فهرست مطالب

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال چهارم شماره 14 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل موفق*، علی دلاور، عبدالله شفیع آبادی، فریبرز درتاج صفحه 1
    زمینه
    نوآوری یا خلاقیت کارکنان پیامدی مهم در انطباق یافتن سازمان ها با شرایط محیطی و استفاده از فرصت ها تلقی می شود. علی رغم اهمیت این متغیر در جهت شناخت این سازه در بافت سازمانی و سنجش آن تاکنون تحقیقات کمی انجام شده است.
    هدف
    در این تحقیق محققان به بررسی ویژگی های روان سنجی و اعتبار سنجی یکی از مدل های مشهور رفتار کاری نوآورانه پرداخته اند که به تازگی توسط مسمان و مولدر (2012) توسعه داده شده است.
    روش پژوهش: بعد از ترجمه سوالات پرسش نامه سی سوالی رفتار نوآورانه سازمانی این پرسش نامه به همراه مقیاس رفتار نوآوری فردی هولمان و همکاران و آزمون تفکر واگرا بر روی 250 نفر از مدیران بانک ملت اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی دال بر استخراج پنج عامل بررسی فرصت، تولید ایده، ارتقای ایده، محقق سازی ایده و تعمق در نمونه فعلی تحقیق بود که با نتایج توسعه دهندگان پرسش نامه همخوان بود. ضرایب پایایی هر پنج بعد پرسش نامه بالاتر از 81/ 0 بود که دال بر مقادیر پذیرفتنی پایایی پرسش نامه بود. همبستگی خرده مقیاس های پرسش نامه رفتار کاری نوآورانه بین 43/ 0 تا 61/ 0 بود که دال بر اعتبار همگرای این پرسش نامه بود. از طرف دیگر، همبستگی خرده مقیاس های این پرسش نامه با نمره های تفکر واگرا و مقیاس رفتار کاری نوآوری فردی مثبت و معنا دار بود که دوباره نشانگر اعتبار همگرای این پرسش نامه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند برای محققان و کارفرمایان به منظور شناخت بهینه از طبیعت نوآوری سازمانی و سنجش این سازه موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، رفتار کاری نوآورانه، اعتبار سنجی
  • نورمحمد رضایی*، نادر پادروند، عبدالرضا سبحانی، علی محمد رضایی صفحه 19
    زمینه
    بسیاری از پژوهشگران آموزش فلسفه را یکی از ابزارهای اصلی پرورش مهارت های تفکر انتقادی و خلاق در کودکان می دانند.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجرای برنامه فلسفه برای کودکان در افزایش خلاقیت و مولفه های سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط در دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی مدارس منطقه 5 شهر تهران بود.
    روش
    برای انجام پژوهش از روش پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. به همین منظور، از بین دانش آموزان پایه پنجم تعداد 100 دانش آموز پسر (چهار کلاس) انتخاب شد. دانش آموزان به مدت 13 جلسه و در هر جلسه 45 دقیقه (هفته ای یک جلسه) به شیوه حلقه کندوکاو شارپ لیپمن و داستان های فکری فیلیپ کم، آموزش دیدند. پس ازآن آزمون خلاقیت تصویری تورنس فرم ب اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون مانووا حاکی از تاثیر آموزش فلسفه به کودکان بر مولفه های سیالی، انعطاف پذیری و نمره کل خلاقیت و عدم تاثیر آن بر مولفه های ابتکار و بسط است.
    بحث و نتیجه گیری
    با آموزش فلسفه به کودکان می توان خلاقیت دانش آموزان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: فلسفه، فلسفه برای کودکان، خلاقیت، آموزش
  • اسماعیل کاوسی* سید صادق اوالی صفحه 37
    زمینه
    جهانی شدن ازجمله مفاهیم کلیدی است که در دهه های گذشته موردتوجه ویژه اندیشمندان و سیاست گذاران بوده است، به طوری که این مفهوم را می توان یکی از متداول ترین و پراستفاده ترین مفاهیم علوم انسانی دانست که با گذشت زمان افق های جدیدی از آن آشکار می شود. رشد سریع و تکاملی دانش فنی و فناوری و گسترش بازار مصرف، مجال استفاده از تجارب و راه حل های گذشته را از آدمی ربوده است. به طوری که این تجارب و راه حل ها برای مسائل جاری و آینده سازمان ها کارگشا نیستند.
    هدف
    این تحقیق به دنبال بررسی راهبردهای ایجاد کارآفرینی در موسسه های فرهنگی و هنری کشور در عصر جهانی شدن است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها (طرح تحقیق) آمیخته اکتشافی به شمار می رود. در مرحله کیفی داده ها با روش مطالعه موردی گردآوری شد و در مرحله کمی گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 400 نفر از خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران حوزهٔ فرهنگ و هنر، مدیران و کارشناسان موسسات فرهنگی، هنری و کارآفرینان فرهنگی است. در مرحله کیفی از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در مرحله کمی نیز از روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی استفاده شد. با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه برابر 250 نفر است. تعداد 275 پرسش نامه با احتساب ده درصد بیشتر از حجم نمونه بین افراد توزیع شد.
    یافته ها
    بر اساس اطلاعات حاصل از مصاحبه و پرسشنامه به تدوین ارزش های بنیادی، ماموریت های کسب وکارهای فرهنگی و استخراج عوامل محیط داخلی و خارجی پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از چارچوب اس دبلیو او تی و ماتریس کیو اس ام پی، راهبردهای ایجاد کارآفرینی در موسسه های فرهنگی و هنری کشور در عصر جهانی شدن استخراج شد.
    کلیدواژگان: راهبرد، کارآفرینی، موسسه های فرهنگی و هنری، جهانی شدن
  • نرگس رحمتی*، رضا رستمی، محمدرضا زالی، جمیله زارعی صفحه 73
    زمینه
    کودکان به مثابه آینده سازان هر کشوری باید بتوانند نقش آفرینی نوینی در فناوری و صنعت داشته باشند. با توجه به مطالعات مختلف می توان از نوروفیدبک برای پرورش خلاقیت کودکان بهره برد. براین اساس نهادها و سازمان های مجری آموزش کودکان می توانند این آموزش را در برنامه های ویژه کودکان بگنجانند؛ چراکه کودکان با دریافت آموزش های لازم برای تفکر خلاق در سن مناسب، می توانند تا آخر عمر از آن بهره فراوانی ببرند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش نوروفیدبک بر خلاقیت در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور شصت دانش آموز به شیوه هدفمند انتخاب شدند. در مرحله پیش آزمون تمام آزمودنی ها با نوار مغزی کمی شده و آزمون های تفکر خلاق تورنس ارزیابی شدند و بر اساس نمره های همتاسازی در دو گروه سی نفره جایگزین شدند. یکی از گروه ها به تصادف گروه آزمایش و دیگری گروه کنترل در نظر گرفته شد. در این مطالعه دانش آموزان گروه آزمایش بیست جلسه تحت آموزش نوروفیدبک قرار گرفتند و همزمان گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از گذشت دو ماه، تمام دانش آموزان با آزمون های تفکر خلاق تورنس، فرم تصویری دوباره ارزیابی شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس 21 از طریق آزمون تحلیل واریانس تک متغیره انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، بین گروه آزمایش و کنترل در مولفه های سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و خلاقیت کل تفاوت معناداری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت نوروفیدبک بر خلاقیت دانش آموزان تاثیر دارد؛ بنابراین، از آموزش نوروفیدبک برای بالابردن خلاقیت در دانش آموزان می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش نوروفیدبک، خلاقیت، انعطاف پذیری، ابتکار، مقطع ابتدایی
  • رحیم بدری گرگری*، فریبا حسینی صفحه 93
    زمینه

    خلاقیت از دیدگاه نظری تولید ایده ها، محصولات، فرایندهایی جدید و مفید به وسیله افراد یا گروه ها تعریف شده است. خلاقیت تابعی از زمان در دسترس فرد است و به صورت منفی با فشار زمانی تجربه شده فرد رابطه دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین رابطه بین ابعاد مختلف انگیزشی مدیریت زمان (تمایل به بی سازمانی، کنترل ادراک شده زمان و سرسختی روان شناختی) با خلاقیت دانشجویان انجام شد.

    روش

    با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 240 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب شدند. آزمون تفکر خلاق تورنس، مقیاس ابعاد نگرش و انگیزش مدیریت زمان به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تحلیل آماری داده ها به کمک نرم افزار ای موس و با روش تحلیل مسیر انجام شد.

    یافته ها

    خلاقیت دانشجویان به وسیله کنترل ادراک شده زمان (22/ 0= β) و تمایل به بی نظمی یا بی سازمانی (18/ 0-= β) پیش بینی شد. همچنین یافته ها نشان داد بعد سرسختی به صورت مستقیم با خلاقیت دانشجویان رابطه ندارد اما مسیر غیرمستقیم آن از طریق کنترل ادراک شده زمان (09/ 0= β) معنادار است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد، کنترل تصوری زمان و رفتار مدیریت زمان برای تولید موثر ایده های خلاق ضروری است.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، خلاقیت، کنترل ادراک زمان، سرسختی، تمایل به بی سازمانی، تحلیل مسیر
  • محمد شاهعلی زاده*، سجاد دهقانی، حجت دهقانزاده صفحه 111
    زمینه
    یادگیری و خلاقیت ازجمله عنصرهای مهم برای پیشرفت یک کشور است. قابلیت یادگیری و آموزش خلاقیت، این امکان را برای مسئولین آموزش وپرورش فراهم می کند که راهکارهایی برای افزایش خلاقیت و یادگیری دانش آموزان و دانشجویان ایجاد کنند.
    هدف
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر الگوی پرورش خلاقیت ویلیامز بر یادگیری و خلاقیت دانش آموزان است.
    روش
    این پژوهش به لحاظ ماهیت موضوع، اهداف و فرضیه ها از نوع کاربردی است و در زمره طرح های شبه آزمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه اول دبیرستان شهرری تشکیل می دهند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه های چندمرحله ای استفاده شد. در این تحقیق، ما با دو گروه آزمودنی پسر پایه اول دبیرستان امام خمینی (ره)، سروکار داشتیم که یک گروه در معرض متغیر مستقل (الگوی پرورش خلاقیت ویلیامز) و گروه دیگر در معرض روش تدریس سنتی قرار گرفتند تا تاثیر متغیر مستقل بر یادگیری و خلاقیت بررسی شود. ابزارهای پژوهش، آزمون یادگیری محقق ساخته و آزمون خلاقیت تورنس بود و در پیش آزمون و پس آزمون از آن ها استفاده شد. در پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد و برای انجام محاسبات آماری از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی فرضیه ها مشاهده شد که الگوی پرورش خلاقیت ویلیامز در افزایش یادگیری و خلاقیت نسبت به روش تدریس سنتی اثربخشی بهتری دارد. بنابراین، این الگو یکی از راهکارهای افزایش یادگیری و خلاقیت است که می توان از آن استفاده کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق با بسیاری از تحقیقات داخلی و خارجی همسو بود. در پایان پیشنهادهایی برای استفاده از این الگو در محیط های یادگیری حضوری و محیط های یادگیری الکترونیکی و همچنین ایجاد کارگاه های آموزشی برای آشنایی معلمان با این الگو داده شد.
    کلیدواژگان: یادگیری، خلاقیت، الگوی پرورش خلاقیت، ویلیامز
  • سیروس قنبری، محمدرضا اردلان، بهرام محمدی* صفحه 135
    زمینه
    اثربخشی سازمانی را میزان تحقق اهداف سازمانی، میزان نزدیکی سازمان به اهداف مورد انتظارش و نیز میزان کسب اهداف کوتاه مدت و بلندمدت سازمان با توجه به انتظارات ذینفع ها، ارزیابی و مرحله زندگی سازمانی تعریف کرده اند. اثربخشی سازمانی از مهم ترین مشخصه های سازمان های پیشرو است که با مولفه های درون سازمانی ازجمله کارایی، خلاقیت، هوش و استعداد کارکنان ارتباط معناداری دارد.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه هوش هیجانی و خلاقیت با اثربخشی سازمانی مدارس دوره متوسطه شهرستان سنندج بوده است.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش، کلیه دبیران مدارس دوره متوسطه شهرستان سنندج در سال تحصیلی 93-1392 به تعداد 869 نفر بوده است. حجم نمونه 250 نفر با روش خوشه ایچندمرحله ای و استفاده از فرمول کوکران تعیین شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه هوش هیجانی، آزمون خلاقیت و پرسشنامه اثربخشی سازمانی بوده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده های تحقیق، مبین وجود رابطه معنادار میان مولفه های خودآگاهی، مهارت های اجتماعی و خود انگیزی از مولفه های هوش هیجانی و تمامی مولفه های خلاقیت با اثربخشی سازمانی مدارس بوده است. نتایج تحلیل رگرسیونی داده ها نشان داد که متغیر انعطاف پذیری در دبیران و سیالی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان همبستگی را با اثربخشی سازمانی مدارس دارند. همچنین نتایج آماره های تحلیلی رگرسیونی چندمتغیره نشان داد که متغیرهای هوش هیجانی و خلاقیت در دبیران به طور خالص 565/0 درصد از واریانس اثربخشی سازمانی مدارس را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که با تقویت هوش هیجانی و خلاقیت در دبیران، اثربخشی سازمانی مدارس ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خلاقیت، اثربخشی سازمانی
|
  • Khalil Movafagh*, Ali Delavar, Abdollah Shafi Abadi, Fariborz Dortaj Page 1
    Background
    Innovative work behavior is considered as an important outcome in adapting organization to environmental conditions and using opportunities. In spite of importance of this construct, there are a few research in order to investigate and measure this construct in organization context.
    Purpose
    In this study some psychometric properties of Messmann, G., & Mulder (2012), one of the recent innovative work behavior model, is investigated.
    Method
    After translation of some 30 items of innovative work behavior, the final form of the questionnaire and individual innovative work behavior plus convergent thinking scale were implemented to 250 manager and personnel of the Mellat Bank of Iran.
    Result
    Exploratory factor analysis extracted 5 main factors of Opportunity exploration, Idea generation, Idea promotion, Idea realization, and Reflection. This result is consistent with developers findings of this construct; Alfa coefficients of all factors were higher than 0.81. This results implied that acceptable range of questionnaire; relationship of work innovative behavior subscales with each other were between 0.43 to 0.61 resulted in convergent validity of the construct. Also, correlation of the target subscales with convergent thinking and individual innovative behavior scales was positive and significant. This results, also, showed convergent validity of questionnaire.
    Conclusion
    The results of this study can be effective instrument for researchers and employees to better cognition of innovative work behavior and measuring it.
    Keywords: Creativity, Innovative work behavior, validation
  • Noor Mohammad Rezaei*, Nader Padervand, Abdolreza Sobhani, Ali Mohammad Rezaei Page 19
    Background
    Many researchers consider teaching philosophy to children as one of the main tools for fostering critical and creative thinking skills among them.
    Objective
    The current research aims to survey the role of teaching philosophy to children on their creativity and its components among the fifth grade primary school boy students in five schools in Tehran.
    Method
    The authors used post-test method with control group. To this purpose some 100 students (4 classes) were selected among fifth grade primary school students. The students were taught during 13 sessions for 45 minutes (1 session in a week) by Sharp Lipman community of inquiry and Phillip Cam thinking stories, then the Torrance tests of creative thinking were executed.
    Results
    The results of MANOVA indicate effects on components fluidity and flexibility and total score of creativity and showed no effect on originality and expandability of the students.
    Conclusion
    By teaching philosophy to children, we can increase their creativity.
    Keywords: philosophy, philosophy for children, creativity, training
  • Esmaeil Kavousy* Seyed Sadegh Avali Page 37
    Background
    Globalization is one of the key concepts which, in recent decades, has received much attention among scholars and policy makers, to the extent that this concept can be called one of the most popular and most used concepts in the humanities. With the rapid and increasing growth of technical know-how, technology and consumer markets, there would be no room for using the past and established experiences and solutions. Past experiences and solutions are no longer useful for current and future problems of organizations.
    Objective
    This research reviewed the strategies of entrepreneurship in arts and cultural institutions in the era of globalization.
    Method
    It is functional in terms of purpose, and in terms of data collection (research plan) it is heuristic mixed. In the qualitative step, the case study approach was applied for data collection, and in the quantitative step, the data collection was done by survey description method. The population consisted of academic experts and experts in the field of art and culture, executives, experts in cultural and arts institutions and cultural entrepreneurs. In the qualitative step, using purposive sampling, samples were taken to saturation level. After interviewing some 14 experts, data was reached to saturation. In quantitative step, judgmental purposive sampling was used, which is considered as non-probability sampling methods. Statistical population size of executives, professionals and entrepreneurs in the arts and culture sector was about 400 people which after having been put in the Cochran formula, some 250 samples were obtained. Some 275 questionnaires and counting a ten-percent greater than selected sample size were distributed.Findings /
    Result
    The information obtained from interviews and questionnaires helped to develop basic values, cultural business missions as well as finding inner and outer factors.
    Conclusion
    Using the SWOT and QSMP matrix, strategies to entrepreneurship in arts and culture institutions in the era of globalization were designed.
    Keywords: strategy, entrepreneurship, arts, cultural institutions, globalization
  • Narges Rahmati*, Reza Rostami, Mohammad Reza Zali, Jamileh Zarei Page 73
    Objective
    This study investigated the effectiveness of neurofeedback training on creativity among primary school students in Tehran.
    Method
    Some 60 students with an average IQ between 90 – 119 were chosen, using available method. All the students were assessed by equated Quantitative Electro Encephalograph (QEEG), and The Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT), then they were equated according to the gained grades and placed into two groups. One of the group was chosen as experimental accidentally and the other as control. In this experimental study, students received neurofeedback for 20 sessions while control group received no experiment. At the end of the experiment all the students of both groups were reassessed by Torrance Tests of Creative Thinking. Findings/
    Result
    The neurofeedback group had meaningful change in creativity. Creativity was defined by the four most readily agreed upon divergent thinking abilities: (a) fluency (the ability to generate numerous ideas), (b) flexibility (the ability to see a given problem from multiple perspectives), (c) originality (the ability to come up with new and unique ideas) and (d) Elaboration (making details).
    Conclusion
    Neurofeedback training can be used for increasing the levels of creativity in students.
    Keywords: Neurofeedback, Creativity, fluency, flexibility, originality, Elaboration, primary school
  • Rahim Badri Gorgori*, Fariba Hosseini Page 93
    Background

    From a theoretical perspective, creativity has been defined as the production or generation of novel and valuable ideas, products, or processes by an individual or group. Creativity is a function of available time and is negatively related to time pressure experienced.

    Objective

    This research was conducted to determine the relation between perceived control of time, tenacity, preference for disorganization with creativity of students at the Tabriz University.

    Method

    Some 240 students from Tabriz University were selected by random cluster sampling method. Data was gathered through Torrance tests of creative thinking and Time management attitude and motivational aspects scale. Data was analyzed by AMOS software and with path analysis.

    Findings

    The results showed that creativity was predicted directly by perceived control of time (β=0/22) and preference for disorganization (β= -0/18). In addition, results showed although direct effects of the tenacity on creativity were not significant, but it had indirect effect on creativity by perceived control of time (β= -0/09).

    Conclusion

    The results suggest that perceived control of time and preference for organization may be necessary for the effective exploitation of creative ideas.

    Keywords: time management, creativity, perceived control of time, tenacity, Preference for disorganization, path analysis
  • Mohammad Shahalizade*, Sajjad Dehghani, Hojjat Dehghanzade Page 111
    Background
    Learning and creativity are important elements of a country’s development. Learning capability and creativity instruction provides a possibility for authorities to suggest strategies to increase students’ creativity and learning.
    Purpose
    This research examined the effects of the William’s education of creativity model on students’ learning and creativity.
    Method
    This research is applied type, due to the nature, goals and hypothesis and is placed among of quasi-experimental designs. Statistical population of this research were all students of high school of the Rey city, south of Tehran. Cluster sampling method was used to select samples. The researchers worked with two groups of first grade students at the Imam Khomieni high school. In this research, William’s education creativity model was used as an independent variable and traditional teaching method was used in order to study the effects of independent variable on learning and creativity. Researcher-made learning test and Torrance creativity test were used in pretest and posttest as research tools. Descriptive and inferential statistic for analysis of data and SPSS for statistical calculation were used.
    Result(s)
    The results of research showed that William’s education of creativity model was more effective than traditional methods in learning and creativity. So this model can be considered as an effective strategy to increase students’ creativity and learning rate.
    Conclusion
    Research results were in line with many internal and external investigations. Finally, some recommendations were given to use this model in face-to-face and electronic learning environments and also establishing some workshops for teachers’ familiarizing with this model were given.
    Keywords: learning, creativity, William's education of creativity model
  • Siroos Ghanbari, Mohamadreza Ardalan, Bahram Mohammadi* Page 135
    Background
    Organizational Effectiveness has been defined as achieving organizational objectives, the degree of closing to expected goals and achieving short-term and long-term goals with respect to beneficent expectations, evaluations and organizational life stages. Organizational effectiveness is one of the most important features of leading organizations that has a significant relationship with the inter-organizational components such as performance, creativity and employee’s talent.
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and creativity with the organizational effectiveness of high schools in Sanandaj.
    Methods
    Research Method was descriptive and correlation. The population of the study, some 869 people, were all secondary school teachers in Sanandaj in 2013-2014. A sample of 250 people with multi-stages cluster sampling method was determined by Cochran formula. The data collection tools used were emotional intelligence and organizational effectiveness questionnaires and creativity test.
    Results
    The results of the analysis data demonstrate a significant relationship between self consciousness, social skills and self motivation as part of emotional intelligence and the whole components of creativity with organizational effectiveness of schools. Regression analysis results showed that the variables of teachers and fluidity and are flexibility in the highest and lowest correlation with the organizational effectiveness of schools. Multiple regression results also showed that teacher’s emotional intelligence and their creativity explained parley 0.565% of organizational effectiveness variance.
    Conclusion
    It is claimed that the most significant result of this study is strengthening of the teachers intelligence and creativity, improving the organizational effectiveness of schools.
    Keywords: emotional intelligence, creativity, organizational effectiveness