فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و چهارم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابراهیم موسی زاده صفحات 709-720
    فقه سیاسی به مثابه شاخه ای از اندیشه و فهم سیاسی اسلام، با تکیه بر روش شناسی اجتهاد، مربوط به اداره مسائل اجتماعی و سیاسی کشور و مشتمل بر دستورها، احکام و راهکارهایی در زمینه عرصه های گوناگون قدرت، نظام، سیاست و اجتماع است. این دانش فقهی دارای هویت جمعی است که رسالت سامان دادن به زندگی اجتماعی و سیاسی را برعهده دارد. یکی از مصادیق مهم فقه سیاسی «امر به معروف» و «نهی از منکر» است که برای تحقق اهداف حکومت اسلامی و مهم ترین راهکار برای تحقق فقه سیاسی و حکومت اسلامی ضروری است. در واقع، دو امر تواما ن است. با این همه، سامان بخشی «فقه سیاسی» و «امر به معروف» و «نهی از منکر» خود نیازمند مبانی فکری در فرایند «نظریه پردازی» و «نظام سازی» در پرتو فهم و بینش صحیح سیاسی است. به همین دلیل در اصل 109 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یکی از شرایط و صفات مرجح رهبری «بینش صحیح سیاسی» اعلام شده است.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، بینش سیاسی، حفظ نظام، فقه سیاسی، فهم سیاسی
  • فرامرز میرزازاده صفحات 723-741
    این مقاله در چارچوب الگوی نظریه انتقادی به تبیین تحولات انقلابی کشورهای عربی خاورمیانه پرداخته و به این نتیجه رسیده است که این تحولات صبغه اسلامی دارد. پس می توان آن را بیداری اسلامی نامید. از این روی، جهان عرب با ابتنا به عقلانیت فرهنگی نهفته در دین اسلام به سنت اسلامی جاری و دستاوردهای غرب به دیده انتقاد نگریسته و با استفاده از ظرفیت رهایی بخش اسلام علیه نظام حاکم شوریده است. هر چند امکان داشته و دارد که این خیزش توسط قدرت های خارجی و داخلی مخالف اسلام به چالش کشیده شود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، جهان عرب، عقلانیت و رهایی، نظریه انتقادی
  • حسن تلاشان، الماس نصر دهزیری صفحات 743-762
    انقلاب اسلامی ایران، نهضتی بیدارگرانه است که بی شک در بیدارگری بسیاری از نهضت های اسلامی و جنبش های دینی، اصلی ترین و اصیل ترین نقش را در دهه های اخیر ایفا کرده است. تنها انقلاب حقیقی دینی که بر اساس اندیشه ها و آموزه های اسلام ناب محمدی پیدایی گرفت. ازاین رو، انقلاب اسلامی ایران را نمی توان با انقلاب های مدرن سنجید، زیرا از لحاظ مبادی و غایات نظری و نیز ماهیت عملی خود بی بدیل است. این نوشتار به تاثیر انقلاب اسلامی ایران در تونس پرداخته است. نگارندگان درصددند پاسخی درخور این پرسش فراروی مخاطبان نهند که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری در بیداری اسلامی تونس گذاشته است؟ (سوال). تاثیر انقلاب اسلامی ایران در سطح منطقه و جهان، از مهم ترین موضوعاتی است که امروزه، بیش از پیش، در کانون توجه قرار دارد و با گذر از مرزهای مدرنیته، به الگویی مانا و پویا، با صبغه و وجهه دینی -معنوی، تبدیل شده و به جان و نهاد انسان گم شده دوران پیوند خورده است (فرضیه). نگارندگان این مقاله تاثیرات شگرف و شگفت انقلاب اسلامی ایران در بیداری اسلامی تونس و تحقق یافتن نوید حضرت امام خمینی، مبنی بر صدور انقلاب، را به تصویر کشیده اند (هدف). با توجه به گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب و استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، تاثیر آن در برخی کشورها از قوه به فعل درآمده است. تجزیه و تحلیل صورت گرفته بر مبنای نظریه پخش نشان می دهد که افزایش ظرفیت و گسترش موج بیداری اسلامی تونس، ریشه در تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی ایران دارد (روش). اسلام خواهی و مطرح شدن اسلام در قالب عامل بازدارنده در برابر منافع استعماری قدرت های بزرگ، استکبارستیزی و اوج گیری اندیشه ضد صهیونیستی در سطح منطقه و نیز شکل گیری، تقویت و الگوبرداری گروه ها و جنبش های اسلامی از انقلاب اسلامی ایران را می توان از حوزه های تاثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران برشمرد (یافته).
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، تونس، سلفیت و نظریه پخش
  • سید فضل الله موسوی، سید حسین موسوی فر صفحات 765-774
    قضیه موسوم به ابوطالبی در راستای معرفی نماینده جمهوری اسلامی ایران به منظور ماموریت نمایندگی دائم این کشور نزد سازمان ملل متحد است که با عمل نامشروع و خلاف تعهدات کشور میزبان، یعنی ایالات متحده امریکا، مواجه شد. در همین راستا، علاوه بر نقض صریح بخش های یازدهم و سیزدهم موافقت نامه مقر که تعهدی توامان نسبت به سازمان ملل متحد و کشورهای عضو در آن مندرج است، ایالات متحده امریکا در تناقض آشکار با عملکرد و رویه سابق خویش در راستای حسن نیت به عنوان کشور میزبان راه را برای استناد ذینفعان به قاعده مهم استاپل هموار نموده است. در این مقاله، ابعاد قراردادی و مسئله حسن نیت و متعاقب آن قابلیت استناد قاعده استاپل درباره قضیه ابوطالبی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ابوطالبی، بخش یازدهم و سیزدهم موافقت نامه مقر، حسن نیت، قاعده استاپل، موافقت نامه مقر
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، هادی طلوعی صفحات 777-792
    حمله آمریکا به عراق در مارس 2003 که به سقوط رژیم بعثی منجر شد، سرآغاز دوران جدیدی در روابط ایران با این کشور بود. فروپاشی حکومت صدام حسین، فرصتی استثنایی برای جمهوری اسلامی پدید آورد تا قدرت سیاسی و فرهنگی خود را در عراق گسترش بخشد. نفوذ ایران هم در بعد دیپلماسی رسمی و روابط صمیمانه با دولت جدید عراق مشهود بود و هم در بعد فرهنگی و غیررسمی که به قدرت نرم موسوم است. ایران با بهره گیری از قدرت نرم، ظرفیت های فرهنگی خویش را برای تسخیر افکار عمومی شهروندان عراقی به کار برد. در این مقاله با ترکیب متغیرهای دیپلماسی رسمی و غیررسمی به تشریح قدرت هوشمند ایران در این کشور می پردازیم. سوال اصلی تحقیق این است که تهاجم آمریکا به عراق چه فرصت هایی رااز منظر قدرت هوشمند برای سیاست خارجی ایران پدید آورده است؟ فرضیه ابتدایی نیز چنین است که دولت برآمده در این کشور با توجه به سوابق مشترک تاریخی، دینی و فرهنگی به سوی تهران گرایش پیدا کرد و به منطقه نفوذ ایران تبدیل شد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، ایران، آمریکا، سیاست خارجی، عراق، قدرت نرم، قدرت هوشمند
  • سیدعلی منوری صفحات 793-810
    جامعه شناسی تاریخی در روابط بین الملل محمل مناسبی جهت تمرکز بر مقوله تاریخ است. از این نظر دیدگاه مذکور ضعف های چشم انداز خردگرا را در این زمینه پرمی کند. از سوی دیگر، پیشرفتی در رویکرد چشم انداز تامل گرا نسبت به تاریخ محسوب می شود. در واقع، در ادامه چرخش اجتماعی، می توان از چرخش تاریخی در دانش روابط بین الملل صحبت به میان آورد. بدین اعتبار دیدگاه جامعه شناسی تاریخی در قالب بازاندیشی چرخش تاریخی، دلالت های مفیدی عرضه می کند. نویسنده در این جهت و با نگاهی تحلیلی به تاریخ، که بازتاب دهنده وجوه معرفت شناختی و روش شناختی است، چهار زمینه مناسبات الگومند، رویدادهای داخلی/ خارجی، تاثیرات کارگزار/ ساختار، و تبیین روایی را طرح ریزی می کند و از این رهگذر چگونگی بهره مندی رشته روابط بین الملل را از چرخش تاریخی به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: تاثیرات کارگزار، ساختار، تبیین روایی، جامعه شناسی تاریخی، چرخش تاریخی، روابط بین الملل، رویدادهای داخلی، خارجی، مناسبات الگومند
  • مجید وحید، حسین قلجی صفحات 813-830
    کشورهای اروپایی کشورهایی فعال در عرصه سیاستگذاری فرهنگی هستند و در این مسیر از حمایت عمومی نیز بهره مند بوده اند. در این مقاله، نگارندگان تلاش کرده اند که برداشت اروپاییان از فرهنگ را روشن سازند و در پی آن بر بنیان ها و الگوها و روش های سیاستگذاری فرهنگی در میان شماری از کشورهای بزرگ این قاره متمرکز شوند و سپس بحثی از پیامدهای این سیاست ها را با اتکا بر آمار و ارقام فرهنگی، که همه ساله در اروپا برگزار می شود و در دسترس جهانیان قرار می گیرد، پیش رو گذارند. به زعم نگارندگان، این شناخت راه را برای مقایسه راه ما با راه دیگران خواهد گشود و بر اساس آن درس هایی آموزنده و مفید برای سیاست پژوهان و سیاستگذاران فرهنگی کشور پدید خواهد آمد.
    کلیدواژگان: اروپا، سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری فرهنگی
  • محمد ابولفتحی، سید امیرحسین بنی اشراف صفحات 859-872
    یکی از موضوعاتی که به بررسی روابط احزاب یا شکاف های اجتماعی به عنوان بازیگران نظامی سیاسی می پردازد نظریه بازی هاست. از نکات محوری این نظریه، عقلانیت بازیگران شرکت کننده در بازی است، یعنی بازیگران تلاش می کنند بیشترین امتیاز را از طرف مقابل بگیرند. این بازیگران می توانند در نقطه ای به نام نقطه زینی با یکدیگر توافق و بیشترین سود و کمترین ضرر را عاید خود کنند. می توان نظریه تعدیل هندسی را مکملی برای نظریه بازی ها در نظر گرفت. در این مقاله در قالب تعدیل هندسی به دنبال ارائه توافقی میان احزاب پارلمان با استفاده از مفاهیم هندسی هستیم و با در نظر گرفتن حالت های مختلف همکاری احزاب در نظامی پارلمانی، ضمن به دست آوردن همنشینی معقول، با استفاده از نظریه ائتلاف به دنبال کاهش تضادها و تعارضات و ارائه فرمولی ریاضی بدین منظور هستیم.
    کلیدواژگان: انتخابات، دموکراسی، نظریه بازی ها، نقطه زینی
  • سید رضا موسوی صفحات 875-891
    از نظر جان رالز با توجه به فقدان بسیاری از اطلاعات و آگاهی ها در پس پرده جهل، فرض خیرهای اولیه ضروری است. وی برخی مقدمات ذهنی و عینی برای رسیدن به ضرورت وجود خیرهای مذکور را مولفه ای منصفانه و بی طرف بیان می کند که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. اما آنچه که قابل تامل است، بی طرفی ادعاشده در فهرست خیرهای اولیه است. به نظر می رسد که خیرهای مذکور ترویج نوعی خاص از فرهنگ سیاسی، یعنی فردگرایی، باشد.
    کلیدواژگان: بی طرفی، پرده جهل، خیرهای اولیه، رالز، فردگرایی، وضع نخستین
  • احمد خالقی، داود پرن صفحات 893-912
    افلاطون، بنیانگذار «فلسفه سیاسی»، بهترین نمونه تلاش یک نظریه پرداز در شناخت بی نظمی های اجتماعی و ارائه راه حل برای آن است. محکوم شدن سقراط برای افلاطون، نشانه وضعیت «بحرانی» آتن است که باید به آن توجه و دقت شود و راه حلی برای آن ارائه کرد. تمام تلاش افلاطون، به ویژه در «جمهور»، برای خروج از این بحران است. اما راه حل افلاطون، گویی که «اعجازی» در دوره مدرن رخ داده باشد، متفاوت از همه متفکران عصر جدید انگاشته شده، و با نسبت دادن آن به دوران قدیم-عصر ایده آل ها- در پی رد و انکار آن برآمده اند. در این نوشتار، برآنیم تا با ایجاد نوعی همدلی با فیلسوف از طریق روی آوردن به شیوه شناخت متن از طریق متن و با پرهیز از دو روش «پیشرفت گرایی» و «تاریخ گرایی» فهم متون سیاسی که بر اعجاز مبتنی بر تعصب دوران مدرن تدوین یافته اند، به «فهم تاریخی واقعی» از فلسفه سیاسی افلاطون نایل آییم یا حتی از او بیاموزیم.
    کلیدواژگان: آرمانشهر، افلاطون، عدالت، فلسفه سیاسی، مثل
|
  • Ebrahim Mousazadeh Pages 709-720
    Political theology as a branch of Islamic political thought and understanding، based on the methodology of ijtihad، social and political issues related to the administration of the country and includes the commands، decrees and guidelines in relation to different areas of the system، politics and community. The mission of the jurisprudence of collective identity، which is responsible for shaping the social and political life. One of the most important examples of political jurisprudence «enjoined» and «denied» to achieve the goals of Islamic rule on the other hand rule «enjoined» and «denied» the best strategy for achieving political jurisprudence and Islamic rule، and these The two Tvamannd. Nevertheless، Samanbkhshy «political theology» and «enjoined» and «denied» requires the intellectual foundations of the process of «theory» and «Nzamsazy» politically correct in the light of understanding and insight، which is why in Article 109 Constitution of the Islamic Republic of Iran is one of the preferred qualities of leadership «politically correct vision» is announced.
    Keywords: Political jurisprudence, political understanding, political insight, enjoining, denied, maintaining the system
  • Faramarz Mirzazadeh Pages 723-741
    In the framework of critical theory، this essay explain the revolutionary evolutions in Arab countries of middle east and conclude that this evolutions have Islamic coloration. And thus can be called Islamic awakening. Arab world with rely on hidden cultural rationality in Islam criticize current Islamic tradition and west fruition، and with use of the capacity of Islamic emancipation، insurrect against dominant system.
    Keywords: Arab World, Critical Theory, Islamic awakening, Rationality, Emancipation
  • Hassan Talashan, Almas Nasr Dehziri Pages 743-762
    In this paper، the influence of the Islamic awakening in Muslim Tunisia''s Islamic Revolution has been analyzed. The main question is what are the effects of Islamic revolution of iran on the Islamic awakening in Tunisia? The effects of Islamic Revolution of Iran in the region and the world is one of the important subjects in this research. From the first days of the revolution in iran، the revolution’s exportation that expressed by ImamKhomeini shows that Islamic Revolution of Iran in its nature، wants a fundamental change in the ideological، political and cultural. The influence in the Muslim countries، West Asia، North Africa and the world was greater. Tendency to islam and introducing islam as deterrent against Imperial interests، great powers، and Arrogance and Peaking the anti-Zionist thinking in area and Formation، Reinforcement، modeling groups and movements from islamic revolution of iran are the influences of iran’sislamic revolution on foreign countries. According to the four decades since the Islamic Revolution in Iran، the impacts in some countries has changed from Potentiality to actuality، so we can One can conclude that the Iran''s Islamic Revolution Increasing capacity and expanding wave of Islamic awakening in tunisia With Muslim majority populations. According to the analysis conducted based on The idea of broadcasting، the Verifying the hypothesis “the islamic revolution of iran Increasing capacity and expanding wave of Islamic awakening in Tunisia” has been proved.
    Keywords: Islamic revolution, Islamic awakening, Tunisia, the idea of broacasting
  • Seyed Fazlolah Mousavi, Seyed Hosein Mousavifar Pages 765-774
    Aboutalebi Case is related to illegal Act of US government that caused prevention from entrance of new I. R. Iran representative to United Nation. This act was against US obligations through HQ Agreement. So the benefits States such as member states of United Nation has right to arise compliant against US before International tribunals. Also، at this ground، the Estopple rule is very important، because US decisions result denying of precedence conduct about UN representatives. In this Article we will try to review and explain mentioned breaches.
    Keywords: Aboutalebi, HQ Agreement, Sections 11, 13 of HQ Agreement, Good faith, Estopple Rule.
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Hadi Tuloei Pages 777-792
    America’s invasion to Iraq in March 2003 that led to the collapsed of the Baathist regime was the beginning of a new era in relationship with Iran. Earlier، Iran and Iraq has experienced the longest wars in the twentieth century against each other، based on claims of Saddam Hussein''s rule on the Arvandrood. Then، there was cold climate of bilateral relationship between two countries until 2000. But the demise of the Baathist regime، created a unique opportunity for the Islamic Republic until expansion the political and ideological power in Iraq. Iran''s influence was evident in official diplomatic and cordial relations with the new Iraqi government also cultural and unofficial dimension that is called as soft power. This paper describes Iran’s smart power in Iraq by combination of formal and informal diplomacy variables.
    Keywords: Iran, Iraq, America, soft power, smart power, foreign policy, national security
  • Sayed Ali Monavari Pages 793-810
    Historical sociology in International Relations (HSIT) is a sufficient vehicle which one can focus on history. This view can overcome deficiencies of the rationalist perspective، and in other hand، could be considered as a progressive phase in the reflectivist perspective to history in the IR. By continuing social turn، indeed، one can see the historical turn in the IR. In this context، HSIR can provide useful implications for re-imagining historical turn. In this article، recalling history and reflecting epistemological and methodological modes، I focus on the four fields، including patterned relations، internal/external dynamics، agent/ structure effects، narrative explanation، and therefore re-imagine historical turn in the IR، based on the historical sociology.
    Keywords: International Relations, Historical Sociology, Historical Turn, Patterned Relations, Agent, Structure Effects, External, Internal Events, Narrative Explanation
  • Majid Vahid, Hossein Gheleji Pages 813-830
    European countries are so active in the field of cultural policy and in this way also benefit from the public support. In this article، the authors tried to focus on clarifying the notion of culture in Europe and then to figure out the basis، models، and approaches of cultural policy among some of the major countries of the continent. The authors also tried to discuss the implications of these policies based on cultural statistics – which are produced formally all year in Europe. According to the authors، this recognition will be pioneer in comparing our way with some other''s and will emerge informative and useful lessons for cultural policy researchers and policy-makers in Iran.
    Keywords: Public Policy, Cultural Policy, Europe
  • Norollah Gheisari Pages 833-858
    Security schools as explanatory approaches and theories of security،on the bases of different ontological،epistemological and anthropological theoretical foundations، represent different caractreistics and meaning of security…. of theories on the security policies and policy making،Security schools as explanatory approaches and theories of security،on the bases of different ontological،epistemological and anthropological theoretical foundations، represent different caractreistics and meaning of security…. of theories on the security policies and policy making.
    Keywords: security, security schools, security dilemma, therories of security
  • Mohammad Abolfathi, Seyyed Amirhossein Baniashraf Pages 859-872
    One of the relationships that examine relationship of parties or social gap as actors in a political system is game theory. One of the central points of this theory is the rationality of the actors involved in the game that means players try to gain the most points from the opposite party. These actors can agree with each other at a point called a saddle point and can achieve maximum benefit and minimum harm to themselves. Geometric adjustment theory is a theory that can be considered as a supplement to the games theory. This paper in the Geometric adjustment framework seeks to provide a consensus among the parliamentary parties using geometric concepts، and taking into consideration the different aspects of working parties in the parliamentary system، while obtaining a reasonable proximity، and using coalition theory seeks to reduce conflicts and provide mathematical formula for this purpose.
    Keywords: Democracy, Elections, Game Theory, Saddle Point
  • Seyed Reza Mousavi Pages 875-891
    According to Rawls، lack of information and knowledge behind the veil of ignorance necessitates the existence of Primary Goods. He outlines several subjective and objective reasons to back his argument for the necessity of Primary Goods as a fair and neutral element. This article discusses Rawls’s argument for such necessity while at the same time argues that the “Primary Goods” listed by Rawls promote a specific type of political culture and that is “individualism”.
    Keywords: Rawls, Primary goods, Neutrality, Individualism, Veil of ignorance, Original position
  • Ahmad Khalekgi, Davoud Paran Pages 893-912
    Plato، as the founder of “political Philosophy”، is the best example of a theorist’ attempt to understand the social disorders and to propose a solution for it. For Plato، to put Socrates on trial is a symptom of Athena’ “crisis” which should be examined and a solution should be presented. All of Plato’s attempt، especially in “The Republic” is to get rid of this crisis. But، Plato’ solution، as if it has happened a “miracle” in modern age، has been regarded as distinctive from all modern age thinkers’ solution and these thinkers has intended to reject Plato’ solution by ascribing it to the old age، age of ideals. In this treatise we want to achieve a “real historical understanding” of Plato’s political philosophy by sympathy with The Philosopher، that is، by approaching the method of understanding the text by text itself and avoiding from the two methods of “progressism” and “historicism” in understanding the political texts، methods which has been founded upon miracle based on the prejudice of the modern age. This method of investigation، especially in explaining Plato’s “ideas”، is basic in regarding to our intended purpose.
    Keywords: Plato, political philosophy, ideas, justice, utopia