فهرست مطالب

ادبیات شیعه - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1393)

نشریه ادبیات شیعه
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی قهرمانی، علی محمدزاده سلطان احمدی صفحه 9
    اراده ی حکیمانه ی خداوند بر این تعلق گرفته است که واقعه ی تاریخی «غدیر»، در تمام قرون و اعصار به صورت یک تاریخ زنده که قلوب و دل ها به سوی آن جذب می شوند باقی بماند؛ و نویسندگان اسلامی در هر عصر و زمانی در کتاب های تفسیر و تاریخ و حدیث و کلام پیرامون آن سخن بگویند؛ و گویندگان مذهبی در مجالس وعظ و خطا به درباره ی آن داد سخن دهند و آن را از فضایل غیر قابل انکار امام علی (ع) بشمارند. و در این میان نه تنها خطبا و گویندگان بلکه «شعرا» از این واقعه ی مهم تاریخی الهام گرفته و ذوق خود را از تفکر و اندیشه پیرامون این حادثه و از فزونی اخلاص به صاحب ولایت، پر فروغ سازند و عالی ترین اشعار را به صورت های گوناگون و به زبان های مختلف از خود به یادگار بگذارند.
    از جمله ی این شاعران پولس سلامه شاعر مسیحی عرب می باشد که در اثر جاوید و معروف خود «ملحمه عیدالغدیر» به بیان این حادثه ی تاریخی پرداخته است و این اثر پولس سلامه یکی از بهترین و زیباترین حماسه های تاریخی اسلامی - عربی به شمار می آید. پژوهش حاضر در صدد است تا با تکیه بر روش تحلیل و توصیف به بیان حادثه ی غدیر از زبان پولس سلامه در قصیده ی «یوم الغدیر» او بپردازد. نتایج کلی این پژوهش مبین آن است که پولس سلامه با انجام مطالعات و تحقیقات زیاد در قرآن، نهج البلاغه، کتاب های حدیث، تفسیر و آثار دیگر در به نظم کشیدن این واقعه به خوبی از عهده ی این کار برآمده و هیچ حادثه و حالتی را فرو نگذاشته است. تا مشخص شود که حب و ارادت به امام علی (ع) و اعتراف به مساله ی حقانیت او در جانشینی پیامبر (ص) مرزهای زمانی و مکانی و محدوده های قومی، ملی و مذهبی را در نوردیده است.
    کلیدواژگان: غدیر، شاعر مسیحی، پولس سلامه، ملحمه عیدالغدیر
  • فرامرز میرزایی*، زهرا کوچکی صفحه 39
    بینامتنی، نظریه ای است که به روابط بین متون می پردازد. این نظریه را منتقد فرانسوی ژولیا کریستوا در آغاز دهه شصت قرن بیستم میلادی در مباحث خویش مطرح کرده است. امروزه این پدیده ی هنری به عنوان یکی از موضوعات مهم نقد ادبی معاصر با نام «تناص» شناخته می شود. طبق گفتمان شعر شیعی، تناص بخش گسترده ای از آن را تشکیل می دهد و همین امر منجر به خوانش عمیق تر شعر شیعه شده است. بررسی شعر معاصر شیعه در جنبش بیداری اسلامی بحرین گواه این حقیقت است. شاعران متعهد و شیعی بحرین از جمله عبدالله القرمزی به همراه خواهرش آیات القرمزی، زکی الیاسری، مجتبی التتان و دیگر شاعران انقلابی از بینامتنی، برای بیان اهداف والای انسانی و اسلامی و به تصویر کشیدن مظلومیت مردم خود در برابر حکومت مستبد و وابسته به نحو بارزی استفاده کرده اند. از این رو، گونه های مختلف بینامتنی در اشعارشان به کار رفته است. گاه به واژگان و مضامین قرآنی و گاه به حوادث و شخصیت های قرآنی اشاره می کنند. همچنین براساس ماهیت شعر شیعه احادیث شریف نبوی و نهج البلاغه و واقعه ی عاشورا در سروده هایشان تجلی یافته است. بررسی کاربرد بینامتنی نشان می دهد که بینامتنی نفی جزئی و نفی متوازی از نوع واژگانی و علم (شخصیت) پرکاربردترین نوع بینامتنی در سروده های بحرینی به شمار می آید و همین امر، بیانگر تعهد دینی و اندیشه ی بیدارگرایانه شاعران است. پژوهش حاضر در پی آن است که با روش تحلیلی – توصیفی به تبیین و تشریح گونه-های مختلف بینامتنی در اشعار شاعران شیعی بحرین بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، بینامتنی، بیداری اسلامی، شاعران شیعی بحرین
  • صابره سیاوشی*، سمیه شکوهی صفحه 63
    ادبیات و زبان شعر از آغاز به عنوان ابزاری در اختیار جریان های سیاسی و اعتقادی بوده است. در همین راستا ستیزه ها و انقلاب های شیعیان در عصر اموی و عباسی در گسترش و تقویت ادب شیعه به ویژه در حوزه شعر نقش مهمی ایفا کرده است. تاکنون شاعران شیعه بی شماری پیرامون حادثه عاشورا و در مدح ائمه قلم فرسایی کرده اند که از میان آنها می توان به محمدرضا حکیمی اشاره کرد. او چند قصیده به زبان عربی سروده است که مهم ترین آنها «نغمات الاشواق» نام دارد. حکیمی در این قصیده به مدح ائمه اطهار، به ویژه امام رضا (ع) می پردازد و در خلال مدح خود، نظام سیاسی - اجتماعی اسلام را به خواننده باز می شناساند. پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی به بررسی جنبه های ساختاری و محتوایی قصیده مذکور می پردازد. شاعر در این قصیده افکار و عناصر خیال را در راستای هدف شعری خود که بیان حقانیت ائمه و مدح ایشان است، به کار می گیرد. این قصیده از وحدت موضوع و انسجام اندیشه برخوردار است و شاعر در آن با به کارگیری ترفندهایی از قبیل انسجام دستوری وواژگانی بر یکپارچگی متن افزوده است.
    کلیدواژگان: محمدرضا حکیمی، نغمات الاشواق، ائمه اطهار(ع)، تحلیل ساختاری، تحلیل محتوایی
  • مجید صالح بک*، کمال الدین مطهر، کاوه خضری صفحه 87
    یعد المدیح فنا اصیلا وموضوعا بارزا له اهمیته ومکانته بین موضوعات الشعر منذ العصر الجاهلی حتی عصرنا الراهن وکان الشعراء یتخذونه وسیله للإشاده بمناقب قبائلهم وساداتهم و من یحبونها. وقد تحول فی عصر صدر الإسلام لیکون مدحا وإشاده بالقیم والمثل والمبادئ الإسلامیه التی خلعها الشعراء علی ممدوحیهم، فإنه مالبث انه عاد فی عصر بنی امیه والعصر العباسی لیصبح اداه للتکسب والتزلف للخلفاء والوزراء والولاه. لکن مع هذا هناک شعراء فی العصور التی تلی عصر صدر الإسلام یمارسون طریق المدح الخالص فی مدح آل بیت (ع) و منهم الناشیء الصغیر الذی اشتهر بقصیدته «غدیریه» فی مدح آل البیت (ع). هذه المقاله تحاول ان تقدم من خلال المنهج الوصفی - التحلیلی دراسه اسلوبیه من قصیده «غدیریه» فی المستوی: الصوتی و الترکیبی و الإیقاعی. وقد قام الباحثون بإحصاء الاصوات و الجمل فی هذه القصیده لتبیین جمالیه الصوت و الجمل و مواضع الإیقاع فی ها. و النتائج تدل علی التناسب بین الاصوات و الجمل مع دلالاتهما فی هذه القصیده کما انها تدل علی وجود مواقع الإیقاع فی ها خاصه من ناحیه الجرس الموجود فی کلمات القوافی.
    کلیدواژگان: الاسلوبیه، مدح آل البیت، غدیریه، الناشیء الصغیر
  • نرگس انصاری*، انسیه خزعلی صفحه 107
    عنصر رنگ به عنوان یکی از عناصر دیداری طبیعت، جایگاه برجسته ای در خلق آثار هنری دارد. تاثیرگذاری این پدیده بر مخاطب، موجب شده است تا شاعران با استفاده از قابلیت های آن، تصاویر شعری بدیعی خلق کنند. آنچه در آثار ادبی زمینه را برای بحث در این زمینه فراهم می سازد، مفاهیم ایحایی و نمادینی است که رنگ ها در کنار زیبائی های بصری به خود می گیرند، امری که گاه این آثار را در لایه ای از ابهام قرار می دهد و دقت و تحلیل عمیق مخاطب را از اثر می طلبد. شاعران برای انتخاب رنگ به عوامل متعددی توجه دارند که از جمله آنها می توان به مسائل زیبایی شناسی، حالات روحی و روانی شاعر، محیط جغرافیایی، عوامل سیاسی- اجتماعی و امثال آن اشاره کرد. انعکاس حماسه عاشورا در ادبیات عربی و فارسی نیز شاهد کاربرد ویژه رنگ در آثار شاعران آن بوده است. با در نظر گرفتن تفاوت ها و اشتراکات دو ملت در نگاه به عاشورا، میراث ادبی، مسائل فرهنگی و غیره، به کارگیری این عنصر تجسمی و دلالت های آن در شعر دو زبان گاه در یک مسیر و گاه به صورت متمایز نمود می یابد. کاربرد وسیع عنصر رنگ در شعر فارسی، حضور رنگ سرخ و سیاه به عنوان رنگ های اصلی و مشترک دو زبان، نمود عاشقانه ی رنگ سرخ در شعر عاشورایی فارسی و دلالت کاملا متفاوت رنگ آبی در دو زبان را می توان به عنوان بخشی از دستاوردهای این پژوهش ذکر کرد.
    کلیدواژگان: شعر عاشورایی، شعر عربی، شعر فارسی، رنگ
  • سید اسماعیل حسینی اجداد نیاکی* صفحه 143
    خطبه ی حضرت ام کلثوم(س) از تاثیرگذارترین خطابه های پس از واقعه ی عاشورا محسوب می شود که ایشان با رعایت شرایط مخاطبان خطبه ای کوتاه را در اوج تاثیرگذاری بر مخاطب ایراد کرده اند. از ویژگی های بارز این خطبه، فصاحت و بلاغت است که به صورت به کارگیری الفاظ و مفاهیم آشنا و رایج برای مخاطبان، بهره گیری از ویژگی های خطبه و لوازم و فنون مختلف اقناع مانند تاکید، تکرار، سوگند، شورانگیزی، ترغیب و ترهیب، گزینش واژه های واضح، صریح و فصیح، انتخاب الفاظ مناسب با توجه به موقعیت، تنوع تعابیر در بیان موضوع واحد، تنوع طلبی برای القاء هر چه بیشتر و بهتر مطالب، بیان آهنگین و سجع گونه، تشبیه ها و تمثیل هایی متنوع برای القاء هرچه بهتر معانی و استفاده از فنون ادبی معانی و بیان و بدیع نمود یافته است که به زیبایی و تاثیرگذاری این خطبه افزوده است. در این مقاله با روش کتابخانه ای، ضمن اثبات شناخت بالای گوینده ی این خطابه به ویژگی های تاثیرگذار خطبه، به تجزیه و تحلیل ادبی آن می پردازیم. از دستاوردهای کلی این پژوهش، اثبات قدرت سخنوری ایشان در راستای جاودانه کردن اهداف قیام امام حسین(ع)، به ویژه در ایراد خطبه است.
    کلیدواژگان: خطبه ام کلثوم، کوفه، ساختار ادبی، فصاحت و بلاغت
  • صادق سیاحی، ندا سهیلی صفحه 169
    عبدی کوفی از شاعران برجسته شیعی به حساب می آید که در عصر اموی و عباسی می زیست. وی از شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت بود. کوفی نزد امام صادق (ع) ازجایگاه و منزلت والایی برخوردار بود، به طوری که امام درباره ی وی فرمودند: شعرعبدی را به فرزندان خویش بیاموزید زیرا او بر آیین و دین خداست. اشعار اندکی از این شاعر به دست ما رسیده که در نهایت استواری و رسایی و سند محکمی از آیات و احادیث است. عبدی با تکیه بر آیات و روایات در قالب شعر، یک جهاد ادبی در دفاع از مکتب اهل بیت (ع)، اثبات حقانیت حضرت علی (ع) و بیان فضایل ایشان انجام داده اما متاسفانه اشعار این شاعر حدیث شناس به صورت شایسته و بایسته در ادبیات مطرح نشده است. در این مقاله پس از معرفی عبدی کوفی به عنوان شاعر ناشناخته اهل بیت علیهم السلام و تبیین منزلت وی نزد امام صادق(ع)، با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی نمونه ای از اشعار وی و تطبیق آن-ها با آیات و روایات پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات شیعه، عصر اموی و عباسی، عبدی کوفی، اهل بیت(ع)، امام صادق(ع)
|
  • Dr. Ali Ghahramani, Ali Mohammadzadeh Soltan Ahmadi Page 9
    This is the God’s volition that the historic event “Ghadir”, remains as an alacritous history that attracts hearts and consciences toward itself, and all the Islamic authors through the ages write about it in interpretation, history, Hadith, Kalam books. In all times and ages religious narrators describe it as an undeniable Imam Ali’s (peace be upon him) accomplishments. It is a fact that not only orators and spokesmen but also ‘poets’ get their inspiration of this considerable event and use their virtue shone through meditation and thought about the event and through abundance of purity toward the master of Velayat, and put their best poem in different shapes and in different languages as a memorial.One of these poets is Poles Salameh, a chrish arab poet who paid attention to this event in his eternal and famous work”Malhameh Eid - Ol-Ghadir” and this Poles Salameh’s work is the first Arab historic epic. The present research is to declare ‘Ghadir’ event from poles’s words and view in “Yawm-ol- Ghadir” relying on analytical and descriptive method.General conclusion of this research expresses that Poles Salameh acquitted himself well to verse this event by studying and investigation a lot in Koran, Nahj-ol-Blagheh, Hadith, interpretation books and other works and never ignored any events or states.
    Keywords: Ghadir, Christian poet, Poles Salameh, Malhameh Eid, ol, Ghadir
  • Dr.Faramarz Mirzaei*, Zahra Kochakiniyat Page 39
    Intertextuality is a theory determining the relations between the texts. This theory has been introduced by a French critic, Julia Christwa, at the beginning of the 60,s decade in the 20 century. Today this phenomenon has been known as an important contemporary literary pecuniary issue. That, according to the Shia’s poem, constitutes the majority section of the poems; for this reason; Tanath eventuates to the better and the deeper reading of the poem. The consideration of the Shia's poem at the contemporary time at the Islamic awake fullness action attests this. The responsible and the Shia’s Poets such as Abdollah Aghermezi with his sister Ayat Alghermezi Zaki Alyaser.Mojtaba Altatan, also the other mutation poets; have this feature of poet to utter the civilization ends. They also show the wrong people across tyranny and complications which are mentioned the Islamic and Ghorani adventures or characteristics; Also the honorable prophecy anecdotal Nahj-ol-Balaghe and Ashora's adventures is celebrated in the trivial denial of the vocabularies. Sometimes the disciple denial is the prolific poems in the Bahrainain's poets. The research wants to utter the different kinds of the intertextual poems at the Bahrainian's Shia poets by the analytical and descriptive way.
    Keywords: Quran, Hadith, Intertextuality, Bahrain Shiea poets
  • Dr.Sabereh Siyavashi*, Somayeh Shekoohi Page 63
    From the beginning up to now, literature and the language of poem are the means used by political and ideological movements. In this regard, Shiite struggles and revolutions during the time of the Omayyad and Abbasside played an important role in the development and enrichment of Shiite literature, especially in the field of poetry. Since Ashura up to now, many Shiite poets said poetry in the praise of infallible Imams (A.S.), among them is Mohammad Reza Hakimi. He composed several odes in Arabic of which the most important is Naqamat al-Ashvaq. In his ode, Hakimi praised infallible Imams (A.S.), especially Imam Reza (A.S.), during which he represented the Islamic social and political system to the readers.The present research is an attempt to study the content and structural aspects of the above-mentioned ode based on a descriptive-analytic approach. Some of the results obtained from the research are as follows: the poet uses thoughts and imagery along with his purpose in composing the poem, that is, emphasizing on infallible Imams’ rightfulness and praising them; hence, the ode enjoys unity of theme and thought cohesion, and the poet adds up the text consolidation by using devices such as grammatical and lexical coherence.
    Keywords: Mohammad Reza Hakimi, Naqamat al Ashvaq, infallible Imams (A.S.), structural analysis, content analysis
  • Dr. Madjid Saleh Bak*, Kamal Al Din Motahhar, Kaveh Khezri Page 87
    The praise art is a noble and prominent theme and has an important place among the topics of poetry since the pre-Islamic era up to now and the poets took it as a tool for praising their tribes and their leaders. The art transformation in the era of early Islam is praised. It is a tribute to the values, ideals and principles of the Islamic art bestowed by poets to their praised persons. It traces back in the era of the Umayyad and Abbasid era to become a tool for ingratiating successors, ministers and governors. But this still might be used by the poets of the medieval following the age of Early Islam and practiced by complimenting pure in praise of them and the Ale Beit and among them Nasheo Al Saghir who became famous with his Ghadirieh ode in Ale Beit praising. This article is going to study Ghadirieh ode through adjectival and Analytical approach at the levels of sound and Composition and rhythm; where we counted the votes and phrases in the poem to demonstrate aesthetic sound and phrases and positions in the rhythm of this poem. The results indicate the meaningful proportion between votes and phrases with their means in this poem. They indicate the presence of sites where rhythm, especially in the words rhymes.
    Keywords: stylistic, Ale Beit praise Al Ghadirieh, Al Nasheo Al saghir
  • Dr. Narghes Ansari*, Dr. Aniseh Khazali Page 107
    The element of color, as the widest realm of perceptions, has always had an outstanding status in the creation of artistic works. The impact of this aesthetic phenomenon on the viewers has made poets take the most advantage of it in their literary works and create unprecedented poetic images. Nonetheless, what prepares the grounds for more elaborate literary discussions are the inherent symbolic meanings of such colors standing along their visual appeals; an issue which often adds to the ambiguity of literary works and demands deeper analyses on the part of readers. There are several reasons at work for the selection of colors by poets, including aesthetic issues, mental conditions of the poet, geographical environment, socio-political factors, and the like. The reflection of the epic of Ashura in Persian and Arabic poetry indicates interesting and special employment of colors by the poets. Considering the similar and different viewpoints of the two nations with regard to the Ashura event, their literary heritage, cultural issues, and the like, the employments of this imagistic element and its denotations in poetic works of these two languages yield to be both similar and different. Among the findings of the present study, we can refer to the wider application of colors in Persian poetry, presence of two colors of red and black—as common basic colors of both languages—romantic employment of red color in Ashura-oriented Persian poetry, and completely different denotations of blue in both languages.
    Keywords: Ashura, oriented Poetry, Persian Poetry, Arabic Poetry, Contemporary, Color
  • Dr. Seyyed Esmail Hosseini Ajdadniaki* Page 143
    Saint Um Kolsom (S)’s Sermon is one of the most influential sermons after the event of Ashoura; the sermons in which, regarding the conditions of the audience “present and appropriate”, She delivers a short sermon on the heightest effectiveness. Of the significant characteristics of this sermon is the eloquence and rhetoric which is applied as using the familiar and current words and concepts for the audience. Using the characteristics of sermon, different accessories and techniques of satisfaction like emphasis, repetition, swear, exciting, persuasion and intimidation, choosing clear, explicit, and eloquent words, selecting appropriate words for the situation, diversity of terms in expressing single subject, seeking diversity for the more and better inspiration of subjects, rhythmic expression with rhyme, different similes and parables for the better inspiration of meanings and the usage of literary techniques of Ma’ani (meanings), expression and Badie have adds to the beauty and influence of this sermon. In this article, while proving the high knowledge of the orator with influential characteristics of the sermon, we will do the literary analysis of the text.
    Keywords: sermon, Um Kolsom, Koufeh, Literary Structure, Eloquence, Rhetoric
  • Dr. Sadegh Sayyahi *, Neda Soheyli Page 169
    Abdi kufi is among shiete prominent poets lived in the Omavid and Abassid ages and was regarded among the prophet successor believers. He was such minded and had high position by Imam Sadeg (peace be upon him) that Imam recommended to teach Abdi's poem your children as he believes the God religion and tradition. Of him few poems left for us representing stable, clear and a valid document for Quran verses and narrations. Abdi relying on verses and narration in poetry creates a literary reform in defending the school of the prophet successors and proving the righteousness of Hazrat Ali by expressing his virtues. Unfortunately, this poet of tradition is not introduced in literatures as it deserves him. This paper considering a sample of Abdi Kufi poems, by the descriptive-analytical method, tries to introduce him as the prophet successors (peace be upon them) and making clear his position by Imam Sadeq (peace be upon him)through the adaption of poetry with Quran verses and narrations.
    Keywords: Shia literature, Abdi kufi, the prophet successors, Imam Sadeq, Imam Ali (peace be upon them)