فهرست مطالب

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا امیرخانی صفحات 1-20

    رویدادهای پس از نبرد مورخ 797 ق. بین امیر تیمور گورکانی و توقتمش، فرمانروای اردوی زرین که در کنار رود ترک به وقوع پیوست، در منابع مختلف به صورت های گوناگونی ذکر شده است. در حالی که اغلب تاریخ نگاران تیموری بر فتح مسکو به دست تیمور پس از غلبه بر توقتمش تصریح کرده اند، مورخان و منابع غربی اعتقاد دارند که تیمور مسکو را تسخیر نکرد و بلکه چنین نیتی را هم در سر نداشت. این تحقیق بر آن است تا با بررسی روایت ها و منابع گوناگون، تحلیلی درباره این رخداد تاریخی ارائه دهد.

    کلیدواژگان: تیمور، توقتمش، مسکو، تاریخ نگاران تیموری، اردوی زرین
  • حسین بادامچی صفحات 21-36

    نوشته های باقی مانده از دوره هزار ساله ایلامی قدیم، از حدود 2500 تا 1500 ق م. به زبان ایلامی نادر هستند، اما از شوش در دوره سوکل مخ ها؛ یعنی نیمه اول هزاره دوم ق م. چند صد سند حقوقی به جا مانده است که منبعی دست اول برای مطالعه تاریخ اجتماعی و اقتصادی ایلام فراهم می کند. مقاله حاضر در ضمن ویرایش و ترجمه فارسی و انگلیسی دو سند مشارکت برای سفرهای تجاری، به تحلیل شکل و محتوای این اسناد پرداخته و چنین مطالعه تطبیقی با قانون حمورابی که تقریبا همزمان با اسناد شوش بوده است، نکات تازه ای را درباره مقررات کلی راجع به سفرهای تجاری نشان می دهد. به نظر می رسد که اگر خسارت ناشی از حمله دشمن یعنی حملات مسلحانه بود، طبق قواعد کلی تاجر مسوول از دست رفتن سرمایه نبوده است. از سوی دیگر، شروط مقرر در قراردادها، اعمال این قاعده کلی را ظاهرا محدود می کرده است. علاوه براین اسناد حاضر اطلاعات تازه ای راجع به نقش اقتصادی معابد به دست می دهند.

    کلیدواژگان: شوش، دوره سوکل مخ ها، ایلام، تجارت، اکدی
  • علی اکبر تشکری بافقی صفحات 37-66

    هجوم تیمور و تشدید مصائب زرتشتیان در خراسان و حوزه شمالی ایران، نخبگان روحانی این اقلیت را بر آن داشت تا به مناطق امن تری چون یزد و کرمان پناه آورند. از این رو با اسکان موبدان در روستاهای ترکآباد و شریف آباد یزد، این خطه نه تنها به مهم ترین کانون زرتشتی گری ایران ارتقا یافت که مرجعی برای پارسیان هند جهت کسب اطلاعات دینی گردید. تداوم این روابط فرهنگی باعث شد تا در سده نوزدهم میلادی که پارسیان در سایه مناسبات مطلوب با دولتمردان انگلیسی حاکم بر هند و بهره گیری از رهاوردهای فکری غرب برجستگی یافته بودند، با ایجاد «انجمن اکابر پارسیان هند» در صدد یاری به هم کیشان خود در ایران برآیند. موضوعی که با عزیمت مانکجی به ایران در عهد ناصری و اقدامات گسترده وی در لغو جزیه، انجام اصلاحات درون ساختاری، ایجاد مدارس نوین و تلاش در کاهش فشارهای اجتماعی برهم کیشان، فصل نوینی را در حیات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زرتشتیان یزد رقم زد. بر این مبنا، پژوهش حاضر می کوشد تا به شیوه تحلیل تاریخی گستره این روابط را در چارچوب کارکرد نمایندگان انجمن پارسیان هند در عهد ناصری به بحث و بررسی گذارد.

    کلیدواژگان: یزد، انجمن اکابر پارسیان، مانکجی، کیخسرو خانصاحب، ناصرالدین شاه
  • اللهیار خلعتبری، محسن لطف آبادی صفحات 67-96

    در میان مولفه های چندلایه و ترکیبی هویتی ایران دوره ساسانی، آگاهی و تعلق تاریخی یکی از مهم ترین آنهاست که کمتر در پژوهش های مربوط به این عصر بدان توجه شده است. این عنصر هویتی در دوران پیشا ساسانی نیز وجود داشت، اما در این دوره با توجه به نگرش و ایدئولوژی سیاسی دینی ساسانیان و دادن رنگ و لعاب عامدانه به آن و حرکت در جهت مشخص و تعریف شده، اهمیت بیشتری یافت؛ زیرا از نظر موسسین سلسله، با اهتمام به این و اسطوره های ایرانی، نوعی آرمان اجتماعی و سامان فکری در جامعه به وجود می آمد و باعث یگانگی و همدلی طبقات مختلف مردم می شد. به عقیده ساسانیان، در کنار دین زردشتی، آگاهی و تعلق مشترک تاریخی یکی از عناصر اصلی برقراری وحدت و همبستگی اجتماعی در قلمرو «ایرانشهر» بود که موجب ایجاد نوعی «هم پندار گرایی تاریخی» در میان آنان می گشت. شکل گیری این آرمان از همان دوران اولیه روی کار آمدن خاندان ساسانی و اردشیر قابل ملاحظه است. هدف از این پژوهش باستناد به منابع و روش توصیقی- تحلیلی اثبات این آگاهی تاریخی است.

    کلیدواژگان: آگاهی تاریخی، هویت تاریخی، ساسانیان، تاریخ نگاری درباری
  • نیره دلیر صفحات 97-112

    پژوهش حاضر درصدد است تا دیدگاه مولفان دوره اسلامی را درباره فره ایزدی با تاکید بر آثار منثور این دوره تحلیل نماید. بنابراین، این آثار؛ به سه حوزه تاریخی، حکمت اشراقی و اندرزنامه ای دسته بندی و مورد بررسی قرار گرفته و با تحلیل داده های آثار منتخب این سه حوزه، سعی دارد به این پرسش ها پاسخ دهد که قرائت اندرزنامه نویسان، مورخان و حکیم اشراق، از این مفهوم باستانی چگونه است و با اصل آن چه نسبتی برقرار می سازد؟ نتایج پژوهش مشخص می کند که شاخصه های فره ایزدی در حکمت خسروانی شیخ شهاب الدین سهروردی، عرفانی ترین تفسیر را از این مفهوم ارائه کرده، و بیشترین شباهت ماهوی و ظاهری را با نمونه اصلی آن داراست. مولفان آثار تاریخی نیز نزدیک به مولفه های الگوی باستانی و از منظر قدسی آن را به نگارش درآورده اند. در حالی که در خوانش اندرزنامه نویسان دوره اسلامی، تمایز مهمی نسبت به این مفهوم وجود دارد که کاربرد آن را با نمونه واقعی آن متفاوت می سازد. در واقع تصویری که اندرزنامه نویسان، از فره ایزدی ترسیم کرده اند، نه بر اساس شاخصه های نمونه اصلی؛ بلکه برپایه قرائتی است که آنان از مفاهیم دوره باستان، در حوزه سیاسی، خطاب به حاکمان خود نیاز داشته اند. این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی به بیان این تمایز پرداخته است.

    کلیدواژگان: فره ایزدی، آثار منثور دوره اسلامی، منابع تاریخی، اندرزنامه ای، حکمت اشراقی
  • سعید شفیعی خوزانی صفحات 113-140

    جستجوی تاریخی درباره «پیامبر(ص)» در تحقیقات معاصر غرب، از اواسط قرن نوزدهم میلادی و با نوشته های میور، اشپرنگر و گلدتسیهر آغاز شد. این عده بسیاری از روایات اسلامی مربوط به زندگی پیامبر(ص) را ساختگی دانستند. این راه را ونزبرو ادامه داد، او معتقد بود فرایند پیدایش اسلام همچون «تاریخ نجات» اتفاق افتاده در یهودیت است و از میانه قرن دوم به بعد رخ داده است. کرونه و کوک نیز در هاجریسم اظهار کردند که به منظور تشخیص صحت تاریخی وقایع اسلام، باید در منابع خارج از حوزه اسلام (شواهد خارجی) کنکاش کرد. برخی «شکاکان نوین» همچون نوو و اهلیش بسیار افراط کرده و وجود تاریخی پیامبر(ص) را به کلی مجعول می دانند. هدف این مقاله، معرفی بخشی از شواهد غیراسلامی درباره ظهور اسلام در منطقه خاورمیانه است که برخی محققان غربی؛ همچون هویلند گرد آورده اند و به یونانی، سریانی، قبطی، ارمنی، لاتین، یهودی، فارسی و چینی تالیف شده است. دستاورد این مقاله از تصویر اسلام در منابع غیراسلامی، غالبا با منابع اسلامی موافق است. در مقاله حاضر، برخی از کهن ترین مکتوبات غیراسلامی، که از سال 634 تا حدود 700م تاریخ گذاری شده و درباره ظهور اسلام، پیامبر اکرم(ص)، عقاید اسلامی یا قرآن نکته ای در بر دارند، معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: کهن ترین مکتوبات، منابع غیر اسلامی، ظهور اسلام، قرآن، هاجریسم، رابرت هویلند
  • حمید کاویانی پویا صفحات 141-160

    ساسانیان پس از کسب قدرت، در تمرکز بخشی به دولت مرکزی و پراکندن و رسمیت بخشی به دینی دولتی کوشیدند، اما این اهداف سیری طبیعی و مداوم را نپیمود بلکه شهریارانی چون نرسی به عنوان شهریاری که قدرت را از رقیب خویش بهرام سکانشاه ستاند، برخلاف برادر و برادرزاده اش(بهرام اول و بهرام بهرامان)، نه تنها دین مردانی چون کرتیر را بر نکشید بلکه در آزادی بخشی به فعالیت های مانویان نیز کوشید و سیاست دستکرت ساختن ایالات غربی را به کنار نهاد. البته این همه نه به دلیل این بود که نرسی این شهریاران را غاصب حق خویش در امر سلطنت می دید؛ بلکه به منظور جانبداری دستگاه دینی از بهرام سکانشاه، کاستن از قدرت دین مردانی چون کرتیر و نیز یافتن حامیان داخلی در مبارزه با روم انجام گرفت. بنابراین در این مقاله مقابل فرضیه هایی که برخی پژوهشگران در چگونگی تاج خواهی نرسی و دشمنی وی با جانشینان شاپور اول، ارائه داده اند و اقدامات این هفتمین شهریار ساسانی را با توجه بدین نگرش و سیاست توجیه و تعبیر کرده اند، سعی می شود با توجه به نگاره ها و رخدادهای موجود و همچنین مقایسه عملکرد نرسی با شهریاران پیشین، با رویکردی توصیفی- تحلیلی به پرسشهایی چون نحوه قدرت گیری نرسی که به زعم برخی بحران جانشینی در بین نخستین شهریاران ساسانی قلمداد گردیده است و سرانجام سیاست داخلی نرسی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: نرسی، بهرام، سکانشاه، بحران جانشینی، کرتیر
  • محمد مهدی مرادی خلج صفحات 161-176

    در مورد سال و ماه و حکومت همزمان با وقوع قیام توابین، در منابع نخستین تاریخ اسلام، اقوال مختلف بلکه متضادی ذکر شده که مجموعا شامل هفت قول است. و گاه در یک منبع، در ذکر زمان حوادث مربوط به توابین، تاریخ هایی بیان شده است که با یکدیگر ناسازگارند. نویسنده مقاله توانسته است با مقایسه زمان های بدست داده شده در منابع متقدم و استفاده از شواهد تاریخی و نیز بهره گیری از نقشه مسیر حرکت توابین و همچنین با محاسبه مسافت طی شده توسط توابین براساس منازلی که از کتاب های جغرافیای تاریخی به دست آمده است و مقایسه آن با مصاف های جنگی هم مسیر آنها نظیر جنگ صفین، در فاصله نزدیک به سی سال قبل از حادثه توابین، به این نتیجه برسد که حادثه نبرد توابین با سپاه شام، به سرکردگی عبیدالله بن زیاد، در جمادی الاولی سال 65 ه. ق. و در زمان حکومت مروان رخ داده است و دیگر تاریخ های ذکر شده بی اعتبار هستند. این پژوهش با استناد به منابع تاریخی و روش کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: توابین، عین الورده، مروان، عبدالملک مروان، سلیمان بن صرد
  • محمود مهمان نواز، اصغر فروغی ابری، علی اکبر کجباف صفحات 177-198

    با ورود نیروهای گرجی به تشکیلات صفویان که عمدتا از اسرای گرجستان و از عناصر غیرمسلمان و نومسلمان بودند، رقابت در دربار صفویان از حالت سنتی خارج شد. دو گروه پایه گذار سلسله صفویان؛ یعنی ترکان و تاجیکان از ابتدای تشکیل این سلسله دچار تضادها و رقابت هایی بودند. رقابت ترکان و تاجیکان از جمله مشهورترین رقابت های درباری تاریخ ایران محسوب می شود. ماهیت رقابت ها از زمان شاه عباس اول به بعد شکل تازه ای به خود گرفت و ضلع سومی به نام نیروی سوم به این عرصه اضافه شد. این امر سبب اتحاد نیروهای قدیمی گردید.
    اوج رقابت های میان گرجی ها و جناح ائتلافی ترکان و تاجیکان در زمان شاه صفی بود. در این مقطع هنوز قزلباش ها و تاجیکان تمام قدرت خود را به نفع گرجی ها از دست نداده بودند. با مرگ شاه عباس اول، راه برای احیای قدرت آنها فراهم گردید. آنها فرصت به دست آمده را غنیمت شمرده، تا با استفاده از آن نیروهای گرجی را به طور کامل از تشکیلات صفوی خارج کنند. این مساله سبب ائتلافی بی سابقه بین ترکان و تاجیکان شد، که این ائتلاف باعث توطئه های وسیعی از سوی آنها برای براندازی گرجیان گردید. در این میان شاه نیز به دلیل آنکه گرجی ها وابستگان به شخص شاه بودند، از آنها حمایت می کرد. این امر سبب شد تا دامنه توطئه های جناح ترک و تاجیک، خطر را متوجه شاه نیز بنماید. پایان این رقابت ها با پیروزی قاطع جناح گرجیان همراه است. در این پژوهش سعی برآن است تا با تکیه برمنابع تاریخی، به بررسی رقابت های میان جناح گرجیان با جناح ترک و تاجیک پرداخته شود.

    کلیدواژگان: شاه صفی، ترکان، تاجیکان، گرجی ها، رقابت
|
  • Pages 1-20

    The events after the war between Timur and Toqtamish in 797 A.D. near the Terek river have reflected differently thorough various sources. Meanwhile the most Timurid historians have written about the Timur's invasion on Moscow and capture of it, the western historians and resources don't believe to it. This paper in an attempt to a new approach based on different books and resources.

    Keywords: Timur, Toqtamish, Moscow, Timurid Historians, Golden Horde
  • Pages 21-36

    There are few documents written in Elamite language from the Old Elamite Period. Nevertheless, there are some 600 hundred legal documents from Susa of the Sukkalmah Period that provide us with direct evidence of Old Elamite social, economic and legal life. The present essay will study two contracts regarding commercial transaction in Old Elamite Susa; special attention is given to the form and content of these documents. A comparison with the nearly contemporary Laws of Hammurabi opens new perspective for comparative study and raises new questions regarding the cultural contact and shared common law between Elam and Mesopotamia. The cuneiform documents show the concern of the creditor who wants to save himself from all the risks involved in a commercial journey by putting the whole responsibly on the traveling merchant. The laws of Hammurabi, however, rule that in the case of enemy attack, i.e., force majeure, the traveling merchant is not to be held responsible. The documents furthermore, shed light on the economic role of the temples.

    Keywords: Susa, Partnership, Sukkalmah Period, Elam, Commerce, Akkadian
  • Pages 37-66

    The Teymour’s invasion and the ensuing aggravation of Zoroastrians’ problems in Khorasan and the northern regions of Iran forced the chief magians of this religious minority to emigrate to some safer areas including Kerman and Yazd. Following their residence in Torkabad and Sharifabad villages, Yazd turned into not only the most prominent spot for Iranian Zoroastrians but also a pillar for Persian Indians to acquire information on their religious rituals. The continuation of such cultural relations led to the establishment of the “ Society of Persian Indian Elites” in the 19th century aimed at helping their fellow-religious mates in Iran. This happened when the Persian Indians had flourished as a result of having close relations with the English statesmen in India and benefiting from their western ideological doctrines. Following the establishment of the society, Mankji paid a visit to Iran during the Naseri’s era and initiated a number of measures including the lifting of capitation, the internal reformation, foundation of new schools and efforts to decrease the social pressures on theZoroastrians. Such measures started a new chapter in the social, economic and cultural status of the Zoroastrians in Yazd. Using historical analysis, the present research endeavors to offer a critical analysis of the extent of this interaction in terms of the function of the representatives of Persian Indians during the Naseri’s era.

    Keywords: Yazd, Society of Persian Indian Elites, Mankji, Keikhosro Khansaheb, Naseraddin Shah
  • Pages 67-96

    Historical knowledge and faith is one of the most important elements among multifold and combined identity elements in Iran of the Sassanid era. This element has not attracted an acceptable attention to itself. Though it plays a role in pre Sassanid era, the historical knowledge found a more considerable importance in this period. The roots of this development were the political-religious ideology and outlook and an intentional and conscious treatment with the historical knowledge. As a ground for solidarity among people groups, the Sassanid agents paid more attention to the Iranian history and myths. They believed that, along with the Zoroastrian religion, a common historical faithis one of the most essential elements of the social solidarity in “Iranshahr” realm. We can see the first phases of development of this process since the rise of the Sassanid and especially Ardeshir era.

    Keywords: historical knowledge –historical identity – the Sassanid, courtier historiography
  • Pages 97-112

    The aim of this research is to analyze the viewpoint of Muslim authors about the concept of ‘Divine Glory’ or Farr-e Izadi, which was the source of legitimization for kings of ancient Iran, with an emphasis on prose works of Islamic period. These works have been categorized and studied in three fields of historical sources, texts related to the Wisdom of Illumination or Hikmat-e Ishraq and Books of Percept or Andarz Nameh-ha. This research tries to analyze these selected works in order to answer this question that how was the reading of their authors from this ancient concept and how they related their perception to this issue. This research shows that Sheikh Shahab al-Din Suhrawardi had depicted the most theosophical interpretation from this concept and had the most substantial and superficial similarity to the original version. Conception of authors who wrote historical texts is also similar to components of ancient standard in a sacred point of view, while there is an important distinction towards this concept which had different usage from the real version. In fact the image of Farr-e Izadi which has been depicted by the authors of Books of Precept is not according to the characteristics of the original version but is based on their perception of ancient concepts in political fields for their governors.

    Keywords: Divine Glory (Farr-e Izadi), Prose Works of Islamic Period, Historical Sources, the Wisdom of Illumination (Hikmat-e Ishraq) of Sheikh Shahab al-Din Suhrawardi
  • Pages 113-140

    The historical quest for Prophet(pbuh) in the west contemporary literature , began from the mid-nineteenth century with the writings of Muir , Sprenger and Goldziher. These said that the many of Islamic traditions related to the life of the Prophet(pbuh), was fabricated . Wansbrough continued this road, who believed that the rise of Islam way same "salvation history" in Judaism, that occurred in middle of the second century onwards . Crone and Cook also, in Hagarism, said that to determine the accuracy of the historical events of Islam, should be explored the external sources of realm of Islam (external evidences). Some "modern skeptics" like Nevo and Ohlig have very extreme comments; they suppose the historical prophet completely false. The purpose of this paper is about the part of the non- Islamic evidences on the rise of Islam in the Middle East, that has gathered by some western scholars such as Hoyland, written in Greek, Syriac, Coptic, Armenian, Latin, Hebrew, Persian and Chinese. The outcome of this article about the image of Islam in non-Islamic sources, often agrees with Islamic sources. In the present article, have been introduced some of the oldest non-Islamic Writings, dating from 634 to 700 AD, inclusive of a point for the rise of Islam, the Prophet(pbuh), Islamic ideas or Koran.

    Keywords: Oldest Writings, Non-Islamic Sources, The Rise of Islam, Hagarism, Robert Hoyland
  • Pages 141-160

    Sassanian after access to power, Attempted tothe focus of the central government, and to recognize the state religion. But this Objectives did not continue normal process. But kings like Narseh where took the power of his rival (Bahram Sakanshah),Unlike his brother and his nephew (Bahram I and Bahram Bahrami) not only not rated to Clerics like Kartir. But also attempted to grant freedom to Manichaeism activities. and abandoned Centralizing policies of Western states. However, it was not because of that Nrseh knew this kings usurping his rights in the kingdom But also it was because of support the clerics of B. Sakanshah and to reduce the power of religion mens like Kartir. and also part of the efforts was to find allies in the struggle with Rome. Therefore, the hypothesis that some researchers have presented In the power Nrse hand his feud with Shapur's successors, Inthis paperan attemptis, according tothe available figures and events and compare the performance of Nrseh with the previous overeigns, answer to questions such as, how the King of Nrseh, his rights for to seize power, supporters and opponents of his, and the domestic policy Nrseh.

    Keywords: Narseh, Bahram, King of Sakas, Succession Crisis, Kartir
  • Pages 161-176

    With respect to the date of the Tavvabin movement, there have been several different and conflicting speeches mentioned in the primary sources of Islamic history. In total there are seven different dates mentioned and in unique refrence we find conflicting dates related to Tavvabin history events. Comparison of the dates mentioned in ancient references and the use of historic witnesses and the Tavvabin route map have helped the author of this paper to compute the distance traveled by the Tavvabin and comparing this distance with routes of similar wars to finally reach the conclusion that the battle has taken place in Jamadi-al-avval of the year 65 in the time of Marvan government and therefore all the other mentioned dates are not valid.

    Keywords: Tavvabin, Ein-al-vardeh, Marvan, Abd-al malekemarvan, Soleiman-ibn-Sorad
  • Pages 177-198

    Bound by Georgian troops Safavid predominantly Muslim and converted to Islam POW Georgia and the elements were out of competition at the Safavid court of traditional mode. The founder of the dynasty, the Turks and Tajik groups formed at the beginning of this series have had conflicts and competitions. Turks competition Vtajykan including court history is the most famous rivalries. This caused the Union troops were old. Heightened competition between the Georgians and the Turks and Tajik coalition was at Safi. In this section yet Ghezelbash Tajik all your strength to win Georgians were not lost. With the death of Shah Abbas I was starting to restore their power. They will have the opportunity to take advantage of the opportunity to consider fully the establishment of the Safavid Georgian forces withdraw. This has resulted in an unprecedented alliance between the Turks and the Tajiks, the coalition wide conspiracy for the overthrow of them were Georgian. The king also because Georgians were affiliated with the Shah of protection. This makes the left-wing conspiracy, Tajiks make threats to the King. The Georgian side is associated with a decisive victory over the competition.This study aims to study the competition between the Georgian and historic resources, relying on paid leave and Tajiks.

    Keywords: Safi, Turks, Tajiks, Georgians, competition