فهرست مطالب

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
پیاپی 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی اعظمی، احمد یعقوبی فراهانی، عفت موسوی، امیر حسین پیرمرادی* صفحات 1-18
    توسعه کارآفرینی در شرکت های تعاونی راهی برای نوسازی و پویایی آن ها است.توسعه کارآفرینی در تعاونی ها و تبدیل آن ها به تعاونی های کارآفرین، می تواند به احیا و بازسازی تعاونی های موجودکمک کرده و ابزاری برای توسعه و بهبود کسب و کار، افزایش درآمد و سود آوری، پیشگامی در ایجاد و توسعه محصولات، خدمات و فرآیند های جدید و نهایتا ارتقاء نقش آفرینی آن ها در برنامه های کلان اقتصادی به شمار آید. از این رو تلاش برای زمینه سازی در جهت توسعه کارآفرینی در تعاونی ها یکی از اولویت های برنامه های توسعه بخش تعاون به حساب می آید. بر همین اساس در این مقاله، به تبیین ویژگی های شرکت های تعاونی کارآفرین و ارائه راهکارهایی به منظور توسعه کارآفرینی در سطوح مختلف شرکت های تعاونی موجود از طریق اصلاح و بازسازی مولفه های ساختاری و مدیریتی، فرهنگ سازمانی، ویژگی های فردی و... پرداخته شده است. این مقاله، توصیفی بوده و اطلاعات مورد نیاز آن از طریق بررسی و تحلیل ادبیات نظری و پیشینه پژوهشی موضوع مورد نظر به شیوه مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. در این نوشتار پس از بررسی و تبیین ویژگی های تعاونی های کارآفرین، با مروری بر عوامل تاثیرگذار بر فرایند کارآفرینی در شرکت های تعاونی، راهکارهای عملیاتی مناسبی برای شکل گیری و توسعه کارآفرینی در شرکت های تعاونی ارائه شده است.از جمله این راهکار هامی توان به اصلاح ساختار نهادی شرکت های تعاونی، فرهنگ سازی در راستای توسعهکارآفرینی، آشناسازی اعضاء و ارکان تعاونی ها با مقوله کارآفرینی در تعاونی وتبیین راهکارهای انگیزشی برای توسعه کارآفرینی در تعاونی ها، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، تعاونی، توسعه کارآفرینی
  • زهرا فزونی اردکانی، غلامحسین زمانی صفحات 19-41
    حدود یک دهه پیش، گرایش های نوین اقتصاد جهانی، بحث هایی، درباره ورود دانشگاه بهکارآفرینی و سرمایه داری دانشگاهی را مطرح نمودند به گونه ای که تجاری سازی ایده های نوین وسرمایه های فکری دانشگاهی به ضرورتی جدی برای توسعه اقتصادی- اجتماعی و نیز مبادله عناصر فرهنگی میان جوامع تبدیل شد. تجاری سازی، فرآیند انتقال و کاربردی ساختن دانش و فناوری از مراکز تحقیقاتی به صنعت یا فعالیت های جدید است. امروزه تجاری سازی دستاوردهای دانشگاهی از جایگاه ویژه ای در توسعه نظام های علمی، فنی، اقتصادی و اجتماعی برخوردار است زیرا یافته های تحقیقاتی، تا هنگامی که در عرصه عمل به کار گرفته نشود و عواید آن ها نصیب جامعه نگردد، نمی تواند سبب رفاه عمومی، اشتغال زایی، توسعه عدالت و کاهش فقر گردد. در این شرایط، نهادهای آموزشی، تنها دارای نقش آموزش و پژوهش نیستند و انتظار می رود که نقش فعال تری در توسعه اقتصادی و اجتماعی ملی و ناحیه ای داشته باشند. بنابراین تلاش این پژوهش بر آن بوده است تا در راستای معرفی نظام بهینه تجاری سازی ایده های نوین دانشگاهی، با انجام مطالعات اسنادی و بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی مهم ترین موانع و محدودیت های تجاری سازی ایده های نوین و نتایج پژوهش های دانشگاهی بپردازد. در پایان مقاله نیز پس از ارائه الگوی پیشنهادی، راهکارهایی برای بهبود نظام تجاری سازی ایده های نوین دانشگاهی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین
  • رضوان قمبر علی*، حسین آگهی، امیر حسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی صفحات 43-59
    در دنیای تجارت رقابتی امروز، بازاریابی یک عامل کلیدی در بقا و توسعه کسب و کارهای کارآفرینی است. به طوری که مهارت اندک بازاریابی در کسب و کارهای کوچک اغلب به سطوح پایین تر عملکرد و ریسک های بالاتر شکست منجر می شود. بازاریابی تنها به معنای فروش کالا نیست، هدف از بازاریابی افزایش فروش است و این ممکن نخواهد شد مگر این که مشتری و نیازهای او در ارتباط با محصول، شناسایی و درک شوند. امروزه یکی از بزرگ ترین چالش هایی که کارآفرینان با آن روبرو هستند تعریف بازار آن ها و شناخت نیاز مشتریان می باشد. تعداد زیادی از کارآفرینان، از تعیین یا ایجاد بازاری که محصول یا خدمت آن ها را تقاضا کند، غفلت می ورزند. متاسفانه دانش ناکافی از چگونگی درک کارآفرینان از بازاریابی و تحقیق بازار یکی از دلایلی است که کمتر در شکست کارآفرینان مورد اهمیت قرار گرفته است. بسیاری از کارآفرینان در رابطه با مشتریان و رقیبان دانش کافی ندارند، آن ها فکر می کنند که می دانند مشتری چه چیزی می خواهد، چطور آن را می خواهد، کجا و چه وقت آن را می خواهد. در بسیاری از موارد مالکین کسب و کارهای کارآفرینی بیان می کنند که مشتریان آن ها کافی نیستند، درآمد ناکافی است، و نیازهای مشتریان تامین نمی شود. در صورتی که تحقیق بازار می تواند به رفع این مشکل کمک کند و راه حل درست را تشخیص دهد. بنابراین در این مقاله به بحث در مورد تحقیق بازار، بازاریابی کارآفرینی و شایستگی های مورد نیاز جهت اعمال بازاریابی کارآفرینی موفق پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، بازاریابی، تحقیق بازار، بازاریابی کارآفرینی
  • پیمان کلاگر، مریم آقایی صفحات 61-83
    روستاها به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی در هر جامعه ای، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. بی شک تلاش برای کاهش مسائل و مشکلات این واحدهای اجتماعی و استقرار مناسب آن ها در چرخه توسعه، مستلزم توجه ای ویژه است. امروزه توجه به روحیه کارآفرینی بین روستاییان و از جمله کشاورزان از مهم ترین راه کارهای توسعه روستایی محسوب می شود. اگرچه کارآفرینی تنها راه کار اشتغال زایی و افزایش درآمدهای مردم روستایی نیست، اما قطعا بهترین و بهره ورترین نوع آن است. در این میان کارآفرینی کشاورزی می تواند صرف نظر از این که یک منبع درآمد و اشتغال برای ساکنین روستا باشد در توسعه اقتصادی روستا و در نهایت توسعه روستایی موثر باشد. این پژوهش که از نوع توصیفی و مطالعات کتابخانه ای است، به بررسی نقش کارآفرینی کشاورزی در توسعه روستایی می پردازد. تبیین و توصیف این مطالعه کیفی نشان می دهد که متنوع سازی اقتصاد روستایی تنها با القا از بیرون محقق نمی شود، مگر این که کارآفرینان محیط های روستایی، خود فرصت ها و منابع بالقوه و بالفعل را بشناسند و با استفاده بهینه از آن ها تنوع اشتغال و اقتصاد را برای محیط های روستایی به ارمغان بیاورند؛ به همین جهت ایجاد مزیت های جدید اقتصادی، افزایش رفاه انسانی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و برقراری سازگاری بین فعالیت و فضای زندگی در نواحی روستایی از اهداف راهبردی توسعه روستایی است که می تواند از طریق کارآفرینی روستایی و کشاورزی دست یافتنی گردد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، کارآفرینی روستایی، توسعه روستایی، توسعه کشاورزی
  • روح الله رضایی* صفحات 85-102
    مهم ترین دستاوردهای اقتصادی و اجتماعی انسان ها حاصل مشارکت بوده است که در این میان سازمان های تعاونی به دلیل تاکید بیشتر بر جنبه های انسانی از اهمیت بیشتری برخودار می باشند. در واقع، تعاونی ها یک اهرم مناسب برای توسعه اقتصادی به شمار می آیند که می توانند در افزایش تولید، ارتقای سطح درآمد و بهبود وضعیت اجتماعی مردم موثر باشند. علی رغم اهمیت و جایگاه تعاونی ها، بررسی اولیه عملکرد آن ها به ویژه در مناطق روستایی نشان دهنده آن است که این تعاونی ها با مشکلات متعددی روبرو بوده و نتوانسته اند به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یابند. در چنین شرایطی، بسیاری از محققان و صاحب نظران بر این باورند که توسعه کارآفرینی در شرکت های تعاونی می تواند نقش اساسی در کمک به توسعه و تقویت تعاونی ها و حل مشکلات آن ها داشته باشد. با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، هدف اصلی این مقاله توصیفی- تحلیلی بررسی نقش و جایگاه کارآفرینی در توسعه تعاونی های روستایی بود. نتایج پژوهش های نشان داد که رابطه نزدیکی بین تعاونی ها و کارآفرینی وجود دارد و در حقیقت کارآفرینی به منزله یکی از پیش شرط های اصلی موفقیت تعاونی های روستایی به شمار می رود. تعاونی ها می توانند با بهره گیری از عناصر کارآفرینی مانند خلاقیت، نوآوری، شناسایی و بهره گیری از فرصت ها و ریسک پذیری، کارایی و اثربخشی خود را افزایش داده و به شکل موفق تری عمل نمایند. بر این اساس، ضروری است تا زمینه ها و حمایت های لازم از جمله مالی، قانونی، آموزشی، مشاوره ای و اطلاع رسانی از سوی سازمان ها و نهادهای ذیربط برای توسعه و تقویت کارآفرینی در تعاونی ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شرکت تعاونی، توسعه روستا
  • محمد شریف شریف زاده* صفحات 103-129
    با عنایت به چالش ها و پتانسیل های مرتبط با رقابت پذیری، سودآوری، بهره وری و پایداری در بخش کشاورزی، کارآفرینی، نیرویی حیاتی برای پیشبرد توسعه پایدار کشاورزی در کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. کشاورزی پایدار بسان واژه ای چتری توصیف شده است که رهیافت های متعددی را برای تحقق کشاورزی آلی، کشاورزی بیولوژیک، کشاورزی بوم شناختی، کشاورزی کم نهاده، کشاورزی زیست پویا، کشاورزی باززاینده، کشت گری پایا و بوم زیست کشاورزی در بردارد. فراسوی مفاهیم و تفاسیر به عمل آمده از پایداری در مقام یک پارادایم، ایدئولوژی، فلسفه، روش شناسی و غیره، به یک راهبرد مقتضی، هدفمند و کارکردی برای تلفیق پایداری در فرآیند توسعه کشاورزی، به صورت کاربردی و اقتضایی، کلیت گرایانه، ماندگار و انعطاف پذیرنیاز است در این بین، تسهیل و ترویج کارآفرینی و توسعه کسب و کارهای کارآفرین در بخش کشاورزی یک راهبرد توسعه ای در بخش کشاورزی به شمار می رود. ارتقاء و بهره برداری از ظرفیت های کارآفرینی در بخش کشاورزی نیازمند محیطی توان ساز و یک رهیافت نهادی مقتضی برای تسهیل توسعه کسب و کارهای کشاورزی است. به طور منطقی، مفهوم سازی جامع و واقع گرایانه توسعه کارآفرینی کشاورزی، شامل مولفه های ساختاری و کارکردی، فرآیند، عوامل پیشبرنده و بازدارنده، دست اندرکاران و پیوندهای بین آن ها نخستین گام طراحی یک رهیافت تسهیلگر برای توسعه کسب و کارهای کشاورزی محسوب می شود. از این رو، این مقاله، در پی طرح مفهومی و کارکردی کشاورزی پایدار کارآفرینانه بسان راهبردی برای توسعه و تسهیل فرآیند کارآفرینی در بخش کشاورزی است. همچنین این مقاله برخی چالش های زمینه ای، سازوکارهای عملی و دستاوردها و پیامدهای مورد انتظار از توسعه کسب و کارهای کشاورزی کارآفرینانه را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار کشاورزی، کشاورزی پایدار کارآفرینانه، کارآفرینی کشاورزی، کسب و کارهای کشاورزی
  • رضا سپهوند، یوسف زرنگاریان*، هادی زارعی صفحات 131-138

    اقتصاد امروز جهان از وابستگی به منابع زیرزمینی و صنایع صنعتی فاصله گرفته و اقتصاد دانش محور را به عنوان راهبردی اساسی برای رشد و توسعه اقتصادی انتخاب کرده است. با توجه به ماموریت دانشگاه ها در اقتصاد دانش محور، پژوهش های دانشگاهی و آموزش هایی که در این راستا بر مبنای یادگیری برای ایجاد تغییرات، به افراد داده می شود؛ نقش کلیدی را ایفا می کنند. درست همان گونه که سهم بیشتری از جامعه وارد آموزش عالی می گردند، دانشگاه ها می توانند نقش بیشتر و فعال تر در نوآوری ملی و توسعه اقتصادی داشته باشند. دانشگاه منبعی از دانش و فناوری و دارای پتانسیل فراوانی در تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی است. تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی به عنوان یک فرآیند برای تبدیل یافته های جدید تحقیقاتی و توسعه ایده های جدید پژوهشی می باشد. در این بین بیوتکنولوژی کشاورزی دارای ظرفیت های فراوان در جهت رشد و توسعه اقتصادی بخش کشاورزی می باشد. در حالی که مشکلات مختلفی در زمینه توسعه بیوتکنولوژی کشاورزی وجود دارد که، تجاری سازی نشدن تحقیقات دانشگاهی از آن جمله می باشد. بنابرین هدف اصلی این پژوهش، بررسی ضرورت آموزش تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در صنعت زیست فناوری کشاورزی می باشد که در ادامه به آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی، آموزش، زیست فناوری کشاورزی، توسعه کشاورزی
|
  • M. Azami, A. Yaghobi Farahani, E. Mousavi, *A.H. Pirmoradi Pages 1-18
    Developing of Entrepreneurship in Cooperatives is a way for repairing and dynamic in these organizations. Changing to entrepreneur cooperative Can be reconstructed them as a tools for development of ventures, increase revenue and profits by developed of production, supply new services and processes and finally enhance their affect ness on macroeconomic programs. Hence an effort to promote entrepreneurship in the cooperatives is considered as a priority programs for developing cooperative sector. So the main purpose of this study was to determining entrepreneur cooperative characteristics and purpose strategies for developing entrepreneurship in cooperatives by reform and restructuring structural and management, organizational culture and personal characteristics. In this descriptive paper information gathered by the theoretical literature and library studies. After determining influencing factors on entrepreneurial process in enterprise cooperative, operational solutions are presented for the formation and developing entrepreneurship in the cooperatives. Some strategies instance: institutional reform cooperatives, improve the entrepreneurship culture, awareness personals to entrepreneurship in the cooperatives, and explain the cooperative motivational strategies for developing entrepreneurship in cooperatives.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship, Cooperation, Development of Entrepreneurship
  • Z. Fozouni Ardakani, Gh. Zamani Pages 19-41
    More than a decade; new global economic trends had set forth a discussion about the University Entrepreneurial and academic capitalism. So that, the commercialization of new ideas and university intellectual capital has become severe necessity in socio-economic development and cultural exchanges between the communities. Commercialization is the process that knowledge and technology diffuses and apply to industry or new practices. Commercialization of agricultural research outputs has achieved the specific status in development of scientific, technical, economical and social systems because; until agricultural research outputs don’t take into practice and agricultural and rural communities don’t benefit from it; it also cannot cause welfare, employment, justice development and poverty reduction in these communities. In this situation, agricultural educational institutes don’t have only educational and research role and expect that play a most active role in national and regional socio-economical development. Thus, the present study attempted to introduce optimize commercialization system of new university ideas in agriculture and by help of archival research and descriptiveanalytical methodology, had investigated the barriers and constraints forward to the commercialization of new ideas and agricultural research outcomes. At the end, proposed the strategies for improving the commercialization system of new ideas and research outcomes in Agriculture have been proposed.
    Keywords: Commercialization, Entrepreneurship, Entrepreneurial University
  • R. Ghambarali, H. Agahi, A.H. Alibaygi, K. Zarafshani Pages 43-59
    In today's world of competitive business, marketing is a key factor in the survival and growth of entrepreneurial businesses so that low marketing skill in small businesses often leads to the lower levels of performance and the higher risk of failure. Marketing is not just selling goods; the purpose of marketing is to increase sales and it will not be possible unless the customer and his needs in relation to the product must be identified and understood. One of the biggest challenges facing entrepreneurs today is market definition and understanding of customer's needs. A large number of entrepreneurs, neglect to identify or create market that demand for their product or service. Unfortunately, inadequate knowledge of how to understand the entrepreneurs of marketing and market research one of the reasons that have received little attention in the failure of entrepreneurs. Many entrepreneurs do not have enough knowledge about customers and competitors; they think they know what the customer wants, how it wants, where and when it. In many cases, entrepreneurial business owners argue that their clients are not sufficient, income is inadequate, and does not meet customer's needs. At the same time, market research can help to resolve this problem and to identify the correct solution. So in this article we discuss market research, entrepreneurship marketing and the competencies required for successful entrepreneurial marketing practices.
    Keywords: Entrepreneurship, Marketing, Market research, Entrepreneurship marketing
  • *P. Kolagar, M. Aqaei Pages 61-83
    As the smallest part of social unit, the villages have a special importance in any society. Undoubtedly, the effort to reduce problems and difficulties of these social units and their appropriate establishment in development cycle needs a special attention. Nowadays considering entrepreneurship spirit among villagers especially farmers is regarded the most important solution of rural development. Although, entrepreneurship is not the only solution of employment and increasing the income of villagers, but it is the best and most efficient kind of that. Although, agricultural entrepreneurship can be an income and employment resource for villagers, it influences rural economic development and finally rural development. This research is a descriptive and library study, and deals with the role of agricultural entrepreneurship in rural development. Explanation and description of this qualitative study shows that diversification of rural economy cant be obtained by outside induction, unless rural environment entrepreneurs identify potential and actual resources and opportunities themselves, and bring diversity of employment and economy to rural environments with optimal use of that; thus creating new economic advantages, increasing human welfare, preventing of villager's emigration to cities and establishing compatibility between activity and living space in rural areas are strategic goals of rural development which can be achievable through agricultural and rural entrepreneurship.
    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Rural Development, Agricultural Development
  • *R. Rezaei Pages 85-102
    Important social and economic achievements of mankind have been the result of\ participation; meanwhile cooperative organizations are more important because of having more emphasis on human aspects. In fact, the cooperatives are an appropriate tool for economic development that they can increase productivity and incomes and improve people’s social situation. Despite the importance of cooperatives, the preliminary review of their performance, especially in rural areas, indicates that the cooperatives have faced many problems and they have failed to achieve their predetermined goals. In such circumstances, many researchers and experts believe that development of entrepreneurship in the cooperatives can play an essential role in helping to develop and strengthen the cooperatives and resolving their different problems. Considering the importance of this issue, the main objective of this descriptive-analytic paper was to examine the role of entrepreneurship in the development of rural cooperatives. The results showed that there is a close relationship between cooperatives and entrepreneurship and indeed entrepreneurship is considered one of the main preconditions for success of rural cooperatives. The cooperatives can increase their effectiveness and efficiency and perform more successfully by using the elements of entrepreneurship, such as creativity, innovation, identifying and taking advantage of opportunities and risk taking. Accordingly, it is necessary to provide required supports including finance, legal, educational, advisory and informing from relevant organizations to develop and foster entrepreneurship in the cooperatives.
    Keywords: Entrepreneurship, Cooperative, Rural Development
  • M.Sh. Sharifzadeh Pages 103-129
    Regarding to competitiveness, profitability, productivity and sustainability challenges and potentials in agricultural sector, entrepreneurship seems a vital force for fostering sustainable agriculture development in developing countries. Sustainable agriculture has been described as an umbrella term encompassing several approaches to agriculture including organic farming, biological agriculture, alternative agriculture, ecological agriculture, low-input agriculture, biodynamic agriculture, regenerative agriculture, permaculture and agroecology. Beyond the meanings and interpretations of sustainability as a paradigm, ideology, philosophy, methodology and so on, we need an appropriate, purposeful and functional strategy in order to integrating sustainability in process of agriculture development, as a contingency practicability, systemically, holistically, viability, and flexibility mode. Entrepreneurship facilitation and extension and developing entrepreneurial enterprises in agriculture sector seem a strategic function. Enhancement and exploitation of entrepreneurship capacities in agriculture sector require an enabling environment and an appropriate institutional approach for facilitating agroenterprise development. Rationally, first step of designing a facilitating approach for agro-enterprise development is a comprehensive and realistic conceptualization of agri-entrepreneurship development, including functional and structural components, process, driving and restraining factors, stakeholders and their linkage mechanisms. Hence, this paper introduces entrepreneurial sustainable agriculture as a strategy for developing and facilitating entrepreneurship process in agriculture sector, conceptually and functionality. Also, this paper argues some contextual challenges, practical mechanisms and expected outcomes and impacts of developing entrepreneurial agricultural enterprises.
    Keywords: Sustainable Agriculture Development, Entrepreneurial Sustainable Agriculture, Agriculture Entrepreneurship, Agricultural Enterprises
  • R. Sepahvand, Y. Zarnegarian, H. Zarei Pages 131-138

    Today's economy is heavily dependent on outside sources of ground resources and industrial sector, and welcome knowledge-based economy as a fundamental strategy for economic development. Regarding the mission of the universities, provided research and education based on learning for changes play a key role in knowledge-based economy. Greater share of the community to enter in higher education, universities can have more and more active role in national innovation and economic development. The universities is source of knowledge and technology and have great potential for the commercialization of university research. Commercialization of university research as a process to convert research findings and develop the new research ideas. Given that agricultural biotechnology has great potential for economic growth and development in agricultural sector. While there are some barriers to develop agricultural biotechnology include lack of commercialization of university research in this regard. Therefore the main objective of this study is investigating necessity of training in commercialization of academic researches within agricultural biotechnology industry.

    Keywords: Commercialization of academic researches, Training, Biotechnology industry, Agricultural development