فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:7 Issue: 27, 2015

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:7 Issue: 27, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه ابوالمعالی، خانم مائده آقایی پور گواسرایی* صفحه 57
    اهداف
    این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش تکنیک های شناختی- رفتاری با کنترل اثر متغیر افسردگی، اضطراب و استرس در کاهش علائم ترومای ثانویه در همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی صدر تهران در سال 92 بود. حجم نمونه بر اساس روش کوهن24 نفر برآورد شد. پس از غربالگری 24 تن از همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه که در آزمون ترومای ثانویه نمره بالایی را کسب کرده بودند به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. آموزش تکنیک های شناختی- رفتاری به مدت 13 جلسه به کار گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های ترومای ثانویه (STSS)، و افسردگی، اضطراب، و استرس(DASS) استفاده شد. داده ها با روش های آماری ANCOVA و MANCOVA تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد آموزش تکنیک های شناختی- رفتاری با کنترل اثر متغیر افسردگی، اضطراب و استرس در کاهش علائم ترومای ثانویه در همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب اثربخش بوده است. هر چند این روش به طور مستقیم علائم را آماج قرار نداد، اما در کاهش علائم موفق بود (05/ 0> P).
    نتیجه گیری
    آموزش تکنیک های شناختی- رفتاری در کاهش علائم ترومای ثانویه از کارایی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی، رفتاری، ترومای ثانویه، همسران جانبازان PTSD
  • شاهرخ مکوند حسینی *، مرتضی کثیری، محمود نجفی، مرجان شاهی صفحه 67
    اهداف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری بر سلامت روانی جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه تحت درمان دارویی بود.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نمونه ای شامل20جانباز با سابقه استرس پس از سانحه و تحت درمان دارویی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پس از حصول رضایت آگاهانه از آزمودنی ها برای شرکت در تحقیق، پرسشنامه سلامت روان قبل از مداخله آزمایشی بر روی آزمودنی های هر دو گروه اجرا گردید. سپس مداخله گروه درمانی شناختی رفتاری در طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام شد، در حالیکه آزمودنی های گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند؛ سپس از افراد هر دو گروه مجددا خواسته شد پرسشنامه سلامت روان را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از تحلیل آماری کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در نمرات آزمودنی های گروه آزمایش درمقایسه باگروه کنترل در نشانگان مرضی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه تحت درمان دارویی کاهش معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که گروه درمانی شناختی-رفتاری مداخله بالینی موثری در بهبود علایم باقیمانده جانبازان دچار استرس پس از سانحه تحت دارو درمانی و بیماری های مزمن مشابه دیگر است و می تواند به ارتقای سطح سلامت روان و کیفیت زندگی آنان کمک کند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اختلال استرس پس از سانحه، سلامت روان، جانباز
  • لیلا اسماعیلی، آقای محمدحسین پورعباییان اصفهانی، خانم فرزانه دباشی* صفحه 73
    اهداف
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر موسیقی درمانی بر افسردگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه مزمن انجام گرفته است.
    روش ها
    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه مزمن درسال 1393 شهر اصفهان بود. به منظور انجام این پژوهش60 نفر از میان جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه مزمن به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هرگروه 30 نفر). ابزار در این پژوهش پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران، 1966) بود که در دو مرحله پیش آزمون، پس آزمون مورد استفاده قرارگرفتند.
    یافته ها
    یافته های حاصل ازتحلیل کوواریانس تک متغیری (آنکوا) نشان داد که مداخله مبتنی بر موسیقی درمانی تاثیر معناداری بر کاهش افسردگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه مزمن در مرحله پس آزمون در گروه آزمایش داشت (05/ 0≥p).
    نتیجه گیری
    بر طبق این نتایج، موسیقی درمانی می تواند بعنوان یکی از درمانهای موثر و کم هزینه برای کاهش افسردگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه مزمن استفاده شود.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، افسردگی، جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه مزمن
  • مهدی معصومی، مجتبی کامیاب، مهندس مصطفی علامی *، احسان مدیریان، مهندس امیر یاوری، محمدرضا سروش، شهریار خاطری، اوا محسن زادگان صفحه 81
    هدف
    در این مطالعه هدف بررسی و تشخیص مشکلات اندام های حرکتی و وسایل کمک حرکتی مورد استفاده و در صورت نیاز اصلاح و استفاده از وسایل کمک حرکتی مناسب با شرایط افراد بود.
    روش ها
    در این طرح تمامی نوجوانان قربانی مین و مهمات جنگی زیر 18 ساله ی ساکن 5 استان مرزی: کردستان، ایلام، کرمانشاه و آذربایجان غربی و خوزستان (78 نفر) در اردوی سلامتی تفریحی که به منظور ارزیابی سلامت کلی شان بود شرکت کردند. اطلاعات دموگرافیک آنها جمع آوری گردید. معاینات بالینی قربانیان توسط متخصص ارتوپدی و ارتوپدی فنی جهت بررسی وضعیت کلی اندام های حرکتی، تشخیص نیاز به وسایل کمک حرکتی، تعویض، تعمیر وسایل مورد استفاده در زمان مطالعه و میزان رضایت از پروتز مصرفی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه1.99± 16.11بود. میانگین قد و وزن افراد مورد بررسی به ترتیب 10.47± 165 و 12.74±54.25 بود. قطع عضو در میان نوجوانان (52.56 %)41 بوده. نیاز به پروتز، ارتز و وسایل کمکی دیگر به ترتیب(48.71%)38،(23.1%)18،(10.25%)8 بود. در زمان مطالعه(26.92%)21 در حال استفاده از وسایل کمک حرکتی بودند. بیشتر قربانیان استفاده کننده از وسایل کمک حرکتی رضایت کمتر از متوسط داشتند(71.42%)15.
    نتیجه گیری
    سطح پایین رضایتمندی نشاندهنده ی نیاز به توجه بیشتر به برنامه های درمانی، جلسات توانبخشی و کیفیت ساخت وسایل کمک حرکتی به منظور بالابردن سطح سطح آگاهی و رضایت آنها در استفاده از وسایل کمک حرکتی می باشد.
    کلیدواژگان: ارتز، پروتز، مین های زمینی، مهمات جنگی عمل نکرده، کودکان قربانی، ایران
  • بتول ماندنی *، مهرناز سعادت آبادی، مژگان فرهبد صفحه 91
    اهداف
    جانبازان بدلیل مواجهه با حوادث استرس زای جنگ، با مشکلات جسمی و روانی زیادی روبرو می شوند که این امر می تواند بطور جدی کیفیت زندگی جانباز را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از درمانهای غیردارویی که می تواند در بهبود کیفیت زندگی این جانبازان نقش داشته باشد، تمرینات فیزیکی و ورزشی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه ورزشی گروهی بر کیفیت زندگی جانبازان با تشخیص اختلال استرس پس از سانحه می باشد.
    روش ها
    دراین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سویه کور، کیفیت زندگی 30 جانباز با تشخیص اختلال استرس پس از سانحه از جامعه در دسترس در یکی از بیمارستانهای شهر اهواز در2 گروه 15 نفره ارزیابی شد. برنامه درمانی شامل برنامه ورزشی گروهی بود که به مدت 12 هفته، هر هفته 2 جلسه و هر جلسه به مدت 40 دقیقه در گروه آزمون صورت گرفت. ارزیابی توسط پرسشنامه استاندارد SF36، قبل، بعد و یک ماه پس از اتمام مداخلات صورت گرفت.
    یافته ها
    آنالیز اطلاعات نشان دهنده اختلاف معنادار آماری درگروه آزمون نسبت به گروه کنترل در جلسه پس از درمان در مقیاس روانی کیفیت زندگی (P=0.031)، مقیاس جسمی کیفیت زندگی(P<0.01) و همچنین میانگین کل نمرات(P=0.012) بود.
    نتیجه گیری
    تمرینات فیزیکی و فعالیتهای ورزشی گروهی هوازی می تواند به بهبود کیفیت زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در حیطه های سلامت جسمی و روانی کمک کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه، تمرینات فیزیکی
  • اسماعیل شوانی *، کیانوش زهراکار، رضا قاسمی جوبنه، شهریار درگاهی صفحه 99
    ا
    هدف
    یکی از عوامل موثر بر افزایش کیفیت زندگی زناشویی، میزان تعهد زناشویی در بین افراد متاهل است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش رضایت جنسی، سلامت معنوی، پریشانی روانشناختی و عزت نفس به عنوان عوامل پیش بین تعهد زناشویی در زنان دارای همسر جانباز است.
    ابزار و
    روش ها
    روش پژوهش از نوع همبستگی است. تعداد 120 نفر از زنان دارای همسر جانباز شهر پیرانشهر در تابستان 1393 به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های تعهد زناشویی، رضایت جنسی، سلامت معنوی، DASS-21 و عزت نفس پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده به وسیله ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین پریشانی روانشناختی با تعهد زناشویی رابطه منفی معنادار وجود دارد (01/ 0>P). همچنین نتایج حاکی از ارتباط مثبت بین عزت نفس، سلامت معنوی و رضایتمندی جنسی با تعهد زناشویی است (01/ 0>P). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای پیش بین می توانند به طور معناداری 37 درصد از واریانس تعهد زناشویی را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر همسو با سایر مطالعات نشان می دهد که پریشانی روانشناختی، عزت نفس، سلامت معنوی و رضایتمندی جنسی نقش مهمی در افزایش یا کاهش تعهد زناشویی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، عوامل پیش بین، زنان دارای همسر جانباز
  • سلمان قربانی، حمید کاظمی* صفحه 107
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله فراشناختی بر سطوح حافظه کاری و حافظه کلامی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون می باشد. جامعه آماری شامل کلیه جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان و شهرستان نجف آباد بود که از بین آن تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. آزمودنی ها در هر گروه قبل از مداخله و در پایان مداخله به وسیله پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، حافظه کلامی آزمون وکسلر و تکلیف سنجش حافظه کاری n- backمورد آزمون قرار گرفتند. هشت جلسه درمان گروهی فراشناختی بر گروه آزمایش انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد در مرحله پس آزمون، گروه آزمایش بهبودی معناداری در متغیرهای حافظه کاری و حافظه کلامی نشان دادند(P<0.05). همچنین تفاوت معناداری در مولفه های حافظه کلامی ساده و سطح دوم حافظه کاری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش مبنی بر تاثیر مداخله فراشناختی بر بهبود عملکرد حافظه کاری و کلامی، می توان از این درمان برای بهبود این متغیرها در افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، حافظه کلامی، حافظه کاری، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه
  • احسان مدیریان *، محمدرضا سروش، شهریار خاطری، بتول موسوی، زهره گنج پرور، کوروش ممتازمنش صفحه 115
    اهداف
    تا کنون آمارهای مختلفی از تعداد قربانیان مبتلا به آسیب های شیمیایی در جنگ عراق علیه ایران گزارش شده است. هدف از این انجام این مطالعه بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک مصدومان شیمیایی ایرانی است که در جنگ عراق علیه ایران بر اساس اطلاعات مستند موجود در سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران، دچار آسیب شده اند.
    روش ها
    این مطالعه بصورت توصیفی انجام شد. مصدومان شیمیایی با یکی از کدهای مرتبط با مجروحیت های شیمیایی ثبت شده اند. این مجروحیت ها شامل مشکلات مزمن ناشی از تماس با عوامل شیمیایی از جمله مشکلات ریوی، چشمی و اطلاعات مربوط به مصدومان شیمیایی که در تماس با مواد شیمیایی بودند با ارجاع به پرونده های موجود در کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران که تا پایان سال 1392 تشکیل شده بودند، استخراج شده و مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس بانک اطلاعات جانبازان در بنیاد شهید و امور ایثارگران تا پایان سال 1392، 564108 جانباز در کشور ثبت شده اند که مصدومان شیمیایی ثبت شده با یکی از کدهای 54 گانه مرتبط با مجروحیت شیمیایی شامل 79335 نفر بودند (1/ 14 ٪). میانگین سنی ایشان در زمان انجام مطالعه 15/ 8 ± 1/50 سال بود و77895 نفر(98.2%) آنها مرد بودند. بیشترین مصدومان شیمیایی به ترتیب در استان های اصفهان 10.2%، کرمان 7.9% و خراسان رضوی 7.3 ساکن بودند. اکثر جانبازان 59% (320528 نفر) علایم خفیف شیمیایی را داشتند و فقط 5% (تعداد 3939) جانبازان از علایم شدید ریوی رنج می بردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش تعداد مصدومین شیمیایی در مطالعات اخیر، انتظار می رود تعداد زیادی از افراد نظامی یا غیر نظامی که در معرض عوامل شیمیایی قرار گرفته اند، علیرغم ابتلا به عوارض و بیماری های دیررس ناشی از مواجه با عوامل شیمیایی بویژه خردل گوگردی، هنوز مورد شناسایی قرار نگرفته و تعداد این قربانیان از این حد هم فراتر رود.
    کلیدواژگان: جنگ، خسارت انسانی، عوامل شیمیایی، خردل گوگردی
|
  • Dr Khadijeh Abolmaali, Mrs Maedeh Aghaeipour* Page 57
    Objective
    This study was conducted in order to investigate the effectiveness of cognitive - behavioral instruction techniques on reducing the symptoms of secondary traumatic stress (STS) in PTSD veteran's women.Method and materials: The method of this research was semi-experimental with pre-test - post-test and control group. Sample size was estimated by Kohn method (in each group 12 participants). The statistical population consisted of PTSD veteran's women, admitted to Sadr hospital in Tehran in 1392. After screening, twenty fore veteran's wives, that attained high score (38 or more) in questionnaire of secondary traumatization, were randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group were trained for 13 sessions. Participants completed 2 questionnaires: secondary traumatic stress (STS) and DASS. Data were analyzed with ANCOVA and MANCOVA tests.
    Results
    The results showed that cognitive - behavioral techniques instruction effect on reduction of the symptoms of secondary traumatic stress (STS) in PTSD veteran's women (with controlling of depression, anxiety and stress via DASS questionnaire) (p<.05).
    Conclusion
    Method of teaching the cognitive – behavioral instruction techniques is an effective strategy for reducing the symptoms of secondary traumatic stress. Keywords: Behavioral-Cognitive instruction, Secondary Traumatization, PTSD Veteran's spouses.
    Keywords: Behavioral, Cognitive instruction, Secondary Traumatic Stress, PTSD Veterans\ spouses
  • Shahrokh Makvandhoseini *, Morteza Kasiri, Mahmoud Najafy, Marjan Shahi Page 67
    Aims
    The aim of present research was to study the effectiveness of cognitive-behavior therapy on mental health of war soldiers with post-traumatic stress disorder under long-term pharmaceutical treatment.
    Materials and Methods
    In a quasi-experimental study with pretest- post test with control group design a sample of 20 war soldiers with PTSD history and under pharmaceutical treatment were selected using available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. After providing informed consent, subjects of both groups completed the General Health Questionnaire before any experimental intervention. Then 8 sessions of group cognitive-behavior psychotherapy administered on subjects of experimental group, whereas no intervention received by control group subjects. Both groups were asked again to fill the GHQ questionnaire afterward. Data extracted from questionnaires and were analyzed by MANCOVA statistical analysis.
    Findings
    significantly decreased scores were evident for subjects of experimental group than control group in symptoms of mental illness in soldiers with PTSD under long-term medication.
    Conclusion
    It could be concluded that group CBT therapy is an efficient clinical intervention for improvement of residual symptoms of soldiers with PTSD and similar chronic diseases and may help to their quality of life and mental health.
    Keywords: cognitive, behavior therapy, post, traumatic stress disorder, mental health, veterans
  • Dr. Leila Esmaeili, Mr Mohammad Hossein Pour Abaeian Esfahani, Miss Farzaneh Dabbashi* Page 73
    Aims
    The purpose of this research was to determine the effect of Music Therapy intervention on mental health of chronic Post-Traumatic Stress Disorder (P.T.S.D) veterans.
    Materials and Methods
    This research was based on a semi-experimental design with pre-test, post-test and control group respectively. The population also included chronic Post Traumatic Stress Disorder (P.T.S.D) veterans Isfahan in 2013. In order to perform this study, 60 members of chronic Post-Traumatic Stress Disorder (P.T.S.D) veterans who were available selected (each group consisting 30). The tool of this research was Beck's questionnaire of depression (Beck et. al, 1966) was used in two phases pre-test and post-test.
    Results
    The results were analyzed by ANCOVA showed that Music Therapy intervention had a significant effect on depression in chronic Post-Traumatic Stress Disorder (P.T.S.D) veterans in post-test on experimental group (P≤0.05).
    Conclusion
    Based on these results, music therapy can use as an effective and low cost treatment for decreasing of depression on chronic post-traumatic stress disorder (P.T.S.D) veterans.
    Keywords: Music Therapy, Depression, chronic Post Traumatic Stress Disorder (P.T.S.D) veterans
  • Dr Mehdi Masoumi, Dr Mojtaba Kamyab Mostafa Allami *, Dr Ehsan Modirian Amir Yavari, Dr Mohammadreza Soroush, Dr Shahriar Khateri, Dr Ava Mohsenzadegan Page 81
    Aims
    During the past five decades, the landmines have been identified as the major cause of traumatic amputations in war-torn countries. The aim of this study was to investigation the use of orthotics and prosthesis in children survivors of landmines and unexploded ordnances(UXOs)in border provinces of Iran
    Methods
    In this study our population was all the less than 18 years old adolescents that injured by landmines and UXOs in 5 border provinces of Iran, namely West Azerbaijan, Kermanshah, Khuzestan, Ilam, and Kurdistan(n=78). The identified victims participated in a social- health camp for collecting their health status. Demographic data were collected by a designed-researcher questionnaire. For checking the status of limbs, diagnosis the requirement for using orthotics and prosthesis, replacement or repair these devices if required and satisfaction of the prosthesis.
    Results
    The mean age of these cases at the time of study was (16.11 ±1.99). The mean height and weight of survivors were 165±10.47 and 54.25±12.74 respectively. The rate of amputation among the victims was 41(52.56%). Require to the prosthesis, orthotics and other assistive mobility devices were, 38 (48.71%), 18 (23.1%) and 8 (10.25%),respectively. At the time of study 21(26.92%) of the cases were using assistive mobility devices. Most of the victims that using prothesis had lower than the average of satisfaction 15(71.42%).
    Conclusions
    The low level of satisfaction indicated the more attention to the education, health programs and rehabilitation for raising victims awareness and knowledge in the using of assistive mobility devices.
    Keywords: Landmines, UXOs, Children survivors, Orthotics, Prosthesis, Iran
  • Batool Mandani *, Mehrnaz Saadat Abadi, Mojgan Farahbod Page 91
    Introduction
    War veterans have different physical and mental problems due to exposure to variety of traumatic events and stressors and these problems effect their quality of life. One of the nonmedical treatment that can improve their quality of life is exercise and physical activities. Aim of the present study was to determine the effect of group exercise program on quality of life in war veterans with post-traumatic stress disorder (PTSD). Method & Materials: In this single blinded, controlled trial, quality of life of a convenience sample size of war veterans with PTSD (n=30) in a hospital in Ahwaz city was measured in 2 equal groups. Treatment protocol consisted of group exercise program occurred 45 minutes a day, 2 days a week for 12 weeks. Measures were conducted pre, post and 3 months after the treatment period by 36-item Short Form Health Survey.
    Result
    Data analysis was indicative of significant difference in experimental group compared to control group in mental scale of quality of life (P=0.031), physical scale of quality of life (P<0.01) and total score (P=0.012).
    Conclusion
    Group exercise program can improve quality of life in war veterans with PTSD.
    Keywords: Quality of life, war veterans, post, traumatic stress disorder, physical exercise
  • Esmaeil Showani *, Kianoosh Zahrakar, Reza Ghasemi Jobaneh, Shahriar Dargahi Page 99
    Aims
    marital commitment is one of the effective factors in increasing the quality of life among married people. The aim of current research is the surveying the role of sexual satisfaction, spiritual health, psychological distress and self- esteem as predictive factors in marital commitment of Veterans Wives.
    Materials And Method
    the research method is correlation. The number of 120 Veterans Wives of Piranshahr in the summer of 2014 were selected by available sampling method and responded to the marital commitment, sexual satisfaction, spiritual wellbeing, DASS-21 and self- esteem questionnaires. The gathered data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression.
    Findings
    the results of showed that there exist a negative and significant relation between psychological distress and marital commitment (P>0/01). Also the results indicate that the relation between spiritual health, self- esteem and sexual satisfaction with marital commitment were positive and significant (P>0/01). The stepwise regression analysis showed that the predictive variables could significantly predict 37 percent of variance of marital commitment.
    Conclusion
    the results of current research in consistent with other studies indicate that psychological distress, self- esteem, spiritual health and sexual satisfaction have an important role in marital commitment.
    Keywords: Marital Commitment, Predictive Variables, Veterans Wives
  • Mr Salman Ghorbani, Dr Hamid Kazemi* Page 107
    Aim
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Metacognitive therapy (MCT) on working memory and verbal memory in veterans with post-traumatic stress disorder (PTSD) patients. Methods & Materials: This quasi-experimental research was conducted with pre-posttest design with control groups. The statistical population consisted all patients with a diagnosis of PTSD were referred to the center therapy in Esfahan and Najafabad city. For this purpose, 30 patients with PTSD were selected with available sampling and were randomly divided to an experimental and control group. All patients were assessed by demographic information Questionnaire, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Wechsler test of verbal memory WMS-II & N-backat pre and posttest. The experimental group received 8 Metacognitive therapy sessions.
    Results
    Analysis of covariance showed that at post test, the experimental group showed a significant improvement in working memory, and verbal memory(P<0.05). Also the experimental group did not show significant differences in the components of a simple verbal memory and second level of working memory.
    Conclusion
    According to the findings about the effect of Metacognitive therapy on improves working memory and verbal memory, the treatment can be used for patients with posttraumatic stress disorder.
    Keywords: Metacognitive therapy, Working memory, Verbal memory, Veterans, Posttraumatic stress disorder
  • Ehsan Modirian *, Mohamadreza Soroush, Sharyar Khateri, Batol Mousavi, Zohreh Ganjparvar, Koorosh Momtazmanesh Page 115
    Aims
    So far، several statistics of the number of victims suffering from chemical damage have been reported in the Iran-Iraq war. The purpose of this study was to investigate the epidemiological situation of the Iranian chemical victims on the basis of information contained in the Martyr Foundation and Veterans Affairs.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، data of the chemically injured veterans proved by Medical Commission of Martyr Foundation and Veterans Affairs، extracted and analyzed.
    Results
    By the end of 1392، 564،108 veterans were registered in Martyr Foundation and Veterans Affairs، including 79 335 patients (1/14%) with proved chemical exposure. Their mean age at the time of the study was 50/1 ± 8/15 and 98/2 percent of them are men.
    Conclusion
    late complications and illnesses resulting from exposure to chemical agents specially sulfur mustard result in increasing number of chemical injuries in recent studies، and it is expected a larger number of military or civilian personnel who have been exposed to chemical agents is identified later.
    Keywords: War, chemical weapons, sulfur mustard