فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 61 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 61 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن فرمهینی فراهانی، هادی انجمن سرخابی صفحات 501-522
    هدف
    هدف از این مقاله، تبیین ضرورت و چگونگی تحول در علوم انسانی از یک سو و بیان برخی از نکات قابل توجه در عرصه اجرا و همچنین برخی از آسیب های روشی و محتوایی مطرح در آن بوده است.
    روش
    روشاین پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.
    یافته ها
    با توجه به این مسئله که علوم انسانی فعلی، محصولی وارداتی از غرب بوده و خود نیز حاصل چهار قرن اخیر تمدن غربی است، لازم است با شناخت و آگاهی عمیق و دقیق به بررسی مبانی علوم انسانی در غرب پرداخته، در کنار آن با شناخت کارامد از فرهنگ بومی خود، به طراحی و سازماندهی الگویی بومی برای حوزه علوم انسانی اقدام کرد. یکی از مهم ترین گامها در این فرایند، تعیین مهم ترین موضوعات بنیادی در علوم انسانی از یک سو و از سوی دیگر تبیین این مفاهیم با تکیه بر مبانی اندیشه اسلامی و معارف دینی است. همچنین در امر تحول بنیادین در علوم انسانی، باید به آسیبهای مطرح در این زمینه توجه کرد که می توان از جمله آنها به سه آسیب کارکردگرایی به جای صدق گرایی، محدود ساختن روش تحقیق به روش تجربی و سطحی نگری به جای اجتهادنگری اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    مبانی فلسفی علوم انسانی غربی با فرهنگ و مبانی اندیشه اسلامی در تعارض و تقابل بوده و همین مسئله، ضرورت امر تحول را بیان می کند. از تفاوتهای اساسی موجود بین این دو می توان به این موارد اشاره کرد: 1. تفاوت نگاه و نحوه نگریستن به انسان؛ 2. نسبیت گرایی 3. تجربه زدگی؛ 4. عقل زدگی؛ 5. عدم توجه به سایر منابع معرفتی.
    کلیدواژگان: تحول، علوم انسانی، مولفه ها، آسیب ها
  • سید محمدرضا تقوی صفحات 523-538
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تبیین سه سوال مبنایی در خصوص 1) رابطه معرفت نفس با علم دینی، 2) نسبت بین علم انسان، علم خدا و جهان، و 3) مزیت نسبی علوم انسانی- اسلامی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی است که با نگرشی تحلیلی- تطبیقی به منابع دینی و علوم انسانی رایج صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که: 1) توجه به معرفت نفس یکی از زمینه های لازم برای تحول در علوم انسانی است. 2) در تدوین نظریه علوم انسانی- اسلامی باید آموزه های وحیانی به عنوان دانش درجه اول قلمداد شود. 3) مزیت نسبی علم دینی، توانایی عبور از ظاهر به باطن امور است که از طریق درک جوهر اشیا حاصل می شود.
    نتیجه گیری
    به دلیل تفاوتهای مبنایی در علم دینی و سکولار، رویکردهای تذهیبی و ترکیبی نمی توانند منتهی به تحول اساسی در علم رایج شوند و تنها یک فلسفه علم جدید می تواند کارساز واقع شود
    کلیدواژگان: علم دینی، علم سکولار، معرفت نفس، آموزه های وحیانی
  • حسین مطیع صفحات 539-562
    رابطه فرهنگ دینی و فناوری، از جمله موضوعاتی است که برای تحقق جنبش نرم افزاری، نهضت تولید علم، معرفی سبک زندگی اسلامی و در نهایت، تمدن سازی ضرورت ویژه ای دارد. این مسئله که متاسفانه تاکنون ابعاد و زوایای آن به طور دقیق بررسی نشده است، مستلزم دانستن مبانی و پیش فرض های فناوری از یک سو و همچنین آثار، لوازم و پیامدهای آن از دیگر سو و سپس نقد دینی هر کدام است.
    هدف
    هدف این مقاله با توجه به محدودیتی که نقد این مبانی و پیش فرض های فناوری تا مقدمه ای باشد بر تشریح تعامل و تاثیر متقابل دین و فناوری بر یکدیگر و سپس از خلال آن بتوان رابطه ابعاد مختلف دین مانند اخلاق، معنویت و. . را با دین بررسی نمود و فناوری را آسیب شناسی کرد، این پیش فرضها را می توان در سه گروه پیش فرض های فلسفی، اخلاقی، روانی (جمعا 12 مورد) فهرست کرده که به نقد دینی هر یک اشاره شده است.
    روش
    این تحقیق بنیادی است و نوع روش تحقیق آن تبیینی و تحلیلی می باشد و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات آن هم با روش تحلیل اسنادی، سامان پذیرفته است.
    نتیجه گیری
    از میان پیش فرض های فناوری، بعضی منطبق با دین، بعضی ضد دینی و اکثرا غیر دینی هستند. و نمی توان از این مبانی و پیش فرض ها، توقع برآمدن یک فناوری اسلامی را داشت.
    کلیدواژگان: دین، فناوری، پیش فرض های فناوری، رابطه دین و فناوری، پیش فرض های فلسفی، پیش فرض های اخلاق، پیش فرض های روانی
  • داود رنجبران صفحات 563-592
    هدف
    این مقاله به بررسی شبهه اقتباس در دایره المعارف اسلام پرداخته است. دایره المعارف اسلام در بسیاری از مداخلش تلاش دارد اثبات کند منشا بسیاری از احکام اسلام، ادیان قبلی مانند یهودیت و مسیحیت است و با اثبات چنین مدعایی، اصالت احکام و دستورات اسلام را زیر سوال می برد.
    روش
    در این مقاله بر مبنای روش تحلیل گفتمان، به مداخل مختلف دایره المعارف که به چنین مدعایی پرداخته اند، رجوع و ادعای آنها شرح داده شده است.
    یافته ها
    مستشرقان یهودی از دو جهت به شبهه اقتباس توجه می کنند: نخست اینکه آنها نیز مانند مستشرقان غربی از هر شبهه ای که به تضعیف جایگاه اسلام منجر شود استقبال می کنند و تلاش می کنند بی اعتباری این دین را نشان دهند. از سوی دیگر کوشش دارند ریشه اصلی دین اسلام را نیز یهودیت معرفی کنند. از این روست که شبهه اقتباس، یکی از مولفه های گفتمان یهودی به شمار می آید.
    نتیجه گیری
    طرفداران شبهه اقتباس تلاش دارند اثبات کنند اسلام دارای ریشه های یهودی است و از خود اصالتی ندارد. از این رو پرداختن به این بحث برای تبیین ابعاد مختلف اقتباس و نقش گفتمان یهودی در طرح و گسترش آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسیاری از مستشرقان معتقدند دینی که پیامبر اکرم(ص) آورد، دینی نبود که منشا الهی داشته باشد. بر اساس دیدگاه آنان، پیامبر به دلیل نبوغ بالایی که داشت توانست به این مهم دست پیدا کند. از این رو، مستشرقان غربی معتقدند قرآن محتوا را از تورات و انجیل دریافت کرده، ولی در فرمت جدید، آن را بیان کرده است.
    کلیدواژگان: دایره المعارف اسلام، اقتباس، یهودیت، شرق شناسی، گفتمان یهودی
  • احمد شه گلی، عبدالحسین خسروپناه صفحات 593-610
    هدف
    از میان تاثیراتی که فناوری بر انسان دارد، این پژوهش در صدد بحث از جایگاه فطرت انسانی در نظام فناورانه است.
    روش
    روش مقاله تحلیلی است.
    یافته ها
    در جامعه صنعتی، انسان در محضر تکنیک است و فناوری از یک ابزار، به عاملی برای تعین و تشخص هویت انسان تبدیل می شود که نتیجه آن، تضعیف فطرت توحیدی است. نظام تکنیکی دارای مجموعه ای از فرهنگها و ارزشهای اجتناب ناپذیر است که سبب گسترش فرهنگ دنیاگروی، غفلت انسان از خودآگاهی و معنویت، غلبه ابعاد مادی بر سایر جنبه ها می شود.
    نتیجه گیری
    صنعتی کردن محیط پیرامون و تکنیکی کردن زندگی، سبب تضعیف فطرت الهی انسان می شود. برای خروج از بحران تضعیف فطرت، باید نسبت خود را با فناوری بر اساس جهان بینی الهی بازبینی کنیم.
    کلیدواژگان: فطرت، تکنیک، فناوری، صنعت، دنیاگروی
  • زینب کبیری، نرجس رودگر، یدالله دادجو صفحات 611-624
    هدف
    با توجه به اعتقاد خواجه نصیر به تباین کامل نفس و بدن و عرضی دانستن رابطه بین این دو، تبیین رابطه نفس و بدن و بررسی تاثیر دیدگاه علم النفسی خواجه نصیرالدین طوسی بر دیدگاه اخلاقی وی شایان توجه است.
    روش
    روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی است.
    یافته ها
    خواجه به تاثیر دوسویه بدن و قوای فیزیکی در کسب ملکات اخلاقی و نیز تاثیر کسب ملکات نفسانی بر بدن و کنترل قوای بدنی اعتقاد دارد. تاثیرگذاری نفس بر بدن از طریق روح بخاری است. روح بخاری از ترکیب اخلاط اربعه در بدن پدید می آید و سرچشمه نفس بهیمی و سبعی است. او قائل به دو نوع خلق یا ملکه(طبیعی و اکتسابی) در افراد است و معتقد است ترکیب اخلاط اربعه سبب تعین نوعی خلق طبعی در روح بخاری است که زمینه کسب ملکات خلق اکتسابی است.
    نتیجه گیری
    برای تربیت اخلاقی فرد، در مرحله اول، کنترل خلق طبعی از طریق اعتدال مزاج و اخلاط اربعه مهم است. در مرحله دوم باید نفس ناطقه، تفکر در شناخت مقصد و توجه به اهمیت تربیت اخلاقی نماید؛ زیرا فعلیت نفس به آن چیزی است که به سوی آن توجه کرده است. مرحله سوم، به کارگیری اراده نفسانی در تدبیر و کنترل قواست که با تصور و تصدق به فایده و ایجاد شوق موکد و با تسلط قوه نفس ناطقه بر قوای فیزیکی حاصل می شود. مرحله چهارم، تکرار و تمرین در کسب ملکات فاضله و ترک رذایل است.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، خواجه نصیرالدین طوسی، تربیت اخلاقی
  • محمد هدایتی صفحات 625-650
    هدف
    این مقاله درپی تبیین این نظریه است که اخلاق، با وجود ماهیت مستقل از دین، وابستگی معرفتی و انگیزشی به دین دارد و همچنین عبودیت و بندگی را به عنوان اصلی مهم در جهت وابستگی اخلاق به دین معرفی کند.
    روش
    روش این مقاله توصیفی، از نوع تحلیل اسنادی می باشد.
    یافته ها
    اخلاق نه جزیی از دین و نه متباین و متعارض با آن است؛ بلکه هر کدام از دین و اخلاق را دارای هویتی مستقل می داند که ارتباط و نسبتی بین آنها وجود دارد.
    نتیجه گیری
    عبودیت نه تنها باعث پرهیز از انجام محرمات می شود بلکه در تحقق ارزش های اخلاقی موثر است.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، کرامت، شیطان، عبودیت
|
  • Mohsen Farmahini Farahani, Hadi Anjoman Sarkhabi Pages 501-522
    Objectives
    This article is compiled to explain the necessity and estate of evolution in humanities, on one hand, and the description of some considerable points in the arena of execution as well as some of the main methodological and content pathologies in the field, on the other hand.
    Methods
    A descriptive-analytical method is applied in this study.
    Result
    Regarding the issue that the present humanities is a product imported from west and itself is mainly resulted from the recent four centuries of Western civilization, it is required to study the principles of humanities in west through accurate and deep knowledge and awareness. Besides, it is necessary to design and organize an indigenous model for the field by an efficient recognition of our own indigenous culture. One of the major steps in this process is to determine the most important and basic subjects in humanities and explain these concepts relying on the principles of Islamic thinking and religious knowledge. Regarding the basic evolution in humanities, the main pathologies of the field must be considered. Among them, three can be pointed out: 1. functionalism rather than realism, 2. limiting research method to empirical method, and 3. being superficial rather than individual judgment.
    Conclusion
    One of the areas requiring attention and evolution to exit cultural alienation and self-forgetfulness is humanities and, to put it more accurately, its philosophical principles. Philosophical principles - on which Western humanities are based - are in conflict with and opposition to the culture and principles of Islamic thinking. The same issue states the necessity of the evolution. On the other hand, there are critical differences between the two. Among them, the followings can generally be pointed out: 1. differences in view and how human is viewed; 2. relativism; 3. being experience-stricken; 4. being wisdom-stricken; and 5. ignoring other resources of knowledge.
    Keywords: components, evolution, humanities(human sciences), pathologies
  • Mohammad Reza Taghavi Pages 523-538
    Objectives
    The aim of the present study is to explain the following issues: 1) The relation between self-knowledge (Marefate- nafs) and religious science 2) The ratio between human science, God science and the world, and 3) the advantage of religious science in comparison with current(secular) science.
    Method
    The research method is qualitative research using comparative analysis process.
    Results
    The results of the present research Shows that: 1) The study of self-knowledge is necessary for developing human sciences, 2) Using religious concepts is necessary to develop theories in the field of religious sciences, and 3) the Advantage of religious sciences is the ability in "passing from surface to the depth".
    Conclusion
    The author of the article conclude Modification and combination approaches are not able to lead to religious sciences; so only a new scientific philosophy may be effective in generation of religious sciences technologies.
    Keywords: religious sciences, secular sciences, fundamental difference
  • Hosein Motie Pages 539-562
    Objectives
    This short piece of writing intends to elucidate the pre-suppositions of technology and aims at investigating and studying the principles and pre-suppositions of technology from the view point of Islamic religion. The pre-suppositions in this research are arranged in three philosophical, moral and psychological types. Religious critics of each of them are developed in this article.
    Method
    The method of the research is fundamental and analytical descriptive. Data collection is library method and data analysis is based on documentary analysis.
    Conclusion
    The author of the research concludes among pre-suppositions of technology; some pre-suppositions are in accordance with religion and some are not and most of them are none religion ones enemies.
    Keywords: religion, technology, pre, suppositions of technology, relation between religion, technology, philosophical pre, suppositions, ethical pre, suppositions, psychological pre, suppositions
  • Davoud Ranjbaran Pages 563-592
    Objectives
    The present research sought on the problem of the Islam's synthetic - acquisition in the Islamic encyclopedia. The writers board of Islam encyclopedia in entrances atmosphere of Islam literature, try to prove that the origin of all Islam precepts one a copious transcription from Judaism & Christianity. They express that Islam not only have not any real commandments, but also the all materials are false & imitations.
    Method
    The method in this article is based on analysis of discourse in many aspects of the Islam encyclopedia; In the reference to it and explain it, and also, eventuality, analysis it.
    Results
    The Hebraic orient lists say from “syncretistic-Islam” so, at first, try to show the weakness and entrusts, in the Islam, then at second, they write that root of Islam is a “coypus-collections” from Jewish literature.
    Conclusions
    The pro “the syncretistic Islam” in Islam's encyclopedia cl
    Aims
    a- roots of Islam have originated from Jewish religion. b- The Islam's prophet (Mohammad) {P.B.U.H.} has made a “collection” from none divine literature. c- (Mohammad) {P.B.U.H.} with his supreme reason (as talented man) has made A “constellation" from accepted precepts, morality, etc. (Mohammad) {P.B.U.H.} do not have any innovation; all writings are belong to Jewish religion. The western orientalists say that text of “Koran” is a “new transform” but its content is originated in torah & bible (new & old testament).
    Keywords: islam encyclopedia, jewish, orientalism, jewish, discourse, to excerpt
  • Ahmad Shahgoli, Abdolhosein Khosropanah Pages 593-610
    Objectives
    The aim of the article is to study the effect of technology on human nature among all types of effect s that technology causes in human being life. Achievements in industrial society of human being are surrounded by the influence of technology. In other words technology has been converted from a tool determinate of human identity and as a result we are confronting with a weakening process of divine nature of human being. Technical system includes a set of unavoidable cultures and values which cause extension of culture of materialism and negligence of the self consciousness and domination of material aspects in humans.
    Method
    The method of the present article is based on analytical methods.
    Results
    The results of the present survey indicate industrialization of environment of human being results in weaknesses of divine nature of man.
    Conclusion
    The authors of the research conclude in order to avoid the development of such crisis; there is a need for a change in human being views on the topics like technology based on islamic ideology.
    Keywords: nature, technique, technology, industry, materialism
  • Zeynab Kabiri, Narjes Roodgar, Yadollah Dadju Pages 611-624
    Objectives
    Studying Nasir al-Din Al-Tusi's point of view about the relationship between soul and body and its influence on ethical training of human is important because he believes that soul and body are contrasted, and the relation between the soul and body is accidental; not substantial.
    Method
    Here in this research paper the authors studied the subject upon a descriptive and analytic method.
    Results
    Nassir al-Din Al-Tusi admits that there is some reciprocating influence of the body on resaving ethical virtues and of the soul on controlling body's faculties. He believes that the influence of soul on body happens through something named "Rohe Bokhari". "Rohe Bokhari" comes from a mixture of four-fold humours in the body. This mixture is the main Source of animalism and truculence of human. He believes that there are two kinds of virtues; one is natural and the other is adventitious. He acknowledges that the manner in which the four humors come to be mixture identifies the kind of virtues within "Rohe Bokhari" through which the basis of obtaining virtues would be prepared.
    Conclusion
    It should be noted that there are several stages for ethical training of human. In the first stage the control on natural morality would be obtained through temperance of the temperament the four humors. In the second stage the soul must pay attention to the purpose and significance of the ethical training. Because the soul would be actualized through whatever it pays attention to. The third stage is the application of the will to control body's faculties. It would be obtained through imagination, recognizing the benefits, creating a strong passion, and the control of soul on the body's faculties. The Fourth stage is the repetition and practice in the acquisition of virtues and vices leave.
    Keywords: soul, body, nasir al din al tusi, ethical training
  • Mohammad Hedayati Pages 625-650
    Objectives
    This article seeks to explain the theory that moral knowledge and motivation depends on religion; despite the independent nature of religion. Also this article seeks to introduce servitude and obedience of god as an important principle to the dependence of morality to religion.
    Method
    This article is descriptive, analytical and attributive.
    Results
    The results of the research indicate that Morality is neither a part of the religion of Islam nor contradictory to it and each of Morality and religion has a separate identity nor there is a relationship between them.
    Conclusion
    The author of the survey concludes servitude is not only a mean to be kept aside from prohibited acts but also is effective in achieving moral values.
    Keywords: religion, morality, charisma, demon, servitude