فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1393)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل احمدی صفحات 1-24
    تعدد اصحاب یک دعوا وقتی محقق می شود که یا هر کدام از آن ها مدعی نفع مستقلی در موضوع دادرسی باشد یا این که خواهان ها و خواندگان متعدد با منافع مشترک دعوایی را مطرح یا از آن دفاع کنند. کاربرد اصطلاح «رای غیر قابل تجزیه و تفکیک» ناظر به دعوای بین خواهان ها و خواندگان دارای نفع مشترک است. «دعوای غیر قابل تجزیه و تفکیک» از مصادیق دعوای بین اشخاص با نفع مشترک است، ولی این خصیصه فقط بین خواندگان وجود دارد و در این نوع دعوا باید همه خواندگان طرف دعوا قرار گیرند. ماده 74 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر به «دعاوی غیر قابل تجزیه و تفکیک» است.
    در این مقاله به بررسی تطبیقی مفهوم و انواع دعاوی بین اشخاص مختلف پرداخته می شود. وضعیت فعلی و مطلوب حقوق کشورمان درخصوص این موضوع نیز تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: دعاوی مرتبط، دعوای غیر قابل تجزیه و تفکیک، نفع مشترک، رای غیر قابل تجزیه و تفکیک
  • فرهاد ادریسی، مجتبی صفاری دوست صفحات 25-46
    اینترنت به دلیل گستردگی، به راحتی قابل دسترس بودن، ارزان بودن، امکان ارتباط برقرارکردن با سرتاسر جهان به مانند دنیایی بی انتها است و نقشی کلیدی در توسعه و تخریب کشورها دارد. اگر ازآن در جهت صلح و امنیت اقتصادی و ارتباطات مثبت و قانونمند استفاده شود، تکنولوژی بسیارخوب برای کشورها محسوب می گردد، ولی اگرازآن درجهت مخالف، همچون نقض حریم خصوصی افراد، نقض حقوق مالکیت فکری، توهین و افترا، تخریب کامپیوترها ونرم افزارها استفاده شود، اثر معکوس خواهد داشت. برای بهره بردن هرچه بهتر از این دنیای جدید، طرح یک چارچوب قانونی جدید یا هماهنگ کردن قواعد موجود با نیازهای این فضا ناگزیر به نظر می رسد. در این مقاله، الگوهای پذیرفته شده جامعه حقوقی به عنوان چارچوبی برای قاعده مند کردن اینترنت، در ایران، انگلستان و آمریکا مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا حقوق بین الملل به واسطه ویژگی های منحصر به فرد بیش ترین تناسب را برای قانونگذاری در این حیطه دارد. این بررسی ها در نهایت ما را به هدف رسیدن به یک چارچوب حقوقی مناسب برای داشتن اینترنت قاعده مند نزدیک می سازد.
  • محمود صابر، حسین ناظریان صفحات 47-72
    اجرای عدالت در مدت معقول از اصول اساسی دادرسی کیفری محسوب می شود. مفهوم معقول بودن مهلت دادرسی آن است که با صرف مدت زمانی متعارف بتوان به پرونده رسیدگی کرده و از این طریق عدالت را برقرار ساخت. اما تعیین این که چه مهلت زمانی، متعارف و معقول است امر آسانی نیست. در مقاله حاضر سه معیار نوعی (عینی) و ذهنی (شخصی) و مختلط (بینابین) به عنوان محکی جهت تشخیص معقول بودن دوره دادرسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند؛ بدین معنا که در معیار عینی تاکید بر تعیین مهلت دادرسی توسط مقنن است. در معیار ذهنی اوضاع و احوال هر پرونده است که مهلت معقول متناسب با آن پرونده را تعیین می کند و می تواند از پرونده ای به پرونده دیگر متفاوت باشد. سرانجام معیار مختلط از هر دو عامل فوق بهره می گیرد. اصل مزبور در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی و کنوانسیون اروپایی حقوق بشر هم به عنوان یک حق به ویژه نسبت به شاکی و هم به عنوان یک تکلیف برای دیوان در نظر گرفته شده است. اهمیت این اصل موجب شده است که علاوه بر نقض رای صادر شده -تا آن جا که عدم رعایت آن به سلامت دادرسی ویا صحت آن خلل وارد سازد-حکم به جبران خسارت محکوم علیه داده شود.
    کلیدواژگان: مهلت معقول، دادرسی بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، دیوان اروپایی حقوق بشر
  • مهدی عباسی سرمدی، شهرزاد اونق صفحات 73-96
    در انتقال طلب، تمام یا قسمتی از حقوق قراردادی با توافق میان ناقل و منتقل الیه، به منتقل الیه واگذار و در اثر آن، منتقل الیه در حق مطالبه طلب، جانشین ناقل در قرارداد اصلی می شود. اما در مواقعی قابلیت استناد قرارداد انتقال طلب نسبت به مدیون مورد خدشه قرار گرفته، مدیون با توسل به ایراداتی نظیر عدم آگاهی، اصلاح قرارداد اصلی، ممنوعیت های قراردادی انتقال و غیره، برحسب مورد موجبات برائت یا حق امتناع از پرداخت دین به منتقل الیه را فراهم می آورد. این امر در واگذاری های بین المللی یکی از مواضع برخورد حق با مسائل حقوق بین الملل خصوصی و محلی برای شناسایی قواعد حل تعارض است. از این رو در این مقاله به مطالعه تطبیقی قواعد حاکم بر رابطه منتقل الیه و مدیون در حقوق ایران و قانون متحدالشکل آمریکا با نگاهی به برخی از اسناد بین المللی پرداخته، مشخص شد که اگرچه در این دو نظام حقوقی و اسناد بین المللی، قاعده حل تعارض حاکم و در نتیجه قانون حاکم بر قرارداد اصلی و رابطه منتقل الیه و مدیون یکی است، اما موانع اصل قابلیت استناد انتقال طلب از حیث این رابطه در هریک از نظام های حقوقی و اسناد مورد نظر متفاوت است.
    کلیدواژگان: واگذاری طلب، قرارداد اصلی، قرارداد انتقال طلب، قابلیت استناد، قانون حاکم، تعارض قوانین
  • محمد عیسایی تفرشی، سعیده امیرتیموری، مرتضی نصیری، مرتضی شهبازی نیا صفحات 97-123
    در حقوق شرکت های تجاری استیفای حقوق شرکت داخل در امر مدیریت و در صلاحیت انحصاری مدیرانی است که نمایندگی شرکت را برعهده دارند. در مواردی که مدیران برای حفظ منافع شخصی خود یا حمایت از منافع کسانی که آن ها را در سیطره نفوذ خود دارند، از این امر استنکاف می ورزند، پیش بینی راهکار مناسب، تامین کننده حقوق شرکت و شرکای اقلیت خواهد بود. در این راستا نظام های حقوقی به شرکا اجازه داده اند برای استیفای حقوق شرکت، مداخله وبه نام شرکت اقامه دعوا کنند. این دعوی را دعوای مشتق نامیده اند. مباینت این دعوا با شخصیت حقوقی مستقل شرکت و نمایندگی انحصاری مدیران از شرکت، مقتضی آن است که این دعوا استثنایی تعریف شده و قلمروش محدود باشد تا شرکای اقلیت نتوانند آن را دستاویزی برای مداخله در عملکرد مدیران و اقامه دعوا علیه مدیران شایسته و لایق قرار دهند. با توجه به این ویژگی دعوای مشتق، قلمرو این دعوا محدود بوده، تنها در موارد خاص و استثنایی منصوص قابل استفاده است. در انگلیس، فرانسه و ایران قانونگذار دعوای مشتق را برای استیفای حقوق شرکت در مقابل تخلفات مدیریتی وضع کرده، در حالی که در آمریکا دعوای مشتق منحصر به تعقیب تخلفات مدیریتی نیست و برای استیفای حقوق شرکت در مقابل هر شخصی قابل استناد است.
    کلیدواژگان: شرکت تجاری، دعوای مشتق، دعوای شرکتی، شخصیت حقوقی، شریک، مدیر
  • رحیم نوبهار صفحات 123-147
    در شماری از روایات از «تعطیل حد» نهی شده است. این روایات اغلب به تاکیدی خاص بر اجرای بی چون و چرای حدود اصطلاحی تفسیر و تعبیر شده اند. برداشت هایی از این روایات گاه سبب شده تا انعطاف و قابلیت سازگاری با شرایط گوناگون از حدود گرفته شود و مصالح مختلف در اجرای حدود را نتوان چنان که باید ملاحظه کرد. این مقاله با مطالعه تحلیلی نصوص مربوط به این نتیجه رسیده است که این روایات آن قدر که در مقام نفی سهل انگاری های ناموجه در اجرای کیفر و به تعبیری نفی الغاگرایی هستند، درصدد سختگیری در اجرای مجازات به ویژه حدود اصطلاحی نیستند. در واقع آن ها به اصل لزوم قطعی بودن کیفر به طور کلی نظر دارند تا تاکید بر سختگیری های غیرمتعارف در اجرای حدود اصطلاحی. این مقاله همچنین شماری از احکام استنباطی از ادله نهی از تعطیل حد را نقد کرده است.
    کلیدواژگان: فقه جزایی اسلام، تعطیل حد، الغاگرایی
  • سید حسن وحدتی شبیری، زهره افشار قوچانی صفحات 147-168
    در جامعه ما کم نیستند کودکانی که حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی و فاقد تابعیت ایرانی و امتیازات مربوط به آن هستند. اگرچه قانونگذار در بند 5 ماده 976 قانون مدنی درباره امکان کسب تابعیت ایرانی تعیین قاعده کرده، اما درباره وضعیت این کودکان قبل از رسیدن به 18 سال تمام تعیین تکلیف نکرده است. ماده واحده تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی 1385 نیز از قانون مدنی در این باره رفع اجمال نکرده و طرح اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی نیز از سال 1391 در مجلس مسکوت مانده است. لذا تعیین راهکاری برای اعطای تابعیت ایرانی از طریق تفسیر بند 4 ماده 976، اصلاح بندهای 2 و 6 ویا لااقل اعطای برخی امتیازات ضروری، مانند برخورداری از یارانه، تحصیل رایگان و داشتن شناسنامه ایرانی پیش از حصول 18 سال تمام می تواند به حل مساله کمک قابل توجهی کند.
    کلیدواژگان: زنان ایرانی، مردان خارجی، فرزندان، تابعیت ایرانی، وضعیت حقوقی
|
  • Khalil Ahmadi Pages 1-24
    Dispute among different persons is conducted when either every one of them allege independent interest in proceeding subject، or when numerous plaintiffs and defendants having common interest allege or defend action. Phrase “Inseparable judgment” includes dispute among the plaintiffs and defendants having common interest. “Indispensable claim” is a kind of dispute among the persons having common interest; but there is only this relation among the defendants. Because in this kind of dispute، all of the defendants must be complained. Article 74 of Civil Procedure is observer on inseparable claim. This paper discusses the concept and kinds of disputes among different persons from a comparative aspect. The approach of Iranian civil procedure in this matter is considered as an important subject that needs to be discussed by adopting convenience rules from foreign law.
    Keywords: Correlate claims, Indispensable claim, Common interest, Inseparable judgment
  • Farhad Edrisi, Mojtaba Saffari Dost Pages 25-46
    The Internet،due to its global scope، easy access، cheapness and possibility in global communication، is the endless world،andhas important role in developing and/or destructing countries. If it is used to make peace، economic security and positive communication، then it will be considered as proper technology for the countries; however، if it is used to violate privacy، intellectual ownership rights، insult، defamation and softwaremalfunctions، it will affect inversely. Toutilize this new world، it is necessary to create an integrated system including controlled rules with related needs. In this paper، the acceptedmodels of legal society are studied as a system to legitimate the internet in Iran، UK and USA. In this regard، international law has high exclusive capability to legitimate this space. These studieslead us toward a proper legal system with legitimated Internet.
    Keywords: Virtual space, Internet legitimation, International laws, Self, regulation
  • Mahmoud Saber, Hossein Nazerian Pages 47-72
    The implementation of justice in a reasonable time is a fundamental principle of penal procedure. It is necessary to note that it is reasonableness can be considered as an important criterion in the fairness of the proceedings. The concept of reasonableness of trial time is that dealing with the case can be done within the reasonable period of time and by this way، justice can be satisfied. But determining what period of time، it is fair and reasonable، is not easy. In this paper، three criteria (objective) and subjective (personal) and mixed (intermediate) as a benchmark to determine the reasonableness of the trial period were analyzed. It means that hearing the deadline is set by the legislator''s emphasis on objective criteria. The subjective criteria is proportionate to the circumstances of each case that determines a reasonable deadline set according to the case، and can vary from case to case. Finally، the complex criterion makes benefit of both of the above mentioned factors. The mentioned principle has been considered in the statute of the International Criminal Court and the European Convention on Human Rights as a right، especially to plaintiff، and as a duty for International Criminal Court. The importance of this principle has caused that، in addition to breaking out the issued decision- as far as its noncompliance makes disrupt the safety or health of the procedure- compensation from the convicted should be ruled too.
    Keywords: Reasonable time, International procedure, International Criminal Court, The European Court of Human Rights
  • Mahdi Abasi Sarmadi *, Shahrzad Ounagh Pages 73-96
    The whole or part of contractual rights is transferred to the transferee through agreement between the transferee and the transferor in the course of transferring credit، and by that، the transferee is replaced with the transferor in terms of the right to claim his/her credit in the main contract. However، in some situations، the ability to invoke credit-transferring agreement is disrupted by the debtor، and he/she، through resorting to objections such as ignorance، correcting the main contract، contractual restrictions of transfer، etc. (as the case may be)، causes exemption or the refusal right to pay his/her debt to the transferee. This issue is one of the circumstances in which a given right conflicts with the International Private Law problems، and therefore، is a place for the considering conflict of law rules. As a result، in this paper، we studied comparatively the rules governing the relationship between the transferee and the debtor in Iran’s law and The Uniform Commercial Code in the view of some International Instruments. It came to light that whereas in these two legal systems and International Instruments، the governing conflict of law rule and as a result، governing law is the same both on the main contract and the relationship between the transferee and the debtor، the obstacles to the invocability principle of credit-transferring are different with respect to this relationship in the mentioned legal systems and International Instruments as well.
    Keywords: Transferring, disposing credit, Main contract, Credit, transferring agreement, The ability to invoke, Governing ­law, Conflict­ of­ laws
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Saeedeh Amirtaymoori, Morteza Nasiri, Morteza Shahabzinia Pages 97-123
    In the company law، the vindication of the company’s rights is directorial affairs، and in the exclusive authority of directors who represent a company. In the cases، which the directors avoid of vindicating the rights of their company، due to personal interests or the interests of those who may have ascendancy over them، the prediction of suitable strategy would secure the rights of the company and its minority shareholders. In this respect، legal systems have allowed the shareholders to intervene and bring an action in the name of the company. This is called a “Derivative Action”. The contrast of this sort of action with independent legal personality and the exclusive representation of the directors of the company، necessitates this sort of action to be defined as exceptional and thus limited in the domain of enactment so that the minority shareholders do not have the power to abuse it in order to interfere with the way the directors operate، and prevent them from bringing action against the competent and capable directors. Therefore the derivative action is limited in domain and is usable only in fixed or appointed cases. In England، France and Iran، the legislature has enacted the derivative action for the cases of vindicating the company’s rights against directorial faults، whereas in the United States، it can be brought against any person.
    Keywords: Company, Derivative action, Corporate action, Shareholder, Director
  • Rahim Nobahar Pages 123-147
    Cancellation of Hadd (prescribed punishment) is prohibited in some Islamic narrations. These narrations have often been interpreted and construed as referring to Hodoud as opposed to Tazira’t and their inflexible implementation. According to such an inflexible reading of the texts، Hodoud would not be flexible enough to cover all the necessary expediencies، and would not be compatible with the requirements of different circumstances and conditions. By critically analyzing the content of these narrations، this article comes to the conclusion that they are not specifically related to Hodoud. Rather، they are talking about punishment، in general، and that any unjustified ignorance and abolitionist approach to the punishment is not acceptable: be the punishment Had or Ta’zir. So the main objective of these narrations is not to emphasize rigidity، inflexibility، and unreasonable seriousness in Hodoud in their idiomatic sense; rather they are emphasizing the certainty of punishments in general. Also the article criticizes some rules inferred from the narrations.
    Keywords: Islamic Criminal Law, Cancellation of Had, Abolitionism
  • Seyyed Hasan Vahdati Shobeyri*, Zohre Afshar Qouchani Pages 147-168
    In our today society، there are many children who are arising from the marriage of Iranian women with foreign men، and thereupon are unqualified for Iranian citizenship and its related privileges. Although the legislator، in Paragraph 5 of Article 976، sets the rule about possibility to earn Iranian citizenship; however he has not talk about the status of children before they reach the age of 18 years. Single article of determination of the citizenship status of the children raising from the marriage between Iranian women and foreign men، approved in 1385 (2006)، also didn not remove brevity of the civil law about this، and the reforming proposal of the citizenship status determination of children of Iranian women married to foreign men has remained silent since 1391 (2012)، so that determining a solution for granting citizenship through interpretation of Paragraph 4 of Article 976، reforming paragraphs 2 and 6، or at least granting some necessary privileges like subsidies، free education، and having Iranian ID card before reaching the age of 18 can help significantly to solving this problem.
    Keywords: Iranian women, Foreign men, Children, The 976 article of civil law, Iranian citizenship