فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمد فیاض، سید حمیدحبیبیان، حسن یگانه، انور سنایی صفحات 1-10
    در این تحقیق ارزش رجحانی گونه های مرتعی جهت گوسفند و بز در مراتع چشمه انجیر استان فارس در مدت چهار سال (1389-1386) مطالعه شد. جهت این امر از روش زمان سنجی در ماه های چرای دام (خرداد-رویشی گلدهی، تیر-گلدهی، مرداد و شهریور-بذردهی) استفاده شد که در هر ماه یک روز بین یک تا دو ساعت بعد از ورود دام به مرتع که به تعادل نسبی در چرا می رسد، 30 دقیقه از چرای دام روی گونه ها فیلم تهیه و با انتقال به کامپیوتر زمان های چرای هرگونه تعیین گردید و به درصد تبدیل شدند، همچنین تعداد دفعات استفاده از گونه ها و مدت زمان استفاده از هر گونه در ماه های مذکور برای هر دام مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی و با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که بین گونه های مختلف از نظر درصد زمان چرا شده و دفعات چرا در سطح 01/0 اختلاف معنی دار وجود دارد، لیکن اثر ماه و اثر گونه * ماه در تیمار درصد زمان چرا و دفعات چرا برای هیچکدام از دام های گوسفند و بز معنی دار نشد. نتایج ارزش رجحانی گونه ها نشان داد که بیشترین درصد زمان صرف شده و بیشترین دفعات چرا برای گوسفند و بز بر روی گونه های Annual Grasses+ Forbsمی باشد و در مجموع نتایج نشان داد که بز بوته خوار و گوسفند گراس-فورب خوار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، روش زمانسنجی، گونه های مرتعی، گوسفند، بز
  • مهدی گنجی، غلامرضا زهتابیان، محمد جعفری، حسن خسروی، ریحانه مسعودی صفحات 12-20
    ایران به دلیل قرار گیری بخش گسترده ای از آن در منطقه خشک و نیمه خشک، فعالیت های کشاورزی از جمله روش های غلط آبیاری و مدیریت نادرست اراضی می تواند بطور گسترده ای تخریب خاک و بیابان زایی را باعث شود. بنابراین برای جلوگیری از تخریب هرچه بیشتر خاک این مناطق، باید تحقیقاتی برروی اراضی کشاورزی و نحوه بهره گیری از آنها انجام گیرد، تا مشخص گردد که آیا کشاورزی منجر به تخریب اراضی می شود یا خیر؟ برای دست یابی به این منظور، منطقه کویر میقان اراک (حوزه آبخیز سوارآباد) بعنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید. نقشه های مختلف منطقه، شامل نقشه خاک، طبقات ارتفاعی و کاربری اراضی به کمک تیم اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. پنج کاربری غالب منطقه شامل اراضی باغی، اراضی دیم، اراضی آبی، مرتع و اراضی بایر بعنوان تیمار مورد مطالعه در نظر گرفته شدند، نمونه برداری از خاک انجام شد و فاکتورهای خاک در دو گروه فاکتورهای اصلاحی خاک شامل ازت، کلسیم،منیزیم، هوموس و فاکتورهای تخریب خاک شامل شوری، نسبت جذب سدیم و اسیدیته، سدیم، کربنات و بی کربنات در عمق 0 تا 30 سانتی متری و 60-30 سانتی متر بررسی شدند. مطالعه فاکتورها در نرم افزار آماری SPSS بر اساس تجزیه واریانس انجام شد و در نهایت مطالعات نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین در فاکتورهای اسیدیته، سدیم، بی کربنات و نسبت جذب سدیم، کاربری مرتع تیمار مطلوب در لایه سطحی مشخض گردید. با توجه به بررسی های انجام شده بر روی فاکتورهای اصلاحی و تخریبی خاک در لایه سطحی و تحتانی خاک مشخص شد که اراضی مرتعی از شرایط ایده آلی برخوردار است و تیمار اراضی دیم و بایر نامطلوب ترین تیمار می باشند.
    کلیدواژگان: کشاورزی، تخریب اراضی، تیمار مطلوب و نامطلوب، کویر میقان
  • زهرا عبدالعلی زاده، عطاالله ابراهیمی صفحات 21-30
    منطقه حفاظت شده سبزکوه دارای اکوسیستم های متنوعی بوده، از نظر تنوع اقلیمی و توپوگرافی، رویشگاهی و حیات وحش بسیار غنی است و اکوسیستم های آن همچون سایر اکوسیستم های نیمه خشک ایران، در طی سال های گذشته دستخوش تغییراتی در ساختار پوشش گیاهی خود شده اند. امروزه مدل های زنجیره ای Markov برای پیش بینی کمی این تغییرات، کاربرد گسترده ای در مطالعات اکولوژیکی یافته اند. در این مطالعه از داده های ماهواره ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد تا با توجه به روند تغییرات در گذشته و به شرط ادامه ی روند فعلی، وضعیت آتی منطقه با استفاده از CA-Markov مورد پیش بینی قرار گیرد. در این مطالعه از تصاویر سنجنده های MSS (سال 1354) و ETM+ (سال 1382) جهت تهیه نقشه پوشش اراضی به روش طبقه بندی حداکثر شباهت بکار گرفته شد. سپس از مدل CA-Markov به منظور پیش بینی تغییرات احتمالی در 15 سال آینده استفاده گردید. محاسبات مربوط به پیش بینی تغییرات نشان داد که به مساحت اراضی کشاورزی، مراتع بوته ای و جنگل های منطقه افزوده شده ولی از مساحت مراتع علفی و اراضی لخت کاسته خواهد شد. نتایج این پیش بینی، ابزاری ارزشمند را در اختیار مدیران و سیاستگذاران منابع طبیعی و محیط زیست قرار می دهد تا با دیدی آگاهانه تر در راستای حفظ این منطقه ارزشمند بکوشند.
    کلیدواژگان: پوشش اراضی، سنجش از دور، مدل CA، Markov، طبقه بندی تصاویر ماهواره ای، سبزکوه
  • اسماعیل شیدای کرکج، سیده زهره، موسی اکبرلو صفحات 31-46
    در این تحقیق جهت تدابیر صحیح مدیریتی منطبق بر اصول اکولوژیک، رابطه پراکنش گروه گونه های اکولوژیک مراتع ییلاقی چهارباغ با عوامل خاکی و مدیریت های مختلف چرای دام بررسی شده است. بر اساس نوع مدیریت و بهره برداری از مرتع، پنج واحد پوشش گیاهی غالب مرتع شامل مرجع (قرق)، کلید و بحرانی (آغل نیمروزی، مراتع حریم روستا و اطراف آبشخور) در منطقه شناسایی شد. اندازه گیری اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل خاکی در نقاط معرف بهره برداری های مختلف مرتع صورت پذیرفت. بطوریکه در نقاط معرف هر واحد بهره برداری، نمونه برداری از تراکم و درصد تاج پوشش گونه های گیاهی و خاک دو عمق به صورت تصادفی - سیستماتیک انجام شد. برای تعیین گروه گونه های اکولوژیک منطقه از آنالیز خوشه بندی و جهت تجزیه و تحلیل اثرات خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک و مدیریتی مورد مطالعه بر پراکنش گروه گونه های اکولوژیک از روش های تجزیه مولفه های اصلی و تقسیم بندی واریانس با بهره گیری از نرم افزارهای PC-ORD 5 و Canoco 4.0 استفاده شد. نتایج منجر به تفکیک هر پنج گروه گونه های اکولوژیک از هم گردید. 48/90 درصد از پراکنش گروه گونه های اکولوژیک در منطقه توسط خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، 008/0 درصد توسط عامل مدیریتی و حدود 10 درصد تحت تاثیر اثر مشترک این دو عامل بوده است. از میان خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، به ترتیب پارامترهای درصد رس در عمق اول (999/0)، فسفر در عمق دوم (991/0)، وزن مخصوص (989/0-)، تخلخل (985/0) و درصد رطوبت اشباع (982/0) در عمق اول و پتاسیم در عمق دوم (966/0) از بیشترین تاثیر در پراکنش گروه گونه های اکولوژیک منطقه برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: گروه گونه های اکولوژیک، عامل خاک، عامل مدیریتی، پراکنش
  • بهنام بهرامی، رضا عرفانزاده، جواد معتمدی (ترکان) صفحات 47-58
    مطالعه تغییرپذیری عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک بر اثر شدت های مختلف چرای دام می تواند در مدیریت و حفظ خاک و پوشش گیاهی کمک کند. برای چنین مطالعه ای، شش منطقه معرف با شدت چرای مختلف انتخاب گردید. دوری و نزدیکی به روستا و حضور گیاهان مهاجم، کم شونده و زیادشونده، اساس تعیین مناطق مختلف از لحاظ شدت چرای دام غالب، یعنی گوسفند نژاد ماکویی بود. در هر منطقه، نمونه برداری از خاک توسط پلات های یک متر مربعی که بصورت سیستماتیک در طول ترانسکت های 100 متری مستقرشده بودند، انجام شد. در هر منطقه 18 نمونه خاک از عمق 15-0 و 18 نمونه خاک از عمق 30-15 سانتی متری با حفر پروفیل برداشت شد. سپس نمونه های خاک جهت اندازه گیری 17 فاکتور خاکی به آزمایشگاه منتقل گردید. نتایج تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که از بین عوامل خاکی مورد بررسی درصد سیلت، درصد خاکدانه های درشت و ریز، درصد رطوبت اشباع و کربن آلی ذره ای عمق اول (15-0 سانتی متر) و بافت، کربن موجود در خاکدانه های درشت و ریز، هدایت الکتریکی، وزن مخصوص ظاهری عمق دوم (30-15 سانتی متر)، تغییر و تاثیرپذیری بیشتری در مقابل چرا نسبت به سایر ویژگی های مورد مطالعه خاکی داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه مولفه های اصلی، شدت های چرای دام، خصوصیات خاک، مراتع خانقاه سرخ ارومیه
  • حسن فتحی زاد، رشید فلاح شمسی، علی مهدوی، صالح آرخی صفحات 59-72
    مراتع از مهمترین منابع تجدیدشونده هستند که بدلیل وسعت و تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی خاص، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. متاسفانه در کشور ما همانند اغلب کشورهای در حال توسعه، مراتع به دلایل مختلف از جمله مدیریت غیراصولی این منابع در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته اند.فناوری دورسنجی و بهره گیری از داده های ماهواره ای از ابزارهای موثر در زمینه مطالعات علوم مرتع و پوشش گیاهی است. یکی از کاربردهای داده های ماهواره تهیه نقشه کاربری مرتع است. هدف از این تحقیق مقایسه دو روش حداکثر احتمال و فازی برای پهنه بندی مرتع می باشد. برای این منظور از تصویر سال 2007 سنجندهETM+ ماهواره Landsat استفاده شده که پس از تصحیحات هندسی و رادیومتریک و پردازش نهایی، نقشه طبقه بندی تهیه گردید. نتایج حاصل از ارزیابی دقت این دو روش با استفاده از ضریب کاپا نشان داده داده است، که الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی آرتمپ فازی با ضریب 9614/0 نسبت به الگوریتم حداکثر احتمال با ضریب 8058/0 از دقت بیشتری برخوردار است. نتایج این مطالعه همچنین نشان می دهد الگوریتم های سنتی طبقه بندی مانند روش های آماری به خاطرانعطاف پذیری پائین و انواع پارامتریک آن مانند روش حداکثر احتمال به خاطر وابستگی به مدل آمارگوسی نمی توانند نتایج بهینه ای، در صورت نرمال نبودن نمونه های تعلیمی فراهم آورند. در این تحقیق از نرم افزارهای ENVI 4.5،Idrisi Andes 15 وArc\GIS9.3 استفاده شده است.
    کلیدواژگان: حداکثر احتمال، الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی آرتمپ فازی، سنجندهETM+، طبقه بندی، مرتع، دویرج
  • فهیمه رفیعی، محمد جنگجو*، حمید اجتهادی صفحات 73-85

    از صفات گیاهی می توان برای آگاهی از چگونگی پاسخ پوشش های گیاهی به عوامل مخرب محیطی استفاده نمود. هدف این تحقیق بررسی تغییرات صفات گیاهان در دو دوره زمانی شش و دوساله پس از وقوع آتش سوزی طبیعی در یک مرتع نیمه خشک بود. سه سایت مجاور هم (شاهد، و آتش سوزی شده در سال های 1383 و 1387) در مرتع جوزک در استان خراسان شمالی انتخاب و اندازه گیری ها در بهار و تابستان 1389 انجام شد. در هر سایت فهرست گونه های گیاهی ثبت و 58 صفت مورفولوژیکی، فنولوژیکی و تولید مثلی برای گونه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان دهنده 4 نوع عکس العمل متفاوت صفات گیاهی نسبت به آتش سوزی در طی زمان بود. نوع اول، 37 صفت تحت تاثیر آتش سوزی قرار نگرفتند، نوع دوم،صفات سازگار: فراوانی گیاهانی که دارای صفت یکساله بودند با گذشت زمان افزایش یافت نوع سوم، صفات مقاوم: فراوانی گیاهانی که دارای 13 صفت خارداری، کرک داری، تاج پوشش خوابیده، برگ قاعده ای و برگ ساقه و برگ قاعده، انشعاب داری، انتشار توسط بذر، تولید مثل رویشی، روش تکثیر توسط بذر و ریزوم و فنولوژی برگ سه ماه و بیشتر از سه ماه، ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان داد. نوع چهارم، صفات حساس: فراوانی گیاهان گندمی چند ساله، بوته ای ها، نیمه خزنده، چندساله، بدون خار، برگ گوشتی ها و برگ ساقه ای ها با گذشت زمان کاهش نشان داد. نتیجه گیری، صفات گیاهی نقش مهمی در تعیین پاسخ گونه های گیاهی به عوامل مخرب محیطی دارند و از این رو می توانند بر مسیر توالی ثانویه مرتع پس از آتش سوزی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: صفات گیاهی، آتش سوزی، مرتع، توالی ثانویه، جوزک
  • هاشم کنشلو، محمد یوسف آچاک صفحات 86-99
    مدیریت، حفاظت، بهره برداری و احیاء رویشگاه های یک گونه، مستلزم شناسایی ویژگی های رویشگاهی و عوامل اکولوژیکی تاثیرگذار می باشد. در این تحقیق پس از مشخص نمودن محدوده رویشگاه های درخت توج، 6 رویشگاه جهت بررسی خصوصیات جنگل شناسی، ساختار زمین شناسی و خصوصیات خاک انتخاب شده است. برای تعیین تراکم و انبوهی از روش 5 درختی و برای ثبت مراحل فنولوژی، در هر رویشگاه، 3 پایه مسن تا میان سال، علامت گذاری شدند. درختچه یا درخت توج، بومی آسیا (نواحی خشک و نیمه خشک شمال غرب هند، پاکستان، مناطق گرم و مرطوب شبه جزیره عربستان، نواحی جنوبشرق ایران) وآفریقای تروپیکال بوده و به کشور مصر، چین وجزایر ماسکارانه وارد و کاشته شده است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان از پراکنش توج در نواحی گرم و جنوب بلوچستان از نزدیکی ساحل دریا (50-40 متر) تا ارتفاع 1400 متر از سطح دریا با میانگین بارندگی سالیانه 92 تا 200 میلی متر و متوسط حرارت سالیانه 6/24 تا 3/28 درجه سانتی گراد را دارد. بافت خاک رویشگاه ها بیشترسبک تا متوسط، میانگین اسیدیته گل اشباع 19/8 و هدایت الکتریکی آن 27/7 دسی زیمنس بر متر بوده که عمدتا«برروی رسوبات دوران های کواترنری و ترشیاری به میزان 52 و 48 درصد بترتیب حضور دارند. متوسط تراکم در هکتار توده های توج 6-40 پایه (جست گروه) در هکتار، میانگین ارتفاع پایه ها 4 متر، متوسط قطر تنه 10-35 سانتیمتر، میانگین سطح تاج در جست گروه ها 54 مترمربع و درصد تاج پوشش در رویشگاه های مختلف بین 5/0 تا 50% متغیر می باشد. زمان گلدهی از آبان تا فروردین و زمان رسیدن میوه ها، ماه های خرداد و تیردر رویشگاه های مختلف می باشد. تکثیر طبیعی توج از طریق بذر، جست و ریشه جوش صورت می گیرد و نهال های جوان بذری، بیشتردر پناه درختان مادری ویا سایر گونه ها دور از دسترس دام ها قادر به استقرار می باشند.
    کلیدواژگان: توج، آت اکولوژی، فنولوژی، رویشگاه، جنگل شناسی
  • نورالله عبدی، سعید گایگانی صفحات 100-108
    دی اکسید کربن اتمسفر در دهه های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. تجربیات نشان می دهد که با احیای پوشش گیاهی می توان کربن را در اندام های گیاهی تثبیت نمود که این فرآیند را اصطلاحا ترسیب کربن گویند. به منظور بررسی کارایی گونه های بوته ای و درختچه ای در ترسیب کربن زیست توده، تیپ های گیاهی دست کاشت Haloxylon persicumوAtriplex canescens با تیپ های گیاهی طبیعی Salsola incanescens و Atriplex verrucifera در اراضی بیابانی حاشیه شمال غربی کویر میقان اراک مورد مقایسه قرار گرفتند. در هر تیپ گیاهی مقدار زیست توده هوایی و زمینی برای گونه های غالب و همراه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد در تمام تیپ های گیاهی، ذخیره کربن زیست توده هوایی بیش از ریشه ها بود (61/2 برابر برای میانگین همه تیپ های گیاهی). همچنین میانگین کربن ترسیب شده در زیست توده تیپ های گیاهی H. persicum، A. canescens، S. incanescens و A. verrucifera، بترتیب 19/531، 79/228، 77/207 و 61/91 گرم بر متر مربع بدست آمد که از نظر آماری، میانگین کربن تیپ گیاهی H. persicumبا سایر تیپ ها اختلاف معنی داری نشان داد. با توجه به آنکه مناطق تحت کشت توده های دست کاشت تاغ و آتریپلکس، قبل از تخریب پوشش گیاهی (قبل از سال1360)، دارای تیپ های طبیعی S. incanescens و A. verrucifera بوده اند، حال پس از گذشت حدود 20 سال از عملیات احیایی (سال1370 اتمام عملیات اجرایی)، در مقایسه با تیپ های طبیعی یادشده از نظر ترسیب کربن زیست توده، موفق ارزیابی می شوند.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، کربن زیست توده، کویر میقان، تیپ های گیاهی
  • مهدی احمدیان، مولودسادات چاوشیان، محمد درویش صفحات 109-120
    در سالیان اخیر، برداشت از منابع آب زیرزمینی بدلیل رشد جمعیت و توسعه کشاورزی و صنعت، افزایش یافته است. از آنجا که اندوخته های آب زیرزمینی از مهمترین منابع بهره برداری و توسعه در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می روند، پایش منطقه ای سطح سفره ها و منظور کردن تراز آبی، از بنیادی ترین شاخصه ها به منظور تامین توسعه پایدار در چنین مناطقی به حساب می آیند. در این تحقیق از روش های زمین آمار به منظور بررسی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی در دشت کبودرآهنگ- فامنین، استفاده گردید. به همین منظور، داده های موجود در منطقه به انضمام اطلاعات چاه های مشاهده ای، جمع آوری و سپس پایگاه اطلاعاتی تشکیل شد. سپس، کنترل صحت داده های آماری انجام گردید. برای پیاده سازی روش های زمین آمار، واریوگرام مربوطه تهیه گردید و از فنون مختلف میان یابی شامل کریجینگ (مدل عمومی و ساده)، کوکریجینگ و عکس فاصله وزنی با توان های 1 تا 5 و توابع پایه شعاعی (نواری کم ضخامت، چندربعی معکوس و چندربعی) برای پهنه بندی اطلاعات استفاده گردید. انتخاب بهترین روش میان یابی با کمک دو معیار انحراف استاندارد عمومی و ریشه مجذور مربعات صورت گرفت و در نهایت نقشه پهنه بندی سطح آب زیرزمینی در محیط نرم افزاری Arc\GIS ترسیم گردید. نتایج فراکافت آمار مکانی داده ها، نشان داد که مناسب ترین مدل های واریوگرام مربوط به ساختار داده های سطح آب زیرزمینی در ابتدای دوره، میان دوره و پایان دوره بترتیب، مدل های Spherical، Circular و Pentaspherical هستند. ارزیابی روش های مختلف درون یابی به کمک معیار اعتبارسنجی حذفی نشان داد که در دوره بررسی، روش کوکریجینگ در مقایسه با سایر روش های میان یابی، کمترین خطای تخمین را داشت و مناسب ترین روش درون یابی بود. براساس نتایج حاصل از بررسی نقشه های دیجیتال درون یابی شده در دوره مورد مطالعه و در طی17سال، حداکثر افت سطح سفره 55 متر و در نواحی مرکز و شرق دشت گزارش شد. این موضوع نشان دهنده کاهش چشمگیر ذخایر آب زیرزمینی منطقه است که به توسعه پایدار صنعتی و کشاورزی منجر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی و زمانی، درون یابی سطح آب زیرزمینی، تخریب اراضی، زمین آمار، دشت کبودرآهنگ و فامنین
  • صادق پورمرادی، علی اشرف جعفری صفحات 121-130
    با هدف بررسی کیفیت علوفه 7 رقم شبدر قرمز، طرحی در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مراتع ییلاقی استان مازندران به مدت سه سال (4-1382) اجرا شد. صفات دیرزیستی، تیپ رشد و عملکرد خشک علوفه ارقام به انضمام هفت صفت کیفی علوفه تولیدی آنها شامل درصدهای: ماده خشک قابل هضم، کربوهیدرات های محلول در آب، پروتئین خام، دیواره سلولی (‍NDF)، دیواره سلولی بدون همی سلولز (‍ADF)، فیبر خام و خاکستر با استفاده از تکنولوژی طیف سنج مادون قرمز نزدیک NIR اندازه گیری گردید. با حاصل ضرب عملکرد علوفه در درصد صفات کیفی، عملکرد پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم و کربوهیدرات های محلول ارقام محاسبه شد. داده های هر سال در قالب طرح موصوف تجزیه و تحلیل شدند و در مورد صفات با داده های دو یا سه سال تجزیه اسپلیت پلات در زمان انجام گردید و میانگین های مربوطه توسط آزمون دانکن در سطح 5 درصد دسته بندی شدند. در سال های 83 و 84 و بر مبنای میانگین دوساله، رقم های 618، 1753 و 324 بیشترین میزان علوفه را تولید نمودند و از این حیث به عنوان ارقام برتر تحقیق شناخته و معرفی شدند. سه رقم فوق از حیث دیرزیستی و پایداری تولید و کیفیت علوفه تولیدی شرایط مشابهی داشتند. رقم 1753 با منشا ارومیه بدلیل فرم رویشی خوابیده، از منظر حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش، از مزیت نسبی بهتری در مقایسه با دو رقم دیگر برخوردار بود و از این لحاظ بعنوان رقم برتر شناخته و معرفی شد.
    کلیدواژگان: شبدر قرمز (Trifolium pratense L، )، عملکرد علوفه، پروتئین خام، قابلیت هضم و کربوهیدرات های محلول
  • کاظم ساعدی صفحات 131-142
    در این پژوهش، به منظور بررسی اثر دو سیستم چرایی (مداوم و کوتاه مدت) بر کیفیت علوفه سه گونه کلیدی مرتعی Bromus tomentellus، Cephalaria kotschyi و Ferula haussknechtii در سامان زردوان و دو گونه B. tomentellus و F. haussknechtii در سامان بهارستان واقع در منطقه سارال کردستان در دو فصل رویشی 1389 و 1390 اقدام به نمونه برداری در چندین مرحله فنولوژیکی شد. سیستم چرای رایج در زردوان، چرای کوتاه مدت خاصی است به نام شگل داری و سیستم چرای رایج در بهارستان مداوم است. ویژگی های مورد مطالعه شامل ماده خشک قابل هضم، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، کربوهیدرات های محلول، خاکستر و پروتئین خام بود. برای اندازه گیری این ترکیب ها از دستگاه طیف سنج مادون قرمز نزدیک استفاده شد. برای تجزیه آماری داده ها از تجزیه مرکب با طرح پایه کاملا تصادفی نامتعادل استفاده شد. مقایسه میانگین به روش دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که در تمامی گونه ها، در بین سه منبع تغییر مورد بررسی، مراحل فنولوژیکی بدون استثنا تمامی ویژگی های مورد مطالعه را متاثر ساخت به طوری که معمولا می توان اواخر دوره رویشی تا اوایل دوره زایشی را برای زمان ورود دام مناسب دانست. در مواجهه با منابع تغییر مورد بررسی، گونه های مختلف واکنش های متفاوتی از خود نشان دادند. در مقایسه رویشگاه گونه ها، هیچکدام از ویژگی های کیفیت علوفه مورد اندازه گیری در گونه های B. tomentellus و F. haussknechtii در دو سایت مورد مطالعه با یکدیگر متفاوت نبودند. میانگین بیشتر ویژگی های کیفیت علوفه در دو سال یکسان بودند. سیستم شگل داری دارای اثرات منفی قابل توجه بر کاهش کیفیت علوفه نبود، اما چرای تمام فصل و سنگین در سیستم چرای مداوم ویژگی های کیفیت علوفه را بیشتر تحت تاثیر خود قرار داد.
    کلیدواژگان: سیستم های چرایی، ماده خشک قابل هضم، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، کربوهیدرات های محلول، خاکستر، پروتئین خام
  • سعید رشوند صفحات 143-157
    مطالعه پدیده های زیستی گیاهان مرتعی برای تعیین زمان ورود و خروج دام و جمع آوری بذر اهمیت زیادی دارد. اطلاعات از فنولوژی گیاهان و خاک مرتع برای ورود دام لازم است. این تحقیق در مراتع نیمه استپی کوهستانی الموت قزوین طی سال های 1386 الی 1389 بمدت 4 سال اجرا شد. از بین 82 گونه گیاهی شناسایی شده شش گونه کلید انتخاب شد که 4 گونه آن گندمی شامل Dactylisglomerata، Bromustomentellus، Festucaovina و Agropyron intermedium و 2 گونه آن بوته ای Thymuskotschyanus و Artemisiaaucheri هستند. از هرگونه 10 پایه انتخاب گردید و فنولوژی آنها بررسی شد. گونه های گندمی کلید دوره رویش از نیمه اول اردیبهشت آغاز و تا آخر ماه کامل شد. گلدهی آنها از هفته آخر اردیبهشت شروع و تا نیمه اول خرداد بمدت 15 تا 18 روز ادامه داشت و از نیمه دوم خرداد بمدت 10 تا 15 روز دوره بذردهی شان طول کشید.گونه Thymuskotschyanus رویش از نیمه اول اردیبهشت آغاز و حدود 30 تا 35 روزه کامل گردید. از دهه دوم خرداد ماه گلدهی آغاز شد و بمدت 15 الی 17 روز دوره آن کامل شد. مرحله رسیدن بذر از اواخر دهه سوم خردادماه شروع گردید و حدود 10 تا 13 روز طول کشید. گونه Artemisiaaucheri رشد رویشی از نیمه دوم اردیبهشت آغاز تا دهه اول تیرماه کامل شد. طول دوره حدود 55-45 روز است. گلدهی از دهه دوم تیر آغاز و تا دهه دوم شهریورماه ادامه داشت. بذر دهی آن از اوایل دهه دوم شهریورماه شروع تا آخر مهرماه بطول انجامید. بررسی خاک مراتع نشان داد که طور نسبی از پایان اردیبهشت ماه بسیار کم بوده و آمادگی ورود دام به مرتع را دارد. بر اساس مطالعات فنولوژی گونه های کلید و شرایط خاک زمان ورود دام اوایل خردادماه می باشد و بر اساس بررسی تولید و درصد مصرف گونه های کلید و مقایسه آن با حد بهره برداری مجاز زمان خروج دام نیمه دوم مردادماه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آمادگی مرتع، زمان مناسب ورود دام به مرتع، زمان مناسب خروج دام از مرتع، فنولوژی، قزوین
  • حسین ارزانی، اسماعیل صبری، جواد معتمدی (ترکان)، سیداکبر جوادی صفحات 158-167
    چندین نژاد گوسفندی با جثه های متفاوت، از مراتع مناطق مختلف آب و هوایی استان آذربایجان غربی استفاده می کنند که به لحاظ تفاوت در ترکیب گیاهی و خصوصیات فیزیکی متفاوت مراتع مورد چرای دام که تفاوت در مقدار تحرک و جابجایی دام ها را سبب خواهد شد، مقدار علوفه تامین کننده نیاز انرژی متابولیسمی روزانه آنها در زمان های مختلف چرا، یکسان نخواهد بود. بنابراین به منظور سازماندهی تغذیه دام در مرتع، تهیه نقشه نیاز روزانه دام های چراکننده از مراتع منطقه ضرورت داشت. برای این منظور، ابتدا متوسط مقدار انرژی متابولیسمی در واحد وزن پوشش گیاهی مراتع مورد چرای دام در مراحل مختلف رشد در مراتع ییلاقی و قشلاقی مشخص و سپس با مد نظر قرار دادن نیاز روزانه هر یک از نژادهای گوسفندی به انرژی متابولیسمی در حالت نگهداری، مقدار علوفه مورد نیاز روزانه دام، تعیین و بر مبنای نتایج مذکور، نقشه نیاز روزانه دام در مراحل مختلف رشد، تهیه گردید. بر مبنای نتابج حاصل، مقدار علوفه تامین کننده نیاز روزانه نژادهای گوسفندی در مراتع مناطق مختلف آب و هوایی استان از 04/1 تا 31/2 کیلوگرم علوفه خشک در روز متغیر است که کمترین مقدار مربوط به علوفه تامین کننده نیاز روزانه گوسفند نژاد ماکویی (با میانگین وزن 36/45 کیلوگرم) در مراحل اولیه رشد مراتع ییلاقی مناطق شمالی استان و بیشترین مقدار متعلق به مقدار علوفه تامین کننده نیاز روزانه گوسفند نژاد قزل (با میانگین وزن 57/71 کیلوگرم) و گوسفند نژاد هرکی (با میانگین وزن 50/53 کیلوگرم) در مراحل پایانی رشد (مرحله بذردهی) مراتع قشلاقی جنوب استان می باشد.
    کلیدواژگان: نیاز روزانه دام، مراحل رشد، گوسفند نژاد قزل، گوسفند نژاد ماکویی، گوسفند نژاد هرکی، مراتع آذربایجان غربی
  • رویا احقاقی، اصغر مصلح آرانی، حمیدرضا عظیم زاده، محمد زرگران، بهمن کیانی صفحات 168-183
    پراکنش و استقرار گیاهان اصولا تحت تاثیر شرایط محیط و خصوصیات گیاه قرار دارد. گونه های جنس Calligonum (اسکنبیل) از خانواده Polygonaceae در ایران گسترش وسیعی در اقالیم خشک و نیمه-خشک دارند. در این مقاله مناطق پراکنش و ویژگی های کمی گونه های اسکنبیل طبسی (Calligonumstenopterum)، اسکنبیل ایرانی (Calligonumpersicum)، اسکنبیل کرمانی (Calligonumbungei)، اسکنبیل هفت بندی (Calligonum polygonaides) بررسی شده است. در چهار رویشگاه به طو مجزا، واحد و تیپ ژئومرفولوی دشت سراپانداژ و پوشیده با تصاویر ماهواره ای تشخیص داده شد. در هر رویشگاه چهار پروفیل به عنوان شاهد انتخاب گردید. نمونه برداری از لایه های خاک مطابق روش استاندارد انجام و خصوصیاتی نظیر؛ بافت، شوری، اسیدیته، آهک، گچ، نسبت جذب سدیم و ماده آلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که هر چهار گونه اسکنبیل طالب خاک های سبک نظیر لومی- شنی، دارای گچ و آهک نسبتا زیاد، pH کمی قلیایی تا قلیایی متوسط می باشد. از نظر شوری و نسبت جذب سدیم، خاک ها شور و قلیا است. وجود درصد تاج پوشش بسیار کم حاکی از شرایط رطوبتی ضعیف و کمبود شدید مواد آلی در خاک می باشد. اقلیم حاکم بر رویشگاه های چهار گونه مورد نظر دارای بارندگی بسیار کم، اختلاف دمایی زیاد در فصول تابستان و زمستان، و فصل خشک بسیار طولانی (12-10ماه) است. در مورد خصوصیات اقلیمی تعداد روزهای یخبندان در رویشگاه اسکنبیل ایرانی و اسکنبیل طبسی نسبت به رویشگاه های اسکنبیل هفت بندی و کرمانی کمتر بوده و شرایط تنش سرما در رویشگاه اسکنبیل ایرانی و طبسی کمتر مشهود می باشد. به عبارت دیگر تنش کمتر سرما شرایط را برای رویش اسکنبیل طبسی که منحصرا مربوط به همین ناحیه در ایران می باشد، فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: اسکنبیل، طبسی، هفت بندی، کرمانی، ایرانی
  • سید تقی میرحاجی، فرهنگ قصریانی، فرهاد آژیر صفحات 184-193
    یکی از فاکتورهای مهم در تعیین ظرفیت چرایی، مشخص کردن حد بهره برداری مجاز گونه ها می باشد. این بررسی جهت تعیین بهترین شدت برداشت علوفه گونه هایBromustomentellus L.Festucaovina، و Stipahohenackeriana درمراتع نیمه استپی سرد کوهستانی فیروزکوه در طول سال های 85 تا 89 به اجرا درآمد. تیمارها شامل شدت های مختلف برداشت 25، 50، 75 درصد و شاهد بودند. در سال اول محدوده ای به مساحت یک هکتار انتخاب و حصارکشی شد. از هر یک از گونه های بالا 40 پایه متوسط و هم اندازه انتخاب شده و هر یک از تیمارهای فوق بر روی 10 پایه، بدین ترتیب که پایه (10-1) تیمار شاهد، پایه (20-11) تیمار 25 درصد، پایه (30-21) تیمار 50 درصد وپایه (40-31) تیمار 75 درصد اعمال گردید. پایه های مورد مطالعه توسط تابلوها شماره گذاری و متمایز گردیدند و برداشت بصورت دستی و توسط قیچی باغبانی صورت گرفت. ابتدا پس از وارد کردن داده ها در محیط Excel، طرح در قالب آماری کرت های خردشده در زمان در نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اثرات تیمار، سال و اثر متقابل سال در تیمار در سطح یک درصد معنی دار شد. همچنین مقایسه میانگین تیمارها در سال های مختلف نشان داد که کاهش عملکرد علوفه گونه های مورد بررسی تحت تاثیر میزان بهره برداری قرار داشتند. در این رابطه دو گونه B.tomentellusو S.hohenackeriana حساس به خشکسالی بوده درحالی که گونه. F.ovina به خشکی مقاوم تر بوده و بیشتر تحت تاثیر شدت بهره برداری قرار داشت. بعنوان مثال گونه B.tomentellus با میانگینی برابر 21/10 گرم درپایه کمترین مقدار تولید علوفه مربوط به سال 1387و بیشترین میزان آن با میانگینی برابر 21/13 گرم درپایه را به سال 88 اختصاص یافت. همچنین اثر تیمارهای برداشت شده نشان داد که تیمار 25 درصد و شاهد بر میزان تولید این گونه ها تاثیری نداشته و باعث کاهش میزان تولید علوفه گونه های مورد مطالعه گردید. بعنوان مثال گونه S.hohenackeriana با میانگینی برابر با 73/11 گرم درپایه بیشترین میزان تولید مربوط به تیمار 50 درصد و کمترین میزان آن برابر با 61/10 گرم درپایه به تیمار شاهد اختصاص یافت. بنابراین حد بهره برداری مجاز برای گونه های فوق حداقل50 درصد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مقاومت به شدت برداشت، علوفه، فیروزکوه، Bromus tomentellus، Festuca ovina، Stipa hohenackeriana
  • امیرحسین پارسامهر، محمدرضا وهابی، زهرا خسروانی صفحات 194-203
    پوشش گیاهی مهمترین عامل تاثیرگذار بر پایداری و تعادل اکوسیستم ها است. بنابراین شناخت عواملی که باعث استقرار و پراکنش پوشش گیاهی می شود ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط پوشش گیاهی با عوامل خاکی در بخشی از مراتع اردستان، واقع در استان اصفهان انجام شد. به منظور تفکیک اولیه جوامع گیاهی از روش چشمی استفاده شد. سطح مناسب پلات نمونه برداری به روش سطح حداقل و تعداد پلات، بعد از نمونه برداری اولیه به روش آماری تعیین شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش سیستماتیک – تصادفی و از طریق پلات گذاری در امتداد سه ترانسکت 100 متری انجام شد. در طول هر ترانسکت 10 پلات با ابعاد شش متر مربع و به فاصله 10 متر از هم قرار داده شد. همچنین در هر تیپ گیاهی سه پروفیل خاک ایجاد و با توجه به مرز تفکیک افق ها در منطقه و نوع گیاهان موجود، از عمق 0-150 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد و21 فاکتور خاک مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل عاملی متغرها نشان داد که از میان فاکتورهای مورد استفاده، 17 فاکتور از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر پوشش گیاهی این منطقه بودند. به منظور تعیین اثر عوامل محیطی بر استقرار پوشش گیاهی از روش رسته بندی آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) و نرم افزار CANOCO استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل محیطی مانند بافت خاک، آهک، پتاسیم و هدایت الکتریکی بیشترین نقش را در استقرار و گسترش جوامع گیاهی منطقه مورد مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: جامعه گیاهی، خصوصیات خاک، رج بندی، آنالیز تطبیقی متعارفی، اردستان
|
  • Mohammad Fayaz, Seyed Hamid Habibian, Hasan Yeganeh, Avar Sanaie Pages 1-10
    In this research, the preference value of range species for sheep and goat was studied in the Cheshme-Anjir rangelands of Fars province during four years (2007-2010). Direct observation (timing) method was used during the grazing months (June, July, August and September). In each month, around one to two hours after entering livestock to the rangeland, livestock grazing was filmed for 30 minutes and was transferred to the computer to determine the time of grazing for each species. In addition, the frequency and duration of the use of each species in the mentioned months was examined. Afterward, data were analyzed by SAS software in a completely randomized block design. Results showed that there was significant difference (p<0.01) among the species studied in terms of time percentage and grazing frequency. However, the effect of month and month*species for time percentage and grazing frequency treatments was not significant. The results of preference value of species showed that maximum time percentage and grazing frequency for sheep and goat was on annual grasses+ forbs, and in general, results showed that goat was a browser livestock and sheep was a grazer livestock.
    Keywords: Preference value, timing method, range species, sheep, goat
  • Mehdi Ganji, Gholamreza Zehtabian, Mohammad Jafary, Hasan Khosravi, Reyhaneh Masoudi Pages 12-20
    In many parts of arid and semi-arid regions of Iran, agricultural activities such as mismanagement of land as well as inappropriate irrigation systems have seriously led to land degradation and desertification. Therefore, it is necessary to do some researches in order to determine which region is suitable for agriculture or not and if the region is suitable, what type of agriculture management should be applied prevalently. To achieve this goal, a region in Arak Mighan playa (Savarabad watershed) was chosen. At first, different maps of region including soil map, elevation and land use maps were prepared by ArcGIS 10.1. Five land uses were recognized as treatments including garden lands, dry farming systems, irrigation lands, dry lands and rangelands. Soil samples were taken and soil factors including N, Ca, Mg, and Humus as well as degradation factors such as EC, SAR, pH, Na and Hco3 were measured at two depths of 0-30 cm and 30-60 cm. The analysis of factors was done by SPSS software and results showed that there were significant differences among treatments based on Duncan test. In addition, rangeland was identified as a favorable treatment in terms of EC, pH, SAR in the surface layer. According to the results, it was found that rangelands had ideal conditions and dry farming and dry lands were identified as the most unfavorable treatments.
    Keywords: Agriculture, land degradation, suitable, unsuitable treatment, Mighan playa
  • Zahra Abolalizadeh, Ataollah Ebrahimi Pages 21-30
    Sabzkouh protected area is located in central Zagros. This area, with a variety of natural ecosystems and landscapes, is very rich from the point of diversity of climate, topography, habitats and wildlife. Its ecosystems, like other semi-arid ecosystems of Iran, have undergone changes in their structure in recent years. Nowadays, Markov chain models are widely used in ecological studies to predict these changes quantitatively. For this purpose, satellite images and geographic information system were used to predict the future condition of the region using CA-Markov model. Finally, the land cover map of the region for the next fifteen years (2003-2018) was predicted by CA-Markov model. According to the prediction map, an increase in the area of agricultural lands, shrub/brush rangelands and forests of the region was observed, while the area of forbs rangelands and bare lands decreased. The results of these predictions provide a valuable tool to the managers and policy makers of natural resources and environment.
    Keywords: Land cover, Remote sensing, Landsat, CA, Markov model, Sabzkouh
  • Esmaiel Sheydaye Karkaj, Seyedeh Zohreh Mirdeilami, Mousa Akbarlou Pages 31-46
    In this study, in order to take appropriate measures in accordance with the principles of ecological management, the relationship between distribution of ecological species groups of Chahar Bagh summer rangelands with soil factors and various grazing management practices was investigated. Five dominant vegetation units including reference area (exclosure), key and critical areas (pen, vicinity of village and watering point) were identified in the region, upon the range management and utilization types. Vegetation parameters including density and canopy cover percentage as well as soil properties of two depths were investigated by a random-systematic method. Clustering analysis and principle component analysis were applied to determine the ecological groups of the region as well as the effects of soil physicochemical properties on the distribution of ecological species groups using PC-ORD5 and Canoco 4.0 software. The results led to the separation of five ecological species groups from each other. In this region, the distribution of ecological species groups was affected by soil physicochemical properties (90.48%), management parameters (0.008%), and the interaction effects of these factors (10%). Among the soil physicochemical properties, clay percentage in the first depth (0.999), P content in the second depth (0.991), bulk density (-0.989), porosity (0.985), saturation percentage in the first depth (0.982), and K content in the second depth (0.996) had the highest impact on the distribution of ecological species groups, respectively.
    Keywords: Ecological species groups, soil properties, management factors, distribution
  • Behnam Bahrami, Reza Erfanzadeh, Javad Moetamedi Pages 47-58
    Study on the effect of different grazing intensities on some soil characteristics could be helpful in management and conservation of soil and vegetation. In this study, six key areas were selected with different in grazing intensities. The grazing intensities level for Makueian sheep race was recognized based on the distance to the villageand the cover percentage of invasive, increaser and decreaser species. In each area, soil sampling was done along systematically established transects, in which 18 soil samples were collected from two depths (0-15 and 15-30 cm). Soil samples were then transferred to the laboratory for the chemical and physical analysis of 17 soil characteristics.The results of principle component analysis showed that silt percentage, coarse and fine aggregate percentage, saturation percentage, and particulate organic carbon of upper layer (0-15 cm) as well as soil texture, the carbon of coarse and fine aggregates, EC, and the bulk density of lower layer (15-30 cm) were more sensitive to sheep grazing as compared to other soil characteristics.
    Keywords: Grazing intensities, PCA, Soil Characteristics, Khanghah, e, Sorkh rangelands, Urmia
  • Hasan Fathi Zad, Rashid Fallah Shamsi, Ali Mahdavi, Saleh Arekhi Pages 59-72
    Rangelands are one of the most important renewable resources and because of their extent and economic, social and distinctive environmental impacts are of very special importance. Unfortunately, in our country, like most developing countries, rangelands have been exposed to degradation for various reasons including the non-systematic management of these resources. Remote sensing technology and satellite data are useful tools in the studies of rangeland and vegetation sciences. One of the applications of satellite data is mapping range land use. The aim of this study was to compare two methods of maximum probability and fuzzy for rangeland zonation. For this purpose, Landsat ETM+ was used; then, after final geometric and radiometric corrections, the final classification map was prepared. According to the results of accuracy of these two methods using the kappa coefficient, the artificial neural network algorithm of fuzzy Artmap with a coefficient of 0.9614 was more accurate than the maximum probability algorithm with a coefficient of 0.8058. Results of this study also indicated that the traditional algorithms of classification such as statistical methods due to their low flexibility, and parametric types such as maximum probability method because of the dependence on the Gaussian statistics model, could not provide optimal results, when the samples were not normal. In this study, ENVI 4.5, Idrisi Andes 15 and Arc GIS9.3 software were used.
    Keywords: Maximum probability, artificial neural network algorithm of fuzzy Artmap, Landsat ETM+, Classification, Rrangeland, Doviraj
  • Fahimeh Rafiee, Mohammad Jangjou, Hamid Ejehadi Pages 73-85

    Plant traits can be used to study the mechanism of vegetation responses to the environmental disturbances. This study was aimed to study the changes in plant traits, in six-and two- year periods after wildfires in a semiarid rangeland. Three adjacent sites (control, burnt at 2004, burnt at 2008) were selected in Jowzak rangelands, Northern Khorasan, Iran. Plant sampling was conducted at spring and summer 2010. Floristic list was recorded in each site; also, 58 morphological, phonological and reproductive plant traits were measured. Results indicated four different responses by plant traits to the chronological wildfires. Type1 no response; 37 traits were not affected by the wildfires. Type2 adapted traits: annual plants were increased by times after burning. Type3 tolerant traits: plant with spins, hairs, prostrate canopy, rosette and elongated leaves, ramified stems, scattering by seeds, reproduction by seeds and/or rhizomes, and leaf phenology more than three months initially increased but finally reduced. Type 4 sensitive traits; perennial grasses, shrubs, scopus canopy, non-spiny, succulent leaves and stem elongated leaves gradually decreased with times after burning. In conclusion, plant traits have important roles in determining the responses of plant species to the environmental disturbances; hence, they can affect the secondary succession after the wildfire in rangelands.

    Keywords: Plant traits, burning, wildfire, rangeland, secondary succession, Jowzak
  • Hashem Keneshlou, Mohammad Yousef Achak Pages 86-99
    Management, conservation, utilization and rehabitation of species habitats require identifying the characteristics of the habitat and effective ecological factors. In the current research, after specifying the habitats of Salvadora oleiodes, six sites were selected to investigate silvicultural characteristics, geological structure and soil properties. Three elderlyandmiddle-aged trees were selected in each site to record the phonological stages. Salvadora oleiodes is native to Asia (arid and semi-arid regions of north-west India, Pakistan, warm humid areas of Arabian Peninsula and South East of Iran) and tropical parts of Africa. It has been planted in Egypt and China. According to the obtained results, Salvadora oleiodes is distributed in warm regions of southern Balochistan from sea level (40-50 m a. s. l) to 1400 m a. s. l with an annual rainfall of 92-141mm and annual daily temperature of 24. 6- 28. 3ْC. The soil texture of the habitats was light to moderate with a mean pH and EC of 8. 19 and 7. 27dS/m, respectively, mainly on the sediments of Quaternary (52%) and Tertiary (48%). An average density of 6-40 trees per hectar, a mean total height of 4m, an average collar diameter of 10-35 cm, a mean crown cover of 54 m2 and a coverage percentage of 0. 5 to 50 % were recorded at different habitats. Flowering period is from November to April and fruit ripening starts in June and July in different habitats. The species regenerates naturally by seed, sprout and root sucker. Young seedlings, out of reach of livestock, are able to establish under the shelter of mother trees and other species.
    Keywords: Salvadora oleiodes, autecology, phenology, site, silviculture
  • Nourollah Abdi*, Saeed Gaygani Pages 100-108
    Atmospheric carbon dioxide has noticeably increased in recent decades.Experiences show that restoration of vegetation could cause carbon to be stabilized in plant tissues, called carbon sequestration.This research was aimed to compare the potential of biomass carbon sequestration in the planted vegetation types of Haloxylon persicum and Atriplex canescens and natural vegetation types of Salsola incanescens and Atriplex verrucifera in northwest of Meyghan desert, Arak. In each vegetation type, aboveground and underground biomass were measured for the dominant and companion species.Results showed that in all vegetation types, the amount of carbon stored in aerial biomass was higher than of underground biomass (2.61 times for the average of all vegetation types). The total biomass carbon sequestration of H. persicum, A. canescens, S. incanescens and A. veruccifera was531.19, 228.79, 207.77 and 91.61 g/m2, respectively and the average of H. persicum vegetation type showed a significant difference with other types. Our results clearly show that after 20 years of vegetation restoration, planted vegetation types of H. persicum and A. canescens are evaluated as successful in terms of biomass carbon sequestration.
    Keywords: Carbon sequestration, biomass carbon, Meyghan desert, vegetation types
  • Mehdi Ahmadian, Moloud Sadat Chavoshian, Mohammad Darvish Pages 109-120
    In recent years, the depletion of groundwater resources has been increased by the population explosionand the development of agriculture and industry. In this study, the geo-statistical methods were used to study the spatial and temporal variations in groundwater level in Kaboudrahang-Famenin plain. For this purpose, available data of region including information about piezometers and monitoring wells were collected and then, database was composed. Next, the control of data accuracy was carried out. For comparison of geo-statistical methods, the variograms were plotted respectively and the different interpolation methods such as kriging (simple model), cokriging and Inverse Distance Weight with powers 1 to 5 (IDW) and radial basis functions (Thin Plate Radial Function, Inverse Multi Quadratic and Multi Quadratic) for groundwater zoning were used. The best interpolation method was selected by using two criteria, Root Mean Square (RMSE) and General Standard Deviation (GSD), and finally the zoning map of groundwater level was drawn in Arc-GIS software. The results of spatial statistical analysis indicated that the best variogram models for groundwater level data in the first period (1989), in the middle period (1993&1999) and the last period (2006) were spherical, circular and pentaspherical models, respectively.Evaluation of various interpolation methods with using "cross validation criteria" showed that in the investigation period, cokriging had the lowest estimation error compared with other interpolation methods. Thus, Cokriging was the most suitable interpolation method. The results of interpolated digital maps during the study period showed that the maximum fall of water table in 17 years was recorded to be 55 meters for central east region of plain. This shows the dramatic reduction in groundwater reserves of the region, which would not lead to industrial and agricultural sustainable development.
    Keywords: Spatial, temporal variations, ground water table interpolation, land degradation, Geostatistics, Kaboudrahang, Famein plain
  • Sadeq Pourmoradi*, Ali Ashraf Jafari Pages 121-130
    In order to study on the variation of forage yield and quality traits among seven accessions of red clover (Trifolium pratense L.), an experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications in rangelands of Mazandaran province, Iran, in three consecutive years (2003-2005). The data were collected for persistency, growth type and dry matter yield. Seven quality traits including crude protein (CP), dry matter digestibility (DMD), water soluble carbohydrates (WSC), crude fiber (CF), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and total ash were estimated using NIR methods. DMD-yield, WSC-yield and CP-yield were also estimated. Data were analyzed for each year and were combined over years. The means of treatments were comprised using Duncan¢s multiple range test. Results showed that the forage production of accessions 618, 1753 and 324 in each year and the mean of two years were higher as compared to other accessions. As a result, these accessions had higher forage yield, quality and persistency and they were suggested for cultivation in northern Alborz rangelands. Among them, the accession 1753, originated from Urmia, with prostrate growth habit was recognized as the best one for pasture regeneration in northern Alborz rangelands.
    Keywords: Red clover (Trifolium pratense L.), forage yield, Quality, CP, DMD, WSC
  • Kazem Saedi Pages 131-142
    In this study, samples were collected in several phenological stages (in two growing seasons of 2010 and 2011) to assess the effects of two grazing systems (continuous and short-term) on forage quality of three key range species of Bromus tomentellus, Cephalaria kotschyi and Ferula haussknechtii in Zardawan ranch, and two species of Bromus tomentellus and Ferula haussknechtii in Baharestan ranch. The grazing systems are short-term and continuous in Zardawan and Baharestan, respectively. The studied traits were dry matter digestibility (DMD), acid detergent fibers (ADF), water-soluble carbohydrates (WSC), ash and crude protein (CP). Near infra-red spectroscopy (NIRS) was used to measure these traits. A combined analysis based on unbalanced completely randomized design was conducted for statistical analysis. Mean comparisons were made by Duncan's multiple range test. Results indicated that for all species, phenological stages affected all studied traits, without any exception, so that the late vegetative growth stage could be recommended as a proper time for livestock entry to the rangeland. In the face of variation sources studied, different species showed different responses. The comparison of species habitats showed that none of forage quality traits of B. tomentellus and F. haussknechtii differed in the two sites studied. The mean of most forage quality traits were similar in the two years. According to the results, short-duration grazing system of the Shagaldari did not affect the measured traits negatively, but continuous heavy grazing caused to decreased forage quality.
    Keywords: Grazing systems, dry matter digestibility, acid detergent fibers, water, soluble carbohydrates, ash, crude protein
  • Saeed Rashvand Pages 143-157
    Studying the phenology of range species is important in determining the time for livestock entry to and exit from rangeland. This research was conducted in semi-steppe rangelands of Alamoot, Qazvin for four years during 2007 to 2010. Among 82 species, six key species were selected of which four species were grass (Dactylis glomerata, Bromus tomentellus, Festuca ovina, and Agropyron intermedium) and two were shrub (Thymus kotschyanus and Artemisia aucheri). From each species, 10 individuals were selected to study their phenology. Vegetative stage of key grasses started from the first half of May and was completed by the end of month. Flowering stage started from the last week of May and continued to the first half of June for 15-18 days, and seeding stage started from the second half of June and lasted for 10-15 days. The vegetative stage of Thymus kotschyanus started from the first half of May and was completed after 30-35 days. Flowering stage started from the second decade of June and was completed after 15-17 days. Seeding stage started from the third decade of June and lasted for 10-13 days. The vegetative stage of Artemisia aucheri began from the second half of May and was completed by the first decade of July, continuing for 45-55 days. Flowering stage started from the second decade of July and continued to the second decade of September. Seeding stage started from the early second decade of September and lasted to the end of October. According to the results of soil analysis, soil moisture is very low in the end of May, suitable for livestock entry to the rangeland. Our results clearly showed that early June was the time for livestock entry to the rangeland, and the second half of August was determined as the time for livestock exit from rangeland.
    Keywords: Range readiness, time of livestock entry to rangeland, time of livestock exit from rangeland, phenology, Central Alborz
  • Hosein Arzani, Esmaiel Sabri, Javad Moetamedi, Seyed Akbar Javadi Pages 158-167
    Several sheep breeds with different sizes use the rangelands in different climatic regions of West Azerbaijan province. Since these rangelands differ regarding the vegetation and physical characteristics and these differences cause the amount of animals’ mobility to vary, the amount of required forage for providing their daily metabolic energy at different grazing times would not be the same. Therefore, to organize the animal feeding on the rangeland, mapping the daily requirement of animals grazing on the rangelands of area was necessary. In this regard, at first, the average amount of metabolic energy per unit weight of rangelands grazed by animals at different growth stages in the summer and winter rangelands were identified and then, considering the daily metabolic energy requirement of each sheep breed in maintenance state, the amount of daily required forage was determined, and on the basis of mentioned results, the map of daily animal requirement at different growth stages was provided. According to the obtained results, it was found that the amount of forage providing the daily requirement of sheep breeds in different climatic pastures of the province varied between 1.04 and 2.31kg per day, so that the least amount was related to the forage providing daily requirement of Makui breed (with an average weight of 45.36 kg) at the initial growth stages of summer rangelands in the northern areas of the province, and the highest amount belonged to the forage providing daily requirement of Ghezel breed (with an average weight of 71.57 kg) and the Herki breed (with an average weight of 53.50kg) at the final growth stages (seeding stage) of winter rangelands in the southern areas of the province.
    Keywords: Daily animal requirement, growth stages, Ghezel sheep breed, Makui sheep breed, Herki sheep breed, west Azerbaijan rangelands
  • Roya Ehghaghi*, Asghar Mosleh Arani, Hamid Reza Azim Zadeh, Mohammad Zargaran, Bahman Kiani Pages 168-183
    The distribution and establishment of plant species is affected by plant characteristics and environmental conditions. The species of Calligonum genus, belonging to Polygonaceae family, have a wide distribution in arid and semi-arid climates. In this study, the distribution and qualitative characteristics of four species of Calligonum (C. stenopterum, C. persicum, C. bungei, and C. polygonoides) were investigated. In each habitat, four soil profiles were dug and soil properties including soil texture, EC, pH, lime, gypsum, SAR, and organic matter were measured. Results showed that all species needed a light soil texture, loamy-sand, with relatively high gypsum and lime content and a slightly alkaline pH. Very low canopy cover indicated a low humidity condition as well as the sever lack of organic matter in soil. Very low rainfall, large temperature differences between summer and winter, and a long dry season (10 12months) were the characteristics of the study habitats. The number of frost days in the habitats of C. stenopterum and C. persicum was lower as compared to the habitats of C. bungei and C. polygonoides, providing the conditions for growth of C. stenopterum and C. persicum, which are exclusively native to this region of Iran.
    Keywords: Calligonum stenopterum, C. persicum, C. bungei, C. polygonoides
  • Taghi Mirhaji, Farhang Ghasryani, Farhad Azhir Pages 184-193
    This research was aimed to determine the allowable use of Bromus tomentellus, Festuca ovina and Stipa hohenackeriana in Firouzkooh rangeland during 2006 to 2010. Treatments included different harvesting intensities of 25%, 50%, 75% and control, performed on 40 medium-sized individuals of each species. Data were analyzed in a split plot in time design by SAS software and means were compared using Duncan. Results showed that the effects of treatment, year, and interaction effect of year*treatment were significant at 1% level of significance. In addition, the results of mean comparisons showed that the reduced forage yield was under the influence of harvesting intensities. In this regard, S.hohenackeriana and B.tomentellus were sensitive to drought while F.ovina was resistant to drought and more affected by the harvesting intensity. Our results clearly showed that a harvesting intensity of 25% and control treatment had no impact on the yield of species, leading to the reduced forage yield of the mentioned species. Therefore, an allowable use of 50% is recommended.
    Keywords: Harvesting intensity, forage, Firouzkooh, Bromus tomentellus, Festuca ovina, Stipa hohenackeriana
  • Amir Hosein Parsamehr, Mohammadreza Vahabi, Zahra Khorovani Pages 194-203
    Vegetation cover is one of the most important factors for ecosystem sustainability; thus, recognizing and understanding factors affecting the establishment and distribution of vegetation communities are necessary. This study was aimed to determine the relationship between vegetation and soil parameters of Ardestan rangelands, Isfahan Province. Primarily, the vegetation types were distinguished in the field using physiognomic method. Plot size was determined applying minimal area method. The number of plots was determined using statistical method. Systematic randomized sampling was used and performed along three transects of 100 m length. Ten plots of 6m2 were established along each transect at 10-meter intervals. Three soil profiles were dug in each area and soil samples were taken at a depth of 0-150 cm to study 21 soil factors. The results of factor analysis showed that among variables studied, 17 variables were the most effective factors on vegetation types of the study area. To determine the effect of environmental factors on the establishment of vegetation, canonical correspondence analysis was used applying CANOCO software. Ordination results showed that environmental factors such as soil texture, lime, potassium and electrical conductivity had the most important role in the establishment and expansion of plant communities in the study area.
    Keywords: Plant community, soil properties, ordination, canonical correspondence analysis (CCA), Ardestan