فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 19 (بهار 1394)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 19 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز عبدلی، مهدی نمازی زاده، سمیرا معینی راد صفحات 15-32
    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه مهارت پیش بینی و رفتار های جستجوی بینایی در بازیکنان ماهر و مبتدی بسکتبال بود. در این پژوهش، 28 نفر آزمودنی پسر با دامنه سنی 20 تا 35 سال (57/24 M=)در دو گروه ماهر و مبتدی به تعداد مساوی حضور داشتند. بازیکنان ماهر و مبتدی فیلم هایی از موقعیت های مختلف حمله(1 در مقابل 1 و 3 در مقابل 3) را مشاهده کردند و پیش بینی خود را در مورد جهت حمله با پرش به سمت راست، چپ و عقب در حداقل زمان ممکن ارائه دادند. دقت و زمان پیش بینی و نیز رفتارهای جستجوی بینایی بازیکنان ماهر و مبتدی با استفاده از دستگاه های زمان واکنش و ثبت حرکات چشم ارزیابی شد. نتایج حاصل پیرامون مهارت پیش بینی نشان داد که بازیکنان ماهر در مجموع در هر دو موقعیت عملکرد بهتری نسبت به بازیکنان مبتدی دارند. اما داده های حاصل از جستجوی بینایی نشان داد که تفاوت معنا داری در تعداد تثبیت ها و مدت تثبیت ها در بین بازیکنان ماهر و مبتدی در دو موقعیت وجود ندارد، اما با این وجود در داده های حاصل از مدت زمان دیدن در مناطق مختلف در بین بازیکنان ماهر و مبتدی تفاوت معنا داری در بعضی مناطق نمایش مشاهده شد. به طور کلی می توان بیان کرد که بررسی عوامل درگیر در عملکرد خبرگی در رشته های مختلف ورزشی می تواند در روشن شدن فاکتورهای مهم در تمرین و آموزش، تسهیل کننده و تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: مهارت پیش بینی، جستجوی بینایی، تثبیت های بینایی
  • علی خیراندیش، روح الله طالبی، حمیدرضا طاهری صفحات 33-50
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش شاخص دشواری در یادگیری مهارت حرکتی بود. به ویژه فرض شد که نسبت فاصله عرض هدف (ID) که عامل مشهودی در زمان حرکت است می تواند عامل تعین کننده ای در یادگیری حرکتی باشد و هنگامی که نسبت فاصله عرض هدف حفظ می شود یادگیری بالاتری به نسبت زمانی که فقط یک عامل تغییر می کند انجام می گیرد. بدین منظور در این پژوهش، 71 پسر 9 تا 12 ساله که هیچ گونه سابقه در زمینه بسکتبال نداشتند در 9 گروه به تمرین پرتاب آزاد بسکتبال با شاخص های دشواری مختلف (شاخص های دشواری یکسان، ساده تر و سخت تر از شرایط استاندارد) پرداختند. پس از اجرای 200 کوشش در قالب 10 بلوک 20 کوششی، آزمون انتقال با فاصله و عرض هدف استاندارد از شرکت کنندگان به عمل آمد. نتایج تحلیل کواریانس بر نمرات آزمون انتقال گروه ها نشان از یادگیری بهتر در گروه هایی که با شاخص دشواری ثابت تمرین کرده بودند داشت. چنین استنباط می شود که نسبت فاصله عرض هدف در به دست آوردن راهبرد کنترلی که در طول تمرین به کار می رود موثر می باشد. از نتایج این پژوهش به نظر می رسد شاخص دشواری و حفظ این نسبت ها، عامل موثری در افزایش میزان یادگیری می باشد. پیشنهاد می شود مربیان برای افزایش میزان یادگیری با حفظ شاخص دشواری تکلیف، به آموزش مهارت بپردازند.
    کلیدواژگان: شاخص دشواری، یادگیری، مهارت حرکتی، پرتاب آزاد بسکتبال
  • محمد مهدی خیرخیز، عباس بهرام صفحات 51-64
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر افزایش فاصله توجه بیرونی بر فعالیت الکتریکی عضلات در پرتاب دارت بود. آزمودنی ها شامل 20 نفر پسر دانشجوی تربیت بدنی با دامنه سنی 24-19 سال دانشگاه خوارزمی بودند. در این پژوهش از تکلیف پرتاب دارت استفاده شد و دستورالعمل های مربوط به توجه شامل توجه بیرونی نزدیک (پرواز دارت) و توجه بیرونی دور (نقطه مرکز دارت) به شرکت کنندگان آموزش داده شد. آزمودنی ها در هر شرایط توجه، 24 کوشش را کامل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی هم بسته انجام گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد افزایش فاصله توجه بیرونی بر دقت اجرا تاثیر مثبت دارد خطای شعاعی P=0.003))، خطای متغیر دو بعدی (P=0.01)؛ اما در میزان فعالیت الکتریکی عضلات در دستورالعمل های مختلف توجه بیرونی تفاوت معناداری مشاهده نشد (05.0< P). نتایج نشان داد دستورالعمل هایکانونتوجهبیرونی دور نسبت به توجه بیرونی نزدیکمنجر به دقتبیشترمی گردد ودر نتیجه، موجب عملکرد بهتریدرمهارتپرتاب دارت می شود. همچنین در شرایط مختلف توجه بیرونی، سطح بالاتری از نوفه (فعالیت عضلات) سیستم حرکتی در حین اجرا به وجود نمی آید که بتواند عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین، دستورالعمل های توجه بیرونی مربوط به اثر حرکت هستند و تفاوتی در فعالیت عضلات ایجاد نمی کنند. با توجه به نتایج این پژوهش مربیان می توانند شاگردان خود را برای اجرای دقیق تر به سمت دستورالعمل توجه بیرونی دور سوق دهند.
    کلیدواژگان: کانون توجه، اثر فاصله، فعالیت الکتریکی عضلات، پرتاب دارت
  • فروغ رحمتی، احسان زارعیان صفحات 65-78
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ایروبیک بر تعاملات اجتماعی کودکان کم توان ذهنی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان کم توان ذهنی تربیت پذیر شهرستان بابلسر در سال تحصیلی 91-90 تشکیل دادند که از بین 58 کودک کم توان ذهنی، 24 کودک (سن = 2±9) به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایش گزینش شدند. برای ارزیابی میزان تعاملات اجتماعی این کودکان از پرسش نامه تعاملات اجتماعی دادخواه استفاده شد. روش این پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. یافته های پژوهش نشان داد پس از 8 هفته تمرین ایروبیک، تعاملات اجتماعی این کودکان به طور چشم گیری بهبود یافت (0.001≥P). در نهایت، می توان نتیجه گرفت که تمرینات ایروبیک در افزایش تعاملات اجتماعی کودکان کم توان ذهنی تاثیر دارد و بر اساس ماهیت خود می تواند تاثیر مطلوبی بر این مولفه روانی بسیار مهم داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایروبیک، تعاملات اجتماعی، فعالیت بدنی، کودکان کم توان ذهنی
  • محمدرضا اشتری صفحات 79-90
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه اثر بازخورد خود کنترلی بر یادگیری تکلیفی پرتابی در کودکان 10 ساله مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم شهر همدان بود. نمونه آماری پژوهش شامل 20 کودک 10 ساله مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم بود که بصورت تصادفی در دو گروه بازخورد خودکنترلی و جفت شده قرار گرفته و به تمرین مهارت پرتاب کیسه 100 گرمی لوبیا با دست غیر برتر در 6 بلوک 10 کوششی پرداختند، به منظور ممانعت از آگاهی نسبت به نتایج از عینک غواصی بدون دید استفاده گردید. در طول تمرین به گروه بازخورد خودکنترلی هر زمان از سوی آنها درخواست می شد بازخوردی که نشان دهنده جهت و اندازه خطا بود بصورت کلامی ارائه می شد در همین زمان به فرد جفت شده با آزمودنی در گروه بازخورد خودکنترلی نیز همان برنامه بازخوردی ارائه گردید، تنها تفاوت دو گروه توانایی کنترل دریافت بازخورد از سوی آزمودنی ها بود. پس از 24 ساعت آزمودنی ها در آزمون یادداری که شامل انجام 10 کوشش بدون دریافت بازخورد بود شرکت نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون ANOVA با اندازه گیری های مکرر و آزمون تی نشان داد، تفاوت مابین گروه بازخورد خود کنترلی و گروه جفت شده در طول مرحله اکتساب معنی دار نبود ولی در آزمون یادداری این تفاوت معنی دار بود (05/0p≤). این یافته ها تایید مجددی بر این نکته می باشد که ارائه بازخورد بصورت خود کنترلی حتی در کودکان با اختلالات ژنتیکی بدلیل درگیری فعالانه تر یادگیرنده در فرآیند یادگیری و افزایش انگیزش در یادگیرنده، برای یادگیری سودمند می باشد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، بازخورد خود کنترلی، یادداری، اجرا، یادگیری
  • مریم رضایی، حمید صالحی صفحات 91-104
    هدف از این پژوهش بررسی نقش روتین های پیش از اجرا در عملکرد پرتاب آزاد بسکتبال در شرایط فشار رقابتی بود. از 20 بازیکن بسکتبال ماهر خانم خواسته شد تا پرتاب آزاد خود را در دو موقعیت کم فشار و پرفشار اجرا کنند. در مرحله اول این مطالعه، شرکت کنندگان 20 پرتاب آزاد را در شرایط کم فشار اجرا کردند. در این مرحله، روتین های پیش از اجرای آن ها مشخص شد. در مرحله دوم، شرکت کنندگان بر اساس عملکردشان در مرحله اول در دو گروه تجربی تقسیم شدند و از آن ها خواسته شد تا 20 پرتاب آزاد دیگر را در شرایط پرفشار انجام دهند. در این مرحله، از گروه اول خواسته شد که تمام پرتاب های آزاد خود را با انجام روتین ویژه خود اجرا کنند. در مقابل، از گروه دوم درخواست شد کلیه پرتاب های خود را با حذف روتین انجام دهند. دقت پرتاب های آزاد دو گروه در دو شرایط کم فشار و پرفشار مقایسه شد. نتایج نشان داد روتین های پیش از اجرا، اثر انسداد ناشی از شرایط فشار را تعدیل می کند. درمجموع، یافته ها حاکی از آن است که روتین های پیش از اجرا نقش مثبتی در اجرای پرتاب آزاد بسکتبال دارند.
    کلیدواژگان: انسداد ناشی از فشار، پرتاب آزاد بسکتبال، روتین پیش از اجرا
  • مهدیه خرمیان، بهروز گل محمدی، حکیمه اکبری صفحات 105-122
    هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه تاثیر دو نوع برنامه تمرین تعادلی روی توپ و مقاومتی بر تعادل زنان سالمند 75-60 سال بود. برای دستیابی به این هدف، پس از غربالگری، 42 نفر انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه تمرین تعادلی روی توپ، مقاومتی و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه تمرین تعادلی و مقاومتی به مدت 8 هفته و هفته ای سه جلسه در تمرین شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از آزمون های تعادل ایستادن روی یک پا با چشمان باز و بسته، تعادل پویا و برخاستن و رفتن استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر به منظور تعیین تفاوت درون گروهی و تحلیل واریانس چندمتغیره به منظور تعیین تفاوت بین گروهی استفاده شد.نتایج نشان داد که هشت هفته تمرین تعادلی روی توپ، بر تعادل ایستای چشم باز آزمودنی ها تاثیر معناداری دارد (P=0.04)؛ اما بر تعادل ایستای چشم بسته و تعادل پویا تاثیری ندارد. همچنین، در این مدت در گروه تمرین مقاومتی تفاوت معناداری در هر سه نوع تعادل ایستای چشم باز (P=0.001)، چشم بسته (P=0.03) و پویا (P=0.001) مشاهده شد؛ بنابراین به منظور بهبود تعادل زنان سالمند، 8 هفته برنامه تمرین مقاومتی نسبت به تمرین تعادلی روی توپ، دارای اثرات معنادارتری می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تعادلی، تمرین مقاومتی، تعادل، سالمند
  • سیده افروز موسوی، سید محمد کاظم واعظ موسوی صفحات 123-142
    در پژوهش حاضر با هدف ساخت و تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس موفقیت ورزشی، ضمن بهره گیری از زیربنای نظری گسترده و اظهار نظر متخصصان، پیش نویس 38 سوالی اولیه روی 305 (205 مرد و 100 زن) ورزشکار نخبه که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند اجرا شد. برای سنجش روایی سازه از تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس استفاده شد. در نهایت، 29 سوال که با کل سوالات آزمون همبستگی مثبت داشتند و حتی المقدور روی یک عامل دارای بار عاملی بالاتر از 35/0 بودند برای مقیاس نهایی انتخاب شدند. برایناساس، یک ساختار شش عاملی شامل: مولفه های اجرای روان، توجه، تکنیک، حساسیت به خطا، تعهد و پیشرفت به دست آمد که 68/67% واریانس را تبیین می کنند. سنجش پایایی مقیاس با استفاده از روش های همسانی درونی (89/0) و بازآزمایی در فاصله 21 روز (90/0) نشان داد که مقیاس موفقیت ورزشی از ضرایب پایایی مناسبی برخوردار است. در مجموع، این مطالعه نشان می دهد که مقیاس موفقیت ورزشی با داشتن ضرایب پایایی و روایی رضایت بخش، ابزاری مناسب برای سنجش موفقیت ورزشی در پژوهش های بعدی است.
    کلیدواژگان: موفقیت ورزشی، روایی، تحلیل عاملی، پایایی، هنجار
|
  • Behrooz Abdoli, Mahdi Namazizadeh, Samira Moeini Rad Pages 15-32
    The aim of this study was to compare anticipation skill and visual search behavior among skilled (n=14) and novice basketball players (n=14) with an age range of 20 to 35 years (M=24. 57). The Participants watched video clips of 1 on 1 and 3 on 3 situations game، presented on a large screen. The participants were asked as quickly and accurately as possible by moving right، left and backward to simulate the interception of the pass or attack. Participant’s visual search behavior، Response time and accuracy collected continuously by using Eye Tracking and Reaction Time device. The results about anticipation skill show that، skilled players total in both situations (1 on 1، 3 on 3) are better than novice players. Although there were no different in number and duration fixations in skilled and novice players. But there were a significant different between groups in duration viewing time on each area of the display. In general it can be stated that Factors involved in the various fields of expertise in sports can clarify the important factors in training and education، facilitate and influence.
    Keywords: Anticipation skill, Visual search, Visual fixation
  • Ali Kheyrandish Pages 33-50
    The purpose of this study was to investigate the accuracy effectiveness on transfer of learning motor skill. In particular; it was assumed that the interval-accuracy (ID)، that is an obvious factor in movement time، may determining effect in transfer learning motor. When the interval-accuracy is maintained higher transmitting can be performed than just an agent change. In this study، 71 boys between age 9 to be 12 years old، who had no experience in basketball، practicing free throw basketball with different index of difficulty in 9 different groups. After 200 efforts in 10 blocks that each blocks has 20 efforts، Participants underwent transfer testing. Results of ANCOVA based on their score on the test، showed better transfer of learning was in the group that had the same index of difficulty. It can be inferred that the interval-accuracy in obtaining effective control strategy، which is used during training. It can be concluded from these results that the index of difficulty and maintaining this ratio may be effective to increase the transmission rate. We suggest that، Coaches teaching the skills of play with the maintaining of task''s index of difficulty to increase the transfer of learning.
    Keywords: index of difficulty, transfer, motor skills, basketball free threw
  • Mohammad Mehdi Kheirkhiz, Abbas Bahram Pages 51-64
    The aim of present study was investigating the effect of electromyography in the external focus distance on dart throwing. The subjects included 20 male physical education students aged 19-24 years in Kharazmi University. We used a dart throwing task، and participants were instructed to direct their attention either to the target (distal focus) or the flight of the dart (proximal focus). All participants performed two 24- trial blocks on each condition. Data analyses conducted with using paired sample t test. The results showed that increasing distance of external focus affects positively on performance accuracy (radial error P=0. 003، Two- Dimensional Error P=0. 01. (But it doesn’t effect on muscles EMG activity (P>0. 05). The instruction of distal external foci will lead to more accuracy than proximal external foci and therefore results better performance of the dart throwing skill. Also، results indicated that different condition of external focus of attention doesn’t lead to increase in muscle activity and therefore have not effect on individual performance. To more accurate performance، the instructors can attract their apprentice attention into instructions of distal external focus.
    Keywords: Attentional focus, Distance effect, Electromyography, Dart throwing
  • Foroogh Rahmati, Ehsan Zareian Pages 65-78
    The purpose of this study was the effect of aerobic exercise on social interaction in children with mentally disable. Research community were Babolsars'' children with mentally disable in 1390-1391 Academic year، 24 of 58 children with mentally disable (age =9±2 years) were selected and divided into two prayer groups and controls groups randomly. To assess the social interaction the Dadkhah social interaction questioner was used. Quasi-experimental method with pre- test and post- test design with a control group was used for this research. As a result of this research 8 weeks aerobic exercise could increase social interaction in children with mentally disable (P≤0. 001). Finally، we can conclude the nature of aerobic exercise can increase social interaction in children with mentally disable.
    Keywords: Aerobics, Social interaction, Physical activity, Children with mentally disable
  • Pages 79-90
    The aim of present study was examine the effect of self-controlled feedback on learning of a throwing task in 10 years old children with Autism spectrum disorder in Hamadan city. The subjects of the study included 20 children (10 years old) who suffered with Autism spectrum disorder in Hamadan city that assigned to self-controlled and yoked groups randomly and practiced throwing of 100 (gr) bean bag with non-dominant hand and eyes closed، in order to prevent of knowledge of their results. During the acquisition phase، we gave to our self-controlled group verbal feedback، whenever they asked for it which included direction and amounts of their performance، in the same time the yoked group replicated the feedback schedules of their counterparts in self-controlled group without any choice، the only difference was the ability of control feedback. After 24 hours participants performed retention test which included performing of 10 trials without any feedback. The analysis of data with ANOVA، repeated measure and T test showed that، in acquisition phase، differences between self-controlled feedback and yoked groups was not significant but it was significant in retention test (p≤ 0. 05). These finding confirm that self-controlled feedback even in children with genetically disorder due to more active involvement in learning process and increase of motivation is more beneficial for learning.
    Keywords: Autism, self, controlled feedback, retention, performance, learning
  • Hamid Salehi Pages 91-104
    The aim of the present investigation was to determine the role pre-performance routines (PPRs) on performance of basketball free-throws under competitive pressure. Twenty elite female basketball players were required to perform basketball free-throws under low and high pressure conditions. In the first phase، the participants performed 20 basketball free-throws under a low pressure condition. Their PPRs were detected in this phase. In the second phase، the participants were matched into two experimental groups based on their performance in the first phase. Then they were required to perform 20 basketball free-throws under a high pressure condition (competition). In this session، the first group was required to perform all of their free throws in the presence of the specific routines، while the other group was required to perform the free throws in the absence of the routines. The accuracy of basketball free-throws was compared under low and high pressure conditions between groups. The results showed that PPRs modified choking under pressure effects. In conclusion، PPRs were found to have a positive role on the performance of basketball free-throws.
    Keywords: choking under pressure, basketball free throw, pre, performance routine
  • Mahdiyeh Khoramian, Behrooz Golmohammadi, Hakimeh Akbari Pages 105-122
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of resistance and balance on ball exercise on the balance for females 60-75 years-old. In order to achieve this goal، 42 subjects were randomly divided into three groups: the balance on ball training group (N=14)، the resistance training group (N=14) and the control group (N=14). The subjects of two training groups were attended in the exercise sessions for 8 weeks، three times per week. The one foot standing test with open and closed eyes and 8-foot up and go test were used to collect the data. The statistical tests such as ANOVA with repeated measure test (inner group difference) and General linear model multivariate (between group differences) were used. the results show that the balance on ball training for eight weeks had a significant effect on the open- eyed static balance (P=0. 04) but has no effect on the close-eyed static balance and the dynamic balance. In the resistance training group، after eight weeks of training، the significant effect was observed in static balance with eyes open (P=0. 001) and closed (P=0. 03) and the dynamic balance (P=0. 001). Therefore to improve balance in old women eight week resistance training have significant effects than eight week balance training on ball.
    Keywords: Balance training, Resistance training, Balance, Older
  • Afrooz Mousavi, Mohammad Vaezmousavi Pages 123-142
    The Present study aimed at constructing and determining pcycometric properties of the sport success scale (SSS). After utilizing the broad theoretical foundation and experts opinion، the initial draft consisting of 38 questions was administered on 305 (205 men and 100 women) elite athletes which were selected via cluster random sampling. The Principal Components Analysis and Varimax Normalized Rotation was applied for measuring structural validity. Ultimately، 29 questions، which had positive correlation with all questions and had a minimum loading higher than 0. 35 on a single factor، were selected. Factor analysis defined 6 factors includes components (Flow state، Attention، Technique، Sensitivity to error، Commitment، Achievement) which encompassed 67. 68% of the total variability of the data. The measure of scale reliability with using internal consistency (. 89) and test-retest reliability after a 21 day interval (0/90) showed that the SSS possessed suitable reliability coefficients. All together، results of the present study showed that the SSS had satisfactory reliability and validity and it is considered a suitable tool for measuring sport achievement.
    Keywords: sport success, Validity, factor analysis, reliability, norm