فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1394)

مجله سلامت و بهداشت
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، محمدعلی ززولی، جمشید یزدانی، مهدیه علم قلیلو * صفحات 134-143
    زمینه و هدف

    4-کلروفنل یکی از مشتقات فنل است که از منابع مختلفی وارد محیط زیست می شود و در لیست آلاینده های الویت دار قرار دارد. در این مطالعه کارایی و سینتیک فرایند تجزیه فتوکاتالیستی 4-کلروفنل از محلول آبی به وسیله نور خورشید در حضور نانوذره اکسید روی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی می باشدکه به صورت ناپیوسته انجام شد. مقادیر مشخصی از نانوذرات اکسید روی به محلول آبی 4-کلروفنل با غلظت 25 تا200 mg/L افزوده شد و طی ساعات میانی روز از ساعت 10:30 صبح تا 15:30 بعد از ظهر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گرفت. در این مطالعه تاثیر پارامترهایی از جمله دوز کاتالیست، pH، غلظت اولیه آلاینده و زمان تماس بررسی شدند. غلظت باقیمانده 4-کلروفنل به وسیله دستگاه HPLC اندازه گیری شد. میزان حذف کل کربن آلی محلول توسط دستگاه TOC Analyzer اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که با استفاده از انرژی نور خورشید بعنوان منبع تامین انرژی، حداکثر راندمان حذف 4- کلروفنل در شرایط pH خنثی و قلیایی و زمان تماس 5 ساعت و دوز کاتالیست g/l 1/5 تقریبا 72 درصد بدست آمد. کارایی حذف با افزایش pH و زمان تماس افزایش یافت. بر اساس مدل Langmuir-Hinshelwood سینتیک واکنش تجزیه فتوکاتالیستی 4-کلروفنل از واکنش شبه درجه یک تبعیت می کرد.

    نتیجه گیری

    با استفاده از نور خورشید بعنوان تنها منبع انرژی مورد نیاز واکنش و کاربرد اکسید روی در اندازه نانو به عنوان کاتالیزور، می توان آلاینده 4-کلرو فنل را از محیط های آبی به میزان قابل توجهی تجزیه نمود.

    کلیدواژگان: 4، کلروفنل، اکسید روی، نور خورشید، مطالعات سینتیک
  • داوود شجاعی زاده، مهدی نعیمی*، کرامت نوری، زیبا خلیلی، علی حق وردی صفحات 144-153
    زمینه و هدف

    صبحانه به عنوان مهم ترین وعده غذایی بیش از سایر وعده های غذایی توسط کودکان و نوجوانان نادیده گرفته می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی بر مبنای مدل اعتقاد بهداشتی بر افزایش آگاهی، ادراکات و عملکرد دانش آموزان درباره مصرف صبحانه در سال 1392 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی روی 200 نفر از دانش آموزان دبستان های شهر قم در دو گروه 100 نفره آزمون و کنترل انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. مداخله آموزشی شامل سه جلسه 45 دقیقه ای به روش بحث گروهی، سخنرانی، پرسش و پاسخ، ایفای نقش و ارائه پمفلت اجرا شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-16 صورت گرفت.

    یافته ها

    قبل از انجام مداخله آموزشی در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معنی داری میان نمره آگاهی، حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده و عملکرد وجود نداشت، در حالی که پس از مداخله آموزشی عوامل مذکور به طور معنی داری در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش یافته و موانع درک شده نیز کاهش یافت (p<0.05).

    نتیجه گیری

    طراحی برنامه های آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی می تواند بر رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان موثر واقع شود. نظر به اهمیت و نقش مهم دانش آموزان به عنوان بستر آتی کشور و کم هزینه بودن فعالیت های آموزش بهداشت نسبت به سایر فعالیت ها در این زمینه، لزوم تعمیم این گونه برنامه های آموزشی و بسط آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش، مدل اعتقاد بهداشتی، صبحانه
  • عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، علیرضا رحمانی، امیر شعبانلو صفحات 154-168
    زمینه و هدف
    کلروفنل ها به طور معمول در فاضلاب بسیاری از صنایع وجود دارند و ترکیباتی مقاوم در محیط زیست محسوب می شوند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی نانو رس سدیم مونت موریلونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید در حذف 4-کلروفنل از محیط های آبی بود.
    روش کار
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم جذب ناپیوسته انجام شد. تاثیر پارامتر های مختلف نظیر؛ اصلاح در شرایط با pH مختلف، pH اولیه محلول، میزان بارگذاری سورفکتانت، دوز جاذب، غلظت اولیه 4-کلروفنل، و زمان تماس بررسی گردید. ساختار نانو رس خام و اصلاح شده با طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) و طیف سنج پراش اشعه ایکس (XRD) بررسی شد. داده های حاصل از آزمایشات جذب، با مدل ایزوترم لانگمیر و فروندلیچ و سینتیک جذب درجه یک کاذب و درجه دو کاذب بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش pH محلول از 3 به 11 حذف 4-کلروفنل افزایش داشت به طوری که بیشترین جذب 4-کلروفنل در pH اولیه محلول برابر 11 و برای نانو رس اصلاح شده در شرایط اسیدی با pH برابر 5/ 4 بود، در این شرایط و بعد از 120 دقیقه کارایی حذف 4-کلروفنل برابر 5/94 درصد به دست آمد. کارایی حذف 4-کلروفنل با افزایش میزان بارگذاری سورفکتانت از 25/ 0 تا 2 برابر میزان ظرفیت تبادل کاتیون نانو رس کارایی حذف را از 25/ 69 درصد به 5/ 94 درصد افزایش داد و با افزایش این پارامتر از 3 به 4، کارایی حذف 4-کلروفنل کاهش یافت. با افزایش غلظت 4-کلروفنل و دوز جاذب کارایی حذف 4-کلروفنل به ترتیب کاهش و افزایش یافت. جذب 4-کلروفنل بر نانو رس اصلاح شده با مدل لانگمیر و سینتیک درجه دو کاذب مطابقت داشت. ظرفیت جذب حداکثری (qm) برابر 77/ 25 mg/g به دست آمد. آنالیز طیف FTIR نشان داد اصلاح به دلیل ایجاد باند های جدید در جایگاه 2919، 2851 و cm-11469 موفقیت آمیز بوده است. طیف XRD نشان داد فاصله بین لایه ای رس بعد از اصلاح از 17 به Ao 24 افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    اصلاح نانو رس با سورفکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید با تغییر خاصیت جاذب از آب دوست به آب گریز سبب افزاش کارایی جاذب در جذب 4-کلروفنل از محیط های آبی شد.
    کلیدواژگان: نانو رس، نانو رس اصلاح شده، سورفکتانت کاتیونی، 4، کلروفنل، جذب
  • مهران علیجان زاده، رفعت محبی فر، یاسین آزادمنش، محمد فرجی صفحات 169-179
    زمینه و هدف
    امروزه خطاهای دارویی نقش بسیار مهمی در کاهش سطح سلامت بیماران و افزایش هزینه های نظام سلامت دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی انواع اشتباهات دارویی و عوامل موثر بر عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی بوده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در سال 1391 صورت گرفت. جامعه پژوهش پرستاران 4 بیمارستان آموزشی قزوین بودند که با توجه به فرمول حجم نمونه معادل 204 نفر بود. ابزار بررسی، پرسشنامه استاندارد شامل 3 بخش اطلاعات دموگرافیک، فراوانی انواع خطاهای دارویی و موانع عدم گزارش دهی خطای دارویی بود که در سایر مطالعات استفاده شده است. پایایی مطالعه، توسط آزمون TEST-RETEST برابر با 86 درصد به دست آمد.
    یافته ها
    میانگین سنی پرستاران شرکت کننده در این مطالعه 31 سال و میانگین سابقه کار آنها 89/ 7 سال بود. در بحث فراوانی اشتباهات دارویی، بیشترین خطاها مربوط به سرعت انفوزیون اشتباه و عدم توجه به حساسیت دارویی با میانگین 20/ 2 و 92/ 1 بود. کمترین خطا تکرار نمودن داروی تجویز شده با میانگین 28/ 1 بود. در قسمت عدم گزارش دهی خطای دارویی بیشترین میانگین مربوط به حیطه فرآیند گزارش دهی با مقدار 78/ 2 و کمترین میانگین مربوط به حیطه موانع مدیریتی با مقدار 22/ 2 بود.
    نتیجه گیری
    نقش پرستاران برای پیشگیری از بروز اشتباهات دارویی بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین، باید اشتباهات دارویی به پرستاران تفهیم و اهمیت گزارش دهی آن برای آنها تبیین گردد. همچنین می بایست برنامه های آموزشی لازم در جهت رفع خطاهای پرتکرار تدوین گردد.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، بیمارستان، پرستاران
  • قربان عسگری، عبدالمطلب صید محمدی، مصطفی لیلی، سیما ملکی صفحات 180-192
    زمینه و هدف
    عملیات انعقاد الکتریکی یکی از فرآیندهای کم هزینه و دوست دار محیط است که در سال های اخیر به نحو چشمگیری برای حذف آلاینده ها از آب و فاضلاب مورد استفاده قرار گرفته است. عملکرد فرایند انعقاد الکتریکی در حذف فورفورال از فاضلاب در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از یک راکتور با جریان منقطع به حجم 500 میلی لیتر مجهز به 4 الکترود از جنس آهن و آلومینیوم به ابعاد 1×50×150میلی متر با 3 آرایش به صورت الکترودهای Fe-Fe و Al-Fe و Al-Alبه روش دوقطبی و تک قطبی و منبع مولد جریان DC استفاده شد. تاثیر پارامترهای مختلف بهره برداری از جمله نحوه اتصال الکترود، جنس الکترود، ولتاژ جریان 5 تا 25 ولت، pH محیط 3 تا 9، زمان تماس 2 تا 30 دقیقه و غلظت فورفورال 100 تا 1000 میلی گرم بر لیتر مورد بررسی قرار گرفت. غلظت فورفورال با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 278 نانومتر قرائت گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد حداکثر حذف فورفورال 92 درصد در اتصال تک قطبی سری با الکترودهای آهن (آند) و آلومینیوم (کاتد)، تحت شرایط pH خنثی و ولتاژ بهینه 20 ولت طی زمان 20 دقیقه بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد نحوه اتصال الکترودها در فرایند انعقاد الکتریکی، بسیار مهم می باشد. اطلاعات حاصل از این تحقیق بیان می کند که فرایند انعقاد الکتریکی روشی موثر و مقرون به صرفه در حذف فورفورال است و می تواند به عنوان یک فرایند امیدبخش در تصفیه فاضلاب بکار برده شود.
    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، فورفورال، الکترودهای آهن و آلومینیوم، اتصال الکترود
  • علی نقی زاده، الهام درخشانی صفحات 193-201
    زمینه و هدف
    بیورآکتورهای غشایی یکی از روش های نوین و پیشرفته تصفیه فاضلاب می باشند. بیورآکتورهای غشایی مستغرق که در آنها حوض ته نشینی ثانویه حذف شده و غشاها مستقیما در داخل تانک هوادهی قرار می گیرند، به علت مزایای متعدد، از جمله کیفیت خروجی بهتر و مطمئن تر در طی سال های اخیر توجه بیشتری را به خود معطوف داشته اند.
    روش کار
    در مطالعه حاضر، کارایی سیستم بیورآکتور غشایی مستغرق در مقیاس پایلوت در حذف نیاز اکسیژنی شیمیایی (میانگین COD فاضلاب ورودی mg/L 18/8±230/6)، مواد معلق کل (میانگین TSS ورودی mg/L 19/4±104/2) و کدورت بر حسب واحد کدورت نفلومتری (میانگین کدورت فاضلاب ورودی NTU 6/1±44/3) از فاضلاب شهری وارده به تصفیه خانه فاضلاب کرج در فصل زمستان در زمان های ماند هیدرولیکی مختلف (4، 6، 8، 10 و 12 ساعت) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در زمان ماند هیدرولیکی تانک هوادهی معادل 4 ساعت، میانگین غلظت های COD، TSS و کدورت خروجی به ترتیب برابر mg/L 9/2، کمتر از mg/L 1 و NTU 3/0، در زمان ماند هیدرولیکی 6 ساعت، مقادیر فوق به ترتیب برابر mg/L 7/3، کمتر از mg/L 1 و NTU 0/28، در زمان ماند هیدرولیکی 8 ساعت، این مقادیر به ترتیب برابر mg/L 7، کمتر از mg/L 1 و NTU 0/25، در زمان ماند هیدرولیکی 10 ساعت، مقادیر فوق به ترتیب برابر mg/L 6/2، کمتر از mg/L 1 و NTU 0/17 و در زمان ماند هیدرولیکی 12 ساعت، مقادیر فوق به ترتیب برابر mg/L 4/3، کمتر از mg/L 1 و NTU 0/16 بود.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که سیستم بیورآکتور غشایی مقادیر COD، TSS و کدورت را در تمام زمان های ماند هیدرولیکی مورد مطالعه در مقایسه با سیستم های متعارف تصفیه فاضلاب با درصدهای بالایی حذف نمود. بنابراین می توان از تکنولوژی SMBR در شرایط دمایی پایین برای تصفیه فاضلاب استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تکنولوژی بیورآکتور غشایی، COD، فاضلاب شهری
  • بهمن احدی نژاد، رفعت محبی فر، امین اکبری*، بهاره محتشم زاده، علی محقق پور صفحات 202-210
    زمینه و هدف

    عدالت سازمانی اصطلاحی است که برای توصیف نقش عدالت که به طور مستقیم با موقعیت های شغلی ارتباط دارد، بکار می رود. ادراک بی عدالتی اثرات مخربی بر روحیه کار جمعی دارد. زیرا اهتمام نیروی انسانی و انگیزش کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه عدالت سازمانی ادراک شده و بهره وری از نظر کارکنان در بیمارستان های آموزشی- درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 89 بود.

    روش کار

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود. نمونه مورد پژوهش 123 نفر از کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه عدالت سازمانی و بهره وری کارکنان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS و از آزمون های آماری اسپیرمن و آنوا استفاده گردید.

    یافته ها

    عدالت سازمانی ادراک شده در بیمارستان حضرت رسول (ص)، بیشترین (1/ 109 از 175) و در بیمارستان مطهری، کمترین (1/ 98 از 175) بود. بین بیمارستان ها از نظر عدالت سازمانی ادراک شده تفاوت آماری معنادار وجود داشت (p<0.01). بهره وری از نظر کارکنان در بیمارستان حضرت رسول (ص)، بیشترین (8/ 89 از 130) و در بیمارستان فیروزگر کمترین (4/ 86 از 130) بود. بین بیمارستان ها از نظر بهره وری از دید کارکنان تفاوت آماری معنادار وجود داشت (p<0.01). بین عدالت سازمانی ادراک شده و ابعاد آن با بهره وری از نظر کارکنان رابطه مثبت معنادار وجود داشت (r=0/443 و p<0.01).

    نتیجه گیری

    عدالت سازمانی ادراک شده از نظر کارکنان کمتر از متوسط و بهره وری بالاتر از متوسط بود و بین عدالت سازمانی و ابعاد آن با بهره وری از نظر کارکنان رابطه وجود داشت. بنابراین مدیران باید از طریق تقویت عدالت سازمانی و هریک از ابعاد آن، باعث بهبود بهره وری از نظر کارکنان در بیمارستان شوند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، بهره وری کارکنان، بیمارستان
  • حسین ایزدی راد، غلامرضا مسعودی، ایرج ضاربان صفحات 211-217
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از مهمترین علل قابل پیشگیری مرگ و میر زودرس در جهان است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مشاوره با خانواده بر میزان فشار خون بیماران است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود. انتخاب نمونه ها بصورت چند مرحله ای انجام گرفت. در مرحله اول 24 خانه بهداشت به صورت تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. سپس در هر گروه بر اساس سن وجنس 96 بیمار به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داشتن پرونده مراقبتی، فشارخون اولیه و سن بالای 30 سال معیارهای ورود به مطالعه بودند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که روایی پرسشنامه با نظر متخصصین و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 79% مورد تائید قرار گرفت. جلسات مشاوره برای خانواده بیماران گروه مداخله به مدت یک ماه برگزار شد. فشار خون نمونه ها قبل از مداخله و 2 ماه پس از مداخله اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS-16 و آزمون های تی زوجی، تی مستقل و خی دو انجام شد.
    یافته ها
    بر خلاف گروه کنترل، میانگین فشار خون سیستولی گروه مداخله بعد از مشاوره از 9/ 138 به 40/ 125 میلی متر جیوه کاهش معنی داری یافت (p<0.001). همچنین میانگین فشار خون دیاستولی گروه مداخله بعد از مشاوره از 15/ 85 به 57/ 80 میلی متر جیوه کاهش نشان داد که از نظر آماری معنی دار بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    مشاوره با خانواده به عنوان روشی موثر در کنترل فشار خون، در مراقبت های بهداشتی و درمانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مشاوره، کنترل فشار خون، پرفشاری خون
  • لیلا امیدی، محمد جواد جعفری، منصور رضازاده آذری، محمدرضا مسعودی نژاد، مهشید نامداری صفحات 218-225
    زمینه و هدف
    برای شستشوی آمونیاک از جریان هوا روش های متعددی در دسترس است. به نظر می رسد شستشوی اسیدی با استفاده از ستون پرشده موفقیت آمیزتر از سایر روش ها باشد. در این تحقیق امکان حذف گاز آمونیاک با استفاده از مایع شستشوی اسیدی توسط یک ستون پرشده مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    ستون پرشده ای به قطر 20 سانتی متر تا ارتفاع 30 سانتی متر توسط حلقه های راشیگ سرامیکی به صورت انباشته (تصادفی) پر شد. جهت شستشوی گاز آمونیاک با سه غلظت متفاوت و سه گذر حجمی هوای ورودی، از مایع شستشوی اسیدی با سه گذر حجمی و سه pH 5، 6 و 7 استفاده گردید. مقدار pH مایع شستشو توسط اسید سولفوریک تنظیم و توسط pH متر کنترل گردید. جهت تعیین مقدار گاز آمونیاک از یک دستگاه اندازه گیری قرائت مستقیم استفاده شد. کلیه تجهیزات اندازه گیری توسط پژوهشگر و یا نماینده محلی شرکت سازنده تجهیزات کالیبره شد. نتایج با استفاده از نسخه 16 بسته نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در ستون پرشده با حلقه راشیگ سرامیکی با تغییر pH مایع شستشو از 7 به 6، کارآیی حذف گاز آمونیاک افزایش معنی داری نشان نداد. همچنین با کاهش pH مایع شستشو از 6 به 5 نیز راندمان حذف گاز افزایش معنی داری نشان نداد. اگرچه کاهش قابل توجه pH مایع شستشو از 7 به 5 سبب تغییر معنی دار کارآیی حذف گاز آمونیاک با 01/ 0=p گردید.
    نتیجه گیری
    جذب شیمیایی راندمان حذف گاز آمونیاک را بطور قابل توجهی افزایش می دهد. راندمان حذف گاز با کاهش pH مایع شستشو افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ستون پرشده، مایع شستشو، جذب شیمیایی، آمونیاک
  • مرتضی عالیقدری، طیبه صادقی، پری باقری اردبیلیان، الهام ایران پور، شهلا خداوردی، عزیزه عالی پناه صفحات 226-235
    زمینه و هدف
    باکتری های هتروتروف (شمارش بشقابی هتروتروف ها) و کلیفرم ها اغلب به عنوان شاخص های عملکرد فرآیندگندزدایی آب مورد استفاده قرار می گیرند. این پژوهش با هدف اندازه گیری شاخص HPC در شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل در سال 1391 انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد 42 نمونه به صورت تصادفی و تحت شرایط استاندارد از شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل تهیه و متغیرهای HPC، کلرآزاد باقیمانده، کدورت، pH و دما اندازه گیری شدند. آزمایش HPC با تکنیک پخش بشقابی و با استفاده از محیط کشت R2A آگار انجام شد. تجزیه و تحلیل نتایج از طریق آمار توصیفی و آزمون آماری رگرسیون صورت گرفت.
    یافته ها
    در 4/ 71 درصد از نمونه ها، باکتری های هتروتروف مشاهده گردید. تعداد باکتری های هتروتروف در6/ 9 درصد از نمونه ها بیش از CFU/ml 500 بود. میانگین شاخص HPC در نمونه های آب CFU/ml 140/02 با انحراف معیار 22/ 227 و میانگین غلظت کلر آزاد باقیمانده mg/l 33/ 0 با انحراف معیار 32/ 0 تعیین گردید. غلظت کلرآزاد باقیمانده در 4/ 21 درصد از نمونه ها کمتر از mg/l 0/2 و در 19 درصد از نمونه ها صفر بود. کدورت نمونه ها در محدوده NTU 3- 0/05 بود. رابطه بین متغیرها، HPC با کدورت و pH معنی دار مستقیم؛ و HPC با کلرآزاد باقیمانده و دما معنی دار معکوس بود.
    نتیجه گیری
    اندازه گیری HPC به صورت دوره ای در شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر ا ردبیل به منظور شناسایی مناطق آلوده و تامین غلظت کلرآزاد باقیمانده در محدوده استاندارد mg/l 0/8-0/2 به عنوان یک متغیر مهم و تاثیرگذار در کنترل کیفیت باکتریولوژیکی آب آشامیدنی ضروری است.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، باکتری هتروتروف، HPC، اردبیل
|
  • Rm Dianati Tilaki, Ma Zazoli, J. Yazdani, M. Alamgholilu Pages 134-143
    Background and Objectives

    4-chlorophenolisone of the phenol derivatives that enters the environment from various sources. 4-chlrophenol ranks the primary pollutant agent. This study evaluated the efficiency and kinetics of photocatalytic degradation of 4-chlorophenol from aqueous solutions by sunlight and zinc oxide nanoparticles.

    Methods

    This is an empirical study and Experiments were performed in the batch system. Determined dosage of ZnO nanoparticles was added to 4-chlorophenol solution (25-200ppm) and samples were allocated under the sunlight during midday hours in summer. Effects of parameters such as ZnO loading، pH، contact time and initial concentration of the polluter 4-chlrophenol were investigated. The remaining concentrations of 4-chlorophenol were analyzed using HPLC. Removal of total organic carbon was measured by TOC analyzer.

    Results

    The results showed that removal efficiency of 4-chlorophenol was achieved 72%in presence of solar energy as means of energy source at both neutral and alkaline pH and catalyst dosage of 1. 5grL-1. Efficiency increased as increasing pH and contact time. The photocatalytic degradation of 4-chlrophenol was best fitted with Langmuir–Hinshelwood model، and can be described by pseudo-first order kinetic.

    Conclusion

    In general، 4-chlorophenols can be significantly degraded from aqueous solution by using sunlight as the energy source for the reaction and nano-sized zinc oxide as catalyst.

    Keywords: 4, Chlorophenol, Zinc Oxide Nanoparticles, Sunlight, Kinetics Study
  • D. Shojaezadeh, M. Naeimi, K. Noori, Z. Khalili, A. Haghverdi Pages 144-153
    Background and Objectives

    The breakfast as the most important meal is ignored more than other meals by children and adolescents. This study was aimed to investigate the effect of education based on knowledge, perception and performance about having Breakfast on primary school student boys.

    Methods

    This quasi-experimental study (controlled type) was conducted in 2013 on 200 primary school student boys in Qom city into both case (n=100) and control(n=100) groups. Random sampling was used. Data were collected using researcher-made questionnaire based on HBM constructs, which its validity and reliability was confirmed. Educational intervention included of three 45-minute sessions of the group discussion, lecture, question and answer, role play and pamphlets delivery. Collected data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Before the intervention, there wasn’t significant differences in terms of knowledge and perceived susceptibility, severity, benefits, barriers, and performance in both case and control groups. While these factors were significantly higher in the intervention group compared to the control group and perceived barriers have fallen after the intervention (p<0.05).

    Conclusion

    Designing HBM-based educational programs can be effective on student's eating behaviors. Regarding the important role of students as the future generation and also low cost of health education compared to other activities in this area, such programs need to be extend and expand.

    Keywords: Education, Health Belief Model, Breakfast
  • A. Seid, Mohammadi, G. Asgari, Ar Rahmani, A. Shabanlo Pages 154-168
    Background and Objectives
    Chlorophenols, commonly found in most industrial waste products are persistent compounds in the environment. The purpose of this study was to investigate performance of modified Na-MMT nanoclay using cationic surfactant tetradecyltrimethyl ammonium bromide in the removal of 4-chlorophenol from aqueous solutions.
    Methods
    This study was implemented under laboratory scale and in a batch flow adsorption reactor. The influence of various parameters such as modification in different pH conditions, initial pH of solution, loading rates of the surfactant, adsorbate concentration, 4-chlorophenol concentration, contact time were evaluated, the raw and modified nanoclay structure was investigated using XRD and FTIR spectrum.The experimental data were evaluated with the Langmuir and Freundlich isotherm models and pseudo-first-order and pseudo-second-order adsorption kinetic.
    Results
    The results showed that removal of 4-chlorophenol increased by increasing the pH of solution from 3 to 11, as the maximum absorption of 4-chlorophenol was achieved at initial solution pH of 11 and for modified nanoclay in acidic conditions pH was4.5.Onthese conditions and after 120 min, the removal efficiency was obtained by 94.5%.Removal efficiency of 4-chlorophenol increased from 69.25% to 94.5% as surfactant loading increased from 0.25 to 2 CEC of the nanoclay, while increased loading surfactant from 3 to 4decreasedremoval efficiency. With increasing concentrations of 4-chlorophenol and adsorbent dose the removal efficiency, respectively, decreased and increased. Absorption of 4-chlorophenol on cationic modified nanoclay was consistent with Langmuir model and pseudo-second-order kinetics. Maximum absorption capacity (qm) was obtained 25.77 mg/g FTIR analysis revealed that the modification was successfully achieved due to the bands at 2919, 2851 and 1469 cm−1. After modification, XRD results showed that basal spacing value increase from 17 Ao to 24 Ao
    Conclusion
    Cationic surfactant-modified nanoclay with tetradecyltrimethyl ammonium bromide by changing the properties of the adsorbent from hydrophilic to hydrophobic leads to increased efficiency of the absorbent in the absorption of 4-chlorophenol in aqueous environments.
    Keywords: Nanoclay, Modified Nanoclay, Cationic Surfactant, 4, Chlorophenol, Adsorption
  • M. Alijanzadeh, R. Mohebifar, Y. Azadmanesh, M. Faraji Pages 169-179
    Background and Objectives
    Today, medication errors has important role in reducing patient health and rising health care costs. Aim of this study was to evaluate frequency of medication errors and factors influencing the failure to report of medical errors.
    Methods
    This study were cross-sectional and conducted in 2012, nurses community in Qazvin teaching hospitals were studied. A sample of 24 nurses selected according to the formula of the sample size and Survey instruments and consisted of three parts: Demographic information, Types of medication errors and barriers to reporting medication errors. Test-Retest test was equal to 86%.
    Results
    The average age of nurses participating in this study was 31 years old and the average work experience of nurses was 7.89 years. Most errors related to infusion rate and drug sensitivity with an average error of 2.20 and 1.92 respectively. The lowest frequency was errors of prescription with mean of 1.28. The highest value of the reporting was process barriers with 2.78 and Average minimum amount of administrative barriers with 2.22.
    Conclusion
    The role of nurses is crucial to prevent medication errors.Managers have to provide educational programs for teaching to nurses and notifying them of the importance of correct medication reports.
    Keywords: Medication Errors, Hospital, Nurses
  • A. Asgari, A. Seidmohammadi, M. Leili, S. Maleki Pages 180-192
    Background and Objectives
    In recent years, Electrocoagulation process (ECP) method has attracted great attention as an ecofriendly and cost-effective process to treat broad range of inorganic and organic contaminants from water and wastewater. The efficacy of an ECP was evaluated for the treatment of furfural from wastewater.
    Methods
    In experimental study, the batch mode of operation of ECP an approximate volume of 500 ml which is equipped with four Fe-Fe, Al-Al and Al-Fe electrodes (150*50*1mm) that were connected in three modes namely, mono polar parallel (MP-P), monopolar-serial (MP-S), and bipolar-serial (BP-S). The effect of operating parameters such as electrodes connection, type of electrodes, wastewater pH (3-9), applied voltage (5 - 25 v), concentration of furfural (100 - 1000 mg/l) and reaction times (2- 30 minutes) were evaluated.Concentration of furfural was determined using spectrophotometer at wavelength of 278 nm.
    Results
    Experimental data showed that the maximum furfural removal (92%) was achieved using Fe-Al as the anode–cathode electrode arrangement in mono-pollar serial connection and neutral pH level. The increase in voltage from 5 to 25v at optimum electrode and pH conditions increased furfural removal from 65% to 92% during the ECP.
    Conclusions
    This study indicated that the types of electrode used and electrodes connecttion modeare very important in ECP. Finally, experimental data suggested that the ECP could be efficient in eliminating furfural from wastewater and thus may be a promising technique for treating contaminated stream.
    Keywords: Electrocoaugulation, Furfural, Fe, Al Electrods, Connection Electrode
  • A. Naghizadeh, E. Derakhshani Pages 193-201
    Background and Objectives
    The membrane bioreactor (MBR) is one of the applications of membrane technology for wastewater treatment. A submerged MBR, in which membranes are directly submerged into the aeration tank, received more attention because of several advantages such as a better and more reliable effluent quality.
    Methods
    In the present study, application of submerged membrane bioreactor in pilot scale for removal of chemical oxygen demand (average influent COD=230.6 mg/L, standard deviation=18.8 mg/L), total suspended solids (average influent TSS=104.2 mg/L, standard deviation=19.4 mg/L) and turbidity as Nephlometric Turbidity Unit (average influent turbidity=44.3 NTU, standard deviation=6.1 NTU) from raw influent waste water to Karaj wastewater treatment plant in different hydraulic retention time (4, 6, 8, 10 and 12 hours) was surveyed.
    Result
    The results of this study showed that in 4 hours hydraulic retention time, the average effluent of COD, TSS and turbidity were 9.2 mg/L, less than 1 mg/L and 0.3 NTU, respectively. The mentioned parameters in 6 hours hydraulic retention time were 7.3 mg/L, less than 1 mg/L and 0.28 NTU, respectively. These parameters in 8 hours hydraulic retention time were 7 mg/L, less than 1 mg/L and 0.25 NTU, respectively. In 10 hours hydraulic retention time the mentioned parameters were 6.2 mg/L, less than 1 mg/L and 0.17 NTU, respectively. And in 12 hours hydraulic retention time were 4.3 mg/L, less than 1 mg/L and 0.16 NTU, respectively.
    Conclusion
    This research showed that high treatment efficiencies of MBR for COD, TSS and turbidity at all operating conditions. Therefore, this technology could be regarded as a promising treatment stage for different applications of wastewater effluent reuse.
    Keywords: Membrane Bioreactor, COD, Municipal Wastewater
  • B. Ahadinezhad, R. Mohebifar, A. Akbari, B. Mohtashamzade, A. Mohagheghpoor Pages 202-210
    Background and Objectives

    Organizational justice is the term that is used for description of justice in job situations. Perception of injustice has disturbing effects on sprit of team work, because it affects the effort of human power and employees motivation. Purpose of this study was to survey the relationship between organizational justice and employee’s productivity in selected educational hospitals at Tehran University of medical sciences in 2011.

    Methods

    This study is correlational-descriptive survey. A sample of 123 employees from selected hospitals of Tehran university of medical sciences. Two questionnaires (Organizational Justice & Employees Productivity) were used for data collection. SPSS software was used for data analysis using Spearman and ANOVA.

    Results

    Perceived organizational justice was most in Rasul hospital (109.1 from 175) and was the least was in Motahhari hospital (98.1 from 175). Level of organizational justice has significant difference among hospitals (p<0.01). Employees productivity was most in Rasul hospital (89.8 from 130) compared to the least one in Firuzgar hospital (86.4 from 130). Level of Employees productivity has significant difference among hospitals (p<0.01). There was positive and significant relationship between organizational justice and their dimensions with employees productivity (p<0.01).

    Conclusion

    Perceived organizational justice was lower than mediocrity and employees productivity was more than mediocrity. Thus managers should plan and act for improving perceived organizational justice and employees productivity.

    Keywords: Organizational Justice, Employees Productivity, Hospital
  • H. Izadirad, Gh R. Masoudi, I. Zareban Pages 211-217
    Background and Objectives
    Hypertension is one of the most important causes of premature preventable deaths in the world.The aim of the study was to evaluate the effect of family counseling on blood pressure on patients with hypertension.
    Methods
    This is an experimental study. The sampling method was multi-stage Sampling. In the first stage 24 primary health centers was randomly selected and then randomly divided in two control and interventional groups. Then in each group based on age and sex 96 patients (n=96) were randomly selected. Inclusion criteria included having care records, the primary blood pressure and age over 30 years were. Data collection tool was a questionnaire that its validity and reliability confirmed by experts and Cornbrash’s alpha coefficient (79%). Counseling session was held for family member of patients in the intervention group for a month blood pressures before and 2 months after the intervention of measurement were recorded. Independent T test, paired and chi-square analysis were used to analyze data.
    Results
    Unlike the control group, mean score of systolic pressure decreased significantly from 138.9 to 125.4 and diastolic pressure from 85.15 to 80.57 in interventional group (p<0.001).
    Conclusion
    Counseling with the family has an effective role on blood pressure control and it is recommended to have an effective method to controlling blood pressure in health care.
    Keywords: Hypertension, Blood Pressure Control, Consultation
  • L. Omidi, Mj Jafari, M. Rezazadehazari, Mr Massoudinejad, M. Namdari Pages 218-225
    Background and Objectives
    Several methods are available for cleaning ammonia gas from the air stream. It seems that acid scrubbing by packed column is more successful than other methods. In this study, the possibility of removal of ammonia gas with sulfuric acid scrubbing liquid by a packed column was investigated.
    Methods
    A packed column with 20 cm diameter was randomly packed in 30 cm with ceramic raschig rings. Acidic scrubbing liquid in three liquid flow rates and three pH of scrubbing liquid including 5, 6, and 7 were used to scrub the gas with three concentrations as well as three air flow rates. The pH values of scrubbing liquid were controlled by using sulfuric acid and monitored with a pH meter. Ammonia gas was measured by using a direct reading sampler. All measuring instruments were calibrated by the researcher or local manufactures representative. The results were analyzed by SPSS version 16 software package.
    Results
    The findings of this study showed that with decreasing the pH of scrubbing liquid from 7 to 6theremoval efficiency of column increased but it was not significant. Also with decreasing the pH of scrubbing liquid from 6 to 5theremoval efficiency of column increased but it was not significant. However, the removal efficiency of column increased significantly (p<0.01) as the pH of scrubbing liquid was reduced from 7 to 5.
    Conclusion
    Chemical absorption was increased the removal efficiency of ammonia gas significantly. Gas removal efficiency was increased with the decreasing of scrubbing liquid pH values.
    Keywords: Packed Column, Scrubbing Liquid, Chemical Absorption, Ammonia
  • M. Alighadri, T. Sadeghi, P. Bagheriardebilian, E. Iranpour, Sh Khodaverdi, A. Alipanah Pages 226-235
    Background and Objectives
    The heterotrophic plate count (HPC) bacteria and total coliforms are often used as the indicators of disinfection process performance. The aim of this study was to determine HPC indicator in drinking water distribution system in Ardebil city, Iran in 2012.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 42 water samples were taken randomly from Ardebil drinking water distribution system and their HPC, free chlorine residual, turbidity, pH, and temperature were measured. While the pour-plate technique was used for the HPC test and the R2A culture media were used. Data analysis was descriptive statistical and regression test.
    Results
    In 71.4% of the samples heterotrophic bacteria were present. In 9.6% of samples the HPC was higher than 500 CFU/ml. The mean of HPC indicator in water samples was 140.02 CFU/ml (SD=227.22) and the mean of free chlorine residual concentration was 0.33mg/l (SD=0.32). In 21.4% of samples the free chlorine residual concentration was less than 0.2mg/l and in 19% of samples was zero. The range of turbidity in samples was within 0.05-3NTU. There was a significant correlation between the HPC and turbidity (R=0.67), the HPC and pH (R=0.261), the HPC and free chlorine residual (R=-0.347), the HPC and temperature (R=-0.231).
    Conclusion
    Monitoring of HPC in drinking water distribution system in Ardebil city at periodically in order to identification of contaminated areas and free chlorine residual concentration supply the range of 0.2-0.8 mg/l is necessary as an important variable and effective in the control of drinking water bacteriological quality.
    Keywords: Drinking Water, Heterotrophic Bacteria, HPC, Ardabil