فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1393)

نشریه انسان و محیط زیست
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه محمدظاهری، باقر صفری، زهرا باقری، سهیل سبحان اردکانی صفحات 1-11
    نیترات و نیتریت از جمله مهم ترین آلاینده های منابع آب سطحی و زیرزمینی می باشند، که اثرات نامطلوبی بر سلامت مصرف کنندگان دارند. بنابراین در این مطالعه نسبت به تعیین غلظت آنیون های نیترات و نیتریت در منابع آب زیرزمینی شهر دهگلان اقدام شد.
    نمونه برداری از 20 حلقه چاه تامین کننده آب شرب منطقه مورد مطالعه در سال 1391 با پراکندگی یکنواخت در سطح دشت انجام و غلظت آنیون های نیترات و نیتریت با استفاده از روش اسپکتروفتومتری ماورای بنفش به ترتیب در طول موج های 420 و 543 نانومتر قرائت شد.
    میانگین غلظت نیترات و نیتریت در نمونه های قبل از کوددهی به ترتیب برابر با 97/0±66/8 و 0003/0±001/0 میلی گرم بر لیتر و در نمونه های بعد از کوددهی به ترتیب برابر با 82/8±20/69 و 006/0±013/0 میلی گرم بر لیتر می باشد. همچنین مقایسه میانگین غلظت آنیون های مورد ارزیابی با رهنمود سازمان حفاظت محیط زیست نشان داد که میانگین غلظت نیترات بعد از کوددهی بیش تر از رهنمود ارایه شده می باشد.
    با توجه به این که میانگین غلظت آنیون نیترات در نمونه های آب زیرزمینی بعد از کوددهی بیش از حد استاندارد می باشد، این عامل می تواند بیانگر روند افزایشی ترکیبات ازت دار مصرفی در بخش صنعت و کشاورزی باشد، که افزایش بار این آنیون را در پی داشته است. از این رو مصرف روزافزون مواد ازته به ویژه مصرف غیر اصولی و بیش از اندازه نهاده های کشاورزی، موجبات نگرانی در مورد بروز مخاطرات بهداشتی برای مصرف کنندگان را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، منابع آب زیرزمینی، اسپکتروفتومتری، دهگلان
  • مریم مصلحی، مهسا رفعتی، اکرم احمدی صفحات 13-26
    کیفیت فضای سبز تاثیر بسیاری بر روی سلامت جسم و روان انسان دارد. امروزه در رویارویی با تهدیدهای روبه رشد و فزاینده طبیعت و فضای سبز، بنا به دلایل اقتصادی و اخلاقی، حفاظت از آن مورد توجه قرار گرفته است در حالی که پتانسیل آن در سلامت جوامع انسانی بسیار چشمگیرتر از آن بوده که به آن توجه اندکی شده است. قرار گرفتن در طبیعت، تاثیرات مثبتی بر روی فعالیت های فیزیکی، روحی و روانی انسان دارد بطوریکه استرس و فشار کار روزانه را از او دور نموده و محیطی آرام را برای او فراهم می نماید. همچنین مناظر سبز در اطراف جاده با کاهش استرس سفر و فراهم نمودن آرامش روحی بر میزان توجه راننده در جاده افزوده و از میزان تصادفات می کاهد. فضای سبز در اطراف بیمارستان ها نیز با کاهش آلودگی، بهبود سلامت فیزیکی و روحی بیمار، محیط شادتری برای او ایجاد می نماید که در نتیجه آن، از یک طرف مراقبت از بیمار برای کارمندان بیمارستان راحت تر شده که ذخیره انرژی در آن ها را در پی دارد و از طرف دیگر زمان بهبودی و هزینه های بیمار را کاهش می دهد. امروزه، جوامع مدرن و صنعتی، به علت داشتن زندگی و عادت های ماشینی، از طبیعت و مواهب خدادادی، دور مانده و استرس و بیماری های روحی بر زندگی او حاکم شده است تا جایی که در سال 2020، افسردگی عامل اصلی ناخوشی های جوامع انسانی خواهد بود. لذا هدف از این تحقیق بررسی روابط و تاثیر فضای سبز بر سلامت جوامع بشری در زندگی ماشینی امروزه است تا با روشن شدن ارزش آن، به حفظ داشته های منابع طبیعی و ایجاد فضای سبز در محل زندگی خود ترغیب گردند. مطالعات نشان دادند که فضای سبز اثرات مستقیمی بر روی استرس و سلامت جوامع بشری دارد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، سلامت فیزیکی، سلامت روحی، استرس
  • سمانه سرحدی نسب، علیرضا میکائیلی تبریزی، سید حامد میرکریمی صفحات 27-35
    با گسترش مناطق شهری و رشد شهر نشینی اشتیاق به سیر و سیاحت افزون شده است، به طوری که مشتاقان این امر با عنوان گردشگر در نقاط مختلف کره زمین امر گذراندن اوقات فراغت را تکامل بخشیده اند. امروزه گردشگری در مناطق مختلف از رونق زیادی برخوردار است. در واقع با افزایش میزان اوقات فراغت مردم بر تعداد مسافرت ها و رشد گردشگری افزوده شده است. در این میان رشد روزافزون گردشگری و رقابتی شدن این موضوع، لزوم توسعه و ارتقای کمی و کیفی تاسیسات و تجهیزات تفرجگاهی مورد نیاز گردشگران را انکار ناپذیر نموده است. هدف هر توسعه ای مبتنی بر رضایت مدیریت و استفاده کنندگان است. به منظور بهبود روش های مدیریت، ثبت نظرات، ترجیحات و رضایت مردم از چنین مناطقی مهم است. ارزیابی نظرات گردشگران راهی سریع و ارزان برای بخش هایی از خدمات هستند که کیفیت آن ها نیاز به بهبود دارد. این پژوهش نشان می دهد که چگونه روش تجزیه و تحلیل چند معیاره رضایت در بررسی رضایت بازدیدکنندگان / گردشگران قابل استفاده است. علاوه بر این نشان می دهد که چگونه رویکرد تجزیه و تحلیل شکاف در زمینه مدیریت تسهیلات تفرجی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: رضایت، بازدیدکنندگان، کیفیت، تجهیزات تفرجگاهی، ارزیابی چند معیاره
  • سید عباس پورهاشمی، لعبت تقوی، اعظم پرنده مطلق * صفحات 37-44

    بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر برای حفاظت محیط زیست در سال های اخیر به طور گسترده ای در کشورهای توسعه یافته متداول شده و به کارگیری این نوع انرژی ها برای حفاظت از محیط زیست موفقیت آمیز بوده است. علیرغم اهمیت کاربرد انرژی های تجدیدپذیر، متاسفانه این نوع انرژی ها به طور گسترده مورد استفاده همه کشورها قرار نمی گیرند. کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا علاوه بر ایجاد تنوع منابع انرژی، گام های اساسی برای جلوگیری از بروز خسارات محیط زیستی و آسیب های غیرقابل جبران به محیط زیست محسوب می گردد که با اصلاح قوانین قبلی و اضافه نمودن بخش های مربوط به حفاظت محیط زیست، برای تحقق هر چه بیشتر اهداف محیط زیستی تلاش می شود. هدف از این تحقیق بررسی نظام حقوقی فعلی اتحادیه اروپا در خصوص تشویق و گسترش بهره برداری از منابع تجدید پذیر می باشد که می توان به آن به عنوان یکی از الگوهای مطرح در این زمینه مورد مطالعه قرار داد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، محیط زیست، حقوق بین الملل محیط زیست، حقوق انرژی، انرژی تجدیدپذیر
  • پریسا احمدی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، لعبت تقوی، مهدی احمدی مقدم صفحات 45-57
    صنعت پتروشیمی یکی از مهم ترین پایه های تولیدی و از شاخص های توسعه یافتگی درکشور بوده اما از انجا که هر فرایند تولیدی در صنعت مستلزم رهاسازی مقادیری مواد زاید و پسماندهای غیرقابل مصرف است، غالبا موجب تولید پسماندهای متنوعی شده و باعث تاثیر سو برمحیط زیست می شوند.یکیاز شیوه های بسیار مناسب برای ایجاد تعامل و پیوند بین صنعت پتروشیمی و محیط زیست و کاهش اثرات سوء فعالیت های این صنعت در محیط زیستشناسایی و مدیریت منسجم پسماندهای این بخش صنعتی جهت کاهش مشکلات محیط زیستی ناشی از تولید آن ها و جلوگیری از اتلاف مواد با ارزش و قابل استفاده ناشی از فرایند تولید است. این مطالعه با هدف شناسایی و مقایسه تطبیقی پسماندهای ویژه یک مجتمع پتروشیمی در غرب ایران با هدف آمارگیری در چهارچوب مدیریت صحیح پسماندها و کاهش مخاطرات محیط زیستی ناشی از تولید آن ها انجام شده است. پس از شناخت و بررسی فرایند تولید، نقاط تولید، نوع و حجم پسماندهای تولیدی و تناوب تخلیه آن ها شناسایی شد و براساس روش های ارایه شده بین المللی(RCRA، UNEP) و فهرست مدون کشوری پسماندها گروه بندی شده و شناسه های مخصوص به هر ماده اختصاص داده شد. در این واحد صنعتی 42 چشمه تولید وجود دارد که منجر به تولید سالیانه 353 تن پسماند می شود. بررسی دوره تولید نشان داد %6/65 پسماندها به طور دایم و %3/34 به طور موقت تولید می شود. مهم ترین پسماند تولید شده روغن های صنعتی و زاید می باشد، این مواد دارای خصوصیات سمیت، اشتعال زایی و واکنش پذیری هستند، بنابراین نیاز به رعایت نکات ایمنی در مدیریت آن ها است.
    کلیدواژگان: پسماندهای صنعتی ویژه، UNEP، RCRA، فهرست مدون کشوری
  • فرزاد مهرجو، محسن رستاخیز صفحات 59-64
    پسماندهای آلی شامل پسماند خانگی، ضایعات زراعی و باغی، ضایعات صنایع تبدیلی کشاورزی و غذایی، فضولات دامی و مرغی، فضولات انسانی، پسماند میوه و تره بار، باغات و مزارع می باشند. یکی از روش های موثر و مقرون به صرفه در مدیریت پسماندهای آلی استفاده از کرم های خاکی برای تولید کود ورمی کمپوست می باشد که علاوه بر کاهش خطرات محیط زیستی آن، روند بازگردش آن ها را به طبیعت به صورت کود مصرفی تسریع می نماید. تولید ورمی کمپوست از طریق تجزیه مواد زاید آلی به کمک گونه های خاصی از کرم های خاکی می باشد. به طور کلی حدود 3000 گونه مختلف از کرم های خاکی وجود دارد که اندازه آن ها از 6/0 تا 330 سانتی متر متغیر است. تنها دو گونه Eisenia foetida و rubellus Lumbricus به دلیل راندمان تولید و سهولت در تکثیر بیشترین کاربرد را در تولید ورمی کمپوست دارند. با توجه به محدودیت مکان های مناسب دفع پسماندهای آلی و از سویی اثرات نامطلوب دفن پسماند و سوزاندن بر سلامت عمومی و محیط زیست، تولید ورمی کمپوست با استفاده از فناوری زیستی کرم های خاکی گزینه مناسبی برای مدیریت پسماندهای آلی می باشد.
    کلیدواژگان: پسماند آلی، کرم خاکی، ورمی کمپوست
|
  • Farzaeh Mohammadzaheri, Bagher Safari, Zahra Bagheri, Soheil Sobhanardakani Pages 1-11
    Nitrate and nitrite ions are important pollutants of surface waters and groundwater resources which can have adverse effects on the health of consumers. Therefore the purpose of this study was determination of nitrate and nitrite concentrations in groundwater resources of Dehgolan City. Groundwater samples were collected from20 selected stations during before and after of fertilization periods in 2012. The samples are prepared according to APHA method and concentrations of nitrate and nitrite anions analyzed using spectrophotometer on the wavelengths of 420 and 543 nm respectively. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package. The results showed that mean concentrations of nitrate and nitrite anions in groundwater samples for before fertilization period were 8. 66±0. 97 and 0. 001±0. 0003 mg L-1، respectively، and for after fertilization period were 69. 20±8. 82 and 0. 013±0. 006 mg L-1، respectively. Also comparison of the mean concentration of nitrate in groundwater samples after fertilization period with Iran DOE permissible limits for drinking use showed that significant difference (p<0. 05). So that the mean concentration of nitrate significantly upper than permissible limits.
    Conclusion
    According to the results of this study because of the mean concentration of nitrate significantly upper than permissible limits، therefore long-term excessive use of agricultural inputs and construction of polluting industries، can cause a threat to groundwater resources، and health of residents in this area.
    Keywords: nitrate, nitrite, groundwater resources, Spectrophotometry, Dehgolan City
  • Maryam Moslehi, Mahsa Rafaati, Akram Ahmadi Pages 13-26
    Todays، in the face of growing threats to the nature and landscape، protection of green space is considered due to the economic and ethical reasons while its potential for human health is remarkable that has been received little attention. Being in nature has a positive effect on physical and psychological activities of human. It removes stress and daily work pressure from humans and provides a calm environment for them. Also the green scenery on the road environment، by reducing stress and providing peace of mind، increases the attention of drivers and decreases the rate of accident. Green space around hospitals by reducing of pollution، physical and mental health improvement، creates a happier environment for patients. As a result، on the one hand it makes easier for the hospital employees to care of patient and save their energy and On the other hand It reduces patient recovery time and cost. Todays، modern and industrial societies due to the mechanized life and habitat، have stayed away from nature. Therefore stress and mental illness have overcome on societies so that in 2020، depression will be the major factor of the society illnesses. So the aim of this study was to evaluate relationship and influences of landscape on the health of societies in the mechanized life to show the important role of landscape and stimulate them to protect natural resources and create green space in their place.
    Keywords: Green spaces, Physical health, Mental health, Stress
  • Samaneh Sarhadi Nasab, Ali Reza Mikaeili, S. Hamed Mirkarimi Pages 27-35
    Urbanization developm and urban growth، are the reason of increasing desire to travel and explore، as result the tourists around the globe are trying to develop the leisure. Now day tourism is boom in various regions. Actually the reason of travel and tourism growth is increase in number of leisure. In associate to tourism growth and competitiveness it، we need to develop and enhance the quality and quantity of recreational facilities and equipment. The goal of any development is related to the satisfaction of the managers and the users. In order to improvement of current management methods، one of the important steps is to record the views، preferences and satisfaction of people visiting such areas. The best way to survey is evaluate tourists in associate service quality that they must needs improvement. This way is easy and inexpensive. This paper shows how to multicriteria satisfaction analysis to determine visitors / tourists’ satisfaction is effective. Moreover shows how to gap analysis approach in the context recreational facilities management is useful.
    Keywords: Satisfaction, Visitors, Quality, Facilities Recreational, MUSA
  • Seyed Abbas Poor Hashemi, Loabat Taghavi, Azam Parande Motlagh Pages 37-44

    Today، renewable energies are considering as clean sources of energy and optimal use of these resources minimize environmental impacts in the world. On the other hand، utilization of renewable energies for environmental protection has been increasing rapidly in recent years especially in developed countries and employing this kind of energies for environmental protection has been successful. Despite the importance of renewable energies، unfortunately، this type of energy are not widely used in all countries. It is clear that renewable energy resources exist over wide geographical areas، in contrast to other energy sources، which are concentrated in a limited number of countries. Based on the European Union model، in order to achieve sustainable development and environmental protection، the use of fossil energy sources to renewable energy sources such as wind energy، solar energy، global warming، alternative energy، biomass، etc.، are very essential. The purpose of this study is to evaluate the current EU legal system to promote of the utilization of renewable resources that can be considered as one of the models studied in this context.

    Keywords: European Union, Environment, International Environmental law, Energy law, Renewable Energy. 1
  • Parisa Ahmadi Ahmadi, Nematollah Jafarzade Haghighifard, Lobat Taghavi, Madi Ahmadi Moghadam Pages 45-57
    The petrochemical industry is one of the most important production bases and the country''s development indicators. Since the production process involves the release of dozens of wastes and non- consumable materials، however، it often leads to creation of various wastes and have adverse effects on the natural environment. One very good way to create interaction and connection between the petrochemical industry and the environment and to reduce the adverse effects of industrial activities on the environment is identification and management of wastes in this industrial sector to reduce the environmental problems associated with its production and prevents loss of valuable and usable materials in the production process. This study aimed to identify and compare the special wastes of a petrochemical complex in the Western Iran to survey within the waste proper management framework and reduce the environmental risks associated with their production. After the identification and assessment of production process، the areas of production، type and volume of produced wastes، and the frequency of discharges were detected. Based on the proposed International (RCRA، UNEP) methods and Iran’s written list، the wastes were grouped and unique identifiers were assigned to each of the materials. In the studied industrial unit، 42 production areas produced 353 tons of wastes per year. The investigation showed that 65. 6% of wastes were produced permanently and 34. 3% were produced temporarily. The most important produced waste was industrial and waste oil. This material has toxicity، flammability، and reactivity properties; so safety is needed in handling them.
    Keywords: special industrial waste, UNEP, RCRA, Iran's written list
  • Farzad Mehrjo, Mohsen Rastakhiz Pages 59-64
    Organic wastes are includes domestic wastes، crop wastes، garden waste، agricultural and food processing industries، poultry and livestock waste، human waste، fruit and vegetable wastes، orchards and farms. One effective and affordable method in organic waste management using is earthworms to produce vermicompost fertilizer، in addition to reducing environmental risks; the nature of their turnover in fertilizer consumption has accelerated. Vermicomposting is through decomposition of organic wastes help certain species of earthworms. In general، there are about 3000 species of earthworms in different sizes from 0/6 to 330 cm. Only two species Eisenia foetida and Lumbricus rubellus due to production efficiency and ease of replication are most widely used in the production of vermicompost. Considering limitation of the right places disposal of organic wastes and from hand landfill and incineration adverse effects on public health and the environment، Vermicomposting using biotechnology earthworms a suitable option for is organic waste management.
    Keywords: Organic waste, Earthworm, Vermicompost