فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 126 (پاییز 1393)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 126 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر خیابانی، سمیرا غلجه ای صفحات 3-22
    این مطالعه برای اندازه گیری نوسانات نرخ ارز و تعیین میزان مداخله بانک مرکزی برای مدیریت این نوسانات، از یک مدل انعطاف پذیرفشار بازار ارز استفاده می کند. سپس این مدل را با استفاده از الگوی مارکوف سوئیچینگ-خودرگرسیون برداری M SMH(2)-VAR(2) با داده های فصلی و در دوره92-1362مورد برآورد قرار می دهد. یافته ها نشان می دهد افزایش درآمد صادرات نفت موجب افزایش مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و افزایش ارزش پول ملی شده که با افزایش احتمال گذار به رژیم تقویت ارزش پول ملی و کاهش فشار نرخ ارز همراه شده است. در حالی که کاهش درآمدهای نفتی با افزایش احتمال گذار به رژیم تضعیف ارزش پول ملی و افزایش فشار نرخ ارز همراه بوده است. نتایج، بزرگتر بودن احتمال ماندن در رژیم تضعیف ارزش پول ملی را نسبت به احتمال ماندن در رژیم تقویت ارزش پول ملی نشان می دهد. طبق این نتایج در شرایط کنونی اقتصاد ایران و افزایش فشار بازار ارز، بی انضباطی پولی، گسترش اعتبارات از طریق خلق پول و گسترش پایه پولی به شدت موجب افزایش انتظارات در بازار ارز و انتظارات تورمی می گردد. این مورد از کانال افزایش نااطمینانی ارزی و تورمی نه تنها سرمایه گذاری در تولید را تشویق نمی کند، بلکه با کاهش انگیزه تولیدکنندگان به رکود تورمی در کشور دامن می زند.
    کلیدواژگان: فشار بازار ارز، روش مارکوف سوئیچینگ، حاکمیت بانک مرکزی، توابع عکس العملی رژیم وابسته، تضعیف ارزش پول ملی، تقویت ارزش پول ملی
  • زهرا مشفق، حسن طایی، تیمور محمدی صفحات 23-46
    علی رغم پژوهش های متعدد صورت گرفته در خصوص اثر حداقل دستمزد بر روی متغیر های مهم اقتصادی، اما بررسی اثر این متغیر بر روی عرضه نیروی کار و میزان مشارکت نیروی کار در بازار کار کمتر مورد توجه قرار گرفته است. نرخ مشارکت زنان در بازار کار ایران در سال های اخیر روند کاهشی چشمگیری را داشته است، از سوی دیگر با نگاهی به روند رشد نرخ حداقل دستمزد واقعی مشاهده می شود که این متغیر در 10 سال اخیر از افزایش اندکی برخوردار بوده است. در این پژوهش رفتار مشارکت نیروی کار زنان شهری و روستایی ایران را در قالب نظریه تخصیص نئوکلاسیک مبتنی بر رویکرد حداکثرسازی مطلوبیت فرد با استفاده از مدل داده های پانل و داده های خرد طرح آمارگیری از درآمد- هزینه خانوارهای شهری و روستایی برای سال های 1390-1385مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج به دست آمده از تخمین مدل در خصوص رفتار مشارکت زنان نسبت به حداقل دستمزد حاکی از آن است که با وجود آنکه افزایش حداقل دستمزد اثر مثبتی بر عرضه نیروی کار دارد اما رفتار زنان شهری و روستایی نسبت به دریافت مزد بالاتر یا پایین تر از حداقل دستمزد متفاوت بوده است و زنان شهری عرضه نیروی کار خود را در مقابل تغییر حداقل دستمزد بیشتر افزایش خواهند داد.
    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، عرضه نیروی کار زنان، زنان شهری، زنان روستایی، بازار کار، حداکثر سازی مطلوبیت فرد
  • ناصر الهی، ابوالفضل نجارزاده، مهدی عسگری صفحات 47-68
    تورم یکی از مهمترین دغدغ ه های اصلی اقتصاد ایران در ده ه های اخیر بوده است. بررسی تاریخی روند تورم در ایران نشا ندهنده ماندگار بودن این متغیر است. ماندگاری تورم یعنی تمایل تورم به همگرایی آهسته به سوی تورم تعادلی که در پاسخ به شو کهای مختلف اقتصادی ایجاد می شود. انداز هگیری تاریخی ماندگاری تورم با مد لهای سری زمانی خودرگرسیونی ی کمتغیره برآورد می شود و ماندگاری را به عنوان مجموع ضرایب مدل خودرگرسیونی برآور دشده در نظر م یگیرد. در این مقاله، با استفاده از این روش و یک معیار ناپارامتری، ماندگاری تورم در طول دوره 1390 - 1338 و چند زیردوره، و با لحاظ شکست ساختاری در سال 1357، انداز هگیری شده است. نتایج پژوهش نشا ندهنده وجود ماندگاری قابل توجهی در تورم در سا لهای بعد از انقلاب و ب هخصوص، تا سال 1374 است. در حالی که در سا لهای قبل از شکست ساختاری یعنی انقلاب، شاهد ماندگاری قابل ملاحظ های نیستیم.
    کلیدواژگان: تورم، ماندگاری تورم، مدل خودرگرسیون) AR (، شکست ساختاری، اقتصاد
  • حسین عباسی نژاد، مینا صادقی، هادی رمضانی * صفحات 69-92

    مدلهای اقتصادی به کار رفته در این کار تحقیقی نشان می دهد که در صورتی که سیاستگذران نتوانند همزمان پدیده بیکاری و تورم را ریشه کن نمایند، نخست باید بیکاری را مرتفع نموده و سپس تورم زدایی نمایند زیرا همانطور که در مدلها کاملا مشخص است اثر تخریبی بیکاری بسیار شدید تر از اثر تخریبی تورم بوده و از اهمیت بیشتری برخوردار است. لازم به ذکر است که نباید نسبت به اهمیت متغیرهای نهادی مانند صنعتی شدن بی ضابطه، شهرنشینی بی رویه، کیفیت و کمیت سطح سواد جامعه غافل بود و بایستی اصلاح آنها را در افق های میان مدت و بلندمدت در دستور کار قرار داد زیرا تاثیرگذاری آنها بر جرایم بسیار قابل توجه بوده و به دلیل اینکه جزء مولفه های نهادی به شمار می روند تغییرات آنها بسیارکند و بطئی می باشد و عموما درمان های مقطعی و کوتاه مدت برای آنها قابل کاربرد نیست.

    کلیدواژگان: اقتصاد جرم، تورم، بیکاری، سری زمانی، مولفه های نهادی
  • ابوالقاسم نادری صفحات 93-130
    با توجه به ناسازگار ی های زیاد در پژوه شهای تجربی، تاثیرگذاری آموزش بر رشد اقتصادی در کشورهایی چون ایران مورد مناقشه جدی بوده است. هدف اصلی مقاله، واشکافی و ارزیابی بنیادی این مسئله اساسی حول سه محور کلیدی است: بازنمایی ابعاد و گستره رابطه آموزش و رشد اقتصادی و الزامات علمی فنی آن، ارزیابی پژوه شهای تجربی ایرانی از جهت مسائل و چال شهای مبتلا به نظری و رو ششناسی، و معرفی الگوی رشد اقتصادی مناسب در چارچوب نظریه رشد درو نزا؛ داده های مورد نیاز از منابع بانک مرکزی و مرکز آمار ایران برای دوره 1338-1389 استفاده شده است. یافت ه های ب هدس تآمده نشان می دهند که: 1(ابعاد و گستره آموزش و رشد اقتصادی بسیار وسیع است اما در پژوه شهای تجربی)ایران(تنها بخش کوچکی از آن پوشش داده شده است، 2(برآوردهای تجربی مربوط به تاثیر عوامل رشد اقتصادی، نسبت به ساختار الگو و نوع متغیر استفاد هشده، و نیز روش های مقابله با مشکلات اقتصادسنجی، بسیار حسا ساند و نتیجه ارزیاب ی ها را تغییر می دهند؛ و 3(از بین 11 الگوی براز ششده، تنها الگوی) 6(جدول) 5(مناس بترین برآوردها را فراهم می کند که با یافت ه های دیگران و انتظارات نظری همسو هستند. بر مبنای برآوردهای مذکور، سرمای هگذاری فیزیکی، سرمای هگذاری آموزشی، نرخ رشد جمعیت، استهلاک و تحولات فنی از عوامل اصلی رشد اقتصادی در ایران هستند؛ میزان تاثیر سرمای هگذاری آموزشی بر رشد اقتصادی در وضعیت پایدار، حدود دو برابر) 83 / 0 در مقابل 52 / 0(میزان تاثیر سرمای هگذاری فیزیکی برآورد شده است که ب هروشنی اهمیت راهبردی سرمای هگذاری آموزشی را از منظر سیاس تگذاری آشکار می کند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصاد ایران، الگوهای رشد در ون زا، وضعیت پایدار، سرمایه گذاری آموزشی، علم باوری، سرمایه انسانی
  • دستجردی پور عادله اسمعیلی*، محمد چیذری، حسن صدیقی صفحات 131-150

    نهادها که ترکیبی از عادات، قواعد اخلاقی، سنت و رسوم در کنار قوانین و مقررات ملی و اساسی هستند، قواعد بازی را برای یک جامعه تعریف و تدوین می کنند. این قواعد جنبه های مختلف زندگی فردی و گروهی را تحت تاثیر قرار می دهد و به تبع آن سبب تنزل یا ارتقاء جامعه در ابعاد مختلف می شود. یکی از جامع ترین اثرات نهادها را می توان در فرآیند توسعه در بخش های مختلف اقتصادی در یک جامعه جستجو کرد. با توجه به اهمیت چنین جایگاهی و درک ضرورت توجه به ساختار و بافت نهادها، مقاله حاضر برخی از جنبه های توسعه در بخش کشاورزی یعنی پذیرش فناوری و حقوق مالکیت را با نگرشی نهادی مورد توجه قرار داده است و تلاش نموده ارتباطات موجود در این زمینه را تبیین نماید. تحلیل های انجام شده نشان داده وجود، تداوم و تقویت نهادها عامل موثری در بهبود توسعه در بخش کشاورزی محسوب می شود. از این رو مطلوب است برای دستیابی به سطوح بالاتر توسعه، نهادهای مورد نیاز مناسب شناسایی، در صورت لزوم ایجاد و یا تقویت شوند و نیز شرایط لازم برای فعالیت موثر آنها فراهم شود. در این راستا، انجام مطالعات بنیادی نظیر مطالعه حاضر در جنبه های مختلف اثرپذیری فرایند توسعه، می تواند در رفع بسیاری از ابهامات و نیز سیاست گزاری های مناسب و برنامه-ریزی های کلان راهگشا باشد

    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، پذیرش فناوری، حقوق مالکیت، مدل ذهنی، نهاد
  • فاطمه سادات جعفریه، پرویز داودی صفحات 151-172
    اقتصاد مقاومتی به مفهوم توانایی جوامع در انطباق پذیری در مواجهه با شو کها طبق ادبیات نهادی «کارایی تطبیقی» تلقی می شود که میزان این کارایی به انعطا فپذیری ماتریس نهادی جامعه بستگی دارد. از آنجاکه یکی از فاکتورهای مهم در ساختار نهادی جوامع ساختار قدرت است، بنابراین قسمت مهمی از جذب تنش ها در ساختار قدرت ریشه دارد. از این رو این نوشتار درصدد پاسخ به این پرسش است که برای دستیابی به الگوی اقتصاد مقاومتی و پیشبرد ابعاد آن نیازمند ترسیم چه ساختاری از قدرت هستیم؟ بنابراین پژوهشگر در تحلیلی مقایسه ای بین نگرش نئوکلاسیک و نهادی با پیش کشاندن مبانی فکری دو نگرش در حوزه قدرت، آشکار می سازد در نگرش نئوکلاسیک مفهوم قدرت طبق «تئوری مشارکت صفر» مشتق شده از بن انگاره ی محوری فردگرایی و نگرش یکسویه ی فرد به ساختار، تنها در یک قدرت مرکزی محض با روابط علی بالا به پایین متبلور می شود. در حالی که از رهگذر بازسنجی مبانی فکری فوق در پرتو نگرش نهادی با طرح نگرش تعاملی فرد ساختار، آشکار می شود با توجه به «تئوری نظام های چندمرکزی» مورد نظر الینور استرم، تعبیه و به کار بستن نهادها و کنش های جمعی با روابط علی پایین به بالا می تواند ابعاد مهمی از سیاس تهای کلی اقتصاد مقاومتی را تامین کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، نگرش نهادی، ساختار قدرت، سیستم های چند مرکزی
  • امید پورحیدری، میثم امینی نیا، محمدحسن فدوی صفحات 173-190
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر اجتناب از پرداخت مالیات بر هزینه سرمایه سهام عادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری تحقیق شامل 75 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1380 تا 1389 است. معیار مورد استفاده جهت سنجش اجتناب از پرداخت مالیات، نرخ موثر مالیاتی می باشد. برای آزمون و تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق از روش حداقل مربعات معمولی و دادهای پانل استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که اجتناب از پرداخت مالیات باعث کاهش هزینه سرمایه می شود. به عبارت دیگر، شرکت ها با سرمایه گذاری وجوه حاصل از اجتناب مالیاتی، جریانات نقدی آینده خود را افزایش می دهند، و در نتیجه هزینه سرمایه شرکت کاهش می یابد. انتظار بر این بود که این رابطه منفی در شرکت های با نظارت خارجی قوی تر و فرصت های رشد بیشتر، قوی تر باشد. اما نتایج تحقیق نشان داد که فرصت رشد و مالکیت نهادی تاثیر معناداری بر رابطه بین اجتناب از پرداخت مالیات و هزینه سرمایه ندارد.
    کلیدواژگان: اجتناب از پرداخت مالیات، نرخ موثر مالیاتی، هزینه سرمایه سهام عادی، فرصت های رشد، مالکیت نهادی
|
  • Nasser Khiabani, Samira Ghaljei Pages 3-22
    Recently instability in Iranian exchange market، particularly after imposing huge economic sanctions has generated a lot interest among economist and academicians to investigate driving force of this instability. This paper estimates a new nonlinear exchange market pressure for Iran’s economy using MSMH (2) -VAR (2) method. The empirical results identify the two episodes of exchange market pressure in the Iran and confirm the statistical superiority of the nonlinear regime-switching model over linear model versions in understanding exchange market pressure. Our findings indicate that staying in the depreciation episode is more persistent than staying in appreciate episode. Our results also show that the fluctuation in “Iranian oil Revenues has crucial role in determining exchange market pressure. Declining in the oil revenue is accomplished by a regime transition from appreciation to depreciation exchange rate pressures. In the contrast، a higher appreciation regime is characterized a higher increase in oil revenues and a higher decline in exchange rate changes.
    Keywords: Exchange Market Pressure, Intervention by the central bank, The Markov Switching Approach, Regime, Dependent Impulse Response Function, Depreciation Pressure, Appreciation Pressure
  • Zahra Moshfegh, Hassan Taei, Teymour Mohammadi Pages 23-46
    Despite the several researches that focus on investigating the minimum wage effect on the important economic variables، examining the effect of this variable on the labor supply and rate of labor’s participation in labor market has received less attention. The rate of women’s participation in Iran labor market has had a remarkable decrease in the recent years. On the other hand، real minimum wage rate has partially increased a little during the last 10 years. In this survey we investigate the participation behavior of Iranian urban and rural women’s labor in the framework of a Neoclassical Allocation Theory based on the individual utility maximization approach by means of panel data model and income-expenditure raw data of rural and urban families for the period 1385-1390. The results show that age، education and marriage have influenced participation of urban and rural women in labor market positively and labor income of urban and rural women has a negative effect on the rate of their participation in labor market. Moreover، family dimension variable doesn’t have a meaningful effect on the supply of urban and rural women labor. With respect to the relationship of participation behavior of women labor with of minimum wage، despite the positive impact of increasing the minimum wage on labor supply، marginal effect of minimum wage on urban labor participation of women differs from the respective effect on rural one – that this effect on urban labor participation of women is greater.
    Keywords: Minimum Wage, Women Labor Supply, Urban Women, Rural Women, Labor Market, Maximization of Individual Utility
  • Naser Elahi, Abolfazl Najarzadeh, Mehdi Asgari Pages 47-68
    Inflation is one of the most important problems in Iran throughout last decades، and the historical studies of inflation trend in Iran indicate persistence of this variable. Inflation persistence refers to the tendency of inflation to converge slowly towards its long-run measure (equilibrium inflation) in response to various economic shocks. The historical measuring of inflation persistence has estimated by the univariate autoregressive timeseries models and include the sum of autoregressive coefficients to estimate persistence. In this paper we implement this approach and then another non-parametric approach to measure inflation persistence for the period 1338- 1390 and some sub-period، covering a structural break in 1357. The results show a remarkable persistence of inflation in years after Revolution، especially for the period ending in 1374; furthermore، the results indicate that in periods before structural break in 1357 (The advent of Revolution)، there is no obvious inflation persistence
    Keywords: Inflation, Inflation Persistence, Autoregressive Models, Structural
  • Dr Hossein Abasinejad, Mina Sadeghi, Hadi Ramezani Pages 69-92

    The applied economic models in this study reveal if policy makers aren’t simultaneously able to eradicate inflation and unemployment; they have first to solve the problem of unemployment and then solve the problem of inflation. Since this model obviously reveal that unemployment has more destructive effects on than inflation. It must be mentioned that، the importance of Institutional variables such as irregular industrialization، increasing urbanization، and quantity and quality of societies’ literacy is not ignorable. In this sense، they must be amended and improved in short terms and long terms plans. As a result they have intensive effects on crimes. On the other hand، since these components characterized as Institutional elements; the process of their changing is so gradual and progressive and usually short terms and sectional solutions is not applied for them.

    Keywords: economic of crime, inflation, unemployment, time series, institutional criteria
  • Abolghassem Naderi Pages 93-130
    The main purpose of this article is to evaluate the effect of education on Iran’s economic growth during 1338-89 within the framework of endogenous growth theory، focusing on three key issues: exploring the scope and main aspects of education and growth with their theoretical and technical requirements، a critical evaluation of Iranian empirical research dominated by crucial problems and challenges، and suggesting an appropriate growth model. The effects of some theoretical and methodological challenges dominating the empirics of the relationship between education and economic growth are examined، using data from the central bank and Statistical Center of Iran sources. We found that (1) the scope of education and growth is very wide including many issues and aspects nonetheless the empirics of education and growth involving a very narrow line and aspect، (2) the estimates of the determinants of economic growth are sensitive to the type of growth model، variable measurements and econometric problems mostly ignored in the previous research، (3) among the 11 growth models estimated، only one model provides the best and most justifiable estimates of the determinants - Model 6 of Table 5; based on the results of the model physical capital، education، population growth، depreciation rate and technological changes significantly affect Iran’s steady-state economic growth، which are consistent with the main stream of empirical findings and theoretical underpinnings. In particular it is found that the effect of education on growth is twice as the effect of physical capital (i. e.، 0. 83 in comparison with 0. 52)، which clearly shows the importance of educational investment
    Keywords: Iran's Economic Growth, Endogenous Growth Models, Steady State, Growth Determinants, Educational Investment
  • Dastjerdi Poor Adeleh Esmaeeli, Mohammad Chizari, Hasan Sedighi Pages 131-150

    Institutions are combination of habits، moral rules، customs as well as national laws. They develop the gam rules of society. These rules influence different aspect of individual and group life and also increase and decrease society’s dimensions. One of the most important of institutional effect could be researched in development process on economic sectors. According to its place، this paper attained some important aspect of agricultural development include technology adoption and property rights and try to explain their relationships. The results indicated that sequence and improvement of institutions is important factor on improvement of agricultural development. So، recognition، make and extension of true institutions are appropriate to achieve high level of development. Also، fundamental like this paper can help to solution problems and policy making and programming in macro levels of economic.

    Keywords: agricultural sector, technology adoption, property rights, mental model, institution
  • Fateme Sadat Jafarie, Dr Parviz Davoodi Pages 151-172
    Resistive economy as the ability of societies in adaptability and versatility in the face of shocks is viewed based on the institutional literature as an “Adaptive Efficiency” - that the amount of the effectiveness depends on the flexibility of the institutional matrix of the society. The power structure is one of the most important factors in the institutional structure of societies، and its role in absorbing tensions and organizing interactions is of great importance. Accordingly، the present paper aims to answer the question “What structure of power is needed to be designed to achieve resistive economy pattern and to promote its dimensions?” Hence، the researcher، in a comparative analysis between neoclassical and institutional approaches considering the intellectual foundations of these two approaches in the field of power، reveals that in the neoclassical approach، the concept of power، according to the theory of “zero participation” derived from the central postulate of individualism and one-sided view of the individual to structure، is featured only in a central authority with top-down causal relationships. Whereas through surveying the above intellectual foundations in light of the institutional approach and by proposing the individual-structure interactive attitude، it is revealed that according to the Elinor Ostrom’s theory of multi-center systems، embedding and applying institutions and collective actions with bottomup causal relationships can provide important aspects of overall policies of resistive economy (such as maximizing the common participation in economic activities by facilitating and encouraging collective cooperation، to make savings in public expenditure of the country، making the economy healthy and preventing corrupt activities).
    Keywords: Resistive Economy, Institutional Approach, Power Structure, Multi, center Systems, Intellectual Foundations
  • Dr Omid Pourheidari, Meysam Amini Nia, Mohammad Hasan Fadavi Pages 173-190
    The purpose of this study is investigating the effect of tax avoidance on the cost of equity firms listed in Tehran Stock Exchange. The study sample consists of 75 Firms listed in Tehran stock Exchange during the 2001 to 2010. Effective tax rate is used as measurement of tax avoidance. In order to testing the research hypothesizes، Ordinary Least Squares regression (OLS) and Panel Data have been used. The results showed that tax avoidance reduce cost of equity. In other word، firms by investing the cash from of tax avoidance، will increase future cash flow and thereby decrease cost of equity. It was expected that negative relationship between tax avoidance and cost of equity is stronger for firms with strong external monitoring and higher growth opportunities. But the results indicate that growth opportunities and institutional ownership don’t have significant effect on the relationship between tax avoidance and cost of equity.
    Keywords: Tax Avoidance, Effective Tax Rate, Cost of Equity, growth opportunities, institutional ownership