فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1392)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دنیا رحمانی، عادل محمدپور* صفحات 145-165

    مدل آمیخته ی گاوسی پرکاربرد ترین مدل آمیخته ی متناهی است. خاصیت مهم این مدل انعطاف پذیری آن نسبت به توزیع های پیوسته با اشکال گوناگون است. از آن جا که مهم ترین بخش برازش یک مدل، براورد پارامترهای آن می باشد، در این جا برآنیم تا پارامترهای مدل آمیخته ی گاوسی دومولفه ای را از طریق چهار روش براورد کنیم. ابتدا مدل آمیخته ی گاوسی را در حالت دومولفه ای بیان می کنیم، سپس پارامترهای مدل را از دو روش گشتاوری و ماکسیمم درستنمایی با عنوان حل تحلیلی و عددی براورد می کنیم. در ادامه براورد پارامترها را با استفاده از الگوریتم EM به دست آورده و در انتها نیز از الگوریتم نمونه گیر گیبز برای یافتن براوردها استفاده کرده ایم. در بخش نتیجه گیری، نتایج به دست آمده از روش ها را با یکدیگر مقایسه می کنیم. سعی ما بر این است که یک مسئله ی براورد را با چهار روش مرسوم حل کرده و برتری ها و محدودیت های هر یک را برای کاربران مشخص کنیم.

    کلیدواژگان: حل تحلیلی و عددی، الگوریتم EM، نمونه گیر گیبز، مدل آمیخته ی گاوسی
  • طیبه چگینی*، حمیدرضا نواب پور صفحات 167-184

    در آمارگیری از جامعه های متناهی معمولا یک نمونه ی احتمالاتی از یک چارچوب نمونه گیری که واحدهای جامعه ی هدف را پوشش می دهد انتخاب می شود. در برخی موارد، چارچوبی که در دسترس است به صورت کامل جامعه ی هدف را پوشش نمی دهد. لذا آماره های آمارگیری با استفاده از این چارچوب ها اغلب اریب هستند. از طرفی روزامدسازی چارچوبی که در دسترس است نیاز به صرف هزینه های زیاد دارد. از آمارگیری های چندچارچوبی با هدف افزایش پوشش جامعه و بهبود میزان اریبی و کاهش هزینه ها استفاده می شود. در آمارگیری های چندچارچوبی، نمونه ها به صورت مستقل از چندچارچوب که پوشش مناسبی از جامعه ی هدف ارایه می کنند و هم پوشانی دارند انتخاب می شوند. چندین براوردگر برای مجموع جامعه ای در آمارگیری های چندچارچوبی مطرح شده است. ما در این مقاله ضمن معرفی این براوردگرها، در یک مطالعه ی شبیه سازی کارایی براوردگرهای مختلف را با هم مقایسه می کنیم.

    کلیدواژگان: چارچوب نمونه گیری، آمارگیری های چندچارچوبی، براوردگر هارتلی، براوردگر فولر، بورمیستر، براوردگر ماکسیمم درستنمایی نما
  • سمانه قادری*، آزاده برفی پور، الهه عباسی، زهرا انصاری صفحات 185-203

    پرسش نامه یکی از متداول ترین ابزارهای گرداوری داده های آماری است، از این رو نحوه ی طراحی آن بر کیفیت داده های جمع اوری شده بسیار تاثیرگذار است. توجه به اصولی مانند مبهم، پیچیده و کلی نبودن پرسش ها، ظاهر و قالب مناسب پرسش نامه باعث بهبود کیفیت طراحی پرسش نامه می شوند. بررسی این اصول، به خصوص از جنبه ی محتوایی، صرفا با مشاهده ی پرسش نامه امکان پذیر نیست، از این رو ارزیابی پرسش نامه پیش از اجرای اصلی طرح پیشنهاد شده است. روش های مختلفی برای ارزیابی پرسش نامه معرفی شده اند. این مقاله به معرفی روش «اطلاع گیری از آمارگیران» پرداخته و از آن برای ارزیابی پرسش نامه ی طرح «آمارگیری از شاخص قیمت تولیدکننده و مقدار تولید بخش معدن- 1388 مرکز آمار ایران» استفاده شده و نتایج آن مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که روش اطلاع گیری از آمارگیران روش مناسبی برای ارزیابی پرسش نامه این طرح بوده است. در این مقاله اصلاحاتی در مورد طراحی پرسش نامه و راهنمای تکمیل آن برای بهتر شدن پرسش نامه و گردآوری داده ها توسط آمارگیران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی پرسش نامه، اطلاع گیری از آمارگیران، گروه های متمرکز، پرسش نامه ی ساختاریافته، نمونه گیری برشی، بار پاسخ گویی
  • فائزه عباس زاده*، حمیدرضا نواب پور صفحات 205-225

    نرخ بیکاری یکی از شاخص های مهم برای نمایش وضعیت اقتصادی-اجتماعی جامعه است. برای تخصیص موثر بودجه ها، اجرای برنامه های اشتغال و هدایت سیاست گذاری ها نیاز به داشتن براوردهای قابل قبول برای پارامترهای بیکاری و اشتغال در سطح کشور هستیم. اداره های آمار ملی با این مشکل مواجه هستند که در نمونه گیری هنگامی که اندازه ی نمونه ای در سطح کشور بهینه می شود، اندازه های نمونه ای به منظور براورد در ناحیه های کوچک تر از کشور، براوردهای مستقیم قابل قبولی به دست نمی دهد و افزایش اندازه ی نمونه ای در بسیاری از ناحیه ها نیز ممکن نیست. بنا بر این لازم است تا از فن های براورد کوچک ناحیه ای برای ساختن براوردهای قابل قبول بهره گرفت. با استفاده از رویکرد مدل مبنا که در آن متغیرهای پاسخ از طریق یک مدل با متغیرهای کمکی ارتباط برقرار می کنند می توان دقت براوردهای کوچک ناحیه ای را با وام گرفتن قدرت از این متغیرها بهبود بخشید. در این مقاله دو مدل رگرسیون لوژستیکی و مدل آمیخته ی لوجیتی چندجمله ای با اثرهای تصادفی برای براورد نسبت بیکاری در استان ها معرفی می شوند. سپس در یک مطالعه ی شبیه سازی با استفاده از داده های طرح نیروی کار مرکز آمار ایران در سال 1389 دقت براوردهای کوچک ناحیه ای مدل مبنا و طرح مبنا با یکدیگر مقایسه می شوند.

    کلیدواژگان: براوردهای مستقیم، براوردهای کوچک ناحیه ای، مدل رگرسیون لوژستیکی، مدل آمیخته لوجیتی چندجمله ای، آمارگیری نیروی کار
  • حسین هشیارمنش*، میلاد فرهادی، علی هشیارمنش، نگار جعفریان صفحات 227-240

    خوشه بندی سلسله مراتبی و خوشه بندی -Kمیانگین، با توجه به توانایی هایی که در برطرف کردن نیازها و مشکلات پژوهشی در علوم مختلف دارند، کاربرد وسیع و گسترده ای در بین پژوهشگران پیدا کرده اند. کاربردهای وسیع خوشه بندی در زمینه های مختلف بهداشت و درمان، فنی و مهندسی، علوم اجتماعی و انسانی سبب رشد علم در این زمینه ها شده است. نرم افزارهای R، SAS و MATLAB به دلیل قابلیت های برنامه نویسی ای که دارند، از پر کاربردترین نرم افزارها در تجزیه و تحلیل خوشه بندی هستند. ولی با این وجود هر کدام از این نرم افزارها قابلیت و محدودیت های خاصی برای خوشه بندی دارند. به همین دلیل آشنایی پژوهشگران با نحوه ی خوشه بندی در هر یک از این نرم افزارها این امکان را به آن ها می دهد تا با توجه به نوع داده هایی که در اختیار دارند و نیازهایشان از نرم افزاری که راحت تر و سریع تر نیازهای آن ها را برطرف می کند، برای اجرای خوشه بندی سلسله مراتبی و K-میانگین استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خوشه بندی سلسله مراتبی، خوشه بندی K، میانگین، نرم افزارهای R، SAS و MATLAB
  • زهره فلاح محسن خانی*، مریم جوادی صفحات 241-260

    جمعیت جوان هر کشور، بزرگ ترین سرمایه ی ملی و منبع تحولات عظیم اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن کشور است. از این رو مطالعه ی دقیق روند شاخص های جمعیتی این گروه و مقایسه ی آن با روند شاخص های جمعیتی کل کشور، منبع اطلاعات گران بهایی است که برنامه ریزان و سیاست گذاران را در تدوین برنامه ها و سیاست های کارآمد، راهنمایی می نماید. در این مقاله علاوه بر بررسی روند ویژگی های جمعیتی، مهاجرت و آموزش جوانان، شاخص های مربوط به وضع زناشویی آنان نیز با استفاده از نتایج سرشماری های عمومی نفوس و مسکن بررسی و مورد مطالعه قرار می گیرد. یافته های مقاله نشان می دهد که در سال های اخیر به دلایل اجتماعی و اقتصادی شاهد تغییر محسوس شاخص های مربوط به سواد و ازدواج جوانان هستیم.

    کلیدواژگان: سرشماری عمومی نفوس و مسکن، مهاجرت، آموزش، وضع زناشویی، جمعیت جوان
|
  • Donya Rahmani, Adel Mohammadpour* Pages 145-165

    Gaussian mixture model is the most widely used finite mixture model. The important feature of this model is its flexibility with respect to various forms of continuous distributions. Because the most important part of model fitting is the estimation of its parameters, we want to estimate two-component Gaussian mixture model parameters through the four estimation methods. We introduce a two-component Gaussian mixture model and then estimate model parameters using the method of moment and maximum likelihood by the name of analytical and numerical solutions, respectively. In continuation, the parameters are estimated using the EM algorithm and the Gibbs sampler algorithm. In conclusion, the results of these methods are compared with each other. We try to solve an estimation problem with the four common methods and introduce advantage and disadvantage of them for users.

    Keywords: Analytical, numerical solution, EM algorithm, Gibbs sampler, Gaussian mixture model
  • Tayebeh Chegini *, Hamidreza Navvabpour Pages 167-184

    In surveys from finite populations usually a probability sample is selected from a sampling frame containing all the units in the target population. In some cases the frame that is available cannot cover target population completely so survey statistics from these frames are bias. On the other hand updating the frame that is available is too expensive. Multiple frame survey can be used to increase population coverage, reduce bias and decrease costs. In multiple frame surveys samples are drown independently from overlapping multiple frames so that these frames give an appropriate coverage of the target population. Several estimators for population total in multiple frame surveys are discussed. In this article we introduce these estimators in a simulation study, we compare performance of different total estimators.

    Keywords: Sampling frame, multiple frame surveys, Hartley estimator, Fuller, Burmeister estimator, Pseudo, maximum likelihood estimator
  • Samaneh Qaderi *, Azadeh Barfipour, Elahe Abbasi, Zahra Ansari Pages 185-203

    Questionnaire is one of the most popular statistical data collection tools therefore its design has a profound impact on quality of collected data. Applying principles like: avoiding ambiguous, complicated and general questions as well as choosing appropriate appearance and layout can improve questionnaire design quality. Assessment of these principles, particularly from content view point, may not be possible by looking at questionnaire only, so questionnaire evaluation before main survey implementation is suggested. Different methods have been introduced on questionnaire evaluation. This article presents "interviewer debriefing" method which is used in questionnaire evaluation of "Survey on producer price indices and production quantity on mining section-2009", Statistical Center of Iran, and the results has been analyzed. The results show that "interviewer debriefing" is a suitable method in questionnaire evaluation of this survey. In this article some recommendations to improve questionnaire design and filling out procedure are given to interviewers.

    Keywords: Questionnaire evaluation, interviewer debriefing, focus groups, structured questionnaire, cut of sampling, response burden
  • Faezeh Abbaszadeh, Hamid Reza Navvabpour Pages 205-225

    Unemployment rate is an indicator of socio-economic situation to allocate effectively the funds and conducting employment plans or policies we need a reliable estimate of employment and unemployment characteristic in different areas of country. The national statistical offices face to the problem that the sample size of current notional surveys are not planned to provide reliable direct estimates for such small areas and the increase in size that is necessary to cover all these areas adequately is not affordable. Thus we need to use the small area estimation techniques to make reliable estimate for these areas. In model-assisted approach that relate response variable to some auxiliary variables by a model, it is possible to improve precision of the small area estimators by borrowing strength from auxiliary variables. In this article logistic regression model and multinomial logit model with random area effect are introduced for estimate unemployment rate in ostans. Next in a simulation study by using 1389 labor force survey data we compare efficiency of model-based and design-based small area.

    Keywords: Direct estimate, small area estimation, logistic regression model, multinomial logit mixed model, labor force survey
  • Hossein Hoshyarmanesh, Milad Farhadi, Ali Hoshyarmanesh, Negar Jafarian Pages 227-240

    Hierarchical and K-mean clustering, according to their ability to meet the needs and problems of research in several scientific disciplines, are widely used among researchers. Extensive use of clustering in different contexts of health, engineering, social sciences and humanities, lead to growth of knowledge in these sciences. R, SAS and MATLAB software are the most widely used software in the analysis of clustering because of their ability in programming. However, each of this software has particular ability and limitations to clustering. So the familiarity of researcher with clustering method in each of this software allows them to use software which meets their needs for performing hierarchical clustering and K-means.

    Keywords: Hierarchical clustering, K, mean clustering, R, SAS, MATLAB software
  • Zohreh Fallah Mohsenkhani*, Maryam Javadi Pages 241-260

    Youth population of country is the national capital and the largest source of development economic and cultural, hence detailed study trend of social indicators of the group and comparison with the total population trend indicators is the source of valuable information that help planners and policy makers to provide developing effective programs and policies.In this paper, demographic characteristics, migration, education and marital status among Iranian youth using the results of the Population and Housing censuses will be reviewed. In this paper will be studied, demographic characteristics, migration, education and marital status among Iranian youth by use the results of the Population and Housing censuses.Research results show changes in indices related to education and marriage among youth because of economic and social issues during the recent years.

    Keywords: Population, housing censuses, migration, education, marital status, youth population