلاقی در زمینه ی سرطان های کودکان، یکی از مهم ترین مسائل مطرح در خدمات پزشکی است. هدف این مطالعه، واکاوی این مساله بود. مطالعه ی حاضر، بر مبنای یک نمونه در گراند راند اخلاق پزشکی مرکز طبی کودکان تهران انجام شده است. نمونه ی معرفی شده، یک دختر 13 ساله است که 5 سال پیش برای وی تشخیص سرطان تخمدان چپ داده شده بود. بیمار اظهار کرد که از طرف خانواده، پزشکان و سایر کارکنان درمانی در جریان بیماری و نوع عمل جراحی قرار نگرفته است. هم چنین، خانواده خبر بیماری فرزندشان را انکار می کردند. با این حال، بیمار برای سازگار شدن با شرایط پیش آمده تلاش می کرد. در نهایت، وی پس از شیمی درمانی و جراحی بهبود یافت. یافته های مطالعه نشان داد که کارکنان درمانی می توانند در جهت سازگاری بهتر کودک مبتلا به سرطان و خانواده ی وی با در نظر داشتن بایسته های اخلاقی مرتبط با بیماری، همکاری کنند. این امر با فراهم کردن منابع حمایتی برای کودکان مبتلا به سرطان و خانواده های ایشان میسر می شود
    کلیدواژگان: بایسته های اخلاقی، حقیقت گویی، سرطان، کودکان
  • عباس یدالهی باغلویی، سید محمد آذین، رضا عمانی سامانی* صفحات 9-19
    هر قراردادی در نظام حقوقی ایران دارای یک سری ویژگی هایی است که تبیین این ویژگی ها در فهم دقیق آن عقد بسیار موثر است. از جمله ی این ویژگی ها می توان به لازم یا جایز بودن، معوض یا مجانی بودن، منجز و معلق بودن، تشریفاتی و رضایی بودن و... اشاره داشت. قرارداد جانشینی در بارداری که به موجب آن اسپرم و تخمک لقاح یافته ی زن و شوهر نابارور به رحم زن دیگر به منظور نگه داری و رشد منتقل شده که طفل پس از تولد به صاحبان اسپرم و تخمک تحویل داده شود نیز واجد یک سری ویژگی هایی است که جایگاه این عقد را با توجه به غیر معین بودن ماهیت آن در بین سایر عقود مشخص می کند. در این مقاله به بررسی این نکته می پردازیم که قرارداد جانشینی در بارداری دارای چه ویژگی هایی است.
    کلیدواژگان: قرارداد جانشینی در بارداری، لزوم و جواز، معوض و مجانی
  • داود دهقان*، محمد مزیدی، بابک شمشیری، سعید رحیمیان، محمدرضا تقوی صفحات 20-29
    ارزش شناسی یکی از مهم ترین قلمروهای مکاتب فلسفی است که به مقولات زیبایی شناسی و اخلاق می پردازد. ارزش شناسی با اخلاق به طور عام و اخلاق حرفه ای به طور خاص در ارتباط است. امروزه، نظام های اخلاقی به دنبال پاسخ گویی به نیازهای انسان در زمینه های مختلف هستند؛ یکی از حوزه هایی که اخلاق به آن وارد شده، اخلاق حرفه ای روان درمانگران است. در این نوشتار با مبنا قرار دادن ارزش شناسی حکمت اشراق به مثابه ی یکی از فلسفه های اصلی اسلامی، به دنبال استخراج اصول و روش های اخلاق حرفه ای آن برای روان شناسان و روان درمانگران هستیم. شیخ اشراق برای دست یابی سالک به تزکیه ی نفس و تصفیه ی دل بر اساس مبانی ارزش شناسانه ی حکمت اشراق، دستورالعمل هایی را توصیه کرده است. هدف این مقاله استخراج تلویحاتی از این نظام ارزشی جهت روان درمانگران است. روش این پژوهش از نوع توصیفی - تفسیری است. اهلیت داشتن، صداقت، پرهیز از ظلم، خیرخواهی، امانت داری، مسوولیت پذیری، توجه به کرامت انسانی و سکوت از جمله مفاهیم اخلاقی در حکمت اشراق هستند که اگر روان درمانگران بتوانند حتی بعضی از این ویژگی ها را در خود تحقق بخشند، توانایی آن ها در فرایند مشاوره و روان درمانی به مراتب افزون تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: روان درمانی، اخلاق، حکمت اشراق، اخلاق حرفه ای
  • لیلا خواست خدایی*، حسین غلامی، محمد رهنماییان صفحات 30-42
    یوژنیک یا علم اصلاح نژاد انسان، جنبشی مبتنی بر مفاهیم زیست شناسی است که از کاربرد اقداماتی در جهت بهبود ساختار ژنتیک جمعیت های انسانی حمایت می کند و در برهه ای از زمان در شوون متعددی از اجتماع از جمله حقوق و مجازات مورد استناد قرار می گرفته است. در واقع، تحت سیاست های یوژنیکی که مبانی آن از سوی زیست شناسان، متخصصان بهداشت عمومی و پزشکان مورد تایید قرار گرفته بود، حکم به حذف افرادی خاص از مجموعه ی ژنی جوامع انسانی داده می شد و از این قبل شمار زیادی از انسان ها تحت عقیم سازی واقع می شدند. این مبانی، البته از سوی دیگر، مورد تایید اقتصاددانان و حقوق دانانی بود که دستی در طراحی و اجرای سیاست های دولتی در کشورهای مختلف داشتند. چاپ دو مجله ی مستقل در حوزه ی یوژنیک و ارائه ی تحقیقات مختلفی که تاثیر ژنتیک بر رفتار و درستی سیاست های یوژنیکی را تایید می کرده اند، خود نشان دهنده ی اوج مقبولیت علمی این جنبش زیستی - اجتماعی است. البته اقبال به این علم و سیاست های مرتبط با آن، پس از اقدامات لجام گسیخته ی آلمان نازی در عقیم سازی ده ها هزار نفر از معلولان ذهنی/حرکتی تحت تاثیر قرار گرفت و آرام آرام زمزمه ی انتقادهای اخلاقی و علمی در زیر سوال بردن مبانی یوژنیک به گوش رسید تا این که در دهه ی 1970 میلادی دیگر کم تر کسی از یوژنیک سخنی بر زبان می راند. در مقاله ی حاضر، مفهوم یوژنیک، سیاست های مبتنی بر آن و دوره های اوج و افول و احیای مجدد آن، مورد بحث قرار می گیرد تا با نگاهی آگاهانه تر به این مقوله، اتخاذ سیاست های کارآمدتر بهداشتی- اخلاقی در حوزه ی سلامت جامعه با حساسیت بیش تری انجام شود.
    کلیدواژگان: یوژنیک، اختلالات ژنتیکی، معلولیت های جسمی، نقایص روانی، عقیم سازی
  • علی ایمان زاده * صفحات 43-54
    تئوری های پرستاری همواره ریشه در مکتب های فلسفی دارند. پذیرش یک مکتب فکری در جهت دهی به فعالیت های نظری، عملی و بالینی یک پرستار نقش ایفا می کند. در این مقاله ی مروری ضمن بررسی ویژگی های عمومی پساساختارگرایی و اخلاق مبتنی بر پساساختارگرایی، فرصت ها و چالش های پساساختارگرایی و اخلاقیات آن برای پرستاری مورد بحث و بررسی واقع شد. حیطه ی اخلاق در پرستاری یکی از حیطه هایی است که با ورود پساساختارگرایی تحت تاثیر قرار گرفته است. اخلاق در این مکتب از ویژگی هایی هم چون محلی و کوچ گرایانه، گفتمانی، دموکراتیک، نسبی، ریزومی و غیر مرجعیتی بودن برخوردار است. با وجود پیامدهای مثبت این مکتب فکری برای پرستاری، هریک از ویژگی های مذکور در جوامع دینی چالش هایی برای حوزه ی اخلاقیات پرستاری به دنبال دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به نسبیت گرایی ارزشی، نفی سلسله مراتب، نفی الگوگرایی و نفی فضای بازنمایی در حوزه ی اخلاق اشاره کرد که در مقابل آموزه های اخلاق پرستاری تدوین شده در کشورمان قرار دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، پساساختارگرایی، پرستاری، اخلاق پرستاری
  • علی واشقانی فراهانی*، مجید ملکی، رضا گل پیرا، هومن بخشنده، مجتبی پارسا، مهناز مایل افشار، سیما کاشانیان فرد، شیوا خالق پرست، محسن رضایی، سید احمد رضایی صفحات 59-66
    در طی دو دهه ی اخیر، تعاریف پروفشنالیسم به مرور تکامل یافته و ابزارهای متعددی برای سنجش آن طراحی و به اجرا گذاشته شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان رعایت پروفشنالیسم از دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران با استفاده از پرسشنامه در یک بیمارستان تخصصی بوده است. از بین 8 شاخص تعهد حرفه ای بالاترین نمره به ارتقای توانمندی حرفه ای و رازداری اختصاص یافت. در مورد 2 شاخص «ارتقا توانمندی» و «رازداری بیمار» بین نظر بیماران و نظر گروه پرستار و پزشک اختلاف معنی داری مشاهده شد (P<0.0001). این اختلاف برای 3 محور «حفظ رابطه ی مناسب با بیماران»، «بهبود دسترسی به خدمات» و «توزیع عادلانه ی منابع محدود» بین گروه پرستاران با بیماران و پزشکان معنی دار بود.در 3 محور «تولید دانش»، «اعتماد از طریق مدیریت تعارضات منافع» و «مسوولیت های حرفه ای» تنها اختلاف بین گروه پرستاران و بیماران معنی دار بود (P<0.0001). با توجه به اختلافات معنی دار آماری بین گروه پرستاران و 2 گروه دیگر، به نظر می رسد نظرات گروه پرستاری با شناخت عمقی تر و تماس طولانی تری که از عملکرد پزشکان دارند، در زمینه ی ارتقا توانمندی حرفه ای پزشکان منطقی تر باشد.
    کلیدواژگان: پروفشنالیسم، اخلاق حرفه ای، توزیع عادلانه ی منابع، ارتقای توانمندی حرفه ای
  • نادر حاجلو، مظفر غفاری*، منصور موقر صفحات 68-79
    هوش اخلاقی و اجتماعی در محیط های درمانی که از نظر تفاوت های فردی و شخصیتی از تنوع بسیاری برخوردار هستند، باعث افزایش سازگاری پرستاران شده و عملکرد شغلی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط هوش اخلاقی و اجتماعی با میزان نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و نمونه ی آماری این تحقیق شامل 200 نفر از پرستاران استان آذربایجان غربی در سال 1393 بودند که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی هوش اخلاقی Lennick و Kiel، مقیاس هوش اجتماعی Thet و مقیاس محقق ساخته ی نگرش پرستار نسبت به آموزش بیمار استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. بین نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران با متغیر هوش اجتماعی (442/0 =r و001/0=P)، خرده مقیاس درستکاری هوش اخلاقی (554/0 =r و 001/0= P)، خرده مقیاس بخشش هوش اخلاقی (283/0 =r و002/0=P)، خرده مقیاس مسوولیت پذیری هوش اخلاقی (292/0 =r و 001/0=P) و خرده مقیاس دلسوزی هوش اخلاقی (353/0 =r و001/0= P) رابطه ی مثبت و معنی دار به دست آمد. نتایج ضریب همبستگی چند متغیری به روش Enter نشان داد که متغیر هوش اجتماعی و خرده مقیاس های هوش اخلاقی در تبیین متغیر نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران (426/0=R2) سهیم بودند. آموزش به بیمار از مسوولیت های اصلی پرستاران است. از آن جا که نتایج به دست آمده نشان داد بین هوش اجتماعی و خرده مقیاس های هوش اخلاقی با نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد، بنابراین، برای افزایش عملکرد آموزشی پرستاران لازم است هوش اخلاقی و اجتماعی آنان از طریق آموزش گروهی تقویت شود.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش اجتماعی، نگرش پرستاران
  • محمد زیرک، منصور غفوری فرد*، علی آقاجانلو، حمیدرضا حریریان صفحات 79-89
    از جمله عوامل مهم در ایجاد رضایت خاطر بیماران بستری، احترام به حریم خصوصی بیماران است که رعایت آن باعث تسریع در بهبودی آن ها شده و دوران بستری را کاهش می دهد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت حریم بیماران در بیمارستان های آموزشی درمانی شهر زنجان در سال 1390 انجام شده است. در این پژوهش توصیفی مقطعی تعداد 256 نفر از بیماران بستری بر اساس نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه را تکمیل کردند. پرسشنامه مشتمل بر دو بخش بود که در بخش اول مشخصات فردی، در بخش دوم جنبه های مختلف حریم جسمی و فیزیکی مورد سنجش قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که بیش ترین نسبت نمونه ها (2/76 درصد)، از منشور حقوق بیماران اطلاع نداشتند. بر اساس یافته ها، قلمرو جسمی و فیزیکی بیماران در اغلب اوقات (2/49 درصد) رعایت شده است. با این وجود، بیش ترین نسبت نمونه ها (3/56 درصد) اعلام کردند که پرسنل بخش در هنگام معاینه یا انجام مراقبت هرگز در اطراف تخت پرده نمی کشند. میانگین احترام به حریم بیماران در افراد مجرد (14±23/51) کم تر از افراد متاهل (13±88/58) بود (035/0=P). بر اساس این مطالعه اکثر بیماران از حقوق بیمار آگاهی نداشتند و برخی از معیار های حریم فیزیکی رعایت نشده بود. بنابراین، توجه بیش تر مسوولین جهت برنامه ریزی اصولی برای رعایت حریم بیماران در تمامی زمینه های درمانی و آموزشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قلمرو بیمار، حریم فیزیکی، حقوق بیمار
|
  • Maliheh Kadivar, Marjan Mardani Hamooleh * Pages 1-8
    Moral necessities in the field of children’s cancer are among the most important issues in medical services. The present study was conducted to explore this issue based on a case discussed during the medical ethics round in Tehran Children''s Medical Center. A 13 year-old girl diagnosed with left ovarian cancer 5 years ago stated that she had not been informed about the disease and the type of surgery by her family، doctors and the medical staff. The family even denied the child’s disease، but she was struggling to adapt to the situation and eventually recovered after chemotherapy and surgery. Findings of the present study showed that through observance of moral necessities، health workers can assist children suffering from cancer and their families to better adapt to the situation. This is possible by providing supportive resources to these children as well as their families.
    Keywords: moral necessities, telling the truth, cancer, children
  • Abbas Yadollahi Baghlooei, Seyed Mohammad Azin, Reza Omani Samani * Pages 9-19
    Any contract in the Iranian legal system contains features that need to be explained in order to better understand the exact terms of agreement. Some such features are related to whether the contract is irrevocable or voidable، gratuitous or with considerations، and may bear upon accountability and suspension، formality or contentment، and so on. In surrogacy، the sperm and egg of an infertile couple are fertilized and then transferred to another woman''s uterus to carry till birth، when the child is delivered to the owners of the sperm and egg. The specific features and uncertain nature of surrogacy specify the standing of this type of contract among others. The present article is aimed to examine the features of surrogacy agreements from ethical and legal perspectives.
    Keywords: surrogacy agreement, voidable, authorize, bilateral, gratuitous
  • Davoud Dehghan *, Mohammad Mazidi, Babak Shamshiri, Saeid Rahimiyan, Mohammadreza Taghavi Pages 20-29
    Axiology is an important topic of discussion in philosophical schools that deals with aesthetics and ethics. Axiology is related to ethics in its general sense and professional ethics in specific. Today، moral systems are seeking to answer man’s needs in various areas including professional ethics for psychotherapists. In this article، we have examined the axiology of illuminationism as the basis of our view and a major Islamic philosophy in order to draw from it the principles and methods of professional ethics for psychologists and psychotherapists. Sohrawardi، the founder of illuminationism، has offered certain instructions for the purification of ego. The aim of this article is to extract from this axiological system some implications that would be beneficial to psychotherapists. The method used in this research is descriptive-interpretive. Capacity، honesty، justice، benevolence، trustworthiness، commitment، respect for human dignity and secrecy are among the ethical principles of Illuminationism، and if psychotherapists can apply these values، their treatments and therapies will be more effective.
    Keywords: psychotherapy, ethics, illumination, philosophy, professional ethics
  • Leila Khastkhodaei *, Hossein Gholami, Mohammad Rahnamaeian Pages 30-42
    Eugenics or the science of breeding humans is a movement based on biological concepts that advocate policies for improvement of the human population genetics. It has also served as a determinant factor and reference in many social disciplines including law and punishment during certain periods in history. In fact، based on eugenic policies، which were affirmed by biologists، health experts and physicians، many people were sentenced to elimination from the society’s gene pool and thereby underwent sexual sterilization. Such practices were approved by economists and jurists involved in the executive affairs of many countries as well. Publication of two separate journals about eugenics and the corresponding empirical data confirming the influence of genetics on behaviors along with the solidity of eugenics-related policies demonstrate the scientific significance of this movement in its heyday. This public legitimacy started to decline، however، after sterilization of tens of thousands of mentally or physically handicapped people by Nazi Germany and the ascending criticism on moral and scientific bases of eugenics، which almost led to the exclusion of the subject in public. In this essay، eugenic concepts، relevant policies and its legitimacy throughout history are discussed to provide a better outlook for adopting more effective strategies in public health policymaking.
    Keywords: eugenics, genetic disorders, physical disabilities, mental disorders, sterilization
  • Ali Imanzadeh * Pages 43-54
    Nursing theories have their roots in philosophical schools، and acceptance of a school of philosophy can direct the theoretical and clinical activities of a nurse. The present paper used a qualitative and explanatory-applied method. After a review of the general features of post-structuralism and post-structuralist ethics، the challenges and opportunities of post-structuralism in nursing and nursing codes of ethics were discussed. Ethics is one of the areas of nursing that have been affected by the arrival of post-structuralism. Ethics in post-structuralism is nomadic، based on discourse، democratic، relative، rhizomatic and anti-authoritarian. Despite the positive outcomes of post-structuralism in nursing، some features of this philosophical school presents challenges to nursing ethics. Some of these challenges that are in contrast with nursing codes of ethics are the relativism in ethics، anti-authoritarianism، rejection of hierarchy، representation and paternalism.
    Keywords: ethics, post, structuralism, nursing, nursing codes of ethics
  • Ali Vasheghani Farahani *, Majid Maleki, Reza Golpira, Hooman Pages 59-66
    Medical professionalism has recently received attention in Iran، so we aimed to assess it in a single specialty educational hospital. In the present study، we evaluated observation of medical ethics principles from the viewpoints of physicians، nurses and patients. Eight principles of medical ethics were evaluated in these three groups through modified questionnaires containing 43 questions for physicians، 42 questions for nurses، and 25 questions for patients. The mean scores of those principles are as: enhancing professional efficiency (68. 7 ± 23)، confidentiality (67. 9 ± 21)، maintaining an appropriate relationship with the patients (61. 7 ± 21)، improving access to services (59. 6 ± 21)، distributing limited resources fairly (60. 2 ± 25)، knowledge production (61. 4 ± 23)، promotion of trust through management of conflicts of interests (64. 8 ± 23)، and perform professional responsibilities (59. 6 ± 23). There were significant differences in the two parameters of “enhancing professional efficiency” and “confidentiality” between the viewpoints of the patients and the viewpoints of physicians and nurses (P < 0. 0001). The difference in “maintaining an appropriate relationship with the patients”، “improving access to services”، and “distributing limited resources fairly” was significant between the viewpoints of the nurses and that of the patients and physicians. The viewpoints of the nurses and patients were significantly different only in “knowledge production”، “promotion of trust through management of conflicts of interest”، and “perform professional responsibilities” (P < 0. 0001). With respect to these significant differences، the nurses’ viewpoint regarding “enhancing professional efficiency” may be more dependable due to their more accurate knowledge of the physicians’ performance and more extensive contact with them. This has also resulted in significant differences between nurses and patients or physicians in other principles as well.
    Keywords: professionalism, knowledge production, confidentiality, physicians
  • Nader Hajlo, Mozafar Ghaffari *, Mansoor Movaghar Pages 68-79
    Social and moral intelligence can enhance nurses’ amenability and affect their professional performance in treatment settings، where there is considerable personality and individual diversity. The aim of this research is to investigate the relationship between nurses'' social and moral intelligence، and their attitude to patient education. This was a descriptive-analytic correlation study conducted on a statistical sample of 200 nurses selected from West Azerbaijan province during 2014 using the Cochran formula and cluster sampling. Lennick & Kiel’s Moral Competency Inventory، Thet’s Social Intelligence Scale and a researcher-compiled questionnaire on nurses'' attitude to patient education were used for data collection. The data were analyzed by Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis. A positive relationship was found between nurses'' attitude to patient education and the social intelligence variable (r=0. 422، P=0. 001)، subscale integrity (r=0. 554، P=0. 001) subscale responsibility (r=0. 292، P=0. 001)، subscale forgiveness (r=0. 283، P=0. 002) and subscale compassion (r=0. 353، P=0. 001) of moral intelligence. The results of multi-variable correlation coefficient using input method indicated that social intelligence and the subscales of moral intelligence influence nurses'' attitude to patient education (R2 = 0. 426). Patient education is among the main responsibilities of nurses. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between social intelligence and the subscales of moral intelligence، and nurses’ attitude to patient education. It is therefore necessary to improve nurses’ social and moral intelligence through group training in order to enhance their educational role.
    Keywords: moral, social intelligence, nurses\ attitude
  • Mohammad Zirak, Mansour Ghafourifard *, Ali Aghajanloo, Hamidreza Haririan Pages 79-89
    Respecting patients’ privacy leads to increased satisfaction among hospitalized patients and can accelerate the healing process and reduce hospitalization time. This study aimed to determine the level of respect for patient privacy in the teaching hospitals of Zanjan city during 2012. In this cross-sectional study 256 hospitalized patients were selected by multistage sampling and completed the study questionnaire. The questionnaire consisted of two parts: the first part collected the participants’ demographic data and the second part examined the various aspects of patients’ physical privacy. Data were analyzed using SPSS version 21. The results showed that most of the samples (76. 2%) were unaware of patients’ rights، and about half (49. 2%) believed that their physical privacy was respected most of the time. Meanwhile، 56. 3% of the patients declared that medical team members never closed the curtains during physical examinations and medical procedures. The mean score of observation of privacy was less for single patients (51. 23 ± 14) compared to married patients (58. 88 ± 13) (P <0. 05). Based on our findings، most patients were not aware of their rights and some measures of physical privacy were not observed. Therefore، authorities must pay more attention to systematic planning in order to ensure that patients’ privacy is respected in all areas of health and education.
    Keywords: patient territory, physical privacy, patient law