فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 39 (بهار 1394)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 39 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • عابدین مومنی، سید محمد مهدی حسینی صفحه 7
    دیدگاه فقی هان به فقه، دیدگاه یکسانی نیست؛ برخی فقه را تنها در حوزه فردی مورد بررسی قرار داده و وظیفه آن را تعیین وظایف مکلفان در زندگی فردی می دانند، اما عده ای به خصوص فقهای معاصر، علاوه بر آنچه در فقه فردی مطرح است، آن را منبع تعیین قواعد اجتماعی همه مردم در جامعه و مرجع تقنین برای اداره حکومت اسلامی می دانند. روشن است که هریک از این دو دیدگاه، موجب تفاوتها و تغییراتی در نحوه استنباط فقها خواهد شد. در دیدگاه دوم که نگاهی کامل و جامع به فقه دارد، اصل عدالت از مقیاسهای اسلام است که در حقیقت از سلسله علل احکام می باشد. به تعبیر دیگر، عدل حاکم بر احکام است نه تابع احکام، بنابراین عدالت می تواند برای فقیه هم مصدر باشد و هم معیار، تا براساس آن بتواند استنباط کند و نیز درستی استنباط خود را محک زند. در این مقاله سعی شده است به طور اجمالی به اصل عدالت اجتماعی در فقه مذاهب اسلامی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: اصل عدالت، اجتماع، فقه، مذاهب اسلامی
  • محمدفاروق آشکار تیزابی صفحه 20
    جامع البیان عن تاویل آی القرآن محمد بن جریر طبری، یکی از مشهورترین تفاسیر ماثور اهل سنت است که در قرن سوم قمری به رشته تحریر درآمده است. روش تفسیری طبری در این کتاب، غالبا روایی و مبتنی بر روایات پیامبر(ص) و اقوال صحابه و تابعان است. یکی از مهم ترین مسائلی که طبری در تفسیر خود به آن پرداخته، مسئله قرائات می باشد، بدین صورت که او ذیل آیات، از قرائات مختلف سخن می گوید و پس از نقد و بررسی، در هر مورد، قول اصح و مرجح را انتخاب و بیان می کند. طبری در این زمینه، از چنان تسلط و توانایی برخوردار است که تنها یک حافظ و راوی زبردست در علم قرائت به نظر نمی آید، بلکه او عالمی کم نظیر و ناقدی توانا است که در میان انبوه قرائات و روایات مختلف، اندیشه عمیق و نقاد خود را به کار می گیرد و به کمک معیارهای متنوع همچون: اجماع قاریان و قرآن دانان یا پرهیز و خودداری آنان در مورد قرائتی خاص، هماهنگی قرائت با سیاق آیه و دیگر موارد مشابه، هماهنگی با قواعد و شیوه معروف زبان عرب، هماهنگی با تفسیر اهل تاویل، هماهنگی با رسم الخط قرآن، سهولت لفظی و تناسب معنوی یکی از قرائتها و غیره، سره را از ناسره نشان می دهد و هرکدام را در جای خاص خویش می نشاند.
    کلیدواژگان: طبری، جامع البیان عن تاویل آی القرآن، قرائت، قرائت صحیح، معیارهای قرائت صحیح
  • سید محمد حسینی، محمد امین فرد، حمید فرشی صفحه 33
    با توجه به وحدت ملاک در از بین رفتن عقل و به تبع آن، مختل شدن قوه تمییز و اراده افراد در مستی، باید مواد سکرآور غیر از مشروبات الکلی مانند مواد مخدر، قرصهای روان گردان، مرقد و غیره را در تاثیر آنها بر مسئولیت، ملحق به مشروبات الکلی (خمر و مسکرات) دانست. از نظر فقه امامیه، چنین افرادی از حیث مسئولیت مدنی در حکم مجنون بوده و اعمال حقوقی ایشان همچون بیع، اجاره، وقف و غیره صحیح نبوده و تاثیری ندارد و اقرار ایشان نیز پذیرفته نمی شود. لیکن در فقه اهل سنت نظر غالب، صحت اعمال حقوقی فرد مست است. در خصوص اقرار، مشهور امامیه عدم صحت اقرار فرد مست است. اهل سنت اقرار مست را در حقوق الله بدون اثر، اما در حقوق الناس صحیح و الزام آور می دانند. در خصوص حدود ازاله عقل باعث نمی شود که فرد در حکم مجنون قرار گیرد و اصل اولیه اقامه حدود بر فردی است که در حال مستی مرتکب جرم حدی شده است، مگر اینکه مستی او از روی عمد یا عصیان نباشد. در خصوص قصاص سه نظر مبنی بر ثبوت قصاص بر فرد مست (فردی که مستی او از روی عمد و عصیان بوده است)، عدم ثبوت و قائل شدن به تفصیل بدین شرح که اگر فرد بداند در صورت مستی مرتکب جرم خواهد شد، قصاص بر وی ثابت باشد و در صورتی که توجهی به این احتمال نداشته باشد، قصاص ثابت نباشد، وجود دارد که نظر سوم ارجح است.
    کلیدواژگان: مستی، مسئولیت، مجنون، عمد و عصیان، مذاهب اسلامی
  • محمدحسین بیات، جواد بام افکن صفحه 45
    زکات از فرایض دین اسلام است که آثار و برکات فراوانی دارد. این تحقیق، آثار زکات را در بخشهای مختلف جامعه از دیدگاه تفاسیر فریقین مورد بررسی قرار می دهد و روشن می سازد که آثار اجتماعی زکات از این قرارند: زکات در بین افراد جامعه، تعادل برقرار می کند و مانع ایجاد فاصله طبقاتی و در پی آن فروپاشی اجتماع می گردد؛ به مقابله با رباخواری برمی خیزد و آثار بد و انگیزه های پرداخت و اخذ آن را از بین می برد؛ بنیه دفاعی جامعه را قوی و چشم طمع بیگانگان را کور و در هنگام نبرد با دشمنان، جبهه ها و مجاهدان اسلام را تا حد زیادی تامین می کند؛ حسد و کینه ای را که در دل فقرا نسبت به ثروتمندان است، نابود می کند و بذر فضیلت و انسان دوستی را در جامعه می افشاند؛ ریشه طغیان را در افراد جامعه می خشکاند؛ آثار منفی فقر را از جامعه ریشه کن می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، آثار زکات، انفاق، صدقه، جامعه، تفاسیر فریقین
  • غلامحسین خدری صفحه 57
    تساهل و تسامح، به معنای عدم مداخله و ممانعت یا اجازه دادن از روی قصد و آگاهی، به اعمال و عقایدی است که مورد پذیرش و پسند شخص نباشد. اسلام، این اصل را پذیرفته و بنای آن بر سخت گیری و مشقت نیست و از سوی دیگر، با آزادی بی قید و شرط نیز مخالف است. اساس تساهل و تسامح غربی بر این مبنا است که اعمال و رفتار فردی تا جایی درست هستند که موجب گسترش سعادتمندی مادی انسان گردند. در این نوشته، نشان داده می شود که تساهل و تسامح در اسلام، معنایی متفاوت با فرهنگ غربی داشته و دیدگاه متفاوتی را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: تساهل، تسامح، سنت اسلامی، سنت غربی
  • کرم سیاوشی، ندا سلیمانی فر صفحه 73
    امت اسلامی برخلاف دستور و ارشاد الهی به دلایلی از همان روز نخست پس از رحلت پیامبر(ص)، دچار شکاف و انشقاق شد. این امر در طول سالیان دراز پس از پیامبر، آسیبهای بسیاری بر امت اسلام وارد نموده است. هرچند نباید این وضعیت به وجود می آمد، لیکن از نظر دانایان و دلسوزان، چاره این کار نشستن و گریستن و تماشای تداوم آسیبهای آن نبود. بنابراین از همان آغاز، امامان(ع) که دلسوزترین افراد به حال امت بودند، در صدد برآمدند، تا با تدارک راهکارها و در پیش گرفتن رفتارهایی، نه تنها مانع آسیبهای هرچه بیشتر آن شوند، بلکه نوعی از وحدت و همزیستی سودمند را درون امت اسلام شکل دهند. امام رضا(ع) از جمله این امامان گرامی است که با بررسی سیره زندگی ایشان پی می بریم نگرش و روش ایشان به جد تقریبی و هم گرا بوده است که با بیان اخوت ایمانی و گفتگوی سازنده، تاکید بر مشارکت پیروان اهل بیت در مراسم و مناسک عبادی و اجتماعی دیگر هم کیشان، سفارش به برقراری روابط اخلاقی و عاطفی با آنها، و ترویج خردورزی و آزاداندیشی، و با صیانت از یکپارچگی دینی حاکمیتی در جامعه اسلامی، در صدد تامین تقریب و هم گرایی در میان امت اسلام برآمده است.
    کلیدواژگان: تقریب مذاهب، زمینه ها، راهکارها، منادیان تقریب، سیره امام رضا(ع)
  • صفحه 85
|
  • Abedin Momeni, Seyed Mohammad Mahdi Hoseini Page 7
    The perceptions of jurisconsultes through jurisprudence is not an invariant view, some of them examined jurisprudence only in individual fields and believe that duty of jurisprudence is to determinate duties of Mukallafs In their personal life, but a group of tem especially contemporary jurisconsultes in addition to points that are consider in individual jurisprudence, they know jurisprudence as a source for demonstrating social rules for all people in a society and a base for ruling the Islamic government. It is obvious that both of these views will bring differences and changes in deductions of jurisconsultes. The second view has a complete view through jurisprudence. the principal of justice is one scales of Islam that truly is part of Ahkam’s reasons. In other words justice is dominating on Ahkam not subordinate on Ahkam. Thus justice for jurisconsult could be source and scale that he could deduction and assay. This article briefly tried to illustrate the principal of justice in jurisprudence of Islamic sects.
    Keywords: principal of justice, society, jurisprudence, Islamic sects
  • Mohammad Farooq Ashekar Tizabi Page 20
    Mohammad Tabari’s book Ja’me al-Bayan an Ta’vil Ayah al- Qur’an is one of famous Hadith interpretations of Ahlol Sonnah which written in third century. The interpretive method of Tabari in this book is mostly narrative and based on Hadiths of Prophet Mohammad (PUH), Tabe’een and Sahabah’s view. One of important issues that Tabari studied in his interpretation is the issue of Reading of Qur’an (Qera’at). In the way that he in below of verses speaks about different Readings of Qur’an and after examining and criticizing them then introduce the best one. Tabari in this case, is much dominated and capable that not only he seems like a Hafez of Qur’an and proficient narrator in Reading of Qur’an’s science but also he is an exotic scholar and capable critic. He among many Readings and different Hadiths utilized his deep and critic thinking and with various scales such as: Consensus of Qur’an reciter (Qaris) and Qur’an’s researchers or their avoidance about especial Reading of Qur’an, harmony in Reading with frame of verses and other similar points, harmony with famous rules and methods of Arab’s language, harmony with interpretation of Ahle Ta’vil, harmony with calligraphy of Qur’an, textual facility and spiritual congruency of one of Readings and etc. shows correct from incorrect and put them in its especial place.
    Keywords: Tabari, Jame al Bayan an Tavil Ayah al Quran, Reading of Quran, correct Reading, scales for correct Reading
  • Seyed Mohammad Hoseini, Mohammad Amin Fard, Hamid Farshi Page 33
    Paying attention to this point that there is a united view through drunken people which wane their wisdom and they are unthinkable so must include other intoxicating material except alcohol such as drugs and ecstasy pills and etc. that have effects on responsibility as intoxicating drinks. From Imamiyah Jurisprudence these people as a civil responsible are tantamount of insane and their legal behaviors including selling, rent, Vaqf and etc. are not acceptable and are not effective and their confession is not acceptable. But common view of Ahlol Sonnah jurisprudence is legal behaviors of drunken person are acceptable. In the case of confession Imamiyah do not accept drunken confession. Ahlol Sonnah does not accept drunken confession in Hoqooq Allah but they accept it in Hoqoog al-Nas. In the case of Hodood removal of wisdom is not in the place of insane person and primary principals of Hodood will be for a person who while s/he is drunken commit that act, except when his/her drunken is not willful. In the case of Qesas there are three views: confirmation of Qesas for drunken person (a person who his/her drunken is willful), not confirmation meaning that s/he knows that if s/he become drunken would commit a crime then the Qesas is confirmed, and if s/he doesn’t notice to this point Qesas is not confirmed. The third view is more prefer.
    Keywords: drunken, insane, responsibility, willful, sin, Islamic sects
  • Mohammad Hosein Bayat, Javad Bam Afkan Page 45
    Zakat is one of religious duty of Islam religion that has various blessings. This research examines effects of Zakat in different parts of society from Fariqain’s point of view. [This article] make clear that social effects of Zakat are: Zakat make balance among individuals of society and avoid from class distance and distortion of society, it is against usury and destroys its bad effects and motives, strength defensive stamina of society and in the time of war with enemies secure partly battles and Islam’s warriors; eliminate jealousy and enmity of poor people from riches and bring up virtue and humanity in society, eliminate roots of rebellion and negative effects of poverty from society.
    Keywords: Quran, Zakat's effects, spending in Allah's way (Enfaq), charity, society, Fariqain's interpretations
  • Qolam Hosein Khedri* Page 57
    Tolerance means not interfering and prevent or not allowing with awareness to ideas and acts that is not acceptable for a person. Islam accepts this principal and it isn’t stringency in this case, but in other hand it is disagree with freedom without provisory. The base of western tolerance is human’s acts and behaviors and it is acceptable until expanding human’s material blissful. This article would shows that tolerance in Islam has different meaning with western culture.
    Keywords: tolerance, indulgence, Islamic tradition, western tradition
  • Karam Seyavashi, Neda Soleimani Far Page 73
    Islam’s Ummah –against divine’s recommendation and guidance –split and riven came to them for some reasons from beginning days of Holy Prophet’s (PUH) departure. This point brought damages to Islam’s Ummah in long years after Holy Prophet’s (PUH) death. Although this mustn’t happen but from view of wise and compassionate people solution for this situation wasn’t sitting, crying and looking to the damages. Thus from the beginning, Imams (PUT) which were the most companionate people to Ummah, attempt to not only put obstacle through ways of damages but also firmed a useful unity in Islam’s Ummah. Imam Reza (PUH) was including these prized Imams and by searching his life we notice that his methods and attitudes was so united and proximate that with stating brotherhood devotion, constructive dialogue, emphasizing on attendance of Ahlol Beit’s followers in social and divine ceremonies of other coreligionists, recommend on making moral and emotional relationship with them, promoting wisdom and freethinking and with protecting from religious-governmental unity in Islamic society tried to establish unity and proximity in Islamic Ummah.
    Keywords: Islamic proximity, fields, methods, heralds of proximity, life of Imam Reza (PUH)