فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1393)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا خسروبیگی برچلویی، براتعلی خاکپور، مصطفی ایستگلدی، رضا شمس الدینی، احمد آفتاب صفحه 1
    اهداف

    تحقیق حاضر بر آن است تا با مرور اجمالی بر ادبیات ارزیابی و سنجش پایداری اجتماعی و شناسایی مولفه های اصلی آن، علاوه بر معرفی چارچوب مناسبی برای انتخاب شاخص ها، با رویکردی نظام مند و یکپارچه به ارزیابی و اولویت بندی میزان پایداری اجتماعی در نواحی پنج گانه شهر بندر ترکمن بپردازد.

    روش

    جمع آوری داده ها ازطریق پرسشنامه در حجم نمونه 380 نفر صورت گرفت و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل چندمعیاره و درقالب مدل تاپسیس فازی سلسله مراتبی انجام شده است.
    یافته ها/

    نتایج

    ناحیه یک با ضریب اولویت 40/0، از پایداری بهتری برخوردار است و نواحی پنج، دو، سه و چهار به ترتیب با امتیازهای 24/ 0، 17/0، 11/0 و 09/0، ازنظر پایداری اجتماعی در اولویت های بعدی قرار گرفتند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که ابعاد کیفیت اشتغال و درآمد، آموزش، فرهنگی، پویایی جمعیت و کیفیت دسترسی به اطلاعات و ارتباطات، به ترتیب با ضرایب تعیین 653/0، 471/0، 289/0، 293/0 و 283/0 بیشترین تاثیر را در پایداری اجتماعی نواحی شهری دارند. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد ازلحاظ پایداری اجتماعی، بین نواحی مختلف شهری بندر ترکمن با ضریب 61/2 و سطح معنی داری 000/0 اختلاف معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از گام های مختلف مدل تاپسیس فازی نشان داد وضعیت پایداری اجتماعی در نواحی شهری بندر ترکمن پایین تر از حد فاصل ایده ال، با میانگین 20/0 می باشد.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، تصمیم گیری چندمعیاره، تاپسیس فازی سلسله مراتبی، بندر ترکمن
  • مریم قاسم نژاد، سیاوش شایان*، غلامرضا زارع صفحه 25
    اهداف

    در این تحقیق، سعی شده است تا براساس مدل پیشنهادی و معیار های گردشگری، علمی، فرهنگی- تاریخی و اجتماعی– اقتصادی، میزان توانمندی و ارزش گردشگری لندفرم ها ارزیابی و تحلیل شود.

    روش

    در مدل پیشنهادی، امتیاز هریک از معیارها و زیر معیارها براساس میانگین نمرات پرسشنامه ای، ارزیابی و مقایسه می شود. برای دست یابی به اطلاعات اولیه، از تصاویر ماهواره ای لندست، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، داده های پایه ای و اصلی حاصل از مشاهدات و پیمایش میدانی بهره گرفته شده است. سپس، لندفرم های ژئومورفولوژیک شهرستان های گیلان غرب، قصرشیرین و سرپل ذهاب که جنبه گردشگری داشته اند، شناسایی شده اند. درنهایت، برای هریک از لندفرم ها، برگه شناسایی تهیه گردیده است و در این برگه ها، ویژگی های هریک آورده شده اند.

    یافته ها/ نتایج

    در این منطقه مطالعاتی ژئومورفوسایتی، آبشار پیران جذاب است. این لندفرم سه طبقه دارد که دو طبقه بالاتر ارتفاع بیشتر و طبقه پایینی ارتفاع کمتری دارد. براساس سیستم موقعیت یاب جهانی، اختلاف ارتفاعی این لندفرم در کف و بالای آبشار، 180 متر است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد درمیان لندفرم ها، لندفرم آبشار پیران درمجموع با میانگین امتیاز 77/0، بیشترین اهمیت گردشگری را دارد. افزون براین، این لندفرم بیشترین امتیازات را از ابعاد ارزش علمی (26/1) و فرهنگی– تاریخی (61/0) به خود اختصاص داده است. همچنین، لندفرم سراب گیلان غرب، بیشترین امتیاز گردشگری (72/0)را درمیان لندفرم های انتخابی دارد. این ژئومورفوسایت و لندفرم رود الوند، با امتیاز کلی 68/0، در مرتبه دوم قرار دارند و نیز رود الوند ازجهت ارزش اقتصادی– اجتماعی، بیشترین امتیاز (53/0) را درمیان لندفرم های انتخابی دارد. به نظر می رسد که توجه مسئولین گردشگری به ایجاد زیر ساخت های توسعه گردشگری در محدوده موردمطالعه، کمک شایانی به اشتغال زایی و بهبود وضعیت اقتصادی ساکنان خواهد کرد.

    کلیدواژگان: لندفرم ژئومورفولوژیک، ژئومورفوتوریسم، گیلان غرب، قصر شیرین، سرپل ذهاب
  • محمدجعفر زمردیان صفحه 47
    اهداف
    براساس تعریف و ماهیت، ژئومورفولوژیست ها باید به طور عمده به شکل ناهمواری های پوسته زمین و چگونگی پیدایش و تحول آن ها توجه و گرایش خاصی داشته باشند؛ اما برخی از متخصصان مربوط، در ایران، وجود کواستا را به سن و جنس سازند های قدیمی (مثلا ژوراسیک) نسبت می دهند و به همین دلیل بر این باور هستند که در ایران اصلا کواستا وجود ندارد. بعضی از متخصصان ژئومورفولوژی تحقیق و بیان کرده اند که در ایران کواستا وجود دارد؛ مثلا سبحانی (1358) کواستا را در حاشیه جاده نطنز – کاشان مطالعه کرد. موسوی حرمی و آدابی نیز در (1377) وجود کواستاهای بوتونیری در جنوب شرق رشته کوه کپه-داغ را بررسی کردند. همچنین، تئودور ابرلندر (1965) درمورد کواستاهای موجود در رشته کوه زاگرس مطالعه کرد. نگارنده مقاله حاضر نیز از سال 1370 تاکنون وجود کواستاها را در شرق چاله طبس مطالعه و بررسی کرده است. کواستا اصطلاح و واژه ای اسپانیایی است که به معنای شیب، سربالایی و غیره است. درواقع، یک ناهمواری تک شیبی نامتقارن است که از لایه های متناوب سخت و سست تشکیل شده است و در سطح فوقانی آن یک لایه سخت با شیب ملایم (بین 1 تا 15 درجه) وجود دارد که چهره اصلی شیب کواستا را در بردارد.
    روش
    در ژئومورفولوژی، از دو روش تحقیق تاریخی و تجربی استفاده می شود. در این مقاله، علاوه بر این دو روش، به ویژه روش تجربی (براساس بررسی ها و مطالعات میدانی)، با تکیه بر مبانی نظری ژئومورفولوژی، تعریف و مشخصات کواستا مطالعه و بررسی شد.
    یافته ها/
    نتایج
    با توجه به مبانی نظری و روش های تحقیق که ذکر شد، براساس ویژگی های ساختمانی (تکتونیکی) و اقلیمی(فرسایشی) در ایران، کواستا هایی به وجود آمده اند و تغییر و تحول یافته اند؛ به ویژه در شرق چاله طبس.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیشینه های پژوهش، روش تحقیق، مبانی نظری و یافته های تحقیق، در نتیجه، وجود کواستا در ایران تایید و به اثبات شد؛ به این ترتیب، پیشنهاد می شود که همکاران و متخصصان ژئومورفولوژی در دانشگاه های ایران، وجود کواستا در ایران را بپذیرند و به دانشجویان خود معرفی کنند. همچنین، مسئولین دولتی، برنامه ریزان و طراحان محیطی نیز با استفاده خوب از این اطلاعات برای مقابله با فرسایش، اجرای پروژه های عمرانی و ژئومورفوتوریسم اقدام کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل، کواستا (کت)، ایران، چاله طبس، بوت (بیوت)، سوبسکانت، کانسکانت، ابسکانت، مورفوسیستم
  • احمد پوراحمد، بهزاد عمران زاده، علی مهدی صفحه 63
    اهداف

    حمل و نقل یکی از مهم ترین ارکان توسعه شهری است که برای جابجایی مردم و کالاها در بین فضاها و اماکن مختلف جغرافیایی به کار می رود. مقاله حاضر در نظر دارد با توجه به اهمیت موضوع مورد بحث و با بهره گیری از رویکرد MCDM به ارزیابی و اولویت بندی انواع سیستم های حمل و نقل سریع اتوبوسی و ریلی برای کلانشهر تهران بپردازد.
    روش تحقیق: اساس تحقیق حاضر بر مطالعات و تجزیه وتحلیل کتابخانه ای استوار بوده است. بدین صورت که ابتدا باتکیه برمطالعات کتابخانه ای وادبیات نظری موجودکه بیشتر برپایه منابع خارجی می باشند، شاخص های متنوع موردنظر دررابطه باسیستم های حمل ونقل سریع استخراج گردیده ودر ادامه داده های مربوط به هرشاخص جمع آوری گردید. درمرحله بعد شاخص ها وارد الگوریتمTOPSIS شده وسیستم های مختلف برای کلانشهر تهران اولویت بندی شدند.
    یافته ها/

    نتایج

    براساس مطالعات موجود، سیستم مترو در کلانشهر تهران، با دارا بودن کمترین فاصله و بیشترین نزدیکی به حدایدئال، اولین رتبه را به خود اختصاص داده است. بعداز سیستم مترو، سیستم حمل و نقلBRT دومین رتبه را دارا می باشد. با محاسبات فوق، سیستم مونوریل آخرین رتبه را به خود اختصاص داده است. این مسئله نشان می دهدکه با توجه به شاخص های مورد نظر در مقاله حاضر سیستم مترو بیشترین قابلیت و مطلوبیت را در رفع مشکلات حمل و نقل عمومی کلانشهر تهران دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت و ضرورت ارزیابی و اولویت بندی سیستم های مختلف حمل و نقل بویژه سیستم های حمل و نقل عمومی سریع در شهرها، مقاله حاضر با استفاده از رویکرد MCDM و تکنیک های TOPSIS و آنتروپی شانون به اولویت بندی و ارزیابی سیستم های فوق در کلانشهر تهران پرداخت که در نهایت بررسی های صورت گرفته براساس شاخص های مورد نظر نشان می دهد که سیستم مترو بیشترین قابلیت و مطلوبیت را در رفع مشکلات حمل و نقل عمومی کلانشهر تهران دارا می باشد. در مقابل سیستم مونوریل از قابلیت و اولویت بسیار پایینی برخوردار می باشد. بر همین اساس مدیران شهری در کلانشهر تهران می توانند، از سیستم مترو به عنوان گزینه اصلی و بلند مدت و از سیستم های دیگر چون سیستم BRT بعنوان راهکارهای کوتاه مدت برای رفع مشکلات حمل و نقل عمومی در این شهر بهره گیرند.

    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، حمل و نقل سریع عمومی، تکنیک TOPSIS، مترو، منوریل، BRT، LRT
  • طاهره صادقلو، محمدرضا رضوانی، حسنعلی فرجی سبکبار، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحه 87
    اهداف

    با توجه به وابستگی اقتصاد و معیشت، بخش عمده ای از جمعیت اجتماعات روستایی به محصولات کشاورزی، مبحث بازاریابی محصولات کشاورزی و دامی توجه بیشتری می کنند؛ بنابراین، تحقیق حاضر با هدف ارائه الگوی شبکه فضایی بازاریابی شیر در مناطق روستایی و درراستای شناسایی ضعف های شبکه های بازاریابی محصولات دامی انجام گرفته است. دراین راستا، سوال اساسی این است که عوامل موثر و الگوی مناسب بازاریابی شیر در نواحی روستایی کدام اند؟

    روش

    در این مطالعه، 12روستا و 4 شهر از توابع شهرستان خدابنده استان زنجان به-عنوان نمونه های موردمطالعه انتخاب شدند. روش تحقیق کمی- پیمایشی است. در سطح تولیدکنندگان سنتی و نیمه پیشرفته به عنوان تولیدکننده و مراکز جمع آوری شیر، خریداران شیر (شیرآوران)، صنایع فرآوری محلی و منطقه ای شیر به عنوان سایر گروه های درگیر در فرایند بازاریابی شیر در روستاهای انتخاب شده، به بررسی سهم و ارتباط عوامل سه گانه شرایط زمینه ساز (تولیدکننده)، بعد عملکردی- رفتاری یا توزیع فضایی عناصر بازاریابی و شرایط بازار یا بعد ساختاری موثر در شبکه فضایی بازاریابی شیر پرداخته شد.
    یافته ها/

    نتایج

    نتایج بیانگر وجود ارتباط معنی داری بین عوامل سه گانه تاثیرگذار در شبکه فضایی بازاریابی شیر می باشد. همچنین، براساس نتایج رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر انجام شده، بعد عملکردی- رفتاری یا به عبارتی، توزیع فضایی عناصر بازاریابی، با ضریب 687/0 بیشترین تاثیر را بر شبکه فضایی بازاریابی شیر دارا است.

    نتیجه گیری

    پس از سنجش میزان تاثیرگذاری هریک از ابعاد، با استفاده از تکنیک تحلیل مسیر، نتایج به دست آمده بیانگر این بود که الگوی بازاریابی شیر ارائه شده، 4/74% تبیین-کننده شبکه فضایی بازاریابی شیر در منطقه است.

    کلیدواژگان: الگوی بازاریابی، مناطق روستایی، شهرستان خدابنده، تحلیل مسیر، نرم افزار AMOS
  • ابوالفضل مسعودیان، رضا ابراهیمی، الهام یاراحمدی صفحه 111
    اهداف

    افزایش درجه حرارت یکی ازمسائل مهم زیست محیطی بشر است که در سال-های اخیر، مطالعات زیادی را به خود اختصاص داده است. هدف از محاسبه روند درجه روز گرمایش در ایران، می تواند دیدی کلی از تغییرات نیاز گرمایش و تغییرات مکانی- زمانی این فراسنج، به خصوص در فصول سرد و گرم سال برای مدیریت منابع انرژی ارائه کند.

    روش

    روند و شیب روند ماهانه درجه روز گرمایش ایران، با پایه دمایی 18 درجه با استفاده از میانگین دمای روزانه هوا، درطی دوره آماری 44 ساله (1383-1340) از پایگاه شخصی داده های دکتر مسعودیان در دانشگاه اصفهان استخراج و محاسبه شد. سپس، به کمک آزمون ناپارامتری من کندال روند و شیب روند جمع ماهانه درجه روز گرمایش در سطح معنی داری 05/0، برای هرکدام از یاخته ها در نرم افزار مطلب محاسبه گردید. ابعاد ماتریس به دست آمده 44×7187 می باشد. درنهایت، نقشه های روند و شیب روند این فراسنج درنرم افزار سورفر ترسیم شد و واکاوی گردید.
    یافته ها/

    نتایج

    نتایج، بیانگر روند مثبت نیاز گرمایشی در شمال کردستان و زنجا صول بهار و پاییز است. روند منفی نیاز گرمایشی نیز در چاله های داخلی، دامنه های زاگرس شمالی و جنوبی و کوهپایه های ن، غرب شهرکرد، ارتفاعات ماکو و کوهپایه های غربی بجنورد است که بیانگر کاهش دمای این نقاط در ف کرمان و خراسان نمایان است که روند افزایش دمای این مناطق را در ماه های سرد سال نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    بیشترین گستره مکانی روند منفی نیاز به گرمایش، در دی ماه است که 54% از وسعت ایران را در برگرفته است که نمایانگر گرم ترشدن هوا در این ماه از سال در نیمی از کشور می باشد. بلوک لوت و تهران در فرودین ماه به میزان 2- تا 4- درجه روز در سال، بیشینه شیب روند منفی نیاز به گرمایش را دارا هستند.

    کلیدواژگان: درجه روز گرمایش، روند، من کندال، ایران
  • اسماعیل نصیری حمزه احمدی طالب احمدی صفحه 129
    اهداف
    هدف عمده از انجام این تحقیق، تحلیل آماری رخداد گرد و غبار و ارائه مدل مفهومی شهر هوشمند به عنوان راهکاری نو برای مقابله و کاهش اثرات مخرب در مناطق شهری می باشد.
    روش
    این تحقیق با روش آماری- تحلیلی انجام شد؛ به طوری که ابتدا توزیع زمانی رخداد پدیده گرد و غبار بررسی و تحلیل گردید. سپس، ارتباط پارامترهای اقلیمی با رخداد گرد و غبار براساس ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. در ادامه، گلباد سالانه و فصلی منطقه نیز با نرم افزار Wrplot ترسیم گردید. در پایان، مدل مفهومی شهر هوشمند به عنوان راهکاری برای مقابله با این پدیده تبیین گردید.
    یافته ها/
    نتایج
    مخاطره گرد و غبار، متناسب با گرم شدن هوا در بازه زمانی پنج ماهه از ماه آوریل تا آگوست رخ می دهد. این پدیده با تاثیرپذیری از شرایط جغرافیایی، توزیع یکسانی ندارد. در شهر ایلام، با ارتفاع و عرض جغرافیایی بیشتر، فراوانی وقوع نسبت به شهر دهلران کمتر روی می دهد. در شهر ایلام، بین پارامترهای اقلیمی و روزهای گرد و غباری ارتباط معنی داری وجود ندارد؛ اما در ایستگاه دهلران علاوه بر وجود ارتباط معنی دار بین متغیرها، ضریب تعیین (R2) بالا نشان دهنده تاثیرگذاری عمده پارامترهای اقلیمی بر رخداد این پدیده است.
    نتیجه گیری
    کنترل منشا شکل گیری این پدیده به راحتی قابل زدودن نیست و به برنامه های کلان ملی و فراملی نیاز دارد. ارائه راهکارهایی برای سازگاری و کاهش پیامدها و اثرات این پدیده حائز اهمیت است. با فراهم سازی زیرساخت های شهر هوشمند یا الکترونیک می توان شهروندان را قادر ساخت که زمان روزمره خود را مدیریت کنند و بسیار کم درمعرض پدیده گرد و غبار قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: پارامترهای اقلیمی، شهر هوشمند، گرد و غبار، مخاطره
  • جاوید جامعی، ابراهیم مسگری، امامعلی عاشری صفحه 157
    هدف

    هدف از این پژوهش، پیش بینی دماهای حداقل به عنوان یکی از عناصر مهم اقلیمی در پیش بینی سرمای دیررس بهاره و یخبندان است.

    روش

    از شبکه های عصبی مصنوعی برای پیش بینی دماهای حداقل ایستگاه های پیرانشهر و سردشت استفاده شده است. بدین منظور، از دوره آماری 18 ساله (1391-1374) ایستگاه سینوپتیک پیرانشهر- سردشت و توابع و امکانات موجود در نرم افزار MATLAB برای آموزش و آزمون این مدل ها بهره گرفته شد. سپس، به بررسی شاخص های عملکرد شبکه، ازجمله ضریب تعیین، مجذور میانگین مربعات خطا، میانگین مربعات خطا، میانگین مطلق خطا، درصد نسبی خطا و ضریب همبستگی پرداخته شد.

    یافته ها

    علاوه بر تایید توانایی شبکه های عصبی مصنوعی، یافته ها نشان داد که حداکثر خطای این مدل با داده های واقعی در ایستگاه های پیرانشهر و سردشت، به ترتیب 35/0 و 15/0 درجه سانتی گراد است که توانایی قابل توجه این مدل را در مدل سازی پیش بینی سرمای دیررس بهاره و یخبندان نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی دماهای حداقل برای تعیین سرمای دیررس بهاره با توجه به تعیین خطای آموزشی، می تواند به عنوان گزینه ای سودمند موردتوجه و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دمای حداقل، پیش بینی، سرمای دیررس، زاب، شبکه های مصنوعی
  • سید هادی زرقانی، هادی اعظمی، اسماعیل علمدار صفحه 175
    اهداف

    توسعه و امنیت مناطق مرزی یکی از مهم ترین دغدغه های دولتمردان است. درراستای تحقق این امر، تاسیس بازارچه مرزی یکی از شناخته شده ترین روش های توسعه اقتصادی این نواحی محسوب می شود. این مراکز اقتصادی می توانند نقش قابل توجهی در به ارمغان آوردن توسعه وامنیت مناطق مرزی داشته باشند. در این پژوهش، به بررسی تاثیرات فضایی- کالبدی بازارچه مرزی ماهیرود شهر سربیشه در منطقه، بعد از تاسیس آن پرداخته می-شود.

    روش

    این پژوهش ازحیث ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. اطلاعات موردنیاز پژوهش به دو شیوه کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و بازدید میدانی) گردآوری شده اند. اطلاعات گردآوری شده از 135 نفر جامعه نمونه، با استفاده از نرم-افزار SPSS درقالب روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شده اند.
    یافته ها/

    نتایج

    نتایج حاکی از آن است که با فعال شدن بازارچه مرزی ماهیرود سربیشه، در بخش تغییرات کالبدی اقدامات عمرانی ازقبیل احداث جاده، فراهم نمودن تاسیسات زیربنایی آب، برق، تلفن و مراکز بیمه و بانک صورت گرفته است. در این بازارچه علاوه بر افزایش انگیزه برای سکونت و افزایش اشتغال، کاهش محرومیت را به دنبال داشته است.

    نتیجه گیری

    این بازارچه در سطح خرد در محدوده سکونتگاه های روستایی و در سطح منطقه مرزی، تاثیرات مثبتی در ابعاد کالبدی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی داشته است. این مطلب نشان می دهد که باید به بازارچه مرزی در چارچوب برنامه های آمایش ملی، استانی و مناطق مرزی توجه جدی شود.

    کلیدواژگان: بازارچه مرزی، توسعه فضایی، کالبدی، ماهیرود سربیشه، مهاجرت، محرومیت
  • کمال امیدوار معصومه نبوی زاده صفحه 197
    اهداف
    هدف این پژوهش، پیش بینی بارش روزانه با استفاده از آمار روزانه هواشناسی ایستگاه های کرمان، بافت و میانده جیرفت، طی دوره مشترک آماری 23 ساله (2012-1989) می باشد.
    روش
    برای دست یافتن به هدف تحقیق، به آموزش شبکه های عصبی مصنوعی با ساختار پرسپترون چند لایه و شبکه عصبی تابع پایه شعاعی پرداخته شد. ترکیب های مختلف پارامترهای کمینه دما، بیشینه دما، میانگین دما، رطوبت نسبی، سرعت و جهت باد و نیز میانگین فشار، به عنوان ورودی های شبکه های عصبی مصنوعی و بارش روزانه به عنوان خروجی شبکه درنظر گرفته شدند.
    یافته ها/
    نتایج
    نتایج نشان داد شبکه های عصبی مصنوعی پایه تابع شعاعی از دقت بسیار بیشتر و خطای کمتری نسبت به شبکه عصبی پرسپترون، برای تخمین بارش روزانه در هر سه ایستگاه برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    در بهترین ترکیب با پارامتر های کمینه و بیشینه و حداقل دما و رطوبت نسبی، سرعت و جهت باد و نیز میانگین فشار در ایستگاه کرمان با ضریب همبستگی 907/0 و جذر میانگین مربعات خطای 014/0، بهترین مدل پیش بینی بارش در این تحقیق شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پیش بینی بارش، شبکه عصبی پرسپترون، شبکه عصبی تابع پایه شعاعی، کرمان، بافت، میانده جیرفت
|
  • Reza Khosrobeigi Borchloei, Barat Ali Khakpoor, Mostafa Istgaldi, Reza Shamsoddini, Ahmad Aftab Page 1
    Objectives

    The present study is to assess Overview on literature and social sustainability assessment and identification of its main components، while introducing the appropriate framework for choosing indicators with a systematic and integrated approach to assess and prioritize the amount of social sustainability in five areas of the city Bandar Turkmen pay.

    Method

    Data collected through questionnaires in 380 samples and analysis of data using multiple criteria analysis methods and models in the form Topsis Hierarchical Fuzzy done. Findings/

    Results

    In this connection one region with a score of 0. 40 of priorities in terms of better social stability and has five areas، two، Three and four، respectively، with rates 0. 24، 0. 17، 0. 11 and 0. 09 in the next priorities were in terms of social stability. Results of stepwise regression showed Quality of employment and income، education، culture، population dynamics and quality of information and communication respectively، with a coefficient of determination 0. 635، 0. 471، 0. 289، 0. 293 and 0. 283 have greatest impact on social sustainability in urban areas. ANOVA test results showed between different areas in urban areas Bandar Turkmen of Social sustainability with statistics 2. 61 and significant levels of 0. 000، there are significant differences.

    Conclusion

    Since the main purpose of research assessment and prioritization of social sustainability in urban areas are the results of the various steps Topsis model shows Status social sustainability in urban areas Bandar Turkmen is 0. 20 coefficient lower levels between the ideal.

    Keywords: Social sustainability, Multi criteria decision making, Topsis hierarchical fuzzy, Bandar Turkmen
  • Maryam Ghasemnezhad, Siavosh Shayan*, Gholam Reza Zare Page 25

    Geomorphologic landforms associated with tourism and development has been considered by many researchers in recent years. Geomorphologic landforms which have values and capabilities، considered in context of tourism، known as geomorphosite and are studied in geomorphotourism approach. In this paper، we used LANDSAT satellite imageries، geological and topographic maps، data obtained by field observations، in recognizing geomorphologic landforms of Gilan_e_Gharb، Qhasr_e_Shirin and Sarpol_e_Zahab counties (Piran waterfall، Golin valley، Alvand river، Imam Hassan (As) spring، the gorge of Hajian and Sarab Gilan_e_Gharb) which have tourism attraction affects. We prepared an identification and characterization card for every landform. Based on four tourism criteria- scientific، cultural / historical and social – economic_ we measured capabilities and tourism values for the landforms and evaluated and analyses them. Results showed that among this landforms، due to scientific and cultural - historical specific values، Piran waterfall geomorphosite and its’ surrounding area gets the most points. It seems that the tourism authorities should pay attention to this site to create needed infrastructures for tourism development، since it will help to extent employments and improve economic situation of the studied area residents.

    Keywords: Geomorphologic Landform, Geomorphotourism, Gilan, e, Gharb, Qasr, Shirin, Sarpol, Zahab counties
  • Mohammad Jafar Zomorrodian Page 47
    Based on description and nature of Geomorphology، the Geomorphologists must be have specific tendency to form of Earth crust''s landforms and their transformation. But some of related specialists in Iran، believe that questa have relationship to old (Paleo) geology formations، and by this reason say that questa there is not in Iran. Whereas anothers such as the writer (author) of this articl، with attention to geomorphology nature and it''s description withal Presentation of reasons in the text of article، believe that Positively (certainly) the Questa there is in Iran. In this study، the researchs applied are historical and experimental methodes، and for reasoning (or evidence) of questa existence in Iran، in addidtion to pay attention on geomor phology theory Bases of questa (for example: description and geometric specialitis of questa، hypothesises of questa genesis and transformation etc.)، and specialitis on structural and climatic geomorphology of Iran، observations and field studies special in Tabas pit affair ended. On other side، sombody of foreign and Iranian goomorphologists (such as theodor oberlander، Dr. Ebrahim Amin sobhani، Dr. Mousavi Harami، and Dr. Adabi) have studied and intruduced the anothers questa in the Regions of Iran، and thereby، existence of questa in Iran is confirmed and evidence by writer of article. Becausee in addition to their studies، study of the writer (special in Tabas pit) has been showed and indicated that exsisting questa in Iran، firstly: Completely have conformity with description and geometric specialitis of questa، secoudly: from an genesis point agree with hypothesises of questa formation، thirdly: with the view of Irans formation and creation of questa morphosystemes (for example، Butte، subsequent، consequent، obsequent etc.) that has been grafted with climatic conditions of Iran، and therefore They have completely Typic forms. Especial in the Tabas pit Beacause of deserting conditions، questa and their morpho systems، openly are obvious.
    Keywords: Analysis, questa (côte), Iran, Tabas pit, Butt, Subsequent, consequent, obsequent, Morphosystem
  • Ahmad Purahmad, Behzad Omranzadeh, Ali Mahdi Page 63
    Introduction

    Transportation and traffic is one of the major issues and challenges that are facing urban managers. So that it has become one of the major challenges in the political area. Transport is one of the most important elements of urban development which is used for people and goods moving from a different geographical place to other places. In order to achieve efficient productive in urban areas transportation is needed. Tehran Metropolis along with their many problems has encountered with a wide problem in public transport area. In order to solve the traffic problems in Tehran during the last years، there have been discuss and controversy among different authorities of urban management (state and municipal) for choosing urban rapid transportation system for Metropolis Tehran. This paper sets out to evaluate and prioritize a variety of bus and rail transportation system for Tehran Metropolis by using MCDM approach. Theoretical Framework: Urban transportation as part of the overall transportation system is one of the components of municipal communication system. Its purpose is better accessing among the different land users within a city، work traffic and people and goods movement among these adapted areas. In Urban transportation systems and choosing various models usually time interval is more important than distance and geographical location. Totally the urban transportation means people and goods movement within cities. These movements which are influenced by the exchange of goods and services and social and recreational activities in the cities، not only affects on the size of the urban construction and urban development but also it depends on choosing desired transportation system as well as the size and its urban structure of the area. Basically، urban transportation is defined in three broad categories، Including: Public transportation، personal transportation، and goods transportation. However، the general objective of public transportation is providing mobility and better accessing to mass or certain parts of the city. The efficiency of this form of transportation is for people who move a lot. In fact، the public transportation system refers to a system that anyone can use it under defined conditions، such as buying a ticket.

    Methodology

    This research is based on studies and analysis library was built. First،based on library research and theoretical literature on foreign sourcesare mostly based on indicators used in relation to a variety of rapidtransit systems were determined And the following data were collected foreach indicator. Then the TOPSIS algorithm and the indexes into differentsystems for metropolitan Tehran were prioritized.

    Discussion

    Based on existing studies، Tehran subway system has accounted first rank، having the minimum distance to the closest ideal level. After the subway system، BRT transportation system has a second rank. Above calculations show that monorail system is dedicated the latest rank. This indicates that subway system has been resolving the public transportation problems in Tehran due to the quality parameters and the greatest potential desirability. In contrast، Monorail systems have a very low priority and capabilities. The result of the study shows that the urban managers of Tehran must consider subway transportation system development as the most fundamental and desirable choice to solve the problem. Regarding high cost and time assuming of the subway system in whole country، they can use the other rake choice، BRT system to solve existing problems. 5- Conclusion and Suggestions Transportation systems have basic role not only in economic life of countries but also in citizens’ life. Transportation and traffic issue have an important and sensitive role in a community’s quality and socio-economical structure. The basic need of modern urban life is transportation. Determining transportation system is one of the challenges that often arise in the context of sustainable development in cities. Transportation system which is affected the pattern and structure of city in some extent. Considering the importance and necessity to evaluate and prioritize different transportation systems particularly rapid public transportation systems، this paper used TOPSIS approach and Shannon entropy and MCDM techniques to prioritize and evaluate these systems in Tehran metropolitan which finally، conducted studies on the basis of criteria indicated that subway system has maximum capacity of public transportation desirability in Tehran. In contrast the Monorail systems have low priority. Therefore، urban managers in Tehran metropolis can use subway system as the main option for long-term and other systems such as the BRT for short-term strategies to solve public transportation problems in city.

    Keywords: Tehran Metropolis, Public Rapid Transit, MCDM, TOPSIS Technique, Metro, Monorail, BRT, LRT
  • Tahereh Sadeghloo, Mohamadreza Rezvani, Hasanali Faraji, Reza Eftekhari Page 87
  • Abolfazl Masoodian, Reza Ebrahimi, Elham Yarahmadi Page 111

    Climate change and increase the temperature of the environmental importance of human behavior that is considered In recent years many studies have been devoted. Objective of this study is to investigate trend and slope Trend monthly of HDD with temperature threshold of 18. Mean daily temperature of weather during the statistical period of 44 years (1962-2005) was provided from Asfe zary dataset. Then trend and slope trend of HDD was calculated for each cell by nonparametric Kendall test. Data included a matrix with dimensions of (7187*44) in which lines show place (cell) and columns show time (year). Results indicate positive CDD trend in North Kordestan and Zanjan، Western half of Shahrekord، Macue and Westrern Bojnoord lower temperature، indicating that the spring and Fall. HDD negative trends for the Plain inter، the Zagros range north and south and rang mountain Kerman and khorasan appear increase in temperature indicates that this region. The maximum range of spatial need heating in month jan h with 54 percent of the extent of Iran''s. Maximum slope of negative trends requires heating block Lute and Tehran of the 2 - to 4 - degree days per year.

    Keywords: Heatling degree, day, trend, kendall, Iran
  • Esmaiel Nasiri, Hamzeh Ahmadi, Taleb Ahmadi Page 129
    Introduction
    Despite of technology progressives، natural hazards caused damage of world cities propertys and life، part of the damages related to adequate uncognition response to natural hazards. The dust natural hazard occurrence has attracted public attention in the recent years. Nonrecieption and attention to the natural hazards not only affected society economic، but also affected different societies life residents and due to abundant damages. THEORETICAL FRAMEWORK: Dust is one of the most natural hazard that located to attention of scientists in the different aspects. Assessment of dust is important in the most area of Iran، from the viewpoint of medical and sanitary problems، pulmonary respiratory and opttic diseases. The dust phenomenon as a global hazards occured in the dry and semi arid regions of earth. The Iran country because of location in the arid and semi arid belt earth، repeatedly exposed to different synoptic and local dust systems. Main reason of dust phenomenon، effect of wind force on area with particles and texture loom which suspened aerosol in the air and spread out regional climate condition distribution، recent occurrence of droughts increaseed this phenomenon.
    Methodology
    The paper has considered by analytical-statistical method، as first has considered and analyses the time distribution of dust phenomenon occurrence، then the relation of climatic parameters with dust occurrence analyze based on Pearson correlation coefficient and multiple regression، and then has drawn area seasonal and annual wind rose. Finally smart city conceptual model has identified as a solution for collation with this phenomenon.
    Results and Discussion
    Dust disaster occurred appropriate to air warming in time period about five month from the April to August. Dust day highest occurred in the July and may months. This phenomenon has not similar distribution by the impacts of geography condition، in the Ilam city with higher height and latitude occurred the lower occurrences toward the Dehloran city. There aren’t significance relations between climatic parameters and dust days In the Ilam city، but in Dehloran station except significant relation between variables، the high determination coefficient (R2) show the main affection of climatic parameters in phenomenon occurrence. CONCLUSIONS & SUGGESTIONS: The creation source control of dust phenomenon is not easily removable and its required to national and transnational strategic plans. The representation of solutions is importance for compatibility and consequences and effects decreasing. By preparing the intelligent and electronic city infrastructure will be able the citizens to manage their self-daily time and exposure to dust phenomenon in lowest time.
    Keywords: Climatic parameters, Dust, Disaster, Smart city
  • Javid Jamee, Ebrahim Mesgari, E. A Page 157

    Today one of the most important problems in Agriclimatology in effecting of climate on products. One of the climate elements in freezing which according to the continuity، extend and amount of it on agricultural activities، transportation and invironment has a lot of affections. Least temperature forcasts as one of the important climatic elements to forcasting late coldness and freezing in spring is very important. One of the new ways in forcasting climate elements is Artifical Neural Networks (ANNs). For this purpose from a 27 periodical time (1986-2012) Synoptical station in zab baisn inMatlab software for aducating and testing the topic has been used. The best model for Artifical Neural Network to forcasting least temperature is Presptron with 3layers and 5 Nerons in interal layer، 4Nerons in hidden layer and one Neron in output layer and Marqwart-Lonberg Algoritm.

    Keywords: Minimum Temperature. Forcasting.Zab. Neural Network Artifical
  • Seyed Hadi Zarghani, Hadi Aazami, Smaeil Alamdar Page 175

    In Iran، border regions are considered as strategic and critical locations. Potential، natural، and economic constraints as well as being away from the capital، and consequently from power and decision-making centers are some of the main features of these regions. In this regard، the establishment of border markets is one of the most recognized methods for the economic development of border regions، which can make a dramatic change in production، frontier population stabilization، increased revenue، and finally sustainable development and security in these regions. Relying on library and field resources، the present paper aims to analyze the physical-spatial effects of Mahiroud border market in Sarbisheh County after its establishment. The main research question is what physical-spatial effects the establishment and activity of the above-mentioned market could have on the region. The results indicate that as Mahiroud border market was activated in physical changes section، significant measures were taken to develop utilities and infrastructure services such as transportation network، water، electricity، gas،welfare، accommodation services، and establishment of executive and administrative institutions. In addition to increased motivation for habitation، increased employment، reduced deprivation and poverty، and decreased immigration، this market has relatively improved the security and development indexes in this region

    Keywords: Mahyrood, south khorasan, Border Markets, Physical, Spatial Development
  • Kamal Omidvar, Massumeh Nabavi Zadeh Page 197
    Precipitation is one of important parameters of climatology and atmospheric science that have more importance in human life. recently، extensive flood and drought entered many damage to most parts of the world. Precipitation forecasting and alerts management role is responsible for these problems. Today، Artificial Neural Networks are one of developed method that applied for estimate and predict of parameters that using Intrinsic relation among data. The purpose of this study is prediction of daily precipitation using daily data of common statistical period، 23 years، (2012-1989) from meteorological stations، by Perceptron Neural Networks and Radial Basis Function in Kerman، Baft، Miandeh Jiroft. Different combinations of parameters، such as minimum temperature، maximum temperature، average temperature، relative humidity، wind speed and direction and the mean pressure as input for Artificial Neural Network and precipitation was considered as the output of the Network. The analysis of output results from، Radial Basis Function shown that these models have better accuracy and a high ability to forecast precipitation than Perceptron Neural Networks. The analysis of output results from، Radial Basis Function Neural Networks shown that these models have better accuracy and a high ability to forecast precipitation than Perceptron Neural Networks. such that in the best combination with minimum and maximum parameters، minimum temperature and relative humidity، the wind speed and direction and mean of pressure in Kerman station with correlation coefficient 0. 907 and root of mean square error of 0. 014 known as the best model for predicting rainfall in this paper.
    Keywords: Precipitation Forecasting, Artificial Neural Networks, Perceptron Neural Networks, Networks, Radial Basis Function Neural Networks, Kerman, Kerman, Baft, Miandeh Jiroft