فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 35 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 35 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا ممدوحی، علیرضا ماهپور*، محمد یوسفی کیا، امین محمدی هزاوه صفحه 1
    بررسی پیوستگی شبکه حمل ونقلی و الویت بندی کمان ها ازجمله مسایل مهم در بررسی عملکرد شبکه ها است. شناخت نقاط قوت و ضعف شبکه با بررسی نقش و جایگاه هر کمان محقق می شود که برای این منظور الویت بندی کمان ها یک ابزار علمی و مفید است. روش های متعددی برای الویت بندی وجود دارد که عمدتا از مفهوم قابلیت اطمینان استفاده می کنند، که کمتر به مسئله پیوستگی شبکه توجه دارند. کوتاه ترین درخت گسترش توسعه یافته با تعریف هزینه کمان به صورت زمان سفر تحت تقاضا تلاش دارد تا هزینه ی کل پیوستگی شبکه را به صورت واقعی تر بیان کند. در مطالعه حاضر، مسئله الویت بندی کمان ها با استفاده از فراوانی قرارگیری آنها در کوتاه ترین درخت گسترش توسعه یافته برای نمونه موردی راه های شریانی برون شهری استان تهران تعیین می شود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که 13 کمان از 76 کمان با قرارگیری در تمامی سناریوهای مطرح در الویت اول (بالاترین الویت) از بین هفت الویت و تعداد 10 کمان نیز در الویت دوم (الویت درجه دو) قرار دارند که لازم است تدابیری برای برطرف کردن نقاط ضعف احتمالی آنها صورت گیرد. نتایج این تحلیل ها می تواند مدیران و دست اندرکاران حوزه راه و ترابری و لجستیک را در تصمیم گیری راهبرد برای رویا رویی با بحران در شناسایی نقاط ضعف و قوت شبکه راه ها یاری کند.
    کلیدواژگان: الویت بندی، کوتاه ترین درخت گسترش توسعه یافته، تحلیل شبکه، راه های شریانی استان تهران، شبکه حمل و نقل، کمان
  • هومن شاداب مهر* صفحه 15
    رفتارهای قانون گریزانه ترافیکی نقش بسیار مهمی در شکل دهی وضعیت ترافیکی یک شهر دارند. هدف از تحقیق حاضر، یافتن ارتباط منطقی بین خصوصیات مناطق مختلف و میزان وقوع رفتارهای مذکور در آنها می باشد. مبنای نظری تحقیق، مفاهیم پایداری شهری است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات از روش مطالعه اسنادی و مشاهده میدانی با کمک تجهیزات مرکز کنترل ترافیک مشهد و روش فیلم برداری انجام شده است. پس از یک دوره آماربرداری اکتشافی، مدت زمان فیلم-برداری در محل های تعیین شده با در نظر گرفتن درجه اطمینان 95 درصد و میزان خطای 1 درصد محاسبه شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که از میان متغیرهای مورد بررسی شامل جمعیت، تعداد پایان کار ساختمانی صادره، حجم متوسط ترافیک در تقاطع های مورد مطالعه و سطح توسعه یافتگی مناطق، تنها متغیر تعداد پایان کار ساختمانی صادره و سطح توسعه یافتگی مناطق با نرخ وقوع رفتارهای قانون گریزانه ترافیکی ارتباط معناداری دارند.
    کلیدواژگان: رفتارهای قانون گریزانه ترافیکی، تقاطع های چراغ دار، خصوصیات مناطق، شهر مشهد، حجم متوسط ترافیک، سطح توسعه یافتگی مناطق
  • محمدرضا احدی*، عباس عابدینی صفحه 39
    تصادفات حیوان – وسیله نقلیه، به تصادفاتی اطلاق می شود که بین یک وسیله نقلیه و یک حیوان سرگردان در حال عبور از جاده رخ می دهد. در جنوب کشور این تصادفات عموما با حیوانات بزرگی نظیر شتر رخ می دهد که اغلب نتایج وخیمی را از قبیل فوت یا جرح سرنشینان، خسارت شدید وسیله نقلیه و مرگ حیوان در بر دارد. جهت مطالعه این دسته از سوانح، تحقیقی با استفاده از داده های تصادفات در بازه زمانی دو ساله (88 و 89) که شامل بیش از 100 فقره تصادف می باشد، انجام می شود. در این تحقیق علاوه بر ارائه راه کارهای رایج جلوگیری از تصادفات حیوان – وسیله نقلیه، عوامل موثر در این تصادفات (انسان، راه، وسیله نقلیه و متولیان راه) تشریح شده و مکان و زمان وقوع این تصادفات در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد که مطابق نظر کارشناسان عوامل هندسی، بیشتر از عوامل روسازی در بروز تصادفات نقش دارند. در حدود 80 درصد تصادفات در شب و بدون وجود نور کافی رخ می دهد. پیک تصادفات در بازه سه ساعته از ساعت 19:00 تا 21:59 رخ می دهد، به طوری که بیش از 40 درصد کل تصادفات و 60 درصد تصادفات فوتی در این بازه زمانی قرار دارد. درخصوص نقش رانندگان نیز ملاحظه شد که بیشتر تصادفات در رده سنی 20 تا 39 سال و در رانندگانی با تجربه کمتر از 8 سال اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: تصادفات، وسیله نقلیه، تصادفات خودرویی، سوانح رانندگی خودرو و حیوان، روسازی جاده ها، پیک تصادفات، سن رانندگان
  • اصحاب حبیب زاده، رضا عبدالرحمانی، شهریار بهزاد بصیرت صفحه 57
    ترافیک امروزه در ایران به خصوص در کلان شهرهای جامعه با زندگی روزمره شهروندان عجین شده است و یکی از مسائل مهم و پیچیده، مدیریت شهری است. نقض قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم جامعه پذیری، الگوهای رفتاری ترافیکی، عدم نظارت و کنترل اجتماعی بر کردارهای ترافیکی، نبودن فرهنگ صحیح رانندگی و فرهنگ عابران پیاده، ضعف دستگاه های اجرایی، مشخص نبودن مدیریت اجرایی ترافیک (عدم متولی) و... همگی نشان گر این است که این معضل اجتماعی و شهری در جامعه ایران پیامدهای وخیمی را به وجود می آورد. نقش خانواده در نهادینه کردن فرهنگ ترافیک از همان اوایل کودکی از طریق کارکردهای آموزشی و فرهنگ سازی در پرکردن، فاصله بین شایستگی های موجود با شایستگی های مطلوب بسیار موثر است. این مطالعه از نوع مفهومی و مروری است و از طریق فیش برداری و مطالعه کتابخانه ای تعاریف، تحلیل ها و نظریه پردازی ها در مورد مفاهیم جرم و رسانه و رابطه بین آنها از کتب و منابع علمی استخراج شده و در برخی موارد از روش قیاسی و روش استقراء نظری به مسئله نقش خانواده در قانون گریزی از قوانین و مقررات ترافیکی پرداخته شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد، با توجه به این که خانواده به عنوان اولین کانونی است که فرد در آن قرار می گیرد، آموزش های ترافیکی خانواده می تواند هم به طور مستقیم یا غیرمستقیم صورت گیرد. بنابراین، خانواده نه تنها در اجتماعی کردن قوانین و هنجارهای ترافیکی نقش دارد، بلکه در تعمق و تفکر درخصوص آنها و درونی کردن قوانین و هنجارهای ترافیکی اثرگذار است.
    کلیدواژگان: خانواده، قوانین و هنجارهای ترافیکی، ترافیک، فرهنگ ترافیک، نقض قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم جامعه پذیری الگوهای رفتاری ترافیکی
  • فاطمه خوبیاری*، سید فرزین فائزی، حامد خانی سانیج صفحه 81
    توسعه روزافزون شهری موجب مشکلات بسیاری در کلان شهرها ازجمله افزایش ترافیک، آلودگی هوا و صوتی، ازدحام و شلوغی، معضل کمبود محل توقف وسایل نقلیه به خصوص در مناطق مرکزی شهرها، گریبان گیر اکثر شهرهای کشور است. یکی از مهم-ترین زیرساخت های سامانه حمل ونقل شهری، پارکینگ های عمومی هستند که نقش عمده ای در کاهش پارک حاشیه ای و روانی ترافیک ایفا می کنند. روش تحقیق در این پژوهش، ابتدا پس از انتخاب منطقه مورد مطالعه، با استفاده از نظریات کارشناسان، 20 معیار موثر در مکان یابی پارکینگ ها مشخص شد. سپس پرسش نامه ای درخصوص معیارهای موثر در مکان یابی پارکینگ تهیه شد و در نهایت 11 معیار در این خصوص در نظر گرفته شد. برای وزن دهی به معیارهای انتخاب شده از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. ابزار گرداوری اطلاعات، استفاده از منابع آماری، کتابخانه ای، نقشه های طرح تفضیلی و آمارهای آن است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل موثر در مکان یابی پارکینگ شامل سه معیار اصلی کالبدی فیزیکی، اقتصادی اجتماعی و دسترسی است که هر معیار شامل چندین زیرمعیار است. هم چنین معیار کاربری اراضی به عنوان مهم ترین معیار با وزن نهایی 24/ 0 و معیار وسعت زمین با وزن نهایی 02/ 0 کم اهمیت ترین معیار جهت مکان یابی پارکینگ های عمومی می باشند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توسعه پایدار شهری، روش تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، پارکینگ های عمومی
  • رقیه دیندار بوسجین، مجتبی ستوده گندشمین*، صابر امینی خانه برق صفحه 99
    براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حوادث رانندگی مسبب یک میلیون و سیصد هزار مرگ در سال می باشند. درصورت عدم توجه به این مقوله انتظار می رود تا سال 2020 میزان آسیب ها تا شصت و پنج درصد و میزان مرگ ومیر ناشی از حوادث رانندگی تا بیش از هشتاد درصد افزایش یابد. آمار سازمان جهانی بهداشت نشان می دهد که ایران یکی از بالاترین آمارهای مرگ ومیر ناشی از حوادث رانندگی را در جهان دارا است. هدف این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با فزونی تصادفات رانندگی در رانندگان خودروهای سنگین در استان اردبیل است. این پژوهش یک مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی- پیمایشی است که بر روی 103 نفر از رانندگان وسایل نقلیه که جهت انجام معاینات دوره ای به یکی از مراکز مجاز استان اردبیل مراجعه کرده بودند انجام شده است. اطلاعات لازم ازجمله سابقه حوادث رانندگی، سن، سابقه کار، ساعت کار در هفته و غیره در پرسش نامه ای جمع آوری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان تصادفات گزارش شده در طول یک ساله، 88 مورد بود. بین سن، شاخص توده بدنی، ساعات کاری و شیفت کاری با میزان بروز تصادف رانندگی، رابطه معناداری مشاهده شد (05/ 0>P)؛ ولی بین شغل دوم، ناراحتی های عصبی و سابقه کاری رابطعه معناداری یافت نشد (05/ 0P). به دلیل افزایش ریسک تصادف با افزایش سن بیش از 50 سال به نظر می رسد کاهش ساعت کاری رانندگان پس از این سن در کاهش تصادفات رانندگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، رانندگان حرفه ای، خودروهای سنگین، شاخص توده بدنی، ساعت کاری، شیفت کاری
|
  • A. Mamdoohi, A. Mahpour*, M. Yousefikia, A. Mohammadi H Page 1
    The connectivity of transportation network vertices and prioritization of links are critical issues in the network performance measuring. Prioritization of links is a useful instrument for decanting of drawback and strong point of network. Several studies considered this matter, and usually exploit network reliability concept; but a few studies have attended to network continuity. Developed Minimum Spanning Tree (DMST) by developing the cost associated with each link to loaded network tries to estimate cost of the links more realistic. This paper used DMST concept to prioritized Tehran province intercity arterial road links. Results show that, 13 links of network (out of 76 links) were in all scenarios and considered as the most important network links and it seems that they are network drawback. Results of this paper can be used in road, transportation and logistics management’s fields for strategic decision making in the disaster condition.
    Keywords: Prioritization, Developed Minimum Spanning Tree, Network Analysis, Tehran Province Arterial Roads
  • H. Shadabmehr* Page 15
    Illegal traffic behavior has a main role in shaping traffic situation of a given city. The aim of this research is to find a logical relationship between characteristics of different regions and illegal traffic behaviors. The theoretical basis of research is on the concept of urban sustainability. The research method is descriptive - analytical study. Data collection has done by library methods and field observation using traffic control center equipment and street filming. The time for filming has specified after a period of exploration inventory and consideration of %95 degree of confidence and %1 error rate. The research hypothesizes were examined using "Compare Means, Paired- Samples T Test" and "Chi-Square" method in the SPSS environment. In total, 11 defined illegal traffic behaviors were surveyed main intersections of Mashhad city. The results revealed that among the factors examined included population, number of building completion certificate, average traffic volume and level of development, and the level of development of regions have a significant effect on illegal traffic behavior.
    Keywords: Illegal Traffic Behavior, Signalized Intersections, Region Characteristics, Mashhad City
  • M. Ahadi *, A. Abedini Page 39
    Animal-involved Accidents (VWA) are the accidents in which a vehicle hits a stray animal crossing the highway. In southern regions of Iran, large animals like camel are involved in vehicle –animal crashes. This causes serious consequences like casualties and injuries of vehicle occupants, considerable property damage and animal casualty. To gain a better understanding on such collisions, the study was conducted based on 250 accident cases occurred during a two-year period (Jan 2009 – May 2010). In this study, various strategies are suggested to prevent animal-vehicle accidents. In addition, the influential factors (e.g., human, road, vehicle, date and location of accidents etc.) associated with the accidents occurred on rural roads in four provinces (Sistan-va-Balouchestan, Hormozgan, Yazd and Kerman) are evaluated and assessed. The results indicated that, according to the experts’ thoughts, geometric design factors affect the accidents more than pavement factors do. Also, it was shown that about 80% of accidents occur during night time or poor lighting conditions, resulting in over 60% of fatal accidents. Drivers aged between 20 and 39 are more involved in animal-involved accidents. Moreover, light vehicles (e.g., motorcycles, passenger cars, and mini trucks) are involved in severe accidents compared to other vehicle types. Finally, a course of roads with a length of 800 km are identified as accident-prone routes, and a number of 11 locations were determined as those sites with high exposure to animal accident occurrence.
    Keywords: Accidents, Animal, Vehicle Accidents, Car Crashes With Animals, Accidents Case Study, Vehicle, Camel Accidents
  • A. Habibzadeh, R. Abdolrahmani, Sh. Behzad Basirat Page 57
    Recently, the rapid increase in motorization and urbanization has been experienced in most urban built-up settings, especially inpopulous cities. This could be viewed as an issue since it may cause traffic congestion and conflicts in vehicular movements, which is a potential source of traffic violations. Disregarding traffic rules are potentially directed to the lack of surveillance systems, travel patterns, and social control on road users’ behaviors and attitudes, poor cultural background, social norms and perceived conduct control. The aforementioned factors indicate that the issue of ignoring traffic regulations in urban areas could make serious consequences. This study aimed at investigating the role of family characteristics on obeying traffic rules. It was found that education, especially during early childhood period, plays an important role in respecting traffic regulations in urban areas. The findings of this study highlight the need for increasing efforts towards intensifying education and training in both family and society levels in order to reduce traffic violations committed by road users in dense urban areas. Such an important task would be achieved by public awareness and legislation.
    Keywords: Family, Laws, Norms, Traffic, Traffic Culture, Traffic Violations, Lack of Socialization, Behavior Patterns
  • F. Khoobyari *, S. F. Faezi, H. Khani Sanij Page 81
    Growing urban development causes many problems in metropolitans such as increased traffic, air and noise pollution, congestion, lack of parking places for cars, especially in city centers, and this problem will affect most cities. Public parking lots are one of the major infrastructures of urban transportation system, which play a crucial role in reducing onstreet parking and traffic congestion. After selecting the study area, this study specified 20 effective criteria in positioning parking lots using experts’ opinions. A questionnaire was then prepared for the criteria effective in parking lots positioning. Finally, 11 criteria were applied to tackle the research. The AHP method was employed for weighting the selected criteria. To perform spatial analysis, the weights were applied to the layers made using the criteria on GIS. Quite suitable, suitable, unsuitable, and quite unsuitable places were specified for building parking lots within the study area using the overlay method. Statistical and library resources, detailed design drawings, and their statistics were used for data gathering. Research results showed that the parameters effective in parking lot positioning include three major criteria of anatomic-physical, socioeconomic, and access criteria and each consists of several sub-criteria. Land use criterion with the final weight of 0.24 and land area criterion with the final weight of 0.02 were recognized respectively as the major and minor criteria for positioning public parking lots. Finally, seven suitable places were determined after studying appropriate places in terms of mode of ownership. As the criteria effective in public parking lots positioning were determined with respect to different factors and the use of experts’ opinions and the criteria were analyzed using the conventional positioning method (the AHP method), this method could be recommended as an appropriate model for similar studies, especially on metropolises.
    Keywords: Parking Positioning, Sustainable Urban Development, AHP Model, Geographic Information System (GIS)
  • R. Dindar B., M. Sotodeh G. *, S. Amini K. B Page 99
    According to the World Health Organization, road traffic accidents causing one million and three hundred thousand deaths per year are. If no proper action is taken, this issue is expected to result in sixty-five percent of the injuries and the death rate due to traffic accidents by 2020, more than eighty percent of the increase. World Health Organization statistics show that Iran is one of the highest statistics of deaths caused by traffic accidents in the world. The aim of this study was to examine factors associated with accidents involving heavy vehicle drivers in Ardabil province. This was a cross sectional descriptive - analytical study, and is based on data related to 103 drivers that are authorized to conduct periodic examinations to one of the centers of Ardebil province who had been doing. Relevant information, such as accident history, age, works experience, hour’s worked per week were gathered through a questionnaire-based survey. There were 88 accidents reported during the same yea. The factors age, BMI, work hours and shift work were significantly associated with the incidence of road accidents. (p<0.05) On the other hand, having the second job, neurological disorders, and were found to experience significant relationship (p>0.05). After adjusting for study variables regression analysis, a significant relationship between the accident and the driver working hours per week, body mass index, age over50yearsandless than29years, was seen(p<0.05). Due to increased crash risk increases with age over 50yearsseems to reduce the working hours of drivers in reducing traffic accidents after the age of Wind. In addition, it is recommended that drivers reduce the working week can reduce the traffic accident will result.
    Keywords: Accidents, Professional drivers, Heavy Vehicles, BMI, Working Hours, Shift jab