فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:19 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله غیبی، محمد صوفی آبادی *، امیر فرزام، مینا همایونی زاده، منیره سادات افضلی آرانی صفحات 62-67
    زمینه
    تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه تاثیر داروها و روش های جراحی در درمان زخم ها صورت گرفته اما هنوز دستاورد ایده الی به همراه نداشته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر لیزر و پروپولیس منفرد یا توامان بر بهبودی زخم پوستی در موش صحرایی نر بود.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی40 سر موش صحرایی نر (250-200 گرم) به 4 گروه 10 تایی تقسیم و زخم پوستی استریل در همه حیوانات پس از بیهوشی با قیچی جراحی ایجاد شد. گروه کنترل بدون تیمار بود، اما گروه دوم تحت تیمار با لیزر با توان 10 میلی وات، گروه سوم تحت تیمار با پروپولیس خوراکی 100 میلی گرم/کیلو روزی سه بار و گروه چهارم تحت تیمار توام لیزر و پروپولیس قرار گرفتند. سپس میزان بهبودی زخم بر اساس سنجش سطح زخم و میزان هیدروکسی پرولین ادرار اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان هیدروکسی پرولین ادرار در گروه های تحت تیمار با لیزر، پروپولیس و گروه ترکیبی این دو از گروه کنترل بیشتر بود (به ترتیب 01/0P<، 05/0P< و 01/0P<). همچنین میزان سطح زخم نیز در پایان دوره درمان در گروه لیزر، پروپولیس و گروه ترکیبی از گروه کنترل به طور معناداری کم تر بود (به ترتیب 05/0P<، 05/0P< و 01/0P<). تفاوت معناداری بین گروه های تیمار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مصرف خوراکی پروپولیس و یا تابش لیزر کم توان می تواند سرعت بهبودی زخم را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، لیزر کم توان، عصاره خوراکی پروپولیس
  • میترا یاری، پریسا گلفام، شهرام فاضلی، ساناز منصوری * صفحات 68-73
    زمینه
    در بسیاری از اعمال جراحی که در ناحیه سر و گردن صورت می گیرد میزان خونریزی فیلد نقش بسیار مهمی در موفقیت عمل و کاهش مدت زمان دارد. هدف از این مطالعه مقایسه تزریق موضعی لیدوکائین آدرنالینه یا آدرنالین به تنهایی بر میزان خونریزی فیلد عمل در جراحی رینوپلاستی است.
    روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 56 بیمار در محدوده سنی 45-15 سال با کلاس 1 و 2 ASA که کاندید جراحی رینوپلاستی بودند به صورت تصادفی به دو گروه لیدوکائین و کنترل تقسیم شدند. گروه اول لیدوکائین 2 درصد و آدرنالین و گروه دوم آدرنالین همراه نرمال سالین دریافت کردند. سپس میزان خونریزی فیلد عمل بین دو گروه ثبت و مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک قبل از عمل جراحی و 15 دقیقه بعد از عمل جراحی، ضربان قلب قبل از عمل جراحی، ضربان قلب 15 دقیقه بعد از عمل جراحی، میزان خونریزی حین عمل جراحی و رتبه Scale خونریزی فیلد عمل جراحی در 2 گروه تفاوت معناداری با هم دیگر نداشتند.
    نتیجه گیری
    اثر محلول لیدوکائین 2 درصد در وضعیت خونریزی حین عمل جراحی رینوپلاستی مشابه اثر محلول نرمال سالین می باشد. لذا می توان از محلول آدرنالین همراه نرمال سالین در عمل جراحی رینوپلاستی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رینوپلاستی، آدرنالین، لیدوکائین، خونریزی فیلد عمل
  • جعفر حسنی، هادی پرهون، خدامراد مومنی* صفحات 74-83
    زمینه
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلال های روانی همبود با اختلال سوء مصرف مواد است. این پژوهش با هدف بررسی اثر درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر علایم افسردگی، سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد افیونی انجام شد.
    روش ها
    در قالب یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 24 بیمار مصرف کننده مواد افیونی انتخاب و به صورت تصادفی به گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. گروه آزمایش طی دو ماه تحت درمان قرار گرفتند و نمرات پرسشنامه های افسردگی بک، سلامت روان و کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله و در مرحله پیگیری دو ماهه در هر دو گروه جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس مختلط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت به طور معناداری موجب کاهش نشانه های افسردگی (01/0>P) و افزایش سلامت روان (01/0>P) در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری شده اما روی بهبود کیفیت زندگی (05/0
    نتیجه گیری
    درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت در کاهش شدت نشانه های افسردگی و افزایش سلامت روان بیماران مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد موثر است.
    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، سلامت روان، سوءمصرف مواد، افسردگی، کیفیت زندگی
  • حسین علی نیکبخت، نیره امینی ثانی *، محمد اصغری جعفرآبادی، سید رضاحسینی صفحات 84-92
    زمینه
    سرطان کولورکتال سهم قابل توجهی در ایجاد ناراحتی های جسمانی، روانی و اجتماعی برای بیماران دارد. هدف از این مطالعه تعیین ابعاد مختلف کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و ارتباط آن با خصوصیات جمعیت شناختی و برخی ویژگی های بالینی در بازماندگان سرطان کولورکتال در شهرستان بابل می باشد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1392 بر روی 120 بازمانده سرطان کولورکتال شناسایی شده بین سال های91-1386 در نظام ثبت سرطان بابل انجام گردید. پرسشنامه ای حاوی اطلاعات جمعیت شناختی، ویژگی های بیماری و نیز کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (با استفاده از پرسشنامه استاندارد EORTC-QLQ-C30) به صورت مصاحبه حضوری در منازلشان تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین امتیاز نمرات کل مقیاس عملکردی در آقایان (71/16±24/69) به طور معنادار بیشتر از خانم ها (87/17±67/57) بود (001/0P=). در همه 5 بعد مقیاس عملکردی، آقایان نمرات بالاتری داشتند که این اختلاف نمرات در قسمت های عملکرد جسمانی، هیجانی و شناختی از نظر آماری معنادار بود. از بین متغیر های مورد مطالعه؛ بیماری های همراه، شاغل بودن و تحصیلات به عنوان پیش گویی کننده های مستقل کیفیت زندگی شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی در بیماران در حد متوسط بوده و متغیرهای شاغل بودن، تحصیلات و بیماری های همراه با آن مرتبط است. با توانمند کردن کارکنان بهداشتی، افزایش آگاهی بیماران و خانواده هایشان و کنترل بهتر بیماری های دیگر می توان به بازگشت بیماران به یک زندگی فعال کمک کرد.
    کلیدواژگان: خصوصیات جمعیت شناختی، کیفیت زندگی، EORTC، QLQ، C30، سرطان، کولورکتال
  • مهدی قزلسفلو *، مهدی رستمی صفحات 93-101
    زمینه
    کودکان از آسیب پذیرترین گروه های جامعه هستند و خطر تعرض افراد گوناگون در خانواده یا اجتماع، همواره آن ها را تهدید می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه کودک آزاری با ویژگی های شخصیتی و رفتار پرخطر دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان اسلامشهر می باشد.
    روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی-تحلیلی است. جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه شهرستان اسلامشهر در بهار 1393 بودند. 528 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایاز بین 4 دبیرستان (2 دبیرستان دخترانه و 2 دبیرستانه پسرانه) انتخاب شدند. پرسشنامه ضربه کودکی، پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نئو و مقیاس خطرپذیری نوجوانان، ابزارهای مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات بودند. جهت تحلیل داده ها، از آزمون آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین دختران و پسران از لحاظ تجربه آزاردیدگی و خطرپذیری تفاوت معناداری دیده می شود (به ترتیب 16/2-t=، 03/0P= و 03/5-t=، 001/0P=). همچنین نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه معنادار بین کودک آزاری با ویژگی های شخصیتی، رفتار پرخطر و تمام خرده مقیاس های آن است (05/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که تجربه آزاردیدگی قادر به تبیین 14 درصد خطرپذیری کل، 25 درصد ویژگی شخصیتی روان نژندی، 14 درصد برون گرایی، 10 درصد گشودگی، 01 درصد انعطاف پذیری و 13 درصد وظیفه شناسی است)05/0(P<.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، برخورد مناسب با کودکان دارای اهمیت ویژه ای است. سوء رفتار با کودکان منجر به شکل گیری ویژگی های شخصیتی نامناسب و افزایش رفتارهای پرخطر در آن ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، ویژگی های شخصیتی، رفتار پرخطر، نوجوانان
  • سجاد نظری، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 102-108
    زمینه
    امروزه توسعه صنعتی و کشاورزی، منابع آب سطحی و زیرزمینی را در معرض انواع آلاینده ها قرار داده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفی منابع آب زیرزمینی دشت قلعه شاهین شهرستان سرپل ذهاب با استفاده از شاخص آلودگی فلزات سنگین انجام شد.
    روش ها
    نمونه برداری طی فصول زمستان 1392 و تابستان 1393 از 20 حلقه چاه واقع در سطح دشت قلعه شاهین به صورت تصادفی انجام گرفت. پس از انجام مراحل آماده سازی آزمایشگاهی و قرائت غلظت عناصر توسط دستگاه ICP، ارزیابی کیفی نمونه ها توسط شاخص HPI انجام شد. پردازش آماری داده ها نیز توسط نرم افزار SSPS انجام شد.
    یافته ها
    بیشینه میانگین غلظت عناصر آرسنیک و روی در نمونه ها برحسب ppb در فصل زمستان 1392 با 11/0±0/12 و 5/0±4/19 به ترتیب مربوط به ایستگاه های 19 و 7 و در فصل تابستان 1393 نیز با 2/0±8/19 و 4/0±6/48 به ترتیب مربوط به ایستگاه های 15 و 13 می باشد. همچنین بیشینه مقدار شاخص HPI فصول زمستان 1392 و تابستان 1393 با 4/11 و 5/19 به ترتیب مربوط به ایستگاه های 19 و 7 می باشد.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر منابع آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه، آلوده به فلزات آرسنیک و روی نیست. اما با توجه به کشت گسترده محصولات زراعی در صورت عدم مدیریت اصولی مصرف نهاده های کشاورزی در طولانی مدت، امکان آلوده شدن منابع آب زیرزمینی این منطقه و به تبع آن بروز مخاطرات بهداشتی برای مصرف کنندگان آب شرب دور از انتظار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، شاخص آلودگی فلزات سنگین، حداکثر مقدار مجاز، دشت قلعه شاهینیده
  • سیده زهره جلالی *، سید حسین فخرایی، سید ابوالفضل افجه ای، محمد کاظمیان صفحات 109-117
    زمینه
    ناهنجاری های مادرزادی یکی از علل مهم ناتوانی و مرگ و میر نوزادان است. این مطالعه به منظور تعیین میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی آشکار در نوزادان زنده متولدشده و ارتباط آن ها با برخی عوامل موثر در نوزادان زنده متولدشده در بیمارستان های شهر رشت در سال 1390 انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تمامی نوزادان زنده متولدشده در بیمارستان های شهر رشت از نظر وجود ناهنجارهای مادرزادی آشکار مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات ثبت شده در پرونده، شامل مشخصات والدین و نوزاد و نوع ناهنجاری استخراج شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 1824 نوزاد زنده مورد مطالعه، 77 نوزاد (2/4%) دچار ناهنجاری مادرزادی آشکار بودند. شایع ترین ناهنجاری های تشخیص داده شده شامل آنومالی های سیستم عضلانی-اسکلتی (7/37%)، سیستم ژنیتال (9/16%)، سیستم ادراری و قلبی و عروقی (هر کدام 13%) و سیستم عصبی (4/10%) بود. سن جنینی نوزاد، روش بارداری، بیماری زمینه ای مادر و مصرف دارو در دوران بارداری به طور معناداری با افزایش میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی مرتبط بود (0001/0>P). اما ارتباط آماری معناداری بین جنس نوزاد، وزن هنگام تولد، سن والدین و رابطه خویشاوندی با بروز ناهنجاری ها مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نظر به ارتباط سن جنینی نوزاد، روش بارداری، بیماری زمینه ای و مصرف دارو در مادر با میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی در این منطقه از کشور، توجه بیشتر به کنترل عوامل خطر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بروز، ناهنجاری های مادرزادی، نوزاد
|
  • Nematollah Ghaibi, Mohammad Sofiabadi, Amir Farzam, Mina Homayonizade, Monireh Sadat, Afzali Pages 62-67
    Background
    To date، a lot of research has been carried out on the effect of medications and surgical methods on the treatment of wounds، but no ideal achievement has been obtained yet. This study was conducted to investigate the single and combined effect of laser and propolis on skin wound healing in male rats.
    Methods
    40 Wistar male rats (200-250 g) were divided into 4 groups (n= 10). All animals were anesthetized and sterile skin wound was created by surgical scissors. Control group had no treatment، the second group was treated with laser (10 mW)، the third group was treated with oral propolis (100 mg /kg; 3 times /day) and the forth group was treated with both laser and propolis. The wound healing level was measured based on the wound area and urinary hydroxyproline content.
    Results
    Urinary hydroxyproline content was increased in groups treated with laser، propolis and combined laser and propolis compared to the control group (P<0. 01، 0. 05 and 0. 01، respectively). Also at the end of the treatment period، the wound extent was significantly lower in the laser، propolis، and combined laser and propolis groups than the control (P<0. 05، 0. 05 and 0. 01، respectively). There was no significant difference between treatment groups.
    Conclusion
    Our results showed that oral administration of propolis or low power laser radiation can increase the wound healing rate.
    Keywords: wound healing, low power laser, oral propolis extract
  • Mitra Yari, Parisa Golfam, Shahram Fazeli, Sanaz Mansouri Pages 68-73
    Background
    In many head and neck surgeries، operative field bleeding plays an important role in the success of surgery and reducing the time of operation. The current study was conducted to compare local infiltration of adrenalized lidocaine with adrenaline alone in operative field bleeding in Rhinoplasty.
    Methods
    In this randomized clinical trial، 56 candidate patients aged15-45 years for Rhinoplasty with ASA class I and II were randomly divided into two groups of lidocaine and control. Group 1 was administered lidocaine 2% with adrenaline and group 2 was administered normal saline with adrenaline، Operative field bleeding was then recorded and compared between groups.
    Results
    There was not a significant difference between groups in preoperative systolic BP and diastolic BP، postoperative (15 min) systolic BP and diastolic BP، preoperative heart rate and postoperative (15 min) heart rate، operative field bleeding and bleeding scale.
    Conclusion
    the effect of lidocaine 2% in operative field bleeding is the same as that of normal saline. Hence، adrenaline along with normal saline can be used in Rhinoplasty.
    Keywords: Rhinoplasty, adrenalin, lidocaine, operative field bleeding
  • Khodamorad Momeni, Hadi Parhoon, Jafar Hasani Pages 74-83
    Background
    Depression is one of the most common mental disorders comorbid with with substance use disorder. This research was aimed to evaluate the effect of brief behavioral activation treatment on the symptoms of depression، mental health and quality of life among the patients with opioid use disorders.
    Methods
    In a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design، 24 patients taking opiates were selected through convenience sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group was treated for two months. BDI-II، GHQ-28، WHOQOL-BREF were given to both groups before and after treatment and in the 2-month followup period. The results were analyzed using mixed analysis of variance.
    Results
    The results showed that brief behavioral activation treatment significantly reduced the symptoms of depression (P<0. 01) and increased mental health (p<0. 01) in the experimental group in the post-test and follow-up phases، but had no significant impact on the patients’ quality of life (P>0. 05).
    Conclusion
    brief behavioral activation treatment is capable of reducing the severity of symptoms of depression and improving the mental health of patients with substance use disorders.
    Keywords: Behavioral activation treatment, mental health, drug abuse, depression, quality of life
  • Hossein Ali Nikbakht, Nayyereh Aminisani, Mohammad Asghari Jafarabadi, Seyed Reza Hosseini Pages 84-92
    Background
    Colorectal cancer has a significant impact on physical، mental and social discomfort of patients. The aim of this study was to assess different aspects of health-related quality of life and its association with demographic characteristics and some clinical features in colorectal cancer survivors in the city of Babol.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2013 among 120 colorectal cancer survivors identified in the cancer registry from 2007 to 2012. A questionnaire containing demographic data، disease characteristics and health-related quality of life (EORTC-QLQ-C30 standard questionnaire) was completed via face to face interview at patients’ homes.
    Results
    The mean total score of performance scale was significantly higher in men (69/24± 16/71) than in women (57/67 ± 17/87) (P=0. 001). Men obtained higher scores in all 5 performance scales which was statistically significant in the domains of physical، emotional and cognitive performance. Among the demographic variables، comorbidities، education and employment were identified as the independent predictors of quality of life.
    Conclusion
    The patients had an average quality of life which was associated with employment، education and comorbidities. Therefore،، empowering the health staff، increasing the awareness of patients and their families as well as better management of comorbidities can help the patients to return to an active life.
    Keywords: demographic characteristics, quality of life, EORTC, QLQ, C30, cancer, colorectal
  • Mehdi Ghezelseflo, Mehdi Rostami Pages 93-101
    Background
    Children are one of the most vulnerable groups of the society and are constantly threatened by different people in their family or society. The aim of this study was investigating the correlation of child abuse with personality features and high risk behavior in high school students of Islamshahr، Iran.
    Methods
    This study cross-sectional analytical was conducted on the high school girls and boys of Islamshahr in spring 2014. 528 students were selected by cluster random sampling among 4 high schools (two female and two male high schools). Childhood trauma questionnaire، NEO-Five Factor Inventory and Youth Risk-Taking Scale were used for data collection. Data were analyzed by independence t-test، Pearson''s correlation coefficient and multiple linear regression.
    Results
    The results of independence t-test indicated significant differences between girls and boys in terms of child abuse and high risk experience (t=-2. 16،p=0. 03 and t=-5. 03، P=0. 001، respectively). Also، the results demonstrated a significant relationship between child abuse and personality characteristics، high risk behavior and all its subscales (P<0. 05). The findings of multiple linear regressionindicated that child abuse could explain 14% total risk-taking، 25% neurotic personality feature، 14% extroversion، 10% agreeableness، 1% flexibility and 13% conscientiousness (P<0. 05).
    Conclusion
    According to the research findings، appropriate behavior with children is of great importance. Therefore، child abuse would form inappropriate personality features and increase risk behaviors among children.
    Keywords: Child abuse, personality features, high risk behavior, adolescents
  • Sajad Nazari, Soheil Sobhan, Ardakani Pages 102-108
    Background
    Today''s development of industrial and agricultural activities is among the leading causes of groundwater pollution. Therefore، this study was conducted to evaluate the quality of groundwater resources of Qaleh Shahin plain using pollution index of heavy metals.
    Methods
    Groundwater samples were collected from 20 randomly selected stations in Qaleh Shahin during two seasons، winter and spring in 2014. After going through laboratory preparation processes and reading the concentration of elements by ICP machine، the qualitative assessment of the samples was carried out by HPI. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the maximum mean concentrations of As and Zn in groundwater samples in winter season were 12. 0±0. 11 and 19. 40±0. 50 ppb for stations 19 and 7، respectively، and the maximum mean concentrations of these elements in groundwater samples in spring season were 19. 80±0. 20 and 48. 60±0. 40 ppb for stations 15 and 13، respectively. Also، the maximum values of HPI were 11. 40 and 19. 5 for stations 19 and 7، respectively.
    Conclusion
    Currently، the groundwater resources of Qaleh Shahin plain are not contaminated with heavy metals. However، long-term excessive use of agricultural inputs can contaminate the groundwater resources of this area، thereby causing the incidence of health risks for the drinking water consumers.
    Keywords: Groundwater, HPI, maximum permissible limit, Qaleh Shahin Plain
  • Seyedeh Zohreh Jalali, Seyed Hosein Fakhraie, Seyed Abulfazl Afjaei, Mohammad Kazemian Pages 109-117
    Background
    Congenital abnormalities are an important cause of morbidity and mortality in neonates. This study was conducted to determine the incidence of obvious congenital abnormalities in live neonates and the relationship between these abnormalities and some important factors in live newborns in Rasht hospitals.
    Methods
    In this cross-sectional study، all live neonates born in maternity hospitals of Rasht were investigated for the presence of apparent congenital abnormalities. The data recorded in the patients’ files، including the information of parents، neonate and the type of abnormality were collected. Data were analyzed by SPSS (version 16).
    Results
    From 1824 live neonates، 77 cases (4. 2%) had congenital abnormalities. The most common diagnosed abnormalities were musculoskeletal (37. 7%)، genital (16. 9%)، urinary (13%)، cardiovascular (13%)، and nervous system (10. 4%) anomalies. The increased incidence of congenital abnormalities was correlated with gestational age، route of pregnancy، history of maternal disease and drug consumption during pregnancy (P<0. 0001). No significant relationship was found between abnormalities and sex، birth weight، age of parents، and consanguineous marriage.
    Conclusion
    As gestational age، route of pregnancy، history of maternal disease and drug consumption during pregnancy were significantly associated with the increased incidence of congenital abnormalities in this region، it is necessary to pay more attention to the risk factors and the approach to control them.
    Keywords: Incidence, congenital abnormalities, neonate