فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا صفاریان طوسی*، حمید طاهر نشاط دوست، غلامرضا منشئی، هوشنگ طالبی صفحات 1-8
    مقدمه
    بازی های رایانه ای به عنوان یکی از روش های مفید برای بهبود نقص توجه شناخته شده است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی بازی های رایانه ای مبتنی بر راهبرد مهندسی معکوس بر میزان توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه بود.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر کلاس چهارم تا ششم مراجعه کننده به دفتر مشاوره احیاء شهر مشهد مبتلا به اختلال نقص توجه بودند. از میان آنان 30 دانش آموز مبتلا به اختلال نقص توجه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش به کمک بازی های رایانه ای مبتنی بر مهندسی معکوس قرار گرفت و گروه گواه طی این مدت آموزشی دریافت نکرد. شرکت کنندگان در این پژوهش پرسشنامه SNAP-IV و آزمون هوش ریون سیاه و سفید را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس تک متغیری نشان داد میان دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p<). به عبارت دیگر بازی های رایانه ای مبتنی بر راهبرد مهندسی معکوس باعث کاهش نشانه های اختلال نقص توجه شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها کودکان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه عملکرد قوی تری در توجه داشتند. بنابراین توصیه می شود مسئولین برنامه هایی برای بهبود توجه این کودکان با استفاده از این رویکرد تدارک ببینند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، راهبرد مهندسی معکوس، توجه، اختلال نقص توجه
  • نیکو زرگرانی، علی مشهدی*، زهرا طبیبی صفحات 9-19
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی آموزش گروهی نظم جویی هیجان مبتنی بر الگوی گروس بر بازداری رفتاری و شناختی دختران نوجوان مبتلا به نشانگان اختلال شخصیت مرزی و اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود.
    روش
    در چارچوب یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل،40 دانش آموز دختر با دامنه ی سنی 17- 15 از طریق نمونه گیری مرحله ای با مقیاس درجه بندی SNAP-IV و پرسشنامه شخصیت مرزی (BPI) و سپس بر اساس مصاحبه غربالگری و تشخیصی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل (4 گروه 10 نفره) قرار داده شدند. ابزار های اندازه گیری بازداری، آزمون استروپ و برو نرو بودند. برای گروه های آزمایش پیش و پس از 12 جلسه، آموزش نظم جویی هیجان انجام شد و گروه های کنترل در فهرست انتظار قرار گرفتند
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه و آزمون تعقیبی نشان داد که پس از آموزش الگوی گروس بین تمامی گروه ها از نظر میانگین زمان واکنش و نمره تداخل تفاوت معناداری مشاهده می شود؛ همچنین میانگین زمان واکنش گروه آزمایش اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی نسبت به گروه آزمایش نشانگان اختلال شخصیت مرزی و میانگین نمره تداخل گروه آزمایش نشانگان اختلال شخصیت مرزی نسبت به گروه آزمایش اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی به طورمعناداری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    پس از آموزش الگوی گروس، بازداری رفتاری مبتلایان به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی نسبت به نشانگان اختلال شخصیت مرزی و بازداری شناختی مبتلایان به نشانگان اختلال شخصیت مرزی نسبت به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بهبود بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوی فرآیندی گروس، نظم جویی هیجان، بازداری رفتاری، اختلال شخصیت مرزی، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • محمد نریمانی، سجاد علمردانی صومعه*، نیلوفر میکائیلی، سجاد بشرپور صفحات 21-32
    مقدمه
    اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)، اختلال رفتاری ناتوان کننده ای است که مشکلات سازگاری بسیار ی برای خود بیماران و خانواده ی آنها ایجاد می کند. هدف این پژوهش، مقایسه ی عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان و رضامندی زناشویی در افراد مبتلا به OCD و عادی بود.
    روش
    روش پژوهش علی_مقایسه ای بود. جامعه ی آماری را کلیه ی بیماران مبتلا به OCD تشکیل دادند که در نیمه ی اول سال 1392 به بیمارستان روانپزشکی رازی تبریز مراجعه کرده بودند. تعداد 25 نفر از این افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و تعداد 25 نفر نیز از بین افراد عادی به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها نیز از MANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه بیماران OCD و افراد عادی، از نظر عدم تحمل بلاتکلیفی، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین صورت که میانگین نمرات بیماران OCD در عدم تحمل بلاتکلیفی بالاتر از افراد عادی بود. همچنین در متغیرهای تنظیم هیجان و رضامندی زناشویی بین بیماران OCD و افرادبهنجار تفاوت معناداری مشاهده شد؛ بدین صورت که میانگین نمرات بیماران OCD در تنظیم هیجان و رضامندی زناشویی پایین تر از افراد عادی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که تحمل بلاتکلیفی، تنظیم کارآمد هیجان و رضامندی زناشویی بیماران وسواسی در مقایسه با گروه عادی دارای نارسایی بوده و در نتیجه نیازمند توجه ویژه در درمان این اختلال می باشند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری، عملی، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان، رضامندی زناشویی
  • مهدی اصفهانی، محمد باقر کجباف*، محمدرضا عابدی صفحات 33-40
    مقدمه
    با توجه به محدویت های درمان های مواجهه ای در کاهش شدت علائم وسواس-اجبار، بررسی در مورد کاربندی روش های درمانی غیر مواجهه ای جدید ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان دیدگاه زمان، بر شدت علائم وسواس و علائم اجبار بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار بود.
    روش
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری است. تعداد 30 بیمار که بر اساس ملاک های راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی تشخیص اختلال وسواس- اجبار دریافت می کردند، با استفاده از روش نمونه گیری سهل الوصول از بین سه مرکز خدمات روانشناختی و روانپزشکی شهر اصفهان در نیمه دوم سال 1392 انتخاب گردید. آزمودنی ها به صورت تصادفی در 2 گروه قرار گرفتند. این طرح شامل یک متغیر مستقل کاربندی درمان، در سطح 1-درمان دیدگاه زمان و 2-لیست انتظار بود. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس وسواس-اجبار ییل براون(Y-BOCS)جهت اندازه گیری شدت علائم وسواس و اجبار بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد درمان دیدگاه زمان باعث کاهش شدت علائم وسواس در مرحله پس آزمون می شود(05/0>P) ولی این اثر پایدار نیست. همچنین، درمان دیدگاه زمان بر شدت علائم اجبار اثربخش نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها درمان دیدگاه زمان می تواند برای درمان علائم وسواس بکار برده شود. ولی با توجه به عدم تاثیر این شیوه بر کاهش علائم اجبار می توان اینگونه بیان کرد که با رفع محدودیت های پژوهش حاضر و انجام تغییرات لازم، از درمان دیدگاه زمان می توان به عنوان یک روش درمانی جدید و غیر مواجهه ای در زمینه کاهش شدت علائم وسواس و اجبار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس، اجبار، درمان دیدگاه زمان، علائم وسواس، علائم اجبار
  • نجمه حمید *، آیناز حسین زاده، رهنما کیانی مقدم صفحات 41-50
    مقدمه
    ترس از قضاوت و ارزشیابی دیگران، شالوده و مبنایی اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی می باشد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر تکنیک های آرام سازی و تجسم مثبت موفقیت بر کاهش اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان بود
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، پی گیری و گروه کنترل بود. نمونه آماری این پژوهش شامل 30 دانشجو بودند که بصورت در دسترس انتخاب و از لحاظ سن، وضعیت اجتماعی اقتصادی، کسب یک انحراف معیار بالاتر از میانگین در اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی و سایر متغیر های مورد نظر در پژوهش کاملا همتا سازی شده بودند. سپس این افراد به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه آرامش عضلانی همراه با تجسم مثبت موفقیت قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای اندازه گیری اضطراب امتحان از پرسشنامه ی اضطراب امتحان ساراسون و همچنین از پرسشنامه ترس از ارزیابی منفی دیگران- واتسون و فرند فرم کوتاه (FNES-B) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میان دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>P). میزان اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته بود. این نتایج در دوره پیگیری کماکان به طور معناداری تداوم یافته بود (001/0P<) یعنی آرامش عضلانی همراه با تجسم مثبت موفقیت سبب کاهش اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی در گروه آزمایش در دوره پی گیری سه ماه شده بود.
    نتیجه گیری
    تمرینات تن آرامی و تجسم ذهنی مثبت موفقیت می تواند موجب کاهش اضطراب امتحان و ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان گردد.
    کلیدواژگان: آرامش عضلانی، تجسم مثبت موفقیت، اضطراب امتحان، ترس از ارزیابی منفی
  • نازنین خیرخواهان، محمود نجفی*، محمد علی محمدی فر، نادیا ثقفی صفحات 51-59
    مقدمه
    اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به عنوان شکل خفیفی از اسکیزوفرنیا، متشکل از علائم شناختی، ادراکی و عاطفی است و کارکرد طبیعی بسیاری از توانایی های شناختی را مختل می کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد شناختی افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال و افراد بهنجاربود.
    روش
    این پژوهش از نوع تحقیقات علی-مقایسه ای بود. نمونه ای به حجم90 نفر (30 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال(با مصرف دارو)،30 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (بدون مصرف دارو) با 30 فرد بهنجار از بین مراجعان مراکز درمانی دولتی و خصوصی خدمات روانپزشکی به روش نمونه گیری ملاک محور انتخاب شدند. به منظور بررسی عملکرد شناختی از آزمون های حافظه وکسلر و دو خرده مقیاس گنجینه لغات و فراخنای ارقام آزمون هوش وکسلر استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد شناختی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال و افراد بهنجار از لحاظ آماری دارای تفاوت معنی دار می باشد. نتایج بیانگر نمرات پایین تر گروه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (با و بدون مصرف دارو) از گروه مقایسه در مقیاس های اطلاعات شخصی، کنترل ذهنی، حافظه منطقی، یادگیری تداعی ها، لیست لغات و حافظه عددی بود. همچنین نتایج نشان داد که گروه ها در مقیاس های جهت یابی و حافظه بینایی به لحاظ آماری تفاوت معنادار دارند. به این معنا که نمرات دو گروه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال(با و بدون مصرف دارو) پایین تر از گروه مقایسه بود؛ اما گروه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در جهت یابی و حافظه بینایی مشابه بودند.
    نتیجه گیری
    نارسایی شناختی عمده بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در حافظه کاری، حافظه دیداری، حافظه منطقی و توجه و تمرکز است. نکته قابل تامل در پژوهش حاضر نارسایی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در عملکرد شناختی همچون حافظه و کنترل ذهنی است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، حافظه
  • کمیل زاهدی تجریشی، محمدعلی بشارت * صفحات 61-70
    مقدمه
    تمایز قائل شدن میان افراد مبتلا به اختلال جسمانی سازی و اضطرابی همواره مورد توجه روانشناسان بالینی بوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه سبک های دفاعی من در بین افراد مبتلا به اختلال های جسمانی سازی، اضطرابی و افراد عادی بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام افراد مبتلا به اختلال های جسمانی سازی و اضطرابی مراجعه کننده به کلینیک های دولتی و خصوصی سطح شهر تهران در سال 1391 و همچنین افراد عادی ساکن این شهر بود. برای دستیابی به این هدف، 90 نفر (30 بیمار جسمانی-سازی، 30 بیمار اضطرابی و 30 نفر از افراد عادی) از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) پاسخ دادند. افراد گروه عادی علاوه بر مقیاس نامبرده به مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS-21) نیز پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش حاضر، از شاخص های آمار توصیفی، تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) و آزمون تعقیبی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که اختلاف میانگین نمرات سبک دفاعی رشدنایافته بین هر سه گروه معنادار بود. علاوه بر این، میانگین نمرات سبک های دفاعی رشدیافته و نوروتیک نیز بین گروه های افراد عادی، بیماران اضطرابی و جسمانی سازی دارای تفاوت معنادار بودند. البته سبک های دفاعی رشدیافته و نوروتیک میان گروه های بیماران اضطرابی و جسمانی سازی تفاوت معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج می توان از بررسی سبک های دفاعی برای تمیز اختلالات اضطرابی و جسمانی سازی استفاده کرد. به عبارت دیگر، سبک های دفاعی من باید کانون توجه بالینی در درمان اختلالات جسمانی سازی و اضطرابی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، اختلال جسمانی سازی، سبک های دفاعی من
  • آوازه سادات یوسفی نمینی *، باقر غباری بناب، سعید حسن زاده، محسن شکوهی یکتا صفحات 71-83
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، ضمن تدوین برنامه مدیریت رفتاری برای مادران کودکان ناشنوای دارای مشکلات رفتاری، بررسی اثربخشی آن بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان ناشنوای کاشت حلزون شده دارای مشکلات رفتاری بودند که تحت پوشش خدمات درمانگاه های توان بخشی و کاشت حلزون شهر تهران بودند. نمونه آماری، شامل20 نفر از مادران کودکان ناشنوای دارای مشکلات رفتاری بودکه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جای گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات در زمینه مشکلات رفتاری کودکان، از فرم والدین سیاهه مشکلات رفتاری پیش دبستانی آخن باخ و رسکورلا و همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته در سه مرحله پیشآزمون- پس آزمون و پی گیری استفاده گردید. تدوین برنامه مدیریت رفتار، بر اساس نظریه رفتارگرایی و با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مصاحبه با مادران انجام گرفت. مادران گروه آزمایشی در جلسات آموزشی مدیریت رفتار که در ده جلسه دو ساعته تنظیم گردید شرکت نموده و مادران گروه گواه صرفا برنامه های توان بخشی شنیداری را دریافت کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد بین گروه آزمایشی و گواه در زمینه مشکلات رفتاری کودکان، در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود دارد. بدین معنا که در گروه آزمایشی، مشکلات رفتاری کودکان کاهش معناداری داشته و این کاهش در طول زمان نیز حفظ شده است.
    نتیجه گیری
    با بهره گیری از برنامه تدوین شده حاضر و آموزش آن به مادران کودکان ناشنوایی که دارای مشکلات رفتاری هستند، می توان شاهد تاثیر آن در کاهش میزان مشکلات رفتاری کودکان بود.
    کلیدواژگان: مدیریت رفتار، کودکان ناشنوا، مشکلات رفتاری
  • محمد نریمانی، محمد جواد بگیان کوله مرز*، احمدرضا باوندپوری، مجتبی بختی صفحات 85-101
    مقدمه
    در فرآیند درمان و پیشگیری از بازگشت اعتیاد، حالت های هیجانی منفی و مثبت، و وسوسه از مهم ترین عوامل خطر بازگشت می باشد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روان درمانی گروهی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیکی بر میزان ولع مصرف و دشواری در خودنظم بخشی هیجانی مصرف کنندگان شیشه اجرا شد.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی سوء مصرف کنندگان ماده محرک شیشه مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد تحت پوشش بهزیستی شهرستان نورآباد در زمستان و بهار 93-1392 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از مصرف کنندگان شیشه مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. براساس میزان تمایل به شرکت در مطالعه، مصاحبه ی تشخیصی ساختار یافته و ملاک های ورود، از میان مصرف کنندگان شیشه، 30 آزمودنی انتخاب شده و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. آموزش روان درمانی گروهی مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی، طی 12 جلسه بر گروه آزمایش انجام شد. مقیاس های ولع مصرف اختیاری و دشواری در خود نظم بخشی هیجانی گراتز در سه مرحله پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دوماهه توسط کلیه شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که میزان ولع مصرف و مشکلات در نظم جویی هیجانی گروه آزمایش کاهش یافته است. بازبینی دیداری نمودارهای اثربخشی و اندازه ی ضریب تاثیر نیز بیانگر کاهش معنادار و قابل توجه نمرات میزان ولع مصرف و نظم جویی هیجانی در پس آزمون آزمودنی ها گروه آزمایش بود و نتایج در مرحله پیگیری حفظ شدند.
    نتیجه گیری
    آموزش راهبردهای گروهی رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) از طریق کاهش راهبردهای سازش نیافته و افزایش راهبردهای سازش یافته نظم جویی شناختی هیجانی می تواند زمینه را برای بهبود و عدم بازگشت مصرف شیشه فراهم نماید.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT)، دشواری درخودنظم بخشی هیجانی، ولع مصرف، شیشه
|
  • M.R. Saffariantoosi *, H.T. Neshat-Dost, Gh.R. Manshaee, H. Talebi Pages 1-8
    Introduction
    Computer games kneed as one useful method to promote attention deficit. The purpose of present study was to investigate the effectiveness of computer games via reverse engineering strategy on the level of attention in children with attention deficit.
    Method
    This study was queasy-experimental with a pre-test and post-test design and with control group. The statistical population of this study was all male and female students in fourth until sixth grades with attention deficit disorder، who were referred to Ehya clinic in Mashhad city. From them، 30 students with attention deficit were selected by simple randomized sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group received 12 sessions of 60 minutes training with computer games based on reverse engineering strategy، while the control group receive no training. All participants completed the SNAP-IV questionnaire and Raven''s IQ test.
    Results
    A ANCOVA statistical tests showed significant differences between experimental and control groups (p<0/05). In other word، computer games via reverse engineering strategy decrease symptoms of attention deficit.
    Conclusion
    Based on research findings، children of experimental group have strange performance in attention compared to control group. Therefore، it would be better for responsible people to prepare programs to improve attention performance in such children.
    Keywords: Computer Games, Reverse Engineering Strategy, Attention, Attention Deficit
  • N. Zargarani, A. Mashhadi *, Z. Tabibi Pages 9-19
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of group emotion regulation training based on process Gross model of Gross on behavioral and cognitive inhibition of female adolescent with Borderline syndrome of personality disorder and Attention-deficit/hyperactivity disorder.
    Method
    In the context by means of a pre-test، post-test، quasi-experimental design with control group، 40 girl Students in the age range of 15-17 were selected by using multistage sampling، SNAP-IV scale and Borderline personality inventory (BPI)، diagnostic interviews applied for screening and diagnostic interviews، and were assigned in 2 experimental and 2 control groups (4 groups with 10 members in each) and Stroop and Go/ No Go test were conducted to measures of inhibition then 12 sessions of training were conducted for experimental groups and control groups were placed in waiting list.
    Results
    Data analysis by ANCOVA test and post-test showed significant difference between all groups in the mean of reaction time and interference score after Gross model training. Also، the mean of reaction time in ADHD experimental group toward BPD experimental group and the mean of interference score in BPD experimental group toward ADHD experimental group significantly decreased.
    Conclusion
    After training the Gross model، behavioral inhibition of ADHD patients rather than BPD patients and cognitive inhibition of BPD patients than ADHD patients showed more improvement.
    Keywords: Process Model of Gross, Emotion Regulation, Behavioral Inhibition, BPD, ADHD
  • M. Narimani, S. Almardani-Someeh *, N. Mikaeeli, S. Basharpoor Pages 21-32
    Introduction
    Obsessive Compulsive Disorder is a debilitating disorder which makes many adaptational problems for patients and their families. The purpose of this study was the comparison of intolerance of uncertainty، emotion regulation and marital satisfaction in OCD-patients and normal individuals.
    Method
    This study used a case-control design. The population of the study included all the patients with OCD who referred to the Psychiatric Hospital of Razi in Tabriz in the second half of 1392. 25 subjects were selected by using simple random sampling and 25 ordinary subjects were selected as a comparison group. MANOVA was used for analyzing the data.
    Results
    The results showed that among two groups، OCD-patients and normal subjects، there were significant differences in intolerance of Uncertainty; in this way that the average scores of OCD-patients in intolerance of Uncertainty was higher than normal subjects’ average. Also it was observed a significant difference in the variables of emotion regulation and marital satisfaction between OCD patients and normal subjects، in this way that the average scores of OCD-patients in emotion regulation and marital satisfaction were lower than normal subjects’ average.
    Conclusion
    The results of the current study show that in tolerance of uncertainty، emotion regulation and marital satisfaction of OCD patients in comparison with the normal group has been a failure and as a result، they require special attention in the treatment of this disorder.
    Keywords: Obsessive Compulsive Disorder, Intolerance of Uncertainty, Emotion Regulation, Marital Satisfaction
  • M. Esfahani, M.B. Kajbaf *, M.R. Abedi Pages 33-40
    Introduction
    Limitations of exposure therapies for reducing the severity of obsessive-compulsive symptoms have caused to attention new non-exposure therapies. Therefore، the purpose of this study was to evaluate the effects of time perspective therapy on severity of obsession and compulsion symptoms.
    Method
    The research design was semi-experimental with pre-test، post-test and follow-up. The study sample consisted of 30 patients who received DSM-V criteria for obsessive-compulsive disorder and they didn''t have diagnosis of psychotic and bipolar mood disorder. They selected by accessible method from 3 psychiatric and psychological services centers of Isfahan in 2013. Participants randomly assigned in 2 groups. The plan include an independent variable in 2 levels: 1-time perspective therapy and 2-waiting list. Instrument was Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale that used to measure the severity of obsessive-compulsive symptoms.
    Results
    Results from multivariate analysis of covariate showed that time perspective therapy was the effective therapy to reduce the severity of obsession symptoms، but this effect was not consistent. Furthermore، this therapy wasn''t effective on reducing severity of compulsion symptoms (P> 0. 01).
    Conclusion
    Results showed that time perspective therapy can be used for reducing severity of obsessions symptoms، but it wasn''t effective on severity of compulsion symptoms. By modifying this method، time perspective therapy can be used as a new non-exposure therapy for reducing severity of compulsive- compulsive symptoms.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Time Perspective Therapy, Obsession Symptoms, Compulsion Symptoms
  • N. Hamid *, A. Hosseinzadeh, R. Kianimoghadam Pages 41-50
    Introduction
    Fear of judgment and evaluation by others is the foundation and basis of Test Anxiety (TA) and fear of negative evaluation. The aim of this study was to research the effectiveness of muscular relaxation with positive imagination of success on test anxiety and fear of negative evaluation.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test، post-test، and follow-up and control group. The sample consisted of 30 students who were matched from age، sex، educational status، acquiring one standard deviation above the mean in test anxiety and negative fear of negative evaluation and other criteria considered in this research. Then randomly divided into two groups as experimental and control. The experimental group administered 8 sessions of muscular relaxation with positive imagination of success but the control group receive no intervention. The instruments were Sarason Test Anxiety Questionnaire and Watson & Friend Fear of Negative Evaluation Questionnaire.
    Results
    The results revealed that there was a significant difference between two groups in test anxiety and fear of negative evaluation (p<0/001). The rate of test anxiety and fear of negative evaluation in experimental group significantly decreased in comparison with pre-test and follow-up. These results significantly persisted after follow-up period.
    Conclusion
    Muscular relaxation with positive imagination of success decreased the test anxiety and fear of negative evaluation.
    Keywords: Muscular Relaxation, Positive Imagination of Success, Test Anxiety, Fear of Negative Evaluation
  • N. Kheirkhahan, M. Najafi *, M.A. Mohammadyfar, N. Saghafi Pages 51-59
    Introduction
    Schizotypal personality disorder، as a mild form of schizophrenia consists of cognitive، perceptual and emotional symptoms that disrupt normal function of cognitive abilities. This study compared the cognitive performance of patients with schizotypal personality disorder and normal individuals.
    Methods
    The research design was causal - comparative one. The sample was 90 participants 30 patients with schizotypal personality disorder (using drugs)، 30 patients with schizotypal personality disorder (not using drugs) and 30 normal controls were selected of governmental and private psychiatric clinics by available sampling. Wechsler Memory Test (WMT) and two subscales of vocabulary and digit span of Wechsler Intelligence Test (WAIS) were administered among selected samples. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    The results showed significant differences between schizotypal participant and normal group on cognitive performance. Schizotypal groups (with and without drug use) were lower scored on personal information، mental control، logical memory، associative learning، words lists and digital memory. Also، the results showed significant differences on navigation and visual memory. That is، schizotypal groups (with and without drug use) were lower scored on mentioned scales. However، schizotypal groups were equal on navigation and visual memory.
    Conclusion
    The major cognitive deficit of schizotypal personality disorder group is on working memory، visual memory، logical memory، attention. An interesting point in current research is finding about deficit of schizotypal personality disorder group on cognitive tasks such as memory and mental control.
    Keywords: Schizotypal Personality Disorder, Memory
  • K. Zahedi-Tajrishi, M.A. Besharat * Pages 61-70
    Introduction
    Clinical psychologists tend to differentiate somatization and anxiety disorder. The main aims of this study were comparison of the ego defense styles among patients with somatization، anxiety disorders and normal subjects.
    Method
    The study population consisted all of patients with somatization and anxiety disorders referred to public and private clinics in Tehran in 1391، as well as، normal people living in this city. to achieve these goals، 90 participants (30 patients with somatization، 30 patients with anxiety، and 30 normal individuals) who were selected by purposeful sampling and answered to Defensive Styles Questionnaire (DSQ). In addition، normal group answered Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). The data were analyzed by using descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA) and the post-hoc test.
    Results
    The findings showed significantly differences in the mature ego defense style for 3 groups. In addition، there were significantly differences in the immature and neurotic defense styles between normal، anxiety and somatization groups. However، there were no differences in mature and neurotic defense styles between anxiety and somatization groups.
    Conclusion
    Based on research finding we can use defense mechanisms to differentiate between patients with somatization and anxiety disorder. These results suggest that ego defense styles should be considered as a focus of clinical attention in the treatment of physical disorders and anxiety.
    Keywords: Anxiety Disorders, Ego Defense Styles, Somatization Disorder
  • A.S. Yousefi-Namini *, B. Ghobari-Bonab, S. Hassanzadeh, M. Shokoohi-Yekta Pages 71-83
    Introduction
    In the present study the behavior management program for mothers of deaf children with behavior problems developed. In addition، the effectiveness of this program on reduction of children behavioral problems investigated.
    Method
    Design of the current study was quasi-experimental pretest-posttest with control group. Population of the study was consisted of mothers of hearing impaired children with cochlear implant who difficult behaviors. These children were under protection of center for cochlear implantation and rehabilitation in capital city of Tehran. Sample of study was 20 mothers of deaf children who had difficult behaviors were selected by means of accessible sampling procedure. To gather information about children’s difficult behaviors preschool from of Achenbach Behavior Problem Checklist was used. Intervention protocol was developed using literature and interview with mothers. Mothers in experimental group were assigned to treatment group of the session and each session lasted for two hours. Control group was assigned to the ongoing activities in the center. After two months follow up measures were obtaind to assess maintenance of the behavioral change.
    Result
    The result of analysis with multivariate analysis and repeated measure indicated a significant difference between means of experimental and control groups with respect to behavioral problems in children.
    Conclusion
    Children’s behavioral problems were reduced as a result of intervention and the reduction maintained across time. Therefore، by taking the research aims and objectives into consideration، we can apply this training program to reduce children behavior problems.
    Keywords: Behavior Management, Deaf Children, Behavior Problems
  • M. Narimani, M.J. Bagiyan-Kulemarez *, A.R. Bavand-Poouri, M. Bakhti Pages 85-101
    Introduction
    In the process of the treatment and returning of addiction، positive and negative emotional states، as well as temptation belong to the most important risk factor for returning. The aim of this study was to determine Effectiveness of Group psychotherapy based on Dialectical Behavior Therapy (DBT) on the degree of craving and difficulty in Emotional Self-regulation of Methamphetamine users.
    Method
    The present study was a Quasi-experimental research and was conducted through the pre-test، post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all Stimulant Methamphetamine Abusers referring to rehabilitation center under the supervision of the Welfare organization in Nourabad from the winter of 1392 to the spring of 1393. The research sample included 30 Methamphetamine Abusers referring to rehabilitation centers that were selected through available sampling. Based on their tendency to participation in the study، structural diagnostic interview and inclusion criteria، 30 participation were selected and were assigned to the experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 12 sessions of Dialectical Behavior Therapy. All participants completed the voluntary Craving scale and Gratz Difficulties in emotion regulation Questionnaire as the pre-test، post-test and the follow up stage after a 2 months interval. Data was analyzed through ANOVA with repeated measures.
    Results
    The results of ANOVA with repeated measure showed that the degree of craving and difficulty declined in the Emotional Self-regulation of the experimental group. The visual inspection of effectiveness charts and size effects، too، indicated a significant and considerable decrease in the degree of craving scores in the post-test of the experimental group participants. These results were maintained in the follow-up stage.
    Conclusion
    Training in the Group Dialectical Behavior Therapy Strategies through reducing the maladaptive Strategies and increasing the adaptive Cognitive–Emotional Regulation Strategies can pave the way for improvement and relapse prevention of Methamphetamine Abusers.
    Keywords: Dialectical Behavioral Training, Difficulty in Emotional Self, regulation, Craving, Methamphetamine