فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 21 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره دیدار*، محمدحسین حدادخداپرست صفحه 1
    ژلاتین به دلیل خاصیت تشکیل فیلم و خصوصیات مکانیکی مناسب در تهیه فیلم های خوراکی بسیار مورد توجه می باشد. از جمله معایب فیلم های ژلاتینی، حلالیت زیاد این نوع فیلم ها در آب و بازدارندگی کم در برابر بخار آب می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های مکانیکی، بازدارندگی در برابر بخار آب و حلالیت فیلم های ژلاتینی روکش شده توسط روغن بذرک می باشد. همانطور که نتایج نشان می دهد، غلظت ژلاتین، میزان روغن بذرک مورد استفاده تاثیر زیادی بر خصوصیات مکانیکی، خصوصیات بازدارندگی فیلم ژلاتین دارد. فیلم ژلاتینی با غلظت ژلاتین7 گرم و میزان روغن بذرک 75/0 میلی لیتر بیشترین میزان بازدارندگی نسبت به بخار آب وبالاترین میزان نیروی سوراخ کنندگی و درصد طویل شدن فیلم را نشان می دهد. روکش کردن فیلم ژلاتینی توسط روغن بذرک به میزان قابل توجهی حلالیت این نوع فیلم در آب را کاهش می دهد به طوری که حلالیت در غلظت ژلاتین 7 گرم و روغن بذرک 75/0 میلی لیتر به حدود 40% می رسد.
    کلیدواژگان: فیلم های خوراکی، ژلاتین، روغن بذرک، خصوصیات مکانیکی، نفوذ پذیری نسبت به بخار آب، حلالیت در آب
  • آنا عبدالشاهی*، سیدعلی مرتضوی، علی اکبر شعبانی، امیر حسین الهامی راد، مهرداد طاهری، محمد آرمین صفحه 9
    مهمترین ارقام تجاری پسته دامغان شامل: اکبری، کله قوچی، خنجری، عباسعلی و شاه پسند از ایستگاه تحقیقات پسته دامغان تهیه گردید. روغن پسته با استفاده از حلال -n هگزان استخراج و ترکیب اسیدهای چرب توسط دستگاه گاز کروماتوگراف تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار چربی در ارقام پسته در محدوده % 647/60– 486/52 بود. ترکیب اسیدهای چرب تعیین شده در روغن ارقام پسته عبارت بود از: اسیدمیریستیک(%1080/0–0810/0)، اسیدپالمیتیک(%10750/11-2275/10)،اسیدپالمیتولئیک(%0180/1-175/0)،اسیداستئاریک(%2700/1-1010/1)،اسیداولئیک(%2435/55-9615/48)،اسیدلینولئیک(%8840/36-4820/30)، اسیدلینولنیک(% 8405/0- 3590/0)، اسیدآراشیدیک(%6300/0- 3855/0). از نظر اسیدهای چرب غیراشباع تفاوت آماری معنی داری(05/0P<) در بین ارقام وجود داشت. اسید اولئیک عمده ترین اسید چرب تک غیر اشباع و اسید لینولئیک عمده ترین اسید چرب چند غیر اشباع در روغن پسته بود. نسبت اسیدهای چرب غیراشباع به اشباع در محدوده 4/7- 7/6 بود. با بررسی مقاومت حرارتی روغن ارقام پسته مورد مطالعه با استفاده از روش رنسیمت، زمان القا در دامنه h54/5 (شاه پسند) تاh 69/7 (اکبری) بدست آمد.
    کلیدواژگان: ترکیب اسیدهای چرب، پسته، روغن پسته، مقاومت حرارتی
  • یونس صفدری*، محمدرضا سعیدی اصل، رضا صفری، عیسی جاهد صفحه 17
    با وجود میزان نسبتا بالای صید جهانی ماهی و به دنبال آن صنایع عمل آوری که منجر به تولید حجم بالایی از تولیدات جانبی گردیده است، تلاش بسیار کمی برای تولید پروتئین هیدرولیز شده از این مواد جانبی صورت گرفته و بدون هیچ توجه زیست محیطی، دور ریخته می شود. اگر این ترکیبات بیولوژیکی به نحو مطلوب مورد استفاده قرار گیرند، از یک طرف باعث کاهش آلودگی زیست محیطی ناشی از دور ریختن آنها شده و از سوی دیگر به لحاظ داشتن پروتئین های با ارزش، قابل بازیافت می باشند. در این پژوهش ابتدا تاثیر سه نوع آنزیم پاپائین، پپسین، تریپسین (با غلظت 5/1 درصد پروتئین سوبسترا) و زمان تاثیر گذاری آن ها (30، 60 و 90 دقیقه) بر میزان هیدرولیز امعاء و احشاء ماهی سر گنده به منظور بازیافت پروتئین بررسی شد. سپس از پروتئین بازیافت شده به عنوان منبع پپتون در محیط کشت لاکتوباسیلوس پلانتاروم استفاده و میزان جذب نوری بعد از مدت زمان های صفر، 3، 6، 9، 12، 15، و 18 ساعت انکوباسیون، اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که آنزیم پاپائین در مدت زمان 90 دقیقه بیشترین راندمان را از نظر درجه هیدرولیز و در نتیجه تولید پروتئین داشت. همچنین مشخص شد که میزان رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم در پپتون مربوط به تیمارهای آنزیمی نسبت به محیط MRS به عنوان نمونه شاهد، بیشتر بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد که پتانسیل خوبی برای تولید پروتئین هیدرولیز شده با ارزش غذایی بالا از مواد جانبی ماهی به منظور کاربردهای مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازیافت پروتئین، هیدرولیز آنزیمی، امعاء و احشاء ماهی سرگنده، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • اسماعیل عطای صالحی*، امین قهرمانی فر، مسعود نجف نجفی، محمدرضا عابدی قنبرآباد صفحه 27
    دراین تحقیق اثر فشار بالا (MPa 110، 80، 50 و 20) بر خصوصیات امولسیون های لیمونین تثبیت شده با غلظت های مختلف (10، 15 و20 درصد وزنی/وزنی) پروتئین آب پنیر تغلیظ شده مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات امولسیون ها نظیر اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی و مشخصات رئولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر مبنای نتایج، با افزایش غلظت پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، اندازه ذرات و شاخص بس پاشیدگی امولسیون ها به طور کاملا معنی دار افزایش یافت. همچنین با افزایش فشار اندازه ذرات امولسیون ها و شاخص بس پاشیدگی کاهش یافت. مشخصه های رئولوژیکی امولسیون ها از طریق برازش مدل هرشل- بالکلی بر داده های تنش برشی- نرخ برش محاسبه شدند. نتایج نشان داد امولسیون ها در همه غلظت ها و فشار های همگن سازی رفتار غلیظ شونده با برش دارند.
    کلیدواژگان: فشار بالا، پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، اندازه ذرات امولسیون، شاخص بس پاشیدگی
  • اکرم شریفی، صادق ریگی*، امیر حسین الهامی راد، محمد آرمین صفحه 37
    روش سطح پاسخ، مجموعه ای از تکنیک های آماری برای طراحی آزمایشات، مدل سازی و بررسی اثر فاکتورها بر نتایج نهایی ودر نهایت بهینه سازی فرآیند می باشد. این تحقیق با هدف بهینه سازی فرآیند آبگیری اسمزی ژل آلوئه ورا توسط روش سطح پاسخ انجام شد. اثرات فاکتورهای متغیر دما (50-30 درجه سانتیگراد)، غلظت محلول اسمزی (60-30 درصد وزنی-وزنی) و نسبت محلول به نمونه (10:1 و 1: 4) بر روی پارامترهای کاهش وزن (WR)، از دست دادن آب (WL) و جذب ماده ی جامد (SG) بررسی گردید. نتایج نشان داد که شرایط بهینه فرآیند آبگیری اسمزی ژل آلوئه ورا شامل دمای محلول اسمزی 30 درجه سانتی گراد، غلظت محلول با بریکس 31 و نسبت محلول به نمونه 1: 7/5 بود. در شرایط بهینه، پارامترهای کاهش وزن، از دست دادن آب و جذب ماده ی جامد به ترتیب 69/73، 62/78 و 93/4 گرم در هر 100گرم نمونه محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: ژل آلوئه ورا، آبگیری اسمزی، کاهش وزن، از دست دادن آب، جذب ماده جامد
  • الهام مهدیان*، الناز میلانی، رضا کاراژیان، سمیه حلاجان صفحه 47
    فیبر رژیمی یکی از انواع ترکیبات پری بیوتیک است که می تواند منجر به بهبود قابلیت زنده مانی میکروارگانیسم های پروبیوتیک در فراورده های غذایی طی مدت انبارمانی و ایجاد اثرات سلامتی بخشی شود. در این تحقیق تاثیر افزودن فیبر حاصل از ضایعات چغندر قنددر مقادیر0، 7/0، 5/1و 2 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی و فیزیکوشیمیایی و همچنین قابلیت زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در مدت 60 روز در دمای °C18- در ماست منجمد مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از فیبر چغندر و افزایش مقدار آن منجر به افزایش ضریب قوام و ویسکوزیته ظاهری و کاهش شاخص رفتار جریان نمونه ها گردید. به نحوی که بیشترین مقدار ضریب قوام (Pa.sn9/103) و ویسکوزیته ظاهری (Pa.s44/1) و کمترین شاخص رفتار جریان (5/0) برای نمونه حاوی 2 درصد فیبر چغندر به دست آمد. مقادیر pH و اسیدیته برای نمونه های حاوی فیبر چغندر به ترتیب در دامنه 44/5-36/5 و 74/0-71/%0 به دست آمد که اختلاف معناداری در مقادیر این دو ویژگی با نمونه شاهد (53/5 و 55/0%) وجود داشت. مقاومت به ذوب نمونه ها با افزایش مقدار فیبر چغندر افزایش یافته و بالاترین مقدار مقاومت به ذوب برای نمونه حاوی 2 درصد فیبر چغندر به دست آمد (9/92% در مقایسه با 85/20 برای نمونه شاهد). بر اساس نتایج به دست آمده از شمارش باکتری در طول زمان نگهداری افزایش درصد فیبر در ترکیب ماست منجمد اثر مشخصی بر میزان کاهش سلول ها در اثر فرایند انجماد نداشته اما تعداد سلول های زنده در پایان دوره نگهداری در نمونه های حاوی مقادیر بالاتر فیبر بیشتر بود (log CFU/g 02/8-90/7).
    کلیدواژگان: ماست منجمد، پروبیوتیک، پری بیوتیک، فیبر رژیمی، فیبر تفاله چغندرقند
  • ریحانه احمدزاده قویدل*، مهدی قیافه داودی، مهدی کریمی، مونا دهقان منشادی صفحه 59
    جوانه یا جنین گندم محصول جانبی صنایع آسیاب غلطکی است که با وجود ارزش غذائی بسیار بالا به علت فعالیت آنزیمی، منجر به افت کیفیت محصولات صنایع پخت می گردد. این در حالی است که با استفاده از حرارت می توان از آثار منفی تکنولوژیکی این ماده با ارزش کاست. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر افزودن جوانه گندم برشته و بخار داده شده (در سه سطح 5، 10 و 15 درصد براساس وزن آرد) بر خواص کمی و کیفی کیک روغنی بود. نتایج نشان داد که میزان سفتی بافت نمونه ها بجز نمونه حاوی 15 درصد از هر دو نوع جوانه گندم در فاصله زمانی 24 ساعت پس از پخت نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری در سطح 5 درصد کاهش یافت. این در حالی بود که نمونه های حاوی 5 و 10 درصد جوانه گندم بخار داده شده و نمونه حاوی 5 درصد جوانه گندم برشته شده در فاصله زمانی 72 ساعت پس از پخت از سفتی کمتری برخوردار بودند. همچنین ارزیابی میزان سفتی در فاصله زمانی یک هفته پس از پخت نشان داد که نمونه حاوی 5 و 15درصد جوانه گندم بخار داده شده به ترتیب دارای کمترین و بیشترین میزان سفتی بافت بودند. علاوه بر این نتایج حاکی از آن بود که دو نمونه حاوی 5 و 15 درصد جوانه گندم برشته شده، حجم مخصوص کمتری نسبت به نمونه شاهد داشتند. همچنین با بررسی نتایج مشخص گردید که با افزایش بیش از 5 درصد از هر دو نوع جوانه گندم در فرمولاسیون میزان رطوبت نمونه ها کاهش یافت. در حالی که با افزایش جوانه گندم در میزان فعالیت آبی نمونه ها اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده نگردید. در نهایت بالاترین امتیاز پذیرش کلی به نمونه حاوی 5 و 10 درصد جوانه گندم بخار داده شده و نمونه حاوی 5 درصد جوانه گندم برشته شده تعلق گرفت.
    کلیدواژگان: جوانه گندم، برشته کردن، بخار دادن، کیک روغنی
  • امین قهرمانی فر*، مسعود نجفنجفی، علی محمدی ثانی صفحه 67
    در این تحقیق تاثیر کربوهیدرات ها بر خصوصیات ریزکپسول های تهیه شده با پروتئین آب پنیر تغلیظ شده به عنوان ماده دیواره و لیمونن به عنوان هسته مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور سوسپانسیون های کلوئیدی با غلظت 15درصد پروتئین آب پنیر تغلیظ شده و د- لیمونن در آب تهیه گردیدند. به منظور بررسی تاثیر کربوهیدرات ها بر خصوصیات ریزکپسول ها، نسبت 1 درصد وزنی از قندهای گلوکز، ساکارز و اینولین به پیش مخلوط امولسیونی اضافه شد سپس با کمک هموژنایزر و در زمان همگن سازی 9 دقیقه سوسپانسیون های کلوئیدی تبدیل به امولسیون گردیدند. این امولسیون ها با استفاده از فرایند خشک کردن پاششی ریزپوشانی گردیده و ویژگی های آن ها نظیراندازه ذرات مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور بررسی پایداری و ثبات دیواره ها و تعیین سرعت رهایش د- لیمونن، ریز کپسول های تهیه شده به مدت 6 هفته در دمای اتاق نگهداری شدند. نتایج بدست آمده نشان داد با افزودن کربوهیدرات ها سرعت رهایش د-لیمونن کاهش می یابد. تصاویر سطحی تهیه شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نیز نشان داد نمونه های تهیه شده از اینولین و ساکارز دارای ضریب گردی بیشتر و سطحی صاف تر از نمونه های دارای گلوکز و همچنین فاقد کربوهیدرات می باشند. از طرفی نمونه های فاقد کربوهیدرات چروکیده و دارای شکاف و سوراخ هایی در سطح بودند.
    کلیدواژگان: پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، ریزپوشانی، گلوکز، ساکارز، اینولین
  • صدیقه امیری*، محسن رادی صفحه 75
    هدف از این مطالعه، تولید نانوکپسول های اسانس روغنی زیره سبز از طریق تکنیک میکروامولسیون برای پایدارسازی اسانس روغنی بود. میکروامولسیون اسانس روغنی با سورفاکتانت های توئین 20، 60 و 80 و کوسورفاکتانت های اتانل، پروپانل و بوتانل با نسبت 1:1 سورفاکتانت:کوسورفاکتانت مورد مطالعه قرار گرفت و نمودار فازی آن ها رسم گردید. نوع سورفاکتانت و کوسورفاکتانت بر منطقه تک فازی میکروامولسیون موثر بود. آزمایشات نشان دادند که نسبت 2:1 توئین80 به پروپانل، وسیع ترین منطقه تک فازی را از بین نسبت های 1:1، 1:2 و 2:1 تشکیل می دهد. اندازه گیری ابعاد ذرات با استفاده از تکنیک پراکنش نوری نشان داد که متوسط اندازه ذرات کپسول های اسانس روغنی زیره در میکروامولسیون حاوی یک 1٪ روغن زیر 20 نانومتر بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که آزادسازی اسانس از این سامانه ها سریع تر از اسانس آزاد بود. به این ترتیب این سامانه ها پتانسیل خوبی برای حمل مواد دارویی که با مشکل جذب و یا آزادسازی کند مواجه هستند، دارا هستند.
    کلیدواژگان: میکروامولسیون، اسانس روغنی زیره، نانوکپسول
  • سلیمان غلامی پور*، رضاصفری، فرامرزلالویی، شراره فیروزکندیان، رضا پورغلام، حسن نصرالله زاده، فرناز شعاعی، الهام ارجمند، فرهاد عرب ها صفحه 83
    عملیات نمونه برداری در چهار فصل زمستان (1386)، بهار، تابستان و پائیز 1387 از مصب رودخانه های گرگانرود، تجن، بابلرود، چالوس، صفارود و سفید رود از ماهی کپور انجام گردید. نمونه ها پس از آماده سازی براساس دستورالعمل AOAC و با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی از نظر وجود سموم دیازینون، مالاتیون و آزینوفوس متیل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده در کل چهار فصل نشان می دهد که میانگین غلظت سم دیازینون70/0 ±35/0، مالاتیون 35/2 ±16/1 و آزینوفوس متیل 45/1 ±74/0 میلی گرم بر کیلوگرم بوده است. همچنین بیشترین میزان غلظت سموم دیازینون، مالاتیون و آزینوفوس متیل در فصل زمستان و بهار مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: ماهی کپور، دیازینون، مالاتیون، آزینوفوس متیل، دریای خزر
  • ساینا مویدزاده*، اصغر خسروشاهی اصل، شهین زمردی صفحه 89
    در این مطالعه، تاثیر آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی و کازئینات سدیم در ماست پروبیوتیک بدون چرب طی 19 روز نگهداری در دمای1± 5 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که استفاده از آنزیم ترانس گلوتامیناز و کازئینات سدیم به طور معنی داری موجب افزایش مقدار ویسکوزیته و درصد ظرفیت نگهداری آب نمونه ها گردید. اما تیمار آنزیمی میزان روشنائی (L*) را افزایش و طیف رنگی زرد (b*) نمونه ها را کاهش داد در حالیکه تیمار با کازئینات سدیم برخلاف تیمار آنزیمی، موجب کاهش میزان روشنایی و افزایش طیف رنگی زرد نمونه ها شد (05/0P≤). همچنین بر اساس نتایج حاصل، زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی در نمونه های تیمار شده با ترانس گلوتامیناز و کازئینات سدیم نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P≤). بیشترین مقدار ویسکوزیته (68/2 پاسکال ثانیه) نیز در نمونه های تیمار شده با آنزیم بود. بنابراین استفاده از ترانس گلوتامیناز و کازئینات سدیم در تولید ماست پروبیوتیک بدون چرب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ترانس گلوتامیناز، کازئینات سدیم، ماست، پروبیوتیک
  • امیرپویا قندهاری یزدی*، محمد حجت الاسلامی، جواد کرامت، مهشید جهادی صفحه 97
    در این تحقیق امکان تولید شیرینی سنتی قطاب توسط جایگزینی کامل استویوزید و صمغ کتیرا مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعه حاضر تاثیر جایگزینی شکر توسط شیرین کننده رژیمی استویوزید (به نسبت 1 به 200) و صمغ کتیرا در سه سطح (5%، 1% و 5/0%) بر ویژگی های سختی، ریزساختار، رنگ و خصوصیات حسی در یک طرح کاملا تصادفی با استفاده از مقایسه میانگین LSD مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جایگزینی شکر توسط استویوزید موجب سخت شدن بافت و افزایش مقدار کتیرا موجب کاهش معنادار سختی شیرینی سنتی قطاب می گردد(05/0≥p). تیمار حاوی استویوزید و 1% کتیرا از لحاظ سختی تفاوت معناداری با نمونه شاهد نداشت(05/0p≥). بررسی ریزساختار بافت نشان دهنده افزایش قطر و سطح حباب های هوا و همینطور افزایش میزان تخلخل در ساختار قطاب با افزایش مقدار کتیرا می باشد. بیشترین میزان ضریب گردی و تعدا حباب های هوا مربوط به نمونه شاهد می باشد. بررسی رنگ نشان دهنده ی افزایش تغییرات رنگ و اندیس قهوه ای شدن با افزایش مقدار کتیرا بود. در نمونه های قطاب که استویوزید جایگزین شکر شده بود پس طعم معناداری توسط ارزیابان تشخیص داده نشد اما در نمونه حاوی 5% کتیرا بافت نرمتری ایجاد شد. بررسی ویژگی های بافت و حسی شیرینی سنتی قطاب نشان داد که جایگزینی شکر توسط شیرین کننده طبیعی استویوزید و صمغ کتیرا انتخاب مناسبی جهت تولید شیرینی کم کالری قطاب می باشد.
    کلیدواژگان: استویا، رژیمی، شیرینی سنتی قطاب، کتیرا
|
  • Z. Didar*, M. H. Haddad Khodaparast Page 1
    Gelatin has great attention in preparing edible films because of film forming ability and mechanical properties. The most disadvantage of gelatin films are high solubility and low water vapor barrier properties of these films. The objectives of this work is to determine effect of gelatin concentration and linseed lamination on mechanical and barrier properties of gelatin films. According to this study, gelatin content, linseed concentration influences on mechanical and barrier properties of gelatin films. Gelatin films that prepared with 7 g gelatin and laminated with 0.75 ml linseed oil showed lowest water vapor permeability, highest puncture force and Percentage of Elongation at Break. Lamination with linseed oil,cause significant reduction in film solubility. The lowest water solubility (40%)observed in films with 7 g gelatin and laminated with 0.75 ml linseed oil than non-laminated gelatin films.
    Keywords: Edible Films, Gelatin, Linseed Oil, Mechanical Properties, Water Vapor Permeability, Water Solubility
  • A. Abdoshahi*, S.A. Mortazavi, A. A. Shabani, A. H. Elhamirad, M. Taheri, M. Armin Page 9
    Some domestic Damghan, Iran pistachio cultivars including: Akbari, Kaleghoui, Khanjari, Abasali and Shahpasand were obtained from Pistachio Research Institute of Damghan. The pistachio oil was extracted by organic solvent (n- hexan) and fatty acid composition were quantitated using gas chromatography (GC). The result showed that total fat content in pistachio cultivars were 52.486 – 60.647 %. The fatty acid were determined as myristic acid (0.0810- 0.1080%), palmitic acid (10.2275-11.10750%), stearic acid (1.1010- 1.2700%), arashidic acid (0.3855- 0.6300%), palmitoleic acid (0.8175- 1.0180%), oleic acid (48.961 - 55.2435%), linoleic acid (30.4820- 36.8840%), linolenic acid (0.3590- 0.8405%). Oleic acid has been found as the most common monounsaturated fatty acid. Linoleic acid had highest percentage among multi- bond fatty acids. There have been significant differences (p 0.05) among pistachio cultivars regarding unsaturated fatty acids. The ratio of unsaturated fatty acids to saturated ones has changed between 6.7- 7.4. Assessment of oxidative stability by Rancimat method result in the induction time in pistachio oil cultivars was 5.5 h (Shahpasand) – 7.69 h (Akbari).
    Keywords: Fatty Acid Composition, Pistachio, Pistachio Oil, Oxidative Stability
  • Y. Safdari*, M. R. Saeedi Asl, R. Safari, E. Jahed Page 17
    With relatively high level of global fish catch, and following it, by the processing industries which have produced high volumes of by-products, very little effort has been done to produce hydrolyzed protein from this material, and to be discarded without any Environmental justification. If these biological compounds be used correctly, on the one hand caused reduce the environmental pollution due disposing of it and the other hand due to high protein value, are recyclable. In this study, first the effect of three different enzymes including papain, pepsin, trypsin(with a concentration of1.5 % of protein substrate) and its influence times (30, 60 and90 min) was investigated on hydrolysis rate of the big head fish viscera to protein recovery. Therefore, the recovered protein was used as a source of peptones to promote the growth of Lactobacillus plantarum and optical density was measured after0, 3, 6, 9, 12, 15, and18 hours incubation. Results showed that the papain enzyme in duration time of 90 minutes had the highest yield of hydrolysis degree and protein production. It also observed that the growth of Lactobacillus plantarum has been more in medium containing of peptone derived from enzymatic hydrolysis compared with commercial MRS medium as the control sample. The results showed that there is a good potential for producing hydrolyzed protein with high nutritional value from fish by-products.
    Keywords: Protein recovery, Enzymatic Hydrolysis, Big Head fish viscera, Lactobacillus plantarum
  • E. Ataye Salehi*, A. Gharemanifar, M. Najaf Najafi, M. R. Abedi Ghanbarabad Page 27
    In this study the influence of high pressure(20, 50, 80 and 110 Mpa)on the properties of limonene emulsions stabilized with different concentrations(10, 15 and20% by wt) of whey protein concentrate was investigated. The size of particles, the polydispersity index (PdI), and rheological characteristics of emulsions were analyzed. Based on the results, by increasing the concentration of whey protein concentrate, the size of particles and polydispersity index increased significantly. It is also observed that the size of particles as well as polydispersity index decreased by increase in processing pressure. By fitting the Herschel-bulky model on the experimental data of shear stress vs. shear rate, rheological characteristics of emulsions were evaluated. Results show that in all concentration and homogenization pressure emulsions exhibit shear- thickening behavior.
    Keywords: High Pressure, Whey Protein Concentrate, Emulsion Particles Size, Polydispersity Index (PdI)
  • A. Sharifi, S. Rigi*, A. H. Elhamirad, M. Armin Page 37
    Response surface methodology is a series of statistical techniques that is used to design experiment, modeling and optimizing selected response variables. The aim of this study was to optimize the osmotic dehydration process using response surface methodology. The effects of variable temperature factor (35-50˚C), osmotic concentration (30-60% w/w) and solution to sample ratio (10:1 & 4:1) were evaluated on the weight reduction, water loss and solid gain. Result showed the optimum conditions were found to be at temperature of osmoticsolution30oC, syrup concentration 31% and solution to sample ratio of 5.7: 1. At these optimum values, weight reduction, water loss and solid gain were found to be 73.69 (g/100 g initial sample),78.62 (g/100 g initial sample) and 4.93 (g/100 g initial sample)respectively.
    Keywords: Aloe Vera Gel, Osmotic Dehydration, Solid Gain, Weight Reduction, Water Loss
  • E.Mahdian*, E. Milani, R. Karajian, S. Hallajan Page 47
    Dietary fibres are considered as prebiotic agents which can improve the viability of probiotics in food products during shelf life and causing health benefits. In this study, the effect of sugar beet fibre (0, 0.7, 1.5 and 2%) on rheological, physicochemical and viability of LactobacillusacidophilusLA5 in frozen yoghurt during 60 days at -18°C was investigated. Increasing theamount of sugar beet fibre leaded to increasing consistency coefficient and apparent viscosity values while decreasing flow behavior index of ice cream mixes. The maximum amounts of consistency coefficient (103.9 pa.sn) and apparent viscosity (1.44 pa.s) and minimum amount of flow behavior index (0.5) were associated to the sample containing 2% sugar beet fibre. pH and acidity values of samples with sugar beet fibre obtained in the range of 5.36-5.44 and 0.71-0.74% respectively which had significant differences with the control (5.53 and 0.55%). Melting resistance of the samples increased with increasing the amount of sugar beet fibre and maximum amounts of melting resistance was obtained for the sample containing 2% sugar beet fibre (92% vs. 20.85 for the control). Based on obtained results, increasing fibre content in frozen yoghurt had no significant effect on decreasing the number of Lactobacillus acidophilusLA5 during storage but the maximum final population of this organism was associated to the samples containing higher amount of sugar beet fibre(7.9-8.02 log CFU/g).
    Keywords: Frozen Yoghurt, Probiotic, Prebiotic, Dietary Fibre, Sugar Beet Fibre
  • R. Ahmadzade Ghavidel*, M. Ghiafe Davoodi, M. Karimi, M. Dehghan Manshadi Page 59
    In this study, the effects of toast and steamed wheat germ (in four levels of 0, 5, 10 and 15% based on flour weight) on quantitative and qualitative properties of cupcake were studied. The results showed the firmness was decreased significantly in compare to the control except the sample containing 15% steamed wheat germ. However, the samples containing 5 and 10% of steamed wheat germ and the samples containing 5% toasted wheat germ had less stiffness in 72 hr after baking. Also samples containing 5 and 15% steamed wheat germ respectively had lowest and highest levels of firmness in one-week intervals after baking. Furthermore, theseresults indicated that specific volumes of two samples containing 5 and 15% toasted wheat germ were lower than the control sample. Results also found that an increase of more than 5%of the wheat germ of both treatments (toasting and steaming) decreased moisture. On the other hand the increase in the amount of wheat germ did not show a significant difference at 5% level in water activity. Finally, the samples containing 5 and 10% steamed and 5% toasted wheat germ had the highest score in the sensory evaluation.
    Keywords: Wheat Germ, Toasting, Steaming, Texture, Cupcake
  • A. Ghahramanifar*, M. Najaf Najafi, A. Mohammadi Sani Page 67
    In this study, colloidal suspensions with a concentration of 15% whey protein concentrate as wall material and d-limonene as the core was prepared in water. The emulsion was microencapsulated using spray drying and its particle characteristics were studied. In order to determine the stability of the wall and the release rate d-limonene, prepared microcapsules kept at room temperature for 6 weeks. Results showed that the addition of carbohydrate release rate d - limonene reduced. Scanning electron micrograph showed samples containing inulin and sucrose have roundness and smooth surfaces than samples with glucose and without carbohydrates. However, samples without carbohydrate were wrinkled and with gaps and holes in the surface.
    Keywords: Whey Protein Concentrate, Microencapsulation, Glucose, Sucrose, Inulin
  • S. Amiri*, M. Radi Page 75
    The aim of this study was production of cumin essential oil nanocapsules to stabilize the essential oil by means of microemulsion technique. Microemulsification of essential oil with T20, T60 and T80 as surfactants and ethanol, propanol and butanol as cosurfactants were studied in surfactant:cosurfactant ratio of 1:1 and their phase diagrams were constructed. It was found that microemulsion zone was dependent to the surfactant and cosurfactant type. The experiments showed that the best T80:propanol ratio between 2:1, 1:1 and 1:2 for making the largest area of microemulsion was 2:1. Dynamic light scattering results showed that the particle sizes of the cumin essential oil capsules containing 1% wt. oil were less than 20 nm. Cumin essential oil release from microemulsion systems was more efficient than noncapsulated essential oil, making these systems good vehicles for drugs.
    Keywords: Microemulsion, Cumin Essential Oil, Nanocapsules
  • S. Gholamipor*, R. Safari, F. Laloei, Sh. Firuzkandian, R. Porgholam, H. Nasrollahzade, F.Shoaee, E. Arjmand, F. Arabha Page 83
    In this Survey, experiments were conducted to evaluate the quality and quantity of Diazinon, Malation, Methyl Azinofos pesticides in the local river fishes captured from Iranian Northern provinces. The Samples were caught from Common carp during Winter 2008 and Summer Autumn and spring 2009, were prepared and analyzed accurately using(AOAC,2000)and Gas Chromatography. The data obtained were subjected to one- way analysis of variance using spss statistical software. The results show that the four seasons mean concentrations of diazinon 0/35±0/70, malathion 1/16±2/35 of Azinfos methyl 0/74±1/45 mg/ kilogram. The highest concentrations of diazinon, malathion and Azinfos methyl has been observed in winter and spring.
    Keywords: Cyprinus carpio, Diazinon, Malathion, Azinfosmethyl, Caspian Sea
  • S.Moayedzadeh*, A. Khosrowshahi Asl, Sh. Zomorodi Page 89
    In this study, the effect of microbial transglutaminase and sodium caseinate in nonfat probiotic yoghurt was investigated during 19 days storage at 5±1°C. The statistical analysis of results showed that transglutaminase and sodium caseinate significantly increased viscosity and water holding capacity of samples (P≤0.05). Enzymatic treatment also increased the rate of lightness (L*) and decreased yellowish spectrum (b*) whereas Sodium caseinate decreased the rate of lightness and increased yellowish spectrum in samples (p≤0.05). Also, the viability of lactobacillus casei significantly increased in sodium caseinate and transglutaminase treated samples in comparison with control (P≤0.05). The maximum amount of viscosity (2.68 Pa.s) belonged to enzymatic treatment. Thus, the use of transglutaminase and sodium caseinate is recommended in the production of nonfat probiotic yogurt.
    Keywords: Transglutaminase, Sodium Caseinate, Yoghurt, Probiotic
  • A. P. Ghandehari*, M. Hojjatoleslami, J. Keramat, M. Jahadi Page 97
    The aim of this research was to investigate the possibility of using stevioside and tragacanth gum in replacing of sugar (sucrose) in Ghotab as an Iranian traditional candy. This research was carried out in order to find out the effect of replacing the sucrose by the ratio of 1 part of stevioside instead of 200 parts for sucrose according to the rate of sweetness of stevioside in compare with sucrose and addition of tragacanth gum at three levels (0.5, 1 and 5%) total (formula) on sensory and organoleptic qualities such as hardness, microstructure and color, using entirely random plan and average comparison by LSD. The results showed that a significant increasing and decreasing hardness by replacing of sucrose and addition of tragacanth, respectively (p≤0.05). In this respect, no significant differences was found between the reference samples and treatment containing 1% tragacanth and stevioside. No aftertaste was detected in the samples containing stevioside-tragacanth by the panelists, but more delicate samples were observed by addition of tragacanth up to 5%. structure of the texture revealed that by increasing of tragacanth content, the diameter, area of the air bubbles and prosity in Ghotab structure was significantly increased. However, the highest roundness and number of air bubbles were observed as well as, total in control samples. Color analysis of the samples showed that increasing of tragacant addition caused more color changes and browning index, in compare with the refrence. On the whole, it could be concluded that using of stevia-tragacanth in replacing of sucrose, could be a suitable was in order to produce a lower calories-Ghotabe.
    Keywords: Stevia, Ghotab, Traditional Confectionary, Diet, Tragacanth Gum