فهرست مطالب

کشاورزی بوم شناختی - سال چهارم شماره 1 (1393)

مجله کشاورزی بوم شناختی
سال چهارم شماره 1 (1393)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، مجیدرضا کیانی صفحه 1
    کشاورزی ایران در 4 دهه گذشته برای افزایش و پیوستگی تولید محصولات کشاورزی نیاز روز افزونی به کودهای شیمیایی داشته است از سوی دیگرمصرف بیش از اندازه ی کودهای شیمیایی باعث شده تا سالانه چندین هزار میلیارد ریال برای خرید و تامین کودهای شیمیایی هزینه شده که در این میان دولت نیز مبالغ کلانی را به عنوان یارانه پرداخت می کند. فزون بر آن خطرهای زیست محیطی بدنبال داشته که از آن جمله موجب تجمع ترکیبات خاص مانند نیترات در محصولات کشاورزی و به مخاطره افتادن سلامت مصرف کنندگان شده است. بنابراین پیش بینی میزان کود مورد نیاز کلید موفقیت در برنامه ریزی دراز مدت در جهت تامین امنیت غذایی، حفظ سلامت همگانی می باشد. برای برآورد میزان نیاز به کودهای شیمیایی در آغاز داده های مربوط به دوره زمانی 45 ساله (1341 تا 1386 خورشیدی) از بانک های اطلاعاتی وزارت جهاد کشاورزی، مرکز آمار ایران و سازمان خوار بار و کشاورزی جهانی (فائو) مربوط به محصولات زراعی و باغی شامل سطح زیر کشت، عملکرد و تولید و میزان مصرف آنها گرد آوری شد. در بین انواع مدلهای علت و معلولی مدل نکورنگ با متغیرهای عملکرد، عملکرد سال پیش، سطح زیرکشت و کود مصرفی سال پیش و با ضریب همبستگی 94/0 بهترین برآورد را از میزان مصرف کود ارائه داد. ضریب های مدل بر پایه داده های سالهای 1341 تا 1370 محاسبه شد و درستی و دقت مدل با مقایسه مقادیر پیش بینی شده و واقعی برای سالهای 1372 تا 1386 تایید شد. در نهایت میزان برآورد نیاز به مجموع کودهای شیمیایی در تولیدات کشاورزی ایران برای سال 1400 خورشیدی به میزان 5 میلیون تن برآورد شد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، کود شیمیایی، مدل سازی، پیش بینی
  • زهرا شکیبافر، فائزه زعفریان*، محمد رضوانی، میلاد باقری شیروان صفحه 15

    چگونگی توزیع سطح برگ و ماده خشک از عامل های موثر بر میزان جذب نور، تبخیر و تعرق تاج پوشش (کانوپی) و در نهایت ماده خشک و عملکرد دانه گیاهان زراعی به شمار می رود. به منظور ارزیابی تغییرات عمودی سطح برگ و ماده خشک تاج پوشش ذرت Zea mays L) در رقابت با علف های هرز و در حضور گیاهان پوششی آزمایشی در سال 1390 در مزرعه آموزشی-پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. این پژوهش به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار طراحی شد. تیمارهای آزمایش شامل کاشت لوبیا سبزPhaseolus vulgaris)، سویا (Glycine max L. Merr) و شبدر برسیم Trifolium alexandrium به عنوان گیاهان پوششی به صورت همزمان و با تاخیر 21 روز نسبت به کاشت ذرت و همچنین کشت خالص ذرت در شرایط کنترل و بدون کنترل علف های هرز بود. نتایج بیانگر این بود که سطح برگ لوبیا سبز و سویا به ترتیب 90 و 8/92 درصد و ماده خشک لوبیا سبز و سویا نیز به ترتیب 6/82 و 1/93 درصد در مقایسه با شبدر برسیم برتری داشت. کاشت همزمان و با تاخیر لوبیا سبز به ترتیب 5/2 و یک درصد و کشت همزمان و با تاخیر سویا به ترتیب 5/3 و یک درصد سهم لایه های بالایی تاج پوشش ذرت از سطح برگ کل را نسبت به کاشت خالص بدون وجین افزایش داد و باعث افزایش توان رقابتی ذرت در برابر علف های هرز شده است. به طور کلی گیاهان پوششی باعث اختصاص سطح برگ علف های هرز به لایه های پایین تر شدند، که در مورد گاوپنبه Abutilon theophrasti و قیاق Sorghum halepense مشهودتر بود. حضور گیاهان پوششی در مقایسه با کاشت خالص ذرت در شرایط بدون حضور این گیاهان باعث کاهش شمار و سهم لایه های مختلف تاج پوشش علف های هرز از ماده خشک شد. ماده خشک گیاهان پوششی با ماده خشک علف های هرز رابطه منفی و با ماده خشک ذرت رابطه مثبت داشت. ذرت در شرایط حضور همزمان و با تاخیر لوبیا سبز به ترتیب 8/18 و 1/24، در حضور همزمان و با تاخیر سویا به ترتیب 02/38 و 6/39 و در حضور همزمان و با تاخیر شبدر برسیم به ترتیب 6/4 و 7/14 درصد در مقایسه با کاشت خالص در تداخل علف های هرز دارای عملکرد بالاتری بود. عملکرد ذرت در کاشت تاخیری گیاهان پوششی بیشتر از کاشت همزمان آنها بود.

    کلیدواژگان: ساختار تاج پوشش، ذرت، سویا، شبدر برسیم، لوبیا سبز
  • زهرا حاتمی سردشتی، محمدرضا بخشی، مجید جامی الاحمدی صفحه 33
    بررسی بهره وری عامل های تولید به ویژه نهاده های کمیابی همانند آب و زمین می تواند به افزایش بهره وری در جهت وابستگی کمتر به منابع و نهاده های خارجی و دستیابی به اصول کشاورزی پایدار کمک کند. زعفران یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی و صادراتی استان خراسان جنوبی و ایران می باشد که ضمن برتری های اقتصادی بالا برای تولیدکنندگان، از نظر بهره وری اقتصادی، به ویژه از نظر مصرف آب، نیز یکی از کارآمدترین محصولات در جهان می باشد. هدف این پژوهش بررسی میزان بهره وری و استفاده بهینه از نهاده های تولید در زراعت زعفران در استان خراسان جنوبی بود. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و مصاحبه با 98 زعفرانکار به دست آمد. به منظور تعیین رابطه بین تولید و نهاده ها از تابع تولید ترانسلوگ استفاده شده است. پس از محاسبه کشش های نهاده ها و تعیین نواحی تولید برای هر نهاده، میزان منطقی بودن زعفرانکاران در مصرف نهاده تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان کشش تولید نهاده های زمین، آب و کود شیمیایی و پیاز زعفران مثبت، ولی در مورد نهاده های کود دامی و سم میزان آن منفی می باشد؛ به بیان دیگر زعفرانکاران نهاده های زمین، آب و کود شیمیایی و پیاز زعفران را در ناحیه اقتصادی تولید مصرف می کنند، اما نهاده های کود دامی و سم در ناحیه سوم تولید و بیش از میزان بهینه استفاده می شوند. همچنین مجموع کشش های به دست آمده برابر با 91/0 می باشد که نشانگر بازده کاهشی نسبت به مقیاس در تولید زعفران در استان خراسان جنوبی می باشد.
    کلیدواژگان: تابع تولید، نهاده تولید، بهره وری، تابع ترانسلوگ
  • یعثوب حیدرزاده، رضا دیهیم فرد، هومان لیاقتی، سید حسین هاشمی، هادی ویسی* صفحه 43

    اجرای پروژه های آبیاری کشاورزی با اثرگذاری های پرشمار بوم شناختی (اکولوژیکی)،اقتصادی واجتماعی همراه است.شناخت این اثرگذاری ها می تواند درتدوین سیاست ها وراهبردهای کشاورزی پایدارنقش بسزایی ایفاء کند. براین پایه این پژوهش باهدف شناخت وتحلیل مولفه های تاثیرتوسعه ای سامانه های آبیاری طرح ریزی شده است.این پژوهش به صورت پیمایشی انجام گرفته وجامعه آماری آن کارشناسان و متخصصان مرتبط با این پروژه ها در مرکز کشور بودند. حجم نمونه با روش نمونه گیری هدفمند و با روش گلوله برفی 72 نفر گزینش شدند.ابزارتحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن با نظر سنجی ازصاحبنظران توسعه کشاورزی ومتخصصین ذیربط در استان تهران موردتایید قرارگرفت.پایایی گویه های پرسشنامه ازراه محاسبه آلفای کرونباخ 853/0 به دست آمد.برای تحلیل داده ها ازروش تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج به دست آمده ازتحلیل عاملی نشان داد که عامل های؛ مدیریت پایدار منابع، اشتغال و درآمد، اثرگذاری های محیطی، اعتماد و توسعه نهادی، مکانیزاسیون، بهره وری، کیفیت زندگی، توسعه کشاورزی و سیمای جمعیتی که در کل 28 شاخص را در برگرفته اند، بیش از73درصد از واریانس اثرگذاری های توسعه ای پروژه های آبیاری کشاورزی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، اثرات توسعه ای، تحلیل عاملی مدیریت پایدار
  • امیر قلاوند، جواد تشکری یزد، علی محمد مدرس ثانوی صفحه 55
    نوسان های بارندگی در دیمزارها زیاد بوده، انجام یکبار آبیاری باعث پایداری و افزایش عملکرد عدس می شود. مصرف کود در کشت حبوبات دیم نیز اغلب مرسوم نیست بنابراین می توان با بهبود شرایط تثبیت زیستی نیتروژن در ریشه، میزان تولید را بهبود بخشید تاثیر تلقیح بذر عدس (Lens culinaris Medik) با باکتری های حل کننده ی فسفات Pseudomonas fluorescences و Bacillus circulans به همراه کاربرد قارچ میکوریز Glomus mosseae و نیز انجام آبیاری تکمیلی، بر شماری از صفات کمی و کیفی در دو سال 1389 و 1390 در شرایط صحرایی و در قالب طرح اسپلیت پلات با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شمال خراسان مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح عامل اصلی عبارت بودند از بدون آبیاری، آبیاری در مرحله کاشت و آبیاری در مرحله گلدهی و سه سطح عامل فرعی عبارت بودند از بدون کاربرد مواد بیولوژیک، تلقیح بذر با باکتری های حل کننده ی فسفات و سطح سوم تلقیح مضاعف بذر با باکتری های حل کننده ی فسفات و قارچ میکوریز. آبیاری تکمیلی بر همه ی صفات مورد بررسی شامل عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت،بازده (راندمان) مصرف آب و نیز میزان فسفر و نیتروژن دانه تاثیر معنی دار داشت. بین عامل های آزمایشی اثر متقابل معنی داری دیده نشد و استفاده از مواد زیستی باعث افزایش معنی داری در میزان مصرف آب و کاهش بازده مصرف آب و نیز افزایش میزان فسفر دانه شد. آبیاری مرحله گلدهی به میزان 20 درصد بیش از آبیاری مرحله کشت باعث افزایش عملکرد دانه شد. کاربرد مواد زیستی در تلفیق با آبیاری، تاثیری بر افزایش تولید نداشت اما به کارگیری قارچ میکوریز به ویژه بدلیل تاثیر مثبت بر راندمان مصرف آب، اهمیت داشته و با بهبود افزایش توان گیاه در استفاده از رطوبت موجود در خاک به پایداری بیشتر تولید کمک می کند.
    کلیدواژگان: عدس، آبیاری تکمیلی، میکوریز، باکتری های حل کننده ی فسفات
  • محمدرضا نادی، جعفر کامبوزیا، سعید صوفی زاده، عبدالمجید مهدوی دامغانی صفحه 72
    بررسی تاثیر تغییر عامل های آب و هوایی بر عملکرد گیاهان زراعی، امکان درک بهتری از این اثرگذاری ها را بر محصولات کشاورزی فراهم می سازد. در این تحقیق، همبستگی میان دمای محیط و بارندگی با عملکرد گندمTriticum aestivum L)، جو Hordeum vulgare L) و سیب زمینی Solanum tuberosum L) در شرایط کشت آبی آنها در استان همدان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آمار مربوط به عملکرد و تاریخ های کاشت و برداشت هر سه محصول و همچنین اطلاعات هواشناسی شامل بارندگی و دما های کمینه، بیشینه و میانگین روزانه از سازمان های جهاد کشاورزی، علوم و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و هواشناسی استان همدان برای دوره زمانی20 ساله 1370 الی 1389 گرد آوری شد. سپس به منظور بررسی رابطه بین عملکرد گندم، جو و سیب زمینی با متغیرهای آب و هوایی در طول دوره یاد شده از ضریب همبستگی و رگرسیون خطی ساده استفاده شد. بنابر نتایج این تحقیق، همبستگی ها در مقیاس زمانی دوره رشد گیاهان زراعی در مناطق مختلف در منطقه مورد بررسی متفاوت بودند. در شهرستان های رزن و بهار همبستگی میان دمای محیط و بارندگی دوره رشد با عملکرد محصولات زراعی موردنظر معنی دار نبود، در حالی که در دیگر مناطق مورد بررسی همبستگی معنی داری میان عملکرد محصولات زراعی با دمای کمینه، میانگین و بارندگی دوره رشد وجود داشت. در شهرستان کبودرآهنگ عملکرد گندم و جو و در شهرستان ملایر عملکرد گندم همبستگی منفی با دمای بیشینه در طی دوره رشد داشت و عملکرد این محصولات در این شهرستان ها با افزایش دمای بیشینه روند کاهشی داشته است. در همه ی مناطق مورد بررسی، همبستگی معنی داری میان عملکرد سیب زمینی و بارندگی دوره رشد وجود نداشت، هرچند که همبستگی معنی دار و مثبتی میان عملکرد جو با بارندگی در شهرستان های همدان، نهاوند، و تویسرکان و عملکرد گندم با بارندگی در شهرستان های ملایر، نهاوند و تویسرکان وجود داشت. نتایج همبستگی های میان عملکرد محصولات زراعی و عاملهای آب و هوایی در مقیاس ماهانه، بیانگر همبستگی بالا و معنی دار (مثبت یا منفی) دماهای اسفند ماه و بارندگی فروردین ماه با عملکرد گیاهان زراعی در هر یک از شهرستان های یاد شده در استان همدان بوده است.
    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، عملکرد گیاهان زراعی، دمای محیط، بارندگی
  • قربانعلی اسدی، رضا قربانی، سرور خرم دل، افسانه امین غفوری صفحه 86
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کلش گندم و کود نیتروژن بر ترکیب، تراکم و زیست توده علف های هرز در زراعت سیر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح کلش گندم (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) و چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. ترکیب، تراکم و وزن خشک علف های هرز در دو مرحله پیش و همزمان با شکل گیری تاج پوشش (کانوپی) سیر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثرگذاری های ساده و متقابل میزان کلش و کود نیتروژن بر تراکم و وزن خشک علف های هرز معنی دار بود. با افزایش میزان کلش از صفر تا 15 کیلوگرم تراکم و به تبع آن زیست توده علف های هرز در هر دو مرحله کاهش یافت. قرارگیری کلش گندم بر سطح خاک با محدود کردن میزان تشعشع خورشیدی رسیده به سطح خاک مانع جوانه زنی بذر علف های هرز شد که این امر کاهش شمار و تراکم نسبی گونه های علف هرز را موجب شد. با افزایش میزان نیتروژن به دلیل تحریک رشد رویشی علف های هرز، روند افزایشی برای تراکم و زیست توده علف های هرز دیده شد. بدین ترتیب، اگرچه نیتروژن یکی از عناصر ضروری برای بهبود رشد می باشد، ولی با توجه به تغییر حاصلخیزی خاک و تاثیر بر روابط آن با گیاه زراعی، چنین به نظر می رسد که بتوان از مدیریت مصرف نیتروژن و همچنین استفاده از مقادیر مناسب بقایای گیاهی، به عنوان راهکاری بوم شناختی (اکولوژیکی) برای کاهش جمعیت و تراکم علف های هرز در زراعت سیر بهره مند شد.
    کلیدواژگان: دگرآسیبی (آللوپاتی)، بقایای گیاهی، مدیریت بوم شناختی
|
  • Alireza Koocheki, Author, Mahdi Nassiri Mahallati, Majid Reza Kiani Page 1
    During the past four decades, the need for chemical fertilizers in Iran has continuously increased. Each year, millions of dollars are spent on buying chemical fertilizers and the Government also provides a large amount of subsidies to help farmers in supplying chemical fertilizers. As a consequence, the related environmental hazards have led to increased consumer health risks from exposure to specific compounds such as the nitrate accumulation in agricultural products. Predicting the amount of fertilizer needed over the long-term is an essential key for ensuring food security and public health for the future. To estimate the required amount of fertilizer, data on the area under cultivation, production and yield for a 45-year period (1962 to 2007) were collected from the databases of the Ministry of Agriculture, the Statistical Center of Iran and the Food and Agriculture Organization (FAO). Among the causal models applied, the Tenkorang model with variables included―yield, previous year yield, cultivation area and pervious year fertilizer consumption― gave the best estimate of the amount of fertilizer demanded with a correlation coefficient of 0.94. Coefficients for the model were calculated based on data belonging to the period 1962 to 1991. The accuracy of the model was demonstrated by comparing the predicted and actual values for the years 1993 to 2007. According to the Tenkorang model, the total amount of chemical fertilizers required for Iran’s agricultural production in 2021 will be apporximately 5 million tons.
    Keywords: Agriculture, Fertilizer, Modeling, Prediction.
  • Zahra Shakibafar, Faezeh Zaefarian, Author, Mohammad Rezvani, Milad Bagheri Shirvan Page 15

    The vertical distribution of leaf area and dry matter is considered to be an impact factor on light absorption, evapotranspiration of canopy, dry matter accumulation and seed yield. To study the vertical distribution of leaf area and dry matter of the maize canopy in competition with weeds and cover crops, an experiment was conducted at Sari in 2011. This experiment was performed in a randomized complete block design with 8 treatments and three replications. Three cover crops, namely bean (Phaseolus vulgaris), soybean (Glycine max L.) and berseem clover (Trifolium alexandrium), were planted on two dates: simultaneous with and 21 days after maize sowing (delayed planting). In addition, maize sole crop with weed control and weed interference was added to the treatments. The results showed that dry matter and leaf area index of bean and soybean were higher than for clover. The delayed planting of bean and soybean increased the leaf area index of maize upper layer canopy rather than sole cropping of maize with weed interference: this approach caused an increase in the competitive ability of maize against weeds. The leaf area and dry matter of weeds were reduced more by bean and soybean than by berseem clover. The cover crops caused the maximum amount of weed (in particular, veveltleaf and bermuda grass) dry matter to be accumulated in the primary layer. The cover crops reduced the number of layers and dry matter of per layers in the weed canopy. For maize, the dry matter was less in the presence of berseem clover than for the two other cover crops. The maximum amount of weed dry matter was accumulated in the primary layer. Grain yield in maize was higher in simultaneous sowing than in delayed planting of cover crops, especially soybean. The cover crops’ dry matter had a positive correlation with dry matter of maize and was negatively correlated with dry matter of weeds. The yield of maize in the present of crop cover was higher than for sole cropping of maize under weed interference. The grain yield of maize with a delayed presence of cover crop was higher than at the same sowing date.

    Keywords: Bean, Berseem clover, Canopy structure, Soybean
  • Zahra Hatami Sardashti, Mohammad Reza Bakhshi, Majid Jami Al Ahmadi Page 33
    Studying the productivity of production factors, especially of scarce inputs such as land and water, can help to increase productivity with a view to reducing dependence on external inputs and resources as well as to achieve the goals of sustainable agriculture. Saffron is one of the main agricultural products and export items of South Khorasan Province and Iran, which not only reaps high economic benefits for producers, but is also one of the most efficient crops in terms of economic productivity, especially with respect to water consumption. The aim of this study was to evaluate the productivity and optimum use of inputs into the saffron production systems in South Khorasan Province. Required data were collected through questionnaires and interviews with 98 farmers. The trans-log production function was used to determine the relationship between production and inputs. Based on the data collected, the elasticity of inputs was calculated and used to determine the production areas for each input and the reasonable rate of input consumption. The results showed that the production elasticity values for land, water, fertilizer and saffron corms (for planting) were positive, but were negative for manure and pesticides. This means that the farmers’ use of the inputs of land, water and fertilizer and saffron corms were within economic parameters, but their use of animal manure and pesticide were in the third region and higher than the optimum amount. Furthermore, the sum of elastic values of inputs was equal to 0.91 indicating that there are decreasing returns towards scale in saffron production in South Khorasan province.
    Keywords: Saffron, Production function, Production inputs, Productivity, Trans, log function.
  • Yasoob Heidarzadeh, Hadi Veisi, Reza Deihimfard, Houman Liaghati, Seyed Hosein Hashemi Page 43

    Irrigation systems have various impacts on agriculture in terms of their ecological, social and economic aspects. Understanding these effects may contribute to develop appropriate policies and strategies for sustainable agriculture. Accordingly, the present research was conducted to determine the impacts of irrigation systems development on agriculture in Tehran. A survey was undertaken with a sample of 72 experts and specialists of irrigation systems development selected using the Snowball technique as a non-probability sampling. The main research tool was a questionnaire the validity of which was reviewed by members of the expert group. Reliability of the questionnaire was obtained at 0.85. The results revealed that sustainable resource management, employee and income, environmental impacts, intuitional trust and development, mechanization, productivity, improvement of quality of life, expansion of land fields and improvement of population profile are all key impacts of irrigation systems development on Iranian agriculture. These factors could measure about 73.142 per cent of total variance.

    Keywords: Agricultural development, Development impacts, Factor analysis, Sustainable management
  • Amir Ghalavand, Javad Tashakory Yazd, Ali Mohammad Modares Sanavy Page 55
    There are many rainfall variations in dry lands so the applicationof a Supplemental Irrigation (SI) system may result in increased seed yield. Dry land pulses are grown without chemical fertilizers. Since the root of pulse has a nitrogen-fixation ability, improving the biological conditions and moisture content can increase seed yield. The effect of seed inoculation with phosphate-solubilizing-bacteria (PSB) and Arbascular Mycorrhizae fungi (AM) on yield and water use efficiency of lentil was examined under conditions of SI. This study was performed at the Rainfed Agricultural Research Station in Northern Khorasan over two years with four replications in a split plot design. Three levels of irrigation were appliedas the main factor including: no irrigation, a single irrigation at planting and one at the flowering stage. The application of biological materials at three levels as sub factor was consideredincluding: no use of biological materials, seed inoculation with PSB, and a mixture of PSB and AM. The results showed that SI had significant effect on some traits including seed yield, biological yield, harvest index (HI), evapotranspiration (ET), water use efficiency (WUE), and N and P seed content. Biological materials only caused a significant effect on ET, WUE and P seed content and no significant interaction was observedbetween these factors in the two years. Irrigation at flowering stage increased seed yield 20% more than irrigation at the planting stage.The use of biological materials in conjunction with irrigation had no effect on seed yield. Water use efficiency in rainfed conditions diminished with the use of PSB while using of mycorrhizal fungi was important, especially due to positive effects on water use efficiency and, throughout mycorrhizae, enhanced sustainability of plant production.
    Keywords: Lentil, Supplemental irrigation, Mycorrhizae, Phosphate solubilizing bacteria
  • Mohammad Reza Nadi, Jafar Kambouzia, Saeid Soufizadeh, Abdolmajid Mahdavi Damghani Page 72
    Exploring weather variability and its effects on crop yield may help to provide a better understanding of its effects on agricultural production. In this study, the relationship between weather descriptors and wheat (Triticum aestivum L.), barley (Hordeum vulgare L.) and potato (Solanum tuberosum L.) yields were assessed under irrigated farming conditions in Hamadan Province. Long term data (1990 to 2010) of yield and weather variables (rainfall and temperature) were collected from the Agricultural and Meteorological Organizations of HamadanProvince. The relationships between crop yields and climatic variables were studied using correlation and simple linear regression analysis. Results indicated that the association between various crop yield and descriptors varied in different study locations. In Razan and Bahar, yields of the crops studied did not correlate with weather indicators whereas, in other regions, the relationship between rainfall and temperature with crop yields was strong. In Kabodar Ahang, the correlation between wheat and barley yields and Malayer wheat yield with the growing season maximum was negative and decreased with an increasing maximum temperature during the growing season. In all study areas, potato yield did not correlate with rainfall. However, was a significant and positive correlation between barley yield with rainfall in Hamedan, Toyserkan and Nahavand and wheat yield with rainfall in Malayer, Nahavand and Toyserkan. The association of results between various crop yields on a monthly scale, indicate a high and significant correlation (positive or negative) between temperatures in March and April rainfall with crop yield in each part of Hamedan Province.
    Keywords: Weather variability, Rainfall, Temperature, Yield.
  • Ghorbanali Asadi, Reza Ghorbani, Surur Khorramdel, Afsaneh Amin Ghafouri Page 86
    In order to study the impacts of various wheat straw and nitrogen fertilizer levels on the combination, relative density and population of weeds in a garlic field, an experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University, Mashhad, during the 2011-2012 growing season. Treatments were four levels of wheat straw (0, 5, 10 and 15 t ha-1) and four nitrogen levels (0, 50, 100 and 150 kg ha-1). The combination, density and dry weight of weeds were measured both before and simultaneously with garlic canopy closure. The results indicated that the simple and interaction effects between wheat straw and nitrogen fertilizer levels were significant on density and dry weight of garlic. By increasing wheat straw from zero to 15 t ha-1 the density and biomass of weeds declined in both sampling stages. Spreading wheat straw on the soil surface reduced the number and density of weeds through preventing their germination by limiting the radiation reaching the soil. Nitrogen weed density and biomass increased due to their vegetative growth. Although nitrogen is one of the essential nutrients for growth improvement but causes changes in soil fertility, it seems that management of nitrogen consumption and use of crop residues are ecological and integrated approaches for decreasing the population and density of weeds in garlic fields.
    Keywords: Allelopathy, Crop residues, Ecological management, Garlic