فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم پارچه باف دولتی*، سیدمحمدعلی ایازی، سیدمحمدباقر حجتی صفحه 1

    «علم قرائت» را می توان یکی از مهم ترین علوم قرآنی دانست که تاثیری مستقیم بر ترجمه و تفسیر قرآن دارد. بررسی و ملاحظه ترجمه ها و تفاسیر قرآن در آیاتی که قرائات مختلف در کلمه یا کلماتی از آن ها وجود دارد که بر معنای آیات موثر است، نشانگر قرائت مورد پذیرش یا حداقل مرجح نزد مترجم یا مفسر قرآن می باشد. در این مقاله، ابتدا معرفی یک ترجمه (ترجمه ای ناشناخته و تصحیح شده از منطقه خراسان بزرگ) و سه تفسیر قرآن کریم (منهج الصادقین، زبده التفاسیر و مواهب العلیه یا تفسیر حسینی) از مترجمان و مفسران ایرانی در قرن دهم هجری قمری مورد مطالعه قرار گرفته است. انتخاب قرن دهم از آن رو صورت پذیرفته که شواهد مختلف نشان می دهد در این قرن، مراحل آغازین دوره روی آوری کاتبان، مترجمان و مفسران به یک قرائت از میان قرائات مشهور صورت پذیرفته است. بررسی مقایسه ای قرائت قرآن در این ترجمه و تفاسیر نشان می دهد هرچند پذیرش قرائت واحد در قرن دهم نزد عموم محققان و در تمام مناطق ایران به طور فراگیر به چشم نمی خورد، ولی توجه به روایات منقول از عاصم بن ابی النجود کوفی بیشتر است. در این میان، تطابق کامل قرائت برخی از آثار با قرائت عاصم به روایت ابوبکر شعبه بن عیاش در قرن دهم از قبیل «منهج الصادقین» و «تفسیر حسینی» نتیجه یاد شده را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: قرائات، ترجمه و تفسیر قرآن، منهج الصادقین، زبده التفاسیر، مواهب العلیه، تفسیر حسینی
  • اعظم پرچم *، زهرا قاسم نژاد صفحه 29

    بشارت به وقوع ملکوت که ریشه در آموزه های یهودیت دارد، از تعالیم حضرت عیسی (ع) و مرکز رسالت او قرار گرفته است، زیرا نجات و رستگاری تنها در ملکوت خدا محقق می شود. ملکوت که در عهد جدید، بیشتر با زبان رمز و تمثیل بیان شده، از الوهیت عیسی(ع) آغاز و با تکامل انسان ها، کلیسا و ولایت حواریون، رجعت ثانی، رستاخیز، قیام مردگان، و داوری نهایی مرتبط است. در قرآن کریم ملکوت الهی از خدا آغاز گشته و با امر الهی، هدایت، امامت، یقین، و عرش مرتبط است. در نظام عرش الهی، پیامبران، حاملان عرش هستند که اجرای بخشی از تدابیر خداوند، یعنی هدایت انسان ها را بر عهده دارند و در این راستا از علم حضوری بهره مند شده و با ولایتی که در نفوس مردم دارند، به هدایت می پردازند. نوع دیگری از ملکوت در قرآن کریم جنبه همگانی داشته و محیط بر عالم ملک است و مردم در صورت تزکیه نفس از طریق مشاهده باطنی وارد عالم ملکوت شده و بر این اساس جهان را خدامحور دیده و تنها خدا را شایسته پرستش و عبودیت دانسته و فقط از او استعانت می طلبند. این نوشتار، در صدد است از طریق متون دینی و تفاسیر مربوطه با بیان مفهوم و حقیقت ملکوت در عهدین و قرآن کریم، مبانی مشترک و مورد اختلاف را استخراج نماید.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، حضرت عیسی(ع)، عرش الهی، عهدین، ملکوت
  • محمدحسن رستمی *، معصومه شاهین پور صفحه 53

    لغزش یابی و لغزش زدایی از آثار ارزشمند مترجمان در راستای به گزینی و هرچه نزدیکتر ساختن کلام وحی به زبان فارسی و انتقال دقیق تر پیام قرآن به پارسی زبانان ضرورتی انکار ناپذیر است. این جستار با گزینش دو آیه به صورت نمونه از آیات علمی قرآن که بیانگر جزئیات تشکیل ابر و باران وتگرگ می باشند، برآن شده تا با ورود به مباحث وگزاره های علمی قرآن در حوزه زیست شناخت و بررسی ترجمه این آیات، به لغزش های برخی مترجمان فارسی زبان در این مورد بپردازد و سپس بیان کند که با استفاده از اصولی مشخص، می توان این لغزش ها را برطرف کرد و ترجمه بهتری ارائه داد. بر این اساس در این مقاله به بررسی برخی از ترجمه های معاصر با بهره گیری از ابزار و منابع اساسی همچون؛ لغت، دانش تفسیر و علوم تجربی پرداخته شده و بر مبنای آن میزان هماهنگی ترجمه ها با این منابع متفاوت ارزیابی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، برخی از این ترجمه ها دقت و توجه کافی در استفاده از این منابع مبذول نداشته اند که می توان برای برطرف کردن ابهام آیات، از توضیحات اضافی صحیح علمی با استفاده از اصول و ضوابط ترجمه بهره برد.

    کلیدواژگان: ترجمه، زیست شناسی، اعجاز علمی، ابر، باران، تگرگ
  • ابراهیم فتح الهی *، ابراهیم کاملی صفحه 75

    قرآن کریم از زمان نزول خود، به دنبال جلب توجه مخاطبان بوده تا آن ها را متقاعد سازد. این جلب توجه قرآن، به خاطر هدایت مردم و رستگاری مخاطبان است. قرآن کریم برای اقناع مردم با آن ها ارتباط برقرار می کند و برای متقاعد کردن مخاطبان از کلمات و جملات و عبارات متنوع بهره می گیرد، و اصول اعتقادات و احکام و مواعظ را به کمک تشبی هات، استعاره ها و کنایه ها در قالبی اثرگذار به مخاطبان ارائه می دهد. پیام های قرآنی که در وجود مردم نفوذ کرده، از ذهن عبور کرده و به دل انسان می رسد و سپس درونی شده و پذیرفته می شود. علت تاثیرگذاری پیام های قرآن در زبان قابل فهم و همگانی آن، بهره گیری از کلمات و جملات اثرگذار و بهره مندی از صناعات ادبی نهفته است. همچنین این اثرگذاری به ویژگی پیام رسان مربوط می شود. در پیام های قرآنی، ویژگی های پیام رسان عبارت است از: آگاهی، خلوص، مهربانی، دلسوزی و سعه صدر. قرآن به ظرفیت ذهنی و فکری مخاطب و نیازهای فعلی و آتی او توجه نیز نموده است. همچنین بایسته های مخاطب را در قالب پیام های نوید بخش به او عرضه کرده و او را دعوت به تفکر نموده است تا آن پیام ها را درک نماید و درونی سازی کرده و در رفتار خود نشان دهد.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، اقناع، پیام رسانی، پیام، مخاطب
  • مرضیه محصص*، کاظم قاضی زاده، محمد علی ایازی صفحه 101

    محمدحسین فضل الله از جمله مهمترین مفسران معاصر محسوب می شود که از حوزه جغرافیایی لبنان برخواسته و با هدف ارائه اصول کلی حاکم بر نظام اجتماعی اسلام، با شیوه ای تحلیلی و اجتهادی، آیات قرآنی را پردازش نموده است. این مقاله در چهار بخش به بررسی موضوع همزیستی اجتماعی به عنوان یکی از ظرفیت های نظام اجتماعی قرآنی پرداخته است. مهمترین یافته های این مطالعه از رهگذر استخراج مبانی گرایش به همزیستی اجتماعی در اندیشه علامه فضل الله این است که وی متاثر از شاکله اجتماعی لبنان به سبب گوناگونی ادیان، طوایف و نژادها، مصادیق همزیستی اجتماعی را در حوزه تعاملات فردی، دینی و بین المللی بسیار توسعه بخشیده است.

    کلیدواژگان: علامه محمدحسین فضل الله، تفسیر من وحی القرآن، همزیستی اجتماعی
  • محمد مهدی مسعودی* صفحه 121

    شبهه زدایی از آموزه های دین امری اجتناب ناپذیر است. حدیث هم به عنوان یکی از منابع استنباط دینی از این امر مهم مستثنی نیست. شبهه زدایی از احادیث می تواند با رویکرد ثبوتی یا اثباتی انجام شود. رویکرد ثبوتی ناظر به مقام ثبوت یعنی واقع امر و حقیقت حال مورد پژوهش است؛ در حالی که در رویکرد اثباتی تنها دغدغه کاربرد نتایج آن وجود دارد. علامه شبر از دانشمندانی است که از هر دو رویکرد در حل مشکلات اخبار بهره برده است. روش ایشان با دو رویکرد مذکور، موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: علامه شبر، رویکرد ثبوتی و اثباتی، مشکل الحدیث
  • شادی نفیسی *، سمیه خلیلی آشتیانی صفحه 145

    ماتریدیه به عنوان یکی از فرق کلامی مسلمانان در کنار دیگر فرق کلامی همچون شیعه، معتزله و اشاعره شناخته می شود‍، اما نسبت به دیگر فرق کلامی کمتر مورد توجه فرق نویسان متقدم قرار گرفته است. پایه گذار این فرقه ابومنصور ماتریدی است، این نحله فکری حنفی مذهب به لحاظ عقل گرایی به معتزله نزدیک است. چنانکه کتب عقاید ماتریدیه نشان می دهد، ایشان نیز در مسئله امامت با دیگر اهل سنت هم رای هستند اما اهل بیت(ع) را تکریم می کنند. این پژوهش به تبیین تاثیر رویکرد کلامی ایشان در تفسیر آیات مربوط به اهل بیت(ع) و حضرت علی(ع) پرداخته و دو تفسیر از این فرقه که یکی متعلق به ابومنصور ماتریدی و دیگر متعلق به نجم الدین عمر نسفی است، برای این بررسی انتخاب شده است. بررسی آراء تفسیری ایشان نشان می دهد خلاف آنچه در کتب عقاید ماتریدیه درباره تکریم اهل بیت(ع) نوشته شده است، ایشان از نقل روایات بیان گر مصداق آیات مربوط به اهل بیت(ع) چشم پوشی کرده اند.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، امام علی(ع)، ماتریدیه، ابومنصور ماتریدی، نجم الدین عمر نسفی
|
  • Karim Parchebaf Dolati, Seyyed Mohammad-Ali Ayazi, Seyyed Mohammad-Bagher Hojjati Page 1

    “The Science of readings (qera’a) of Quran” may be considered as one of the most important Quranic sciences that has direct impact on the translations and interpretations of this Holy Book. In order to reach the translator and commentator’s view on readings of Quran, studying their translation and interpretations of verses with variant readings, which have effect on the meaning, clearly reveals their accepted reading (qera’a) or atleast their priority.In this article, one translation (by an unknown author from the great khorasan region) and three exegesis (i.e. Manhaj-al-sādeghīn, Zubda-al-Tafāsīr, and Mawāhib-al-Aliyya or Hoseini Tafsir) have beenintroduced. These four books, written by Iranians,belong to the tenth century which for numerous reasons is considered the initiative era for translators and interpreters in choosing a single reading from among different famous ones.After a brief introduction of the mentioned books, the article carries on with the comparative study of these sources, considering their choice of various readings. This study indicates that although there had been no unique and widely accepted reading of the Holy Quran among the scholars in all areas of Iran during the tenth century; but, the traditions narrated on authority ofĀsim bn Abī al-Nudjūd gained more attention. Furthermore, the complete correspondence between the reading chosen in some of these works and thatof Āsim narrated by Abūbakr Shu’ba bn Ayyāsh in such as “Manhadj-al-sādeghīn” and “Hoseinī Tafsir” reinforces the aforementioned conclusion.

    Keywords: Quran, Recitations, Translation of the Quran, Interpretation of the Quran, Manhadj-al-Sādighīn, Zubdah-al-Tafāsīr, Mawāhib-al-Aliyyah, Hoseinī Interpretation
  • A’zam Parcham, Zahra Ghasem-Nejad Page 29

    Proclaiming the realization of the Kingdom (malakut) rooted in the teachings of Judaism, is one of the main instructions of Jesus and the core of his mission, since salvation and deliverance can only be attained in the Kingdom of God. This Kingdom which is mentioned mainly in allegorical and esoteric language, begins with the divinity of Jesus (as) and is related to the evolution of the human beings, the church, the guardianship of the Apostles, the second return, the Resurrection, the rising of the dead and the final judgment.In the Holy Quran, the Divine Kingdom begins with Allahand is related to his command, his guidance, imamate, conviction and the Throne. As for the Divine Throne, the prophets are the carriers of the Throne who implement part of the Divine Plan, that is the guidance of the people and therefore embrace direct knowledge and with their guardianship over the human soul, can guide them. Another kind of Malakutin the Quran has a general aspect and encompasses the world of kingship (molk), and human beings can experience this aspect of the world by internal observation and insight, therefore seeing the world as it really is, god-oriented; in result of which they consider only Allah as the one to worship and adore and the only one whose assistance, should be asked.This essay tends to examine the concept and reality of the Malakutin Gospel and Quran through religious texts and commentaries and to ascertain the similarities’ and the differences.

    Keywords: Quran, Jesus, theDivine Throne, Gospel, the Kingdom (Malakut)
  • Mohammad-Hassan Rostami, Ma’sumeh Shahinpur Page 53

    Identifying themistakes in the prominent translations of the Quran and removing them is considered a necessity for reaching a better and more precise conveyance of the revelation to Persian speaking readers This article has chosen two scientifically significant verses of the Quran which discuss the formation of clouds, rain and sleet as an example to study different translations and evaluate their word choice, considering these issues in the corresponding science of Biology. Meanwhile it proposes some principles, regarding which will end in a better translation in this field. In this study, several contemporary translations (Ayati, Behbudi, Payandeh, Rezaee, Sha’rani, Sadeqi, Fuladvand and Makarem) have been examined concerning their translation of the mentioned verses.On the basis ofemploying the basic means and sourcesof translation, interpretation and science. According to this survey, some of these translations have not properly utilized the necessary sources. Althoughit became clear that providingadditional explanations based on the principles of translation, canresolve the ambiguity in translations for verses with biological informations.

    Keywords: Biology, Quran, Quranic statements, scientific statements, Translation of Quran, Cloud in Quran, Rain in Quran, Sleet in Quran
  • Ebrahim Fathollahy, Ebrahim Kameli Page 75

    From the moment of its revelation, The Holy Quran has always tried to draw the attention of its addressees in order to persuade them. Quran in pursuing such a policy, aims the guidance of and salvation of its addressees. To persuade, The Holy Quran communicates with the people employing various words, phrases and sentences and introducing its dogma, commandments and edifications to its addressees using similes, metaphors and ironies in an effective frame work. The messages of Quran has to influence the people, therefore it has to pass through their mind and reach their heart as to be accepted. The mystery of the inspiration power of the Quranic messages is in itscomprehendible and generally understood language, its usage of effective phrases and statements and in its employing different figures of speech.The effectiveness of its message, also gains its impact from its messenger because of his knowledge, honesty,kindness, sympathy and compassion. Quran has taken into consideration the addressee’s mental power and his/hers present and future needs, presenting them in a positive manner and inviting him/her to contemplate on the message, internalize it and act according to it .

    Keywords: Persuasion, messenger, message, addressee, the Quranic language
  • Marziyeh Mohassess, Kazem Ghazizadeh, Mohammad-Ali Ayyazi Page 101

    Mohammed Hussein Fadlallah is one the most important contemporary interpreters arising from the geographical area of,Lebanon who hasanalytically interpreted Quran with the goal of providing the general principles governing the social order of Islam.This four-part article explores the theme of social coexistence as one of the capacities?? Ofthe Quranic social system.The most important conclusions reached by identifying allama fazlollah’s ideas is that he has thoroughly expanded the examples of social coexistence in the personal, religious and international area, due to his personal experience of the multi–religious/race and ethnic groups.

    Keywords: AllamaMohammadHusseinFadlallah, men wahy-al-Quran exegesis, social coexistence
  • Mohammad-Mahdi Mas’udi Page 121

    Removingthedoubts of the teachings of religion is inevitable. Resolving the doubts concerning religious teachings is an inevitable responsibility. Hadithas a source for religious deduction is no exception to this serious rule In response to these doubts, two approach can be followed: the one considering all the probabilities, even the most unacceptable ones(esbati) and the one seeking a real response (sobuti).Allameh Shobbar, is one of the scholars who have benefited from both approaches in resolving the complications related to Hadiths. This issue is the concern of this study.

    Keywords: Allameh Shobbar, Hadith complications, Sobutiapproach, Esbatiapproach
  • Shadi Nafisi, Somayeh Khalili Ashtiyani Page 145

    Matoridiyya is known as one of the Islamic theological schools along with that of the shi`ite, Mu'tazilite, and Ash'arite. Yet, in the literatures written on sects and schools of thought, it has gained much less attention from the beginning comparing to the others .This theological school which wasfounded and named after Abu-Mansur Matoridi, follows the Hanafischool in legalmatters and isclose to Mutazalites in regard to its rational approach .As it can be seen in their creed books, they shared other sunni sects in their view on imamate, whereas they honored Ahlulbayt(PBUT).This studytends to pursue the influence of their theological approach on theirinterpretation of the verses related to AhlulBayt and Imam Ali (PBUT). The two extant commentaries of this sect,those of Abu-Mansur Matoridi and Najm al-Din OmarNasafi have been selected for this survey. The examination oftheir interpretive positions reveals that despite their veneration for Ahlulbayt, they have ignored mentioning reports according to which Ahlulbayt are considered as referentsfor various verses.

    Keywords: Maturidiyya, Abu-Mansur Maturidi, Najm al-Din Omar Nasafi, Ahlulbayt, Ali (PBUH)