فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 125 (تابستان 1393)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 125 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیرین صلوی تبار، سیداحمدرضا جلالی نایینی صفحات 3-24
    در این پژوهش سعی شده است تا کارایی رژیم های مختلف ارزی بر اساس کاهش زیان بانک مرکزی در قالب یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) با توجه به شرایط اقتصاد ایران، بررسی شود. بدین ترتیب، پس از تنظیم الگو با در نظر گرفتن ویژگی های ساختاری یک اقتصاد صادرکننده نفت و به دست آوردن قواعد پولی بهینه تحت هر یک از رژیم های ارزی، مقدار تابع زیان بانک مرکزی، مقایسه می شود. تصمیمات بانک مرکزی در این الگو، با توجه به ارتباط متقابل بین نرخ های سود و ارز، گرفته می شود. نتایج نشان می دهد که قاعده بهینه پولی تحت رژیم نرخ ارز مدیریت شده عملکرد بهتری (زیان کم تر) نسبت به قواعد بهینه پولی تحت رژیم های دیگر ارزی دارد. بنابراین تصمیم گیری بر اساس بازخورد دو قاعده سیاستی، یکی برای نرخ های سود اسمی و دیگری برای نرخ تغییر ارزش اسمی ارز، توسط بانک های مرکزی اقتصادهای باز کوچک، می تواند اجرای بهتری نسبت به الگو های هدف گذاری تورمی و یا نرخ ارز ثابت به همراه داشته باشد. الگوی پیشنهادی می تواند نشان دهد که چگونه بانک مرکزی می تواند تصمیمات سیاستی مناسب تر (زیان کم تر) با اجرای سیاست های دو هدفی (نرخ های سود و ارز) اتخاذ کند.
    کلیدواژگان: قاعده پولی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، رژیم ارزی، نرخ سود، نرخ ارز
  • محسن نجفی خواه، محمد برزگر خسروی صفحات 25-46
    در این مقاله حدود اختیارات مجلس شورای اسلامی در اصلاح ارقام و احکام لایحه بودجه کل کشور، بررسی شده است. برای این منظور، ابتدا الگوهای سه گانه مورد عمل کشورهای مختلف (الگوی اختیارات نامحدود، الگوی اختیارات محدود و الگوی عدم اختیار) بررسی و ضمن بررسی راه حل های کشورهای مورد مطالعه، چارچوبی مفهومی برای تعیین وضعیت نظام بودجه ریزی ایران عرضه شد. سپس با توجه به اصول قانون اساسی و بعضی قوانین عادی ایران و نیز رویه مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان، و نیز مبانی نظام بودجه ریزی و اصول حاکم بر آن، وضعیت نظام حقوقی ایران تبیین شد.
    کلیدواژگان: لایحه بودجه، اصلاح بودجه، متمم بودجه، ارقام بودجه، احکام بودجه، رد لایحه بودجه
  • منصور خلیلی عراقی، مجید میرزایی قزانی صفحات 47-72
    دراین مقاله، تلاش شد تا به اجزای برخی از رویکردهای مطرح مدل سازی تطوری چون: شبیه سازی های چند عاملی، محاسبه تطوری و نظریه بازی تطوری اشاره شود. همان طور که در مقاله به آن اشاره شده است، در سال های اخیر، تعداد ابداعات تطوری وارد شده به مدل سازی چندعامله، به طور قابل توجهی افزایش یافته است اما به هر حال، یک قاعده مشترک برای تصریح مدل در این رویکرد، تاکنون ایجاد نشده است. درکنار بهره گیری از روش مدل سازی چند عامله، استفاده روزافزون از الگوریتم های تطوری نیز، برای مطالعه یادگیری رفتار جمعیت، به وضوح قابل مشاهده است. از این الگوریتم ها، عمدتا از طریق به کارگیری عملگرهای تغییر (جهش و ادغام) برای خلق نوآوری ها، استفاده شده است. در نهایت نیز، در این مطالعه، به نظریه بازی تطور ی پرداخته شده که در آن رفتار -استراتژیک بازیکنان، با لحاظ فرض عقلانیت محدود، مطالعه می شود. در نظریه بازی تطوری، پویایی های تکرار کننده، به عنوان شناخته شده ترین گونه از معادلات پویا برای بررسی رفتار جمعیت مطرح است. در نظریه بازی تطوری، از دیگر انواع پویایی ها چون: بهترین پاسخ، پویایی های مربوط به تقلید، کمتر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد تطوری، تنوع، عقلانیت محدود، شبیه سازی های چند عامله، محاسبه تطوری، نظریه بازی تطوری
  • جمال فتح اللهی، محمود متوسلی، فرشاد مومنی، سیدمحمدباقر نجفی صفحات 73-118
    بهبود بهره وری به مفهوم استفاده کاراتر و اثربخش تر از نهاده یا نهاده های تولید، مهم ترین هدف اقتصادی هر کشوری است. اولین قدم برای بهبود هر متغیر اقتصادی نیز شناخت دقیق وضعیت جاری آن است. در اقتصاد ایران، مطالعات مختلفی، بهره وری را در سطح کلان برآورد کرده اند اما به علت عدم تناسب پیش فرض های حاکم بر اندازه گیری این شاخص ها با شرایط اقتصاد ایران، اختلاف زیادی در ارایه تصویر بهره وری اقتصاد ملی با هم دارند. در این مطالعه سعی بر آن بود که درچهارچوب روش شناسی اقتصاد نهادی، شاخص هایی برای اندازه گیری بهره وری اقتصاد ملی ارایه شودکه با شرایط اقتصاد ایران متناسب باشد. بدین منظور، سنجه هایی برمبنای تعریف بهره وری و الهام گیری ازمعاهده جهانی علم بهره وری برای اندازه گیری بهره وری اقتصاد ملی پیشنهاد و با استفاده از آمارهای موجود، تصویری از وضعیت بهره وری در سطح اقتصاد ملی طی سال های 1352 تا 1387 ارایه شد. نتایج حاکی از آن است که شاخص بهره وری کل عوامل بر اساس ستانده تولید ناخالص ملی(که معیار کارایی را تامین می کند) با رشد اندکی روبرو است(18 درصد رشد طی 34 سال) اما بر اساس دیگر خروجی ها(که معیار اثربخشی را لحاظ می کنند) در حال کاهش است.
    کلیدواژگان: بهره وری تک عاملی، بهره وری نیروی کار، بهره وری سرمایه، بهره وری نفت خام و گاز طبیعی، بهره وری کل عوامل، اقتصاد ایران
  • وحید نجاتی صفحات 119-132
    خطرپذیری یکی از حیطه های با اهمیت در علوم اقتصاد عصببنیان است. هدف از این پژوهش بررسی خطرپذیری در موقعیت پایه و مقایسه آن با دو موقعیت با نیاز کم و نیاز زیاد و ارتباط آن با ارزش های فرهنگی بوده است. در این پژوهش مقطعی موردپژوهی، 391 جوان ایرانی با استفاده از یک آزمون ضمنی خطرپذیری و پرسشنامه ارزش های فرهنگی، بررسی شدند. از آزمون آماری اندازه گیری مکرر برای مقایسه تصمیم گیری در سه موقعیت استفاده شد و از همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی ارزش های فرهنگی با تصمیم گیری استفاده شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد در شرایط با نیاز بالا میزان خطرپذیری بیشتر است. در خصوص ارزش های فرهنگی، مردگرایی، تحمل ابهام و ساختار قدرت متمرکز ارتباط مستقیمی با تصمیم گیری پرخطر در شرایط معمول داشت ولی در شرایط با نیاز بالا این ارتباط معنیدار نبود. بر اساس یافته های این پژوهش، نیاز، اصلی ترین عامل تصمیم گیری پرخطر در جوانان ایرانی است و ارزش های فرهنگی را نیز متاثر می سازد. پیشنهاد می شود آموزش های مربوط به تصمیم گیری پرخطر در افراد با موقعیت اجتماعی اقتصادی ضعیف در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصمیمگیری پرخطر، نیاز، طمع، خطرپذیری اقتصادی، اقتصاد عصب بنیان
  • علی حسین صمدی، سکینه اوجی مهر * صفحات 133-150

    اگر با اعمال سیاست مالی انبساطی یا انقباضی، مصرف خصوصی افزایش یا کاهش یابد، سیاست مالی، ماهیت کینزی و در غیر این صورت، ماهیت غیرکینزی خواهد داشت. گاهی ممکن است طی یک دوره مشخص، علاوه بر اثرات کینزی، اثرات غیر کینزی سیاست مالی نیز مشاهده شود، در این صورت، سیاست مالی دارای اثرات غیر خطی بر مصرف خواهد بود. در این مقاله اثرات غیر خطی سیاست مالی بر مصرف خصوصی طی دوره 1389:4-1372:2 در اقتصاد ایران بررسی شده است. بدین منظور، برآوردها با استفاده از الگوی چرخش مارکوف و دو روش احتمال انتقال ثابت (FTP) و احتمال انتقال متغیر با زمان (TVTP) صورت گرفت. نتایج حاصل از روش احتمال انتقال ثابت نشان داد که رفتار سیاست مالی در ایران، غیر خطی است و رژیم کینزی، یک رژیم جاذب است، به طوری که احتمال باقی ماندن در رژیم غیرکینزی، فقط 01/0 است. یعنی، طی دوره مورد بررسی، غالبا، سیاست مالی انبساطی، به افزایش مصرف منجر شده است. این در حالی است که نتایج به دست آمده از روش احتمال انتقال متغیر با زمان، نتوانسته است به روشنی عوامل موثر بر اثرات غیر خطی سیاست مالی بر مصرف خصوصی را مشخص کند.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، رژیم کینزی و غیرکینزی، چرخش مارکوف، روش احتمال انتقال ثابت، روش احتمال انتقال تغییر زمانی
  • سمیه صادقی صفحات 151-168
    نظریه های جدید اقتصاد بین الملل بر این نکته تاکید دارند که شوک های ناشی از یکپارچگی های تجاری و مالی می توانند اثرات متفاوتی بر همزمانی ادوار تجاری داشته باشند، به طوری که همزمانی را تشدید یا از شدت آن بکاهند. هدف در این مقاله، بررسی اثر یکپارچگی های تجاری و مالی بر همزمانی ادوار تجاری اعضای اکو با استفاده از یک شاخص همبستگی جدید و پویا طی دوره زمانی 2011-1993 بوده است. نتایج با استفاده از این شاخص همزمانی نشان می دهد افزایش مبادلات تجاری و مالی و همچنین تشابه ساختار اقتصادی سبب تقویت همزمانی ادوار تجاری در اکو می شوند؛ البته تشابه ساختار اقتصادی اثر بزرگتری دارد.
    کلیدواژگان: همزمانی ادوار تجاری، یکپارچگی تجاری، یکپارچگی مالی، تشابه ساختار اقتصادی، الگوی System GMM
  • ناصر یارمحمدیان، احسان آقاجانی معمار صفحات 169-196
    دولتهای مرکزی به روش های گوناگونی مخارج دولت های محلی را تامین می کنند. روش های گوناگون کمک های مالی، باعث پدید آمدن انواع مختلفی از کمک های بین دولتی شده است که هر کدام آثار متفاوتی را در پی خواهند داشت. کمکهای غیر مشروط و مشروط نسبی، از جمله مهم ترین شیوه های انتقالات مالی است. دولت های مرکزی معمولا با اهداف متفاوتی اقدام به تامین مالی مخارج دولت های محلی می کنند، از جمله: عدالت، کارایی و. . که هر یک از آن، نوع خاصی از کمک ها را می طلبد، بنابراین طراحی نظام کمک های بین دولتی یکی از موضوعات اساسی در ادبیات موجود است. در این مقاله، گونه شناسی انواع کمک های دولت مرکزی به دولت های محلی و نظام مندی آن بیان شده است. ابتدا اهداف مورد نظر سیاست گذار از اجرای کمکهای مالی دولت به شهرداری ها، و سپس ابزار مناسب برای تامین آن هدف، مبتنی بر ادبیات نظری، بررسی و سپس رعایت میزان تناسب و تطابق میان اهداف و ابزار در قوانین مصوب ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان داد در برخی از قوانین کمک به شهرداری ها، نوع کمک با هدف تناسب نداشته است و هم چنین ساختار تخصیص اعتبارات بودجه دولت به شهرداری ها، تناسب دیگر قوانین با اهداف خود را نیز دچار عدم تعادل کرده است و هدف قانون گذار را برآورده نمی سازد.
    کلیدواژگان: نوع شناسی، کمک های بین دولتی، دولت محلی، شهرداری، شواهد قانونی
|
  • Shirin Salavitabar, Ahmadreza Jalali-Naini Pages 3-24
    This research is an attempt to study about the efficiency of different exchange-rate regimes based on reduces in loss function of central bank in a form of Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE)، considering an oil exporting economy such as Iran''s Economy. Thus، after adjusting a pattern، considering the structural characteristic of Iran’s Economy as oil exporting country and obtaining monetary rules under different exchange-rate regimes، the loss function of central bank will be compared. Central bank’s decision is based on interaction between interest and exchange rate. As a result، the research shows that، the optimal monetary rule under managed exchange-rate regime performs better than others. So، the decision making is based on the feedback of two political rules، one of them is for nominal interest rates and the other one is for changing in nominal value of exchange rate by central banks in small open Economics that can perform better than inflation targeting or fixed exchange rate models. The proposed model shows that how central bank can make a better political decision (low loss) by administrating two goals policies (interest and exchange rate).
    Keywords: Monetary rule, Dynamic Stochastic General Equilibrium, Exchange regime, interest rate, exchange rate
  • Mohsen Najafikhah, Mohammad Barzegar Khosravi Pages 25-46
    This article is about the potential for legislstive changes to the bugett policy in Iranian legal system. Firstly three modeles of parliament amendment powers (Unfettered amendment powers، Constrained amendment powers، No amendment powers)، is studied and then in this conceptual framework and according to Constitution، some laws، Parliamentary procedure، procedures of Guardian Council، and principles of public budgeting، we explaine the Iran''s legislature (Majlis) amendment power to the figures and the provisions of the buget bill.
    Keywords: bill of Budget, Budget amendment, Budget figures, Budget provisions, reject bill of budget
  • Mansour Khalili Araghi, Majid Mirzaee Ghazani Pages 47-72
    In this paper we have tried mention to some sort of thewell-known evolutionary modeling approaches in economic territory such as Multi Agent simulations، Evolutionary Computation and Evolutionary Game Theory. As it has been mentioned in the paper، in recent years، the number of Evolutionary contributions applied to Multi-Agent models increased remarkably. However until now there is no consensus for creation of a common rule for specification of analytical model in this regard. Besides taking advantage of Multi Agent models in analytical methods، an increasing usage of evolutionary algorithms to learn the behavior of population is clearly visible. These algorithms have been used primarily through applying of variation operators (Mutation and Crossover). Finally، the evolutionary Game Theory which studies the strategic behavior of players with constraint of bounded rationality has been presented. In evolutionary Game Theory، replicator dynamics are considered as a prominent type of dynamic models for evaluating the behavior of population. Other forms of dynamics such as best responses and imitation have been applied less than replicator dynamics.
    Keywords: Evolutionary economics, Diversity, Bounded rationality, Multi Agent simulation, Evolutionary Game Theory
  • Jamal Fathollahi, Mahmood Motavasseli, Farshad Moameni, Seyyed Mohammad Bagher Najafi Pages 73-118
    Productivity improvement، as an efficient and effective way of using inputs،is the most important aim in any economy. The first step to improve each economic variable is the recognition of current situation. There is a lot of researchmeasuring TFP in macroeconomic level but all of them calculated effiecency and neglegted effectiveness. This study is based on institutional economic framework and attempt to provide indicators that measure the effectiveness as well. To do this، we propose some indices and present Iran national productivity situation using this indices through 1973- 2008. The indicators are:  Labor input indicators such as participation index and labor productivity which is calculated by using output measures like GNP، Welfare، Human development Index and Social capital.  Indicators related to crude oil inputs that are measurable based on the amount and values of crude oil extracted. In the case of crud oil، quantity based Indicatorsis increasind but value based indicators is decreasing. Quantity base indicators for natural gas have also a downward trend.  Indices of physical capital and human capital that are declining in the period.  Total factor productivity Index based on output of GDP (a measure of efficiency) is faced with limited growth (18% growth over 34 years)، but basedon the other output (a measure of effectiveness) is being reduced.
    Keywords: Single Factor Productivity, Labor Productivity, Capital Productivity, Productivity of Crude Oil, Natural Gas, Total Factor Productivity, the Iranian Economy
  • Vahid Nejati Pages 119-132
    Risk taking is an important field in economic neuroscience. The purpose of present study is evaluation of risk taking in three conditions of high requirement، low requirement and no requirement statement and correlation of it to cultural values. In this cross sectional case study، 391 Iranian youth were evaluated with an implicit risk taking task and cultural dimensions questionnaire. Repetitive measure test of ANOVA performed for comparing three decision making conditions and Pearson test performed for evaluation of correlation between cultural values and risk taking. Findings show that in high requirement condition، participants had higher risky decision. Masculinity، tolerance of ambiguity and power of distance showed a negative significant correlation with risk taking. This correlation was not significant in requirement conditions. Based on findings، requirement is the main factor in risky decision making. Education about risk taking should be emphasis in region with low socioeconomic status.
    Keywords: Risky Decision Making, Need, Greed, Economic Risk Taking, Economic Neuroseience
  • Ali Hussein Samadi, Sakine Oujimehr Pages 133-150

    If with expansionary (contractionary) fiscal policy، private consumption increases (decreases)، fiscal policy has Keynesian nature; else، it has non- Keynesian nature. If in certain period، sometimes fiscal policy has Keynesian effects and sometimes it has non- Keynesian effects، it will have non-linear effects. Since، there is not a paper about non- linear fiscal policy in IRAN، the purpose of this paper، is to test the non-linear effects of fiscal policy on private consumption in IRAN، during 1993:2-2010:4. So we use a Markov-switching model with FTP and TVTP approach. The results of the estimation of the Markov switching model with FTP present the existence of significant non-linarites in the effects of fiscal policy in IRAN. Also the Keynesian regime is an absorbing regime such that the probability of remaining in the non- Keynesian regime is just، 1%. Furthermore، Estimation results for the TVTP model show that we cannot find any strong evidence about the sources of these non-linarites.

    Keywords: fiscal policy, Keynesian, Non, Keynesian Regime, Markov Switching Model, FTP, TVTP
  • Somaye Sadeghi Pages 151-168
    The new theories on international economic indicate that the shocks from trade and financial integrations have different effects on business cycle synchronization. This paper investigates these effects on business cycle synchronization in ECO Countries، during 1993-2011 by introducing a new and dynamic cross correlation index. The results show that an increase of trade and financial transactions causes to strengthen business cycle synchronization in ECO Countries. Also، more industrial similarity between a pair of countries induces the higher bilateral synchronization.
    Keywords: Business cycles synchronization, Trade Integration, Financial Integrations, Economic Similarities, System GMM method
  • Nasser Yarmohammadian, Ehsan Aghajani Memaar Pages 169-196
    Central governments finance local government''s expenditures in different ways. These different ways of financing emerge different types of intergovernmental grants that have special effect discussed in the literature. Non Earmarked grants، Earmarked grants، matching and none matching grants are some kinds of these grants. Central governments commonly have used these kinds of grants to access specific target including equity، efficiency and so on that every target need to be accessed by a specific type of transfers. So designing transfers system is an important thing in intergovernmental financing literature. In this paper typology of central government transaction to local government is studied. Then the laws related to these kinds of transaction have been studied. In one hand the results show in some laws of transfers to municipality، there is no appropriation between target and ways of transfer. in the other hand the structure of allocation disturbs appropriation between other laws and targets not to achieving goals.
    Keywords: Typology, Intergovernmental grants, Local government, Municipality Legal evidences