فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 27 (بهار 1394)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 27 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسن اسلامی اردکانی* صفحه 7
    جامعه برای بقای خود به نهاد اخلاق نیازمند است، اما چرا باید «من» اخلاقی باشم؟ چه اشکالی دارد که همه اخلاقی رفتار کنند و من تظاهر به اخلاقی بودن کنم، بی آنکه به واقع پایبند به اخلاق باشم. این پرسش از سوی گلاوکن فراروی سقراط نهاده شد و تا امروز کسانی کوشیده اند به آن پاسخی درخور دهند. افزون بر پاسخ سقراطی به این مسئله، ما شاهد پاسخ اگزیستانسیالیستی و پاسخ دوراندیشانه که نوعی خودگروی پیچیده است، هستیم. در کنار این پاسخ ها که هر یک قوت و ضعفی دارد، می توان پاسخی دینی به این مسئله داد. پاسخ دینی به چرایی اخلاقی زیستن در معرض برخی نقدها و اشکالات قرار گرفته است که زاده تقریرهای خاص آن است. در این مقاله، نگارنده با مرور تاریخی این مسئله و تفکیک دو پرسش اساسی از هم، چهار پاسخ را طرح و بررسی می کند و سرانجام از پاسخ اسلامی به دلیل قوت تبیینی بالای آن دفاع می کند و تقریری از مسئله پاداش و کیفر به دست می دهد که پاسخ گوی انتقادات رایج باشد.
    کلیدواژگان: اخلاقی زیستن، اخلاق هنجاری، اخلاق اگزیستانسیالیستی، تجسم اعمال، اخلاق دوراندیشانه
  • سید عباس هاشمی، مجتبی سلیمانی مارشک* صفحه 27
    رویکرد اثباتی و پیرو آن نظریه نمایندگی، تاثیر زیادی روی جریان پژوهش های حسابداری داشته است. مطابق نظریه نمایندگی، شرکت مجموعه ای از روابط قراردادی و هدف آن بیشینه سازی ثروت سهام داران است. بین کارگزاران و کارگماران به سبب اهداف متفاوت، منفعت طلبی و فرصت طلبی، تضاد منافعی همیشگی وجود دارد و نظریه نمایندگی به دنبال راهکارهایی برای کمینه کردن هزینه های این تضاد است. در این مقاله مبانی نظریه نمایندگی تشریح و انتقادات وارد بر آن از دیدگاه اخلاق، تحلیل و بررسی شده است. مقاله ساختاری توصیفی تحلیلی داراست و برای گردآوری مبانی نظری و مطالب، از روش اسنادکاوی و کتابخانه ای استفاده شده است. این نظریه به علت دید محدود و ساده انگارانه، و نیز نادیده شمردن هنجارهای اخلاقی و جنبه های اجتماعی، توانایی محدودی در توصیف و پیش بینی رفتار انسانی دارد.
    کلیدواژگان: نظریه نمایندگی، رویکرد اثباتی، اخلاق، کارگزار و کارگمار
  • محمد داودی *، رضا حبیبی صفحه 49
    خبر واحد دارای کاربرد فراوانی در حوزه علوم اسلامی است. این مقاله با هدف تبیین حجیت خبر واحد و سازوکار به کارگیری آن در حوزه اخلاق، ابتدا به تعریف خبر واحد و اقسام آن پرداخته و در ادامه، به موارد کاربرد خبر واحد در فقه، با توجه به مبانی مختلف پرداخته است. سپس حدود کاربرد حجیت خبر واحد در حوزه علوم اخلاقی و تربیتی تحلیل شده است. بر این اساس، اگر خبر واحد را بر مبنای موثوق الصدور بودن معتبر بدانیم، در مقام استنباط گزاره های اخلاقی و تربیتی، دامنه کاربرد وسیعی دارد، و در گزاره های توصیفی و دستوری هم، کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خبر واحد، حجیت، تربیت، اخلاق، استنباط
  • سید محمدحسن علم الهدی* صفحه 67
    یکی از مخرب ترین امراض نفسانی انسان رذیلت حسد است. حسادت این پتانسیل را دارد که مقام عبودیت و بندگی انسان را نابود کند همچنان که با موجودی به نام ابلیس چنین کرد. در مکتب اسلام، یکی از اهداف تربیتی قرآن کریم به اقتضا فرمایش الهی «و شفاء لما فی الصدور» درمان بیماری های نفسانی انسان است. قرآن کریم حول محور توحید و عبودیت الگویی از درمانگری نفس در بیماری هایی همچون حسد را ارائه می دهد. معرفت افزایی، الگوسازی در قالب داستان و تمثیل، وعده بهشت و جهنم، تعوذ، تغییر اراده، راهکارهای عملیاتی همچون خیرخواهی نسبت به دیگران و ابتلا از جمله روش های درمانگری حسد در نظام اخلاقی قرآن است که حول محور عبودیت و توحید ارائه می شود. در این مقاله برآنیم مدل و الگوی قرآنی در درمان حسد را با رویکردی تحلیلی بررسی کنیم و از این گذر به الگوی روشمند و بدیعی از درمانگری با محوریت عبودیت و توحید در مقایسه با مکاتب دیگر برسیم.
    کلیدواژگان: درمان نفس، درمان حسد، حسد، قرآن، عبودیت، معرفت افزایی، اراده، الگو
  • سید حسین شرف الدین* صفحه 83
    یکی از مولفه های کلیدی و برجسته سبک زندگی دینی در حوزه ارتباطات انسانی، ارتباط با خویشان و بستگان نسبی و سببی، اعم از مومن و غیر مومن است که به «صله رحم» تعبیر شده است؛ آموزه ای که در منابع دینی و سیره بزرگان دین نیز فراوان و با تعابیر مختلف بر رعایت آن در هر شرایط ممکن تصریح و تاکید شده است. این ارزش اجتماعی به رغم پشتوانه های عقلی، شهودی، دینی و تجربی، تحت تاثیر برخی تحولات ساختاری، شخصیتی، فرهنگی و ارتباطاتی از جایگاه پیشین خود در جامعه سنتی، افول کرده و به یک ادب اجتماعی مرسوم در برخی تعاملات موسمی و مناسبتی تبدیل شده است. این نوشتار درصدد است تا با رجوع مستقیم به منابع اصیل دینی (آیات وروایات)، جایگاه این آموزه راهبردی را در سبک زندگی دینی و حیات طیبه یا مدینه فاضله اسلامی تعیین و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: صله، قطع، رحم، سبک زندگی، ارتباط، کارکرد
  • مسعود معینی پور*، رضا لک زایی، محمدحسین ظریفیان یگانه صفحه 103
    از دیدگاه نهج البلاغه، انسان دارای سه مرتبه و نشئه وجودی است؛ نشئه روحانی و عقلی، برزخی و قلبی و دنیایی و مادی. بر این اساس، انسان، در سه دنیای مادی و ظاهری که همین عالم دنیاست، و نشئه نفس انسانی که شامل قوای ظاهری و باطنی اوست و نشئه ای غیبی که روح او را پوشش می دهد، زندگی می کند. در مقاله حاضر شاخص های زندگی مومنانه در عرصه زندگی عقلانی، اخلاقی و رفتاری براساس خطبه همام تبیین می شود. زندگی و حیات عقلی انسان مومن مبتنی بر توحید است که نگاهی قدسی و معنوی به مومن می بخشد. سبک زندگی اخلاقی اتصاف به جنود عقل و پیراستگی از جنود جهل دارد و در سبک زندگی ظاهری و رفتاری، آنچه از مومن بروز و ظهور دارد، انجام دستورات فقهی و شرعی است.
    کلیدواژگان: زندگی مومنانه، خطبه همام، زندگی عقلانی، زندگی اخلاقی، زندگی رفتاری
  • ماریه سید قریشی*، وحید دهقانی فیروزآبادی صفحه 125
    فیض در تبیین مفهوم عام فضیلت به این نکته اشاره می کند که هر امر خیری که انسان را در نیل به سعادت اخروی یاری رساند، فضیلت است و هرچه انسان را به هر نحوی از سعادت اخروی دور کند، رذیلت است. از منظر وی به طورکلی فضایلی که انسان را در نیل به سعادت یاری می رسانند، به چهار دسته تقسیم می شوند: فضایل نفسانی، فضایل بدنی، فضایل اجتماعی، فضایل توفیقی. فضیلت به معنای خاص و یا همان فضایل اخلاقی، در حقیقت جزئی از فضایل نفسانی هستند که عبارت اند از: حکمت، شجاعت، عفت و عدالت. فیض سعادت را به دو قسم مظنون (دنیوی) و حقیقی (اخروی) تقسیم می کند. از دیدگاه وی کمال و سعادت نهایی انسان منحصر به شناخت خدای متعال است، البته سعادت امری ذو مراتب است و مراتب سعادت انسان ها ارتباط مستقیمی با درجات ایمان و توحید آنها دارد. بالاترین مرتبه سعادت، در حقیقت مرتبه ای است که انسان به معرفت شهودی نسبت به پروردگار خویش دست می یابد؛ اما بااین حال افرادی که از ایمان تقلیدی هم برخوردارند، به مرتبه از سعادت نائل می شوند.
    کلیدواژگان: فضیلت، سعادت، خیر، فضایل اخلاقی، فضایل غیراخلاقی، فیض کاشانی
  • لیلا سادات اسدی، عاطفه ذبیحی* صفحه 141
    پژوهش حاضر مترصد پاسخ گویی به این سوال است که آیا مقنن می تواند اخلاق را در قلمرو حقوق وارد نموده و در تقنین قوانین و مقررات مربوط به خانواده، آموزه های اخلاقی را در قالب قانون درآورد؟ پاسخ گویی به این سوال در گرو تبیین ضرورت اخلاق محوری در حوزه خانواده با توجه به ویژگی های خاص خانواده و روشن شدن مفاهیم اخلاق و حقوق و وجه ممیز آن دو است. به تبع ویژگی های خاص خانواده چون خصوصی بودن حریم خانواده و عاطفی بودن، تضمینات حقوقی در این حوزه کارکرد مطلوب خود را ندارد و حفظ بنیان خانواده، در گرو اخلاق مداری اعضا خواهد بود. از سویی، با توجه به اینکه از ویژگی های قاعده حقوقی برخورداری از ضمانت اجراست، قانون گذار نمی تواند مستقیما آموزه های اخلاقی را در قالب قانون به تصویب برساند. از این رو مقنن، پیش بینی نهاد داوری و تدوین قواعد تکمیلی را به عنوان دو راهکار عمده برای تعبیه اخلاق در ساختار حقوقی خانواده، برگزیده است.
    کلیدواژگان: قانون گذاری، نهاد خانواده، اخلاق، اخلاق خانواده، حقوق خانواده، حقوق، ضمانت اجرا
|
  • Seyyed Hasan Eslami Ardakani * Page 7
    Society needs ethics constitution to continue its living; but why should “I” live an ethical life? What is wrong with the fact that all people behave ethically and I pretend to be ethical without being committed to ethics? Socrates was faced to this question by Glaucon and many people have tried to find a proper answer for it. In addition to the Socratic answer to this problem, existentialist and farsighted responses which are a kind of sophisticated egoism have been proposed, too. In addition to these responses being featured by strong and weak points, a religious response could be given to this problem. Religious response to the reason of living ethically has been exposed by some criticisms and drawbacks being emerged from its specific assertions. Reviewing this problem historically and separating the two main questions from each other, the author of the present study put four responses forward and then the Islamic response is supported because of its strong explicative strength. Finally, an assertion of award and punishment phenomenon is given to be responsive to the common criticisms.
    Keywords: Living Ethically, Normative Ethics, Existentialist Ethics, Embodiment of Actions, Farsighted Ethics
  • Seyyed Abbas Hashemi, Mojtaba Soleymani Marshk* Page 27
    The positive approach and its follower, the agency theory, have had a great impact upon the line of research in accounting field. Based on the agency theory, “company” includes a set of conventional relations and its aim is maximizing the shareholders’ wealth. Because of different purposes, self-interest, and opportunism,there is constant conflicts of interest between the brokers and agents; meanwhile, the theory of agency is seeking some strategies to minimize the costs of this conflict. In this paper, the principles of the theory of agency are explained and the criticisms directed to this theory are analyzed through ethics perspective. The paper adopts an analytico-descriptive structure and for collecting theoretical principles and materials, documentary and library methods were used. Because of limited and simplistic perspective as well as ignoring the ethical norms and social aspects, the agency theory has a limited capacity to describe and predict human behaviors.
    Keywords: Agency Theory, Positive Approach, Ethics, Broker, Agent
  • Mohammad Davudi *, Reza Habibi Page 49
    A Unit Hadith, khabari vahid, is widely applied in the field of Islamic sciences. Aiming at illustrating on validity of unit Hadith and techniques of its application in the field of ethics, the paper initially defines the unit hadith and its types followed by dealing with its applications in jurisprudence based on different principles. After that, application of the authenticity of unit Hadith in the fields of ethical and educational sciences is analyzed. Accordingly, if we consider that unit Hadith is authoritatively issued, it will have a wide range of application in terms of understanding ethical and educational propositions and it will also have applications on descriptive and structural propositions.
    Keywords: Unit Hadith, Authenticity, Education, Ethics, Inference
  • Seyyed Mohammadhasan Alamolhoda Page 67
    Human soul is under the influence of various factors during his material life and on some occasions, being deviated and digressed from the moderation path he will degenerate others, too. One of the most destructive carnal diseases about human is envy. Envy includes the potentiality of destroying human worship and servitude; as it did with Satan. One of the educational aims of the Holy Quran, due to the word of God, is “a balm for that which is in the breasts” i.e. treatment of the carnal diseases of human. Revolving around monotheism and worship, the Holy Quran proposes a model of soul treatment against diseases such as envy. Knowledge promotion, modeling in the form of stories and allegories, the promise of paradise and hell, taking refuge in God, change of will, operational strategies like being benevolent to others, and hardship are among the treatment methods of envy within the Holy Quran’s ethical system presented on the basis of monotheism and worship. Applying an analytic approach, the paper intends to analyze the Quranic model of treating envy and, through this perspective, to achieve a systematic and innovative model of treatment while focusing on monotheism and worship in comparison to other schools.
    Keywords: Treatment of Soul, Treatment of Envy, Envy, Quran, Worship, Knowledge Promotion, Will, Model, Pattern
  • Seyyed Hosein Sharafoddin* Page 83
    One of the key and significant factors of religious life in the field of human relationships is the relationship with relatives by blood or by marriage either pious or impious which is referred to as “connection of kinships”. It is a teaching which has been stipulated and emphasized on in the religious resources and traditions of the religious leaders frequently along with various interpretations to observe it in any possible conditions. Despite of rational, intuitive, religious and empirical supports, this social value has been declined from its former position of the traditional society because of some structural, personal, cultural, and communicative changes and has been turned to a conventional social decorum in some occasional and seasonal interactions. Enjoying the original religious resources (verses and narrations) directly, this paper intends to analyze and to determine the position of this strategic teaching in religious lifestyle and pure life or Islamic utopia.
    Keywords: Connection, Cutting, Kinship, Lifestyle, Relationship, Function
  • Masood Moinipoor *, Reza Lakzaie, Mohammadhosein Zarifian Yeganeh Page 103
    From Nahjolbalagheh’s perspective, human has three existential rankings and ecstasies; spiritual and rational ecstasies, purgatory and heart ones, and mundane and material. According to this, human lives in three worlds including material and physical world which is the same as this world, ecstasy of human soul including his physical and internal powers, and an occult ecstasy involving his soul. Based on Hammam sermon, the parameters of the faithful life within the field of rational, ethical and behavioral life are illustrated in the study. The rational life of a pious human is based on monotheism offering a sacred and spiritual look to it. Ethical lifestyle is characterized by rationality and separated from ignorance and whatever is emerged in the apparent and behavioral lifestyle of a pious person is resulted from fulfillment of the God’s jurisprudential and religious orders.
    Keywords: Faithful Life, Hammam Sermon, Rational Life, Ethical Life, Behavioral Life
  • Maryeh Seyyed Ghoreyshi*, Vahid Dehghani Firoozabadi Page 125
    To explicate the general concept of virtue, Feyz states that every good action which helps human in achieving hereafter happiness is virtue and everything making human away from hereafter happiness in any way is vice. From him, the virtues helping human in achieving happiness are divided into four types including spiritual, Physical, social, and successive virtues. Particular meaning of virtue or ethical virtue lies in fact in a part of spiritual virtues including Hikmat, bravery, decency, and justice. Feyz divides happiness into two types of suspected (mundane) and real (hereafter) ones. For him, the ultimate perfection and happiness for human is limited to knowing the almighty God. Of course it should be mentioned that happiness is of gradation and levels of human happiness are directly related to their faith and monotheism degrees. The highest level of happiness is, in fact, the level in which human achieves to an intuitive knowledge of his God. However, people who have imitative faith will achieve to a level of happiness, too.
    Keywords: Virtue, Happiness, Good Deeds, Ethical Virtues, Unethical Virtues, FeyzKashani
  • Leyla Sadat Asadi, Atefeh Zbihi* Page 141
    The present study intends to provide answer for the question that whether legislators are able to enter ethics to the realm of law and establish ethical teachings in a law framework when legislating the laws and regulations related to families. Answering this question depends on illustrating the ethics-centered necessity in the field of family based on specific features of family and also clarifying the concepts of ethics and rights as well as the distinctions between both of them. As a result of specific features of families such as having family privacy and being emotional, the legal guarantees of this field lack the desired function and protecting the foundation of the family depends on moral-based behavior of the members. On the other hand, according to the fact that one of the characteristics of legal regulations is legal sanction, legislator cannot directly approve ethical teachings in a legal framework. Therefore, the legislator has adopted prediction of the judgment institution and development of supplementary rules as two major strategies to include ethics in the legal structure of family.
    Keywords: Legislation, Family Institution, Ethics, Family Ethics, Family Rights, Legal Sanction