فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پلیس زن
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن شربتیان*، پروانه دانش صفحه 5
    زمینه و هدف
    احساس امنیت از مهمترین مولفه های اجتماعی، روانشناختی و فرهنگی هر جامعه می باشد. هدف از نوشتار حاضر، واکاوی اجتماعی و روانشناختی احساس امنیت زنان در شهر مشهد بود.
    روش
    در این تحقیق با بهره گیری از روش پیمایشی در سال 1390 از زنان 20 تا 64 ساله شهر مشهد 391 نفر از طریق روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته که از روایی(68 درصد) بهره مند بود فرضیات تحقیق مورد آزمون و تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، استفاده از رسانه های جمعی، نگرش به پوشش، مقاومت اجتماعی و نگرش فرد به خود، مهمترین عوامل تاثیر گذار بر امنیت اجتماعی زنان در این تحقیق بود و به نحوی که این عوامل، واریانس متغیر وابسته را 55% تبیین کردند.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، رسانه های جمعی، مسئله اجتماعی، نگرش
  • فریبا شایگان، نرگس مباشر مقدم، فاطمه محمد قلی ها صفحه 15
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی جواز یا عدم جواز حضور و مشارکت سیاسی زنان در مشاغلی نظیر تصدی مناصب انتظامی که دارای ابعاد حاکمیتی است می باشد.
    روش
    روش جمع آوری داده ها در این پژوهش غالبا به صورت کتابخانه ای و اسنادی بوده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بررسی های صورت گرفته حاکی از این است که مستند قابل پدیرش قطعی در رابطه با عدم جواز تصدی گری زنان در عرصه انتظامی به عنوان یک تصدی حاکمیتی وجود ندارد و اصل اهلیت و اصول مرتبط با مسئله اشتغال در قانون اساسی و سایر مواد قانونی مرتبط نیز جواز حضور زنان در عرصه مناصب انتظامی را تایید می کنند. در زمینه تصدی مناصب انتظامی توسط زنان مانع فقهی و قانونی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پلیس زن، مناصب انتظامی، اشتغال زنان، نیروی انتظامی، مقتضیات زمان، چالش های فقهی، حقوقی
  • محمد قادری نیا *، محمد باهو، مجید نعیم یاوری صفحه 32
    زمینه و هدف
    خشونت ها و جرایم ارتکابی داخل خانواده ها، تاثیرات مخربی بر فرد و جامعه می گذارد و ارتکاب جرایم توسط بزه دیدگان را در آینده افزایش می دهد، لذا قانونگذاران کشورهای دنیا، بر آن شدند تا اقدامات پیشگیرانه ای را توسط نهادهای عدالت کیفری برای کاهش نرخ این گونه جرایم در جامعه اعمال نمایند. پلیس که یکی از نهادهای عدالت کیفری است که به دلیل امکان به کارگیری قانونی و مشروع زور و حضور مستمر در سطح جامعه می تواند نقش موثری در پیشگیری از جرایم داشته باشد. مقاله حاضر با هدف بررسی اقدامات پلیس در جهت پیشگیری انتظامی از خشونت خانگی انجام شده است.
    روش
    به منظور دستیابی به هدف مذکور، با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای، به بررسی موضوع پرداخته شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بررسی ها به این نتیجه منجر شد که نیروی انتظامی موظف است طبق بند 8 ماده 4 قانون نیروی انتظامی مصوب سال 1369، ضمن در نظر گرفتن مقررات و مواد آیین دادرسی کیفری، با سرعت، دقت و قاطعیت در برخورد با خشونت خانگی، پیشگیری کیفری از جرایم ارتکابی داخل خانواده را به طور موثری به انجام رساند و با ایجاد نظم و نظارت مستمر خود در جامعه، هزینه های ارتکاب این گونه جرایم خانگی را که همان احتمال دستگیری و برخورد شدید می باشد افزایش داده (پیشگیری وضعی) و نیز با آگاه سازی، آموزش و ایجاد تشکل های مردمی در رابطه با خشونت خانگی و تبیین شیوه رفتار افراد جامعه هنگام مواجهه با آن (پیشگیری اجتماعی) به صورت غیر کیفری از ارتکاب خشونت خانگی پیشگیری کرده و از این طریق نرخ ارتکاب جرایم خانگی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، پلیس، پیشگیری انتظامی، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی
  • فاطمه شریفی*، عطیه سادات صفوی صفحه 47
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بیان ضرورت شناسایی ضابطین قضایی، متناسب با ساختار و ویژگی های نهاد خانواده می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی می باشد که با روش اسنادی انجام شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، ضابطین اصلی قوه قضاییه یا همان بازوهای اجرایی آن، نیروی انتظامی (پلیس) می باشد. امور مرتبط با خانواده نیز از جمله اموری هستند که (هم از جهت مسائل کیفری و هم از جهت مسائل مدنی) که در محاکم دادگستری مطرح شده و همانند سایر امور قوه قضاییه نیازمند نهادی است که تصمیمات و امور مربوطه را اجرایی نماید. با توجه به سوال اصلی که چه نهادی برای خانواده در مورد امور قضایی مناسبتر است؟ ظرفیت سنجی قوانین ایران نشان می دهد که بهترین راهکار با توجه به وضع موجود استفاده از نیروی «پلیس زن» است، زیرا با توجه به حضور بانوان و کودکان در بیشتر دعاوی خانواده، حضور پلیس زن می تواند امنیت بیشتری را فراهم نماید. اما از آنجایی که در این راهکار، انتظامی بودن و عدم تخصصی بودن امور مانع رسیدن به منتهای مطلوب است، پس ضرورت دارد نهادی تدارک دیده شود که اولا از حیطه امور انتظامی خارج شود، ثانیا تخصصی عمل نماید و ثالثا رویکرد مددکارانه به مساله داشته باشد؛ در واقع منظور احیای نهاد «پلیس قضایی» در نظام حقوقی کنونی است. اگر نهایت بازدهی در حیطه امور خانواده مدنظر ما قرارگیرد، بهتر است که تمامی این تخصص ها در حیطه خاص خانواده باشد. در این صورت «ضابط خاص خانواده» ایجاد خواهد شد و می توان گفت که مطلوب قانونگذار در حمایت از خانواده بدست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: ویژگی های خانواده، ضابط قوه قضاییه، پلیس زن، پلیس قضایی، ضابط خانواده
  • علی افراسیابی*، لیلا سجادی صفحه 60
    زمینه و هدف
    خشونت علیه بانوان یکی از مسائل شایع جوامع بشری است. توجه به این مسئله در سیاست جنایی، مبانی حقوق بشری دارد و حاکی از میزان ارزش جنس زن در جوامع بشری است. از جمله پاسخ های سیاست جنایی که در حل این مسئله نقش بی بدیل دارد، پاسخ های پلیسی است. در این تحقیق با رویکرد تطبیقی تلاش می شود به این سوال پاسخ داده شود که پلیس ایران و کانادا به مسئله خشونت علیه بانوان در محیط های اجتماعی چه پاسخ هایی ارایه می کنند؟
    روش
    مقاله حاضر به صورت اسنادی و از نوع توصیفی-تحلیلی است. داده های آن از منابع کتابخانه ای گردآوری شده اند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در این تحقیق ابتدا به بررسی پاسخ های پلیسی مبتنی بر پیشگیری اجتماعی از جرم پرداخته شده، در گام بعد، پاسخ های مبتنی بر پیشگیری وضعی از جرم و در پایان پاسخ های مبتنی بر نظام عدالت کیفری مورد مطالعه قرار می گیرد. مطالعه حاضر حاکی از آن است که در سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران، پلیس در قالب طرح استقرار مدارس، مشاوره به طرفین در کلانتری، استخدام پلیس زن و سخنرانی در مدارس دخترانه به صورت غیر منسجم و پراکنده به مسئله خشونت علیه بانوان پاسخ می دهد. در سیاست جاری پلیس ایران صرفنظر از اینکه رویه های منسجمی برای حمایت از جنس زن مشاهده نمی شود، در برخی زمینه ها رویکردهای نظارتی برای کنترل جنس زن قابل ملاحظه است. پلیس کانادا نسبت به مسئله مذکور موضع فعال تری داشته و سیاست ها، رویه ها و ساختارهای خاص برای پاسخ به آن ایجاد کرده است. اختصاص شماره تلفن خاص و تیم های پاسخ سریع، تفویض اختیارات خاص به پلیس در مداخله و امکان بازداشت موقت مرتکب خشونت، برگزاری جلسات آموزشی برای ارتقای آگاهی های عمومی و آموزش افسران پلیس، از جمله پاسخ های پلیس کانادا به این مسئله اجتماعی است.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، سیاست جنایی، پاسخ های پلیسی، پیشگیری از جرم
  • کیم لونسوی، میشل وود، مگان فیکلینگ، الکساندریا دی لئون، مارگارت مور، پنی هارینگتون ترجمه: مرضیه دیرباز* صفحه 78
    احتمال راه یابی افسران زن در دعاوی مربوط به شدت عمل بیش از حد پلیس، به طور قابل ملاحظه ای کمتر از همتایان مرد آنان است. حضور افسران زن در حوادث ناشی از برخوردهای خشونت آمیز و افراطی پلیس، به طور چشم گیری اندک است و در این میان، تفاوتی نمی کند که داده های آماری بر اساس شکایات مردمی برآورد شوند یا اتهامات تاییدشده و پرداخت های مربوط به موارد مسوولیت مدنی به عنوان معیار ارزیابی ها مورد استفاده قرار گیرند.
    داده های آماری، تفاوت های موجود میان مردان و زنان را در اتخاذ شیوه های اجرایی وظایف پلیسی روشن می نمایند و اهمیت افزایش استخدام نیروهای زن را به عنوان راهبردی برای کاهش مشکلات مربوط به اعمال خشونت از سوی پلیس، جلوه گر می سازند. هزینه های ناشی از رفتارهای خشونت آمیز پلیس، هم از لحاظ مالی و هم از نظر انسانی بالا هستند. فرماندهان پلیس و مسوولین، پس از درک بهتر ابعاد جنسیتی شدت عمل مفرط نیروهای پلیس، نسبت به افزایش استخدام ماموران زن، که احتمال درگیری آنها در رفتارهای خشونت آمیز کمتر است، ترغیب خواهند شد.
    کلیدواژگان: افسران مرد، شدت عمل مفرط پلیس، افسران زن، کاهش اعمال خشونت پلیس
|
  • Mohammad Hassan Sharbatian*, Parvane Danesh Page 5
    Background And Objective
    Security feeling is one of the most important social، psychological and cultural components in each society. The purpose of this paper is a social and psychological analysis of women''s security feeling in Mashhad.
    Method
    In this study by using a survey method in 2011، 391 women were selected among 20 to 64 years old by sampling clustering method and research hypothesis were validated by using a researcher made questionnaire (α = 0. 68). Findings and
    Conclusion
    Based on regression analysis، the use of mass media، attitude to clothing، social resistance and the person''s attitude to themselves are the important factors effect on women''s social security so that these factors were identified the variance of the dependent variable as 55%.
    Keywords: Security Feeling, Women, Mass Media, Social Issue, Attitude
  • Fariba Shayegan, Narges Mobasher Moghadam, Fatemeh Mohammad Gholiha Page 15
    Background And Objective
    The aim of this study is to investigate the permit or not permit of women''s political participation in professions such as police officials that have dimensions of sovereignty.
    Method
    In this study data collection was performed by library method and documentation. Findings and
    Conclusion
    The investigations reveal that there is not an acceptable definitive documentary about the lack of permit of women''s tenure in police officials as governance tenure and the principles related to employment issues in the constitution and other related law articles، confirm the permit of women''s participation in police officials also there is no legal and jurisprudence obstacle about them.
    Keywords: Women Police, Police Officials, Women's Employment, Police, Time Requirements, Challenges of legal jurisprudence
  • Mohammad Ghaderinia*, Mohammad Bahou, Majid Naeim Yavari Page 32
    Background And Objective
    Violence and crimes committed within families have a devastating impact on individual and society and increases committing crimes by victims in the future; so legislators decided to apply preventive measures by the criminal justice agencies to decrease the rate of such crimes in the society. Police as a criminal justice agency and because of the possibility of use of legitimate force and constant presence in the society، can be effective in crime prevention. This study has been done with the aim to investigate the Police measures in order to prevent domestic violence.
    Method
    In order to achieve the above mentioned objective، the descriptive- analytical method and library resources and documents have been used. Findings and
    Conclusion
    The studies led to the conclusion that Police is obliged under paragraph 8 of article 4 of the police act 1369، with considering the provisions and the substances of the Criminal Procedure Code، to perform effectively the crime prevention of crimes committed within the family. By creating order and supervision in the society increase the committing cost of these domestic crimes such as arrests and severe response (Situational Crime Prevention). And also with awareness، education and creating NGOs in relation to domestic violence and explain the way people behave when facing it (Social Prevention)، prevent domestic violence and in this way reduce the rate of it.
    Keywords: Domestic Violence, Police, Police Protection, Situational Prevention, Social Prevention
  • Fateme Sharifi*, Atie Sadat Safavi Page 47
    Background And Objective
    The aim of this study is to express the need of identifying the judicial executor appropriate to the structure and characteristics of the family.
    Method
    This study is descriptive that was performed by documentation method. Finding and
    Conclusion
    In the legal system of the Islamic Republic of Iran Police is the main judiciary executor or the executive arm of it. Family related affairs are such issues that introduced in the courts of justice (both to criminal and civil issues) and like other affairs of the judiciary requires the agency that execute decisions and related affairs. With regard to the main question of this research that which agency is more appropriate for the families about judiciary affairs? The capacity assessment of Iran law shows that the best strategy according to the current situation is using of Police woman، because due to the presence of women and children in the most claims of families، the presence of police woman can provide more security. But since in this approach being police and lack of expertise of affairs is a barrier to be achieved with extreme optimal، then it is essential to prepare an agency that first getting out of the realm of police affairs، second acting specialized and third having helping approach to this issue; In fact the purpose is the revival of judicial police agency in the current legal system. If we have taken into account the ultimate efficiency in the area of family affairs، it is best that all of these specializations were in the area of the family. In this case will be created the special officer of the family and it can be said that the favorable aim of legislator in support of families will be achieved.
    Keywords: Family Characteristics, Officer of the Judiciary, Police Woman, Judicial Police, Executive Officers of the Family
  • Ali Afrasiabi*, Leila Sajjadi Page 60
    Background And Objective
    Violence against women is one of the common problems of human societies. Considering this issue in criminal policy has the principles of human rights and implies the value of female sex in human societies. Such criminal policy responses that have a unique role in solving this problem are police responses. In this study with a comparative approach attempts to answer this question that Iranian and Canadian police what answers provide to issue of violence against women in social environments.
    Method
    This study is analytical descriptive and its data were gathered from library resources. Findings and
    Conclusion
    In this research، at first، we addressed the study of the police responses based on social prevention of crime and in the next step، answers based on situation prevention of crime and at last answers based on criminal justice system were studied. This study shows that police in the criminal policy of the Islamic Republic of Iran in the framework of establishment of schools، advice to the parties at the police stations، recruit of a policewoman and performing speeches in girls'' schools'' answers to the issue of violence against women. In the current policy of Iranian police regardless of that the coherent procedures for protection of the female sex in not observed، in some areas the regulatory approaches for controlling women are impressive. Canadian police have a more active position towards this issue and has created policies، procedures and special structures for responding to it. Assign a specific phone number and rapid response teams; delegate the certain powers to police in intervention and the possibility of temporary arrest، holding training sessions in order to promote public awareness and training of police officers are examples of Canadian police response to this social issue.
    Keywords: Violence against Women, Criminal Policy, Police Responses, Crime Prevention
  • Kim Lonsway, Michelle Wood, Megan Fickling, Alexandria De Leon, Margaret Moore, Penny Harrington, Eleanor Smeal, Katherine Spillar, Translated By: Marziye Dirbaz* Page 78
    Women officers are substantially less likely than their male counterparts to be involved in problems of excessive force. Whether citizen complaints، sustained allegations، or civil liability payouts are used as the measure، women officers are dramatically under-represented in excessive force incidents. The Data، illuminate the differences in the way in which men and women perform their policing duties، and highlight the importance of hiring more women as a strategy to reduce problems with excessive force. The costs of police brutality are high، both in financial and in human terms. By better understanding the gender dimensions of excessive force، police executives and community leaders can strive toward hiring more women officers who will be less likely to engage in brutality.
    Keywords: Men Officers, Excessive Force, Women Officers, Reducing Excessive use of Force