فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 73 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 73 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین پناهی *، محمد امید نژاد، محمد نوری صفحات 7-24
    این مطالعه به بررسی درجه رقابتی در بانک های مورد مطالعه به عنوان نماینده سیستم بانکداری ایران در دوره زمانی (1390-1386) می پردازد، پس از آن کاهش رفاه اجتماعی ناشی از قدرت بازاری بانک ها با استفاده از مثلث هاربرگر مورد محاسبه قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد قدرت بازاری سیستم بانکی در ایران در سال 1386 معادل 84/0 درصد تولید ناخالص داخلی ایران هزینه خالص اجتماعی به همراه داشته است که این میزان در سال 1388 افزایش یافته و به اوج خود رسیده است و از این سال به بعد سیر نزولی به خود گرفته است تا جایی که در آخرین سال مورد مطالعه این پژوهش یعنی سال 1390 به میزان 97/0 درصد تولید ناخالص داخلی ایران رسیده است.
    کلیدواژگان: قدرت بازاری، شاخص لرنر، هزینه اجتماعی
  • جواد فلاح، فرهاد غفاری * صفحات 25-52
    سفته بازان در معاملات قراردادهای آتی به عنوان گروهی از معامله گران که باعث افزایش قیمت ها و نوسان های شدید در قیمت کالاها بوده اند شناسایی شدند. بر اساس قوانین جدید آمریکا به کمیسیون معاملات قراردادهای آتی کالا (CFTC) اجازه داده شد تا از وجه تضمین به عنوان ابزار کنترل فعالیت های سفته بازانه و قیمت قراردهای آتی استفاده نماید، اما کارامدی وجه تضمین در این خصوص و آثار جانبی که تغییرات وجه تضمین بر بازار قراردادهای آتی می گذارد موضوعی است که مورد توجه بورس ها، نهادهای ناظر بر بازار و معامله گران قراردادهای آتی قرار دارد. در این مطالعه بر اساس آمار مربوط به معاملات قراردادهای آتی سکه تمام بهار آزادی در بورس کالای ایران از تاریخ 05/09/1387 تا 25/09/1393 (1625 روز معاملاتی و با استفاده از مدل گارچ چند متغیره (M-GARCH) که به روش همبستگی شرطی ثابت (CCC) تخمین زده شد اثر تغییرات وجه تضمین بر قیمت، نوسان پذیری قیمت و حجم معاملات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد افزایش وجه تضمین باعث کاهش قیمت قراردادهای آتی می شود، همچنین با افزایش وجه تضمین نوسان های قیمت قراردادهای آتی افزایش یافته، پایایی قیمت ها کاهش می یابد و از حجم معاملات در بورس کاسته می شود.
    کلیدواژگان: قرارداد آتی، وجه تضمین، قیمت، نوسان پذیری قیمت، حجم معاملات
  • سعید راسخی *، مریم حق جو صفحات 53-68
    افزایش صادرات بنگاه از طرق مختلف نظیر افزایش رقابت، انتقال تکنولوژی و بهره برداری از صرفه جویی های ناشی از مقیاس سطح بهره وری بنگاه را افزایش می دهد. هدف اصلی مقاله حاضر آزمون فرضیه یادگیری ضمن صادرات است که بر اساس آن صادرات بنگاه اثر مثبت بر بهره وری آن دارد. برای این منظور، با بهره گیری از نظریه های جدید تجارت بین الملل و به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته و آخرین ریزداده های قابل دسترس اثر صادرات بر بهره وری کل عوامل تولید صنایع کارخانه ای ایران طی دوره زمانی (1389-1380) آزمون شده است. نتایج نشان دهنده اثر مثبت و معنادار صادرات بر بهره وری کل عوامل صنایع کارخانه ای ایران است. به این ترتیب، به نظر می رسد ارتقای صادرات بنگاه های صنعتی موجب افزایش بهره وری عوامل آنها می شود.
    کلیدواژگان: نظریه جدید تجارت، یادگیری ضمن صادرات، بهره وری کل عوامل تولید، صنایع کارخانه ای، ایران
  • سید محمدرضا سیدنورانی، تیمور محمدی، سمانه امیرشاهی * صفحات 69-92
    مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است که درآمد زیادی عاید دولت می کند. در این راستا دولت ها درصدد افزایش نرخ این مالیات هستند. تغییرات نرخ مالیات بر ارزشافزوده و افزایش آن در سالهای اخیر در ایران روش افزایش درآمد مالیاتی است. به این جهت که سیستم تک نرخی مالیات بر ارزشافزوده همواره از نقطهنظر عدالت مورد نکوهش قرار می گیرد، در این مقاله تلاش می شود از 2 نرخ برای مالیات بر ارزش افزوده استفاده شود. به این منظور، دو نرخ مالیات متفاوت برای کالاهای لوکس و سایرکالاها تعیین می شود. نوآوری اصلی این مقاله پیشنهاد دو نرخ بهینه مالیات بر ارزش افزوده در ایران می باشد. نتایج به دست آمده با تاکید بر عدالت و برابری نشان می دهد نرخ مالیات بر خوراکی ها 8 درصد و نرخ مالیات برگروه کالایی لوکس حدود 26 درصد است. البته افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده می بایست بر اساس طراحی سیستم مالیات هوشمندانه و به تدریج صورت گیرد. در غیر این صورت ارتباط بین سیستم مالیات با بنگاه و خانوار دچار تنش و حتی از هم پاشیدگی می شود.
    کلیدواژگان: مالیات بهینه، برابری، سیستم تقاضای تقریبا ایدهآل، قاعدهرمزی در دنیای چند نفره
  • محمدعلی فیض پور *، منصور مهینی زاده، مرضیه شاکری حسین آباد صفحات 93-110
    مطالعات متعدد اقتصادی نشان داده است که اندازه بهینه از صنعتی به صنعت دیگر متمایز بوده و بنگاه ها هنگام ورود به صنعت با اندازه هایی متفاوت فعالیت خود را آغاز می نمایند. با این وجود و بر اساس ادبیات موجود بنگاه های اقتصادی برای بقا و ماندگاری تلاش می کنند در زمانی معقول خود را به اندازه بهینه نزدیک نموده، در حالی که با نگاهی دیگر زمان معقول را می توان با سرعت تعدیل مورد ارزیابی قرار داد. به عبارتی، بین مدت زمان تعدیل و سرعت آن رابطه ای منطقی وجود خواهد داشت. بر این اساس، این مقاله می کوشد تا با تعیین سرعت تعدیل اندازه بنگاه ها در صنایع تولیدی در سطح کدهای 4 رقمی عوامل موثر بر چنین سرعتی را نیز بررسی نماید. برای تعیین اندازه بهینه از روش کومانور- ویلسون استفاده گردیده و سرعت تعدیل با ضریب لاندا محاسبه شده است. تاثیر متغیرهای 3گانه ساختار صنعت، سطح تکنولوژی و فاصله بنگاه تا اندازه بهینه در زمان ورود بر میانگین هندسی ضرایب لاندا در طول 3 سال با استفاده از تکنیک رگرسیون داده های مقطعی ارزیابی شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده آن است که برخلاف انتظار بنگاه های جدیدالورود در ساختارهای رقابتی با سرعت کمتری در دستیابی به اندازه بهینه فعالیت نموده و بنگاه هایی که در زمان ورود در فواصل دورتر از اندازه بهینه به صنعت وارد شده اند با سرعت کمتری اندازه خود را تعدیل نموده اند. از لحاظ سیاستگذاری این یافته مبین عدم توانایی بنگاه های صنایع تولیدی ایران در دستیابی به سرعت مناسب تعدیل در زمان ورود بوده، از این رو سیاست های حمایتی در دوران نوزادی لازمه بقای بنگاه های جدیدالورود است.
    کلیدواژگان: اندازه بهینه، بنگاه های جدیدالورود، سرعت تعدیل، صنایع تولیدی ایران
  • محمد لشکری، اصغر ابوالحسنی، حسین اصغرپور، علیرضا تمیزی * صفحات 111-128
    اجرای راهبرد گسترش صادرات یکی از متداول ترین سیاست ها برای دستیابی به توسعه و رشد اقتصادی اغلب کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه مانند ایران محسوب می شود. براساس مدل های انتقال اثر نرخ ارز بررسی اثر نوسان های نرخ ارز بر قیمت صادرات در این کشورها حائز اهمیت است. در این راستا، هدف مطالعه حاضر ارزیابی میزان انتقال نرخ ارز به قیمت صادرات در ایران و مهم ترین شرکای تجاری آن در سال های (2010-2000) با استفاده از رویکرد GMM آرلانو-باند می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد میزان انتقال نرخ ارز به قیمت صادرات ناقص و نزدیک به یک بوده، بنابراین بخش عظیمی از تغییرات نرخ ارز به قیمت صادرات منتقل می شود. نتایج نشان می دهند GDP اثر معکوس و معناداری بر ERPT دارد، به این معنا که درآمد پایین منجر به تاثیر بالاتر نرخ ارز بر قیمت صادرات می شود. نرخ تورم نیز اثر مثبت و معناداری بر میزان انتقال نرخ ارز به قیمت صادرات دارد. با بررسی نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد سیاستگذاران با اتخاذ سیاست های مناسب ارزی نوسان های نرخ ارز را مهار نموده و از این طریق بی ثباتی قیمت های کالاهای صادراتی خود را به حداقل برسانند. این امر به ثبات بازارهای بین المللی منجر خواهد شد، همچنین پیشنهاد می شود در راستای کمک به کاهش آثار انتقالی نوسان های نرخ ارز به قیمت صادرات و ثبات قیمت کالاهای صادراتی سیاست هایی جهت کنترل نرخ تورم و کاهش سطح عمومی قیمت های داخلی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: انتقال نرخ ارز، آرلانو، باند، GMM، اقتصاد ایران
  • سمیه شکروی *، سید منصور خلیلی عراقی صفحات 129-152
    در این مقاله با استفاده از مدل ناهمسانی واریانس راهگزینی مارکف (MRSH) به بررسی پویایی های تورم و نااطمینانی تورم در اقتصاد ایران طی دوره (1367-1391) میپردازیم. این روش اجازه میدهد تغییرات رژیم را هم در میانگین و هم در واریانس تورم در نظر گرفته و رابطه تورم و نااطمینانی تورم را در دو افق کوتاهمدت و بلندمدت بررسی نماییم. نتایج حاکی از آن است که در بلندمدت رابطه مثبت بین تورم و نااطمینانی تورم وجود دارد، در حالیکه در کوتاهمدت این رابطه منفی است، بنابراین فرضیه فریدمن- بال که در آن تورم اثر مثبتی بر نااطمینانی تورم دارد تنها به صورت محدود و در بلندمدت ثابت میشود.
    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، مدل ناهمسانی واریانس راهگزینی مارکف، تورم در ایران
  • محمدحسن فطرس *، احسان حسینی دوست صفحات 153-178
    این پژوهش به بررسی غیرخطی بودن تابع تقاضای پول و مطالعه رفتار تقاضای پول نسبت به سطح آستانه ای تورم در ایران می پردازد. ناهمگنی نتایج نحوه پاسخگویی تابع تقاضای پول به سطح تورم در مطالعات تجربی اخیر انگیزه اصلی این مطالعه است. برای این منظور، بر پایه نظریه تقاضای پول کینزی ها و پولیون و نیز برحسب انتخاب M1 یا M2 4 سناریو برای تابع تقاضای پول در ایران بررسی می شود. برآورد الگو با استفاده از داده های سری های زمانی سال های (1392-1352) بانک مرکزی ایران انجام می گیرد. نخست، ایستایی متغیرهای تولید ناخالص داخلی، تورم، نرخ ارز، میزان بهره و پول آزمون می شود، سپس با استفاده از روش جوهانسن وجود بردار هم انباشتگی یا همگرایی بلندمدت بین متغیرهای الگو بررسی و برای تلفیق روابط کوتاه مدت و بلندمدت از الگوی تصحیح خطا استفاده می شود. خطی یا غیرخطی بودن تابع تقاضای پول به همراه تعیین سطح آستانه ای تورم در ایران از طریق مدل تغییر رژیم ملایم آزمون می شود. برآوردها حاکی از غیرخطی بودن تابع تقاضای پول در ایران هستند. نتایج نشان می دهند پاسخگویی مثبت تقاضای پول در ایران در تورم آستانه ای 75/14 درصد است. در تورم بالاتر تقاضای پول به صورت منفی به آن واکنش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، الگو انتقال ملایم، سطح آستانه ای تورم
  • ابوالفضل شاه آبادی *، عبدالله پورجوان، حسین امیر صفحات 179-202
    شناسایی مکانیزم های اثرگذاری عوامل نهادی در توضیح تفاوت های درآمد بین کشورها گویای اهمیت اقتصاد نهادگرایی است. به پیروی از روش شناسی کو و همکاران (2009) هدف پژوهش حاضر تبیین برهم کنش شاخص های نهادی حکمرانی و متغیرهای استاندارد اقتصادی بر رشد درآمد سرانه 12 کشور منطقه آسیا و خاورمیانه طی دوره (2012-1996) به روش پانل دیتا دومرحله ای (Panel TSLS) است. متغیر وابسته مدل لگاریتم درآمد سرانه واقعی است که تابعی از برهم کنش های شاخص های نهادی و 3 متغیر هزینه های تحقیق و توسعه، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و درجه باز بودن اقتصاد است. یافته های اقتصادسنجی بیانگر آن است که کیفیت عمومی نهادها از کانال های غیرمستقیم (هزینه های تحقیق و توسعه، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و درجه باز بودن اقتصاد) رشد درآمد سرانه را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین نهادسازی مکانیزم بازار، کاهش نااطمینانی و ریسک سیاسی و آزادسازی تجاری به لحاظ آماری اثر معناداری بر رشد درآمد کشورهای مورد مطالعه خواهد داشت.
    واژه های کلیدی: برهم کنش، نهادها، متغیرهای استاندارد، درآمد سرانه، پانل دومرحله ای
|
  • Hossein Panahi *, Mohammad Omidinejhad, Mohammad Nouri Pages 7-24
    The main objective of this research is to assess the degree of competition in the selected banks as representatives of Iran''s banking system over the period of 2007 to 2011. Also the welfare loss due to market power of banks is calculated using Harberger triangle. The results show that market power of banking system in Iran in 2007 had the net social cost equivalent to 0.84 percent of gross domestic product of Iran. This cost has reached its peak in 2009 and has got a downward trend over the following years. In 2011 it has reached to 0.97% of gross domestic product of Iran.
    Keywords: Market power, Lerner index, Social cost
  • Javad Fallah, Farhad Ghaffari * Pages 25-52
    Supervisory institutes have paid a great attention to the use of margin as a control tool of excessive speculation in futures contracts. This paper studied effects of margin changes on the futures prices، trading volume and price volatility in Iran Mercantile Exchange (IME) using gold coin futures contracts data from November 2008 to December 2014. We estimated a bivariate GARCH-M model to take account of the inter-relationships. According to our research and based on information of futures contracts market of Bahar-e-Azadi gold coin in IME، we concluded that any increase in margin leads to price decrease. Our estimated model showed that any increase of margin resulted to the more volatility of futures prices. Also، more amount of margin leads to reduction of trading volume.
    Keywords: Futures Contract, Margins, Price, Price Volatility, Trading Volume
  • Saeed Rasekhi *, Maryam Haghjoo Pages 53-68
    An increase in firm’s export enhances its productivity via several channels such as competition، technology transfer and economies of scale exploitation. The main purpose of this paper is to examine learning by export hypothesis، in which a firm’s export affects its productivity positively. The effect of Iranian manufacturing industries’ export on their total factor productivity has been tested employing new international trade theories، using Generalized Method of Moments (GMM) and the latest micro data during 2001-2010. The results show a positive and significant effect of export on total factor productivity of Iranian manufacturing industries. Based on this result، it seems that industrial firm’s export increases their productivity.
    Keywords: New Trade theory, Learning by Export, Total Factor Productivity, Manufacturing Industries, Iran
  • Seyed Mohammadreza Seyed Nourani, Teymour Mohammadi, Samaneh Amirshahi * Pages 69-92
    Tax on value added is a kind of indirect tax which yields high income for governments. Thus، governments intend to increase it. However، raising tax rate uniformly across all goods consumed by different income groups have been criticized for being regressive and unjust. In this paper، we have used two different tax rates to distinguish luxury goods from other essential goods. Taking Justice and equity into account while levying taxes، this study shows that optimum tax rates on essential goods such as food and non-essential luxury goods are estimated to be 8 percent and 26 percent respectively. This finding، however، does not mean that tax authority should change the tax structure immediately disregarding its impacts، and tension it may create، but rather it proposes a gradual and planned system of taxes، taking precautionary measures.
    Keywords: Optimum Taxes, Equity, Ramsey Rule in Multivariable World, Almost Ideal Demand System
  • Mohammad Ali Feizpour *, Mansour Mahinizadeh Pages 93-110
    Various economic studies have shown that Minimum Efficient Scale (MES) varies in different industries and therefore economic firms enter in industries with different sizes. Nevertheless، firms attempt to reach the MES of the industry in a reasonable time to survive in an industry. From different point of view، the reasonable time can be evaluated with speed of adjustment. In fact، there is a significant relationship between the time and the speed of adjustment. Accordingly، this paper attempts to determine the speed of firm size adjustment in Iranian manufacturing industries at 4-digit ISIC code industry levels. Investigating the effect of various factors on the speed of adjustment is another goal of this paper. In this study، Comanor-Wilson method based on employment criteria is used for the estimation of MES. Using cross-sectional regression technique over three years، the coefficients of industry structure، technology levels and distance to MES at the time of entry is estimated on geometric mean of . The results of this study show that in contrast to the expectation، firms that are far away from MES، adjust themselves with slower speed. From policy point of view، the finding points to inability of Iranian manufacturing industries’ firms in achieving an appropriate speed of adjustment at the time of entry. Therefore، supportive policies are necessary for survival of new entrance firms during infancy.
    Keywords: Minimum Efficient Scale, New Entrance Firms, Speed of Adjustment, Iranian Manufacturing Industries
  • Ali Reza Tamizi * Pages 111-128
    Nowadays most countries, especially developing countries such as Iran, have to adopt export promotion policy in order to achieve economic growth and development. According to exchange rate pass-through (ERPT) models, investigating the effect of exchange rate changes on export prices is important issue for these countries. Accordingly, the purpose of this paper is to estimate exchange rate pass-through (ERPT) into export prices in Iran and its top trade partners over 2000-2010 applying Arellano-Bond GMM approach. Results show that ERPT for the mentioned countries is incomplete and close to one. Therefore it can be said that a large part of exchange rate changes are passed into export prices. The results also show that GDP has a significantly negative effect on of ERPD. It means that low income leads to high effect of exchange rate on export prices. According to the results, it also can be seen that inflation rate has a positive and significant effect on ERPT. According to the results, it is recommended that adopting appropriate policies, policymakers restrain exchange rate fluctuations and thereby minimize the instability of export prices. It is also suggested that in order to reduce ERPT to export prices and thus export price stability, some policies to be applied so that to control inflation and reduce domestic prices.
    Keywords: Exchange Rate Pass, Through, Arellano, Bond, GMM, Iran economy
  • Somayeh Shokravi *, Mansour Sayed Khalili Araghi Pages 129-152
    In this essay we are analyzing dynamics of inflation and inflation uncertainty in Iran during 1988:3-2012:3using Markov Regime Switching Heteroscedasticity model (MRSH). This model allows us to measure regime changes in the mean and variance of inflation and closely study inflation and inflation uncertainty in short and long runs. Findings show that there is a positive relationship between inflation and inflation uncertainty in the long run; while in the short run the relationship is negative. Therefore، Friedman-Ball hypothesis which supports positive effect of inflation on inflation uncertainty can only be justified in limited scale in the long run.
    Keywords: Inflation Uncertainty, Markov Regime Switching Heteroscedasticity Model, Inflation in I
  • Mohammad Hassan Fotros *, Ehsan Hoseini Doost Pages 153-178
    This study examines the linearity of money demand function and monitors money demand reaction with respect to different levels of inflation. The linkage between money demand and inflation is not always straightforward: some research report is positive but it is revealed negative in some other papers. It has been argued by economists that such conflicting results has roots in the differences associated with the structures of economic agent’s expectations. Therefore، this paper tries to shed more light on this problem as well as monitoring the behavior of Iran''s money demand function encountering to different levels of inflation on one hand and computing threshold level of inflation on the other hand using annual data from 1973-2011. For this purpose، four money demand functions are developed in terms of Keynesian school and Friedman theory of money demand with nonlinear specifications، which are estimated using smooth transition (STR) system. First، stationarity of time series has been examined with unit root tests and then existence of a long-run co-movement among the variables have been verified by Johansen co integration procedure. Furthermore، in order to distinct long-run from short-run dynamics، a vector error correction (VECM) procedure has been adopted. Findings are in favor of existence of a nonlinear money demand function in Iran and a well-adjustment of logistic smooth transition function (LSTR) in this case. Results show that threshold level of inflation is about 14. 75%، indicating that the money demand function reacts negatively facing any higher level of the estimated threshold level of inflation، but positively in lower rates.
    Keywords: Money demand function, smooth transition model, economic growth, threshold level of inflation
  • Abolfazl Shahabadi *, Abdolah Pourjavan, Hossin Amiri Pages 179-202
    Identification of the impact mechanisms of institutional factors to explain income differences among countries indicates the importance of institutional economics. Following the methodology proposed by Coe et al (2009)، and using Panel data Two-Stage Least Square (Panel TSLS)، this study tries to interpret the interaction between institutional factors and indices (such as governance and indicators for doing business) and standard economic variables and its impact on the growth of per capita income across 12 countries in Asia and Middle East during the period spanning from 1996-2012. The dependent variable in this model is the logarithm of real income per capita، which is modeled as a function of the various interactions among institutional indices، R&D expenditures، net FDI flow، the degree of openness of the economy، and some other standard variables; such as human capital and investment in physical and natural resources. Econometric findings indicate that the general quality of institutions will affect the income per capita growth through indirect channels which are R&D، FDI and Openness. Therefore، institutionalization of market mechanism، trade liberalization، and reduction in uncertainty and political risk will all have statistically significant effect on the growth of income in those countries.
    Keywords: Interaction, Institutions, Standard Variable, Income per capita, Panel Two, Stage Least Square