فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 98، بهار 1394)

فصلنامه رسانه
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 98، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • تنوع فرهنگی ایران و الزامات سیاستگذاری رسانه ای / (مطالعه موردی شبکه های استانی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران)
    مسعود کوثری، سید حسن آذری صفحه 5
    در دنیای جهانی شده و جهان رسانه ای شده امروز دسترسی به ابزار رسانه ای و بازنمایی برای همه افراد، گروه ها، اجتماعات، مناطق و حوزه های جغرافیایی و فرهنگی به نیازی ضروری تبدیل شده است. شبکه های رادیویی و تلویزیونی محلی از جمله مدل های رسانه ای هستند که در این زمینه اهمیت منحصربه فردی داشته و با استفاده از مزیت محلی خود ظرفیت های فراوانی در حفاظت و حمایت از تنوع فرهنگی دارند. از این رو در این مقاله با اشاره به تنوع فرهنگی بالای ایران، الزامات سیاستگذاری صحیح و متناسب با تنوع فرهنگی ایران درباره شبکه های استانی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مورد بحث قرار گرفته است. بدین منظور بر مبنای عناصر سیاست رسانه ای و روندهای جهانی حمایت رسانه ای از تنوع فرهنگی، ضرورت ها و ظرفیت های شبکه های استانی در نظام رسانه ای ایران استخراج شده و در ادامه به ارزیابی سیاست های وضع شده درباره این شبکه ها و نیز عملکرد آنها پرداخته شده است. روش استفاده شده در این تحقیق مطالعه موردی بوده و نتایج به دست آمده در بخش ارزیابی سیاست ها نشان می دهد که حمایت از تنوع فرهنگی، جایگاه ویژه ای در اهداف ترسیم شده برای شبکه های استانی دارد؛ هرچند در مواردی به ویژه مولفه زبان کاستی هایی مشاهده می شود. همچنین ارزیابی عملکرد این شبکه ها در ارتباط با تنوع فرهنگی نشان می دهد که در کنار نقاط قوت آنها، در بخش هایی ضعف هایی وجود دارد که شاخص ترین آنها را می توان نبود استراتژی مشخص و جامع در حمایت و حفاظت از تنوع فرهنگی و توجه ناکافی به ویژگی محلی بودن به مثابه مزیت منحصربه فرد شبکه های استانی دانست.
    کلیدواژگان: تنوع فرهنگی، رسانه های محلی، شبکه های استانی، سیاست رسانه ای، منفعت عمومی، دسترسی، شهروندی فرهنگی
  • طاهر روشندل اربطانی، مسعود مقصودی صفحه 25
    کارکنان هر سازمان انتظار دارند سازمان متبوع خود با فراهم ساختن جو سازمانی مطلوب و حمایت آمیز شرایط تامین نیازهای آنان را فراهم کنند. به علاوه در دنیای پرچالش کنونی سازمان ها در تلاش هستند تا کارکنانی را به کارگیرند که فرا تر از وظیفه و نقش تعیین شده در شرح شغلشان عمل کنند. اهمیت آنچه بیان شد در قالب سازمان های رسانه ای به دلیل تفاوت این قسم سازمان ها با سازمان های صنعتی بیشتر نمایان می شود. لذا این نیاز متقابل و همچنین کمبود مطالعات و تحقیقات لازم در خصوص شناسایی رابطه این دو متغیر در سازمان های رسانه ای ضرورت بررسی رابطه میان جو سازمانی ادراک شده از سوی کارکنان و رفتار شهروندی آنان را طلب می کند. 175 نفر از خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به عنوان نمونه آماری تحقیق مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. با استفاده از آزمون فرض آماری فرضیات تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت. بر این اساس و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری کلیه فرضیات تحقیق مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سازمان رسانه ای، رفتار شهروندی سازمانی، جوسازمانی، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)
  • علی گرانمایه پور، فروغ جیرانی صفحه 49
    این مقاله بر اساس یافته های رساله کارشناسی ارشد با نام”بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر تغییر ماهیت انتشار اخبار و اطلاعات با تاکید بر فیس بوک“تنظیم شده است. این پژوهش به روش پیمایشی و ابزار اندازه گیری آن پرسشنامه بوده وجامعه آماری مورد تحقیق شامل روزنامه نگاران فعال در شبکه اجتماعی فیس بوک بوده است.
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اکثریت روزنامه نگاران روزانه بیشتر از چهار ساعت از اینترنت استفاده کرده و خبرنگاران برای تکمیل و یا دریافت اخبار خود از شبکه اجتماعی فیس بوک بیشتر از سایر شبکه ها استفاده می کنند؛ اما در طول روز از فیس بوک به میزان کم و خیلی کم استفاده می کنند. همچنین مدت زمان عضویت اکثریت روزنامه نگاران در فیس بوک سه سال بوده و این شبکه در نحوه انتشار اخبار توسط روزنامه نگاران به صورت رسمی یا غیررسمی تاثیر دارد. همچنین با توجه به فیلتربودن فیس بوک و تلقی جرم نسبت به استفاده از آن از سوی مراجع قانونی، روزنامه ای که خبرنگاران در آن مشغول به کار هستند به میزان کم و بسیار کمی برای ارتباط با مخاطبان و یا فروش بیشتر از این شبکه اجتماعی استفاده می کند. براساس یافته های تحقیق در خصوص چگونگی عضویت کاربران در سایر نهادهای رسمی و غیررسمی دولتی و غیر دولتی؛ اکثریت روزنامه نگاران اعلام کردند که در نهادهایی همچون (انجمن اولیا و مربیان، انجمن اسلامی، انجمن ورزشی و تفریحی، انجمن علمی تخصصی، انجمن صنفی، انجمن محلی، حزب و تشکل سیاسی رسمی کشور، سازمان های غیر دولتی، انجمن های خیریه ای و بسیج) عضو نیستند.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی، خبر، خبر و تکنولوژی های ارتباطی
  • ناهید کردی، طاهر براتچیان صفحه 73
    هدف این پژوهش مطالعه رابطه نام های ایرانی با پخش سریال های تلویزیونی است. در این پژوهش از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده می شود، و جامعه آماری به تعداد متولدین سال های 82 تا 92 (کودکان زیر 10 سال ایران) است و حجم نمونه برای توزیع پرسشنامه طبق فرمول” کوکران“(Cochran) حداقل 384 برآورد می شود و تعداد 428 پرسشنامه مورد استفاده قرار می گیرد. آمار اسنادی از پایگاه های اطلاعات سازمان ثبت احوال اخذ و جمع آوری می شود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمون های” آنوا “(Anova) و”خی دو“(Chi-square test) استفاده می شود. نتایج نشان می دهد شش نام ایرانی (نهال، ثمر، عمر، لاله، یاسمین، آیسان) در رابطه با پخش سریال های مختلف ماهواره ای افزایش معنی دار داشته اند، و نتایج اسنادی با نتایج پرسشنامه مقایسه می شوند. نتایج اسنادی نشان می دهد که نام ها با پخش سریال ها رابطه معنی دار دارند و نتایج پرسشنامه نشان می دهد مردم به تاثیر رسانه در نامگذاری کودکان اعتقاد زیادی ندارند.
    کلیدواژگان: نام، نامگذاری، فراوانی نام، رسانه، سریال تلویزیونی، ماهواره
  • محمدرضا رسولی، زهرا رستگار صفحه 91
    امروزه طیف جدیدی از رسانه ها جای خود را در میان مردم باز کرده اند. یکی از این رسانه ها بازی های رایانه ای است. از طرفی سلطه (هژمونی) فرهنگی ای در رسانه وجود دارد و سعی دارد از طریق رسانه، یا به نوعی کنترل فرهنگی، باورهای خود را به مخاطب القا کند. به طوری که مخاطب یا مصرف کننده رسانه گمان کند که آزادی انتخاب دارد. هدف محقق در این پژوهش این است که به توصیف و تحلیل نشانه شناختی سبک زندگی در یکی از بازی های رایانه ای به نام”سیمز“بپردازد.”سیمز“یک بازی ایدئولوژیک در ژانر ایفای نقش است و سعی دارد با وجود ادعای بی طرفی خود سبک زندگی خاصی را به نمایش بگذارد. محقق در این پژوهش به دنبال پاسخی برای پرسش هایی نظیر چگونگی نمایش سبک زندگی در سیمز، مصرف، شخصیت بوده است و با استفاده از روش نشانه شناسی به این نتیجه رسیده است که سیمز سبک زندگی غربی را به نمایش گذاشته است و در آن تنها و تنها به مصرف اهمیت داده شده است، چراکه مصرف بیشتر باعث می شود به شادی های مادام العمر رسید! همچنین این بازی نمایش یک جامعه با نظام سرمایه داری است که این نظام سعی بر این دارد افراد را سرگرم شادی در زندگی کند تا از طریق این شادی کاذب بتواند به حیات خود ادامه دهد و این شادی تنها با مصرف است که به دست می آید.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، سلطه (هژمونی) فرهنگی، سبک زندگی، نشانه شناسی
  • بررسی تطبیقی چگونگی به کارگیری نرم خبرها / مطالعه موردی بخش های خبری 20:30 شبکه دوم سیما و 60 دقیقه تلویزیون بی بی سی فارسی)
    حسین بصیریان جهرمی، فریماه فهیم دانش صفحه 105
    این مقاله با هدف مقایسه میان نحوه و چگونگی استفاده از نرم خبرها در بخش خبری اخبار 20:30 شبکه دوم سیمای جمهوری اسلامی ایران و بخش خبری 60 دقیقه شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی نگاشته شده است. نرم خبر گونه ای از سبک خبری است که ماهیتی گزارش گونه دارد و عمدتا برای پوشش موضوعات مورد علاقه انسانی در حوزه عمومی به کار می رود و می تواند زبانی غیررسمی داشته باشد. این ژانر خبری، قدمتی به مراتب بیشتر در اخبار کشورهای توسعه یافته و شبکه های نظیر سی ان ان، دویچه وله و فاکس نیوز دارد و در دستور کار اکثریت قریب به اتفاق شبکه های خبری قرار گرفته است. روش انجام این پژوهش، تحلیل محتواست و از پرسشنامه معکوس استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که هرچند بیشترین محتوای اخبار هر دو بخش خبری در مورد” ایران“بوده، اما بخش خبری 60 دقیقه بی بی سی فارسی، بیش از اخبار 20:30 شبکه دوم سیما از” نرم خبر“استفاده کرده است. همچنین بخش خبری 60 دقیقه بی بی سی، از لحاظ کمی (تحلیل محتوا) در بهره گیری از سبک های خبری، منابع خبری، جهت گیری خنثی یا بی طرفانه و انتشار تصاویر، و از لحاظ کیفی (روزنامه نگاری روایتی) در مقایسه با اخبار 20:30 شبکه دوم سیما، موفق تر عمل کرده است.
    کلیدواژگان: اخبار، نرم خبر، بی بی سی فارسی، 60 دقیقه، اخبار 20:30، شبکه دوم سیما، بخش خبری
  • سیاست های خبری در زمینه اخبار جنگ / (مطالعه موردی ایالات متحده آمریکا)
    ارل ایلهان، نالان دیریک ترجمه: سعید باقری، مصطفی اسکندری صفحه 125
    اطلاعات و ارتباطات در هر برهه تاریخی برای جوامع و دولت ها مهم بوده است. از این رو تکنولوژی های ارتباطاتی که باعث گسترش اطلاعات است همواره توسط دولت ها نظارت و کنترل شده است. سیاست های ارتباطی روشی است که توسط دولت ها برای این منظور اتخاذ شده است.
    این مطالعه تلاشی است برای بیان این موضوع که چگونه ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از کارآمدترین کشورهای جهان در زمینه ارتباطات، تکنولوژی های نوین ارتباطاتی را در جنگ ویتنام (731965)، جنگ اول خلیج فارس (911990) و جنگ دوم خلیج فارس (جنگ عراق 2003) به کار برد و چگونه این امر در سیاست های خبری این کشور منعکس شد.
    کلیدواژگان: سیاست های ارتباطی، جنگ و ارتباطات، مدیریت اخبار، ارتباطات در ایالات متحده آمریکا، تکنولوژی رسانه ای
|
  • M. Kosari, S. H. Azari Page 5
    In the globalized and media dominated world of today, access to media and representation tools has turned into an urgent need for all individuals, groups and communities as well as geographical and cultural regions and areas. Local radio and TV channels are among media models that enjoy unique importance in this context and, by using their local advantage, they have numerous capacities and potentials to protect and support cultural diversity. Therefore, with respect to the high cultural diversity in Iran, this paper discusses proper policymaking requirement in the provincial networks of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) in proportion with Iran’s cultural diversity. From this perspective, the necessities, goals and functions of IRIB provincial channels, as local media, have been reviewed. For this purpose, first components of media policy, which emphasize the need to promote cultural diversity and local channels, are listed and then the global trend of media support for cultural diversity discussed. The research has employed case study as its methodology. Assessing the policies of IRIB provincial channels, the findings of the study indicate that support for cultural diversity has enjoyed a special status in the goals drawn up for them, though shortcomings are witnessed especially with respect to the language factor. In addition, assessment of the performance of these channels with respect to cultural diversity indicates that there are weaknesses besides their points of strength. This article emphasizes that although provincial channels have useful functions and capacities in supporting cultural diversity and strengthening local democracy, there are limitations and problems which affect the performance of these channels and for this reason there is dire need to review the existing policies and draw up better strategies.
    Keywords: Cultural diversity, local media, provincial networks, Media Policy, public interest, access, cultural citizenship
  • T. Roshandel, M. Maghsoudi Page 25
    Staffs in organizations expect their managers to provide favorable and supportive climate to meet their needs. Furthermore, in today’s challenging world, organizations strive to hire employees to work beyond their job description and responsibility. The importance of what was said is more explicit in media organizations due to differences between media and industrial organizations. Therefore, this mutual need and absence of necessary studies on relationship between these two variables in media organizations require examination of the relationship between organizational climate perceived by employees and their citizenship behavior The sampling comprised 175 journalists from the Islamic Republic News Agency (IRNA). Questionnaire was used to collect data. The research hypotheses were tested using statistical hypothesis testing. Accordingly, utilizing structural equation modeling, all hypotheses were confirmed.
    Keywords: Media Organization, organizational citizenship behavior, Organizational climate, Islamic Republic News Agency (IRNA)
  • A. Geranmaye Pour, F. Jeirani Page 49
    This research has been conducted with the purpose of studying the role of virtual social networks in changing the nature of news and information in the society while emphasizing on the Face Book. This research has employed survey method and used questionnaire for collecting data. Journalists who are members of the Face Book social network comprise the statistical population of this research. The findings of this study have shown that most of respondents use the internet for more than 4 hours a day and use Face Book more than other networks to complete or get their stories. However, they use Face Book very little during the day. Most of them have been Face Book members for about three years and this social network formally or informally has had effect on the way they publish their news stories. In addition, since Face Book is filtered and using it is considered a violation by legal authorities, the newspapers these journalists work with use this network little and very little for communicating with their audiences or for selling more. Most of the respondents said they were not members of teachers and parents associations, Islamic societies, sports & entertainment associations, scientific-specialized associations, guild associations, local assemblies, parties and formal political groupings, NGOs, Charity and Basij (mobilization) associations.
    Keywords: Internet, Social Networks, News, news, communication technologies
  • N. Kordi, T. Baratchian Page 73
    The purpose of this research is to study the relationship between Iranian names and series broadcast by satellite television networks. Both Documentation and Survey methods have been used in this research. The statistical population includes all children born between the years 1382 (March 21, 2003- March 20, 2004) and 1392 (March 21, 2013 – March 20, 2014), that is children under 10 years of age in Iran). Based on the Cochran's formula, the sample population for distribution of questionnaire was estimated to be at least 384 persons and 428 questionnaires were used. The ANOVA and Chi-square tests and SPSS software have been used to analyse the data. The findings of the research indicate that six Iranian names (Nahal, Samar, Omar, Laleh, Yassamin, Aysan) have registered a meaningful increases in connection with various series broadcast from different satellite television networks. The documentary findings and questionnaire results are compared with one another. Documentary results indicate that the names have meaningful relationship with (names used in the) broadcast series. Yet, analysis of the questionnaires shows that people do not believe in media effect on naming children.
    Keywords: Name, naming, name frequency, Media, Television Series, satellite
  • M. Rasouli, Z. Rastgar Page 91
    Today a new spectrum of media has found its footing among people. One of these media is computer games. Meanwhile cultural hegemony exists in the media and tries to induce its own beliefs in the audience through the media or through some kind of cultural control in a way that the audience or the consumer of the media would think they have freedom of choice. In this study, the researcher aims to semiotically define and analyze the life style in a computer game called “The Sims”.The Sims is an ideological game in role playing genre which despite its claims on neutrality, tries to exhibit a specific life style. The researchers are looking for responses to questions on issues such as the mechanism of displaying life style in the Sims, consumption and personality. They have come to the conclusion that the Sims displays the Western life style and that consumption is the only thing that has been attached importance in it as further consumption results in attaining perpetual happiness! This game also displays a community with a capitalistic system, which intends to make people entertain their life so that they could continue their life through this made-up happiness, which is attained only through consumption.
    Keywords: Computer games, cultural hegemony, life style, Semiotics
  • H. Basirian Jahromi, F. Fahim Danesh Page 105
    This paper aims to review the mechanisms soft news has been used in the news programs of “20:30” of Channel 2 of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) and the “60 Minutes” of the BBC Persian Television. Soft news is a news genre that has a feature style nature and is mainly used to cover human-interest topics in the public sphere, which can be said in an informal language. This news genre has had by far a longer precedence in news reports of developed countries and in networks such as CNN, Deutsche Welle and Fox News. It is included in the agenda of majority of news networks. The methodology of this study is content analysis and inverse questionnaire has been used to collect data. The findings of the research indicate that although the lion’s share of the contents of both news programs dealt with “Iran”, BBC’s “60 Minutes” news program has used “soft news” more than IRIB’s “20:230” news program. Moreover, BBC’s “60 Minutes” news program has acted more successfully in terms of quantity (content analysis) in using news styles, news sources, neutral or impartial orientation and airing footages as well as in terms of quality (narrative journalism) compared to IRIB Channel 2’s “20:30” news program.
    Keywords: News, soft news, Persian BBC, “60 Minutes” (news program), “20:30” news broadcast, IRIB Channel 2, News program
  • Page 125
    Information and communications have assumed great importance for both societies and states throughout history. Therefore, information and communication technologies which provide for dissemination of information have always been followed, regulated and controlled by governments. The method applied by the state to this end is communication policies. This study tries to address how the United States of America, as one of the most efficient countries of the world in the field of communication, used new communication technologies in wars [Vietnam War (1965-1973), the first Persian Gulf War (1990-1991) and the second Persian Gulf War (Iraq War) (2003)] and how this was reflected in news policies of the country.
    Keywords: Communication policies, wars, communication, news management, communication in the United States of America, media technology