فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید کشاورز، علی شعبانی *، محمدرضا وصفی صفحات 477-499
    هدف

    بررسی میزان اعتبار منابع اطلاعات سلامت موجود در اینترنت و تاثیر ویژگی شخصیتی وجدان گرایی بر نوع ارزیابی این منابع در بین کاربران دانشگاهی حوزه های بهداشتی - پزشکی.
    روش شناسی: نمونه ای تصادفی متشکل از 148 نفر از دانشجویان و استادان دانشگاه علوم پزشکی تهران در دو دانشکده پزشکی، و پرستاری و مامایی، با روش پیمایشی و کاربرد دو پرسشنامه در حوزه های اعتبار و وجدان گرایی بررسی شد. پس از رواسازی و اعتباریابی، پرسشنامه ها توزیع و داده ها با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    جامعه تحت بررسی مشکلاتی در تعیین کیفیت و اعتبار اطلاعات و نیز بازیابی سریع اطلاعات داشتند. بیش از نیمی از نمونه، اطلاعات بهداشتی و پزشکی موجود در اینترنت را همیشه یا بیشتر اوقات معتبر می دانند. مهم ترین معیار ارزیابی کیفی از سوی نمونه مورد بررسی بی طرفی و سپس روزآمدی و اعتبار نویسنده بوده است. بین وجدان گرایی دانشجویان و استادان پزشکی با میزان اعتبار تخصیصی آنان برای منابع اطلاعات اینترنتی، رابطه همبستگی معناداری وجود دارد. بین میزان دقت فراهم آورندگان اطلاعات نیز همبستگی بالایی دیده شد. با تغییر در سطح وجدان گرایی افراد، سطح اعتماد آنها به منابع اینترنتی نیز دچار تغییر می شود. همچنین بین وجدان گرایی افراد با سطح اعتماد آنان به منابع اینترنتی در درمان بیماران، رابطه معنا داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اطلاعات، اعتبار اطلاعات سلامت، دانشجویان پزشکی، رفتار اطلاعاتی، منابع اطاعاتی وب
  • نصرت ریاحی نیا، ولی الله فرزاد، نسرین حاصلی، مریم امامی صفحات 501-514
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، مقایسه اثربخشی کتاب درمانی و رفتار درمانی شناختی بر افسردگی دانشجویان کارشناسی دچار شکست عاطفی است.
    روش
    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل انجام گرفته است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویانی است که به مرکز مشاوره دانشگاه خوارزمی مراجعه کردند و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 20 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی که دچار شکست عاطفی شده بودند، به عنوان نمونه بررسی شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که هم روش کتاب درمانی و هم رفتار درمانی شناختی در کاهش افسردگی دانشجویان گرفتار شکست عاطفی موثرند. همچنین بین اثربخشی روش های کتاب درمانی و رفتاردرمانی شناختی در کاهش افسردگی دانشجویان دچار شکست عاطفی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، رفتاردرمانی شناختی، شکست عاطفی، کتاب درمانی
  • محمود مرادی، غلامرضا فدایی، ابولقاسم نادری، شهرام فتاحی صفحات 515-537
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش ارزشگذاری اقتصادی خدمات عمومی با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و اهداف فرعی، برآورد میانگین تمایل به پرداخت برای خدمات کتابخانه های عمومی، عوامل جمعیت شناختی موثر بر تمایل به پرداخت و ارزشگذاری اقتصادی و قیمت گذاری انواع خدمات کتابخانه های عمومی مورد بررسی است.
    روش شناسی: در این پژوهش از روش پیمایشی و ارزشگذاری مشروط (CVM) و تکنیک تمایل به پرداخت (WTP) استفاده می شود. جامعه پژوهش، استفاده کنندگان از کتابخانه های عمومی به تعداد 176000 نفر و نمونه انتخاب شده 1176 نفر و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تمایل به پرداخت، شامل 36 سوال است. در این پژوهش از روش ها و الگوهای آماری مانند آمار توصیفی، رگرسیون خطی و رگرسیون لجستیک استفاده خواهد شد.
    یافته های پژوهش: یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین تمایل به پرداخت پول برای هر نفر به طور سالانه برای خدمات کتابخانه های عمومی220/11728 تومان و میانه تمایل به پرداخت برای هر نفر 10000 تومان است. بنابراین با توجه به یافته های پژوهش 25 درصد از پاسخ دهندگان تمایل دارند مبلغی معادل 6000 تومان و کمتر بپردازند، و 50 درصد نیز تمایل دارند که 10000 تومان و کمتر از آن بپردازند، همچنین 75 درصد از پاسخ دهندگان تمایل دارند سالانه مبلغ 15000 تومان و کمتر از آن برای حفظ و بهبود خدمات کتابخانه های عمومی بپردازند. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای جنسیت، سن، شغل و سطح تحصیلات، بر تمایل به پرداخت استفاده کنندگان از خدمات کتابخانه های عمومی موثر است.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری اقتصادی، ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت، خدمات کتابخانه های عمومی، کتابخانه های عمومی، کتابخانه های عمومی شهر تهران
  • مریم ناخدا، سپیده فهیمی فر صفحات 539-562
    هدف
    هدف این پژوهش رسیدن به چارچوبی از گروه تخصصی و سازمان های موثر مورد نیاز برای نشر کتاب های درسی الکترونیکی دانشگاهی با توجه به ویژگی ها و مزایای این نوع کتاب هاست. بنابراین شناسایی متخصصان مورد نیاز با اجماع نظر صاحب نظران این حوزه نتیجه نهایی این پژوهش خواهد بود.
    روش
    مطالعه دلفی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در چهار دور انجام گرفت. جامعه آماری شامل چهل نفر از صاحب نظران داخلی و خارجی حوزه کتاب الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، کتابخانه دیجیتالی، آموزش الکترونیکی و نمونه گیری هدفمند بوده است.
    یافته ها
    پژوهش به این نتیجه رسید که از مجموع 48 تخصص معرفی شده در پرسشنامه ها و در دورهای متنوع، مهم ترین اعضای نهایی گروه تخصصی نشر کتاب درسی الکترونیکی دانشگاهی به منظور نشر اصولی و کاربرپسند این کتاب ها شامل 19 تخصص است که عبارتند از: تولیدکنندگان محتوای تعاملی، فراهم آورندگان محتوای تعاملی، طراح آموزشی، استادان، طراح منابع آموزشی، متخصصان یادگیری الکترونیکی، متخصصان دسترس پذیری، نویسندگان محتوای تعاملی، نویسندگان، تولیدکنندگان نرم افزارهای کتاب الکترونیکی، تولیدکنندگان سخت افزارهای کتاب الکترونیکی، متخصصان رسانه، توسعه دهندگان محتوا، تولیدکنندگان کتاب الکترونیکی، متخصصان تعامل انسان - رایانه، ناشر، متخصصان فرهنگ، متخصصان قوانین و مقررات و متخصصان فناوری آموزشی.
    اصالت و ارزش: به نظر می رسد با توجه به بررسی های انجام گرفته، این پژوهش برای نخستین بار به شناسایی اعضای گروه تخصصی نشر کتاب درسی الکترونیکی دانشگاهی پرداخته و تکنیک دلفی نیز به عنوان شیوه جدیدی در حوزه مطالعات مربوط به کتاب های الکترونیکی در این پژوهش به کار برده شده است.
    کلیدواژگان: کتاب الکترونیکی، کتاب درسی، کتاب درسی الکترونیکی دانشگاهی، نشر
  • محسن نوکاریزی، اکرم کوچکی صفحات 563-582
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین وضعیت پورتال های کتابخانه ای دانشگاه های (دولتی) در ایران بود.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی - ارزیابانه (تلفیقی از پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و ارزیابانه با استفاده از سیاهه وارسی محقق ساخته) به ارزیابی پورتال های کتابخانه ای دانشگاه های (دولتی) ایران اختصاص یافت. جامعه پژوهش پورتال کتابخانه ای 57 دانشگاه برتر وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود که دارای پورتال کتابخانه ای مستقل بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 40 پورتال کتابخانه ای انتخاب و دیدگاه مدیران آنها درباره به کارگیری مولفه های حوزه های تحت بررسی در این پژوهش بررسی شد.
    یافته ها
    پورتال های کتابخانه ای دانشگاه های (دولتی) ایران از نظر مولفه های مورد بررسی در وضعیت «خوبی» قرار داشتند. حوزه «امکانات مدیریتی» با میانگین نمره 61/3 کمترین و حوزه «کیفیت نوشتار» با میانگین نمره 58/4 بیشترین نمره را کسب کردند. همچنین پورتال کتابخانه 13 دانشگاه در سطح مطلوب، 24 دانشگاه در سطح خوب و 3 دانشگاه نیز در سطح متوسط بودند. ابعاد مورد بررسی در حوزه «کیفیت نوشتاری» و «دسترس پذیری» در وضعیت مطلوب و در حوزه «بازیابی اطلاعات»، «خدمات عمومی و اطلاع رسانی»، «شخصی سازی»، «مدیریت محتوا»، «سازماندهی»، «حفاظت و امنیت» و «امکانات مدیریتی پورتال در بخش امانت و مرجع» در وضعیت خوبی قرار داشت. به نظر می رسد با توجه به زیرساخت های موجود در پورتال، بستر مناسبی برای عرضه خدمات و امکانات هر چه بیشتر به کاربران از طریق آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: پورتال های کتابخانه ای، دانشگاه های دولتی ایران، کتابخانه های دانشگاهی
  • محمد توکلی زاده راوری، فاطمه مکی زاده، زهرا عابدی خوراسگانی، فرامرز سهیلی صفحات 583-603
    هدف
    هدف پژوهش بررسی رابطه بین چندنویسندگی و ضریب تاثیر در نشریات علمی فارسی حوزه فنی و مهندسی ایران طی سال های 1380 - 1389 است.
    روش
    روش پژوهش تحلیل استنادی بوده و نوع پژوهش توصیفی - تحلیلی است. جامعه پژوهش، 9296 مقاله از 77 نشریه در حوزه فنی و مهندسی ایران در بازه زمانی 1380 - 1389 بود. داده ها با استفاده از پایگاه های مختلف مانند پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و مگ ایران گرد آوری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین هم نویسندگی در بازه زمانی مورد بررسی تغییر محسوسی نداشته است. اگرچه طی سال های مختلف پژوهش های مشارکتی غالب هستند، روند ثابتی داشته اند. یافته های مرتبط با رابطه هم نویسندگی با ضریب تاثیر نشان داد که بین الگوهای تک نویسندگی و چند نویسندگی و ضریب تاثیر، در سال 1380 و 1385 (اوایل و اواسط دوره) رابطه ای وجود نداشته است، اما در پایان دوره ده ساله یعنی سال 1389 رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روند هم نویسندگی طی بازه زمانی مطالعه تغییر نکرده و گرایش به سمت نوشتن مقالات توسط دو و سه نویسنده بیشتر بوده است. با توجه به مشاهده رابطه معنادار بین تعداد نویسندگان و ضریب تاثیر در اواخر دوره، می توان گفت چندنویسندگی با ضریب تاثیر نشریات رابطه دارد. آنچه می توان به طور کلی از سنجش رابطه دو متغیر مطالعه دریافت این است که نقش تعداد نویسندگان یک مقاله برای افزایش احتمال دریافت استناد به وسیله مقالات نشریات حوزه فنی و مهندسی ایران حدود 17 درصد است.
    کلیدواژگان: ایران، چند نویسندگی، ضریب تاثیر نشریات، نشریات فارسی، _ نشریات فنی و مهندسی، همکاری های علمی، هم نویسندگی
  • رضا حسن زاده، میرمحمد سیدعباس زاده، حسن قلاوندی صفحات 605-621
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین مدیریت دانش و بهسازی منابع انسانی از دیدگاه کارکنان دانشگاه ارومیه پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. 223 نفر از کارکنان دانشگاه با توجه به دانشکده محل خدمت، به صورت طبقه ای و به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها براساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مانوا، تحلیل آنوا، تحلیل رگرسیون چندگانه و تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بین مدیریت دانش و بهسازی منابع انسانی همبستگی و بین مولفه های مدیریت دانش با کل ابعاد بهسازی منابع انسانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. علاوه بر این مولفه های خلق، تسهیم و حفظ دانش نیز به صورت مثبت و معنادار ابعاد بهسازی منابع انسانی شامل آموزش، ارزیابی عملکرد، مسیر شغلی، انضباط و نظام پاداش/ تنبیه را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: بهسازی منابع انسانی، دانشگاه ارومیه، مدیریت دانش
|
  • Ali Shabani, Mohammadreza Vasfi Pages 477-499
    Objective

    Exploring how academic users including students and faculty members evaluate health information on the web especially with regard to their personality characteristic of conscientiousness.

    Methodology

    A random sample including 148 students and faculty members located at the two faculties of Medicine Sciences and Nursing and Midwify at the Tehran University of Medical Sciences was the population of the study. Two validated questionnaires related to credibility and conscientiousness were distributed among the population. Gathered data were then analyzed by SPSS software.

    Findings

    Some problems in evaluating credibility assessment of health information and quick retrieval were mentioned. About half of the population evaluates web health information as credible often and very often. Most important quality assessment criteria were objectivity، currency and authority. There was a significant correlation between conscientiousness and credibility assessment of the students and faculty members. There appears a change in trust to information found accord with change in conscientiousness levels. There was no significant correlation between conscientiousness and trust to information among ill people.

    Keywords: health information credibility, evaluating information, medical users, information behavior, web information resources
  • Nosrat Riahinia, Valiollah Farzad, Nasrin Haseli, Maryam Emami Pages 501-514
    Objective
    To compare the effectiveness of bibliotherapy and cognitive behavioral therapy on depression of students with emotional breakdown.
    Method
    This is a quasi-experimental pretest-posttest against a control group. The population includes all referred students to Kharazmi University Counselling center; 20 samples were selected using a convenience sampling method.
    Findings
    The results confirmed the effect of bibliotherapy and cognitive behavioral therapy on reduction of depression in students with emotional breakdown. There was no significant difference found between the effectiveness of bibliotherapy and cognitive behavioral therapy in reducing the depression of students with emotional breakdown.
    Keywords: Bibliotherapy, Cognitive behavioral therapy, Emotional breakdown
  • Mahmood Moradi, Qolamreza Fadaei, Abolghasem Naderi, Sharhram Fatahi Pages 515-537
    Objective
    The main objective of this research was the economic valuation of public library services using the contingent valuation. Although، estimating the average willingness to pay for public library service، demographics on the willingness to pay، and economic valuation and pricing public library services were other objectives that investigated in this study.
    Methodology
    Explanatory variables in the study variables (SPM) declared preferences demographic، cultural and social - users of public library services. the number of users of public libraries is 176،000 persons، and selected by 1176 people. The questionnaire included 36 questions related to willingness to pay. In this study، statistical models، such as، descriptive statistics، linear regression، and regression logistics were used.
    Finding
    The results show that the average willingness to pay per person (per year) is 117280. 22 Rials used for the public library service center for any individual willing to pay 100،000 Rials. Thus، according to the findings، 25 percent of respondents tend equivalent Rs 60،000 and less pay، and 50 percent are willing to pay 100،000 Rials 100،000 Rials or less; also، 75 % of research sample is willing to pay 150،000 Rials or less per year to maintain Public library service pay.
    Results
    In addition to the overall willingness to pay for library services tend to pay for 15% of all public library service was also calculated. Results also showed The gender، age، occupation، income، education the willingness to pay for service users public libraries are effective.
    Keywords: Contingent Valuation, Library services, Tehran, Valuation Economic, Willingness to Pay
  • Maryam Nakhoda, Sepideh Fahimifar Pages 539-562
    Aim
    The aim of this study is to identify a framework of needed expertise for publishing academic electronic textbooks according to the characteristics of this kind of books. Therefore the final result focuses on needed experts through the consensus method.
    Method
    Delphi technique using the researcher made questionnaire was done in four rounds. The research population was composed of forty experts in the field of E-book، E-learning، digital libraries، and electronic education by purposeful sampling.
    Findings
    Out of forty eight items (expertise) in the questionnaire and from different rounds، nineteen expertises were found essential in publishing user friendly academic electronic textbooks. These expertises included interactive content producers، interactive content providers، educational designers، university professors، educational resources designers، E-learning experts، accessibility experts، interactive content authors، authors، E-book software developers، E-book hardware producers، media experts، content developers، E-book producers، HCI experts، publishers، cultural experts، rules and regulation experts، and educational technology experts. Originality: According to previous studies، this research tries to identify the framework of needed expertise in publishing academic electronic textbooks for the first time. Also Delphi technique was used as a new method in E-book studies.
    Keywords: Publishing, Academic electronic textbook, E, book, Textbook
  • Mohsen Nowkarizi, Akram Koochaki Pages 563-582
    Purpose
    Iranian (state) university library portals were investigated with the aim of determining their status.
    Methods
    The population of the research included 58 Iranian university (state) library portals. The data collection tools were questionnaire and the researcher-made checklist which was designed in terms of 145 items and 9 general area include «Information Retrieval»، «Public and Information Services»، «Quality of Writing»، «Accessibility»، «Personalization»، «Content Management»، «Organization»، «Protection and Security» and «Management Facilities of Portal in Public Library Services» that after the validity and reliability testing، a simple random sampling method was used for data collection and the sample size was determined 40 portals based on the Cochran formula.
    Finding
    The results indicated that generally in the university library portals related to the Ministry of Science، Research and Technology in terms of utilization of the component of the examined areas in this research. In all cases، the society average significantly was in the good level and it was desirable. Also، the portals of 13 universities were in desirable level، 24 ones in good level and 3 others in average level. The examined dimension in the «Quality of Writing» and “Accessibility” areas was in the desirable status and it was good in the areas of «Information Retrieval»، «Public and Information Services»، «Personalization»، «Content Management»، «Organization»، «Protection and Security» and «Management Facilities of Portal in Public Library Services». The «Management Facilities» with the average score of 3. 61 and the «Quality of Writing» with 4. 58 have respectively gained the minimum and maximum scores. It seems that due to the existing substructures in the portal، there is a suitable context for presenting more and more services and facilities to the members thorough it. In fact، move from website to portal also indicates that the librarians have recognized the need to change the website to the portal.
    Keywords: library portals, university libraries, state universities, Iran
  • Mohammad Tavakolizadeh-Ravari, Fatemeh Makizade, Zahra Abedi Khorasgani, Faramarz Soheili Pages 583-603
    Purpose
    The aim of this research is to study the relationship between the co-authorship and the impact factor in Persian technical and engineering journals of Iran during the years 2001-2010.
    Method
    The research method is analytic-descriptive with a citation analysis approach. The research population consists of 9321 papers from 77 Persian technical and engineering journals of Iran during the years 2001-2010. The data analysis was performed through Excel® and SPSS® v. 20 programs. They were analyzed by statistics methods like، ANOVA، Chi Square، and Regression analysis.
    Findings
    Findings showed that the average number of authors for Persian technical and engineering journals’ papers of Iran was not experienced a considerable change in the period mentioned above. The co-authorship was a dominant status in the papers that were studied but the average number of authors was slowly increases during the years of study. The findings also showed that a relationship is occurring between the co-authorship and Journal Impact Factor from 2010.
    Conclusions
    The findings suggested that the co-authorship trend was unchanged during the studied period and the trend towards writing articles with two or three authors has been more significant. Occurring a significant relationship between the number of authors and the Impact Factor at the end of the studied period gives a positive outlook for the role of co-authorship in receiving more citations in future. As a final conclusion، the role of the number of authors in rising the chance for receiving more citations has been 17 percent among the other factors in Iranian technical and engineering journals.
    Keywords: Scientific Collaboration, Journal Impact Factor, Co, Authorship, Technical, Engineering Journals, Persian Journals, Iran
  • Reza Hassanzadeh, Mir Mohammad Seyed Abbaszadeh, Hassan Ghalavandi Pages 605-621
    The present study examined the relationship between knowledge management and human resource development from the viewpoint of Urmia University staff using descriptive Survey study، has been done. 223 employees were randomly selected. Data were collected and analyzed based on the research hypotheses، using Pearson correlation coefficient، MANOVA analysis، ANOVA analysis، multiple regression analysis and T test were analyzed. The results showed that there is a correlation between knowledge management and human resource development and knowledge management component of the total development of human resources، there is a significant positive relationship. In addition to these components of knowledge creation، knowledge sharing and stored knowledge can be positive and significant predicted aspects of human resource development: Training، performance evaluation، job promotion، discipline and system of rewards / punishments.
    Keywords: Knowledge management, development, human resources, Urmia University