فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 47 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی پایدار، ابوالقاسم یوسفی بابادی، اشکان داودی صفحه 4
    امروزه از جمله مباحث مطروحهصنایع مختلف در حوزه لجستیک و مدیریت زنجیره تامین، موضوع «لجستیک معکوس» و «مدیریت بازگشتی ها» است؛ امری که تاکنون در صنایع مختلف کشورمان به آن توجه جدی نشده است. اخیرا، شرکت ها و صنایع بسیاری در کشورهای پیشرفته بررسی در این زمینه را آغاز کرده و لجستیک معکوس را یکی از فرآیندهای مهم در زنجیره تامین خود در نظر گرفته اند. عمده ترین هدف یک سیستم لجستیک معکوس،استمرار بهبود و رضایت مندی مصرف کنندهاست.طراحی شبکه لجستیک معکوس به عنوان یکی از تصمیم های سطح راهبردی مدیریت زنجیره تامین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
    در این مقاله یک مدل یکپارچه لجستیک مستقیم و معکوس شامل مراکز تولید، توزیع، مشتری، جمع آوری، انهدام و احیا در شرایط عدم قطعیت توسعه داده شده است. در این مدل پارامترهای هزینه قطعی نبوده و از روش بهینه سازی استوار تحت سناریو استفاده شده است. هدف مدل مذکور کمینه سازی هزینه های سیستم و یافتن جوابی استوار است. در نهایت، یک مطالعه موردی جهت اعتبارسنجی مدل پیشنهادی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک مستقیم، لجستیک معکوس، بهینه سازیاستوار
  • مسعود مصدق خواه، حسینعلی حسن پور، محمدرضا عباسی صفحه 16
    با توجه به استقرار یگان های نظامی در استان های مختلف کشور و وجود اقلیم های گوناگون و مناطق سرزمینی متفاوت در ایران و وجود ماموریت های مختلف و فراوان در یگان ها، میزان مصرف سوخت خودروهای سواری در یگان های مختلف یکسان نبوده و متفاوت می باشد.
    از آنجاکه سنجش دقیق میزان مصرف سوخت و برآورد نیازمندی آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، در این مقاله عوامل و پیشران های موثر بر مصرف سوخت یگان های نظامی شامل دما، رطوبت، بارش، گردوخاک، منطقه سرزمینی، نوع مسیر حرکت، وسعت منطقه، عمر تجهیز، فرهنگ استان، میزان پیاده سازی نت و ماموریت شناسایی شده و میزان تاثیر آنها تعیین گردیده است.
    با توجه به شرایط استان های کشور و مصادیق عوامل و پیشران های مذکور در آنها، مدل ها و فرمول های تعریف شده در این مقاله، سوخت مورد نیاز هر یگان قابل محاسبه می باشد.
    کلیدواژگان: سوخت، خودروی سواری، برآورد، مصرف، یگان نظامی
  • مسعود صیدی* صفحه 26
    مدیریت موجودی در سیستم های تولید-تولید مجدد در سال های اخیر مورد توجه فزاینده ی محققین سیستم های تولیدی قرار گرفته است. در اغلب تحقیقات موجود در ادبیات موضوع، محیط تولیدی از دو بخش اساسی تشکیل شده است. بخش اول مربوط به فرایندهای تولید، تولید مجدد و سایر گزینه های مدنظر در لجستیک معکوس می باشد و بخش دوم شامل فرایندهای جمع آوری و رتبه-بندی می باشد. در اغلب تحقیقات انجام شده، یا به فرایندهای مطرح در بخش نخست پرداخته شده یا تنها بررسی مسائل مطرح در بخش دوم کانون توجه بوده است. یکی از مهم ترینموضوعات بخش نخستین، تعیین قیمت فروشدر سیستم موجودی و یکی از مباحث مهم در بخش دوم، تعیین قیمت تملک محصولات برگشتی است که در این مقاله به صورت توام مدنظر قرار گرفته است. در ابتدای این مقاله به ارائه ی یک مدل موجودی با در نظر گرفتن برگشت محصولات به محیط تولیدی پرداخته شده است. سپس برای حل مدل از دو الگوریتم ژنتیک (GA) و تبرید شبیه سازی شده(SA) بهره گرفته شده است. نتایج حل مدل موجودی مطروح شده، علاوه بر تعیین مقادیر تولید و تولید مجدد، منتج به تعیین قیمت های تملک و فروش نیز خواهد شد. شایان ذکر است که در این مقاله سطح کیفیت محصولات برگشتی نیز مورد توجه در فرایند مدل سازی بوده است.
    کلیدواژگان: تولید مجدد، موجودی، قیمت تملک، قیمت فروش، الگوریتم ژنتیک وتبرید شبیه سازی شده
  • پیمان بزرگی گردویشه*، اردشیر احمدی، شهرام علیاری صفحه 34
    در این مقاله، چارچوبی برای بهبود بهره برداری از خودروهای سبک تاکتیکی در یکنیروی دفاعی ارائه می گردد. مدل های بسیاری برای بهبود بهره برداری وجود دارد که با بررسی تعدادی از مدل هایموجود، مدل پیشنهادی ارائه گردید. فرآیندهای اصلی این چارچوب شامل، «انتخاب معیارها و شاخص های مربوطه و اولویت بندی آنها» می باشد. جهت گردآوری داده ها، از روش خبرگی، مصاحبه و توزیع پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان، متخصصان و مدیران شاغل در آماد و پشتیبانیآشنا با حوزه ترابریو تحرک، می باشند. جهت تایید معیارها،یک سری پرسشنامه بین 50 خبره توزیع شد و 44 عدد آن جمع آوری گردید که برای تعیین روایی پرسشنامه ها از فرمول لاوشه استفاده شد و با اصلاحاتی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها نیز با کمک نرم افزار تحلیل آماریSPSSبررسی شده و مقدار آلفایکرونباخ بزرگ تر از 7/ 0 به دست آمد که نشان پایایی مطلوب آن است.
    در این مقاله، معیارهای اصلی بهبود بهره برداری از خودروهای سبک تاکتیکی شامل، «تامین و خرید، توزیع، ذخیره سازی، تعمیرات و نگهداری و بهره برداری»شناساییشده و با استفاده از مدل تصمیم گیریتاپسیس4 این علت ها و نیز علت های فرعی آنها رتبه بندیگردید. در نهایت خروجی این پروژه جهت پیاده سازیبه نیروی دفاعی مربوطه ارسال گردید.
    کلیدواژگان: بهبود بهره برداری، خودروهای سبک تاکتیکی، آماد و پشتیبانی، ترابری و تحرک، مدل تصمیم گیری تاپسیس
  • اسماعیل مهدی زاده*، سینا کشاوری صفحه 42
    در این مقاله مسئله مکان یابی مسیریابی همراه با زمان های سفر و زمان های تحویل فازی مورد مطالعه قرار گرفته و یک مدل برنامه ریزی ریاضی دو هدفه پیشنهاد می شود. هدف های در نظر گرفته شده شامل کمینه کردن هزینه های شبکه توزیع و جمع موزون دیرکردها می باشد. هزینه های شبکه توزیع شامل هزینه های نصب دپوها و هزینه های حمل ونقل است و برای هر یک از مشتری ها یک موعد تحویل فازی در نظر گرفته می شود. از آنجا که مسئله مورد نظر در زمره مسائل NP-hard قرار دارد، از دو الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی نامغلوب3 و شبیه سازی تبرید چند هدفه برای حل بهره گرفته می شوند. برای تنظیم پارامترهای الگوریتم ها از روش تاگوچی استفاده می شود و برای مقایسه الگوریتم های پیشنهادی تعدادی مسئله در سه مقیاس کوچک، متوسط و بزرگ تولید و حل شده استو نتایج محاسباتی نشان می دهند که الگوریتم شبیه سازی چند هدفه از کارایی بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: مسئله مکان یابی مسیریابی، مکان یابی تسهیلات، برنامه ریزی فازی، تصمیم گیری چند معیاره
  • محمدحسین ابویی*، محمدصابر فلاح نژاد، فرشید موبد صفحه 62
    در سال های اخیر، تولیدکنندگان در دستیابی به مزیت رقابتی،به نقش تامین کنندگانپی برده اند و در واقعمی توان بیان کرد که باید تامین کنندگان و خریداران با یکدیگر همکاریداشته و فعالیت هایشان را با هم هماهنگ کنند. هدف این مقاله، ارائه روشی مناسب به منظورشناسایی عوامل موثر بر رضایت تامین کنندگان شرکت های پخش مواد غذایی است.به منظور دستیابی به نتایج مورد انتظار، ابتدا عوامل موثر بر رضایت مندیتامین کنندگان، از ادبیات موضوع و با نظر خبرگان صنعت استخراج گردیده است. سپس ضمنارائه مدل اولیه، فرضیات مرتبط شکل گرفته است. بر این اساس پرسشنامه ای طراحیشده و بعد از تکمیل آنها به کمک روش حداقل مربعات جزئی (PLS)، فرضیات مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل ها نشانگر این موضوع هستند که عوامل اعتماد، ارتباطات متقابل و سیاست های پرداخت شرکت های پخش، اهمیت قابل توجه ای بر رضایت تامین کننده آنها دارند و عوامل سیاست های خرید شرکت پخش و نحوه مدیریت اختلافات از طریق متغیر واسطه ارتباطات متقابل، تاثیری غیرمستقیم بر رضایت تامین کننده این شرکت ها دارد.یکشرکت پخش مواد غذایی با استفاده از نتایج این تحقیقمی تواند همکاری بهتری با تامین کنندگان خود داشته و با استفاده از توانایی هایتامین کنندگانخود از مزیت رقابتی خوبی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: رضایت تامین کنندگان، روابط خریدار و تامین کننده، مدل سازی معادلات ساختاری، حداقل مربعات جزئی
  • علی عباسی رایی*، همت مراد قلندری، عیسی نخعی کمال آبادی صفحه 70
    به توانایی یک سیستم در ارائه گزارش از وضعیت جاری یا سوابق محصولاتقابلیت ردیابی اطلاق می شود. در سیستم های تولیدی، قابلیت ردیابی به رهگیری یک محصول یا انباشته ای4 از آن در چرخه عمر و گردش اشاره دارد. قابلیت ردیابی در تولید یک موضوع عمومی و مستقل از نوع محصول و فرآیند تولید است.ضرورت شناسایی محصولات و دستیابی به اطلاعات آنها به منظور شناخت محصولات سالم و با کیفیت و مراجع عرضه کننده و تشخیصآنها از محصولات بی کیفیت و تقلبی باعث شده که امروزه قابلیت ردیابی به عنوان یک الزام از سوی دولت ها و مشتریان اکثر محصولات پذیرفته شود. این قابلیت، رکن اساسی سیستم های کیفیت است. این مقالهبه تشریح ضرورت قابلیت ردیابی اقلام در زنجیره تامین، مزایا و کارکردها، انواع و شیوه های ردیابی محصولات، مدل های مختلف رهگیری و بالاخره داده های مورد نیاز برای رهگیری می پردازد.علاوه بر آن، یک مدل مفهومی جامع جهت توسعه و پیاده سازی سیستم های ردیابی در سطح زنجیره تامین ارائه می دهد که فارغ از ابعاد زنجیره تامین، دامنه تعریف آن، تنوع محصولات و فرآیندهای تولیدی مربوط بتواند پشتیبانی لازم را از طرح های فراخوان محصولات تولیدی به عمل آورد. این مدل امکان مدیریت پیشگیرانه و موثر مواد و فرآیندهای تولیدی را فراهم می آورد.همچنین بهینه سازی مدیریت زنجیره تامین و راهکارهای ارائه شده در این زمینه را پشتیبانی می کند، در ضمن به تغذیه اطلاعاتی سایر سیستم های زنجیره تامین پرداخته و تعاملات بین چند زنجیره تامین را پوشش می دهد. روش پژوهش به کار گرفته شده مبتنیبرتفکر بر مدل های رهگیری استاندارد بین المللی، نظرات مدیران عملیاتی و توسعه دهندگان سیستم های اطلاعاتی است و در پی ارائه تصویری کامل از یک سیستم ردیابی در سطح زنجیره تامین به صورت مجتمع و یکپارچه می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، شناسایی و قابلیت ردیابی، GS1، ISO 21849، شناسه داده
  • صفحه 87
|
  • Mohammad Mahdi Paydar *, Abolghasem Yousefi Babadi, Ashkan Davoudi Darzi Page 4
    Reverse logistic and recursive management is one of the important subjects in logistic and supply chain management which is not drastically considered in our country in the last two decades. A lot of companies and industries of advanced countries have begun studies in terms of reverse logistics and considered it as one of the most crucial process in their supply chain. Continues improvement and consumer satisfaction is the primary purpose of indirect logistics system. Reverse logistic network design, as one of the strategic supply chain management levels, which is very principal.In this paper, an integrated direct and reverse logistic considering production, distribution, customer, devastation, retrieval centers under uncertainty is developed. In this model, cost parameters are not certain which the scenario-based robust optimization method is applied. The aim of the model is to minimize the total cost and obtain robust solution. Finally, an applicable example to verify the proposed model is presented.
    Keywords: Supply Chain, Forward Logistic, Reverse Logistic, Robust Optimization
  • Masoud Mosadegh Khah, Hosseinali Hassanpoor, Mohammad Reza Abbasi * Page 16
    Due to the deployment of military units in different provinces and different lands and areas in Iran and doing many different missions, the amount of fuel consumption of vehicles is not only identical but also different.Since the precise measurement of fuel consumption and estimating its needs are important, the factors affecting fuel consumption, military units, including temperature, humidity, rain, dust, land area, type of route, area, providing life, of culture of province, of implementation, maintenance and mission identified and their effects have been determined.Due to the country's provinces and parts of the propellant used in them, the models and formulas defined in this article, fuel required per unit is calculated.
    Keywords: Keywords: Fuel, Passenger Car, Estimate, Consumption, Military Units
  • Masoud Seidi* Page 26
    Inventory management in production-remanufacturing system has been receiving a great deal of attention in recent years. In literature review, production environment is composed of two sections. The first section is included: production process, remanufacturing process and other options considered in reverse logistics. The second section is included: collection and sorting processes. Determination of sale price in inventory system is one of the most important issues in the first section and determines the acquisition price is one of the topics discussed in the second section. In this paper, we consider the two issues together. At the beginning of this article, an inventory model with product return is presented. To solve the model, genetic algorithm (GA) and simulated annealing (SA) are used. The results of the model solving are production and remanufacturing quantity and acquisition and sale prices. It is noteworthy that we have considered the quality level in modeling process.
    Keywords: Remanufacturing, Inventory, Acquisition Price, Genetic Algorithm, Simulated Annealing
  • Peyman Bozorgi *, Ardashir Ahmadi, Shahram Aliyari Page 34
    In this paper, a framework for optimizing operation of light tactical vehicles in corps of Defense Force offered. There are many models for optimizing operation and check the number of existing models, the proposed model was presented. The main processes include the "relevant selection criteria and priorities" is. In terms of data collection, interviews and questionnaires have been distributed.The population of experts and managers working in the field of transportation, logistics and support that is familiar to them. Criteria for approval, a questionnaire were distributed among 50 experts and 44 completed questionnaires were collected to determine the validity by using lavshh formula and were approved with modifications. The reliability of the statistical analysis software SPSS was assessed using Cronbach's alpha value was greater than 0.7, indicating that it is reliable.The main measures optimizing utilization of light tactical vehicles in this study consisted of "supply and procurement, distribution, storage, maintenance and operation" is detected And analyzed using the Friedman (nonparametric) and TOPSIS conceptual model of the causes and the reasons for their subsidiary's ratings. The output of this project was to implement the appropriate Corps.
    Keywords: Optimizing Operation, Light Tactical Vehicles, Logistics, Transport, Mobility, TOPSIS Model
  • Esmaeil Mehdizadeh *, Sina Keshavari Page 42
    In this study the location routing problem with fuzzy parameters is taken into account, this problem involves determining the location of the depots and routing of the vehicles in order to serve the customers. In this study a location routing problem with fuzzy travel times and due dates is considered and two objective models are proposed. The considered objectives are minimizing the total costs of the network and minimizing the total weighted tardiness. The costs of the network include the fixed installation costs and the transportation costs. In order to solve this problem a mathematical model is proposed. However since this problem is categorized into NP-hard problem; the mathematical model cannot be solved efficiently. Therefore meta-heuristic algorithms are proposed to efficiently solve this problem.
    Keywords: Location Routing Problem, Facility Location, Fuzzy Programming, Multi, Criteria Decision Making
  • Mohammad Hossein Abooie, Mohammad Saber Fallahnezhad, Farshid Moobed * Page 62
    Manufacturers have found the great role of suppliers in achieving competitive advantages. In recent years, satisfaction of suppliers in supply chain has been considered in some researches. In fact, it is told that manufacturers and suppliers should cooperate in their activities and become each other’s trusted partners. This paper seeks to find the factors influencing a suppliers’ satisfaction. The goal is achieved by reviewing the existing literature and then designing the proper questionnaire for Iranian food industry. The questionnaires are analyzed using PLS approach. The results show that the factors trust, communication and payment policies directly influence the satisfaction of a supplier and the factors conflict management and purchasing policies have indirect influence on supplier satisfaction.
    Keywords: Supplier Satisfaction, Buyer, Supplier Relationships, Structural Equation Modeling, Partial Least Square
  • Ali Abbasi Raei *, Hemat Morad Ghalandari, Isa Nakhai Page 70
    Traceability is an ability of system to provide status reports or records pertaining of the current situation in the past. In production systems, Traceability to track the product or lot of a product and access to records in the entire production process (or part of the process) of the raw material to finished product that purchased and consumed by customer will be applied. Traceability in production is a general issue and is independent of the type of product and production process. requirement to identify products and access to their information in order to identify health and high quality products and their suppliers and recognition of them from less quality and counterfeit products has led to today's traceability be considered as a requirement by the government and customers of most products. This capability is essential part of quality systems and related information systems have a major role in feed of supply chain information systems. This paper describes the requirement of product traceability in supply chain, benefits and functions, types and ways to track of products, models and finally data requirement for track, provide a total comprehensive model for developing and implementing of tracking system in the supply chain that regardless of the supply chain aspects, defining its scope, diversity of products and production processes capable to support the recall plan, provide effectively and preventive manage of materials and production processes, support Optimization of Supply Chain Management and solutions offered in this area, support other information systems in supply chain interactions. Research ‎Method used to intercept based on thinking on the international standard tracking models, opinions of operational managers and information systems developers and provide a complete picture of the tracking system entities in the integrated supply chain.
    Keywords: Supply Chain, Tracking, Traceability, Identification, GS1, ISO 21849, Data ID