فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1394)

نشریه مطالعات ملی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زاهد غفاری هشجین*، سیده ملیحه احمدی صفحه 3
    نمادهای ملی عاملی برای وحدت و هویت بخشی بوده و نقش مهمی در القای ارزش ها و اهداف انقلاب دارند. به طور خاص سرود ملی به عنوان گلچینی از کلمات زیبا و پر محتوی، عاملی برای ایجاد حس غرور، میهن پرستی و وحدت در بین افراد یک جامعه است. با وقوع انقلاب ها نمادهای ملی از جمله سرود ملی هم دچار تغییر می شود و محتوای آن نیز متناسب با ارزش ها و اهداف انقلاب دچار تحول خواهد شد. سرود ملی ایران نیز تحت تاثیر انقلاب اسلامی و ارزش های آن دوبار تغییر یافته است. یافته های پژوهش حاضر که با روش مطالعات اسنادی انجام شده است نشان می دهد که مفاهیم و ارزش های برخاسته از ایدئولوژی اسلامی چون امام(ره)، شهیدان، جمهوری اسلامی ایران، استقلال، آزادی در سرود ملی دوم جمهوری اسلامی ایران جلوه هایی از ارزش ها و اهداف انقلاب اسلامی هستند. این سرود تداعی کننده ارزش های اسلامی و میهنی است که برای به ثمرنشینی انقلاب اسلامی در مبارزات مورد توجه بوده است. با شنیدن این سرود حس تعلق به دین، وطن و ارزش های انقلابی برانگیخته شده و موجب تقویت هویت اسلامی و وحدت ملی می شود.
    کلیدواژگان: سرود ملی، انقلاب اسلامی، ارزش های انقلابی، نمادهای ملی، هویت ملی، جمهوری اسلامی ایران
  • کاوه امیرخانی*، غلامرضا فتح علیان صفحه 21
    موضوع هویت و بحران های مرتبط با آن، در مقاطع مختلف تاریخ ایران مطرح بوده است. به نظر برخی محققان هر گاه سخن از هویت ایرانی به میان می آید، نوعی دوگانگی و تقابل میان هویت دینی و ملی ایرانیان مشاهده می شود، که ریشه در وقایع تاریخی ندارد. این مقاله با هدف بررسی چگونگی پذیرش اسلام توسط ایرانیان و تاثیر آن بر هویت مذهبی و زبانی به عنوان اجزاء هویت ملی ایرانیان نوشته شده است.
    سوال تحقیق آن است که: تغییرات عناصر تشکیل دهنده هویت ایرانیان (به خصوص دین) در دهه های نخست هجری درچارچوب هویت پایداری چگونه تعریف می شود؟ مدل نظری تحقیق، تلفیقی از به کارگیری مفاهیم نظریه ساخت یابی گیدنز، نظریه هویت مقاومت کاستلز و نظریه جامعه شناسی تاریخی، در بررسی رفتارهای هویت جویانه جنبش های اجتماعی ایرانیان در دو قرن نخست هجری است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که تغییرات هویتی ایرانیان متاثر از پذیرش خوانش برحق اهل بیت علیهم السلام از اسلام بوده، و نه از سر تهدید، تحمیل و اجبار ناشی از شکست دولت ساسانی و ایرانیان، از اعرابی که پس از رحلت پیامبر(ص) عزم رجعت به اصالت های پیشین دارد؛ و طی فرایندی طولانی و در پی انتخابی سرنوشت ساز و بنیادین از سوی ایرانیان و در مخالفت و پایداری در برابر سلطه و تحمیلات حاکمان عرب ایران به انجام رسیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که انتخاب هویت شیعی و زبان فارسی جدید از سوی ایرانیان علاوه بر حقانیت شیعه، حاصل انتخاب هوشمندانه و اصیل جامعه ایرانی آن روز بوده است.
    کلیدواژگان: هویت شیعی، هویت پایداری، ایرانیان، دهه های نخست هجری، اسلام
  • حیدر جان علی زاده چوب بستی*، زهرا پازوکی نژاد صفحه 37
    پنهان سازی هویت ایثارگری، تلاشی اجتماعی برای مخفی سازی برخوردار بودن از ویژگی ایثارگر و یا وابسته به ایثارگر بودن است. هدف اصلی این مطالعه بررسی وضعیت پنهان سازی هویت ایثارگری کلیه کارکنان و اعضای هیات علمی شاهد و یا ایثارگر دانشگاه مازندران در سال 1391 و چرایی اجتماعی این پدیده از منظر آنها است. داده های این مطالعه براساس نظریه همنوایی اجتماعی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری شده اند. بنابر نتایج به دست آمده، میانگین حدود 66 درصد پاسخ دهندگان این مطالعه دست به پنهان سازی هویت ایثارگری زده اند. از منظر جامعه مورد مطالعه، عوامل متعدد و مختلفی باعث پنهان سازی هویت ایثارگری می شوند. این عوامل میتوانند به عوامل دینی و عوامل اجتماعی دسته بندی شوند.
    کلیدواژگان: پنهان سازی هویت ایثارگری، همنوایی هنجاری، عوامل اجتماعی، عوامل دینی
  • زهرا پیشگاهی فرد*، مجتبی خاتونی، محمد زهدی گهرپور صفحه 59
    از الزامات اولیه هر دولتی حفظ امنیت در سایه حاکمیت بر فضای جغرافیایی است. در عصر حاضر با گذار از چالش های سنتی دولت، با چالشی نوین روبرو هستیم؛ پدیده ای سازمان یافته که در مناطق خارج از نظارت و حاکمیت دولت، امنیت جامعه را به خطر می اندازد. این چالش نوین را «حفره های دولت» می نامند. این حفره ها را بازیگرانی در سطوح مختلف، در چارچوب رقابت ها و منازعات، در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به وجود می آورند، تعمیق و گسترش می دهند و در نهایت تاثیرات فضایی خاصی را از خود به جا می گذارند.
    هدف این پژوهش بررسی سازوکارهای حاکم بر نحوه استفاده این بازیگران از دانش سایبرنتیک (رایانیک) در سطوح و عرصه های مختلف و چگونگی تاثیر فضای سایبری (رایاسپهری) در ایجاد حفره های دولت است.
    روش این تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و در صدد است تا با موردپژوهی و بررسی و تحلیل روابط میان فضای سایبری و حفره های دولت فرضیه خود را که وجود حفره های فرهنگی و سیاسی با منشا سایبرنتیکی است به اثبات رساند.
    نتایج پژوهش بیانگر وجود حفره های فرهنگی هویتی و سیاسی با منشا سایبرنتیک در کوی دانشگاه تهران است.
    کلیدواژگان: دولت، امنیت، حفره های دولت، سایبرنتیک (رایانیک)، کوی دانشگاه تهران
  • مریم دانشگر*، سهیلا عابدینی، ندا محمدی صفحه 77
    مطالعه حاضر، وضعیت زبان و ادب فارسی را به عنوان یکی از مولفه های هویت ملی بررسی می کند. داده های مقاله، نتایج آزمون سراسری در سه سال اخیر است که رسما از سازمان سنجش کشور دریافت شده و به روش تحلیل محتوا مبتنی بر آمار و ارقام ارائه شده، مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق، منطبق بر نمونه آماری و معادل کل پذیرفته شدگان سال های 90، 91 و 92، برابر 457/719/1 نفر است. سوال پژوهش، بررسی ارتباط دانش زبانی و ادبی پذیرفته شدگان آزمون سراسری با گروه و رشته قبولی و هم چنین تاثیر این انتخاب بر هویت ملی است. نتایج پژوهش نشان می دهد میان این دو متغیر رابطه معکوس وجود دارد؛ و به طور معمول داوطلبانی با توانایی بالا، رشته هایی را انتخاب کرده اند که کمترین ارتباط را با زبان و ادبیات فارسی داشته است و برعکس. بنابراین در طی سال های متمادی، چرخه معیوبی شکل گرفته است که تاثیر منفی آن در آینده زبان فارسی به ضعف بنیان های هویتی ملی زبانی خواهد انجامید و این امر نیاز به توجه جدی در برنامه ریزی های ملی دارد.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، ادبیات فارسی، آزمون سراسری، هویت ملی، هویت زبانی
  • محمد نیک ملکی*، حسن مجیدی، محمد خانی ملکوه صفحه 95
    بنیان های هر جامعه، ریشه در ارزش ها و فرهنگ آن جامعه دارد. بنابراین برای تضعیف هر جامعه، کافی است تا فرهنگ و به ویژه فرهنگ سیاسی آن جامعه را تضعیف کرد. در سال های اخیر گرایش به شبکه های ماهواره ای علاوه بر کلان شهرها به دیگر شهرهای کشور نیز از روند افزایشی محسوسی برخوردار بوده است. این مطالعه به روش پیمایش و جمعیت نمونه 400 نفری در شهر کرمان انجام شده است. نتایج تحلیل رگرسیون ارزیابی اثرات جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته شامل شش متغیر «فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، درجه مذهبی بودن، آگاهی سیاسی و مدت تماشای ماهواره»، در تبیین واریانس متغیرهای وابسته به ترتیب براساس میزان اثرگذاری نشان می دهد بیشترین میزان تاثیر مربوط به متغیرهای «مشارکت سیاسی و اعتماد سیاسی» مردم شهر کرمان تعلق دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، آگاهی سیاسی، شبکه های تلویزیونی ماهواره ای
  • حسین رضایی*، حدیثه رمضانی فر، زهرا قیصری صفحه 113
    مقاله حاضر به بررسی رابطه بین استفاده از فضای مجازی اینترنت و شکل گیری ابعاد مختلف هویت ملی جوانان در شهر همدان پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش بوده و برای سنجش متغیر اصلی (استفاده از اینترنت) و وابسته تحقیق (هویت ملی) از پرسشنامه در قالب طیف لیکرت استفاده شده است. برای سنجش اعتبار و روایی طیف، از اعتبار صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. جامعه آماری مورد پژوهش را کلیه جوانان 15 تا 29 ساله شهر همدان تشکیل می دهند. حجم نمونه 400 نفر و شیوه نمونه گیری نیز، خوشه ایچند مرحله ای بوده است. داده ها با استفاده از تکنیک های آمار استنباطی، ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آمار توصیفی (جداول توافقی) و هم چنین تحلیل رگرسیون به کمک نرم افزار آماری spss مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج محاسبات آماری مربوطه، رابطه معنی دار با سطح (00/ 0) و منفی (159/ 0-) بین میزان استفاده از اینترنت و گرایش به هویت ملی در بین جوانان را نشان می دهد به گونه ای که هرچه میزان استفاده از فضای مجازی اینترنت بیشتر شود، ابعاد مختلف هویت ملی تضعیف خواهد شد. هم چنین در تحلیل رگرسیونی مشخص شد که متغیر استفاده از اینترنت به صورت کلی با ضریب(- Beta (432/0 بر هویت ملی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، اینترنت، هویت ملی، جوانان، شهر همدان
  • مریم یارمحمدتوسکی* صفحه 133
    وضعیت همبستگی اجتماعی عاملی نقش آفرین در فرآیند توسعه، در کشورهای در حال توسعه و یا مشخص تر خاورمیانه ای هم چون ایران، تلقی شده است. در ایران طی 80 سال نرخ شهرنشینی نزدیک به سه برابر شده است. نتیجه ابتدایی این روند رشد، نشانگر حرکتی ناموزون، تقلیدی و بدون بسترسازی های مناسب فرهنگی اجتماعی بوده است. این روند در شهر اراک طی 30 سال ادامه داشته است. در این مطالعه تلاش شده است تا زمینه ها و موانع همبستگی اجتماعی در شهر اراک به عنوان یک شهر صنعتی که فرایندی چند بعدی را در مسیر توسعه شهری نپیموده است، مطالعه شود. بدین سبب با رویکردی تاریخی تطبیقی و بر اساس تحقیقات و اطلاعات پژوهشی از قبل انجام شده، در رابطه با موضوع، از روش فراتحلیل از دسته روش های کیفی با استناد به مدارک و یافته های پژوهشی موجود بهره گرفته شده است. اهداف مطالعاتی تحقیق، بر پایه تحلیل وضع موجود در رابطه با شاخص های همبستگی اجتماعی شهر اراک طراحی گردیده است. در نهایت با توجه به فقدان همبستگی اجتماعی مطلوب، فرایند توسعه شهری اراک، روندی متوازن و متعادل نداشته است و محقق راهکارهایی را مبتنی بر چهارچوب نظری و یافته های تحقیق جهت تقویت همبستگی اجتماعی شهری در اراک ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: همبستگی اجتماعی، توسعه شهری، جامعه شهری اراک
|
  • Zahed Ghaffari Hashjin*, Seyede Malihe Ahmadi Page 3
    National Symbols are factors for consolidation of unity and identity and play important roles in induction of revolution`s values and goals. Particularly, each country`s national anthem that is a selection of beautiful and pity words is a factor for creating the sense of pride and patriotism and unity in a society. With the occurrence of revolutions, national symbols like national anthem have undergone some changes and their meaning will be in accordance with the revolution`s values and goals. Iran`s national anthem also changed twice due to the effect of Islamic revolution and its values. The findings of present research that has been done with documentary studies approach shows that meaning and values originated from Islamic ideology like Emam (Leader), Martyrs, Islamic republuic of Iran, Independence, Freedom in Islamic republic of Iran`s second national anthem are manifestations of Islamic revolution and its values and goals. This is an association of patriotic and Islamic values, that has been taken in to consideration for fruitfulness of islamic revolution in struggles, that by listening to it, the sense of attachment to religion, country and revolutionary values has been stimulated and causes to strengthen islamic identity and national unity.
    Keywords: National Anthem, Islamic Revolution, Revolutionary Values, National Symbols, National Identity, Islamic Republic of Iran
  • Kaveh Amirkhani*, Gholamreza Fathalian Page 21
    Identity and identity crisis have been under consideration in Iran's different historical periods. In recent years, whenever discussing about Iranian identity, it seems that there are an encounter between Iranians religious identity and historical identity that isnot rooted in historical events.This research conducted by the aim of survey on the circumstance of acceptance of Islam by Iranian and its effect on their linguistic and religious identity, as Iranian national identity components. The research major question is: how Iranian identity elements (especially religion) changes define by resistance identity theoretical framework, in first and second Hejry decades? Research theoretical model is a composing of notions of Giddens’s structuration theory, Castells’s resistance identity theory and Ahmadi’s historical sociology theory, and using them in the survey on the Iranian social movement's identity behavior, in the first and second Hejry decades.The research results show that the Iranian's identity changes, had been not happened under Arab's imposition or compulsion, after Iranians and Sassanid's government defeat. Iranian's identity changes had been done under a long process under a determinant and fundamental choice by Iranians, in oppose and resistance, against Arab governor's compulsions. By this research belief, Iranian's Shia identity and new Persian language, is result of Iranian's noble and wise election.
    Keywords: Resistance Identity, Shia Identity, Iranian, The first Hejry decades, Islam
  • Heidar Janalizadeh Choobbasti*, Zahra Pazookinejad Page 37
    Hiding sacrifice identity is a social effort to conceal being a veteran and/or his/her relative. The study aimed at investigating the rate of hiding sacrifice identity of martyrs between all Staff and faculty members of Mazandaran University in 1391/2012 and its reason from their views. On the basis of social conformity theory and applying a researcher- made questionnaire, the data were collected. The research results revealed that on average about 66% of the survey society conceal their sacrifice identity. Over 70% of the subjects indicated that the social situations for revealing sacrifice identity were inappropriate. They believed the social exigent factors affected on the hiding. From the society's viewpoint, a set of different factors make the hiding sacrifice identity. These can be classified as religious and social factors.
    Keywords: Hiding Sacrifice Identity, Normative Conformity, Social Factors, Religious Factors
  • Zahra Pishgahifard*, Mojtaba Khatooni, Mohammad Zohdi Goharpour Page 59
    One of the basic requirements of any government is to protect the security under the sovereignty over geographic space. Nowadays, after transition from government's traditional challenges, we are facing with a new challenge; an organized phenomenon that endanger safety of society in the areas out of the government's control. This new challenge is called "holes in the state". Actors, at different levels, create these holes within the competitions and conflicts, in different social, economic, political and cultural areas, deepen and expand it. And finally they leave particular spatial effects behind these holes.The purpose of this research is to scrutinize the mechanisms governing the actors that use cybernetics in different levels and cyberspace and how this space affects holes in the state.This research is based on descriptive- analytic method and try to proof the hypothesis “The role of cybernetic factors in emergence of political and cultural holes" by case study and through underlying and analysis the relations between cyberspace and holes in the State.
    Keywords: Government, Security, Holes in the State, Cybernetics, Cyberspace, Tehran University Boy's Dormitory
  • Maryam Daneshgar*, Soheyla Abedini, Neda Mohammadi Page 77
    The present study investigates Persian language and literature as an aspect of national identity. Our data which is officially published by the Sanjesh Organization includes the results of the university entrance exam over the past three years and is being contently/qualitatively analyzed by the given statistics. The statistic population is based on the statistic sample and the average number of students accepted in 2012, 2013 and 2014, a total number of 1719457 individuals. Query here is the relationship between linguistic and literary knowledge of these students and the major for which they have been accepted and its effect on the society’s national identity. The results of this research show an inverse relation between the two variables. Candidates with high abilities have chosen majors with the least relation to Persian language and literature and vise versa. Thus, over a long period of time, the vicious cycle has been formed here which is likely to show its effects on Persian language leading to a weak national-linguistic basis, near future. We hereby propose a serious demand for national planning in order for us to prevent the vicious effects.
    Keywords: Persian language, Persian Literature, University Entrance Exam, National Identity, Linguistic Identity
  • Mohammad Nikmaleki*, Hassan Majidi, Mohammad Khani Molkuh Page 95
    The foundation of any society is rooted in its culture and values. So, in order to undermine any society it is sufficient to undermine its culture and especially its political culture. The growth of satellite networks in recent years, attracting significantly larger audeiences not just in Iran’s metropolitan cities, but also in smaller cities and towns throughout the country is noticeable. The study was designed and conducted with a population sample survey of 400 people in the city of Kerman. The regression analysis shows that the effect of the independent variable on the six dependent variables, namely political culture, political participation, political confidence, degree of religiousness/ spirituality, political knowledge (political survey), and length of time spent watching satellite TV, affect the variance of dependent variables, with the most influential factors affecting the variance being "political participation" and "political confidence" of the people of the city of Kerman.
    Keywords: Political Culture, Political Participation, Political Trust, Political Knowledge, Satellite TV Channels
  • Hossein Rezaii*, Hadiseh Ramezani Far, Zahra Gheysari Page 113
    This paper examines the relationship between cyber space and various aspects of national identity formation of youth in Hamadan. Methodology of the survey is kind of calibration and the form of likert scale was used for evaluation of the main variable (using the Internet) and dependent variable (national identity) from questionnaire. Coronbach’s alpha was used to evaluate the reliability and validity of range. The study sample consisted of all 15 to 29 years old-Hamadan youth. The sample size is 400 people and sampling method is Multi-stage cluster. Datas are described and analyzed by using inferential statistical techniques, Pearson and Spearman correlation coefficients (DMF) and regression analysis using spss statistical software. Statistical analysis of data shows a significant relationship with leveling (0.00) and negative relationship with (159/0-) between Internet using and attitudes to the national identity among the youth. The variable in the regression analysis also showed that the use of the Internet as a whole, with the beta coefficient (432/0-) is impressive on the national identity.
    Keywords: Cyberspace, Internet, National Identity, Youth, Hamadan
  • Maryam Yarmohammad Touski* Page 133
    Social cohesion has been considered as a factor playing role in development process in the developing countries, and specifically the Middle East Courtries including Iran. Urbanization is an inevitable process in developing countries. Urbanization has nearly tripled in the past 80 years in Iran. But this growth has been uneven and without proper cultural - social infrastructures.This study is attempted to explore the barriers to community cohesion to urban development. We used of the secondary analysis in this article. This method is invoked to handle the quantitative methods based on available evidence and research findings. Objectives of the research are designed based on the analysis of the current situation and social cohesion indicators used to measure the development of Arak Metroplitan.The results showed that due to the lack of proper social cohesion, Arak urban development process is not balanced and equilibrium.Finally, the researcher has provided solutions based on the theoretical framework and findings to strengthen social cohesion in Arak.
    Keywords: Social Cohesion, Urban Development, Civil Society of Arak, Meta, Analysis