فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ابوالحسنی، جابر کریمی، غلامحسین حسن شاهی، عزیز شیخی گرجان، علیرضا عسکریان زاده صفحه 299
    شب پره پشت الماسی، (Plutella xylostella (L.) (Lepidoptera: Plutellidae یکی از مهم ترین آفات گیاهان تیره چلیپاییان در سراسر دنیا می باشد. در این تحقیق اثر برخی حشره کش های متداول در کنترل شب پره پشت الماسی و تاثیر مواد همراه برتر (Bar-Tar®) و دی جی (DG®) در کاهش دز مصرفی این حشره کش روی لارو سن سوم این آفت بررسی گردید. میزان غلظت کشنده 50 درصد برای حشره کش های ایندوکساکارب، تیودیکارب و هگزافلومورون روی لارو های سن سوم شب پره پشت الماسی با تفاوت معنی دار به ترتیب ppm 79/46،ppm 12/543 وppm 22/6 محاسبه گردید. نتایج نشان داد در بین مواد همراه مصرفی ماده همراه برتر بیشترین درصد کاهش حشره کش مصرفی را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: شب پره پشت الماسی، ایندوکساکارب، تیودیکارب، هگزافلومورون، مواد همراه
  • مسعود اربابی، محمدرضا قاسمی امیر سراغی، محمد امین روزبخش زاده صفحه 311
    کنه تارتن نیشکر (Oligonychus sacchari) ازآفات کلیدی کشت این محصول درخوزستان است. به منظور کاهش مخاطرات مصرف کنه کش ها، مقایسه ای درباره کارایی دو نوبت آب پاشی، بایک نوبت آب پاشی + یک نوبت محلول پاشی کنه کش ورتی مک درمدت 48 ساعت با یک نوبت محلول پاشی کنه کش فن پیروکسی میت اس سی 5 درصد علیه جمعیت فعال و در شرایط طغیانی کنه تارتن نیشکر روی ارقام حساس میان رس CP48-103 و زود رس CP57-614 درکشت صنعت نیشکر دعبل خزایی در سال 1389 به انجام رسید. کارایی تیمارها با نمونه برداری تصادفی تعداد 45 برگ از قسمت های مختلف گیاه نیشکر درنوبت های یک روز قبل و3، 7، 15 و 25 روز بعد صورت گرفت. تاثیر کمی (وزن) و کیفی (رویش برگ تازه) آب پاشی نسبت به تیمار شاهد در نوبت های 25 و50 روز بعد مورد مقایسه قرار گرفت. حداکثرتراکم 35/10 جمعیت کنه درسطح دو سانتی متر مربع در قسمت پایین برگ وحداکثر آلودگی برگ ها به کنه برای رقم میان رس CP-48 به مقدار 75/77 % ثبت شد. بیشترین وکمترین تلفات کنه در تیمارها برای فن پیروکسی میت و آب پاشی به ترتیب روی ارقام رقم زود رس و میان رس ملاحظه شد. افزایش تاثیر تیمارها تا نوبت 25 روز بعد در تمامی قسمت های سطح زیرین برگ نیشکر مشاهده شد. تاثیرکمی آب پاشی در کاهش خسارت کنه بعد از 50 روز از نظر وزنی حداقل74% رشد و تعداد برگ های تازه رویش یافته با 36% افزایش برای هر دو رقم ملاحظه گردید. استفاده از آب پاشی در اوایل تشکیل جمعیت و بروز علایم خسارت کنه آفت ضمن جلوگیری از ایجاد تاثیرسوء برجمعیت دشمنان طبیعی، مصرف کنه کش ها را محدودتر و روشی پایدار برای مدیریت کنه تارتن نیشکرخواهد بود.
    کلیدواژگان: کنه تارتن نیشکر، خسارت، کنترل ارگانیک، کشت وصنعت، خوزستان
  • آیدا ایوبی، غلامحسین مروج، جواد کریمی، علی جوینده صفحه 321
    بالتوری سبز Chrysoperla carnea یکی از دشمنان طبیعی مهم است که در گلخانه ها برای کنترل برخی از بند پایان گیاه خوار استفاده شده و در اغلب سامانه های کشاورزی فعال است. این شکارگر به دلیل پراکنش جغرافیایی وسیع، سازگاری مناسب با سامانه های کشاورزی، رفتار تغذیه ای، قدرت جستجوگری بالا و امکان پرورش و تکثیر نسبتا آسان در آزمایشگاه یکی از گونه های مهم مورد استفاده در برنامه های کنترل زیستی است. در این تحقیق، اثرات کشندگی چهار حشره کش پرمصرف ایمیداکلوپراید، لوفنورون، تیامتوکسام و تیودیکارب روی حشرات کامل نر و ماده بالتوری سبز در آزمایشگاه به روش تماس با باقی مانده سموم در شرایط دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 درصد و دوره روشنایی 16ساعت مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج این بررسی، ترتیب سمیت حشره کش های مورد آزمایش به صورت لوفنورون< تیودیکارب< ایمیداکلوپرید< تیامتوکسام بود. حشرات نر حساسیت بیشتری نسبت به ماده ها به این ترکیبات داشتند. بر اساس شاخص LC50، تیامتوکسام، بیشترین سمیت را نشان داد (83/8=LC50 و 05/73 =LC50 میکروگرم ماده موثر در لیتر به ترتیب علیه حشرات نر وماده). حشره کش لوفنورون، که از گروه بازدارنده های سنتز کیتین می باشد، حتی در غلظت های بالاتر از دز مزرعه ای توصیه شده، روی حشرات کامل هر دو جنس نر وماده کاملا بی اثر بود. نتایج این بررسی نشان می دهد که لوفنورون می تواند به عنوان حشره کشی مناسب در برنامه های کنترل تلفیقی آفات مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Chrysoperla carnea، ایمیداکلوپرید، تیامتوکسام، تیودیکارب و لوفنورون
  • سمیه صنعتی، حاجی محمد تکلوزاده صفحه 333
    شته مومی کلم (.Brevicoryne brassicae (L یکی از آفات مهم کلزا است که دشمنان طبیعی متعددی از جمله زنبور پارازیتویید Diaeretiella rapae McIntosh روی آن فعالیت دارند. تغییرات فصلی جمعیت شته مومی کلم و میزان پارازیتیسم آن توسط این زنبور در کرمان با نمونه برداری هفتگی مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری شامل 20 برگ از برگ های میانی گیاه کلزا در مرحله رزت و بعد از ایجاد ساقه از 20 ساقه گیاه بود که به آرامی برداشته و تعداد شته های روی هر برگ یا ساقه به تفکیک پوره و حشره کامل شمارش و در جداول تنظیم شده ثبت گردید. بر اساس نتایج به دست آمده حداکثر تراکم جمعیت شته میزبان در 27 فروردین 1390 با میانگین 65/13 ± 259 شته (مجموع پوره و حشره کامل) در هر ساقه مشاهده شد که با گرم شدن هوا و کاهش رطوبت نسبی، جمعیت آفت به تدریج در قسمت های هوایی گیاهان کاهش پیدا کرد. فعالیت پارازیتیسم زنبورD. rapae روی این شته از اوایل اسفند شروع گردیده و میزان پارازیتیسم آن در دوره فعالیت به طور میانگین 98/2±18/14 و حداکثر 53/3±33/41 درصد بود که در تاریخ 17 اردیبهشت 1390 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: Diaeretiella rapae، Brevicoryne brassicae، کلزا، پارازیتیسم
  • فاطمه لطفی، مصطفی حقانی، هادی استوان صفحه 343
    تریپس ها و شته ها از آفات مهم محصولات گلخانه ای هستند که علاوه بر خسارت مستقیم با انتقال بیماری های ویروسی مشکلات دوچندانی به وجود می آورند. در سال های اخیر از سنک های جنس Orius spp به دلیل قدرت بالای شکارگری به عنوان عامل کنترل بیولوژیک این آفات مکنده، به ویژه در گلخانه ها استفاده می شود. یکی از معیارهای مهم در بررسی کارایی شکارگران و پارازیتوییدها، واکنش آنها به تغییر تراکم میزبان یا همان واکنش تابعی است. در این پژوهش واکنش تابعی سنک ماده Reuter Orius albidipennis روی تریپس پیاز Thrips tabaci Lind و شته سبز سیب Aphis pomi Degeer در شرایط آزمایشگاهی (دمای °C 2 ± 25، رطوبت نسبی 10±50 درصد و دوره نوری 12 ساعت روشنایی، 12 ساعت تاریکی) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آزمایش درون پتری دیش و به مدت 24 ساعت انجام شد. هر یک از تراکم های 2، 4، 8، 16، 32 و 64 تریپس و شته در 10 تکرار، در اختیار یک سنک ماده بالغ حداکثر با عمر 24 ساعت قرار داده شد و پس از گذشت 24 ساعت تعداد حشرات کشته شده توسط سنک مورد شمارش قرار گرفت. واکنش تابعی با استفاده از مدل راجرز، برای هر دو آفت تریپس پیاز و شته سبز سیب از نوع II تعیین شد. پارامترهای قدرت جستجوگری و زمان دست یابی سنک شکارگر به ترتیب 517/1 و 068/0 روی تریپس و 369/1 و 067/0 روی شته محاسبه گردید و اختلاف معنی داری بین دو شکار مشاهده نشد. نتایج حاصله حاکی از کارایی و قدرت بالای شکارگری سنک O. albidipennis روی تریپس پیاز و شته سبز سیب می باشد.
    کلیدواژگان: Orius albidipennis، Thrips tabaci، Aphis pomi، واکنش تابعی
  • مسعود لطیفیان، بهار راد صفحه 353
    این پژوهش به منظور تخمین جمعیت یکی از آفات انباری مهم خرما، شپشه دندانه دار. Oryzaephilus surinamensis L در رقم صادراتی سایر با استفاده از روش اسپکتروفتومتری انجام شد. نتایج نشان داد که طول موج حداکثر جذب برای مراحل رشد تخم، لارو، شفیره و حشره کامل به ترتیب معادل 1214، 1223، 1216و 1236 نانومتر می باشد. ضریب تبیین مدل تشخیص همواره بالاتر از 5/0 بود که نشانگر مناسب بودن طول موج حداکثر جذب برای تشخیص است. لذا روش اسپکتروفتومتری توانایی تشخیص مراحل مختلف رشد آفت را دارا می باشد. مقدار نمونه لازم برای ارزیابی دقیق تراکم در تمام مراحل رشد معادل 2 نمونه 110 گرمی می باشد. در این پژوهش، از دو شاخص RV و RNP جهت ارزیابی سطح دقت و کارایی روش اسپکتروفتومتری در برآورد تراکم آفت استفاده شد. مقدار شاخص RV برای آفت در چهار مرحله نشو رشد به ترتیب معادل 23/2، 26/3، 15/3 و 52/2 بود. مقدار این شاخص برای چهار مرحله رشد آفت به ترتیب معادل 47/22، 31/15، 85/15 و81/19بود. لذا در تمام موارد خطای نمونه برداری RV و RNP به ترتیب کم تر از 10 و 25 بوده که نشانگر توانایی کاربرد روش در برنامه های اجرایی و پژوهشی می باشد.
    کلیدواژگان: خرما، شپشه دندانه دار، اسپکتروفتومتری
  • سمانه محمودوند، جهانشیر شاکرمی، رضا وفایی شوشتری صفحه 367
    اثر سمیت چهار اسانس گیاهی پونه Mentha longifolia، آویشن Thymus daenensis، بومادران زرد Achillea wilhelmsii و درمنه Artemisia hausskenechtii روی حشرات بالغ دو گونه شپشه آرد (Tribolium castaneum (Herbst و (T.confusum (Du val بررسی شد. اسانس ها با روش تقطیر با آب تهیه گردیدند. غلظت ها بر اساس آزمایشات اولیه برای هر اسانس تعیین شد. میزان مرگ و میر بعد از گذشت 3، 6، 24، 48 و 72 ساعت ثبت گردید. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش در مورد همه اسانس ها با گذشت زمان و افزایش غلظت میزان مرگ و میر حشرات بالغ هر دو گونه آفت افزایش یافت. بین اسانس های مورد مطالعه از نظر تلفات ایجاد شده اختلاف معنی داری مشاهده شد، به طوری که مقدار LC50 محاسبه شده اسانس پونه پس از 24 ساعت اسانس دهی برای T. castaneum و T.confusum به ترتیب 59/11 و 67/10، اسانس آویشن دنایی 29/89 و 77/92، اسانس بومادران زرد 40/55 و 71/98 و درمنه 64/60 و 25/62 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. کمترین مقدار LT50 محاسبه شده در این تحقیق روی هر دو گونه T. castaneum و T.confusum مربوط به اسانس درمنه بود که به ترتیب برابر با 10/23 و 10/21 ساعت محاسبه شد. نتایج نشان داد این اسانس های گیاهی می توانند به عنوان حشره کش های گیاهی کم خطر برای کنترل آفات انباری مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اسانس، سمیت تنفسی، پونه، شپشه آرد
  • مهدی ابراهیم قلعه سیدی، رضا جعفری، رضا وفایی شوشتری صفحه 379
    کفشدوزک ها یکی از مهم ترین عوامل کنترل بیولوژیک هستند و در کنترل جمعیت شته ها، شپشک ها و کنه ها نقش مهمی دارند. برای برنامه ریزی در کنترل بیولوژیک دانستن اصولی از جمله بررسی فون دشمنان طبیعی آن منطقه لازم است. در این تحقیق فون کفشدوزک های شمال استان خوزستان بررسی شد. نمونه برداری از اواخر زمستان سال 1389 شروع و تا زمستان 1390 ادامه یافت. نمونه ها با استفاده از تور حشره گیری، آسپیراتور، قلم مو و سینی جمع آوری و در آزمایشگاه در الکل 70% همراه با گلیسیرین نگه داری شدند. شناسایی با استفاده از ویژگی های ظاهری و ژینتالیای حشرات نر صورت گرفت. در این بررسی در مجموع 17 گونه کفشدوزک متعلق به 4 زیر خانواده و 5 قبیله و 13 جنس مورد شناسایی قرار گرفت، از این تعداد شش گونه برای نخستین بار از استان خوزستان گزارش می شود که با علامت ستاره (*) مشخص شده اند.
    Subfamily: Coccinellinae 1-Coccinella septempunctata Linnaeus 1758 2-Coccinella undecimpunctata Linnaeus 1758 *3-Calvia quatuordecimguttata Linnaeus 1758 4-Hippodamia variegata (Goeze) 1777 5-Oenopia conglobata (Linnaeus)1758 6-Oenopia oncina (Olivier) 1808 7-Adalia bipunctata(Linnaeus) 1758 *8-Propylea quatuordecimpunctata Linnaeus 1758 9-Psyllobora vigintiduopunctata(Linnaeus) 1758 Subfamily: Chilocorinae 10-Chilocorus bipustulatus Linnaeus 1758 *11-Exochomus flavipes Goeze 1777 12-Brumus octosignatus Gelber 1830 Subfamily: Scymninae *13-Scymnus apetzoides Capra&Fursh 1967 *14-Scymnus pallipes Mulsant 1850 15-Scymnus syriacus (Marseul)1868 *16-Cryptolaemus montrouzeri Mulsant 1850 Subfamily:Epilachninae 17-Epilachna chrysomelina Mulsant 1850
    کلیدواژگان: فون کفشدوزک، استان خوزستان
|
  • A. Abolhasani, J. Karimi, G. Hasanshahi *, A. Shikhi Gorgan, A. Askarianzadeh Page 299
    The diamondback moth,(DBM) Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae) is one of the most important pests of cruciferous plants throughout the world. In this research the efficiency of different common insecticides (Indoxacarb, Thiodicarb,Hexaflomoron) with or without adjuvants (Bar-Tar®, DG®) on the third instar larvae of DBM was investigated. Results showed that 50% lethal concentration (LC50) for Indoxacarb, Thiodicarb and Hexaflomoron on 3rd instars larvae with significant difference were 46.79, 543.12 and 6.22 ppm respectively. Also, the results showed that there were significant differences among different insecticides. between applied adjuvants,. Bar-tar had the higher percentage of usage dose in insecide reduction.
    Keywords: Diamondback moth, Indoxacarb, Thiodicarb, Hexaflomoron, Adjuvant
  • M. Arbabi*, M. R. Ghasemi, A. Soraghi, M. A. Zarbakeshzadeh Page 311
    Sugar cane spider mite (Oligonychus sacchari) is one of the major pests of this field crop in Khuzestan province. In concern to reduce environmental side effects of acaricides. an investigation was carried out to evaluate effectiveness of two consequent water spray, once water spray +once Abamectin applications within 48 hours with single application of fenpyroximate SC 5% against highly populated of active stages of sugarcane spider mite (Oligonychus sacchari) on two susceptible cane varieties (CP48, CP57) in Dhbal-Khazaei agro-industry in Khuzestan province during summer months of 2010. Samples were taken one day before and 3, 7, 15 and 2 days after treatments. The effects of water spraying in control of quantities and qualities damages caused by spider mites on sugar cane plants, determined by weighting and counting number of leaves before and after treatments. Henderson-Tilton formula used for analyses of mortalities percent with help of SAS and compared mean of treatments with DMRT method respectively. The highest mean of active mite stages recorded 10.35 on 2cm2 lower part of underside sugar cane leaf and maximum leaves infested% recorded 77.75% for CP-48 variety. Max and Min treatments effect's observed for fenpyroximate and two time water spray on CP-57 and CP-48 var. respectively. Increasing control effects up to 25 days observed for all treatments. Water spraying in control of mite damages increased 74% weight of treated sugarcane plants along with 36% of new leaves formed for both sugarcane varieties. Two consequent water sprays at 24 hours intervals being more effective if applied at initial spider mite population. This method also keeps natural enemies safe and can be use for sustainable sugar cane mite pest control.
    Keywords: Oligonychus sacchari, Damages, Sugarcane Agro, industry. Control, Khuzestan
  • A. Ayubi, G. Moravvej, J. Karimi, A. Jooyandeh Page 321
    The common green lacewing is an important natural enemy used for pest control in greenhouses. It is also very common in many agricultural systems. This insect is a powerful agent in biological control programs because of its wide geographical distribution, high compatibility with different agricultural systems, high searching capability and ease of rearing. In the present study, the lethal effects of some prevalent insecticides were examined on Chrysoperla carnea adults using residual contact bioassays at 26 ± 2 ºC, 60 ± 10% R.H. and a photoperiod of 16: 8 h (L: D). The results indicated that the order toxicity of insecticides was: Lufenuron< Thiodicarb< Imidacloprid Keywords: Chrysoperla carnea, Imidacloprid, Thiametoxam, Thiodicarb, Lufenuron
  • S. Sanati*, H. M. Takallozadeh Page 333
    The cabbage aphid Brevicoryne brassicae (L.) is one of the important pests of the Brassicae napus. Some natural enemies such as the parasitoid wasp Diaeretiella rapae are active on this pest. The seasonal population changes of the cabbage aphid, was studied on canola by weekly sampling.The aim of this study was to determine peak of cabbage aphid and its seasonal fluctuation and the percent parasitism for ovulated of efficiency of D. rapae. Samples were taken weekly from 20 middle leaves of the plant at the rosette stage and 20 stems at the later stages. The number of adults and nymphs of the aphid were counting the aphids they recorded in prepared tables and the results indicated the maximum number of aphid host was observed in 16 April 2011 and the average population was 259 ± 13/65 aphids (total nymphs and adults) per stem when the weather warmed and reduced pest population the humidity reduced in vegetation of plants. The parasitism activity of D. rapae on this aphid started from early February and average parasitism was 14/18± 2/98 % and maximum 41/33 ± 3/53% that observed in 7 may 2011.
    Keywords: Diaeretiella rapae, Brevicoryne brassicae, Canola, Parasitism
  • F. Lotfi, M. Haghani*, H. Ostovan Page 343
    Thrips and aphids are important pests in greenhouses, due to transmitting viruses. Orius bugs have been proved to be effective predators of these pests, especially in greenhouses. One of the most important factors related to efficiency of predators and parasitoids is their functional response, which refers to the change in the number of prey consumed by a predator per unit time, in relation to prey density. The functional response of adult female of Orius albidipennis Reuter to Thrips tabaci Lind and Aphis pomi Degeer were studied in the laboratory conditions (25± °C, 50±10% RH, 12L:12D photoperiod), and densities of 2, 4, 8, 16, 32 and 64 adult T. tabaci and A. pomi per petrydish, over 24h. The data provided good fit to Rogers-II functional response model for both preys. Searching efficiency (a) and handling time (Th) were determined 1.517 and 0.068 for T. tabaci; and 1.369 and 0.067 for A. pomi which not significantly different. Finally these results show high efficiency of O. albidipennis for controlling mentioned pests.
    Keywords: Orius albidipennis, Thrips tabaci, Aphis pomi, Functional Response
  • M. Latifian*, B. Rad Page 353
    This project was conducted to estimate population densities of Oryzaephilus surinamensis in Sayer date palm cultivar based on Spectrophotometer. Results showed that the wave length of maximum absorption for the developmental stages of the egg, larva, pupa and adult of O. surinamensis in Sayer Cultivar were 1214, 1223, 1216. Based on these results spectrophotometer is a perfect method to detect the different growth stages of Sawtoothed beetle on studied cultivar. All regression coefficients of modeles were higher than 0.5 in dicating a suitalle fittling the modeles to data. two samples of llo g was enough for proper evaluation of densities of different stages of O. surinamensis in stored date fruts RV values for four stages were 9.3,3.3,3./and 9.5. The relative variatians (RV) for four life stages of the pest were calculated 22.47,15.31,15.85 and 19.81 respectively.since in allcoses RVand RNPwere respectively lower than loand 25,the spectrophotometry could be used in applied and research works.
    Keywords: Palm, Storage pests, Sampling, Spectrophotometer
  • S. Mahmoodvand*, J. Shakarami, R. Vafaei, Shoushtari Page 367
    The effects of four plant essential oils of Mentha longifolia, Thymus deanensis, Achillea wilhelmsii and Artemisia hausskenechtii were investigated on adult stage of Tribolium castaneum and T. confusum. The essential oils were prepared using water distillation method. Essential oils were used in five concentrations and five replications. The concentration selected based on primary experiment for each essential oil. Mortality rate of insects were recorded after 3, 6, 24, 48 and 72 hours. Results showed that the longer exposure of insect to essential oil and the higher concentration of essential oil, increased mortality of the two beetle species in all treatments. There was significant difference among mortality effect of the essential oils. The LC50 value of M.longifolia after 24 hours for T. castaneum and T. confosum were 11.59 and 10.67 μl/lair respectively, while the values of LC50 were 89.21 and 99.79 for T. daenensis, 55.40 and 98.71 for A. wilhelmsii and 60.64 and 62.25 μl/lair for A. hausskenechtii, respectively. The least LT50 recorded was in A. hausskenechtii essential oil with 23.10 and 21.10 hours against T. castaneum and T. confusun, respectively. Results showed that these essential oils can be as safe botanical pesticides for control of storage pests.
    Keywords: Fumigation toxicity, the flour beetles, Essential oil, Mentha longifolia
  • M. E. Ghale Seyedi, R. Jafari*, R. Vafaei Shoushtari Page 379
    The fauna of coccinellids (Col.Coccinellidae) was studied in north of Khuzestan provence, Iran during 2010-2011. total of 17 species from 13 genera, 5 tribe and 4 subfamilies were collected and identified. External characters plus characteristics of the male and female genitalia were used in order to diagnose species. Among species collected, six species were new records for Khuzestan province which marked with asterisk (*). Many species were predacious, preying on various species of aphids, mites and coccids. The scientific names of the species according to their subfamilies are as follows.
    Keywords: Coccinellid fauna, Khuzestan province