فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه زراعت دیم ایران
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی موسوی اقدم، خشنود علیزاده صفحات 97-103
    خردل از گیاهان مقاوم به خشکی بوده امکان اصلاح و معرفی ارقام مناسب از آن برای مناطق نیمه خشک ایران وجود دارد. در این پژوهش، 20 رقم و لاین خردل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط دیم و آبی در بهار 1393 در مزرعه تحقیقاتی ارومیه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تفاوت اکثر خصوصیات زراعی بررسی شده در هر دو شرایط معنی دار بود. مقایسه میانگین لاین ها کاهش عملکرد و اجزای عملکرد را در اثر تنش خشکی نشان داد. رقم Bard-1 ولاین تحت شماره 14 (DARI-4-2)، از نظر عملکرد دانه و نیز اجزای عملکرد، برتر از سایر لاین ها بودند. در هر دو آزمایش دیم و آبی، عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار با صفات ارتفاع بوته، تعداد خورجین و تعداد دانه در خورجین بود هر چند که وزن هزار دانه در شرایط دیم نیز ارتباط معنی داری (P<0.01) با عملکرد دانه خردل نشان داد. تجزیه خوشه ایدر هر دو شرایط دیم و آبی بر اساس میانگین صفات مورد مطالعه و به روش Ward، لاین ها را به دو خوشه تقسیم نمود. ارقام و لاین هایی که در خوشه اول قرار گرفته بودند، از نظر اکثر صفات زراعی نسبت به میانگین کل ارزش بیشتری داشتند. بر اساس شاخص های متوسط محصول دهی (MP)، متوسط هندسی محصول دهی (GMP) و تحمل تنش (STI) که مناسب ترین شاخص ها در این آزمایش بودند، رقم Bard-1 و لاین DARI-4-2، به عنوان متحمل ترین لاین خردل در ارومیه شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: خردل قهوه ای، خردل زرد، تنوع ژنتیکی، شاخص تحمل خشکی
  • سید مرتضی ابطحی، کریم باقرزاده صفحات 105-113
    به منظور مقایسه تولید علوفه و دانه چاودار با جو، تریتیکاله و ماشک تحت شرایط دیم، آزمایشی با 8 تیمار مختلف شامل چاودار، چاودار کوهی، تریتیکاله، جو، و مخلوط هرکدام از این گیاهان با ماشک، در یک آزمایش سه ساله و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی طی سال های 90-1388مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سال اول بیشترین تولید علوفه (کاه) و دانه به ترتیب به گیاه چاودار و جو با میانگین 1821 و 771 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. در سال دوم بیشینه تولید کاه و دانه به ترتیب با میانگین 4828 و 1159 کیلوگرم در هکتار از گیاه چاودار بدست آمد. در سال سوم بیشترین تولید کاه و دانه به گیاه تریتیکاله با میانگین 2813 و 959 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. با توجه به میزان بارندگی ها در 3 سال اجرای آزمایش، تاثیر بارندگی روی تولید اثر گذار بود. در بارندگی مناسب (بالاتر از 300 میلی متر) گیاه چاودار توانایی بالایی برای تولید کاه و دانه داشت. در شرایط بارش 300-250 میلی متر گیاه تریتیکاله می تواند با چاودار رقابت کند. با کاهش بارندگی درحدود 200 میلی متر گیاه جو تولید بهتری از دانه را داشت. همچنین تجزیه علوفه و دانه تیمارهای مختلف جهت تعیین کیفیت و خوش خوراکی نشان می دهد که چاودار و تریتیکاله از نظر درصد پروتئین خام نسبت به جو و چاودار کوهی در جایگاه بالاتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، جو، چاودار، دیم، کشت مخلوط، ماشک
  • حمید محمودی، خشنود علیزاده صفحات 115-126
    بهبود کمی و کیفی علوفه با استفاده از کودهای آلی زیستی از نیازهای مهم تولید این محصول در سامانه های کشاورزی دیم کشور می باشد. در همین راستا اثرات محلول پاشی چهار ترکیب مختلف حاوی اسید های آمینه آزاد در چهار زمان مختلف رشد گیاهی شامل مراحل گیاهک، ساقه رفتن، شروع گلدهی و محلول پاشی در هرسه مرحله فوق به همراه تیمار شاهد، در مجموع با 17 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در طی دو سال زراعی (1390-1388) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به اجرا درآمد. نتایج تجزیه مرکب عملکرد زیست توده خشک علوفه نشان داد که اثر اصلی سال و اثر متقابل سال × تیمار در سطح احتمال 1% معنی دار می باشند. همچنین اثر متقابل سال× تیمار شاخص های کیفی محصول از جمله درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم ماده خشک در سطح احتمال 1% معنی دار شدند.مقایسه میانگین تیمارها نشان داد، بیشترین میزان عملکرد زیست توده خشک علوفه3555 کیلوگرم در هکتار در تیمار محلول پاشی با ترکیب اسیدآمینه با نام اختصاری AM حاصل شده که در مقایسه با شاهد 998 کیلوگرم در هکتار افزایش داشت. همچنین بیشترین درصد نیتروژن محتوی ماده خشک علوفه 4/3 درصد در تیمار محلول پاشی با اسیدآمینه AM بوده که در مقایسه با شاهد2/0درصد افزایش داشته است.در مجموع چنین نتیجه گیری شد که محلول پاشی اسیدآمینه آزاد در مقایسه با تیمار شاهد(بدون محلول پاشی) از لحاظ کمی و کیفی درعلوفه دیم اثرات مثبت و اغلب معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: اسید آمینه آزاد، کمیت، کیفیت، ماشک، دیم
  • رعنا نادری زرنقی، مصطفی ولیزاده، سولماز فیروزی صفحات 127-139
    تنش خشکی به عنوان عامل اصلی کاهش عملکرد گیاهان در مناطق نیمه خشک محسوب شده و منجر به تنش اکسیداتیو می شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گلوتاتیون ردوکتاز (GR) و آسکوربات پراکسیداز (APX) در سه گروه از گندم های پاییزه حساس، بینابین و متحمل به خشکی در مرحله پنجه زنی تحت سه شرایط آبی عادی (FC90%)، تنش متوسط (FC60%) و تنش شدید (FC30%) اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. در مرحله پنجه زنی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان GR و APX در بافت های برگی با استفاده از روش سنجش اسپکتروفتومتری مورد اندازه گیری قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش خشکی اثر معنی داری بر افزایش فعالیت این آنزیم ها دارد. اثر متقابل بین تنش خشکی و گروه های گندم برای هر دو آنزیمAPX و GR معنی دار بدست آمد. در ژنوتیپ های حساس به خشکی، فعالیت هر دو آنزیم یکسان و بدون اختلاف معنی دار بود؛ در حالی که ژنوتیپ های متحمل افزایش فعالیت معنی داری از خود نشان دادند و با افزایش میزان تنش، این افزایش بیشتر شد. ژنوتیپ های گروه بینابین بسته به نوع آنزیم پاسخ های متفاوتی در شرایط مختلف محیطی از خود نشان دادند. آنزیمAPX در مقایسه با GR درصد افزایش فعالیت بیشتری در شرایط تنش خشکی نشان داد، بنابراین این آنزیم می تواند به عنوان یکی از آنزیم های مهم جهت افزایش مقاومت گیاه گندم در مقابل تنش ناشی از خشکی تلقی شود.
  • نادر دادخواه، علی عبادی، قاسم پرمون، عبدالقیوم قلی پوری، سودابه جهانبخش صفحات 141-160
    به منظور مطالعه اثر محلول پاشی سولفات روی بر تغییرات رنگیزه های فتوسنتزی و عملکرد دانه نخود در شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل در سه تکرار در مزرعه تحقیقات دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری)آبیاری در زمان کاشت، آبیاری در زمان کاشت + قبل از گلدهی و آبیاری در زمان کاشت + قبل از گلدهی + غلاف دهی) و سه سطح محلول پاشی سولفات روی (صفر، 3 و 6 کیلوگرم سولفات روی در هکتار) در دو نوبت در مرحله 4 و 5 برگی بود. بر اساس نتایج، تنش رطوبتی موجب کاهش رنگیزه های فتوسنتزی و در نهایت کاهش عملکرد دانه گردید. استفاده از سولفات روی به ویژه 6 کیلوگرم در هکتار برای کاهش اثرات تنش رطوبتی موثر بود، به طوری که موجب افزایش میزان کلروفیل a، کلروفیل کل، میزان کارتنوئیدها و شاخص سبزینگی شد. تنش رطوبتی موجب کاهش معنی دار فلورسانس لحظه ای (Fv)، فلورسانس حداکثر (Fm) و عملکرد کوانتومی(Fv/Fm) و مصرف سولفات روی افزایش معنی دار فلورسانس لحظه ای و فلورسانس حداکثر را سبب شد، در حالی که بر عملکرد کوانتومی تاثیر معنی داری نداشت. سبزینگی گیاه بیشتر تحت تاثیر میزان کلروفیل a بود و رابطه آن با سبزینگی گیاه از نوع درجه دوم بود. در بین رنگیزه های فتوسنتزی، میزان کارتنوئیدها بالاترین سهم را در طی تنش رطوبتی در پیش بینی عملکرد دانه به خود اختصاص داد. همچنین مصرف سولفات روی باعث کاهش سهم کلروفیل ها و افزایش سهم کارتنوئیدها در پیش بینی عملکرد دانه شد. به طور کلی سولفات روی با کاهش اثرات تنش و افزایش عوامل موثر در تولید رنگیزه های فتوسنتزی موجب بهبود عملکرد در شرایط تنش رطوبتی شد.
  • عبدالوهاب عبدالهی، عادل نعمتی، غلامرضا ولیزاده صفحات 161-171
    این تحقیق با هدف بررسی اقتصادی و برخی خصوصیات خاک در تناوب های زراعی مختلف گندم در شرایط دیم سرارود- کرمانشاه به مدت شش سال زراعی از پاییز 1385 تا تابستان 1391 انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو قطعه زمین مجاور هم اجرا شد و تیمارها شامل پنج تناوب زراعی گندم - گندم، آیش - گندم، نخود -گندم، ماشک -گندم و گلرنگ -گندم بود. نتایج نشان داد درصد کربن آلی خاک در ابتدا و انتهای دوره آزمایش متفاوت بود و تیمار ماشک -گندم با 18/0 درصد افزایش نسبت به اول دوره، بیشترین افزایش درصد کربن آلی را در میان تیمارها داشت. تناوب های گلرنگ-گندم و آیش-گندم به ترتیب کمترین و بیشترین میزان فشردگی خاک را در عمق 30-20 سانتیمتری خاک داشتند ولی در عمق های 20-0 و 40-30 سانتیمتری بین تیمارها از لحاظ میزان فشردگی خاک تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج همچنین نشان داد میزان نفوذپذیری خاک در پایان آزمایش در تیمارهای گلرنگ-گندم و آیش-گندم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان را داشتند. همچنین نتایج بررسی اقتصادی نیز نشان داد تناوب نخود-گندم در مقایسه با تیمار های دیگر اقتصادی تر است. تناوب گلرنگ-گندم بعداز نخود-گندم در مقایسه با سایر تیمار ها دومین تیمار اقتصادی است. از این مطالعه نیتجه گیری می شود اعمال تناوب نخود، ماشک و گلرنک در افزایش و حفظ حاصلخیزی خاک موثر بوده و عملکرد اقتصادی را افزایش می دهد و برای تولید پایدار و اقتصادی اعمال این تناوب ها ضروری است.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، تناوب زراعی، دیم، فشردگی خاک، نفوذپذیری خاک
  • شیوا اردلانی، محسن سعیدی، سعید جلالی هنرمند، محمداقبال قبادی، مجید عبدلی صفحات 172-195
    به منظور بررسی اثر تنش رطوبتی پس از گرده افشانی بر صفات زراعی، توانایی ذخیره سازی قندهای محلول در ساقه و میزان انتقال مجدد ماده خشک گندم، آزمایش گلدانی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه به صورت فاکتوریل و بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 91-1390 انجام گرفت. در این آزمایش تنش رطوبتی در مرحله رشد زایشی (از مرحله گرده افشانی تا پایان دوره رشد رطوبت خاک در محدوده 30 درصد ظرفیت زراعی - 65 الی 99 از مرحله رشدی زادوکس) مد نظر قرار گرفت و ارقام مختلف گندم شامل پیشتاز، DN-11، سیوند و مرودشت به عنوان فاکتور دوم بررسی شدند. نتایج نشان داد که تنش رطوبتی پس از گرده افشانی از طریق افت وزن هزار دانه عملکرد دانه را کاهش داد. در شرایط تنش رطوبتی پس از گرده افشانی ارقام مرودشت و DN-11 کمترین میزان عملکرد دانه را داشتند. وقوع تنش رطوبتی سبب شد که وزن خشک ساقه و میزان انتقال مجدد به طرز چشمگیری کاهش یابد. بر خلاف این پارامترها غلظت قندهای محلول در شرایط تنش رطوبتی به طور معنی داری افزایش پیدا کرد. در شرایط تنش رطوبتی، میزان انتقال مجدد ماده خشک از میانگره های پایین ساقه (میانگره های زیر پنالتیمیت) به دانه 11 درصد، کارایی انتقال 32 درصد و سهم آن در عملکرد دانه 121 درصد افزایش یافتند. همچنین پنالتیمیت و میانگره های پایین ساقه بیشترین غلظت قند محلول را در شرایط تنش داشتند. تنش کم آبی سبب افزایش کارایی انتقال مجدد نشد ولی در بین ارقام از نظر صفت فوق اختلاف وجود داشت. پس به نظر می رسد که استفاده از صفات فوق در انتخاب و اصلاح ارقام متحمل به تنش کمبود آب مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کربوهیدرات های محلول، سنبله، انتقال مجدد، گندم
|
  • M. Mousavi Aghdam, K. K. Alizadeh Pages 97-103
    Indian mustard is one of the most drought tolerant crops within Brassica genus which could be used in semi dry areas of Iran. 20 cultivars and lines of Indian mustard were studied as complete blocks design with three replications in two different humidity regimes in Oroumieh research station during 2013-2014 growing season. Analysis of variance showed that the most studied agronomic characteristics were significantly different in the rainfed and irrigated field. Comparing the means showed decreasing of grain yield and yield components under stress condition. Cultivar Bard-1 and line 14 (DARI-4-2) were superior regarding grain yield and related yield components. Grain yield in the both irrigation regimes showed significant correlation (P<0. 01) with plant height، number of pods and number of seeds per pod however، there was significant relationship between yield and thousand kernel weight under rainfed condition، as well. Cluster analysis based on all studied traits in the both trials divided lines to two clusters where genotypes in the first cluster showed higher values. Based on the mean productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP) and stress tolerance (STI) indices which were selected as most suitable indices in this study، cultivar Bard-1 and line 14 (DARI-4-2) were identified as the most drought tolerant mustard in Oroumieh.
    Keywords: Brown mustard, yellow mustard, genetic diversity, Drought tolerance indices
  • S.M. Abtahi, K. Bagherzadeh Pages 105-113
    In order to compare forage and grain production of rye with barley، triticale and vetch under dry farming conditions، an experiment was conducted with eight treatments (including rye، wild rye، triticale، barley، as well as hungarian vetch mixed with rye، wild rye، triticale and barley) in a randomized complete block design with 3 replications in 3 years. In the first year، the highest forage and grain yields were produced by rye (1821 kg. ha-1) and barley (771 kg. ha-1)، respectively. In the second year، rye had the highest forage (4828 kg. ha-1) and grain (1159 kg. ha-1) productions. In the third year، triticale could produce the greatest forage (2813 kg. ha-1) and grain (959 kg. ha-1). The production variation among the different treatments was mainly because of precipitation variations among the years. It can be concluded that، with adequate rainfall (above 300 mm)، rye has better ability to produce forage and grain. With 250-300 mm، triticale could compete with rye. With declining precipitation to less than 200 mm، barley had better potential to produce grain. Meanwhile، rye and triticale had more protein than barley and wild rye.
    Keywords: barley, Dry farming, Mix cropping, Scale, Triticale, Vetch
  • H. Mahmoodi, K. Alizadeh Pages 115-126
    Improve forage quantity and quality using organic and biological fertilizers production of important needs in dryland farming systems of the country. In this study the effects of foliar application of four different combinations of amino acid four different time steps were germinated plant growth، stem elongation، flowering and spraying all three steps above with the control treatment was carried out total of 17. The experiment based on randomized complete block design with three replications during two crop years 1388-1390 were carried out in Maragheh agricultural research station. The results of combined analysis showed that the main effect of forage dry biomass yield and year×treatment interaction were significant at the 1% level. The year×treatment interaction qualitative indicators such as nitrogen، phosphorus and potassium in the dry matter were significant at the 1% level. Mean comparison showed the highest biomass yield of 3555 kg/ha in foliar amino acid composition abbreviated AM resulted in a significant increase compared with the 998 kg per ha. Also the nitrogen content of the forage dry matter 3. 4 percent in the foliar application of amino acids، comparison to control AM 0. 2 percent has increased. Overall، it was concluded that foliar free amino acids in comparison to the control (no spray) in terms of quantity and quality of dry land positive effects are often significant.
    Keywords: Free amino acids, quality, quantity, Vetch, rainfed
  • R. Naderi Zarnaghi, M. Valizadeh, S. Firoozi Pages 127-139
    Improve forage quantity and quality using organic and biological fertilizers production of important needs in dryland farming systems of the country. In this study the effects of foliar application of four different combinations of amino acid four different time steps were germinated plant growth، stem elongation، flowering and spraying all three steps above with the control treatment was carried out total of 17. The experiment based on randomized complete block design with three replications during two crop years 1388-1390 were carried out in Maragheh agricultural research station. The results of combined analysis showed that the main effect of forage dry biomass yield and year×treatment interaction were significant at the 1% level. The year×treatment interaction qualitative indicators such as nitrogen، phosphorus and potassium in the dry matter were significant at the 1% level. Mean comparison showed the highest biomass yield of 3555 kg/ha in foliar amino acid composition abbreviated AM resulted in a significant increase compared with the 998 kg per ha. Also the nitrogen content of the forage dry matter 3. 4 percent in the foliar application of amino acids، comparison to control AM 0. 2 percent has increased. Overall، it was concluded that foliar free amino acids in comparison to the control (no spray) in terms of quantity and quality of dry land positive effects are often significant.
    Keywords: Free amino acids, quality, quantity, Vetch, rainfed
  • N. Dadkhah, A. Ebadi, G. Parmoon, E. Ghlipoori, S. Jahanbakhsh Pages 141-160
    In order to study the effect of foliar zinc spraying on photosynthetic pigments and yield of chickpea under water stress conditions، a factorial experiment carried out based on Randomized Completely Block Design (RCBD) with three replications in University of Mohaghegh Ardabili agricultural research station in 2012. The treatments consisted of three levels of irrigation (irrigated at planting، planting + before flowering، planting + before flowering + pod initiation) and three zinc spraying rates (zero، 3 and 6 kg ZnSO4 ha-1) in two plant growth stages. Results showed that water limitation reduced photosynthetic pigments and grain yield. Applications of 6 kg ZnSO4 ha-1 effectively reduced adverse effects of drought stress through increasing content of chlorophyll a، total chlorophyll، carotenoids and SPAD index. Chlorophyll fluorescence affected by water stress and Zn. Water stress reduced the instantaneous fluorescence (Fv)، maximum fluorescence (Fm) and the quantum yield (Fv/Fm)، whereas Zn enhanced instantaneous fluorescence and maximum fluorescence. Zinc application had no significantly effect on the quantum yield. Results also showed، chlorophyll a content had the greatest impact on SPAD index and it had a quadratic correlation with SPAD index. Among the measured photosynthetic pigments، carotenoids content had the highest contribution to the stress in the yield prediction. Also zinc reduced the effect of chlorophyll and increase carotenoid content in yield prediction. Generally zinc spraying improved crop yield by alleviating drought stress and enhancing factors that are effective on the photosynthetic pigments production under the water stress.
    Keywords: Chlorophyll a, Maximum fluorescence, Grain yield, Water stress, Photosynthesis
  • A. Abdolahi, A. Nemati, G.R. Valizadeh Pages 161-171
    This study was conducted to investigate economic aspect and some soil properties in different crop rotations of wheat in dryland conditions in Sararood - Kermanshah during six years 2006-2012. The experiment carried out based on randomized complete block design (RCBD) with four replications in two neighbor sites. Treatments were wheat-wheat، fallow - wheat، chickpea-wheat، vetch-wheat and safflower-wheat. Soil organic carbon percentage in vetch - wheat treatment increased (0. 18%) in the end of rotation period in compare to the first of period. Mean comparison of soil compaction in 20-30 cm depth of soil showed fallow - wheat treatment had highest and safflower - wheat the lowest soil compaction. Soil permeability results in the end of experiment period showed effect of crop rotation was significant and safflower- wheat and fallow-wheat had the highest and the lowest permeability، respectively. Results of economical analysis showed the most economical treatment was chickpea-wheat and after that safflower-wheat was economical. Therefore، in Kermanshah province continuous wheat couldn’t be recommend but to increase and reserve soil productivity and to access higher income biannual rotation of wheat with vetch، chickpea or safflower crops can be proposed.
    Keywords: Crop rotation, Dryland, Economical performance, Soil Organic Carbon, WUE
  • S. Ardalani, M. Saeidi, S. Jalali-Honarmand, M.E. Ghobadi, M. Abdoli Pages 172-195
    This study was designed to evaluate the effects of post anthesis moisture stress on agronomy traits، storage of stem water soluble sugars and dry matter remobilization of wheat. The pot experiment was laid out in a randomized complete block design (RCBD) in a factorial arrangement with three replications in Campus of Agriculture and Natural Resources، Razi University in Kermanshah state in the west of Iran during the growing season from 2011 to 2012. In the experiment، moisture stress was applied at grain growth stage (soil moisture was around 30% of field capacity from the anthesis stage to the maturity - 65 to 99 Zadoks scale) and different wheat varieties (such as Pishtaz، DN-11، Sivand and Marvdasht) were evaluated as the second factor. The results show that، water stress application at grain growth stages significantly decreased grain yield by decreasing of grain weight. Under application of water stress at grain growth stage، Marvdast and DN-11 cultivars had the lowest grain yield. The occurrence of water stress in experiment، significantly decreased stem dry mater and remobilization. In contrast to this results، in water stress condition stem soluble sugars concentration significantly increased. In water stress conditions، the amount of dry matter remobilization from stem lower internodes (internodes below penultimate) to grain، its efficiency and contribution of its in grain yield increased by 11%، 32% and 121%، respectively. Also، penultimate and stem lower internodes had the highest water soluble sugars concentration under water stress. Water deficiency stress could not increase the remobilization efficiency but in terms of mentioned traits، there were significant differences between cultivars. So، indicated that these traits can be used for identifying drought tolerant high yielding genotypes in winter wheat breeding programs.
    Keywords: Drought stress, Soluble carbohydrates, Spike, Remobilization, Wheat