فهرست مطالب

مجله کشاورزی بوم شناختی
سال سوم شماره 2 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم خمیس آبادی*، مهدی مین باشی معینی، امیر حسین شیرانی راد صفحات 1-14
    بررسی شاخصهای جمعیتی به منظور تهیه نقشه پراکنش، علف های هرز مزارع ذرت استان کرمانشاه در سال زراعی 1388 انجام شد، برای اجرای آن 48 مزرعه ذرت در شهرستانهای مختلف استان کرمانشاه بر پایه سطح زیر کشت این گیاه زراعی در هر شهرستان برای نمونه برداری انتخاب شد. پس از نمونه برداری از علف های هرز بر پایه یک روش استاندارد، شاخصهای جمعیتی گونه های مختلف علف های هرز بر پایه روابط ارائه شده محاسبه شد. با استفاده از مختصات جغرافیایی مزارع مورد ارزیابی و اطلاعات جمع آوری شده مربوط به علف های هرز، نقشه پراکنش گونه های علف های هرز در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تولید شد. برای بررسی شباهت شهرستان های مختلف استان کرمانشاه از نظر تنوع گونه ای و یکنواختی علف های هرز از روش تجزیه خوشه ایاستفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد پهن برگ های غالب مزارع ذرت استان کرمانشاه به ترتیب اهمیت تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus)، سلمه تره (Chenopodium album)، پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis)، عروسک پشت پرده (Physalis alkekengi)و خرفه (Portulaca oleracea) بودند. باریک برگهای غالب مزارع ذرت استان کرمانشاه هم به ترتیب اهمیت چسبک (Setaria viridis) قیاق (Sorghum halepense) و سوروف (Echinochloa crus – galli) بودند. بررسی های جامعه شناختی مزارع ذرت استان کرمانشاه برپایه شاخص تنوع گونه ای شانون-وینر، شهرستان های مختلف این استان را در سه خوشه گروه بندی کرد. مقایسه های انجام شده با آزمون t نیز نشان داد که شهرستان های مختلف استان از نظر تنوع گونه ای نسبت به هم تفاوت آماری معنی داری دارند. نتایج به دست آمده در مورد شاخص شباهت سورنسون نشان داد که در بین شهرستانهای استان کرمانشاه شهرستان قصرشیرین با گیلان غرب بیشترین تشابه گونه ای (82/ 0) را داشت، در حالی که شهرستان کرند با دو شهرستان قصرشیرین و گیلان غرب هیچ گونه علف هرز مشترکی نداشته، کمترین میزان تشابه گونه ای را نشان دادند. بر پایه شباهتها وتفاوتهای به دست آمده از جامعه علف های هرز مزارع ذرت استان کرمانشاه می توان برای شهرستانهای همسان از لحاظ شاخصهای جمعیتی شیوه نامه یکسانی را برای مدیریت علف های هرز مزارع ذرت تدوین و اجرا کرد.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخصهای جمعیتی، تنوع، یکنواختی، تراکم
  • سمانه متقی*، غلامعلی اکبری، مهدی مین باشی معینی، ایرج الله دادی، اسکندر زند صفحات 15-34
    به منظور شناسایی و تعیین تراکم و غالبیت علف های هرز گندم زارهای آبی در کشور، 4126 گندم زار آبی در 7 اقلیم موجود در کشور (بر پایه تقسیم بندی سیلیانینف) بررسی شد. در مجموع، شمار 496 گونه علف هرز از 42 خانواده گیاهی در گندم زارهای آبی کشور شناسایی شده بود. از نظر تراکم، اقلیم های نیمه خشک خفیف، مرطوب، نیمه مرطوب، نیمه خشک میانه، نیمه خشک شدید، خشک و فراخشک و از نظر تنوع (بر پایه شاخص تنوع شانون وینر) اقلیم های نیمه خشک میانه، نیمه خشک خفیف و نیمه خشک شدید، مرطوب، نیمه مرطوب، خشک و فراخشک به ترتیب بالاترین میزان را به خود اختصاص دادند. از 496 گونه شناسایی شده، 280 گونه (34/ 56%) به پنج خانواده Asteraceae، Poaceae، Fabaceae، Brassicaceae و Caryophyllaceae تعلق داشتند که به ترتیب با 76، 69، 67، 44 و 24 گونه بالاترین تنوع در گندم زارهای در سطح کشور را داشتند. از نظر فراوانی، علف های هرز پیچک صحرائی (Convolvulus arvensis) با 9/ 81 درصد و یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana) با 9/ 59 درصد بالاترین فراوانی را داشته و به ترتیب به عنوان علف های هرز مشکل ساز و در حال گسترش گندم زارهای آبی کشور شناخته شدند. همچنین اقلیم های نیمه خشک میانه، نیمه خشک خفیف، نیمه خشک شدید، مرطوب، نیمه مرطوب، خشک و فراخشک به ترتیب جایگاه اول تا ششم از نظر غنای گونه ای شمار گونه علف هرز داشتند. بر پایه شاخص سورنسون نیز بالاترین یکنواختی گونه ای بین اقلیم نیمه خشک میانه با دو اقلیم نیمه خشک شدید و نیمه خشک خفیف و پایین ترین یکنواختی گونه ای بین دو اقلیم نیمه خشک میانه و خشک دیده شد.
    کلیدواژگان: تنوع، شاخص شانون، وینر، غنای گونه ای، فراوانی، گندم
  • شهریار دشتی*، ایرج الله دادی، حمید ایران نژاد، غلامعلی اکبری، سید محمودرضا بهبهانی، محمد هادی نظری، فر، عبدالعلی غفاری صفحات 35-47
    برنامه ریزی دقیق تولید، مستلزم برآورد مناسب عملکرد کمی و کیفی گیاهان زراعی است. به این ترتیب می توان برای گسترش یا کاهش کشت یک گیاه زراعی یا دیگر برنامه ریزی های مرتبط با نظام های کشت و تولید در سطوح کلان به نوعی پیش آگاهی دست یافت. به منظور بررسی الگوی کشت بهینه در استان آذربایجان شرقی، قابلیت (پتانسیل) تولید گیاهان زراعی گندم، جو، نخود و گلرنگ بر پایه تجزیه و تحلیل عرضه و تقاضای منابع، مورد ارزیابی قرار گرفت. قابلیت تولید از مدل ارایه شده توسط سازمان خوار و بار کشاورزی (فائو) محاسبه شد. در این روش فرض براین است که رقم، پر محصول می باشد و محدودیت های آب، خاک، آفات و بیماری ها وجود ندارد. برای تشکیل لایه های اطلاعاتی از روش معین IDW و روش زمین آماری کریجینگ استفاده شد. پهنه بندی قابلیت (پتانسیل) تولید با همپوشانی لایه های حاصل در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت. اعتبار مدل با خطای مربع میانگین ریشه و شاخص توافق ویلموت سنجیده شد. مقادیر برآورد شده در مورد گندم و جو (71/ 0=2R) از مقدار حقیقی اندکی کمتر و در مورد نخود و گلرنگ (50/ 0≅2R) کمی بالاتر بودند، اما منطقه مورد بررسی برای هر چهار گیاه زراعی ظرفیت تولید قابل قبولی داشت. اراضی استان، برای کشت گندم و جو دیم نیز دارای تناسب نسبی بود. شرایط برای کشت نخود کمی مناسب تشخیص داده شد و اراضی نامناسب برای کشت گلرنگ در بالاترین حد قرار داشت. پتانسیل تولید گندم و جو در بیشتر مناطق توانایی متوسط به بالا نشان داد. نخود در شمال شرق استان توان تولید بالاتری داشت و گلرنگ این وضعیت را در غرب و شمال غرب استان نشان داد. نگرش بهره وری خاص برای هر گیاه و عام برای همه گیاهان و برای پیش فرض (سناریو) های مختلف الگوی کشت محاسبه شد و بر پایه آن الگوی کشت مناسب تعیین شد. نگرش بهره وری عام محاسبه شده نشان داد، الگوی کشت جو- نخود-گلرنگ دارای بالاترین میزان بوده و پس از آن ترکیب-های گندم- نخود و جو- نخود در اولویت قرار داشتند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، زمین آمار، قابلیت عملکرد، نگرش بهره وری خاص و عام
  • سیاوش محمدی، لیلا تبریزی*، مجتبی دلشاد، بابک متشرع زاده صفحات 48-59
    به منظور بررسی تاثیر فلزهای سنگین سرب و کادمیوم و قارچ میکوریزا بر ویژگی های رشد و عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار آزمایشی به صورت عاملیل در قالب طرح بلوک های کامل تصافی با دو عامل و چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1391 اجرا شد. قارچ میکوریزا در دو سطح تلقیح و بدون تلقیح با قارچ میکوریزا و فلزهای سنگین در پنج سطح بدون فلز، سرب 150 میلی گرم در کیلو گرم خاک، سرب 300 میلی گرم در کیلو گرم خاک، کادمیوم 40 میلی گرم در کیلو گرم خاک و کادمیوم 80 میلی گرم در کیلو گرم خاک در نظر گرفته شدند. ویژگی های مورد بررسی شامل زمان آغاز غنچه دهی و آغاز گلدهی، ارتفاع بوته، شمار شاخه های جانبی در بوته، شمار برگ در بوته، سطح برگ بوته، قطر یقه، شمار گل دربوته، قطر گل، وزن تر و خشک بوته، وزن تر و خشک گل بودند. نتایج نشان دادکه ویژگی های اندازه گیری شده در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا به طور معنی داری بیشتر از گیاهان بدون تلقیح با میکوریزا بودند و افزایش غلظت فلزهای سرب و کادمیوم تاثیر منفی بر مقادیر ویژگی های مورد بررسی به استثنای ارتفاع گیاه داشت. به گونه ای که با افزایش غلظت سرب ارتفاع گیاه اندکی افزایش یافت اما معنی دار نبود. فلز کادمیوم درغلظت 80 میلی گرم در کیلوگرم خاک تاثیر قابل ملاحظه ای بر رشد رویشی و زایشی همیشه بهار داشت و کمترین مقدار همه ی ویژگی های مورد بررسی در گیاهان بدون قارچ میکوریزایی آلوده به کادمیوم 80 میلی گرم در کیلو گرم خاک بدست آمد. همچنین در این تیمار، گیاهان وارد مرحله زایشی نشدند. در نهایت تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا همراه با بدون کاربرد فلزهای سنگین منجر به بهبود رشد و عملکرد گیاه شد.
    کلیدواژگان: تلقیح، تنش های بدون زنده، سرب، رشد زایشی، کادمیوم
  • علیرضا کوچکی، سرور خرم دل*، افسانه امین غفوری، جواد شباهنگ صفحات 60-70
    تجمع ماده خشک گیاهان ارتباط خطی با تشعشع فعال فتوسنتزی (PAR) تجمعی دارد و یکی از راهکارهای افزایش جذب تشعشع در نظام های زراعی استفاده از کشت مخلوط است. با همین هدف، به منظور ارزیابی اثرگذاری های کشت مخلوط ردیفی و نواری بر میزان جذب و کارایی مصرف تشعشع لوبیا و گل گاوزبان اروپایی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 89-1388، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار تیمار مخلوط ردیفی و نواری یعنی یک ردیف لوبیا و یک ردیف گاوزبان (1:1)، دو ردیف لوبیا و دو ردیف گاوزبان (2:2)، سه ردیف لوبیا و سه ردیف گاوزبان (3:3) و چهار ردیف لوبیا و چهار ردیف گاوزبان (4:4) و کشت خالص دو گیاه بود. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک و کارایی مصرف تشعشع لوبیا و گل گاوزبان اروپایی در همه تیمارهای کشت مخلوط نسبت به تک کشتی افزایش پیدا کرد. اثرگذاری های تکمیل کنندگی کشت مخلوط بر صفات مورد بررسی برای لوبیا بیشتر از گل گاوزبان اروپایی بود. میانگین کارایی مصرف تشعشع لوبیا در طول فصل رشد از 77/ 0 در الگوی چهار ردیفی تا 50/ 1 گرم بر مگاژول در تیمار دو ردیف لوبیا+ دو ردیف گل گاوزبان اروپایی و میانگین کارایی مصرف تشعشع گل گاوزبان اروپایی نیز از 63/ 0 گرم بر مگاژول در الگوی چهار ردیفی تا 34/ 1 گرم بر مگاژول برای تیمار دو ردیف لوبیا+ دو ردیف گل گاوزبان اروپایی متغیر بود. بالاترین شاخص سطح برگ لوبیا در تیمار دو ردیف لوبیا+دو ردیف گل گاوزبان اروپایی با 60/ 4 به دست آمد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کشت مخلوط ردیفی و نواری لوبیا با گاوزبان اروپایی باعث افزایش کارایی مصرف نور شده است؛ به طوری که بهترین نتایج برای الگوی دو ردیفی دیده شد.
    کلیدواژگان: جذب تشعشع، شاخص سطح برگ، کشت مخلوط ردیفی، ماده خشک کل
  • محسن جهان*، رضوان سهرابی، فریما دعایی، محمد بهزاد امیری صفحات 71-90
    در سال های اخیر، توجه به سلامت گیاهات غذایی به ویژه حبوبات که از جمله ی مهم ترین منابع پروتئینی در سطح جهان به شمار می-روند، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف سوپرجاذب رطوبت و اسید هیومیک بر برخی ویژگی های کمی و شاخص های رشدی لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت کرت های خردشده نواری در قالب طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. عامل های آزمایشی شامل سه سطح مختلف سوپرجاذب (صفر، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی، دو سطح اسید هیومیک (صفر و 3 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی و دو سطح آبیاری (مدار آبیاری 7 و 14 روز) به عنوان عامل نواری بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر متقابل سوپرجاذب و اسید هیومیک بر عملکرد دانه معنی دار بود، به طوری که بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمارهای 80 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به علاوه ی اسید هیومیک (9/ 3475 کیلوگرم در هکتار) و بدون کاربرد سوپرجاذب بدون اسید هیومیک (6/ 1710 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. تاثیر متقابل سوپرجاذب و مدار آبیاری به طور معنی داری بر تجمع ماده ی خشک تاثیر داشت، به طوری که مدار آبیاری 7 روز در همه ی سطوح سوپرجاذب مورد بررسی نسبت به مدار آبیاری 14 روز برتر بود و تجمع ماده ی خشک را در هر یک از سطوح صفر، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به ترتیب 15، 9 و 11 درصد افزایش داد. نتایج تاثیر متقابل اسید هیومیک و مدار آبیاری نشان داد که کاربرد اسید هیومیک در مدار آبیاری 7 و 14 روز به ترتیب منجر به افزایش 11 و 14 درصدی شاخص سطح برگ شد. در بررسی تاثیر متقابل سه گانه ی سوپرجاذب، اسید هیومیک و مدار آبیاری بر سرعت رشد گیاه دیده شد که در شرایط کاربرد و بدون کاربرد اسید هیومیک و در هر دو مدار آبیاری 7 و 14 روز، با افزایش میزان مصرفی سوپرجاذب، سرعت رشد گیاه افزایش یافت. به طور کلی با توجه به یافته های این پژوهش، به نظر می رسد می توان با استفاده از نهاده های بوم شناختی (اکولوژیک) ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی و مخاطره های زیست محیطی ناشی از آنها، پایداری تولید را در درازمدت حفظ کرد.
    کلیدواژگان: پایداری تولید، تجمع ماده ی خشک، حبوبات، سلامت گیاه، نهاده ی بوم شناختی (اکولوژیک)
  • رسول فخاری*، احمد توبه، عبدالقیوم قلیپورd، محمد تقی آل ابراهیم، حسن خانزاده صفحات 91-102
    به منظور بررسی امکان استفاده از گیاهان پوششی در کنترل علف های هرز در زراعت ذرت علوفه ای، آزمایشی در سال 1391 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی (سامیان) اردبیل به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل عامل اول کشت چاودار، ماشک گل خوشه ای، شبدر برسیم به صورت گیاه پوششی و شاهد (کشت ذرت بدون گیاه پوششی با اعمال و بدون اعمال وجین) بود. عامل دوم شامل تقسیط کود نیتروژن از منبع اوره به میزان 225 کیلوگرم در هکتار با 2 سطح، سطح دو بار کود دهی(نیمی در هنگام کاشت + نیمی در مرحله 8 تا 10 برگی ذرت)، و سطح سه بار کوددهی (3/ 1 در هنگام کاشت + 3/ 1 در مرحله 8 تا 10 برگی+3/ 1 یک هفته پیش از ظهور گل تاجی ذرت) بود که به صورت تقسیط مورد نظر، استفاده شد. عامل سوم مراحل نمونه برداری از علف های هرز شامل مرحله اول 60 روز و مرحله دوم 90 روز پس از کشت ذرت انجام گرفت. نتایج تجزیه مرکب نشان داد گیاه پوششی چاودار، ماشک گل خوشه ایو شبدر برسیم زیست توده خشک علف های هرز یکساله سلمه تره و تاج خروس را در مقایسه با شاهد (بدون وجین علف های هرز) به ترتیب 95، 88 و 70 درصد و 81، 77 و 60 درصد و تراکم آنها را به ترتیب 67، 52 و 32 درصد و 68، 55 و 26 درصد کاهش دادند. همچنین گیاهان پوششی مورد اشاره، زیست توده خشک علف های چند ساله پیچک صحرایی و مرغ را نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 82، 79 و 62 درصد و 77، 73 و 57 درصد و تراکم آنها را به ترتیب 57، 53 و 32 و 65، 55 و 31 درصد کاهش دادند. گیاهان پوششی و تقسیط نیتروژن اثر معنی داری بر عملکرد علوفه تر ذرت داشتند. بیشترین عملکرد علوفه تر ذرت (51300 کیلوگرم در هکتار) از تیمار وجین کامل علف های هرز به دست آمد. پس از تیمار وجین، عملکرد علوفه تر ذرت در تیمار ماشک گل خوشه اینسبت به دو گیاه پوششی دیگر با اختلاف معنی داری بیشتر بود. به طور کلی با در نظر گرفتن منافع کنترل موثر علف های هرز و تولید علوفه بیشتر، تیمار گیاه پوششی ماشک گل خوشه ایو تقسیط سه بار کود نیتروژن مناسب بود.
    کلیدواژگان: تراکم علف هرز، گیاهان پوششی، علف های هرز یکساله، علف های هرز چند ساله
|
  • Rahim Khamisabadi*, Mehdi Minbashi Moeini, Amir Hossien Shiranirad Pages 1-14
    Understanding how a weed community is affected by ecological، agronomic and management factors is one of the most effective ways to control and establish management programs for each crop. In order to conduct weed mapping and study the weed population indices of weeds in corn fields of Kermanshah Province، 48 corn fields in different cities based on planting area were selected for sampling during 2010. After sampling the weeds based on standard methods، the weed population indices based on equations were calculated. Using geographic coordinates of field and weed data، a map for each weed species using GIS was produced. To evaluate the similarity of different cities of the province for weed species diversity and evenness، the cluster analysis method was used. The results showed that the dominant broadleaf weed species of Kermanshah Province were redroot pigweed (Amarunthus retroflexus)، common lambsquarters (Chenopodium album)، field bindweed (Convolvulus arvensis)، Chinese lantern (Physalis alkekengi) and common purslane (Portulaca oleracea)، respectively. The dominant grass weeds of Kermanshah Province were green foxtail (Setaria viridis)، Johnson grass (Sorghum halepens) and barnyardgrass (Echinochloa crus-galli)، respectively. Phytosociological studies on weeds in corn fields showed that، according to the Shannon-Wiener diversity index، Kermanshah’s cities were grouped into three clusters. Comparisons performed using the t-test showed that the diversity of cities of the province also have significant differences. The results of the Simpson similarity index showed that Ghasreshirin and Guilan-e-Gharb had the most common species (SQ=0. 82)، while Kerend City along with Ghasreshirin and Guilan-e-Gharb had no common weed species with the lowest similarity. Based on similarities and differences derived from weeds of corn fields in different cities، population parameters for the management of weeds in corn fields were developed and implemented using the same recipes.
    Keywords: Geographic Information System (GIS), Population indices, Species diversity, Species evenness, Density
  • Samaneh Mottaghi*, Gholamali Akbari, Mehdi Minbashi, Iraj Allahdadi, Eskandar Zand Pages 15-34
    In order to study weed density and dominance in irrigated wheat fields، 4126 fields were investigated in seven climatic zones (according to the Cilianinov method). 496 weed species from 42 families have been observed within these fields. Slightly semi-arid، humid، semi-humid، mean semi-arid، highly semi-arid، arid and absolutely arid climates had the highest density and mean، slightly and highly semi-arid، humid، semi-humid، arid and absolutely arid climates had the highest diversity (according to the Shannon-viener index)، respectively. Among 496 recorded species، 280 species belonged to five major families; Asteraceae، Poaceae، Fabaceae، Brassicaceae and Caryophyllaceae with 76، 69، 67، 44 and 24 species، respectively: These families had the highest diversity in irrigated wheat fields of Iran. Bindweed (Convolvulus arvensis) and wild oat (Avena ludoviciana) had the greatest abundance at 81. 9 and 59. 9 percent، respectively. In addition، these two weeds have been recognized as assertive and ascendant weeds، respectively. Mean، slightly and highly semi-arid، humid، semi- humid، arid، and absolutely arid climates had the first to sixth ranks on the weed species richness measurement. According to the results، mean semi-arid with highly and slightly semi-arid climates and mean semi-arid with arid climates had the highest and lowest species similarity on the base of the Sorenson index، respectively.
    Keywords: Abundance, Diversity, Shannon, viener index, Species richness, Wheat
  • Shahryar Dashti*, Iraj Alahdadi, Hamid Iran-Nejad, Gholam Ali Akbari, Seyed Mahmud Reza Behbahani, Mohammad Hadi Nazarifar, Abdolali Ghaffari Pages 35-47
    Accurate production planning is required for crop yield to be accurately estimated. Therefore we will be able to gain a forecast at the macro level by determining market demand for developing or mitigating products or other planning issues related to production systems. In order to study optimal cropping patterns in East Azerbaijan Province، potential productivity for wheat، barley، chickpea and safflower were studied based on an analysis of supply and demand sources. The AEZ model was used to estimate the potential of yield، as proposed by FAO. In this way، it is assumed that the cultivars enjoy high efficiency and that limitations of water and soil، pests and diseases do not exist. To form data layers، IDW and kriging methods were used. Zonation of potential production was conducted using the overlapping layers in the GIS. Model validation was conducted using RMSE and the Willmott index of agreement. The estimated values were more than the actual quantities for wheat and barley (r2=0. 71) but، for chickpea and safflower، they were slightly lower than the actual data (r2≅0. 50). The production capacity was acceptable for all four crops in the study region. Land in that province was relatively suitable for rain-fed cultivation of wheat and barley. Conditions for growing chickpea were detected as marginally suitable and unsuitable lands for safflower growing were in the maximum. In most regions، wheat and barley potential production showed a moderate to high capability. Potential for chickpea production was higher in the southern regions of the province and safflower enjoyed this situation in the Eastern. SPA for each crop and the GPA for all of them and for various scenarios were calculated then، based on results achieved، the cropping patterns were calculated. The GPA index suggested that cropping patterns that included barley-chickpeas-safflower had the highest value. After that، were wheat-chickpeas and barley-chickpeas compositions.
    Keywords: Geostatistics, Potential production, Special, general productivity attitude, Zoning
  • Siavash Mohammadi, Leila Tabrizi*, Mojtaba Delshad, Babak Moteshare Zadeh Pages 48-59
    In order to study the effects of heavy metals stress and arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) symbiosis on the growth and yield of pot marigold (Calendula officinalis L.) as a medicinal plant، a factorial experiment based on randomized complete block design with four replications was conducted at Research Greenhouse of Horticultural Sciences، College of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran، in year of 2012. Experimental factors were two levels of mycorrhizal application (inoculated and non-inoculated with AMF) and five levels of heavy metals [0 (control)، 150 and 300 mg Pb، 40 and 80 mg Cd per kg of soil. Criteria such as time of early blooming and early flowering (days after transplanting)، herbal fresh and dry weight، plant height، number of lateral branches and total leaves per plant، leaf area، crown diameter، flower number per plant، flower diameter and flower fresh and dry weight were evaluated. The results showed that all the measured parameters improved in mycorrhizal plants compared to non-inoculated plants. Increasing heavy metal concentration had an adverse effect on all the measured criteria and only the plant height increased with an increase in Pb concentration; but this was not statistically significant. Application of Cd (80 mg per kg soil) showed a significantly negative effect on vegetative and generative growth of pot marigold and caused the lowest values of all the parameters in non-mycorrhizal plants. Additionally، using 80 mg/kg Cd، completely inhibited the generative growth in the non-mycorrhizal plants In conclusion، mycorrhizal inoculation of plants with no heavy metal pollution caused an improvement in growth and yield of C. officinalis.
    Keywords: Cadmium, Environmental stresses, Generative growth, Inoculation, Lead
  • Alireza Koocheki, Surur Khorramdel*, Afaneh Amin Ghafouri, Javad Shabahang Pages 60-70
    Plant dry matter accumulation has a linear relationship with accumulative Photosynthetically Active Radiation (PAR). Intercropping could be an ecological strategy for increasing light interception in agronomic systems which may improve Radiation Use Efficiency (RUE). In order to evaluate the radiation interception and use efficiency of intercropped bean (Phaseolus vulgaris L.) with borage (Borago officinalis L.)، the present field study was conducted at the farm of the Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad during the 2009-2010 growing season. Treatments included one row of bean + one row of borage (1:1)، two rows of bean + two rows of borage (2:2)، three rows of bean + three rows of borage (3:3)، four rows of bean + four rows of borage (4:4) with pure bean and borage as controls. Results indicated that leaf area index (LAI)، radiation interception، total dry matter and RUE of bean and borage increased in all intercropping treatments compared with sole cropping. Intercropping benefited bean more than borage in all measured traits. Season-long mean RUE in bean varied between 0. 77 g MJ-1 in 4:4 and 1. 50 g MJ-1 in two rows of bean + two rows of borage. Also، season-long mean RUE of borage ranged from 0. 63 g MJ-1 in 4:4 to 1. 37 g MJ-1 in two rows of bean + two rows of borage. The highest LAI for bean (4. 3) was obtained in two rows of bean + two rows of borage. In general، row and strip intercropping of bean with borage increased radiation use efficiency and combination of two rows of bean + two rows of borage was the most promising one.
    Keywords: Radiation interception, Leaf Area Index, Row intercropping, Total Dry Matter
  • Mohsen Jahan*, Rezvan Sohrabi, Farima Doayee, Mohammad Behzad Amiri Pages 71-90
    In recent years، concern over the health of food products، particularly of legumes which are a leading source of protein throughout the world، has increased significantly. To study the effect of different levels of super absorbent water application in soil and humic acid foliar application on some agroecological characteristics of bean، (Phaseolus vulgaris L.)، a split strip plot arrangement based on RCBD with three replications was conducted in the 2010-11 growing season at the Research Field of Agriculture Faculty of Ferdowsi University of Mashhad. The main plot factor was application of super absorbent water polymer in 3 levels (0، 40 and 80 kg ha-1) and the sub-plot factor was foliar application of humic acid in 2 levels (0 and 3 kg ha-1). Two irrigation intervals (7 and 14 days) were assigned to the strip plots. The results showed that the interaction of super absorbent application and humic acid foliar application on seed yield was significant، as the highest and the lowest seed yield resulted from 80 kg ha1- super absorbent، with and without humic acid application (3475. 9 and 1710. 6 kg ha-1، respectively). Dry matter accumulation was significantly affected by interaction of super absorbent application and irrigation interval، as the seven-day irrigation interval in all super absorbent levels was superior compared to the 14 days of irrigation interval، as dry matter accumulation at 0، 40 and 80 kg ha-1 of super absorbent application were increased by 15، 9 and 11 percent، respectively. The interaction of humic acid and irrigation interval revealed that humic acid application at 7 and 14 days of irrigation intervals increased LAI 11 and 14 percent، respectively. The triple interaction effect of experimental factors showed that CGR increased as a result of application with no application of humic acid plus seven and 14 days of irrigation intervals when the super absorbent application was increased. In general، these results suggest that it could be possible to reduce chemical fertilizer use as a result of using of ecological inputs، meanwhile reducing environmental hazards and conserving of long term sustainability.
    Keywords: Sustainability of production, Dry matter accumulation, Legumes, Crop health, Ecological input
  • Rasoul Fakhari*, Ahmad Tobeh, Abdolghayum Gholipouri, Mohammadtaghi Alebrahim, Hassan Khanzadeh Pages 91-102
    In order to evaluate the use of cover crops to control weeds in forage corn، an experiment with a factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2012at the Agricultural Research Station (Samian) in Ardabil. The first factor included different cover crops comprising rye، hairy vetch، clover and no cover crop، plus a plot without weed control. The second factor consisted of nitrogen splits of 225 kg urea per hectare with two levels، the first level (1/2 at sowing + 1/2 in the 8 to 10 leaf stage of corn)، the second level (1/3 at planting + 1/3 in the 8 to 10 leaf +1/3 a week before tasseling of corn) to the desired split in two، and three corn growth stages were used. The third factor consisted of two levels of weed sampling frequency at 60 days and 90 days after planting corn. Combined analysis of variance showed that the rye cover crop، hairy vetch and clover reduced the biomass of annual weeds of Chenopodium album L. and Amaranthus retroflexus L. at about 95، 88 and 70 percent and 81، 77 and 60 percent compared to the control، respectively. Also decreased weed densities of about 67، 52 and 32 and 68، 55 and 26 percent، respectively، were identified. In addition، these cover crops reduced biomass of perennial weeds of Convolvulus arvensis and Cynodon dactylon compared to control، at about 82، 79 and 62 and 77، 73 and 57 percent، and density of about 57، 53 and 32، and 65، 55 and 31 percent، respectively. Cover plants and split nitrogen interactions have significant effects on fresh corn forage. The highest fresh yield of forage corn (51307 kgr per hectare) was obtained from full weeding. After weeding treatments، forage yield in hairy vetch treatment significantly was more competent than the other cover crops. In general، taking into account the interests of more effective control of weeds and forage production، treatment of hairy vetch cover crop and the second split of nitrogen fertilizer level was found to be appropriate.
    Keywords: Cover crops, Annual weeds, Perennial weeds, Weed density