فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 55 (پاییز 1393)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 55 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعدنان لاجوردی*، محسن رضایی صدرآبادی، مجتبی سید حسین زاده یزدی صفحه 5
    یکی از مهم ترین مسائل مطرح در توزیع منابع طبیعی در جهت توسعه کشور، مسئله عدالت اقتصادی است؛ زیرا توسعه پایدار اتفاق نمی افتد مگر اینکه عدالت درون نسلی و بین نسلی در جامعه جاری شود.
    در این اثنا با توجه به اینکه تعریف واحدی از عدالت اقتصادی در توزیع منابع طبیعی وجود ندارد و اکثر اندیشه وران فقط به یک بعد از عدالت، یعنی یا عدالت درون نسلی یا عدالت بین نسلی پرداخته اند و نگاه جامع به هر دو بعد عدالت مغفول واقع شده است؛ بنابراین در تحقیق پیش رو به منظور تبیین نظریه جامع عدالت اقتصادی و ارائه سازوکار کامل در جهت توزیع عادلانه منابع طبیعی با استفاده از روش های کتابخانه ای و استنباطی ابتدا نظریه های اندیشه وران غربی و مسلمان درباره معیارهای تحقق عدالت درون نسلی و بین نسلی مرور شده، سپس با تحلیل نظرهای اندیشه وران گوناگون و تطابق آنها با دین اسلام، تمام نظرها در چارچوبی جدید جمع بندی شده و نظریه عدالت در این باره تبیین شده است.
    نتیجه های تحقیق نشان می دهد که معیارهای برقراری عدالت طی مرحله های گوناگون با توجه به وضعیت اقتصادی گوناگون مشخص می شود و به ترتیب اولویت، چهار اصل در برقراری عدالت اقتصادی در توزیع منابع طبیعی قابل فرض است و می توان سازوکار توزیع منابع طبیعی را در این اصول خلاصه کرد.
    کلیدواژگان: انفال، منابع طبیعی، معیارهای عدالت اقتصادی، عدالت درون نسلی، عدالت بین نسلی
  • سیدعبدالمطلب احمدزاده بزاز*، مجید رضایی دوانی صفحه 33
    مقاله پیش رو در پی کاوش فقهی سهیم شدن زمانی در اعیان (مالکیت زمانی) و کاربردهای اقتصادی آن است؛ اما از آنجا که حقوق ایران به ویژه در حوزه حقوق مدنی بر فقه امامیه مبتنی است، نمی توان از ایراد رویکرد حقوقی پرهیز کرد. بحث های مقاله در پنج بخش تنظیم شده است: پیشینه، مفاهیم، ادله جواز مالکیت زمانی، دیدگاه های مراجع تقلید و مزیت ها و کاربردهای آن. توجه به مفهوم مالکیت نشان می دهد که دوام در ذات آن حضور ندارد بلکه بدون آن نیز شکل می گیرد. ادله اثبات آن عبارت هستند از: اصل، وجود مشابه آن در وقف و صلح و قاعده سلطنت. نظر برخی مراجع بر صحت آن موید دیدگاه یاد شده در مقاله است. پذیرش آن کاربردهای مهمی مانند جذب سرمایه برای تولید مسکن، کاهش هزینه ها و رشد سرمایه گذاری دارد.
    کلیدواژگان: مالکیت، مالکیت زمانی، سهیم شدن زمانی، فروش استقراضی
  • مرتضی درخشان*، خدیجه نصراللهی صفحه 61
    پژوهش پیش رو توسعه بخش سوم اقتصاد (وقف و امور خیریه) را به عنوان راهکار ی برای پیاده سازی اقتصاد اسلامی و با استفاده از ظرفیت های اقتصاد مردمی معرفی می کند که تعامل های همکارانه و نوع دوستانه را در کنار رقابت بازاری توسعه می دهد و حرکت در این راه را لازمه توسعه ایرانی- اسلامی و همگام با دانش نظری اقتصاد می داند. پژوهش پیش رو بر آن است تا ضمن بیان رویکردی نوین به سازمان ها و نهادهای بخش سوم اقتصاد از جمله وقف و امور خیریه به بیان اهمیت و اثر مثبت آن بر شاخص های اقتصادی پرداخته و راهکارهایی برای توسعه آن در ایران ارائه کند. در این راه به روش کتابخانه ای با ارایه مدلی مفهومی تعامل بخش سوم را با دو بخش دیگر اقتصاد تفسیر کرده و با استفاده از تحلیل آماری اثر رشد و توسعه بخش سوم اقتصاد بر شاخص های اقتصادی مانند رشد تولید ناخالص داخلی (GDP)، شاخص توسعه انسانی (HDI) تحلیل شده است. نتیجه ها از آن حاکی است که رشد بخش سوم اقتصاد اثر مثبت و قابل توجهی بر تولید ناخالص داخلی و شاخص توسعه انسانی دارد. سرانجام با تکیه بر نتیجه های پیش گفته یازده رهیافت برای توسعه بخش سوم اقتصاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بخش سوم اقتصاد، وقف و امور خیریه، تعامل های نوع دوستانه
  • حسن سبحانی*، محمد امیرعلی صفحه 89
    ارزیابی ماده یک قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب 1362 که «استقرار نظام پولی و اعتباری بر مبنای حق و عدل با (ضوابط اسلامی)به منظور تنظیم گردش صحیح پول و اعتبار در جهت سلامت و رشد اقتصاد کشور» را از هدف های نظام بانکی مقرر کرده، به معیارها و ضوابطی نیاز دارد که به نظر می رسد با آنها می توان کامیابی این نظام را در رسیدن به هدف های تعریف شده سنجید.
    در مقاله پیش رو ضمن ارائه معیارهایی مانند کارایی اقتصادی، برابری در دسترسی به تسهیلات بانکی و اولویت اعطای سپرده های قرض الحسنه در جهت تسهیلات قرض الحسنه به عنوان معیارهای توزیع عادلانه منابع بانکی و معیارهای حفظ ارزش پول ملی، شفافیت اطلاعات و نظارت به عنوان اصول عدالت صیانتی و معیار توازن عناصر نظام بانکی به عنوان عدالت در جایگاه توازن بین عناصر یک مجموعه نشان داده شده است که در عمل کارکرد نظام بانکی درباره پی گیری و تامین این هدف چگونه می باشد.
    بر اساس نتیجه های تحقیق، شاخص بازده دارایی ها به عنوان معیار ارزیابی اعطای تسهیلات بر مبنای کارایی اقتصادی به طور کلی مطلوب نیست. میانگین نسبت تسهیلات قرض الحسنه به سپرده های قرض الحسنه در حدود 43 درصد بوده است. معیار حفظ ارزش پول ملی نیز رعایت نشده است. بررسی دو اصل شفافیت و نظارت حاکی از نارسایی هایی در این باره است و عناصر نظام بانکی ایران توازن مناسبی نداشته اند.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، عدالت توزیعی و صیانتی، برابری فرصت ها، نظارت، شفافیت
  • احمدعلی یوسفی* صفحه 121
    بنگاه های تولیدی پس از کسر تمام هزینه ها اعم از هزینه حسابداری و فرصت، به طور معمول با سود خالص اقتصادی روبه رو می شوند. بر اساس مبانی اقتصاد سرمایه داری و روابط شکل گرفته در آن نظام، چنین سودی متعلق به عامل سرمایه و صاحب آن است. تعلق سود خالص اقتصادی به سرمایه و پرداخت دستمزد ثابت حداقلی به نیروی کار ماهر، نیمه ماهر و ساده، باعث تمرکز شدید ثروت و درآمد های جامعه در دست افراد اندکی شده است. آمارها حاکی است که هر روز بر شدت شکاف ثروت و درآمد افزوده می شود. پایداری رشد شکاف ثروت و درآمدی باعث پایداری فقر در جوامع می شود؛ به همین جهت تمام نظام های اقتصادی درباره این نوع سود اظهارنظر کرده و می کوشند آن را در روابط اقتصادی، تعدیل، منتقل یا حذف کنند. نظام سرمایه داری الگوی بازار رقابت کامل را برای حذف سود خالص متعلق به سرمایه پیشنهاد می کند؛ اما از آنجایی که وقوع شرایط بازار رقابت کامل فقط یک آرمان بوده و دست یافتنی نیست؛ بنابراین کامیاب نبوده است. نظام سوسیالیسم راه حل حذف سود خالص اقتصادی متعلق به سرمایه را الغای مالکیت خصوصی و نفی اصل سود از روابط اقتصادی می داند. نتیجه آن نیز فقر عمومی و گسترده بوده است. تحقیق پیش رو مناسب ترین الگو برای حل این مشکل را الگوی اقتصاد تعاونی تلفیقی می داند. این الگو ضمن تعیین پاداش مناسب برای سرمایه، سود خالص اقتصادی را به نیروی های کار ماهر، نیمه ماهر و ساده به میزان نقشی که در تولید آن دارند، منتقل می کند. به این وسیله، توزیع ثروت و درآمد به گونه ای اتفاق می افتد که شکاف درآمدی و ثروت تعدیل می شود و رفاه مطلوب تامین می شود و فقر کنترل و کاهش می یابد؛ بنابراین تحقیق پیش رو با روش توصیفی تحلیلی این الگوها را بررسی و با تبیین تعاونی تلفیقی بر اساس آموزه های اسلامی نشان می دهد که این نوع تعاونی به انتقال سود خالص اقتصادی به عامل کار کامیاب بوده و آن را در درون مدل اقتصادی بین کسانی که در تولید آن نقش واقعی دارند، توزیع می کند.
    کلیدواژگان: سود خالص اقتصادی، رقابت، انحصار، هزینه فرصت، تعاونی تلفیقی
  • حبیب الله شعبانی موثقی* صفحه 147
    یکی از انواع شایع سپرده های بانکی سپرده پس انداز است که هیچ سودی به آن پرداخت نمی شود؛ اما بانک ها برای تشویق مشتریان خویش به این نوع سپرده ها گاه جایزه هایی به قید قرعه پرداخت می کنند. با توجه به آنکه ماهیت فقهی این نوع سپرده ها قرض تلقی شده و از لحاظ فقه اسلامی قرض همراه با شرط زیاده ربا و حرام است، این پرسش مطرح می شود که آیا سپرده گذاری به قصد جایزه های بانکی از مصداق های قرض ربوی شمرده می شود یا خیر؟
    نوشتار پیش رو با روش تحلیلی وصفی در صدد اثبات این نکته است که هر چند برخی دریافت جایزه ها را به طور مطلق حرام می دانند؛ اما تطبیق قرض ربوی در جایزه های بانکی بستگی تام به نوع قصد سپرده گذار و تعامل وی با بانک دارد. اگر سپرده گذاری مبتنی بر دریافت جایزه باشد؛ به طوری که مشتریان بانک خود را دارای حق قانونی بر عهده بانک بدانند، در این صورت حکم شرعی حرمت قرض ربوی بر آن صادق خواهد بود اما در غیر این صورت نمی توان ربوی بودن آن را ثابت کرد. همچنین انواع رویکرد های مشتریان با معیار های اثباتی آن به تفصیل بیان شده است.
    کلیدواژگان: سپرده گذاری، قرض الحسنه، جایزه بانکی، قمار، ربا، شرط و داعی
  • چکیده عربی مقالات
    صفحات 165-173
|
  • Sayyed Adnan Lajvardi*, Mohsen Rezaee Sadrabadi, Mojtaba Sayyed, Hosseinzadeh Yazdi Page 5
    One of the most important issues regarding the natural resources’ distribution in order for the nation’s development to be achieved is that of economic justice, as the stable development won’t be achieved, unless intra- and inter-generation justice should be established in the society. Meanwhile, since there is no unified definition for economic justice in the natural resources’ distribution, and most thinkers have examined only one of its aspects, that is, either inter- or intra-generation justice, and since a comprehensive assessment of the both of these two aspects hasn’t been done, in the present paper, in order for a comprehensive theory of economic justice to be explicated, and for a complete mechanism for fairly distributing the natural resources to be presented, using the library and deductive approaches, we first examine the western and Muslim scholars’ theories regarding the standards of inter- and intra-generation justice, and then, analyzing different scholars’ attitudes and comparing them with Islam, summarize all of them in a new framework and explicate the theory of justice in this connection. Our results show that the standards of justice’s being established are determined in the different phases based upon the economic situation, and four principles regarding the economic justice in the distribution of natural resources are assumable in which one can summarize the mechanism for distributing them.
    Keywords: Anfal, Natural Resources, Standards of Economic Justice, Intergeneration Justice, Intra, generation Justice
  • Sayyed Abdulmotalleb Ahmadzade Bazaz*, Majid Rezaee Davani Page 33
    In the present article, we try to jurisprudentially examine time sharing and its economic applications. However, as Iranian law, especially in the field of civil law, is based on Imamiah jurisprudence, one cannot avoid using juridical approach. The article is compiled in five sectors: literature, concepts, the reasons of time sharing’s being permissible, Grand Ayatullahs’ attitudes, and its advantages and applications. Given the concept of ownership, it was revealed that stability is not something of its essence, but rather it could be developed without that. The reasons for its being demonstrated are principal, existence of its parallel in Waqf, Solh, and reign rule. Some grand Ayatullahs’ acceptance of its validity confirms the idea presented in the article. Its acceptance has such important applications as attracting capital to the housing sector, reducing costs, and investment growth.
    Keywords: Ownership Time Sharing, Time Ownership, Short Selling
  • Morteza Derakhshan*, Khadije Nasrollahi Page 61
    The present article presents the development of the economy’s third sector (Waqf and charity foundations) as a solution for implementing Islamic economics and using the capacities of public economy that develops the cooperative and philanthropic transactions besides the market competition, and also describes following this path as a necessary condition for Iranian-Islamic development consistent with the economic knowledge. Besides introducing a new approach to the third sector’s organizations and institutions (like endowment and charities), this article aims to show its importance and positive impact on the economic indices and then provides guidelines for its being developed in Iran. In order to do so, using the library method and introducing a conceptual model, we interpret the third sector’s transactions with the other two sectors of the economy and, using a statistical analysis, analyze the impact of its development and growth on such economic indices as the growth of gross domestic product (GDP) and human development index (HDI). The results show that the development of the economy’s third sector has a significant positive impact on GDP and HDI. Finally, relying on these results, we present eleven guidelines for the development of the third sector in Iran.
    Keywords: Third Sector of the Economy, Waqf, Charity Foundations, Philanthropic Transactions
  • Hasan Sobhani*, Mohammad Amirali Page 89
    It requires some standards and measures to be able to examine the interest-free banking operations law’s first clause which describes “establishing a monetary and credit system on the basis of righteousness and fairness and consistent with the ‘Islamic standards’ for adjusting the proper circulation of money and credit for the sake of the economy’s health and growth” as one of the banking system’s goals, through which it appears that one can assess this system’s success in reaching the determined ends. In the present article, besides introducing such standards as “economic efficiency”, “equality in the access to bank resources” and “priority of granting Qard-ul-Hasanah accounts alongside Qard-ul-Hasanah facilities” as the standards of bank resources’ just distribution, and such measures as “preserving national currency’s value”, “information clarity” and “regulation” as the principles of protective justice, and “balance of the banking system’s elements” as justice as the balance between the elements of a system, we have shown how the banking system has actually done in following and achieving this goal. Our results show that “property return” index is generally not favorable as a standard for assessing efficiently granting facilities. The average ratio of Qardul- Hasanah facilities to Qard-ul-Hasanah accounts has been approximately 43 percent. “Preserving national currency’s value” standard has not either been observed. Examining the two principles of “clarity” and “regulation” implies some deficiencies in this respect, and Iranian banking system’s elements don’t enjoy an appropriate balance with each other.
    Keywords: Interest, free Banking, Distributive Justice, Protective Justice, Equality of Opportunities, Regulation, Clarity
  • Ahmadali Yousefi * Page 121
    Production firms, after subtracting all costs including opportunity and accounting costs, usually gain net economic profit. According to the capitalistic economy’s foundations and the relations established in that regime, this profit belongs to capital and its owner. Net economic profit’s belonging to capital and paying a minimal fixed wage to the skilled, semiskilled and ordinary labor forces have led to the society’s wealth and income’s being intensely concentrated in the hands of some few people. Statistics reveal that wealth and income gap is increasingly getting more severe. The stability of this gap’s growth leads to the stability of poverty in the society. Thus, all the economic systems have remarked their opinion about this kind of profit, and try to adjust, transfer or remove it in the economic relations. Capitalism suggests the perfect competition market model as an instrument for removing the net profit belonging to the capital. However, since perfect competition market is just an unreachable ideal, it hasn’t been successful to do so. Socialism describes abolishing private property and omitting profit principle from economic relations as the solution for removing net economic profit belonging to capital, whose outcome has been vast public poverty. The present article argues that the most appropriate model for solving the problem is that of integrative cooperative economy. Besides determining a suitable reward for capital, this model transfers the net economic profit to the skilled, semi-skilled and ordinary labor forces on the basis of their contribution in its production. Income and wealth distribution, thus, is done in such a way that adjusts the income and wealth gap, provides the favorable propensity, and constrains and reduces poverty. The present article, therefore, using descriptiveanalytical approach, examines these models, and explicating the integrative cooperation on the basis of Islamic teachings, shows that this kind of cooperation manages to transfer net economic profit to labor, and distributes it, within the economic model, between those actually contributing to its production.
    Keywords: Net Economic Profit, Competition, Monopoly, Opportunity Cost, Integrative Cooperation
  • Habibollah Shabani Movasaqi * Page 147
    One of the prevalent kinds of bank accounts is saving account which receives no profit at all, but in order to persuade their customers to open this kind of accounts, banks sometimes give some awards by draw. As this kind of accounts has explicitly been assumed of debt nature, and as, according to the Islamic jurisprudence, debt accompanied with extra provision is called Riba and regarded illegitimate, this question arises whether depositing with the aim of receiving bank awards is regarded as an instance of Riba-debt. The present article, using a descriptive-analytical approach, tries to show that although some regard receiving awards absolutely illegitimate, bank awards’ being an instance of Riba-debt depends entirely on the depositor’s intention and his interaction with the bank. If the intention, here, is to receive awards, so that the customers claim a legal right, the jurisprudential verdict of Riba-debt’s being illegitimate is valid; but otherwise one cannot prove it to be correct. The different kinds of customers’ attitudes are explicated with the positive standards as well.
    Keywords: Depositing, Qard, ul, Hasanah, Bank Award, Gambling, Riba, Provision, Claimant