فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رئوف رحیمی، حسین مسعودنیا، پرویز جلیلی صفحات 1-34
    با توجه به این موضوع که شاخص توسعه انسانی سه جنبه مهم از شاخص های توسعه یعنی آموزش، سلامت و استانداردهای زندگی را در قالب چهار زیر شاخص مورد ارزیابی قرار می دهد، هدف این مقاله این است که با استفاده از روش داده های تلفیقی (پانل)، رگرسیون حداقل مربعات معمولی و استفاده از روش اثرات تصادفی تاثیر شاخص توسعه انسانی و امید به زندگی را بر رشد اقتصادی برای دوره زمانی 2008 تا 2011 برای بیش از 150 کشور شامل کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سه مدل (سه گروه مختلف کشورها) مدل اول که یک مدل کلی است شامل 154 کشور جهان، مدل دوم شامل 54 کشور از کشورهای توسعه یافته و در حال گذار و مدل سوم شامل که 100 کشور در حال توسعه و کمتر توسعه یافته است را مورد ارزیابی قرار دهد. برآورد معادله رشد اقتصادی به روش داده های تلفیقی با استفاده از نرم افزار تخصصی Eviews انجام گرفته است. نتایج بیانگر آن است که شاخص توسعه انسانی و امید به زندگی در مدل اول یعنی 154 کشور دنیا تاثیر مثبت و معنی داری بر روی رشد اقتصادی داشته، در مدل دوم یعنی کشورهای توسعه یافته و در حال گذار شاخص توسعه انسانی تاثیر معنی داری بر رشد اقتصادی این کشورها نداشته، در مدل سوم نیز یعنی 100 کشور در حال توسعه و کمتر توسعه یافته هر دو شاخص توسعه انسانی و آموزش تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی این کشورها داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، رشد اقتصادی، امید به زندگی، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته
  • رضا رنج پور، سید کمال صادقی، محمدعلی متفکر آزاد، فاطمه عبدالله زاده نوبریان صفحات 35-70
    امروزه تقریبا این اتفاق نظر بین اندیشمندان به وجود آمده است که برای دست یابی به توسعه پایدار، توجه به همه ابعاد توسعه از جمله توسعه اجتماعی در کنار توجه به توسعه اقتصادی ضروری است. بدین ترتیب توجه به توسعه اجتماعی در درازمدت می تواند تاثیر زیادی بر توسعه همه جانبه کشورها داشته باشد. لذا هدف این مطالعه استخراج شاخص توسعه اجتماعی برای کشورهای اسلامی منتخب می باشد. برای این منظور، جهت محاسبه شاخص توسعه اجتماعی از شاخص های زیر استفاده می شود: واکسیناسیون علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و کزاز- امید به زندگی در بدو تولد- متوسط سال های تحصیل- نرخ مرگ و میر– میزان ثبت نام در مدارس - نسبت دانش آموز به معلم و نرخ مشارکت نیروی کار زن.
    طبق نتایج حاصله متوسط توسعه اجتماعی ایران طی دوره 2009-1960، 39/0 بوده است که نسبت به بسیاری از کشورها مانند مالزی، پاکستان، اندونزی و سوریه عملکرد ضعیف تری دارد. بنابراین علی رغم روند فزاینده توسعه اجتماعی در ایران و با توجه به این که توسعه اجتماعی جزء لاینفک ارتقاء و پیشرفت جامعه می باشد، لذا این امر به آگاه سازی همگانی، بسیج عمومی و عزم ملی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، شاخص سازی توسعه، کشورهای اسلامی
  • سمانه سادات سدیدپور، سعیده سادات سدیدپور صفحات 71-96
    توسعه یافتگی زوایای پیدا و پنهانی دارد، با پیامدهایی که هماره مثبت نیست. این پژوهش با دنبال کردن رهیافت جامعه شناختی پارسونز و نظام های چهارگانه او تلاش کرد، نگاهی نو به خودکشی و دیگرکشی داشته باشد تا به درک روشن تری از رابطه ابعاد توسعه یافتگی با مرگ عامدانه دست یابد. مطالعه تطبیقی با تکنیک تحلیل ثانویه با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت. داده ها از معتبرترین سایت های بین المللی بدست آمدند. با واحد تحلیل قرار دادن کشور، داده ها در سطح کلان به صورت تک متغیره و چندمتغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند: 1- از بین چهار توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پارسونز، نقش توسعه اجتماعی در تغییرات نرخ خودکشی مهم تر است. 2- هر چهار نوع توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پارسونز با دیگر کشی، رابطه دارند اما تاثیر توسعه فرهنگی قوی تر است. لذا دو راهکار توجه به وجود رابطه انسانی- اجتماعی و ایجاد ظرفیت فرهنگی در کنشگران اجتماعی را به منظور کاهش مرگ های عامدانه، می توان مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: پارسونز، توسعه، خودکشی، دیگر کشی، مرگ
  • محمد فاریابی، ناصر صنوبر، اکبر قدرتی، فهیمه میداندار صفحات 97-119
    مصرف گرایی یکی از مهمترین موانع توسعه اقتصادی و اجتماعی است که ریشه در ارزشهای فرهنگی هر جامعه دارد. از این رو رفتار اقتصادی متعالی جزو دارایی های مهم فرهنگی به شمار می رود که با شاخص هایی همچون مصرف مسئولانه و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها سنجیده می شود. در همین راستا هدف این پژوهش بررسی تاثیر اقدامات مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها (CSR) و توانایی های شرکتهای بزرگ (CA) به عنوان عوامل موثر بر مصرف مسئولانه (SRC) در رفتار مصرف کننده است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران تعاونی های مصرف وایسته به ادارات و شرکتها در سطح استان آذربایجان شرقی است و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه (بررسی تاثیر اقدامات مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها بر مصرف مسئولانه، پرسی ماریکوانا و همکاران در سال 2012) می باشد. داده های گردآوری شده از پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به اینکه متغیرهای پژوهش رتبه ای می باشند، از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون کولموگروف و آزمون اسمیرنوف استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تمامی متغیرهای مستقل (ارایه علل با ارزش، تعهد زیست محیطی، انجام کارهای مطلوب، تولید محصولات با کیفیت، رهبری در صنعت و نوآوری و تکنولوژی) رابطه معناداری با مصرف مسئولانه دارند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، توانایی های شرکت، مصرف مسئولانه
  • فاطمه گلابی صفحات 121-169
    سلامت اجتماعی افراد می تواند از طریق بهبود وضع اوقات فراغت و بهره وری بهتر از آن ارتقاء یابد. لذا پژوهش حاضر بر آن است تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که آیا نحوه گذران اوقات فراغت بر سلامت اجتماعی افراد تاثیر می گذارد یا نه؟ و اگر این تاثیر مثبت است میزان و رابطه هر یک ازانواع اوقات فراغت با سلامت اجتماعی افراد چگونه است؟ در این مطالعه تحقیقی از مدل سلامت کییز برای سنجش سلامت اجتماعی و از مدل دو مازیه برای سنجش گونه های فراغت استفاده شده است. روش تحقیق، از نوع پیمایش مقطعی، کاربردی و از نوع تحقیقات پهنانگر می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، جوانان 15الی 29 ساله شهرهای استان آذربایجان شرقی و حجم نمونه برابر با 594 نفر می باشد که از طریق فرمول کوکران تعیین شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، سلامت اجتماعی پاسخگویان در سطح متوسط و فراغت در سطح متوسط به پایینی قرار دارد. هم چنین، بین نحوه گذران اوقات فراغت و سلامت اجتماعی رابطه معنادار و متوسط به بالایی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان دهنده این است که 1/18 درصد از تغییرات مربوط به سلامت اجتماعی به سبک های گذران اوقات فراغت فرد مربوط می شود. در بین گونه های فراغت، فراغت هنری بیشترین و فراغت عملی کمترین تاثیر را بر روی سلامت اجتماعی پاسخگویان دارد و در این راستا، تنها تاثیر فراغت عملی بر روی سلامت اجتماعی معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، اوقات فراغت، یکپارچگی اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، پیوستگی اجتماعی
  • اصغر میرفردی، عباس رمضانی باصری صفحات 171-200
    هدف این مقاله ارائه تصویری از تعامل و همگرایی جامعه شناسی و اقتصاد در رویکرد نهادگرایی به توسعه است و قصد دارد ابعاد گوناگون این دستگاه نظری را در تبیین توسعه نشان دهد. در این مقاله، ابتدا با بررسی تعریف نهاد، دیدگاه میردال به نهادگرایی و توسعه آورده شده سپس سیر رشد و تکمیل مکتب نهادگرایی ذکر شده و سرانجام نگرش این مکتب به توسعه اقتصادی آورده شده است. می توان گفت که نهادگریان، توسعه را با نگاهی روشمند و متکی به ابزارهای تحلیلی اقتصادی و بطور همزمان لحاظ کننده ی تمامی عوامل فراتر از رشته ی اقتصاد می نگرند. یکی از جمع بندی های مهم نهادگرایان این است که آموزه ی اقتصاد بازار آزاد در بهترین حالت، حتی اگر همه ی کاستی های روش شناختی آن نادیده گرفته شود فقط می تواند موارد موفق توسعه را تبیین کند. مطالعات تاریخی نهادگرایان نشان می دهد که در تاریخ بیشتر واحدهای اقتصادی – اجتماعی جهان ناکارآمد بوده اند و در چارچوب الگوی تبیینی اقتصاد متعارف، که از آموزه ی داروینیسم اجتماعی تاثیر پذیرفته است تبیین شدنی نیستند. بنابراین نهادگرایان کوشیده اند بقای واحدهای ناکارآمد را نیز روشمندانه تبیین کنند. بر همین اساس، می توان گفت نهادگرایان که با تعامل رویکردهای جامعه شناختی و اقتصادی به تبیین مباحث توسعه ای و اقتصادی پرداخته اند، الگویی روشمند و جامع نگر را برای تبیین توسعه به ویژه توسعه اقتصادی ارائه داده اند.
    کلیدواژگان: نهاد، نهادگرایی، توسعه، اقتصاد، بازار آزاد
|
  • R. Rahimi*, H. Masudnia, P. Jalili Namjoo Pages 1-34
    Regarding the Human Development Index, the three important aspects of the development indicators including education, health and living standards are evaluated based upon of four sub-index in this paper consolidated data, regression ordinary least squares (OLS) and the use of random effects are used effect of Human Development Index and life expectancy on economic growth for the period 2008-2011 for more than 150 country including developed and developing countries in three model developed countries, transitional courtiers and least developed countries were studied. Results of survey of economic growth equation by using consolidated data are explanatory that, Human Development Index and life expectancy in the first model have positive effect on economic growth, in second model, HDI has not significant impact and in the third model also two index have a significant positive impact. Research results of Lamar, Fisher and Houseman's tests also show accuracy and explanatory power of the applied model. The comparative analysis shows changes in the human development index and life expectancy in developing countries, has a Powerful in explanation of economic growth in these countries.
    Keywords: human development, economic growth, life expectancy, developing country
  • R. Ranj Pour*, S.K. Sadeghi, M.A. Motafakker Azad, F. Abdollah Zadeh Nobarian Pages 35-70
    Based on agreed upon notion among scholars it is essential to achieve a sustainable development, of its aspects including economic and social development. Thus, according to account the social development must be take into consideration. The multidimensional development of countries in the long run. Therefore; the aim of this study is to extract the Indicators of social development for the selected Islamic countries. The following parameters are used to calculate the social development: The percentage of children aging 12-23 months immunized against diphtheria, pertussis and tetanus, life expectancy at birth, mean years of schooling, mortality rate (per 1000 live births), the rate of school enrollment, student-teacher ratio in primary school and the female labor force participation rate, (% of women over 15 years). According to the results, the average of social development in Iran during 1960-2009, is 0/39. This ratio is weaker than lower countries such as Malaysia, Pakistan, Indonesia and Syria. Thus the growing trend of social development in Iran and considering the fact that social development is an integral part of the promotion and the advancement of the society, this problem requires public notification, general mobilization and national determination.
    Keywords: Social Development, Islamic Countries, Indicators of Development
  • S.S. Sadidpour*, S.S. Sadidpour Pages 71-96
    Angles of development could be hidden or not, with the consequences that are not always positive. The sociological approach of research follows Four systems of parsons. A comparative study of techniques to help secondary analysis was performed using spss version 16. Three indicators were chosen for each kinde of development, the required data were colleted through the most well known international sites and doing the univariate and multivariate analysis. Data were analyzed at the macro level. In this study, the rate of suicide and homicidal rates as independent variables have been considered four of the independent variables in the study of political, economic, social and cultural systems each is measured by three indicators. The finding show that among the four types of social, cultural, political, economic and social development plays an important role in changes if suicide rates. All sorts of homicidal rates, relationship and cultural development impact are stronger.
    Keywords: Development, Homicide, Suicide
  • M. Fariabi*, N. Sanoubar, A. Godrati, F. Meydandar Pages 97-119
    Consumerism is one of the main economic and social development obstacles which is rooted in cultural values of any society. Therefore exalted economic behavior is considered as an important cultural asset which is measured by indicators as corporate social responsibility (CSR) and corporate ability (CA). The purpose of this paper is investigation of CSR and CA impacts on socially responsible consumption (SRC) in consumer behavior. Data gathered from managers of consumption cooperation's throughout the East Azerbaijan province. We applied prepared standard questionnaires, (The impact of corporate social responsibility initiatives on responsible consumption, Percy et Marie Quanah year- 012). Data collected from the questionnaires, were analyzed by SPSS. By considering that variables are ordinal, the Pearson correlation coefficient and Kolmogorov and Smirnov test was used. The results indicate that all the independent variables (value’s presentation, environmental commitment, appropriate measures, quality of products, leader in industry and innovation & technology) have a positive relationship with responsible consumption.
    Keywords: Corporate, Social responsibility, Responsible consumption, Company's capabilities
  • F. Golabi* Pages 121-169
    Social health is one of the development indicators in society and it can play a vital role in community development. Social health can be improved through better productivity and enhanced leisure. This paper attempts to answer the fundamental question of whether social leisure activities affect the health or not? If the impact is positive، how will be the relationship between the of rate and the types of leisure and social health of individuals? Research Method is cross-applied and cross-sectional in broad range. The target population in this research is Youth 15 to 29 years in cities of East Azerbaijan Province. The sample size is 594 which is selected the Cochran formula. Based on the results، the average level of respondents'' social health and leisure is lower than average. Also، there is a significant relationship between leisure activities and social health. Regression analysis indicated that 18. 1% of the variation of social health concerned to the style of leisure. Among the dimensions of Leisure، art leisure has the more and business Leisure the least impact on the respondent''s social health، and impact practical leisure on social health is not significant.
    Keywords: Social health, Leisure, Social integration, Social prosperity, Social cohesion, Social acceptance Social participation, Intellectual leisure, Art leisure, Physical Leisure
  • A. Mirfardi*, A. Ramezani Baseri Pages 171-200
    The purpose of this paper is to study the interaction and convergence of sociology and economic in institutional approach to development. It tries to present different dimensions of this conceptual apparatus in developments. The definition of organization is reviewed and Myrdal’s viewpoint about institutionalism is presented and then the development of this ideology is reviewed and in the end the application of considering this ideology is reviewed in economic developments. Most institutionalists believe that developments are systematic and highly dependent on Economic Analysis Tools and at the same time considers most issues beyond the economics as well. One of the most important conclusions made by the intuitionalists reveals that they believe doctrine of free market economy, even if all the methodological shortcomings are neglected, can only determine the most successful cases of development. The history shows that most economic-social units were dysfunctional and they cannot be explained using the explanatory model of conventional economics which is derived from the doctrine of Social Darwinism. So these intuitionalists try determine systematically the survival of these dysfunctional units. Accordingly, it can be said Institutionalists by using the interaction between sociological and economic approaches have explain Developmental and economic issues and thus they have offered comprehensive and systematic model to explan the development, particulary economic development.
    Keywords: Institute, Intuitionalism, Development, Economy, Free Market