فهرست مطالب

ادبیات شیعه - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه ادبیات شیعه
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین چراغی وش*، افتخار لطفی صفحه 1
    «مناجات»، عبارت است از راز و نیاز بنده و بیان عجز و نیاز او به پیشگاه خداوند که با صفای قلب و رقت احساس انجام می شود. از آنجایی که مناجات در بردارنده ی فعل و انفعالات درونی است ماهیت غنائی دارد و چون با نکات آموزنده برای نوع بشر همراه است آن را غنائی- تعلیمی نامند. نام امام سجاد(ع)، تداعی کننده ی مناجات در اذهان است؛ ایشان از عنصر فرهنگی دعا برای نهادینه کردن و تثبیت تشیع و اسلام راستین بهره گرفت و در قالب زبان دعا فرهنگ سازی نمود.
    در این مقاله، سعی بر آن است عناصر سبکی مناجات الشاکین را در 3 سطح آوایی، نحوی، دلالی (البته با نگاهی متفاوت به سطح دلالی)، و میزان انسجام این سطوح با همدیگر به روشی توصیفی- تحلیلی در سایه ی سبک شناسی ساختارگرا مورد تجزیه و تحلیل قرار داده شود. در این مناجات، ایشان از سطح آوایی جهت خلق موسیقی و تاثیر گذاری بیشتر کلام بهره گرفته است و در سطح نحوی در قالب الفاظی زیبا و با دقت در اسلوب بیان و چینش الفاظ و جملات لفظ و معنا را هماهنگ نموده و این سطح را در خدمت ساختار کلی متن قرار داده است. در سطح دلالی نیز با دقت در انتخاب الفاظ متناسب در محور جانشینی، لفظ را در محور همنشینی در خدمت معنای مورد نظر قرار داده و در کنار القای مفاهیم به ادبیت و جنبه ی زیبایی شناختی نیز توجه داشته است، همه سطوح فوق حول محور کلی متن(ارتباط با خدا) می چرخند.
    کلیدواژگان: مناجات الشاکین، سبک شناسی، سطح آوایی، سطح نحوی، سطح دلالی
  • محمدعلی آذرشب، علی صیادانی* صفحه 29
    محمد بن هانی، شاعر شیعه مذهب اندلس، زبان شعر را ابزاری برای بیان عقاید دینی خود به کار برده و در بخش مدحی قصائد، فاطمیان را ادامه دهنده راه ائمه(ع) می داند و در ضمن بیان حقانیت آنها و بطلان دعاوی عباسیان و امویان، حقانیت اهل بیت(ع) و مظلومیت آنها را بیان می کند؛ نکته اصلی و مهم در این اشعار این است که ابن هانی عقایدی چون امامت، شفاعت، قاطعیت، گذشت و بخشش را - که از عقاید اصلی تشیع می باشد- در بخش مدحی قصیده به کار برده است؛ البته با ظرافتی خاص که اهل ذوق و آشنایان با مفاهیم قرآن قادر به درک آن هستند. وی بنابه مقتضای شرایط جامعه خود- که با اهل تشیع به شدت برخورد می کردند- نمی توانست با صراحت به بیان این مفاهیم بپردازد.
    پژوهش حاضر، جستاری برای تبیین اصول عقیدتی تشیع است که ابن هانی به عنوان پیرو و حامی این مذهب در اشعار خود به بیان و دفاع از آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: اصول عقیدتی، تشیع، ابن هانی، همزیه
  • شهریار نیازی*، عبدالوحید نویدی صفحه 67
    «رثاء»، یکی از برجسته ترین اغراض شعر حسینی در همه دوره ها به شمار می-آید و از آن جایی که مصیبت امام حسین(ع) از دردناک ترین مصیبت هایی است که جهان اسلام را در برگرفته، شعر رثای حسینی هیچ گاه و در هیچ دوره ای متوقف نشده است و شعرا با دردناک ترین عبارات و لطیف ترین اسالیب غم و اندوه، به توصیف مقتل امام حسین(ع) پرداخته اند.
    شاعران معاصر نیز بسیار تحت تاثیر این حادثه قرار گرفته و آن را به رشته نظم کشیده اند. در این مقاله، قصیده سیاب تحت عنوان «اشک خاموش» از نقطه نظر شکلی و محتوایی مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد تا توان شاعر در سرودن مرثیه، ارزیابی و تا حد امکان ویژگی های آن مشخص گردد و نیز مشخص شود که حادثه کربلا، مرزهای زمانی و مکانی و محدوده های قومی، ملی و مذهبی را در نوردیده است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، رثاء، امام حسین(ع)، سیاب، عاشورا، تحلیل ساختار
  • سید فضل الله میرقادری، مهناز دهقان صفحه 93
    بیشتر اشعار حسن بن محمد دمستانی، درباره اهل بیت علیهم السلام به ویژه امام حسین (ع) است. دمستانی درباره ایشان و واقعه ی کربلا قصاید متعددی سروده اما مشهورترین اثر منظوم وی در این زمینه قصیده ی«ملحمه الطف» یا قصیده ی «المربعه» است. دراین مقاله، نخست جایگاه دمستانی در میان شاعران مرثیه سرا و موقعیت قصیده«ملحمه الطف» در شعر عاشورا تبیین شده و سپس محتوای ارزشی و اغراض و درون مایه های این قصیده مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل آمده از این پژوهش و ژرف نگری در این قصیده نشان می دهد که دمستانی به عنوان یک شاعر شیعی، تاکنون ناشناخته مانده و این در حالی است که در میان شاعران شعر عاشورا در مرتبه والایی قرار گرفته و توجه او به فضائل اهل بیت(ع) به خصوص امام حسین(ع) در قصیده «ملحمه الطف» از اهمیت والایی برخوردار است. در همین راستا، درون مایه های ارزشی این قصیده که مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته عبارتند از: رثاء، مودت اهل بیت، شجاعت و سفارش به صبر.
    کلیدواژگان: دمستانی، قصیده ی ملحمه الطف، شعر عاشورا، امام حسین (ع)
  • رسول بلاوی*، علی قربان باقری، علی کواری صفحه 117
    التعبیر بالرمزومعطیات التراث الدینی تعطی زخما وغنی وخصوبه للنص الشعری، واصاله لادب الادیب وهذا ما داب علیه الشعراء المعاصرون. و الشاعر السوری نزار قبانی عکف علی توظیف تقنیات حدیثه فی منجزه الشعری، لما فی ها من قدره علی توجیه الافکار وتعمیق الرویه الفنیه وإثراء النص وتخصیبه؛ و من هذه التقنیات التی عمد لها فی تجربته الشعریه توظیف و استدعاء اهل البیت (ع). لان اهل البیت (ع) منذ قدیم الزمن کانوا رمزا للشعراء و الکتاب و ذلک بما قدموا للبشریه من خدمه و بما قاموا به من تضحیات قلما نجد لها مثیلا فی تاریخ البشریه، فمن نضال النبی محمد (ص) فی سبیل دعوته وترویج التعالیم القرآنیه السامیه إلی عداله الامام علی(ع) وحکمته الراقیه وإلی اعظم واقعه شهدها التاریخ وهی معرکه کربلاء بقیاده بطلها الامام الحسین (ع).
    هذه الدراسه التی اعتمدت فی خطتها علی المنهج الوصفی – التحلیلی، ترصد استدعاء اهل البیت (ع) فی شعرنزار قبانی الذی استحضرهم فی ابیات کثیره من قصائده الرائعه و اتخذهم کرمز لیعبر عن افکاره النضالیه و رویته الفنیه بالنسبه للقضایا السیاسیه التی کانت تجتاح البلاد العربیه.
    کلیدواژگان: اهل البیت (ع)، نزار قبانی، التراث، الرمز
  • مهین حاجی زاده*، حافظ تقی لو صفحه 141
    پیامبر اکرم(ص) شخصیتی اسطوره ای و فرا مذهبی در دین مبین اسلام به شمار می رود و همه ی ملت های مسلمان، صرف نظر از هر مذهب و زبانی، آن حضرت را خاتم پیامبران دانسته اند؛ پیامبری که در ادبیات این اقوام و مذاهب نیز راه یافته است. محمد بوصیری شاعر و دانشمند برجسته ی مصری، به عنوان نماینده ی شاعران عرب و شافعی مذهب، با اثر بی بدیل و ماندگار خود با نام «برده»، نقش خود را در حوزه ی مدح پیامبر(ص) به خوبی ایفا کرده است. همچنین در حوزه ی ادبیات دیگر اقوام و مذاهب، حکیم فضولی بغدادی را به عنوان نماینده ی شاعران ترک زبان و شیعی مذهب، می توان برشمرد که با مدایح نبوی خود به ویژه، قصیده ی ماندگار «آب» در وصف پیامبر(ص) شاهکاری یکتا خلق نمود؛ در ادب پارسی نیز از خیل شاعران این حوزه، قاآنی شیرازی را می توان برشمرد که به عنوان یک شاعر شیعی، یاد و نام پیامبر(ص) را هرچه بیشتر جاودانه کرده است. پژوهش حاضر در صدد است با تکیه بر روش تحلیل، توصیف و تطبیق، به بازتاب سیمای پیامبر(ص) در قصاید شاعران نام برده به عنوان نماینده شاعران این سه زبان و دو مذهب متفاوت بپردازد. نتایج کلی پژوهش مبین آن است که با توجه به چهره ی جهانی پیامبر اکرم(ص)، سیمای ایشان در اکثر این فرهنگ ها و مذاهب بازتاب مشترکی داشته و مباحثی چون مسئله ی بعثت، معراج و معجزات ایشان از جمله، کتاب روشنی بخش آن حضرت یعنی قرآن کریم همواره مضامین مشترک این اشعار بوده است.
    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، شاعران شیعی و سنی، بوصیری، فضولی بغدادی، قاآنی شیرازی
  • سید حسین سیدی*، اکبر رمضانی صفحه 173
    ظهور اسلام، باعث دگرگونی مبانی اعتقادی اعراب جزیرهالعرب و تغییر آداب و عادات مرسوم ایشان گردید؛ این تغییر به ادبیات مردمان آن دیار نیز سرایت کرد. یکی از فنون ادبی آن زمان، خطابه بود و خطبای دوره اسلامی که از معروف ترین آنان علی(ع) می باشد؛ به خطبه های خود صبغه دینی داده و از ادبیات قرآن بهره جستند. حضرت علی(ع)- که پیوند عمیقی با قرآن داشت و علم و آگاهی وی به شان نزول و زوایای مختلف آیات قرآنی واضح و روشن است- از روح کلام الهی الهام گرفته و در جاهای مختلف نهج البلاغه از کتاب الهی تاثیر پذیرفته است.
    تاثیرپذیری نهج البلاغه از قرآن کریم هم از لحاظ لفظ بوده و هم از نظر معنی؛ ایشان برای استشهاد و تایید سخن خویش به نحوی زیبا و استادانه، یا مستقیما از لفظ قرآن بهره برده و یا این که لفظ ذکر شده در نهج البلاغه از ذهن خلاق حضرت تراوش نموده اما معنا و محتوای سخن، همان معانی آیات قرآن کریم می باشد.
    این پژوهش، بر آن است تا میزان به کارگیری الفاظ و معانی قرآنی در نهج البلاغه را بررسی کند و با ذکر نمونه هایی از شباهت بین کلام قرآن و کلام نهج –البلاغه، این تاثیرپذیری را اثبات نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از لفظ و معنای قرآن در نهج البلاغه به انواع گوناگونی صورت گرفته است. با بررسی انجام شده و در پایان این پژوهش می توان اذعان داشت که قسم زیادی از سخنان حضرت علی(ع) الهام گرفته از کلام وحی بوده و نهج البلاغه به واقع آیینه ای از قرآن کریم می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، تضمین، اقتباس، لفظ، معنا
|
  • Dr.Hussein Cheraghivash*, Eftekhar Lotfi Page 1
    Supplication is defined as praying and expressing one's weakness to Allah which is done passionately and from the deepest part of one's heart. Since supplication involves internal interactions, it is lyrical in nature and because it contains informative topics for human beings, it is lyrical-didactic.For those hearing the name, Imam Sajjad's is associated with supplication and praying to God. He employed the cultural elements of supplication to establish the truth of the Shia and real Islam; he paved the way for the supplication discourse. In this supplication, the phonetic level has been utilized to increase the tone and influence of the discourse syntactically through beautiful phrases with concentration on choosing the appropriate words and style. It not only coordinates words and speech together but also creates the tonal beauty. Semantically focusing on choosing the appropriate words, it employs the proper words for speech and pays attention to the aesthetics and literary elements in conjunction with inducing the concepts; all the above-mentioned levels work in line with the general framework of the text.
    Keywords: Monajat, al, Ashshakeyn, stylistics, phonetics level, syntactical level, semantic level, coherence
  • Dr Muhammad Ali Azarshab, Ali Sayyadani* Page 29
    Muhammad Ibn Hani، the Shia poet of Andalusia، has used poetic language to express his religious beliefs. In his panegyric odes، he accepts Fatimids as the disciples of Imams and while stating their legitimacy and also the invalidity of Abbasid and Umayyad claims، he declares the legitimacy and innocence of Ahle Bait (the Prophet''s Household). The main points of Ibn Hani’s poems are beliefs such as Imamat (leadership)، intercession، determination، and forgiveness –the main beliefs of Shia – which have been used in the panegyrical parts of his Hamzieh ode. Considering the circumstances of the society where the Shiites were oppressed seriously، he couldn’t express these concepts frankly; therefore، he applies some special wittiness which only discerning and talented people in the Qur''anic concepts can understand. This study explains the principles of the Shia beliefs which Ibn Hani as a follower and an advocate of this religion has expressed and defended in his poems.
    Keywords: Analysis, Principles, Ibn Hani, Shia
  • Dr. Shahriyar Niazi*, Abdolvahid Navidi Page 67
    “Rasa” (dirge or lamentation) constitutes one of the most remarkable purposes of Hussainian poetry in all periods and due to the fact that the tragedy of Imam Hussain reflects the most symbolic and the most agonizing tragedy that has ever occurred since the beginning of the Islam, Rasa has never been abandoned in any of the Islamic periods and the poets have described the martyrdom of Imam Hussain with the most emotional terms and methods. In the present paper, Qasidehe- Sayyab entitled “Silent Tears” has been analyzed from the viewpoints of form and meaning to evaluate the capability of the poet concerning the form of elegy or “Marsiah” and to identify the given characteristics of his work. The final aim of the paper is to prove the superiority of the tragedy of Karbala and to demonstrate the fact of its not being restricted by the spatial and temporal contexts or by the tribal, national, and religious affiliations.
    Keywords: Rasa, Imam Hussain, Sayyab, Ashura, Qasideh Analysis
  • Dr.S.F.Mirghaderi, M.Dehghan Page 93
    More lyrics of Damestani, the Bahainian poet is about Ahlul Bayt and especially Hussein(AS). His poems are most about Imam Hussein and events in Karbala, but his most famous verse of the ode is “Malhama attaf” or “Almmarba`a”. in this article first, the position of Damestani among the poets of elegy and the position of the ode among Ashura poems are described. Then the content of lyrics and their themes are explained. the results of this study shows that although Damestani has a great position among Ashura poets and his poem,”malhama attaf” is so important, he is not known as a Shi`a poet. So the moral themes which is analyzed in this article is; lament, affection of Ahlal Bayt, courage and inviting to patience.
    Keywords: Damestani, the ode “malhama attaf”, Ashura verse, Imam Hussein (AS)
  • Dr.Rasool Balavi*, Ali Qorban Bagheri, Ali Kavari Page 117
    Using religious symbols and teachings in poetry leads to increasing the content quality and authenticity of literary texts. This was anciently the focus of the attention of poets. Nazzar Ghabbani, the contemporary Syrian poet is no exception. He used new techniques in his poetry to express his thoughts and views. One of the most obvious techniques of his was mentioning Ahl al-Bayt (p-b-u-t.) because of the sacrifices and precious services they rendered to humanity in history; Ahl al-Bayt enjoyed specific holy status as noticeable paragons and symbols in poets’ and authors’ views since long time ago. Some examples of these services are the efforts of the holy Prophet in advancing the divine message and teaching the Quranic wisdom, justice and wisdom of Imam Ali and the impact of the sorrowful events of Karbala with the commandership of Imam Hussain.This article uses the descriptive method to indicate Ahl al-Bayt and the respective symbolic connotations in Nazzar Ghabbani’s poetry. In many poems, he used these themes to express his thoughts and to speak out his hostile attitudes to the tyranny in the political atmosphere of Arab countries.
    Keywords: Ahl al Bayt (p, b, u, t), Nazzar Ghabbani, tradition, symbol
  • The Reflection of Prophet Muhammad's Image in Shia and Sunni Poet's Poems / Case study: (Muhammad al-Busiri's Burda, Fuzuli Baghdadi's Qasida Aab, Gha'ani Shirazi's Prophetical Qasida)
    Dr.Mahin Hajizadeh*, Hafez Taghiloo Page 141
    Prophet Muhammad (pbuh) is regarded as a legendary and celebrated personality in the luminous religion of Islam. all Muslims, regardless of their creed and language, have considered him as the final prophet, the prophet who has influenced their literature too. With his everlasting and unique work called Burda, Muhammad al-Busiri, a prominent Egyptian poet and scholar, has played a significant role in the field of the eulogy of Prophet Muhammd (pbuh) in Arabic and shaafii division. Also, in the literature of other cultures, we can name Hakim Fuzuli Baghdadi as the leader of Turkish and shia poets whose prophetical Qasa-id especially Qasida Aab in praise of Prophet Muhammad (pbuh) can be considered as a unique masterpiece. In Persian literature, from among Persian poets working in this field, Ghaani Shirazi can be mentioned as a shia poet. Thanks to his pure Qasa-id, Prophet continues to remain in memories. imed at dealing with the reflection of the Prophet’s image in the above-mentioned poet’s Qasa-id, the present article adopts the methodology of analysis, description and comparison. The overall result of the study indicates that in the light of the Prophet’s global image, he is a well-known figure among most of these cultures and religions. Issues like Bisat, Miraj, and his miracles including the noble Qur’an have been common themes in these poems.
    Keywords: Shia, Sunni poets, Prophet (pbuh), Busiri, Fuzuli Baghdadi, Ghaani Shirazi
  • Dr. Seyyed Hosein Seyyedi*, Akbar Ramazani Page 173
    The emergence of Islam led to the fundamental changes in beliefs, rites and manners of Arabs. These changes also showed themselves in the literature of the time. One of the literary devices of that time was the sermon and one of the best examples of it can be found in the speeches made by Imam Ali (peace be upon him) who utilized the Islamic ideas and the holy Quran's literature in his sermons. Imam Ali (pbuh) having close connections with the Quran and a vast knowledge of its various aspects, was under the influence of this divine book. Accordingly, the Quran's influence on Nahj al-Balagha can be found both in form and meaning. Here, either Imam Ali (pbuh) masterly utilized the Quran's forms to ascertain his ideas or if the aforementioned forms were made out of his own creative mind, the meaning and content of the speech were similar to the Qurans. This study was an attempt to investigate the utilization of forms and meanings of the Quran in Nahj al-Balagha and to verify the linguistic similarities of the Quran and Nahj al-Balagha by the use of some examples. The results of the analysis revealed that the form and meaning of the Quran were applied in Nahj al-Balagha in different ways. Finally, it can be mentioned that the language of Nahj al-Balagha was heavily under the influence of the Quran and in fact Nahj al-Balagha can be considered as a mirror of the Quran.
    Keywords: adaptation, form, meaning, Quran, Nahj al Balagha