فهرست مطالب

مجله کشاورزی بوم شناختی
سال یکم شماره 2 (1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، روح الله مرادی، یاسر علی زاده صفحه 1
    پایداری تولید در بوم نظام های کشاورزی به حفظ و تقویت اشکال مختلف تنوع زیستی در آنها وابسته می باشد. علیرغم نقش اکولوژیکی که تنوع در پایداری و ویژگی های کارکردی اکوسیستم های کشاورزی دارا می باشد، مطالعات جامعی در این زمینه در ایران انجام نشده است. بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی جامع تنوع زیستی در بوم نظام های کشاورزی و همچنین بررسی روابط موجود بین تنوع زیستی کشاورزی و سایر عوامل اقلیمی در ایران بود. داده های مورد نیاز برای این تحقیق از شهرستان های مختلف 30 اسنان کشور جمع آوری گردید. کلیه محصولات کشاورزی به 8 گروه باغی، غلات، صتعتی، حبوبات، دارویی، علوفه ای، صیفی و سبزی طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که بین استان های مختلف کشور از نظر تنوع زیستی اختلاف زیادی وجود داشت. از بین کلیه محصولات کشاورزی، غلات (2/ 56%) و محصولات باغی (6/ 20%) بیشترین سطح زیر کشت را دارا هستند. استان های فارس، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان به ترتیب با 62، 58 و 57 گونه زراعی و درختی بیشترین و استان های بوشهر و هرمزگان به ترتیب با 39 و 36 گونه کمترین غنای گونه ای را دارند. صرفنظر از گیاهان دارویی که دارای تنوع بسیار پایینی (21/ 0) بودند، به طور میانگین بیشترین و کمترین شاخص تنوع زیستی بر اساس شاخص شانون به ترتیب مربوط به محصولات باغی (95/ 1) و محصولات علوفه ای (60/ 0) بود. نتایج نسان داد که بین شاخص تنوع شانون و سکنواختی گونه ای همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین اقلیم گرم و خشک فلات مرکزی ایران و اقلیم معتدل و مرطوب خزری به ترتیب بیشترین و کمترین تنوع بتا را در بر دارند.
    کلیدواژگان: اقلیم، غنای گونه ای، شاخص شانون، شاخص یکنواختی، تنوع بتا
  • سعید صوفی زاده، مجید آقاعلیخانی، محمد بنایان، اسکندر زند، گریت هوگنبوم، احمد مصدق منشادی صفحه 17
    تعیین بهترین میزان استفاده از کود نیتروژنی در ذرت جهت دست یابی به عملکرد بالای دانه در شرایط حضور علف های هرز از اهمیت زیادی برخوردار است. به منظور بررسی تاثیر رقابت ذرت با علف های هرز بر کارکرد گیاه زراعی و پی بردن به این مسئله که آیا میزان کود نیتروژنی قابل استفاده در این گیاه تحت تاثیر گونه علف هرز قرار می گیرد یا خیر، یک آزمایش مزرعه ای در سال 0382 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در 082 و 436 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. عامل دوم شامل دو گونه علف، آمد. عامل اول متشکل از سه سطح نیتروژن در مقادیر 038 32 بوته د متر مربع برای / 2 و 6 / هرز تاج خروس و ارزن، هر یک در دو تراکم کم و زیاد)به ترتیب 6 و 46 بوته در متر مربع برای تاج خروس و 6 ارزن(به عنوان عامل آزمایشی سوم، بود. در پایان دوره رشد اثر رقابت با علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حضور علف هرز سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه گیاه زراعی نسبت به تیمار شاهد)عدم حضور علف هرز(و سطح کودی 436 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار شد. بالاترین عملکرد دانه به مقدار 0622 گرم در متر مربع متعلق به تیمار شاهد 436 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود و کمترین عملکردهای دانه نیز به ترتیب در تیمارهای تراکم های بالای علف های هرز تاج خروس و ارزن در مقادیر کودی 082 و 436 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)به ترتیب 023 و 606 گرم در متر مربع(حاصل گردیدند. افزایش تراکم های ارزن و تاج خروس از کم به زیاد موجب کاهش عملکرد دانه ذرت شد ولی این افت تنها در حضور علف هرز ارزن معنی دار بود. بر این اساس، عملکرد دانه ذرت در تراکم های کم ارزن و تاج خروس به ترتیب 866 و 236 گرم در مترمربع و در تراکم های زیاد این دو علف هرز 033 گرم در مترمربع بود. تفاوت در مقدار کاربرد کود نیتروژنی نتوانست تفاوت معنی داری را در هیچ یک از اجزای عملکرد دانه در ذرت در شرایط رقابت با علف های هرز ایجاد نماید. تراکم های متفاوت علف هرز سبب گردیدند تا تفاوت معنی داری از نظر تعداد ردیف در بلال در شرایط رقابت با ارزن و از نظر تعداد دانه در ردیف در رقابت با تاج خروس مشاهده شود. در مجموع نتایج آزمایش نشان دادند در مزارعی که علف هرزی نیتروژن دوست مانند تاج خروس گونه غالب است، افزایش میزان کود مصرفی)نسبت به مقدار بهینه(نه تنها موجب افزایش عملکرد ذرت نمی شود بلکه ضمن کاهش عملکرد دانه تولیدی، موجبات آلودگی بیشتر محیط زیست را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: ارزن، تاج خروس، تعداد دانه در ردیف، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه
  • لیلا تبریزی، فرناز دژابون، یونس مستوفی، مهدی مریدی صفحه 34
    گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae)، دارای مصارف متعدد دارویی، بهداشتی، آرایشی و غذایی در صنایع مختلف می باشد. به منظور بررسی ویژگی های رشد، عملکرد و خصوصیات کیفی این گیاه در پاسخ به کاربرد نهاده های آلی، آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل کود دامی (25 تن در هکتار)، کمپوست زباله شهری (20 تن در هکتار)، کمپوست قارچ مصرف شده (15 تن در هکتار) و شاهد (عدم مصرف نهاده آلی) بودند. صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گل در واحد سطح و قطر گل، وزن تر و خشک بوته، وزن هزار دانه، عملکرد گل و بذر و دو شاخص کیفی میزان اسانس و عصاره گل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ورمی کمپوست باعث افزایش معنی دار صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گل در واحد سطح، وزن هزار دانه، وزن تر و خشک بوته و عملکرد گل و بذر گردید. در حالی که تیمارهای کود دامی و کمپوست زباله شهری در افزایش ارتفاع بوته و تیمار کود دامی در افزایش وزن هزار دانه با تیمار ورمی کمپوست اختلاف معنی دار نداشتند. بیشترین قطر گل و میزان عصاره در تیمار کود دامی مشاهده شد هر چند بین تیمارهای کود دامی و ورمی کمپوست در افزایش این صفات اختلاف معنی دار وجود نداشت. همچنین، کمترین میزان صفات مورد اندازه گیری با کاربرد کمپوست قارچ بدست آمد. بنابراین، با توجه به ضرورت تولید گیاهان دارویی در نظام های کشاورزی کم نهاده و پایدار، به نظر می رسد کاربرد نهاده های آلی در راستای تولید پایدار گیاه همیشه بهار می تواند به عنوان گزینه ای مناسب و جایگزین کودهای شیمیایی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کودهای آلی، گیاه دارویی، خصوصیات مورفولوژیک، عملکرد گل، میزان عصاره
  • آگرین داوری، کورس خوشبخت، هادی ویسی، آرش قلعه گلاب بهبهانی، هومان لیاقتی، جعفر کامبوزیا صفحه 52
    در این مقاله وضعیت تنوع زیستی گونه های سبزی و صیفی و عامل موثر بر آن، در روستاهای شهرستان ورامین از طریق مصاحبه با کشاورزان و استفاده از دانش بومی آنها ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنوع گونه های سبزی و صیفی در این منطقه تحت تاثیر عوامل اجتماعی- اقتصادی کشاورزی قرار دارد. در این رابطه از میان متغیرهای مختلف میزان دسترسی به آب و اندازه زمین های زراعی به ترتیب همبستگی معنی دار منفی و مثبت را با غنای گونه ای نشان دادند، بطوری که هر چه کشاورزان به منظور مقابله با مشکل کم آب گونه های متنوع تری از سبزی و صیفی را کشت می کردند. همچنین از آنجا که در اغلب روستاهای مورد مطالعه وسعت زمین های زراعی کم بود، کشاورزان یکی از مهم ترین دلایل کاهش تنوع در مزارع خود را در اختیار نداشتن زمین کافی معرفی کردند. به این ترتیب می توان گفت که میزان دسترسی به نهاده ها یکی از عوامل تعیین کننده تنوع زیستی گونه های کشاورزی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، دانش بومی، غنای گونه ای
  • امید نوری رودسری، جعفر کامبوزیا، هومان لیاقتی، سیده عذرا علی موسوی صفحه 61
    در سال های اخیر توجه به مسائل زیست محیطی و همچنین اعمال مدیریت دقیق تر در امر منابع محدود طبیعی، به مسئله مهمی در کشاورزی تبدیل شده است. برای افزایش سطح زیر کشت محصولات باغی و زراعی و نیل به کشاورزی پایدار لازم است مناطق مناسب برای توسعه، شناسایی و انتخاب شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی و بررسی استعدادهای طبیعی منطقه آبسرد دماوند برای احداث باغ و مزرعه نمونه اکولوژیک، با در نظر گرفتن مجموعه عوامل و شرابط اقلیمی، زمین شناسی، خاکشناسی و غیره است. تناسب زمین در حقیقت تطابق خصوصیات زمین را با نیازمندی های نوع به خصوصی از انواع کاربرد مشخص می نماید. ارزیابی وضعیت پدو- کلیمایی در این مطالعه بر اساس روش فائو انجام شد. با توجه به نتایج حاصل از انجام مطالعات صحرائی و همچنین نتایج حاصله از انجام تجزیه های آزمایشگاهی نمونه خاک ها، مشخصات عمومی خاک مشخص شد. با بررسی عوامل موثر بر استقرار گیاهان در مجموع درختان سیب و گردو و گیاهان زراعی گندم و جو برای کشت در منطقه مناسب شناخته شدند.
    کلیدواژگان: باغ و مزرعه اکولوژیک، تناسب زمین، وضعیت پدو، کلیمایی
  • سیف الله فلاح صفحه 75
    استفاده از بقایای کود نیتروژن در کشاورزی علاوه بر کاهش آبشویی نیتروژن و آلودگی آب های زیرزمینی به عنوان کودی جایگزین توصیه می گردد. به منظور ارزیابی بازیافت بقایای کود نیتروژن توسط کلزا در سیستم زراعی ذرت علوفه ای- کلزا، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 88-1387 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل بقایای صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع کود مرغی و کود اوره در کشت ذرت بود. به طوری که در بهار 1387 مقادیر صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم نیتروژن برای گیاه ذرت از دو منبع کود مرغی و شیمیایی مصرف شد. پس از برداشت ذرت در شهریور ماه در کرت های آزمایش قبلی اقدام به کشت کلزا شد. بقایای کود مرغی در تمامی سطوح بکار برده شده، صفات عملکرد دانه، ماده خشک، درصد و عملکرد روغن، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه را نسبت به بقایای کود اوره افزایش دادند. بیشترین تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، روغن و شاخص برداشت در سطح 300 کیلوگرم نیتروژن از منبع کود مرغی به دست آمد. بیشترین تعداد دانه در غلاف و عملکرد بیولوژیک در سطح 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود مرغی به دست آمد. به طور کلی، استفاده از بقایای نیتروژن بعد از برداشت ذرت علاوه بر کاهش هزینه های کود شیمیایی برای محصول کلزا از لحاظ زراعی و زیست محیطی نوعی مدیریت موثر می باشد.
    کلیدواژگان: بازیافت، بقایای نیتروژن، کلزا، محیط زیست
  • مهدیه شمشیری پور، احمد اصغرزاده، هادی اسدی رحمانی، کاظم خاوازی، اشرف اسمعیلی زاد، ویدا همتی، کبری ثقفی صفحه 84
    این تحقیق جهت شناسایی و بررسی تاثیر محلول پاشی باکتری های فیلوسفری بر رشد و جذب عناصر غذایی در ذرت به انجام رسید. به این منظور پس از تهیه نمونه های برگ ذرت از مزارع اطراف کرج نسبت به شمارش جمعیت کل باکتری های ساکن سطح برگ و جداسازی انواع تثبیت کننده نیتروژن و تولید کننده هورمون های تنظیم کننده رشد اقدام شد. میزان تثبیت نیتروژن با دستگاه کروماتوگرافی گازی و تولید اکسین با روش اسپکتروفتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. شمارش جمعیت باکتری های ساکن سطح برگ نشان داد که به طور متوسط روی سطح برگ ها جمعیت تا سلول بر هر گرم برگ وجود دارد. از بین 39 باکتری جدا شده، 10 باکتری برای آزمایش گلخانه ای انتخاب شدند. در آزمایش گلخانه ای سوسپانسیون باکتری ها در چهار مرحله بر روی سطوح برگ ها و اندام هوایی اسپری شدند. گیاهان پس از 75 روز برداشت شدند و شاخص های رشد گیاه و میزان جذب عناصر غذایی در آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که کاربرد 10 باکتری منتخب به صورت برگ پاشی باعث افزایش ارتفاع گیاه، قطر ساقه، وزن تر اندام هوایی و وزن خشک اندام هوایی در مقایسه با تیمار شاهد گردید. تاثیر این باکتری ها بر روی ریشه، نشان دهنده افزایش طول ریشه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه و سطح ریشه بود. کاربرد تیمارهای باکتری همچنین باعث افزایش جذب عناصر غذایی شد.
    کلیدواژگان: کودهای بیولوژیک، باکتری های محرک رشد، محلولپاشی کودهای بیولوژیک، فیلوسفر
  • سید ابوالحسن ساداتی، حسین شعبانعلی فمی، پرستو طاهر طلوع دل صفحه 95
    هدف از تحقیق حاضر سنجش پایداری طبیعی در نظام بهره برداری دهقانی و شناخت عوامل موثر بر آن می باشد. نمونه آماری تحقیق مورد نظر را با 208 نفر از بهره برداران با کمتر از 10 هکتار اراضی کشاورزی، که از بین 7314 کشاورز به روش نمونه گیری سیستماتیک، از بین روستائیان 38 روستای شهرستان بهبهان انتخاب شده اند، تشکیل داده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین متغیرهای میزان سواد، میزان مشارکت ترویجی، میزان درآمد غیر کشاورزی، میزان اراضی وجین شده، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و میزان پایداری طبیعی رابطه مثبت وجود دارد و بین سن کشاورزان، بعد خانوار، شاخص خردی قطعات و میزان پایداری رابطه ای منفی وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای «اراضی که در آنها از کود دامی استفاده شده است»، «سم مصرفی»، «اراضی آیش گذاشته شده»، «اراضی که با گاوآهن قلمی شخم زده شده اند»، «اراضی زهکشی شده»، «کل اراضی تحت مدیریت» و «میزان مصرف کود شیمیایی» وارد معادله شده اند و 7/47 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: پایداری کشاورزی، پایداری طبیعی، نظام بهره برداری دهقانی، پراکندگی اراضی، شهرستان بهبهان
|
  • Alireza Koocheki*, Mahdi Nassiri, Rooholla Moradi, Yaser Alizade Page 1
    Sustainable agroecosystems production depends on conservation of agrobiodiversity. Despite the ecologicalroleof biodiversity in the stability and functional characteristics of agroecosystem, there are not enough studiesinthis topic in Iran. Therefore, the aim of this study was to evaluate agrobiodiversity and its relationship with climate in Iran.Datacollected from 3 provincesofIran.Agriculturalproductionsclassifiedto8groupsof horticultural products, cereal, industrial crops, pulses, medicinal plants, forage and vegetable. Result showedthatthere were high differences between different provinces in terms of area planting of different agriculturalcropsand agrobiodi versity. Cereal (56.2%) and horticultural crops (20.6%) showed the highest planting area.The highest species richness was in Fars, Khorasan Razavi and Sistan-o Baluchestan province sandthelowestwasobtained in Bushehr and Hormozgan provinces, respectively. Regard less of medicinal plants, thehorticultural(1.95) and forage (0.60) crops showed the highest and the lowest Shannon index, respectively. The highest agrobiodiversity was obtained in Farsand Khorasan Razavi provinces.Results showed tat there was apositive and significant relationship between Shannon index and evenness index i n this study. Hot and dry cl i mateofcentral Plateau oflran showed the h ighest betadiversity.
    Keywords: Climate, Species richness, Shannon index, Evenness index, Betadiversity
  • Saeid Soufizadeh, Majid Aghaalikhani*, Mohammad Bannayan, Eskandar Zand, Gerrit Hoogenboom, Ahmad Mosadegh Manschadi Page 17
    Determination of the best amount of n itrogen (N) fertilizer appl ication in maize that results in h igh grain yieldunderweed competition is of great importance. In order to study the effect of weed competi tion on ma ize performanceandidentifying whether or not N application rate affects by weed species, an experiment was conducted in 2008 at the Research Field of Tarbiat Modares University. The experi ment was establ ished as a randomized completeblockdesign with factorial arrangement of treatments and three repl ications. First factor was N fertil izer at the three following rates: 138, 184 and 230 kg N ha- 1. Second factor consisted of two weed species; i.e. redroot pigweedandproso-millet. Third factor was planting each weed species at low and high densities. Yield and yield components of maize was assessed atfinal harvest.Results indicated that weed competition significantly reduced maize grain yield compared to230kgN ha-1 controltreatment. Thehighest grain yield (1077gm-2) wasachieved intreatment 230kg N ha-1 whilethe lowestyieldsbelonged tohighdensitiesofredrootpigweed andproso-millet fertilized with 184and 230kgN ha-1,respectively (643and 565gm-2). Increasing milletdensity resulted in significant lossofmaize grain yield only.Maize grainyields in competition with lowdensitiesofproso-millet andpigweed were 800and 795gm- 2, respectively which reduced to 693gm-2 when weed densities increased. Difference in N application rate did not cause significant differences in yield components of maize under weed competition. However, high densities of proso-millet and redroot pigweed resulted in significant reductions ofthenumber ofrows per earand thenumberof grainsperrow,respectively. Overall, results indicated that in fieldswhere anitrophilespecies isthedominant weed species, increasingN application ratebeyond theoptimum ratenot onlydoesnot increase maize grain yield but also reduces its yield and causes pollution ofenvironment.
    Keywords: Grain yield, biological yield, redroot pigweed, proso, millet, the number of grains per row
  • Leila Tabrizi*, Farnaz Dezhabon, Yunes Mostofi, Mehdi Moridi Page 34
    Pot marigold (Calendula officinalis L.) belongs to Asteraceae family is a medicinal herb which its flowershavediverse pharmaceutical, cosmetic and nutritional uses. In order to study the effect of organic fertilizers onagronomic performance, yield and quality characteristics of pot marigold, a field experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Research Station ofFaculty ofAgriculture,Collegeof Agriculture andNatural Resources, University ofTehran,Karaj,in2010.Treatments werevermicompost (15tha-1), municipal waste compost (20t ha-1), cattle manure (25t ha-1), mushroom compost (15t ha-1) and control (without fertilizer). Quantitative and qual itative criteria such as plant height, number of branch per plant, number of flower per unit area, flower diameter, herbal fresh and dry weight, 1000 seed weight,flower and seed yield and content of essential oil and exh·act were measured. Results revealed that among different organ ic inputs, vermicompost performed better and sign ificantly increased plant height, number of branch per plant, num ber of flower perunitarea,1000seed weight, herbal fresh and dry weightand flower and seed yield. Whereas there were no significant difference between cattle manure and m unicipal waste compost in plant height and also. with vermicompost in 1000seed weight. Application of cattle manure resulted in highest flower diameter and extract content.Although,there were no significant d ifference between cattle manure and vermicompost in flower d iameter and extractcontent improvement. Yield and all plant criteria were decreased with m ushroom compost application. In general, thisstudy indicated that verm icompost cou ld be an alternati ve organic input instead of chem ical fertil izers in sustainableproduction system of C.officinalis.
    Keywords: Organ ic ferti l izers_Medicinal plant_Morphological criteria_Flower yield_Extractcontent
  • Agrin Davari, Korous Khoshbakht*, Hadi Veisi, Arash Ghalegolab Behbahani, Houman Liaghati, Jafar Kambouzia Page 52
    The objective of this investigation is to study the vegetable diversity in villages at Varamin plain, situated in northof Iran, using qualitative research methods, focused group discussion, key informant interview, informal discussionandusing local knowledge. The findings showed that the diversity of vegetables in th is area is severely affected bysocio­economic factors and among different factors, water accessibility and landsizewere two determin antfactorswhichshowednegativeandpositivesignificantcorrelationwith speciesri chness,respectively. As in this region most farmers cultivate diverse species for reducing the risk of production and small land size was an important problem which farmers introduced it as a main reason for diversity reduction. Then it can be said that accessibility to different inputs is a determining factor in crop diversity.
    Keywords: Biodiversity, Local knowledge, Speciesrichness
  • Omid Nouri Roudsari*, Seyyedeh Ozra Alimosavi, Jafar Kambouzia, Houman Liaghati Page 61
    In recent years, environmental issues and management practices have increasingly paid moreattentionsparticularly in the limited natural resources. To increase acreage and biological products is required toachievesustainable agriculture areas suitable for development, recognition and be selected. The purpose of this studyassess the talents of natural areas for ecological construction of the orchard and farm samples, consideringfactors and climatic conditions, geology, soil science and more. In fact land suitability determines proportionof land characteristics matching with the requirements of particular uses. Evaluation of pedo-climatic in thisstudywas carried out according to the FAO method. According to field study and soil samples analysis, soil proper ties were determined. Evaluation of effective factors on plant establishment shows apple and walnut tree sand·wheat and barley crops are suitable for cultivation in thisregion.
    Keywords: Ecological Orchard, Farm, Land su itability, Pedo, ClimaticCondition
  • Seyfollah Fallah* Page 75
    Fertilizer N residual use in agriculture is recognized worldwide as an alternative fertilizer and to a sharpdecreaseof the nitrate concentration in seepage water recharging the groundwater. In order to evaluate recoveryof residual fertilizer-nitrogen by canola in a canola-forage maize agroecosystem, a field experiment wasconductedat research farm of Shahrekord University, 2008-2009. Experimental design was a randomized complete block with four replicates. Treatments include residues of 0, 100, 200 and 300 kg N ha-' in the form of urea and broiler litter which that this soil amendments were applied in spring for maize as prior crop.Canola was planted in mid­September following forage maize harvest. The results showed that broi ler N residual increased pod/plant,seed/pod,1000seed weight, grainyield, dary matter, oil concentration and oil yield compared with the Nresidual of urea. The greatest pod/plant, I 000 seed weight, grain yield, oi l concentration and oil yield were obtained with 300 kg N ha-' from source of poultry litter, but 200 kg N ·ha-' from broiler l itter produced theh ighest seed/pod and biological yield. In conclusion, utilization N residual after maize harvest wou ld helptomin i mize the use of high cost synthetic mineral fertil izers for canola production and represents an environmentally and agronomically sound management strategy.
    Keywords: Canola, Environment, Nitrogen residual, Recovery
  • Mahdiyeh Shamshiripour*, Ahmad Asgharzadeh, Hadi Asadi Rahmani, Kazem Khavazi, Ashraf Esmaiilizad, Vida Hemati, Kobra Saghafi Page 84
    According to identify and survaying the effect of plant Growth Promoting phyllospheric BacteriaFoliarApplication on nutrient uptake of com, this experiment was done. Therfore, leaf samples were taken from cornplants growing around karaj, Iran and total bacteria inhabiting plant surfaces were determined. Nitrogen-fixingand auxine producing bacteria were isolated from the leaves. Amount of Ni-fixation and auxin production were dete1mined by gas chromatography and spectrophotometry methods, respectively. Results showed that therewere104 to106 bacteria on the leaves. Among 39 isolates,10were selected for green house experiment.Bacteria suspensions were sprayed on the leaves four times in two-week intervals. Plants were harvested after 75days and morphological indices and nutrient uptake were measured. Results showed that application of bacteria increased plant height,frh and dry matter and stem diameter compared to control plants. Sprayingofbacteria affected length,volume,drymatter and surface area of the roots. Nutrient uptake was also increased duetofoliar application of the bacteria.
    Keywords: BiologicFertilizers, plantGrowthpromotingBacteria, BiologicFertilizerFoliarapplication, Phyllosphere
  • Seyed Abolhasan Sadati*, Hosain Shabanali Fami, Parastoo Taher Tolou Del Page 95
    The purpose of this study was to assess natural sustainability in peasant farming system and its determinants. The target population in this research was include all farmers in Behbahan county (7314) with less than 10hectare land that a number of 208 people were selected by systematic sampling method among farmers of 38 villages of this county. A questionnaire used for collected data. The result of study showed that there are positive correlation between farmer's literacy, extension participation, off-farm income, weeding lands, humancapital,social capital and natural sustainability. According to study findings, there are negative correlationbetweenfarmer's age, family size, land pieces index and amount of natural sustainability. Result of regression showed that variables"farm lands fertilized by manure", "consumed pesticides", "rotatedlands","lands cultivated by chisel", "drained lands", "total managed lands" and "amount of chemical fertilizer" entered in equation and explained 44.7% of dependent variable variance.
    Keywords: sustainableagriculture, naturalsustainability, peasantfarmingsystem, landfragmentation, Behbahan County