فهرست مطالب

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جابر دانش* صفحات 7-36

    برای شناخت آثار کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی آموزه‌های اسلام در شهرها و تبیین الگویی برای تمایز این شهرها از سایر نمونه‌ها در دوره‌های مختلف، بررسی‌ها و تحقیقات متعددی انجام و تحلیل‌های گوناگونی ارایه شده است که بخشی از آن، متوجه اشارات و نصوص متعدد دینی در باب امور آبادی و عمران شهری است. ماهیت خاص شهرهای حیطه جهان اسلام و جلوه مفاهیم و خصوصیات مشترک و فراگیر در آن‌ها، بیانگر شیوه نفوذ و حاکمیت فرهنگ اسلام و ارتباط آن‌ها با آموزه‌های دینی است. از این‌رو شهر اسلامی، اصطلاحی است که به معرفی شهرهای متاثر از فرهنگ و ارزش‌های اسلامی می‌پردازد. این مقاله با تکیه بر اشارات آیات در مورد وجوه مختلف معماری و شهرسازی و با تکیه بر آراء مفسرین و لغت‌شناسان، شناسه‌ها و مولفه‌های شهر مورد نظر قرآن کریم را استخراج و مورد بازبینی و تحلیل قرار داده است و از پرداختن به آیاتی که ناظر بر شیون اولیاء الهی و زندگی اخروی است و تجویز آن در امور جاری دنیوی غیرممکن، پرهیز نموده است. در این راستا، اطلاعات و داده‌های موردنیاز در این تحقیق به روش اسنادی گردآوری و با رویکردی توصیفی- تحلیلی مورد مداقه و بررسی قرارگرفته‌اند. قرآن کریم باهدف پرهیز از ساخت‌وساز بیهوده و زیان‌بار، به صفاتی همچون امنیت، آرامش، حرمت و تطابق با شرایط طبیعی و اقلیمی در عمران شهری و دنیوی اشاره دارد که البته جنبه‌های آرمانی، متکامل و مطلق آن را نیز در سرای اخروی مورد توجه قرار می‌دهد. همچنین اسلوب قرآن در تبیین صفات ساخت‌وسازها، توجه به ابعاد کیفی در تامین سرپناه و مکان اجتماع انسانی است و اصولا آموزه‌های دینی از تعیین ضوابط جزیی و دستورالعمل‌های خاص خودداری نموده است.

    کلیدواژگان: شناسه های شهر، اشارات قرآن، فرهنگ اسلامی، صفات عمران، اهداف ساخت
  • نجمه بارباز اصفهانی*، لم محمودیان، مریم سادات فاتحی زاده، اعظم پرچم صفحات 37-58

    وظیفه تربیتی فرزندان از لحاظ اولویت (کیفیت تاثیر) و الویت بر عهده مادران است.در تمام نظریه های رشد، مادر به عنوان فرد تاثیر گذار بر کودک نامبرده شده است. بر این اساس، در پژوهش حاضر به سوالاتی از قبیل اینکه در روانشناسی کیفیت تاثیر مادر بر فرزند چگونه بحث شده است؟قرآن و روایات تا چه اندازه نقش مادر را بر فرزند تببین نموده است و مشترکات و مفترقات اسلام و علم روانشناسی در رابطه با این موضوع چیست،پاسخ داده میشود لذا این نوشتار، در ابتدا نظر دانشمندان علوم تربیتی و روانشناسی را در ارتباط با تاثیر مادر در تربیت فرزند تبیین کرده و سپس به بررسی دیدگاه اسلام در این زمینه، می پردازد. اهم نتایج پژوهش این است . که روانشناسانی مثل بالبی به تاثیر نقش مادر به بعد از تولد نوزاد اهمیت داده اند درحالی که اسلام، آغاز تربیت را از زمان ازدواج و انتخاب همسر دانسته و تربیت را در زمان قبل از ازدواج و بارداری و پس از تولد فرزند به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهد ر در هر دو نگرش ویژگیهای مادر در تکوین شخصیت فردی و اجتماعی کودک سهم بسزایی دارد. در دیدگاه اسلامی، این مولفه نیز می تواند فطرت انسان را تغییر دهد. پدر نیز علاوه بر نقش تربیتی خود، به عنوان عاملی اثرگذار بر سلامت روحی مادر و به تبع آن بر تربیت صحیح فرزندان مطرح می شود

    کلیدواژگان: اسلام، روان شناسی، تعلیم و تربیت اسلامی، نظریه بالبی، مادر و کودک
  • حبیب کارکن بمرق صفحات 59-90

    با توجه به رشد مطالعات میان‌رشته‌ای در عصر حاضر و با عنایت به اینکه قرآن کریم کتابی است ذو وجوه که با گسترش علوم مختلف، وجوه تازه‌ای از آن برای بشر مکشوف می‌گردد، مطالعات میان‌رشته‌ای در حوزه قرآن کریم اهمیت روزافزونی می‌یابد. «همرنگی با جماعت» پدیده‌ای روانشناختی است که روانشناسان اجتماعی آن را مورد آزمایش و بحث و بررسی قرار داده، علل و عوامل روانی مختلفی برای آن یافته‌اند. فیلسوفان اگزیستانسیالیست نیز با بررسی پدیده مذکور، نسبت به عواقب آن هشدار داده‌اند. مسئله مزبور در قرآن کریم نیز مورد توجه عمیق قرار گرفته و پیامدهای مثبت و منفی آن با صراحت تمام تبیین شده است. در این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی به نگارش درآمده، پدیده همرنگی از سه دیدگاه مذکور مورد تبیین و بررسی قرار گرفته است. یافته‌های این تحقیق اجمالا حاکی از آن است که همرنگی، واقعیتی روانی است که انسان به دلیل زندگی در اجتماع، از آن ناگزیر است. اگر این همرنگی از روی تامل و تدبر صورت گیرد، امری پسندیده؛ و در غیر این صورت مذموم خواهد بود که از منظر فلسفی، فردیت انسان و از دیدگاه قرآن کریم سعادت دنیوی و اخروی وی را با چالش مواجه می‌سازد.

    کلیدواژگان: همرنگی با جماعت، تقلید، روانشناسی، اگزیستانسیالیسم، قرآن کریم
  • مهدی بیژنی*، سمد محمدهادی گرامی، عباس کلانتری صفحات 91-115

    حقوق کودکان از مسایلی است که در دین مبین اسلام و فقه امامیه بدان توجه خاصی شده و قرآن به عنوان نخستین منبع تشریع، از این موضوع غفلت نکرده است. این مقاله تلاشی است برای استخراج رهیافت‌هایی در خصوص حقوق کودک از قرآن کریم. در قرآن لفظ «طفل» صریحا به کار برده شده است و روند خلقت انسان را مورد تامل و توجه قرار داده است. به نظر می‌رسد، از دیدگاه قرآن کریم آغاز کودکی زمان انعقاد نطفه می‌باشد و از همین زمان است که آثار حقوقی، مربوط به کودک، آغاز می‌شود. در این مقاله در ابتدا سعی شده است که مفهوم کودک از منظر قرآن بازشناسی شود و سپس بررسی شود که از نظر قرآن کودک دارای چه حقوقی است. در این مقاله حقوق کودک در دو مرحله پیش و پس از تولد مورد بررسی قرار گرفته است. حقوق کودک پیش از تولد غالبا مربوط به مواردی است که در آینده و سرنوشت کودک تاثیرگذار است. حقوق کودک پس از تولد نیز شامل مواردی همچون: تامین امنیت و سلامت کودک، نام‌گذاری کودک، تغذیه کودک با شیر مادر، تربیت دینی کودک و... می‌شود که در مقاله بدان‌ها پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: کودک، حقوق کودک، قرآن، دوران کودکی، طفل
  • نساء نبی فر* صفحات 117-146

    بی تردید ایده ها و اصول فکری به طرق مختلفی خود را نشان می دهند. در دستور نقش گرای نظام‌مند هلیدی، فرانقش اندیشگانی نقش مهمی در انتقال تجربیات دارند. سوره های قرآن کریم نیز در زندگی ما وسیله ای برای بازنمایی و بیان کلام خداوند می باشند. در این مقاله به بررسی هفت سوره از سوره های جزء سی ام قرآن کریم از منظر فرانقش اندیشگانی دستور نقش گرای نظام‌مند هلیدی پرداخته ایم تا میزان فرآیند های به‌کاررفته در این سوره ها تعیین و مشخص شوند تا درک بهتری از این سوره های قرآنی به دست آید. این پژوهش نشان داد که در این سوره ها فرآیند اصلی مادی، بیش ترین کاربرد را برای اینکه کلام خداوند برای بشر قابل‌درک‌تر و موثرتر واقع شود؛ داشته است. یافته های این تحقیق می توانند مورداستفاده مفسرین و مترجمین کتاب قرآن باشد.

    کلیدواژگان: دستور نقش گرای نظام مند هلیدی، سوره های قرآنی، فرانقش اندیشگانی، فرآیند فعلی
  • جمال فرزند وحی*، مینا یعقوبی صفحات 147-180

    فساد اداری با انواع و اشکال مختلف و تبعات سوء آن، از دیدگاه اسلام هم به عنوان یک معضل اخلاقی و هم به‌مثابه یک چالش قانونی در نظر گرفته می‌شود. این پدیده ناشی از برخی عوامل شخصی، اقتصادی، فرهنگی، قضایی و سیاسی است. به‌مقتضای این عوامل، راهکارهای دین برای پیشگیری و مبارزه با این مسئله نیز دربردارنده راهکارهای غیررسمی و درونی مانند تقوا، صبر، ایمان به معاد، احساس مسئولیت اجتماعی و... و راهکارهای رسمی همچون: راهکارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و قضایی خواهد بود. در این پژوهش با بررسی و تعمق در متون اسلام یعنی قرآن کریم و احادیث معصومین (ع)، به شرح و تبیین عوامل فساد و راهکارهای مبارزه با آن پرداخته شده است. به‌طورکلی از نتایج این تحقیق به دست می‌آید که اسلام با یک دید همه‌جانبه، سعی در از بین بردن زمینه ها و بسترهای بروز فساد اداری داشته و در صورت بروز نیز برخورد قاطع با آن را توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: فساد اداری، قرآن و حدیث، مقابله سیستمی، عوامل فساد، راه کارهای مبارزه با فساد
|
  • Jaber Danesh* Pages 7-36

    To understand the effects of physical, social, economic and management teachings of Islam about cities and explaining a model for the differentiation of cities in different periods, various studies have been conducted and various analyses have been presented, some of which consider the numerous religious references and texts on urban development. The specific nature of cities in the Islamic world and their concepts and inclusive common characteristics indicate the influence of the Islamic culture and their relationship with religious teachings. Thus, the Islamic city is a term introducing the cities influenced by the Islamic culture and values. This article, relying on references in Quranic verses to various aspects of architecture and urban planning as well as on the opinions of the commentators and philologists, has extracted reviewed and analyzed the identifiers and components of city in view of the Holy Quran while not considering the verses related to the life of the saints and eternal life. In this context, information and data have been collected and studied through analytic descriptive approach. The Holy Quran in order to avoid unnecessary and harmful construction refers to attributes such as security, peace, respect and compliance with natural and climatic conditions in urban and worldly development while also considering the ideal, perfect and absolute aspects in the heavenly abode. The style of the Quran in explaining the attributes of constructions is stressing the qualitative aspects in providing human social shelters and places. Basically, though, religious teachings do not mention detailed criteria and specific guidelines in this respect.

    Keywords: Identifiers of city, Quran, References, Islamic culture, development Attributes, Construction purpose
  • Najmeh Barbaz Esfehani*, Leila Mahmoodian, Maryam Sadat Fatehi Zadeh, Azam Parchami Pages 37-58

    The responsibility of raising children is on the shoulders of mothers both in terms of priority (quality of influence) and precedence. In all theories of growth, mothers have been mentioned as having the most influence on child. Hence, this research tries to answer questions like: How does the psychology of quality consider the influence of mother on child? How do the Quran and Hadiths describe the role of mothers and their influence on children? What are the points shared between Islamic teachings and physiology on this subject? The findings of this research indicate that psychologists like Bowlby attach importance to the role of mother after the birth while Islam considers the upbringing of children beginning with the selection of spouse, then pregnancy and then birth. In both views, the characteristics of the mother play a significant role in shaping the child’s personal and social character. Father’s role is also important, both in raising the child and, indirectly, in influencing the mother’s mental health.

    Keywords: Islam, psychology, Islamic upbringing, Bowlby's theory, Mother, child
  • Habib Karkon* Pages 59-90

    With the growth of interdisciplinary studies in the modern era and given the fact that the Holy Quran is a book with different aspects and that with the development of science, more and more aspects of it are revealed to humans, interdisciplinary studies in the field of Quranic research has become increasingly important. Conformity is a subject which, as a social behavior, can be discussed in different courses. In this paper, we have discussed it from psychological, philosophical and Quranic perspectives. This research uses a descriptiveanalytical method and the data has been collected based on a bibliographical method. The findings of this research indicate that Conformity is a psychological fact that human beings resort to it because of their need to live in community. If this conformity is founded upon reflection and thought, it is a desirable thing. Otherwise, it is something to be avoided because, philosophically, it challenges human being’s individuality and according to the Quran, jeopardizes one’s salvation in this world and the Hereafter.

    Keywords: conformity, imitation, psychology, existentialism, Holy Quran
  • Mahdi Bijani*, S. M. Hadi Gerami, Abbas Kalantari Pages 91-115

    The Islamic law, particularly the Imāmī jurisprudence, has given a special attention to children’s rights. Besides, The Quran as the primary source of Islamic law has also not neglected this important issue. This paper endeavors to extract the Quran’s viewpoints on child’s rights. The word “ṭifl” (infant) has explicitly been used by the Quran to address the process of human creation from its earliest stage. Seemingly, the Quran has regarded the start of childhood from conception onward, the point from which the child’s rights should be taken into consideration. This paper discusses the Quranic view of children, then, the issue of children’s rights according to the Quran will be studied. Children’s rights will be discussed at two levels, before and after birth. The former usually deals with what influences the future life of the child; the latter includes issues like ensuring as health and security, naming, breastfeeding, religious training, etc. which will be covered in the paper.

    Keywords: Child, Child rights, the Quran, Childhood, ṭifl (infant)
  • Nesa Nabifar* Pages 117-146

    Undoubtedly, ideas and principles of thought show themselves in various ways. In Halliday’s Systemic Functional Grammar, ideational meta-function plays an important role in conveying experiments. The Surahs of the Quran are also means for representing and expressing God's Word in our life. This paper investigates seven Surahs of the 30th Juz (part) of the Quran from ideational meta-function perspective of Halliday’s Systemic Functional Grammar in order to pinpoint the frequency of the processes that are used in them, which will help us get a better understanding of these Surahs. The results of this study showed that material process has the most function in these Surahs to help people comprehend the Holy Quran more clearly and effectively. The findings of this study can benefit translators and interpreters of the Holy Quran.

    Keywords: Halliday's Systemic Functional Grammar, Verb Processes, Ideational Meta, function, Quranic Surah
  • Jamal Farzandwahy*, Mina Yaghoobi Pages 147-180

    Administrative corruption, in all its different forms and with all its harmful consequence, is considered both a moral and a legal problem from the perspective of Islam. This phenomenon originates from personal, economic, cultural, political and judicial factors. Hence, the religion’s strategies to prevent and combat the problem include informal and internal strategies like Taqwa (God-fearing), patience, faith in the Hereafter, social responsibility, etc, as well as official strategies such as political, economic, cultural and judicial ones. This research, with a review of the verses of the holy Quran and the Hadiths (sayings) of the Infallible (AS), explains and clarifies the factors that lead to corruption and ways to combat them. According to the results of this study, Islam has a multifaceted view of the issue of uprooting the causes and origins of administrative corruption and recommends decisive action against such corruption when it happens.

    Keywords: Administrative Corruption, Quran, Hadith, Systemic Combating, Causes of Corruption, Strategies for Combating Corruption